dagens tema: KAN MAN HA BÅDE HÄST OCH POJKVÄN?

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

är det nån mer därute som har häst och pojkvän? tycker ni det funkar bra? har ni fått höra att hästen tar för mycket tid? eller att ni tycker om hästen mer kanske? :)

jag kan säga att jag måste nog vara ganska lyckligt lottad på den biten. för min jim accepterar mitt intresse. visst, han tycker inte alltid det är kul att jag ska vara i stallet flera timmar och att jag har fodringar jag ska rätta mig efter. men han säger ju ändå inte att jag ska skita i kalle :)

när jag träffade jim hade han inte haft något med hästar att göra... kunde väl knappt se skillnad på bak och fram :P

men han visade intresse och VILLE lära sig om min hobby och om kalle. han var med några gånger i stallet, hade till och med stalltjänst med mig på morgonen några gånger! han hade till och med stalltjänst med mig dagen efter fest när han egentligen bara ville sova. så otroligt gulligt <3

jim hjälpte mig också att leda hästar till och från sommarhagen. :) men han ville bara leda kalle :) det gör ju mig extra glad, att han litar på min fina kalleman. men kalle uppför sig så himla bra med jim också, går som ett litet lamm bakom jim. om jim stannar så stannar kalle. duktiga häst, visar hur väluppfostrad han är <3

jim borstar kalle och visiterar :D


jim nöjde sig ju inte med att bara leda kalle utan ville också prova på att sitta på hästryggen! så han har ridit kalle också några gånger. mest i skritt och kalle har varit sååå gullig mot honom. men tillsammans lärde kalle och jim att både styra, gasa och bromsa helt själv :D vi har varit ute i skogen tillsammans och då har jag gått typ 10 meter från honom och så har jim fått sköta allt själv. så duktig så :)

kalle och jim, första ridturen!


första gången det var dags för en ridtur för jim efter vi flyttat till nya stallet hade vi grimskaft med för säkerhets skull. men det knäpptes av direkt, för kalle skötte sig examplariskt :)

första turen i nya stallet... hållningen får vi jobba på mer :P


jim har också varit med på tävlingar som hästskötare och lasthjälp. och som chaufför då. eftersom jag inte vågar köra med släp själv ännu hihi :) på tävlingarna har han varit så duktig. han har ledit kalle, skött linor och bakbom vid lastning, skrittat av kalle för hand... min jim , han kan :D

jimsen mockar transporten med en pinne efter en tävling :P


min duktiga hästskötare, på dressyrtävling i ljungby 2008


när kalle misstrivdes i förra stallet såg jim det också. tyckte jag var riktigt duktigt och "kul". att han verkligen kunde se att kalle inte alls var glad! det tyder ju på att han lärt sig se hur kalle ser ut när han trivs och när han inte gör det!

kalle gillar jim massvis. han gosar och buffar på honom :) och jim har ju också alltid något gott att bjuda på när han är med i stallet, haha! jag visade jim en dag hur han kan klia kalle på halsen så kliar kalle tillbaka. och de såg så himla söta ut, mina pojkar! jag älskar mina pojkar <3

kalle och jim två dagar efter kalle fick allergiska reaktionen


när kalle fick sin allergiska reaktion och jag satt och vakade över honom i hagen ett halvt dygn så kom jim med mackor och saft så hade vi en liten picnic i hagen. det betydde massor för mig, att han förstod min oro! :)

framförallt har jim förståelse för min hobby. han förstår att den tar mkt tid, även om han ibland önskar att den tog liiiite mindre tid :) dessutom stöttar han mig och lugnar mig när jag är orolig för kallebusen. det är GULD värt :)


kalle & jim , de gillar varandra :)

nån som har nått att säga om ämnet? :D

X=Σ(Xlj*Vlj)+Σ(Xki*Vki)/(ΣVlj+ΣVki)

säger överskriften er mycket? :P

har prov på torsdag. eller tenta kanske det kallas nu för tiden. usch. och jag förstår inte mycket alls, det är så hiiiiimla mycket. blä :(

men men, så länge jag lyckas få ihop ett godkänt så är jag glad!! :)

har någon annan av er läst logistik kanske? :)

börjar få panik med min praktikplats också, jag hittar ju ingen!! :(

imorgon ska jag till frisören. få lite finfint hår igen. det gillar jag :) kommer dock inte gilla det lika mycket när jag ska betala för det :P


BILDBOMB på kalle från idag :) :)

tog massa bilder på kalleman idag... så HÄR kommer dom! var lite trist ljus, mulet och småregn (nu skiner ju dock såklart solen). men kalle är så underbart fin ändå så det göööör inget att vädret är kasst :Dfina fina kalle, i mina ögon är du perfekt!

en liten utmaning...

jag blev precis utmanad av sussi, och jag är ju inte den som är den såååå. KÖR HÅRT!

Så här går det till...

-Varje "spelare" börjar med att skriva 6 egendomliga/underliga saker om sig själv.

-Bloggare som blir "tagna" ska skriva 6 saker om sig själva i sin blogg & samtidigt
ange reglerna för spelet. Tillslut väljer bloggaren 6 nya bloggare & gör en lista av deras namn.

-Efter det är gjort skriver han lr hon en kommentar i deras gästbok för att låta dem veta att de
är tagna & attde ska läsa ens egen blogg för mer information.

Här kommer då 6 speciella saker om mig:

1. Jag kan inte spänna biceps
2. När jag var liten var jag rädd för gräs, grus och vatten. det enda som dög var asfalt!
3. När jag åker på större landsvägar eller motovägar med såna där stolpar med reflexer på längs vägkanten så måste jag alltid blinka 2 gånger på sträckan mellan 2 stolpar.
4. Jag kan inte rapa. Det har hänt 2-3 gånger sedan jag var litet barn.
5. Jag följde Paradise Hotel Danmark och blev så besatt av det att jag tänkte och drömde på danska.
6. Det enda jag minns från min uppväxt i Norrköping, där jag bodde tills jag var 4 år, är att jag en gång stod på en parasollfot och svalde ett tuggummi.

Jag utmanar:

Frieda

jenny

Elin

Jenny - fotograferande hästtjej

Linnea - hästar, foto, vardag m.m

ebbapå promenad me kalle!

heej sötisar :)

har precis slängt i mig lite frukost och nu ska jag hoppa in i duschen!!

varit hos kalleman hela förmiddagen, myyysigt! började med att fodra hästarna och sen släppte jag ut kalle och bella. mockade hos båda och fixade maten till båda... :)

sen gick jag och hämtade fina kalle i hagen. bestämde mig för att gå på promenad med honom som omväxlings skull. kalle tyckte det var heeelmysigt. när vi kom bort till anläggningen var det tvärnit. kalle var ju bara TVUNGEN att stå och titta på den lilla shettisen i hagen ett tag först :P kalle är verkligen fascinerad av den lilla varelsen, jag tror inte han riktigt förstår vad det är för nåt, haha! i förra stallet var det ofta en shettis i padocken och kalle var liiivrädd när den lilla hårbollen med fyra ben började springa, hahaha! så söt... :)

vi gick bort mot brandstationen och där sprang jag lite med honom, kalle längde på steget ordentligt och var jättelycklig. min fina fina häst <3 när vi vände och gick hemåt sen så var han superbusig. gjorde småbockar och taktade och dansade fram bredvid mig med krökt nacke. han kan verkligen visa sig från sin bästa sida, riktigt härlig, och ser ut som en hingst när han spänner upp sig sådär!

väl tillbaka så fick han gå ut till bella i hagen igen. gav honom morot också, då blev han glaaaad.

jag är verkligen så lycklig att det blev JAG som fick kalle!! han är den finaste och mest underbara häst jag någonsin träffat! och hans enorma personlighet får nästan alla på fall!


jag älskar dig, kaloescha!


en kväll i stallet med busig kalle.

hej folkisar!

nu har jag äntligen kommit hem, vi har kört en sväng med bilen ikväll, jag och jimsen. körde 2 kompisar till nån fest med. :)

annars har jag varit hos kallebus hela kvällen... :) hade ju hand om både kalle och bella idag! började med att mocka hos båda och fixa deras mat... sen fodrade jag de andra hästarna och till slut skulle jag ta in kalle och bella. dock var hästarna huuuuur busiga som helst :P kalle for runt och bockade och sparkade bakut och hade sig och bella följde med och såg mest förvirrad ut :D så söta såååå...


kalle mumsar lucern & betfor... skitgrisen <3

sen blev det pyssel med kalle. och så bytte jag kläder på honom tills imon :) är ju lite varmare ute nu så imon får han gå ut med en  tjockare regnjacka istället för vinterjackan ihihih :)


mat, mat, mat :)

beställt ett beige skrittäcke i ull också från exklusiv, tror det kommer bli riktigt fint på kalleman :)

vad tror ni?

nu ska vi kolla på film :)

glöm inte komma med tips på dagens tema! och kom gärna med andra tips om sånt som ni vill att jag har med i bloggen... :) frågestund, veckans blogg... nånting annat :)

jag tävlar!


var med du också, klicka HÄR

dagens tema: ATT UTVECKLAS MED SIN HÄST!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

visst är det kul när man ser och känner att man utvecklas tillsammans med sin häst ?

när jag precis hämtat hem kalle och folk såg mig rida honom så var det flera som sa att jag kunde lära mig massor av honom... och det har jag verkligen gjort! han är en väldigt annorlunda häst jämfört med mina tidigare hästar. oerhört känslig för hjälperna!! minns också när jag skulle göra en galoppfattning och jag gjorde en tydlig fattning och kalle bara dansade runt och flyttade bakdelen så han såg ut som en banan. när man gör galoppfattning på kalle behövs nämligen inte mycket alls. ett litet tryck med innerskänkeln och vips så galopperar han!! stackars kalle fattade nog ingenting när jag försökte göra min övertydliga galoppfattning :)

att han är så pass känslig har ju också gjort att jag själv lärt mig när jag gör fel och när jag gör rätt. väldigt bra!! och jag kan säga att det är så otroooligt skönt med en såpass känslig häst!! samtidigt som det ibland kan vara svårt, att hitta balansgången mellan för små eller stora hjälper.

sedan måste jag ju också få säga att kalle själv har utvecklats en hel del sen jag hämtade hem honom. den största utvecklingen har ändå varit sedan maj 2009. under den tiden fram tills nu har kalles grundtrav förbättrats MASSOR!! från att ha haft en ständigt kort, trippig och stötig trav, en trav som tidigare tränare kallade "dålig"... så kan jag nu med lite jobb från min sida få fram en bra grundtrav med ett vilande på steget och som är bekväm att sitta på!! vi håller också på att jobba fram mellantraven, och den är på gång :)

sååååå tji fick tränaren som sa att kalles trav var kass och jag fick leva med det!! :P 

i år ska jobba med att utveckla den traven ÄNNU mer och fortsätta jobbet med att få fram en bra mellantrav. det kommer krävas massor av träning och mkt stöd och hjälp från mig själv. kalle behöver ha hjälp från min sida också :)

kalle 2007, första året hos mig :)


kalle 2008, haft honom 1 år :)


kalle 2009, haft honom 2 år


kalle 2010, haft honom i 2 år och 9 månader nu :)fast den hästen, som kanske inte var den allra känsligaste hästen, men en häst som utvecklades otroligt är tvistur, eller dusen som han kallades! en liten islänning jag hade som min egen i 5 år. när jag började rida honom 1998 så kunde han bara skritta och "grisepassa". under de 5 åren jag hade honom fick vi fram en bra skritt, en bra trav och en stark galopp. skänkelvikningar, öppnor, slutor, galoppombyten i var tredje, början på galopp-piruett. hoppning uppsuttet banor upp till 80cm. plus att han var inkörd ;) den hästen kunde verkligen allt!! och det var verkligen kul att få utbilda en häst alldeles själv :) och vilket resultat det blev också <3

fiiinaste dusen :)
har du och din häst utvecklats mkt? eller någon tidigare häst? :) in med era erfarenheter nu :)

fredag & GHS

hej folkisar!

nu mår jag bättre igen så tänkte lägga in lite information och bilder om min dag i göteborg :) åkte ju bussen upp med anna & cajsa. sen däruppe mötte cajsa upp med anna & johanna :) min gamla ridklubb var också där idag så träffade på en del därifrån :)

vi kom dit ungefär kl.11 och då strosade vi runt en del på mässan. jag köpte även en boxskylt till kallebus, en likadan som jag hade till min islänning. dock fick jag inte med mig den hem, så ingen bild på den ännu. får hem den om ungefär 2 veckor :)

sedan gick vi in och kollade lite på hoppningen. satt på rad 10! så vi såg gaaanska bra måste jag säga :D


hopp,hopp. jag är usel på att fota dock :D

och så ut på mässan igen, hittade inte allt jag sökte tyvärr!! något grått ridtäcke i ull fick inte följa med hem för det var inget som föll mig i smaken. ska nog beställa ett brunt istället från exklusiv. de är snyggasnyggasnygga
<3

vi kollade också en del på dressyren. minna telde gjorde många missar, lite synd! :/ men vi såg riktigt bra från där vi satt :)

detta fick jag med mig hem:


stallboken - ett måste :)


5 stycken Agria höpåsar - gråa verkar ej existera...


roeckl-handskar - klarar jag mig inte utan, får alltid följa med ett par :D


brunbeige fleecetäcke med kryssgjord - gillar färgerna skarpt!


mia´s bandageunderlägg - eftersom jag lyckats slarva bort mina :/


vanliga ridstrumpor, går ju alltid åt!


och så till sist, beige lindor :)

kollade på massor av snygga schabrak med, som jag inte köpte av nån anledning :S:S

vad köpte ni på GHS? :)

1696677 kära bloggläsare. Detta li

41ebc2c7c1cb3e160c339294d69798e1.png

Kolla varifrån!

kära bloggläsare. Detta ligger jag och tittar på nu: tavla på väggen, för övrigt målad av min syster. Jag försökte nyss blogga om min dag i göteborg men fick ett kraftigt återfall igen av kramp så jag klarar bara ligga ihopkurad.. Förlåt! Hoppas jag klarar ett inlägg snart. Ta hand om er så länge!


1696677 sitter i tåget på väg hem!

0-22343d1e16d26497d354652d52610940.png

Kolla varifrån!

sitter i tåget på väg hem! Anna är o köper sin efterlängtade bulle haha. Blivit lite shopping, tyvärr inte allt som jag planerade:( vad gör ni? Såg ingen bloggare jag kände igen heller!


1696677 nu sitter jag på bussen ti

501da5e74e144a5ac1335d0eb403de7c.png

Kolla varifrån!

nu sitter jag på bussen till göteborg, glömde så klart hörlurar till mobilen så jag har inget att göra, segt! Hoppas man kanske träffar nån annan bloggare däruppe. Puss på er!


Göteborg Horse Show nästa... :) ses vi där?

NUU ska jag slänga i mig nånting, om det går, och åka iväg! weeii!
så taggad!

ses vi därborta?kram på er :)

dagens tema: SHOPPINGLISTA FÖR GHS!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

dagens tema är lite svårt med egna åsikter om ni inte varit/ska till ghs... men mja!

nuuu ska jag strax åka mot göteborg. åker härifrån kl.06, och tåget går 06:22. läääängtar så! :)suttit och funderat över vad jag ska köpa och kommit på litegrann i alla fall. blev lite tråkigt tema idag, tyvärr! men ska göra bättre ifrån mig i helgen, haft sååååå mycket nu sista dagarna, puh!

nån som avverkat en dag på GHS? var det något att ha? :)

Mina shoppingtankar är iaf:
* Höpåsar - HELST gråa om de existerar, annars annan färg så jag ser skillnad på mina o de andras.
* Nya Mia's ridbandageunderlägg (teddy/fleece)
* Ett nytt fleecetäcke med kryssgjord
* Ridtäcke i ull
* Handskar - behövs alltid fyllas på!
* Catago Ofir-stövlarna om de finns
* Helvita kotskydd bak
* Ridkläder
* Annat skoj jag kommer på ;)

blir en uppdatering med vad som verkligen följde med hem sen :)

pulsa i djupsnö och sparkad av en häst

idag är det verkligen inte min dag!! :( jag skulle ju åka buss till stallet idag. först var jag försenad så jag fick springa hela vägen till busshållsplatsen. suck ,jag är en sån tidsoptimist!! sedan hoppade jag av en hållplats för tidigt och så tänkte jag; får man gå på vägen? nej det får man nog inte... så jag valde att gå på en liten stig vi brukar rida på vid sommarhagarna. VERKLIGEN ETT DÅLIGT VAL! snö upp över knäna började jag pulsa, var ungefär 500meter jag fick pulsa. var helt färdig sen haha :P jag tänkte ju inte på att snön där var djuuuup eftersom vi inte ridit där på länge :P

väl framme i stallet så hade såklart mina skor läckt in :( och hästarna var vilda. utom kalle och bella som åt sitt hösilage i hagen idag :)

när jag skulle ta biggan så var hon heeeeelvild. sprang fram och tillbaka. gick in för att sätta på henne grimman och hon stod lugnt men som från ingenstans fick hon nått ryck och STEGRADE mot mig så jag fick ena framhoven på handen. chockad blev jag! som tur var snuddade hon bara, men ändå. otursdag idag :(

när hästarna var inne, kalles box mockad, även kalle o bella intagna och all kalles mat fixad så pysslade jag med kallebus. han var så kelig idag, så stod och kliade honom en låååång stund

blev ridhuset för lite longering idag, för att han skulle få ett lätt jobb efter träningen igår. kalle tyckte dock inte alls att vi skulle ta det lugnt så han brallade och bockade och hade sig :P min tokhäst <3

sedan hade jag kvällsfodringen också :) och jim kom med 2 spånbalar till kalle, gulligt :) slapp åka bussen hem också, då hade jag säkert ändå glömt hoppa av haha :P jag får nog öva på att åka buss lite :D

och vet ni. 06:22 imorgon tar jag tåget mot GÖTEBORG HORSE SHOW :D :D :D

GÖTEBORG HORSE SHOW IMORGON!!

imon bär det av till ghs! jag lääängtar. det ska väl bli lite kasst väder men det bekymrar mig inte :) det som bekymrar mig just nu är att bilen vi skulle haft inte går att ha och vi inte hittat nån annan än så länge. tur att det finns tåg dock :)

nähe, nu ska jag göra mig i ordning för att ta bussen till kallebus! :)

nån som ska till GHS imorgon? :)
eller nån som varit där idag kanske?

bussen till stallet.

idag ska jag prova på att ta bussen i stallet, får se hur det går :P det går bussar typ en gång i timmen så det är ganska så bra tycker jag :D:D men ändå... mycket smidigare med bil, jag får ju gå ungefär 500m från busshållsplatsen haha :P

men så är det när bilen är sönder och har tappat halva avgassystemet... :P

nu ska jag till skolan också. tjohej!

jag tävlar!

jag är med och tävlar nu igen ;)om du också vill vara med, klicka HÄR

Boxskyltar, grimskyltar, andra skyltar...

Har ni en boxskylt på er hästs box? :) Jag har inte det, ännu, men jag beställde precis en aluminiumskylt hos SkyltMax ! Man kunde välja typsnitt och färger själv, vilket jag tyckte var kanon!!

Annan skylt som skulle passa hemma är någon av dessa kattskyltar, eller kanske en egendesignad sådan :) det braiga med skyltmax är att man kan göra så mycket val själv: storlek, material, typsnitt...

Sen fanns ju även parkeringsskyltar som hade varit smidigt att hänga upp i vissa lägen hihi :)

film från träningen idag :)

hääär kommer ett litet filmklipp från dagens träning :D hade ju ingen som kunde filma oss, så satte kameran på sargen igen :) så ibland syns vi kanske inte i bild men har klippt så gott jag har kunnat.

kom gärna med kommentarer och kritik :D:D


dagens ridpass! (träning)

idag så var det dressyrträning igen med kallebus :) trodde först att kalle skulle va seg och trist idag eftersom det blev ett ganska tufft pass igår men han var hur fin som helst faktiskt, energifull som alltid!! :D det gillar jag... :)

började med att värma upp i båda varven i trav, var på fyrkantsspåret, gick in på volter, la in lite övergångar mellan skritt och trav och även  tempoväxlingar. kalle var fin och lyhörd, jättekul!

sedan blev det lite galoppjobb. först lite uppvärmning och sedan för att kolla så han var helt lösgjord så vände vi halvt igenom i galopp och fortsatte sedan i förvänd galopp. första gången blev det ett avbrott men sen gick det bra :) kalle la in ett litet byte också en gång, haha :) men jag kunde inte bli arg på honom, vi övade ju galoppombyten massor förra träningen så :)

idag låg fokus mest på sidvärtsrörelser... vi jobbade mest med traven idag, vilken också är kalles sida som behöver stärkas mest. men vi har kommit riktigt mycket framåt med hjälp av dressyrträningarna!

första övningen, så vände man in på medellinjen, sedan red man skänkelvikning till kvartslinjen och så ställde man om och red skänkelvikning över medellinjen och till andra kvartslinjen. där ställde man om igen och red skänkelvikning till medellinjen och sen rakt fram och ut på fyrkantsspåret. detta gick förvånansvärt bra, både lisa och jag blev förvånade :P


första övningen, skänkelvikning, snyggt ritad i paint :P

sedan gjorde vi det lite svårare och gjorde istället slutor. denna övning kallas också saxen och syns i de lite högre tävlingsklasserna i dressyr :) även här var det sluta från medellinjen till kvartslinjen, ställa om och sedan sluta över medellinjen och till andra kvartslinjen, och så ställa om och sluta till medellinjen. till sist rakriktning och ut längs fyrkantsspåret!


andra övningen, sluta, även denna gjord i paint :D

som tredje övning så red man in efter hörnet i sluta. red sluta till X (mitten på medellinjen) och därefter övergick man till öppna. denna övningen var svårast för jag gjorde det svårare än vad det var, började trixa så mycket vilket inte alls behövdes. ställningen skulle ju behållas, bara det att rörelseriktningen ändrades :)


tredje övningen, och paint igen :) 

strax kommer också ett filmklipp från träningen :) är väldigt nöjd med dagens träning :D


bloglovin!

hej folkisar:)

hur har ni det? jag sitter i skolan för tillfället. om en liten timme slutar jag och sen är det dressyrträning med kalle :DD har ingen som kan filma idag men sätter väl kameran på kanten så får vi se vad vi får med...

förresten,det här med bloglovin är en bra grej, där kan ni välja att följa mig så missar ni aaaaldrig när jag uppdaterar :D skriv gärna en liten kommentar om ni följer mig, för jag följer gärna er också ju :)

puss så länge :)

jag får då inget sportlov!!

jag tjurar lite idag. ska alldeles strax gå till skolan! för jag får då iiiinte nått sportlov. tycker det är lite orättvist faktiskt. jag vill också!! :P innan ville jag utbilda mig till lärare för att man skulle få lov igen, haha! ;D

men men, vuxenutbildningen är ju bra ändå, fastän vi inte får lov :P till exempel så går jag ju bara i skolan ons-tors-fre så är alltid ledig måndag och tisdag. det gillar jag verkligen :D:D

vad ska ni hitta på idag sötnosar?

idag ska bilen in på verkstaden, vi tappade visst hela avgassystemet :P

bland det hemskaste jag sett :(

snubblade in på denna tråden på forumet på bukefalos.com och jag säger bara FY FAAAN!!!

KOLLA SJÄLVA:
http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1030937


kan ju bara säga att JAG hade aldrig låtit en häst lida så mycket, hade avlivat direkt... :(

dagens ridpass! (filmklipp)

varit hos kallebusen i mååånga timmar idag :) gillar det!!

ikväll så red vi lite i lilla ridhuset. eller det blev ett ganska långt pass faktiskt! markarbete blev det :)

kalle var pigg men ändå samarbetsvillig. allting funkade faktiskt helt okej ikväll! inga större krångligheter. började med att värma upp i båda varven, gjorde tempoväxlingar och övergångar och gick in lite på volter. kände också så han var loss i sidorna. gjorde detta i både trav och galopp!

sedan låg det lite bommar i ridhuset också, som vi passade på att rida över, de låg inte som "vanligt" dock så det var en jättekul och bra övning som verkligen fick kalle att länga på steget! det var 6 bommar som låg som en liten serpentinbåge, så de första tre bommarna hade du hästen ställd åt ena hållet och sen fick man rakrikta och ställa åt andra hållet över de tre sista bommarna! en kanonövning faktiskt, kalle blev riktigt loss och fin efter det :)


fint ritat i paint men såhär såg bomserien ut :)

i början försökte han dock galoppera över bommarna, vilket gick mindre bra :P

kalle kändes riktigt fin idag, och det är ju bra inför dressyrträningen imon!! hoppas kunna filma då också :)

litet filmklipp också, där ni också ser hur bommarna ligger:

ha en fin kväll sötisar :)

om en stund

om en stund kommer jag lägga upp lite om dagens ridpass och film från det, dock bara typ 1minut :P men ska fixa filmen först bara :)

har ni en bra kväll?

alla dessa olyckor till följd av vintern!

usch, tycker inte om alla dessa olyckor, alla ridhus som taken har rasat in på!! :(

läste nu på tidningenridsport.se om en till olycka.

här är inlägget, lånad från deras hemsida:


NU KAN VINTERN ALLT FÖRSVINNA INNAN MER HEMSKT INTRÄFFAR :(

och vet ni, jag vann!

just det, kom ju på att jag vann veckans blogg hos westernlollo :)motiveringen löd:

" http://kaloescha.blogg.se/

 

Frida blev veckans blogg eftersom jag tycker att hon uppdaterar ofta och skriver varietat och bra. Och hennes design är fin, och simpel, lätt att tycka om! :) " 


för att läsa intervjun med mig så klicka hääääär :D


saknad av en häst...

vissa dagar är såna där "sakna-dagar". idag är en sån dag. jag saknar saknar saknar min fina dusen! undrar hur han har det? synd att de brukar va så tjuriga när man ringer, de nya ägarna. ska nog slänga iväg ett mail i dagarna. saknar min fining, hästen som jag verkligen utbildade massvis :)


älskade finaste dusen. :)

men dusen heter inte dusen. hans riktiga namn är tvistur från spåningslanda :) jag har aldrig varit så intresserad av vanlig islandsridning eller så, men honom hade jag som en vanlig ridhäst. vi hoppade, red dressyr och så körde jag honom med rockarden förstås. och tömkörde, löshoppade, ja allt :)den dagen jag har råd om han lever så ska jag övertala dom om att få köpa tillbaka honom.

vi hade 5 år tillsammans, 1998 till 2002. :)
saknar ni någon häst som ni haft tidigare? :)


dagens tema: MÅL 2010!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

EGENTLIGEN är det väl lite sent att publicera målet för 2010, men vår säsong har ändå inte riktigt börjat än, vädret är ju som det är också... menmen :)

har ni era mål för 2010 klara? :)

här är i alla fall mina mål, snyggt gjorda i picasa 3... hrrmmm. kan inte med det programmet riktigt :P men photoshop kan jag VERKLIGEN inte med så haha!vill gärna veta om era mål, och såklart tips på vad ni vill läsa om i dagens tema :) lastning är på gång, även en till inlägg om trickträning. samt ett angående ridtravare vs "vanliga" hästar, alla dessa teman är önskade och blir länkade :)

välja hårfärg!

usch, sitter såhär nu på morgonkvisten och försöker komma fram till vilken hårfärg jag ska ha... har sån hiiiimla beslutsångest!! :/

mitt hår har nog haft inslag av de flesta färgerna under min uppväxt; blond, ljusbrun, mörkbrun, röd, svart, lila, rosa, turkos...

NU är mitt hår mörkbrunt med 2 mellanbruna slingor i underhåret. jag trivs väldigt bra i det, och tycker det passar mig, men jag börjar tröttna på det lite  :/

vilken hårfärg tror ni skulle passa mig? :) eller vilken av de jag har haft passar jag bäst i?

naturlig hårfärg (och tandalös dessutom hahah):


blondie:
mellanbrun:


blackie:till sist - brownie:vad tror/tycker ni? :D:D


kära bloggläsare...

... ville bara säga GODNATT! för nu ska jag krypa till kojs, dessutom är det nytvättade sängkläder <3 vilket betyder extra mysigt :)

vi hörs imon ,sov gott och dröm sött :)

kramis!

dagens tema: TILLBAKABLICK PÅ 2009!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

2009, mitt & kalles "mellanår".

2009 började inte bra för mig och kalle. kan säga att 2008 inte slutade bra heller. kalle föll ur något otroligt under hösten 2008 och 2009 hade vi ännu inte fått bukt med det. det hela berodde på ett hö med dåliga värden som upptäcktes för sent. när jag väl fått svar på min analys av höet så fick jag dundra i honom proteintillskott och MER MER MER hö.kalle misstrivdes till följd av detta (tror jag) väldigt mycket i stallet och den där glimten i ögat var helt försvunnen. så jag började desperat leta nytt stall till honom. ringde och besökte flera stall och till slut, av en slump, fick vi plats i ett stall 1,5 mil hemifrån. kalle fick flytta dit på min födelsedag den 28 mars. och jag är verkligen glad att jag tog det beslutet att flytta honom dit. för kalle är sååå glad igen och trivs verkligen som fisken i vattnet!! musklerna och hullet kom till slut tillbaka (skulle gissa att han säkert tappade 50kg då ALLT hull och i stort sett ALLA muskler försvann).

 
efter flytten, under våren, tävlade vi en klubbhoppning med felfritt resultat på nya ridklubben (som ligger 500m från kalles nuvarande stall) och var också med i 2 lokala dressyrtävlingar. märkte dock att kalle inte orkade riktigt, då alla musklerna inte hunnit komma tillbaka än.sommarbete blev det för kallebus också, glaaaad för detta! efter midsommar när vi fått hagen färdig (ÄNTLIGEN!!) så släppte vi ut dom på heltid :) och sen gick han och bella där ända tills början på november. mot slutet med täcke och stödfodring. och kalle var så nöjd så :) han reds ju dock hela tiden förstås!

 

kalle fick en allergisk reaktion under sensommaren efter ha gått i sjukhagen 2 timmar. vet fortfarande inte vad som orsakade den, men dagen efter såg han ut "som vanligt" igen i stort sett. min flodhäst :)under 2009 efter vi hade bytt stall började vi också med regelbundna hoppträningar för oleg stefanov som har hjälpt oss (eller främst mig) massor i hoppningen! han såg våra svagheter direkt och kom med bra övningar varje gång som stärkte mitt självförtroende i hoppningen.

hösten bjöd på vår LA:3-debut och den gick väl sisådär. men jag är nöjd med kallen även om inte domaren var det :) han var lugn och harmonisk (brukar annars vara väldigt spänd och laddad på tävling).hopptävlade gjorde vi också en del. det gick bra ibland och sämre ibland. kalle är ju en ren hopphäst men jag är LIVRÄDD för hoppning. eller var i alla fall. min hopptränare har verkligen hjälpt mig massor :)

annars flöt 2009 på bra, kalle höll sig fint i hull hela året sen. inga skador eller sådant. :)

dock hoppas jag att 2010 ska bli ett kanonår!!

hur var ert 2009? :)


tävling!

nu tävlar jag igen :Dom du också vill vara med, klicka här

tävling!

nu tävlar jag igen :Dom du också vill vara med, klicka här

tävling!

nu tävlar jag igen :Dom du också vill vara med, klicka här

att det aldrig kan bli vår...

usch så trött jag är på kylan och snön nu. när jag gick upp i morse var det -20 grader. brrrr! tog på mig alla kläder jag hittade när jag skulle köra till kalle. marken gnisslade sådär som den gör när det är riktigt kallt. usch usch!

i stallet hade några av vattenkopparna frusit trots att hästarna stod inne... kalle o bella fick lite extra halm att tugga på i hagen så de håller värmen bättre. och kalle fick lite tjockare täcke på med! tror han klarar sig bra med det! dessutom fick jag hälla i 4 omgångar med vatten ur vattenkokaren i deras vattenspannar i hagen så att det ska hålla under dagen. får hoppas det gör det :)

blev ingen ridning idag när det var så himla kallt, inte bra att anstränga dom när det är såhär kallt. varken bra för lungorna eller om de blir svettiga, då det leder till förkylning. nej, får bli ett vettigt pass imorgon i stället :)

har ni också kallt idag?

nu ska jag äta lite frukost, sedan hoppar jag in i duschen. idag ska jag och jim storstäda!! hoppas det går hyfsat fort i alla fall...


glöm inte att rösta på mig!

vet ni, jag har blivit nominerad till veckans blogg, galet galet är det!
så jag vore verkligen jätteglad om ni ville rösta på mig <3
jag vet att jag inte har på långa vägar lika många läsare som de andra, men EN röst betyder massvis för mig!

här röstar ni : http://s94356.blogg.se/2010/february/annix-goes-de-nominerade-i-veckans-blogg.html

tusen tack <3

tävling!jag är med och tävlar! klicka här för att vara med du också.

dagens ridpass!

heeej folkisar :) hur mår ni? själv mår jag fint, kan inte klaga på nått faktiskt :)

har varit ute hos kallebus under eftermiddagen och början av kvällen. hjälpte till med insläppet och sådär. egentligen skulle jag ju prövat en sadel på kalle, en passier (brun). men tyvärr var den för smal, så tråkigt! den hade verkligen en helläcker färg !! <3

därför blev det tömkörning i stället. när vi skulle gå bort till ridhuset ville inte kalle gå på vägen. han tyckte det vore så mycket roligare att pulsa i snövallarna istället :P fick hålla i ordentligt för han var på väg upp i dom hela tiden haha. tokhästen!

valde lilla ridhuset, det var någon hoppövning i stora så då hade nog kalle bara brallat! var en till som tömkörde också. kalle var fin idag, kändes först lite seg och så, men det ändrade sig sedan. kalle fick nämligen nått konstigt utbrott helt plötsligt och sparkade bakut och bockade och for i väg i full galopp. :D:D efter det var han hur laddad som helst!!

jobbade mycket serpentinbågar i trav, kalle var följsam och på hugget. han ääälskar ju tömkörning :D

sen blev det också sluta längs långsidan och även öppna längs långsidan :) någon skänkelvikning i skritt över diagonalen också, har inte riktigt fått till dom ännu! :)


kallebus efter tömkörningen :) tagna med mobilen så ingen bra kvalitet!
 
sen var det att klä på kalle igen och vandra hem i kylan... :) la in en ny spånbale till kalle idag, han tyckte den var helfarlig :P

har ni ridit idag? :) kom gärna med tips om det är något speciellt ni vill att jag ska ha med i bloggen :)

1696677 strul strul strul! Är det

0-279110f8cf90e631759d330972344133.png

Kolla varifrån!

strul strul strul! Är det bara för mig blogg.se krånglar? Försökt logga in i 2 timmar. Men funkar det? Nej :( så nu tjurar jag i soffan i stället!


1696677 HOS KALLEMAN :) nu är jag

0-507aee8c755f64d60bc013ca79e06db3.png

Kolla varifrån!

HOS KALLEMAN :) nu är jag i stallet, skulle provridit en sadel men den va tyvärr för smal, så trist. Var riktigt fin brun färg på den annars:) så det får bli tömkörning av kalle i stället:) Puss på er!


tävling!jag tävlar om att bli veckans blogg. var med du också! --> http://sofieslilla.blogg.se/2010/february/veckans-blogg.html

dagens tema: IGÅNGSÄTTNING AV HÄST!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

dagens tema idag är faktiskt ett tips från en av mina läsare! temat idag handlar om hur man ska sätta igång sin häst som av någon anledning vilat. kanske på grund av skada, bete eller annan vila.
vill ni också läsa om något särskilt och bli länkade så gör som sussi och skicka en kommentar med ert tips! :)

Det finns några frågor som man besvarar först och därefter utformar sitt igångsättningsprogram:

* Hur länge har hästen vilat?
* Har hästen någon skada? Isåfall; vad säger veterinären?
* Hur motionerades hästen INNAN avställningen?
* Känns hästen redo att sättas igång? (skadan utläkt, hästen känns helt enkelt "frisk")
* Hur gammal är hästen (äldre hästar behöver ofta längre igångsättningsperiod)

Det första rådet jag kan ge när det gäller igångsättning av häst; LÅT DET TA TID!! gå hellre sakta fram än för fort fram. dels så måste man ju hela tiden känna att hästen är positiv till igångsättningen, så den inte lessnar om man pressar den för mycket. dels så får man en mer hållbar häst om man går sakta fram, i stället för att stressa igenom uppbyggnaden och igångsättningen, som är så otroligt viktig för slutresultatet. har hästen haft lång konvalescens/vila så har ju också muskler och kondition försämrats märkbart.

en del säger att det tar ungefär lika lång tid som hästen vilat att få tillbaka den i sin riktiga form igen. så har hästen vilat 2 månader så tar det ungefär 2 månader att komma tillbaka. detta är dock inget man ska förlita sig på till 100%. allt handlar ju om sunt förnuft och att "läsa av" sin häst. liksom, har man en häst som vilat i 4 år så kan man ju inte ha en igångsättning på 4 år, det säger ju sig självt. men vid kortare konvalescensperioder kan man ju utgå från att det tar ungefär lika lång tid att komma tillbaka, som hästen vilat.

Skrittande hästbörja med skritt!

det man ska börja med är enbart skritt. hur många veckor beror ju på hur lång tid hästen vilat och om det var på grund av skada eller inte. det bästa är att bara skritta rakt fram på långa tyglar på jämnt underlag till en början, byt gärna ut ridningen mot promenad för hand vissa dagar. sedan öka på med få hästen att lyfta lite på benen över stenar och rötter på skogsstigar. så är hästen lugn är det nyttigt att vara i skogen, som inte alltid är helt jämn mark, så hästen får börja bygga upp sig igen. verkar hästen lite laddad är ridhus ett bättre alternativ alternativt att någon går med och leder hästen. senare i igångsättningen kan man också skritta lite uppförs och nedförs (inga branta backar!!!!).


det är bra att vara i skogen :)

man kan sedan så småningom lägga in små travpass, även i traven är det bäst att hålla sig mycket på rakt spår. har hästen vilat för någon typ av led-skada är böjt spår/volter något man ska undvika LÄNGE. lite kuperad terräng är bra även i traven, men det ska ju inte vara att rida rakt ut i skogen där hästen står på huvudet direkt för det är så mycket stubbar och stenar. sunt förnuft här igen!

bra är att utforma ridpasset som ett intervallpass. med kortare travperioder och långa skrittperioder. och sedan öka på travperioderna stegvis, stressa inte!! även lägga in galoppfattningar så småningom och sedan långt skrittpass.


bra foder under konvalescens, bild lånad från krafft.nu

var försiktig med för tunga underlag!! undvik longering, speciellt i början då det är väldigt stor belastning på hästen. så småningom kan man lägga in tömkörning, men då på rakt spår och inte som "tömkörningslongering" då man bör undvika de böjda spåren tills hästen är stark nog igen.

man kan som sagt inte säga att si och såhär ska man göra vid igångsättning exakt, eftersom det beror helt på varför hästen vilat, hur länge, vilken kondition hästen var i INNAN vilan...

när kalle var skadad!

under min tid med kalle har han varit skadad 1 gång. detta berodde inte på någon överbelastning eller liknande, utan det var en ren olyckshändelse. det var en liten stalltjej som ringde mig en sommarmorgon och sa att kalle bara stod och vilade på ena bakbenet i hagen och att det blödde, att han stått så länge. jag cyklade till stallet i tron om att det inte var så allvarligt, då småtjejerna gärna överdriver det hela. ridskolebarnen får inte gå in i hagarna och därför kunde hon inte ge ett klarare besked om kalle.


kalle & amigo i sommarhagen

när jag kom fram till stallet i alla fall så stod kalle där i mitten av hagen. jag såg att han vilade på ena bakbenet men han spetsade öronen och såg sådär glad ut som han alltid gör. tänkte för mig själv när jag gick ut i hagen att det nog inte var så allvarligt. när jag kom fram till honom och kollade ner på benet ändrade jag min uppfattning om såret direkt!! på insidan av kotan höger bak hade han nämligen ett sår som var ca 10 cm långt, "köttkanterna" hade öppnat sig så det var ca 6 cm brett/öppet och djupt så man kunde skymta något vitt där inne (ca 6cm djupt).
jag fick panik och ledde inte kalle till stallet, givetvis gjorde det ont på honom men han var ändå väldigt lugn. ringde veterinär som kom ut efter 4 timmar (suck...) för jag ville att de skulle kolla det och ge honom stelkrampssprutan. veterinären kollade på benet, spolade med vattenslang, dundrade i kalle lugnande medel (hon var livrädd för honom, suck), sa att såret var för gammalt för att sy, satte på ett uselt bandage. ordinerade boxvila i 3 veckor och därefter igångsättning. hade dessutom glömt stelkrampssprutan (suck IGEN).

chockad av det hela ledde jag in kalle i boxen. tyckte att det hela lät väldigt konstigt men var i ett sådant chocktillstånd så jag inte kunde tänka klart. dagen därpå fick vi en akuttid på Hallands Djursjukhus i Slöinge. mina ridlärare ringde dessutom och skrek och skällde på veterinären som hade varit ute, och gjort ett uselt jobb. visst, hon kunde inte sy det på plats, det förstod jag med. men hon borde sagt: åk till klinik! och att det skulle läka på 3 veckor är så osannolikt som att jag skulle gå på vattnet.

i alla fall, sagt och gjort åkte vi till hallands djursjukhus/slöinge hästklinik. dock var det kalles framknä de kollade först på (det var ju då vätskefyllt, som jag skrivit om i ett annat dagens tema), men jag fick säga att det var kalles bakben de skulle kolla på :P de kollade såret och sa att de behövde söva honom och sy ihop det och ville ha min tillåtelse till detta. innebär ju alltid en risk att söva en häst! jag blev förvirrad eftersom förra veterinären sagt att det var för gammalt för att sy och nu hade det gått 1 dygn till. de skrattade bara och sa att det bara var sårkanterna som behövde fixas.


kalle på slöinge hästklinik

jag fick lämna kalle och åkte till min syster i halmstad. de skulle ringa mig så fort kalle vaknat upp efter operationen. jag var så nervös och satt med telefonen i handen hela tiden. strax efter klockan 18 ringde de och sa att operationen gått bra och att kalle hade vaknat. han hade dessutom sovit en halvtimme extra efter narkosen släppt. sötnöten kalle :)


kalles sår, stygnen kvar

jag ringde dom 1 gång i timmen under kvällen för att höra hur kalle mådde, de tyckte nog jag var jättejobbig :P men jag var ju så orolig! dagen därpå var jag och hälsade på honom, han såg pigg ut trots allt.

kalle stod kvar på kliniken i 1 vecka. under tiden hade vi telefonkontakt flera gånger per dag och min syster var där och kollade till honom ibland. när jag hämtade hem honom så hade de precis tagit bort dräneringen på honom.

väl hemma så ordinerades han boxvila i ytterligare 5 veckor. stygnen togs bort efter 2 veckor. andra och tredje veckan skritt för hand. fjärde och femte veckan skritt uppsuttet. och från vecka 6 hage och lättare travmotion.


kalles konvalescensprogram

första veckan var jobbig, kalle var så uttråkad då de andra hästarna var ute på sommarbete, så stallet var tomt. dock fick jag låna en av ridskolans ponnyer som stod inne nattetid med honom. min kompis ponny, kalles förra hagkompis stod inne ett par timmar dagtid med honom. annars hade det nog aldrig gått!

kalle var otroligt laddad under konvalescenstiden, och att skritta honom för hand eller uppsuttet utomhus kom inte på fråga, det var bara ridhuset som gällde. och därinne flög han också i luften hela tiden. när jag skrittade uppsuttet fick en kompis leda honom till en början.kan säga att det var ganska drygt att gå runt runt runt i ridhuset i upp till 60 minuter för hand och upp till 120 minuter uppsuttet. fick också beta honom ute om jag höll i honom, då fick vi vara inne i en liten hage eftersom han hoppade iväg för minsta ljud eller rörelse.

när skrittperioden var slut och jag äntligen fick släppa ut honom i hagen igen, var en av de bästa dagarna i mitt liv! kalle släpptes ut i en liten liten hage som jag dessutom lagt massa hö i så han skulle hålla sig stilla. men inte brydde kalle sig om det :P han for runt som en galning där i lilla hagen och var världens lyckligaste! där gick han under förmiddagen och under eftermiddagen fick han släppas ut med sin kompis amigo igen i en liten hage. båda hästarna var överlyckliga!


kalle första dagen ute efter boxvilan. han fick ha benskydd bak för säkerhets skull :P

såret har läkt väldigt fint, ibland kan man skymta det men annars syns det knappt. och kalle har läkt bra, märks inget nu. såret var djupt in till skelettet (det vita jag kunde skymta) men vi hade tur i oturen så inga leder eller senor hade skadats, även om det var på millimetern!  vad har ni för tips gällande igångsättning av häst? har eran häst vilat av någon anledning? isåfall, hur satte ni igång den? andra åsikter på inlägget? nått jag glömt kanske? :)


återfall.

god kväll kära läsare :)

hur har ni det denna  snöööiga lördagskväll?

själv så mår jag inte bra alls faktiskt. har fått ett återfall med min magkramp. inte haft några besvär på 7 månader, så det kom som en chock. inte kul alls faktiskt. tur att farbror doktorn har skrivit ut riktigt bra och stark meducin, men det hjälper ju inte helt ändå...

hoppas jag mår bättre senare, så jag kan skriva ihop dagens tema...! annars får det vänta till imorgon när jag förhoppningsvis mår bättre.

hoppas ni har det underbart, gullungar :D


4 snögubbar på ridtur (dagens ridpass)

idag hade jag morgonen i stallet. var därute 06:30 på morgonen, fick köra sakta sakta för det vad massvis med snö! och plogbilen hade inte varit ute.

hästarna var hungriga som vanligt och kalle var extremhungrig av nån anledning :P han verkade dock ha haft en väldigt lugn natt för allt bajs var verkligen på EXAKT samma ställe, vilket tyder på att han varit harmonisk och inte vandrat runt en massa. det gillar jag! vet inte om det berodde på att jag hade hängt hans vintertäcke över gallret åt ena sidan så han inte stördes så mkt av alla som kom och gick in i stallet. kanske, kanske inte :)


söt-kalle mumsar mat i hagen

var heeelt slut när jag pulsat ut med 9 hästar, 9 höpåsar och 9 vattenhinkar i djupsnön. puh! men det vara bara att fixa kalles box och mat men  det gick ju ändå rätt smidigt idag eftersom han varit så "duktig" :D

sen kom ulrika, vi hade bestämt att vi skulle rida ut. och vi trotsade det enorma snöfallet och bestämde oss för att rida ut ändå :) hästarna hade stundtals snö upp till magen men på vissa grusvägar hade man plogat tidigare så där var det rätt lagom underlag :)

det jobbiga var alla vallarna som man var tvungen att korsa. i första vallen stod kalle på huvudet praktiskt taget. han har inte fått in tekniken när man ska korsa vallarna utan han bara plöjer rakt igenom och så när det tar stopp för frambenen så hinner han inte stanna bakbenen så det blir liiiiite mycket framvikt! kalle såg helt förvånad ut när han hade doppat huvudet i snön. klappade om honom ordentligt, finaste kalle. så otroligt söt. :)

blev mest skritt idag men en del trav där det var plogat och en del galopp också blev det :) det tyckte dock biggan var lite FÖR kul så vi skrittade mest sen :) kalle är så duktig, även när biggan fick ryck ibland så skötte han sig och stressade inte upp sig. trygga kalle <3 han såg bara helt förvånad ut när biggan hoppade till för ingenting :D och när det kom en läskig bil som klingande bakifrån så stod han så stilla och skötte sig exemplariskt för att visa vilken bra förebild han är, annars brukar han va jätterädd när det kommer saker som låter konstigt bakifrån. 

den sista vallen vi korsade så hade kalle fått in en bättre teknik. då lyfte han frambenet JÄÄÄTTEHÖÖÖGT och jättelångt, liksom som spansk skritt och plöjde över vallen. duktig! :)

var en supermysig runda men vi såg ut som 4 snögubbar sen. 2 hästar täckta av snö och 2 människor täckta av snö. både hästar och människor var väldigt nöjda med turen i alla fall.

jag hade sånt lyckorus idag hela ridpasset. kalle var så underbart söt och mysig och jag satt mest och log hela tiden när han klurade på hur han skulle ta sig över vallarna :) satt och njöt över hur lyckligt lottad jag är som får dela min vardag med denna underbara häst!!


nöjd kalle i hagen efter ridturen...snöar massvis!

när jag skulle hem fick jag hjälp av de som bor i grannhuset att skotta fram bilen också haha! snällt tycker jag, att de hjälper till :)


1696677 hej gullungar! Hur

-3f6a89df8de2b9db0acf4f822c8bb63.png

Kolla varifrån!

hej gullungar! Hur mår ni i snön? Jag har varit hos kalle hela förmiddagen, sen när jag kom hem fick jag skotta, som vanligt. Så trött på att skotta. Kolla va mycke snö vi har :) speciellt för att mamma o pappa i spanien ska se. Puss på er alla!


Sy egna hästsaker :)

har ni sytt något till hästen nån gång?

jag sydde ett schabrak i slöjden en gång på lågstadiet... det var med frotté på insidan, för det tyckte jag var himla smidigt. schabraket var döfult och hade ingen passform alls. var bara en stor ruta. JÄTTESTOR ruta dessutom, haha! :P

sen gjorde jag en lädergrimma i träslöjden också, fast den blev faktiskt riktigt fin :)
och så gjorde jag ett antal makramégrimskaft i syslöjden med, plus en makramégrimma. makramégrimman var hur ful som helst och hade ingen passform och måste ha skavt ordentligt om man hade haft det på en häst :P

jag sydde också en reflexväst, benreflexer, tygelreflexer... :D gjorde typ bara hästsaker i slöjden haha!

nu har jag dock tänkt att jag ska försöka mig på att sy en grej igen. jag har nämligen ett fleecetäcke som är sönder i bogspännet och jag äääälskar verkligen färgen på det. så jag tänkte sy om det till ett ridtäcke!

någon som sytt ett ridtäcke? var det svårt? vad ska man tänka på? behöver tips för jag är verkligen uuuuusel på att sy :D :D

tiger woods ber om förlåtelse...

godkväll folkisar...

jag har skottat nu igen, tycker inte jag gör annat. usch!

innan det var jag och syster lotta ute på promenad i snön, riktigt skönt att gå en runda. sen satt vi och snackade lite skit. och kollade på tiger woods förlåt-tal om sin otrohet. tycker det är sjukt egentligen att han ska behöva tala till hela världen och säga förlåt. men visst, det var ett jäkligt dumt snedsteg och förstör väl hans image! men ändå... tycker det blir lite överdrivet! nån som håller med?

kände mej dock väldigt oallmänbildad. för först var jag helt säker på att det var barack obama som talade och undrade varför han snackade så mkt om sina barn och sin fru... och att han sa att hans fru hette elin! för det heter ju inte obamas fru!!!lika som bär? :P

dagens ridpass...

... blev inställt! :(

idag hade jag insläppet i stallet, hästarna var lite uppspelta. det snöade massor och blåste så jag förstår dom. ALLA hästarna höll på att ramla omkull på stallplanen idag :( och jag halkade hela tiden! till och med kalle och bella som har brodd i höll på och ramla :( därför valde jag att inte rida! vill inte att min goding ska halka och slå sig ju :(


kalle mumsar hösilage i sitt innetäcke, istället för vintertäcket som var tuuuungt av all snö.

så när kalle var inne och fått av sig sitt täcke som var helt täckt av snö så blev det mys och kli och gos. och massa borstande :) kalle fäller som attan nu! har era hästar också börjat fälla? känns galet när det är så pass kallt och så mkt snö ju hihi!

jag fick bort en stor hööög med päls :o galet!


pälsen jag fick bort idag :D

imorgon, om vädret är okej, blir det uteritt med ulrika och sussi. mysigt det :)

nu ska jag till min syster, vi ska gå en promenad och sen umgås. bloggar senare.

puss på er!

tummen upp för havre!

havre havre, havre är bannemej bra till mycket det. :P
till exempel till min havregrynsgröt, vad vore den utan havre?

och många hästar äter ju havre med :) dock inte kalle, han blir viiiiild. och så gillar jag inte när fåglarna är och pickar i bajset när man fodrar med havre :)

men min absoluta favorit när det gäller havre är knäckebrödet havre. MUUUMS! jag brukar annars mest äta det traditionella rågi, men så provade jag havre i skolan och gosh! det är så jäklarns gott! krispigt och supergott! har ni provat? om inte, gör det :D:Dnu så ska vi äta lite här hemma. idag serveras ris och kina-gryta (gryta med fläskfile, ananas, bambuskott och sådär) mums mums!


dagens tema: ATT FALLA FÖR EN HÄST...

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

mitt tema idag handlar om vad det är som gör att man känner lite extra för någon häst... vad som helt enkelt gör hästen så speciell!

när man kollar annonserna och ska leta upp sin framtida vän, så brukar man ju först och främst leta efter en häst som har det som man söker. kanske en häst som tävlat mycket hoppning, en häst som går att avla på, en häst som gillar att mysa runt i skogen, en häst som är startklar för MSV dressyr. ja, helt enkelt det man söker!

när man sedan åker för att provrida de hästar man valt ut så kanske man tycker att de är okej och sådär, men ofta är det någon eller några som man blir extra sugen på. kanske en häst som har DET? en härlig personlighet, utstrålning, glimten i ögat...vad föll ni för hos er häst? varför blev det just den? provade ni andra innan? isåfall, varför blev det den hästen i slutändan? :)

när jag först såg kalles annons så blev jag inte imponerad alls. det var min kompis som skickade sms om annonsen och tyckte jag skulle kolla den! annonsen innehöll ingen bild och det stod liksom ungefär att kalle är en snäll häst, gillar att vara i skogen och att jobba, har mycket att ge och jag såg framför mig en skogsmulle :P vilket inte alls var vad jag sökte... men så svarade jag ändå och blev en av de utvalda som fick komma och provrida, tror det hade kommit typ 100 svar på annonsen om jag inte minns fel!

när jag väl kom fram och steg in i stallet så var det kärlek vid första ögonkastet. där stod kalle, och han hade sån enorm utstrålning så jag bara log. såg så otroligt glad och pigg ut :) DESSUTOM såg han ju ut precis som min drömhäst alltid gjort sedan jag var liten. ända sen jag var liten har jag velat ha en brun häst med bläs och 4 vita helstrumpor. kalle var som min drömhäst som jag ritade som liten, fast i verklig form!! helt sagolikt... och när sen drömmen blev ÄNNU bättre när man satt upp på honom gjorde ju inte saken värre direkt :)

jag föll för kalles utstrålning, hans charm, busiga blick och enorma engagemang!

och glöm inte komma med era tips på dagens tema, ni blir länkade! jag har 3-4 förslag som kommit in som jag ska skriva om :)

dags för proooov :(

usch, ska pallra mig till skolan nu. ska ha prov. jag har inte pluggat något alls över huvud taget. får se hur detta kommer gå :P

iofs, det GÅR typ inte plugga till detta. och så känns det som att jag kan det ganska bra. tycker faktiskt att kursen är helt och hållet onödig egentligen :P

provet är på officepaketet; word och excel... :P

meeen. önska mig lycka till i alla fall, gullisar!

dags att prova ny sadel igen... :)

jahapp, jag är ju då ute i sadeldjungeln igen. suck, är sååå trött på sadlar vid det här laget :P
men NU är ju i alla fall rätt tid för mig att hitta sadel för kalle är ordentligt musklad och är "som han ska vara" ... förra sadeln köpte jag ju innan han hunnit muskla tillbaka sig efter tappet 2008. så den har han ju så klart växt ur :/

så om nån är intresserad så säljer jag en olympic jessica dressyrsadel 17" sits och bomvidd 31, svart :) pris kan vi diskutera :D

provade ju en albion legend förra veckan, och ska rida i den igen på onsdag. men idag ska jag prova en passier-sadel. vet inte riktigt vilken modell, bara att det är en dressyrsadel och att den är brun! får se vad kalle tycker om den... om den ligger så pass bra att jag ens kan rida i den, det vet man ju inte :o)

vad har ni för sadel/sadlar? :) vad gillar ni för typer? stora/små stöd? djupa/flata sitsar? svart/brun/annan färg?? :) in med era åsikter!!

dagens ridpass! (träning)

godkväääll. usch vad klockan går, suck. kom hem seeent från stallet idag, vid 21:30-tiden. hade kvällen i stallet så jag fodrade ju och sådära, tar alltid lite extra tid!

idag så var jag med på träning med kallebus. vi hade markarbete då vi precis bättrat på underlaget i ridhusen, så det hade inte lagt sig riktigt. men bommar i massor hade vi i alla fall.

blåste och snöade massor när jag och ida gick till ridhuset med hästarna, såg ut som snögubbar när vi kom fram :P

kalle var pigg och busig och taggad till tusen. han tyckte det var HELFESTLIGT att vi skulle rida med några andra idag. och dessutom att det stod en i mitten och tittade på alla trix han visade upp. toppen :P så uppvärmningen fick jag aktivera honom ordentligt så han inte skulle bara tänka "busa busa busa" utan även jobba lite med.

jobbade mycket med takten, och att få honom att vila på steget lite mer. vi hade bommar på medellinjen. först en serie med 4 bommar och sen kanske 15 meter och så en serie med 4 bommar igen.


fina paint-skills jag har, HHAHAH

först hade vi standardavstånd mellan bommarna och jobbade med att ha raka hästar och ett jämnt tempo. sen började vi lägga in volter åt höger och vänster på sträckan mellan bommarna. och därefter rakrikta hästen igen. sedan ändrades avstånden lite mellan bommarna. så ena serien hade längre avstånd så vi fick jobba med att länga hästens steg. och andra serien hade kortare avstånd, så vi fick jobba med att korta hästens steg. var verkligen en nyttig övning för kalle, han vill ju gärna ha lite kortare kliv men idag lyckades jag få honom att länga ordentligt :D


galoppövningen

sen jobbade vi med galoppbommar lite. hade 3 st bommar då. kalle tyckte detta var SÅÅÅ kul och laddade som om det var 110-hinder eller så, minst :P han låg ner i kurvan innan vi vände upp på medellinjen hah. tokiga häst. så denna övningen gick mindre bra för kalle bara tog bettet och rusade i stort sett. men jag klandrar honom inte, vi har inte hoppat på 1 månad ungefär, så jag förstår att han tyckte det var kul :D efter galoppbommarna skulle man sakta ner till trav och rida mellan 2 bommar som låg ganska tätt så det gick inte köra fullt ös emellan!

kalle tyckte träningen var jättekul men också jättejobbig, han var massa svettig sen! så söt... :) men jag fick till en bra takt till slut!

det som tränaren tjatade mest om:
* takten - rid lätt saktare!
* aktivera, aktivera, aktivera så han inte bara vill busa
* fram med magen!
* orka sitta kvar när kalle bockar iväg :P


nu ska jag hoppa in i duschen, sen blir det att krypa till kojs :)


dagens tema: HÄSTLEKSAK ELLER INTE?

har ni leksaker till er häst i boxen? varför/varför inte? :) tror ni det är bra eller dåligt för hästen?

jag har läst att många av toppryttarna har det till sina hästar, speciellt när de är iväg på tävling och hästarna spenderar mycket tid i boxar, vilket ju kan vara ganska tråkigt för dom... och många tävlingshästar står ju inne mycket över huvud taget, så för dom kan ju leksakerna vara en bra sysselsättning... för stå i box typ hela dagarna kan ju inte vara nått vidare roligt !

jag hade en jolly ball till min islänning, han tyckte den var helfestlig. hade den i boxen och han lekte mycket med den... egentligen var det min dåvarande medryttarhäst caprone som hade den, men hon förstod inte det roliga och stod bara med den över huvudet ibland, haha!
 jolly ball, bild lånad från www.hastboden.se

jag funderar nu starkt på att skaffa en till kalle, just för att han tycker det är tråkigt att stå i boxen... :) funderar också på om man skulle ha den i hagen. problemet då hade väl varit att kalle inte hade vågat gå fram till den i början och tyckt att den var liiiiiiivsfarlig :P

vad säger ni? är hästleksakerna bra eller ska de bojkottas? :D

kalle kallar!

eller kanske inte, men jag ska strax köra till kalleman. ikväll ska vi hoppträna, inte för min riktiga hopptränare men ska vara med på en hoppträning ikväll. ska bli kul det :) alltid bra att variera tränare ibland också, eller vad tycker ni? :)

idag blir det dock lite markarbetesinriktat tror jag, då de precis förbättrat underlaget därinne och det har inte lagt sig än riktigt!

ska ni rida idag? eller har ni gjort det redan kanske? :)

tävlingsplanerna för 2010

har ni planerat era tävlingar för 2010 ännu? jag satt och kollade på tävlingsterminen nu, var en hel del nya tävlingar som kommit in, det gillar jag :D

hittade en del tävlingar som jag planerar åka på, men aaaallt kan ju ändras. jag måste ju först och främst våga köra kalle själv också haha :) har min pojkvän gjort hittills men han tycker det är dööötrist på tävlingarna :P

ska vara med i en del klubbtävlingar också är tanken, tycker det är rättså skönt att börja tävlingssäsongen med det!

våra tävlingar 2010!

klubbnivå:
dressyr 7 mars
hoppning 14 mars
hoppning 11 april
dressyr 18 april
hoppning 13 maj

lokal nivå:

detta är ju bara en plan hittills, får se hur det blir i verkligheten sen :) ska troligen samåka med en annan till tävlingarna, om nu våra hästar kan stå tillsammans i transporten :D

1696677 nu sitter jag i skolan, de

1387ac94702684ad42947ed90b8be966.png

Kolla varifrån!

nu sitter jag i skolan, detta sysslar vi med. Jättelätt va? :) vad gör ni för kul idag? Ikväll blir det hoppträning om jag hittar nån som kan köra jim till jobb så jag kan ha bilen. Nähe dags att jobba! Puss på er!


att skita totalt i sin häst...

jag förstår inte hur en del människor fungerar. man skaffar ett djur för att ta hand om det. inte för att bara skita i det totalt och leva sitt liv och låtsas som att inte djuret finns...

nej, en del människor som skaffar djur förstår jag mig inte alls på!

läste detta hos tidningen ridsport precis, sorgligt att det finns sådana människor...tycker man hör om vanvårdsfall var och varannan dag, jättetråkigt!! :(
jag förstår inte hur man kan vara så respektlös... utnyttja oskylda djur på det sättet, usch och tvi!


besöksrekord!

har haft besöksrekord idag också... :) tycker det är JÄTTEKUL att så många är här och kikar, har ju ändå inte haft denna bloggen så länge. underbart, och jag älskar alla era kommentarer, extra kul att hitta era fina bloggar med :)

så hoppas ni gillar det ni läser, kom gärna tillbaka, jag gillar er allihopa <3

NU kallar sängen på mig. skolan imorgon ju... min lärare fyller 35! han ska få sånna "broddar" man sätter på skorna och plåster. :o


blogg.se har fnatt?

hmm idag har bloggen verkligen levt sitt egna liv... mitt senaste inlägg är ett inlägg som jag publicerat för nån vecka sen typ, fattar inte varför det kom på bloggen igen idag? strunt samma!

ikväll har jag jobbat igen. lite segt, men det ger ju pengar. och pengar är bra. speciellt eftersom det är GÖTEBORG HORSE SHOW nästa vecka. gaah , jag är så himla uppspelt! vill dit nuuuu

ska ta och knåpa ihop min lista på allt som ska inhandlas där...

har ni haft en fin kväll gullungar?

följ mig gärna via bloglovin, och skriv gärna en kommentar om ni gör det, jag gillar att följa era bloggar också :)

dagens ridpass!

ursäkta sen uppdatering, blev lite stressigt när jag kom från stallet, skulle ju jobba ikväll med. puh! men nu är jag hemma från jobb och sådär, ska strax krypa till kojs däremot.

stallet idag gick annars smidigt, kalles box var riktigt fin, allting preciiiis vid bakre boxväggen. duktig kalle, haft en lugn natt. han hade druckit mkt med, det är bra det :) vill inte han ska bli uttorkad.

i alla fall, idag blev det ridhuset för oss. hade hopptränset på, så det tvådelade bettet. var ganska många som red i ridhuset och alla galopperade i full fart på fyrkantsspåret i olika varv och överallt så jag tappade tyvärr lite fokus, kände att jag var tvungen att kolla var alla var hela tiden, ville inte bli överriden :/

därför gick inte heller ridningen så bra idag. under uppvärmningen gick kalle bra, han var pigg men lyhörd. jobbade mkt övergångar mellan trav och skritt och även övergångar I traven dvs tempoväxlingar och halvhalter.

i galopparbetet däremot var det fullt ös, tyckte kalle. så han låg på ordentligt och jag fick ingen riktig kontakt. övade mkt övergångar här med så gott jag kunde. när jag tyckte han lyssnade hyfsat i alla fall avbröt jag galopparbetet.

jobbade sen traven (usch, jag kan verkligen inte sitta ner i hoppsadeln!!) och det blev gymnastik-ridning med mkt böjning och ställning för att han skulle släppa efter och inte vara så stel. han var extra stel åt höger idag, men det släppte mot slutet.

skänkelvikningarna satt fint däremot. skönt att något gick bra :D

imorgon blir det dressyrträning, får se hur det ska gå. min dressyrtränare kommer nog bli förskräckt dock, när jag kommer in med en hoppsadel :P men jag har ju inte fått sålt min dressyrsadel som inte passar, och vill inte köpa ny förrän den är såld... :/

nähe ni. sängen kallar!! :D
kul med så många kommentarer om dagens tema och annat, det gillar jag :)


dagens tema: ÄR STAMTAVLAN VIKTIG?

mitt tema idag handlar om huruvida hästens stam är viktig eller inte... :) för vissa betyder ju stammen ALLT. för mig har stammen till viss del betydelse, men jag ser ändå till INDIVIDEN!


min kalleman :)

det kan finnas hästar med kanonstam, verkligen perfekta hästar i alla led, men ändå blir det ingenting av hästen... samtidigt kan det finnas hästar med icke godkänd eller okänd stam som kan prestera minst lika bra som hästarna med bra stam!

visst, en bra stam ger ofta bättre förutsättningar att få en bra häst, det ska jag inte säga något om... men det FINNS hopp även om inte stammen är perfekt!

när jag och kalle är ute på tävlingar så kommer det alltid fram någon varje tävling och säger ungefär att jag har en trevlig häst och frågar vad det är för stam på kalle. när jag då börjar med att säga att kalles pappa inte är godkänd, så vill folk inte prata mer!


kalles pappa ecoloog

innan tänkte jag mycket som så, att de tycker helt plötsligt inte att kalle är trevlig längre, för han har inte godkänd stam! visst, det kan också vara så att det inte blir intressant att fråga mer då de troligen inte har koll på de icke godkända hingstarna... men ändå, NÅGOT mer kan man ju säga istället för att bara bli tyst och titta bort :P


kalles farfar voltaire

kalles pappa är inte godkänd, i alla fall inte i aveln i Sverige. dock kanske han är godkänd i holland, det vet jag inte. enligt blup.se är kalle den enda avkomman. det behöver ju inte innebära att han är den enda avkomman helt och hållet, det betyder bara att han är enda avkomman registrerad i asvh.

men jag tycker inte kalle är mindre bra för det!! för kalles pappa var (är?) ingen dålig häst. han tävlades i svår hoppning med eric van der vleuten, så en hel del kapacitet finns i kalles pappa ändå! :)


eric van der vleuten

jag anser att ; man behöver inte ha godkänd stam för att prestera!

vad tycker ni? är stamtavlan viktigast? :)
bryr ni er om stammen när ni kollar hästar?
(jag kollar givetvis stammen om den står med, men skulle jag hitta en kanonhäst med okänd stam skulle jag inte backa på grund av det!)

drömmen om en egen hästgård...

hej folkisar. sitter i skolan nu. drömmer mig bort till min egna hästgård som jag någon gång ska äga. helst imorgon! :)

jag har sedan jag var liten velat bo på gård, när jag var liten ville jag dessutom ha kor, får, getter, grisar... you name it!

nu "nöjer" jag mig med en hästgård, haha! behöver inte vara någon stor. 4 boxar kanske, och gärna lösdrift med... :) vill vill vill!

har ni egen gård? vill ni ha eller trivs ni med att ha det som det är och ha stallet som ett ställe och bostaden som ett annat?

tycker det vore underbart att kunna kika ut genom fönstret och se kalle gå där och strosa runt... mys mys mys!

sååååå, ge mig en gård någon! eller tror ni man kan få lån på några miljoner när man är student? :D


hästen rymde !!!

satt och läste lite på ridsports nyheter...
och läste om denna hästen janken :)

lånad text från tidningenridsport.se

Rymde in till stan
23-åriga hästen Janken blev troligtvis skrämd i sin hage och gav sig i väg in till Hudiksvall där han till slut kunde fångas in.
Hästen hade sprungit flera kilometer från sin hage och in till Hudiksvall innan han kunde fångas och tillfälligt få stå i en box hos Hudiksvalls Tidnings sportreporter Christina Bodén som kontaktats och kom med transport för att ta hand om rymlingen, skriver Hudiksvalls Tidning.
- Han gick snällt på transporten och verkade bli glad att bli omhändertagen. Jag visste inte vems hästen var, men kunde inte låta honom springa in till stan. Och polisen har ingen plats för en förrymd häst, säger hon till tidningen.
Efter ett par timmar löste sig mysteriet med vem som äger Janken och han kunde åka hem igen.

Publicerad: 2010-02-16. Senast ändrad: 2010-02-16

tur att han inte kom till skada!!

nuuu ska jag bege mig till skolan. vad ska ni göra idag? :)


stänger mina blå...

nu ska jag lägga mej... ska ju upp vid 07 för att göra mej klar för skolan. jobbelijobbat ikväll. labbe liggr och sover på min arm nu. kanske kan locka med honom upp till sängen. mys med en kisse på fötterna när man sover :)

natti på er... nu stänger jag mina blå :)

tävling!http://s94356.blogg.se var med du också!


:)

Listan för alla tävlingsryttare

Hur började det:
1. På vilken klubb började du rida?
Norrköpingsortens Ryttarförening (Norf)

2. Vem gjorde dig till den ryttare du är idag?
Oooj, Pia Heinmerth har nog stått för det mesta!

3. Vilken häst har lärt dig mest?
min förra medryttarhäst Socker & Kalle

4. När började du tävla högre än klubbtävlingar?
2008

5. Vilken häst har du mest placeringar med?
Kalle

Dressyr:

1. Vem är den mest utbildade häst du ridit?
Socker, syrrans förra foderhäst Tornado

2. Vilken häst har du din högsta dressyr placering med?
Kalle

3. Vad är det svåraste program du ridit?
LA:3

4. Vad tävlar du för klasser?
LB/LA

5. Vad har du tagit för placeringar i år?
året har ju knappt börjat, så inte hunnit tävla än :)Hoppning:
1. Vilken häst har du hoppat högsta enkelhindret med, vilken höjd?
Kalle 120 cm

2. Vilken häst har du hoppat högsta banan med, vilken höjd?
Kalle 120 cm

3. Vad tävlar du för klasser? 
90cm, ev 100cm i år om det funkar

4. Vad har du tagit för placeringar i år?
inte hunnit tävla än :D 

5. Vilken klubb föredrar du att tävla hos?
gillar att tävla "hemma", så Växjöortens Fältrittklubb.

Häst:
1. Vem är den hetaste hästen du ridit?
Oj, jag vet inte. Kalle är alltid pigg men inte direkt HET

2. Vem är den starkaste hästen du ridit?
nordsvensken Sabina

3. Vem är den minsta hästen du ridit?
min första medryttarhäst, shettisen Lessy

4. Vem är den största hästen du ridit?
ridskolehästen Prince, och en av hästarna på försäljningsstallet jag provjobbade på :)

5. Vem är den häst du tog gröna kortet på?
var inget ridprov...

6. Vem är den häst du tävlade först i dressyr?
ridskoleponnyn Mistral

7. Vem är den häst du tävlade först i hoppning?
Lessy, och ridskoleponnyn Madonna

8. Vem är den häst du tog din första placering med?
Lokalt: med Kalle

9. Vem är den häst du tog din senaste placering med?
Kalle

10. Vilka hästar har du tävlat i lag med?
KalleAntingen eller:
Häst - Ponny
Dressyr - Hoppning
Utomhustävling - Inomhustävling
Satsa för seger - Fisrida
Säkerhetsväst - Utan (med vid hoppning, utan vid dressyr)
Vitt schabrak - Personlig färg
Ridstövlar-Chaps
Spilta - Box
Spån - Halm
Räcke - Oxer
Kompisar i hage - Ensam i hage
Sandbana - Grusbana

ännu mer pengar!

jahapp, nu ska jag bege mig till extrajobb nr 2 för dagen, puh! var ju på mitt andra extraknäck innan, inte jobbat där på mååånader nu, galet. men idag så. och jag var inte lika snabb som vanligt men timlönen landade ändå på 200kr, så helt okej! :)

nähe, nu ska vi åka... jobbet kallar. 3 små timmar ikväll, 19 till 22. gött gött :)

hoppas ni gillar mitt dagens tema, jag tyckte själv det var ett kul tema :D:D

dagens tema: MIN FÖRSTA TÄVLING!

jag gillar att vara nostalgisk och nu föll lotten på er första tävling. minns ni den? gick det bra eller dåligt? :D

jag minns min första tävling jätteväl. jag hade ridit ungefär 1 år på ridskolan och var medryttare på en shetlandsponny. i stallet stod även en föredetta travare. och vi brukade rida ihop med en tjej med ett gotlandsruss. plötsligt kom vi på idén att anordna en tävling! och så blev det. vi förberedde i säkert en månads tid. vi fixade hinderstöd, målade bommar (som var björkar som vi skalat av barken på) och bestämde vad vi skulle ha för klasser.

Klasserna var:
Lätt hoppning  (typ max 40cm)
Svår hoppning (typ max 70cm)
Trav (för att ägaren till travhästen ville det...)

när dagen kom så hade vi alla klätt oss i våra finaste ridkläder. jag hade en rutig skjorta, tjejen med travhäst hade en vit skjorta. haha. vi hade till och med en DOMARE i form av travhästägarens farmor.

vi var hela 4 deltagare. jag och en till på shettisen, tjejen på travaren och så tjejen med russet. travklassen vanns av tjejen med den föredetta travaren. det gick ut på att trava rakt fram en viss sträcka fortast, som en kapplöpning helt enkelt.


lessy, shetlandsponnyn :)

i lätta hoppningen startade jag och den andra tjejen på shettisen. jag vann klassen trots 2 stopp på första hindret :) första hindret hade nämligen höbalar som hinderstöd som lillhästen hellre ville äta på :P

min första lite mer riktiga tävling var en blåbärshoppning. jag red en ponny som hette madonna. jag hade aldrig ridit den ponnyn innan men skulle ändå vara med och tävla för hon var den enda som var ledig. min storasyster hjälpte mig och vi hade snygga blåa lindor med padd på alla benen för att riktigt matcha just BLÅBÄRshoppning :P vi startade i 50cm och det gick felfritt och snabbt. har tyvärr ingen bild på madonna, men det var en mörkgrå c-ponny!

min första dressyrtävling bestod av skritt och trav. jag red en ridskoleponny som hette mistral, som jag även blev skötare på senare. han var hur slö som helst och jag fick knappt ett enda travsteg. det gick med andra ord inte speciellt bra alls!


mistral :)

OM jag hade gjort annorlunda...

tänker på det här ibland... OM jag hade vågat mig på att ge kalle hösilage tidigare, vaccinerat honom mot botulismen tidigare, så hade han inte tappat sådär mycket i vikt 2008 som han gjorde... de andra hästarna åt ju hösilage, och alla var runda och fina. det var bara kalle som inte åt hösilage vad jag minns, och det var också han som tappade. hösilaget verkade ju ha kanonvärden!

då hade det nog inte behövt bli en flytt från första början... då hade kalle hållt kvar sitt hull, han hade förhoppningsvis inte gått hungrig och blivit stressad heller...

för JAG trivdes bra därute, det var nästan alltid någon att rida med, mysig stämning, stora boxar och mysiga ridvägar.... aldrig några fodringar, för det skötte stallägarna... kort resväg, bara 5km istället för mina 1,5 mil jag har nu!

men jag var tvungen att se till kalles bästa i detta fall ändå, jag sätter alltid kalle i första rummet :)

tänk att olika hästar kan ha så olika "krav" för att trivas... de andra hästarna i detta stallet verkade ju må kanonbra :) bara kalle som inte trivdes...


barbackatur i snön!

heeej folket!

var det bara för mig blogg.se strulade igår kväll? jag kunde inte logga in! så surt...

i alla fall, hade morgon-stalltjänsten i stallet idag. var ute hos hästarna vid 06:30 i morse :) hästarna såg lite yrvakna ut, haha! :) så det blev fodra alla hästar och släppa ut dom, fylla på vattenspannar och bära ut till alla hästarna med. jag var helt slut när jag gått ut med den 10e spannen, puh!

var snäll och fixade i ordning bellas box också, och så givetvis kalles :) helena ska fixa kalles box imorgon, så tänkte jag kunde vara snäll tillbaka :D

när stallet var färdigt så hämtade jag in kallebusen igen. tänkte ta en barbackatur i skogen med honom, det var en sån mysig lugn morgon! men gud vilket problem jag hade att komma UPP hahahha! :D jag hade mina ridthermobyxor och jag kan typ inte röra mig i dom så jag kunde inte få över benet. så jag fick hämta en stege i stället :P kalle undrade nog vad jag höll på med... :)

till slut kom jag upp och vi begav oss iväg. kalle var glad och harmonisk. skrittade på lång tygel hela rundan. mysigt, mysigt :) gillar att mysa i skogen med min stora kalleman!


kalle-goding efter vår mysiga tur :)

nu har jag kommit hem. har hunnit duscha och slänga i mig lite frukost. nu ska jag vila en liten stund innan jag ska iväg till mitt extrajobb och tjäna kosing :D

hur har eran dag börjat? :)

varför unnar man sig inte en prenumeration?

är det bara jag som helt glömt bort att man kan prenumerera? :D jag älskar tidningar och att hänga med i det senaste, speciellt gillar jag ju förstås ALLA typer av hästtidningar... finns alltid något kul att läsa. dock har jag aldrig prenumererat på någon hästtidning. galet egentligen, är ju mycket smidigare att få tidningen hem hela tiden... :)

till min pojkvän har jag däremot gett en tidningsprenumeration :) julklappen förra året bestod nämligen av en årsprenumeration på bilsport. det uppskattades verkligen :D

och det finns ju så hiiiiimla många olika tidningar :) det finns någon tidning för ALLA!

en av mina favorittidningar är equipage , tycker den tidningen innehåller intressant fakta om sådant som jag är intresserad av, den känns också seriös och proffesionell ! tycker också det är kul att det inte bara är helt och hållet häst-häst-häst i tidningen utan även annat som blandas in. toppentidning enligt mig faktiskt :)

i år kommer jag nog unna mig själv en prenumeration !! 

prenumererar ni på någon tidning? vilken? varför/varför inte? :D

Photoshop... men hur fasen gör man?

nu har jag precis installerat photoshop på datorn. tänkte börja pula lite med bilder för skojs skull. men hur fasen GÖR man egentligen? ahahah jag förstår ingentingen...

kan man inte klippa ut bilder? sådär exakt efter bilden så om jag vill klippa ut bara mig från en bild och klistra in mig på en annan bakgrund... hur gör man det? :D

kan ALLA som har bloggar med photoshop?? känner mej som en outsider isåfall :D

vad är lek och vad är allvar?

satt och kikade runt här på lite bloggar. då hör jag något konstigt från framsidan. kikar ut och där sitter labbe och skriker (jamar men på ett höööögt sätt). ropar på honom men han sitter kvar och skriker.

då ser jag vad han skriker på. EN SVART KATT! båda katterna viftar på sina svansar. den svarta närmar sig lilla labbe. och när den är precis bredvid så KASTAR dom sig på varandra!!!!! :O jag fick panik och skulle springa ut och rädda lilla labbe som låg ihoprullad med den andra katten och slogs.

men, lekte dom eller var det på allvar? hur ser man det? sånt kan inte jag när det gäller katter...

men den svarta katten stack iväg i alla fall och stolt satt labbe på grannens altanstaket och njöt över sin seger. :D


labbe, min lilla slagskämpe :)

dagens tema: EN HÄSTS ROP PÅ HJÄLP - EN SANN HISTORIA!!

asch, jag kom inte på nån vettig rubrik på mitt tema idag utan att meningen skulle bli fööööör lång!
men i alla fall, mitt tema idag handlar om att man ibland kanske reagerar fel och uppför sig fel mot sin häst, och därefter kanske (förhoppningsvis) får dåligt samvete...

har ni till exempel blivit onödigt arga på er häst? behandlat den på ett "aggressivt" sätt? varit "elak" mot den? ryckt den i munnen eller tryckt onödigt hårt med sporren? ja, helt enkelt behandlat den på ett orättvist sätt?

OBS!
långt inlägg men ta er gärna tiden att läsa, det är en sann historia...

låt mig berätta min story...

det hela började under hösten 2008. vi hade under sommaren flyttat till nytt stall och kalle hade äntligen börjat tappa av sin gräsmage (trodde jag, ja!).


sommaren 2008, innan flytten. lycklig kalle med sin kompis amigo i släptåg :)

men kalle genomgick en större förvandling än så. han gick från att vara den harmoniske som folk sa "åh, honom skulle jag vilja rida, han ser så härlig ut!!" till att vara hästen som folk kollade snett på och sa "jag fattar inte hur du vågar rida den hästen..."

det började strula för oss i ridningen. kalle var spänd, laddad, hetsig och inte alls den harmoniske (men busige, energifulle) hästen längre! han var nervös, stressad och kunde inte slappna av. att skritta ut en runda på långa tyglar var otänkbart, för han kunde inte slappna av och skritta utan det var luftsprång hit och dit, stegringar och så flög han iväg helt plötsligt från ingenstans i full galopp. jag förstod ingenting, tänkte att det berodde på energin i fodret så jag övergick till havrefritt alternativ. ingen skillnad...

sakta så utvecklades problemet i ridningen och han blev till slut näst intill oridbar. ja, näst intill ohanterlig faktiskt! när man red så skyggade han och hoppade för allt och fanns det ingenting att göra luftsprång för så gjorde han det ändå. han stegrade sig HELA tiden, och försökte du mana på honom så stegrade han ännu högre.

rida ut med honom var ingen mening för han bara stressade och var spänd, så du fick hålla kort tygel från start och rida skänkelvikningar HELA tiden för att ens kunna hålla honom i skritt och på marken. det blev många stegringar under varje tur och många gånger försökte han sticka iväg i galopp. att GÅ med honom gick inte heller för han betedde sig precis likadant då. longering/tömkörning var uteslutet då han sprang tills han gick omkull och gick han omkull så sprang han ännu fortare och gick omkull igen.


här kan man skymta kalles revben.. dålig bild, men man ser dom!

jag blev arg och frustrerad över detta beteende, för detta var inte min kalle, min kalle håller inte på så! jag skrek och röt åt honom, men inget hjälpte. jag visste inte vad jag skulle ta mig till! samtidigt så fortsatte han tappa i vikt, så inte bara sommarmagen försvann, utan även resten av hullet samt alla musklerna... jag stod som ett frågetecken! hade kalle ont nånstans??


kalle under vintern 2008, här syns dock inte de utstående revbenen men musklerna är borta och överlinjen

jag åkte iväg på dressyrträning och berättade att han var som han var, helt ohanterbar. på träningen visade han ingenting, han gick som en klocka! det var nu jag uteslöt att det hade med smärta att göra. mitt fokus låg dock nu inte på att han inte gick att rida. det låg i att jag måste få upp honom i vikt, och det NU! revbenen stack ut och hans en gång så musklade fina överlinje fanns inte mer. han såg ut som en två-åring eller nåt i kroppen.

jag bestämde mig för att göra en egen analys av grovfodret för att kunna räkna ut en bra foderstat. när jag fick svaret på analysen fick jag också svaret på kalles otroliga viktminskning. det var inga bra proteinvärden!! men jag tog lärdom av det; gör alltid en analys! så det blev till att köpa hem massor av lucern och även proteinkoncentrat för att få upp honom i hull. mer grovfoder blev det också samt även fler gånger om dagen. så småningom täcktes revbenen med hull igen. vid det här laget åt inte kalle heller hösilage, då jag inte visste om han kunde samt att han inte var vaccinerad mot botulism. hade han gjort det hade han nog inte tappat, de andra hästarna som åt hösilage höll ju sig fina! så det verkade ha bra värden...


kalle är inne vid lunchtid och äter extra mat... har börjat få tillbaka hull här men fortfarande överlinjen borta, också knasig bild med :P

dock blev inte kalle "som vanligt" igen ändå. han var nedstämd och fortfarande en pest att rida. i hagen stod han bara och hängde, han gick ensam under hösten och en del av vintern. han kunde i och för sig inte sträcka ut i full galopp så som kalle gillar att göra, för hagen var för liten. utevistelsen räckte inte heller för honom, vilket gjorde att han blev så stressad. plus att han hela tiden var hungrig då det gick alldeles för många timmar mellan fodringarna och det fanns inget att äta i den hagen som kalle gick i, i alla fall inte tillräckligt för stora kalle som kräver mycket mat. jag kände att; det här går inte, kalle måste bort härifrån och det är bråttom!

så jag började leta stall, i panik. jag letade överallt, frågade typ alla jag kände... det var bråttom för kalle att komma bort!!! livsgnistan var som bortblåst, kalles ögon var inte dehär busiga ögonen längre. de var bara trötta, dystra. min pojkvän jim, som inte har någon erfarenhet av hästar sedan innan, kunde även han se att kalle inte mådde bra. 

den 28 mars, på min födelsedag, fick kalle flytta till sitt nya, och nuvarande, hem. det var den bästa födelsedagspresenten jag kunde få; att få se kalle LYCKLIG igen. här fanns en stoooor hage han släpptes ut i. och en kompis dessutom! den lyckan kalle utstrålade kan få det att tåras i mina ögon än idag. 


kalle i sitt nya hem, 1 vecka efter ankomsten. hullen tillbaka och musklerna på gång de med!

samtidigt har jag dåligt samvete, ångest och skuldkänslor för hur ARG jag var på kalle under hösten och vintern. hans beteende var ju bara hans sätt att säga att han mådde dåligt, hans rop på hjälp! :( 

men jag hoppas och tror, att kalle har förlåtit mig för detta. jag räddade ju honom till slut från mardrömmen och gav honom det bästa han kunde få; ett underbart hem med hästkompis och stoooora hagar där han kan busa som han vill, massor av utevistelse och så mycket mat han vill ha (och med BRA värden)!  


kalle njuter av solen i sommarhagen 2009 :)

har ni någon berättelse ni vill dela med er av?


måndagsförmiddag och färdig i stallet!

hej folkisar. jag försökte mobilblogga innan men det gick ju tyvärr inte... :(

idag gick jag upp 05:30 (usch, tiiiidigt) och körde jim till jobb. sen skulle jag hem en stund och så vidare till stallet men kändes så onödigt att köra hem emellan så jag körde till stallet direkt haha :D tiiiidig morgon, kalle undrade nog vad jag gjorde där så tidigt... :)

blev i alla fall att mata hästarna, sen släppte jag ut kallen och bellan. de tyckte det var myys att komma ut. och så började jag stöka i stallet. fixade både kalles och bellas boxar, snäll som jag är :D bellas ägare hjälper mig så många kvällar med kalle ändå så :)

5f82a111469543d12ebbfba2cc9245c0.png

så jag var färdig med alltihopa redan kl.08:10 :D ahaha. gillar verkligen att vara i stallet på morgonen :)

tänkte först åka ut på kvällen men eftersom detta är ända kvällen på hela veckan som både jag och jim är lediga så lade jag om schemat litegrann :)

nu ska jag ta och fixa lite skolarbete. sen blir det solning och ner till jimsens jobb och lämna semesteransökanslapp. gaaaalet att man ska bestämma sin semester redan nu... :o

vad ska ni göra idag?

och hörrni, följ mig gärna med bloglovin :) skriv gärna en kommentar om ni lägger till mig där, för jag kanske glömt lägga till er också!

klockan är bara barnet...

klockan är inte ens 22 och jag och jim är huuur trötta som helst. haha, knasigt! så nu blir det faktiskt att krypa till kojs. bara vänta tills labbe lekt färdigt ute och vill komma in. han får inte sova ute när det är så kallt ju, lille missen :)

imorgon blir det stallet på morgonen tänkte jag :) vad ska ni göra? :)

sov så gott älskade bloggläsare !! :)


dagens ridpass!

god kväll :) hur mår ni? haft en myyys dag?
när jag kom hem från stallet hade älsk-jim lagat mat <3 mumsigt & mysigt! :D

gick iaf bra i stallet idag, provade en sadel på kallebus med. en albion legend!! den verkade ligga okej på kalle och jag kände att jag kom åt honom bättre. eventuellt hamnade den lite i bakvikt dock, ska rida med den på nästa dressyrträning iaf. supersnällt sussi att jag får prova den :D

red i alla fall i stora ridhuset en stund. de håller på att förbättra underlaget så det var lite halt eftersom det inte lagt sig ordentligt. men jag skulle ju mest känna på sadeln :D

red en del öppnor längs långsidan, även några slutor. red också slutor längs diagonalen :) kalle var superpigg men gick ändå fint. red honom i den högre formen och han gick jättebra där, stadigt!

bad en tjej fota också, brukar bli rättså suddigt när man fotar i ridhuset dock tyvärr. meeen alltid något :P

bildbomb från ridpasset med lyyysande reflexer :D


imorgon blir det nog en uteritt :)

glöm inte komma med era dagens tema-tips :D jag har fått in en del som jag ska skriva om så småningom :D och då blir ni ju också länkade :)

dagens tema: MINA HÄSTAR GENOM ÅREN!

jag satt och kollade i gamla fotoalbum nyss. innehåller era album också bara en massa massa hästar? minns att mamma klagade på alla hästfoton! för att inte tala om alla foton man tog på göteborg horse show som liten. där man inte ens ser vad fotot föreställer, man får leta efter något som kan tänkas vara en häst på bilden haha :P

tänkte i alla fall berätta lite smått om mina hästar genom tiden :)

Lessy, min första medryttarponny

Lessy var hästen som lärde mig en massa. jag började rida henne redan när jag bara ridit på ridskolan ett halvår. hon var en shettis som ingen visste hur gammal hon var. ibland undrade vi om hon ens var ordentligt inriden. det var på henne jag galopperade första gången, hoppade första gången och även ramlade av första gången. blev ett tiotal avramlingar på denna lilla busen som var en mästare på full galopp och tvärtnit följt av en bakutspark :D hon var i alla fall en underbar liten shetlandsponny och jag var verkligen ledsen när jag växte ur henne. henne red jag 1994 till 1996

Prince, min första sköthäst

Prince var hästen jag började sköta på ridskolan. han var en halvblodsvalack född 1991 (tror jag). när man skötte häst på ridskolan så borstade man hästen och mockade några dagar i veckan. man smorde även träns och sadel. jag tycker fortfarande det var helt galet att jag tilläts sköta honom. han var stallets största häst (175cm hög) och jag var stallets näst minsta skötare... jag stod på spann och borsta och nådde ändå inte upp att borsta på ryggen och rumpan. men prince var riktigt snäll mot mig och såg sig alltid för när han skulle röra sig i boxen. jag skötte honom ungefär 1 års tid.

Mistral, sköthästen på ridskolan som jag minns bäst

Mistral var en New Forest som stod på ridskolan också. han var en c-ponny född 1989 efter Xandino, och hade nog kunnat bli riktigt fin om han inte hamnat på ridskolan som 5-åring. han var en riktig tjockis men otroligt snäll. när jag började rida honom och tävla honom på klubbens tävlingar så gick det kanonbra. vi var med i en LD-hoppning minns jag där han var snabbare än alla ridskoleponnyer och även privatponnyer. han älskade hoppning och det var bara att hålla i sig när man tävlade för det gick verkligen undan! med åren sedan blev han dock tröttare och tröttare, segare och segare. nu vet jag att han äntligen är såld och har det bra efter flera år på ridskola.

Madonna, ridlägerponnyn

1998 åkte jag på mitt första, och faktiskt enda ridläger. min ridlägerponny var connemaran Madonna. hon var bara 5 år gammal men jag gillade henne massor. tillsammans hoppade vi terränghinder och murar och hade en helkul vecka! ridlägret var på stall fjälkestad i skåne.

tvistur, min bästa vän

den hästen som jag ändå har mest minnen med och som ligger mig varmast om hjärtat är tvistur. denna lilla islänning som mätte 134 cm i manken hade jag som min egen 1998 till 2002. jag är än idag ledsen att jag inte hade pengar att köpa honom när ägaren skulle flytta. tvistur kunde bara skritt och grisepass när jag började rida honom. när jag slutade hade han 5 gångarter, hoppade banor på 80cm, gjorde öppnor slutor skänkelvikningar och påbörjade galopp-piruetter. han var dessutom inkörd och mycket löshoppad. han älskade att jobba och blev aldrig trött. vi hade så otroligt roligt tillsammans!

ymer, den oslagbara dressyrponnyn

tillsammans med ymer tävlade jag massor av dressyr. han var en ridskoleponny och jag trivdes otroligt bra med honom. vi var helt enkelt meant to be!! :) vi vann alla tävlingarna vi ställde upp i och jag utvecklades mycket som dressyrryttare med honom :D

Anna Magnum, mitt första tillridningsobjekt

Anna var en före detta travare som var en otroligt stressad och nervös häst. hon litade inte på människor och hade absolut svårast för män. hon var ganska liten, ca 148 cm hög, så inte så stor för att vara varmblodig travare. jag tog mig an anna som tillridningshäst år 2000. hon utvecklades trots allt väldigt mycket. i början stod hon bara och skakade när man skulle hoppa upp på henne men det jobbades bort med mycket hantering. vi övade väldigt mycket från marken. mycket longering och tömkörning. vi skapade ett band och hon litade på mig. hon blev till slut en väldigt trevlig häst. nu går hon, tyvärr, bara och skrotar och gjort det i flera års tid. jag brukar åka och hälsa på henne ibland. jag vet inte om hon minns mig...

Caprone, en stor favorit bland medryttarhästarna
 (bild lånad från blup.se)
caprone var korsning med halvblod och fullbod. hon var ett energiknippe och en väldigt trevlig dam. jag red henne omkring 2002 och trivdes jättebra med henne. hon var väldigt svårriden dock och när hon kom och ägaren ville se mig rida (jag hade varit medryttare på hennes förra häst också) så blev hon förvånad. tydligen var det bara med mig som hon INTE sparkade bakut :P detta slutade hon dock med. hon älskade jobb och att hoppa. dock var hon ganska osäker. jag vet inte vad hon gör idag...

diego

jag och min ena storasyster hade fullblod/halvblodskorsningen diego på foder. vi tog honom på prov 6 månader först för att se hur det funkade. dock funkade det inte alls. diego hade stora ryggproblem och hade väldigt ont större delen av tiden vi hade honom. det blev heller ingen förlängning av fodervärdsavtalet. diego var dock otroligt snäll, min systerdotter som då var ungefär 6 år ledde honom in från hagen som ingenting (han var ca165 cm hög!), han gick som ett lamm bakom henne. :) hittade inte mina foton på diego nu tyvärr och hittar honom inte på blup heller, kanske avliden? :/ uppdaterat med bild nu ;)

socker, min sista medryttarhäst + farin

socker, eller sugarbasin som hon hette egentligen, var en dressyrhäst som stod i stallet där jag hade diego uppstallad tidigare. hon sökte en medryttare och ägaren blev tipsad om mig. socker var en kanonsnäll häst att rida i dressyren. uteritter var hon ganska pigg och tittig. hoppningen var hon väl ingen stjärna i men hon tyckte det var roligt :) jag skötte mest hoppningen och uteritterna med henne. dessutom var det hantering av hennes föl farin :D jag red henne ungefär 2005 till 2007.

sedan var det också en hel del andra hästar i mitt liv, men det är dessa som satt mest spår i mitt minne :)

vilka hästar har betytt eller betyder mest i ERT liv? :)

och sist men inte minst, får ju absolut inte glömmas!

kalle (kaloescha), foderhästen sedan maj 2007 !

kalle kalle kalle, underbara kalle :) när jag läste annonsen blev jag inte jätteimponerad men svarade ändå. när jag fick se kalle var det kärlek vid första ögonkastet! :D

skickar lite kärlek...

... till min finaste jim, till min älskade pålle kalle, till mina underbara föräldrar och systrar, till vänner och GIVETVIS till alla er läsare :)

NI ÄR ALLA GULD VÄRDA!

det vet ni va?

valentine´s day

just det, fick ju önskemål om att visa halsbandet jag fick av jimsen nu till alla hjärtans dag. och jag försökte fota och fota men det gick ju verkligen inte alls av nån anledning. antingen blev det ljust så man inte såg vad det föreställde eller mörkt och suddigt. haha. men det är i alla fall ett hjärta och det är ett F på :)och idag när jimsen kom ner möttes han av detta, lite gullig kan man allt vara ibland :P


ska ni fira dagen på nåt speciellt sätt ? :)

för oss blir det väl inte något så direkt, lite mys och god mat bara... och vid 16tiden ska jag till kalleman och ge honom massa kärlek med :)

grillat, bowling & bar-häng

hej folkisar! hur mår ni idag?

igår kväll var ju som sagt jag och jim och bowlade med mina barndomskompis maria och hennes pojkvän erik :) riktigt kul att bowla faktiskt, är ju inte något man gör varje dag direkt! :D discobowling var det ju också, så lite extra festligt haha!

innan det så åt vi grillat... så himla gott med grillat, det bästaste <3


därefter hämtade vi då upp maria och erik och körde till stan för lite boooowling. jag hade inte turen på min sida i första omgången men andra så vaaaaann jag :P wohoo! :D


bilderna blev riktigt dåliga med här är jim in action ;)

efter bowlingen så gick vi bort till lagerlunden och drack lite öl/vin. jag körde ju så blev cola för mig, lika gott det :D

men en sån här kväll ska göras om... :P och jag ska ligga i hårdträning i bowlingen ahahha!


tävling!var med du också: http://borasryttaren.blogg.se/2010/february/veckans-blogg.html

tävling!Jag är med och tävlar hos http://westernlollo.blogg.se/ , var med du också!

dagens tema: LÅT HÄSTEN VARA HÄST!!

har ni tänkt på hur hästarna levde förr, i det vilda?? utan täcken, levde fritt, ute dygnet runt, klarade sig utan massa kraftfoder... och de mådde kanon ändå!

visst, nu så kan man inte helt och hållet jämföra hur det var FÖRR med hur det är nu... men jag tycker det är viktigt att man låter hästarna vara just HÄSTAR!!mycket utevistelse är det viktigaste! en häst är inte gjord för att stå i en box mer än halva dygnet, än mindre i en spilta. en häst är gjord för att röra på sig, leva "fritt". stora hagar där hästen kan röra sig obehindrat i alla gångarter och leva och ha det bra som en HÄST, det värderar jag högst!samma sak när det gäller täcken. om du har en häst som inte rids och inte fryser, varför täcka den? hästens hud mår ju bra av att få andas och lägger man inte på massa täcken så sätter ju hästen den pälsen den behöver! undantag kan vara äldre hästar eller hästar som av någon anledning inte sätter tillräcklig päls och i stället fryser...

och även om man rider sin häst, men den inte blir direkt svettig utav det. låt hästen vara oklippt!! och låt den gå utan täcke! :)sedan förstår jag om man har en häst som svettas mycket att man vill klippa den, jag klipper kalle också för han svettas som en gris när man rider inne i ridhuset annars. MEN bara för man klipper en häst behöver man inte slänga på 3 täcken x 200g när det är 0gradigt...jag tycker att man överlag täckar hästarna med för mycket täcken. hästarna fryser inte på samma sätt som vi gör. bara för att VI tycker det är svinkallt när det är några minusgrader så gör inte hästarna det. tips är att känna i "öronfästet" för att se om hästen är varm eller kall. när du känner under täcket ska inte hästen vara VAAARM, men den ska kännas behaglig. inte kall, men absolut inte heller riktigt varm! då har den för mycket täcken :)

att låta hästen få vara häst och tillhöra en flock är också viktigt! om så flocken består av bara 2 hästar så gör inte det någonting, men hästar är sociala djur som behöver sällskap och mår bäst av det!!som extra kryddning i det hela brukar jag låta kallebusen leka av sig ibland. så han får leka och vara häst även med mig! det behöver inte alltid vara fullt allvar och hårdträning! lite lek och kel i ridhuset är också bra, stärker också banden mellan oss... givetvis går säkerheten först. är din häst "ostabil" och kan göra utfall så bör du inte ha den lös och busa i en manege, för det kan hända en olycka!


kalle busar i ridhuset :) detta tycker han är störtkul!

vad tycker ni? behöver hästarna vara ute? täckar vi för mycket? låter vi inte hästarna vara hästar?

dagens ridpass! (många bilder!!)

hej folkisar!

idag var jag i stallet tiiiidigt på morgonen, åkte ut vid 7 så jag började med att ge hästarna mat. sen släppte jag ut kallebus och bella och började mocka hos kalle. när jag var nästan färdig kom helena som hade morgonfodringen idag så hon fortsatte släppa ut hästarna medan jag mockade hos mille och lakitoe också, var sista dagen jag tog hand om dom idag...

när maten var lagad och alla boxar färdiga så hämtade vi in kalle och bella igen. blev sedan en uteritt i snön, snöade massor och stigarna var helt orörda. myyyys! :) kalle var taggad till max och bella var lite småseg (vilket troligen berodde på att hon va kissenödig upptäckte vi sen i stallet efter turen)... red också lite på ett fält och tog lite bilder... :) kalle stod så snällt stilla när jag fotade helena o bella. bella däremot ville inte alls stå still när helena skulle fota oss :P kanske för hon höll på att kissa på sig, och det dög visst inte att kissa där :P

kalle var pigg och glad idag, det var myyycket snö så han fick jobba ordentligt! :) men han är så härligt positiv min kalleman <3 blev i alla fall lite trav och galopp i båda varven, kände efter så han inte stelnat till men han var loss och fin :)

lite bilder blev det ju i alla fall! först ut, helena & bella:)och så jag och fiiiinaste kalleman. synd att min reflexväst är så ful bara :D


kallebus gillar bus i snön!

både kalle & bella såg nöjda ut i hagen sen :) dom trivs så bra ihop. undrar hur de ska fira alla hjärtans dag ihih!bella & kalle, kärleksparet :)

för imorgon är ingen vanlig idag...

nej för imorgon är alla hjärtans dag. vad ska ni göra då? :)
vi ska ha lite alla hjärtans dag-mys idag. ska grilla och ha det myyys. sen blir det lite bowling med ett annat par med.

och så en himlans fin kärlekssång :Doch för att björn rosenström faktiskt KAN göra fina låtar han med :P en av mina absoluta favoritlåtar, tycker den är kanonsöt. tyvärr hittade jag ingen bra video men...:) har ni någon absolut favorit bland "Kärleks-sångerna"?

tävling!


Glucosamin eller Gurkmeja?!

satt och läste runt på bloggar för några dagar sedan tror jag det var... snubblade då in hos http://frejalindskog.webblogg.se/ som skrev om att gurkmeja har lite samma funktion som glucosamin...

jag ger kallebus glucosamin men vet inte om jag kan säga att det märks någon skillnad. det kostar ju ändå ganska mycket och då vill man ju att det ska märkas! eller hur?

har ni märkt någon förbättring med glucosamin?
är det någon av er som fodrat med gurkmeja och märkt någon förbättring?


gurkmejan är billigare, naturlig råvara MEN klassas som doping. så isåfall måste man tydligen sluta fodra med det 4 dagar innan tävling...

ELLER         vad hade ni valt? :D:D

how soon is now?tatu, ett av mina favoritband när de kom ;) detta var absoluta favoritlåten med dom haha.
vad tycker/tyckte ni om t.A.T.u?

och hörrni, ni glömmer väl inte följa mig via bloglovin?

in med fler tips på dagens tema... läs gärna dagens tema där jag idag tar upp kalles big-bauta-knä :P

dagens tema: KALLES KNÄ!

det är säkert en del av er nu som undrar: vadå kalles knä? vad är det med knät? och jag förstår om ni undrar för det syns ju ingenting nu :P men jag vet inte om det kommer göra det igen, då kalles ägare sagt att det kommer och går lite... det syntes när jag hämtade hem honom 2007, försvann sommaren 2008 och varit borta sen dess...

men nu ska ni få läsa om det och även se bilder... och bli inte förskräckta, han har ALDRIG besvärats eller haft ont av detta :P

när jag första gången var och provred kalle så hade han ett ENORMT framknä. det var utan att överdriva dubbelt så stort som det andra! svullnaden var mjuk och kändes ungefär som gelé. jag blev väldigt förskräckt men hans ägare lugnande mig och sa ungefär:

¤ han har haft det länge
¤ han besväras inte av det, varken öm eller halt
¤ veterinär har kollat och sagt att det är "vanligt" bland lite äldre hästar (från runt 14 och uppåt) som gått hårt som yngre och nu inte rids lika hårt. 
¤ det brukar komma och gå lite, och försvinna när han rids mycket

när jag var och provred andra gången så hade plötsligt svullnaden flyttat sig och satt nu lite snett ovanför knät. kalle-drummel hade visst ramlat i hagen så svullnaden hade vandrat upp en bit. 

jag provred honom 3 gånger och han var ren alla gånger och har heller aldrig visat någon hälta under de 2år och 9 månader som jag haft honom. men klart jag tyckte det såg läskigt ut!

dagen efter att jag hämtat hem honom ringde den som hade stalltjänst den morgonen i panik och sa att kalles knä var jättesvullet! och det var också många som påpekade detta. han såg ju lite missbildad ut!

jag höll igång honom och motionerade och fick upp honom i kondition igen. jag tyckte att svullnaden började minska efter ungefär 8 månader, men viftade bort det med att jag säkert inbillade mig. 1 år och 1 månad efter att jag hämtat hem min guldklimp var svullnaden helt borta. och den har inte kommit tillbaka. inte än i alla fall. är det någon mer än jag som varit med om detta?! menar, eftersom enligt veterinär så har de sett åkomman på flertalet hästar! jag har frågat flera flera om detta men iiiingen har hört om nått liknande :/

hästkliniken i slöinge har också kollat det (då var svullnaden där) under tiden som jag haft honom och rådde mig att INTE tömma då det säkert ändå bara skulle fyllas på samt att han ändå inte besvärades av det. dessutom är det dumt att gå in och operera i något som inte besvärar för det kan istället bli att man skapar besvär genom att göra det!

lägger in lite bilder, KLICKA FÖR FÖRSTORING, före när han hade svullnaden, och nu efter när den inte längre finns

DÅ:

     

NU:

   

vad tror ni andra? sett nått liknande? :)

jag tävlar - igen!var med du också:
http://astridstraning.blogg.se/2010/february/bloggtavling-2.html


jag tävlar!


Köpa foder på Statoil - förklaring!

Fått en del frågor angående att jag skrev att jag skulle köpa foder på statoil idag... Och det förstår jag ju att det låter konstigt att köpa hästmat på en bensinmack!! visst, hästkrafter både och men... fel.

i alla fall, statoil här där jag bor ägs av en hästfamilj, mannen hovslagare... så de är också återförsäljare för Hippo! och de har ALLT foder jag köper till kalle där. green power lucernstrå, lucernpellets och betfor.prima prima!


prova ny sadel!

morning folks! :)

sovit gott? inte jag, drömt mardrömmar. det gillar jag iiiiinte. varit ute på en liten promenad till jimsens jobb och hämtat bilen. sen skulle jag köpa foder till kalleman på statoil tänkte jag. tji fick jag dock. dörren gick inte att få upp :P så det får väl bli citygross ändå. suck...

provlade en sadel på kalle efter träningen i onsdags. en albion legend. så ska väl provrida i den någon dag och se om det är en modell för kalle :) isåfall ska jag hålla utkik efter en sån hihi! sadlar sadlar,man blir såååå trött :(

jag har fått in en del tips nu om dagens tema, gillar det! vissa teman känner jag att jag ska lägga ner lite extra tid på så jag skriver nått vettigt hihi :)

nu blir det lite frukost, sen ska jag köra ut till stallet. 3 pållisar idag igen att fixa med :)

kraaam


min fining kalle :)

dagens tema: TAGGTRÅD!

är det fler än jag som är otroligt glada över det beslutet om att taggtråd numera är förbjudet att ha för hästhagarna? :D:D det enda är att jag inte förstår varför inte beslutet kom tidigare?!

jag fattar heller inte varför inte förbudet gäller ALLA djur. alla djur kan skada sig på taggtråden!

jag skulle ALDRIG ALDRIG någonsin släppa ut min häst i en hage där det finns taggtråd, om så bara på 1 meter av stänglet. ALDRIG! jag har själv bevittnat hur hemska skador det kan bli på en häst som fastnar i tråden, både extremt fysiska skador och även en del psykiska.

ärligt talat förstår jag inte hur de tänker, de som har sina hästar i taggtrådshagar. "nej men min häst har ändå sån respekt för stängslet"... SO? min kalle har också stor respekt för stängslet. inte låter jag honom gå i en sådan hage för det! en hästs första instinkt vid fara är FLYKT. och jag tror inte alla hästar hade tänkt på taggtråden om de flydde från en fara. vad tror ni?

 BIG NO-NO!!

jag har sett flera hästar som går i hagar med taggtrådsstängsel och jag tror att de fortfarande säkert gör det. jag får ta en raid och köra runt och anmäla några stycken, HAHA! och jag gör det ju inte för att sätta dit någon isåfall, utan för deras hästars säkerhet...

det skulle vara väldigt intressant att höra HUR dessa med taggtrådsstängsel resonerar... för enligt mig är det obegripligt, det finns ingen vettig förklaring...

vad tycker ni om förbudet? har ni själva hästarna i hagar med taggtråd? vet ni andra som har det? hört något resonemang om VARFÖR?

3 hästar att ta hand om...

idag har jag varit i skolan. därefter åkte jag och jimsen direkt ut till stallet. jim skulle mata kalle med morot och ta bort isen ur spannen... men råkade trampa igenom :P så blev dyyyngsur om foten :) så han satt bara i bilen sen medans jag fixade. hahaha!

hade ju som sagt 3 pållisar att fixa hos idag, mockning och mat-fixning. matfixning hade jag 4 hästar till och med :P puh! så det tog sin lilla tid i stallet... men ändå kom jag hem i hyfsad tid, ska strax till jobb. börjar 18... blörk!

kul att det kommer mer tips på dagens tema! jag ska ta och blogga lite mera när jag kommer från jobb ikväll :)

tills dess, ha det superfiiiint :)
ett skepp kommer lastat...

idag ska jag skicka paket till mamma och pappa. lite tidningar och nått brev :) får hoppas att posten sköter sig så det kommer fram, det har ju gått såååååå sakta de andra gångerna, suck!

så jag har köpt frimärken till det, 150 spänn!!! galet vad det är dyrt att skicka till spanien... usch! :)

nu ska jag alldeles strax pallra mig iväg till skolan. logistik fördjupning står på schemat idag, hoppas det inte är alltför krångligt !

efter skolan blir det som sagt ut till kallebus. och fixa hos 3 hästar idag :) är ju hästvakt ons till lör :)

vad ska ni hitta på idag? har ni tips om dagens tema förresten? blev ju inget igår kom jag på, och vet inte om jag hinner det idag heller, vill inte göra nått halvhjärtat bara för att.. vill göra det riktigt :) "ska det göras, så ska det göras ordentligt" som jag brukar säga...

nu ska jag putsa gaddarna, sen får jag ta och bege mig!

puss på er!

urk-dag imorgon!

imorgon är en riktig urk-dag. stress, stress.
först skola 8:30 till 15.
sen sviiischaaa hem och byta om! ut till stallet och mocka och fixa mat till kallebus, mille och lakitoe. och fixa mat till bella med. puuuh!

sen hem och börja jobba kl.18.

däremellan hinna äta och pussa på jim litegrann.

tror ni jag lyckas? :D:D

(30 min resor till stallet, 15 min promenad från skolan, 10 min resa till jobb...)

NU blir det sängen så jag är utvilad till min stressiga dag...

dagens ridpass! (träning)

jaa idag hade vi då dressyrträning för lisa. :) kalle kändes seg och trött när jag gick med honom till anläggningen. men efter kyrkan så fick han nått ryck och flög iväg. stannade och pratade en stund med inger och carro som körde förbi :) sen så dansade kalle hela vägen till ridhuset :P

i alla fall, träningen var i lilla ridhuset idag. började med att värma upp i skritt och trav på volter och fyrkanten, aktivera kalle genom tempoväxlingar, varvbyten och halvhalter, övergångar. kalle var lite stark till en början. värmde även upp lite med en del galoppfattningar och då låg kalle på ordentligt i bettet och ville bara springa, springa, springa...

därefter, när kalle var uppvärmd ordentligt, så började vi jobba traven med honom. både lisa och jag märker stor skillnad när han har denna sadeln (hoppsadeln) jämfört med dressyrsadeln som inte riktigt passar. kalle får ett helt annat steg! :)

i travarbetet jobbade vi mycket på mittvolten med övergångar och att ha honom i den högre formen med mer bakbensengagemang "grand-prix-formen". kalle släppte efter ett tag otroligt mycket och kändes riktigt fin, var inte alls samma som i början av passet då han bara tog bettet och ville springa i princip.

när formen satt som bäst gick vi ut på fyrkantsspåret. gjorde sedan några slutor längs diagonalen åt båda hållen.  i början var jag lite tveksam och då blev det inte så bra men sen började jag rida ordentligt och då fick vi till fina slutor. gjorde sen också lite skänkelvikningar längs diagonalen åt båda hållen. kalle blev något hög i formen ibland men flyttade sig fint :)

när vi skulle jobba galopparbetet igen gick vi in på stora mittvolten. kalle var busig och stark, och ville bara springa. var ridlektion i andra ridhuset som kalle skyggade för ibland. jobbade i alla fall fattningar på volten och övergångar till skritt och trav. fattade även förvänd galopp och jobbade den på volten. i början var kalle inte alls samarbetsvillig och ville bara galoppera i full fart utan att lyssna på matte. men till slut gick det väldigt bra med galopparbetet också.

då övergick vi till att öva lite byten. det tyckte kalle var helfestligt :P han frustade och bockade och tog i för allt han kunde :) men det blev 2 bra byten i alla fall, jag måste bli bättre på att vara tydlig men ändå sitta kvar i sadeln.

avslutade med galopp i lätt sits och längre tygel och kalle i en låg form. och så travade vi av i en låg form också i båda varven...

är väldigt nöjd med träningen, lisa är otroligt duktig och jag behöver någon som tjatar på mig ordentligt som hon gör :P gick också bra trots att jag hade hoppsadeln, var lite orolig för detta.

lisa tycker ju att kalle är så söt när han vill busa, han får en sån otroligt söt blick säger hon haha. och jo, den har man ju sett. min fina buspojke :)

om 2 veckor är det dressyrträning igen för lisa. det gillar jag verkligen!

bad en att fota mig och kalle sen också, eftersom jag inte hade någon kameraman med mig... hmmm. men bilderna blev inte så bra :P supersuddiga haha :D


förlååååååt! :(

förlåt alla bloggläsare att jag inte uppdaterat nått idag. har haft fullt upp från morgon tills nu, och nu ska jag försöka få i mig lite mat eftersom jag inte hunnit det sen lunchen. puh!

skolan idag var det ju som vanligt, och poletten trillade faktiskt ner lite för mig. företagsekonomi är annars inte min starka sida!

sen har jag ju varit i stallet också, städat hos 3 hästar, lagat mat till 3 hästar... och så ridit kalleman :) var dressyrträning idag så ska strax lägga upp ett inlägg om det... :) kan säga att kalle var på riiiiktigt bushumör ;P

nähe, matlagning var det. magen skriiiiiker.

kram på er, gullisar!

dagens ridpass!

ursäkta sen uppdatering, blev lite stressigt när jag kom från stallet, skulle ju jobba ikväll med. puh! men nu är jag hemma från jobb och sådär, ska strax krypa till kojs däremot.

stallet idag gick annars smidigt, kalles box var riktigt fin, allting preciiiis vid bakre boxväggen. duktig kalle, haft en lugn natt. han hade druckit mkt med, det är bra det :) vill inte han ska bli uttorkad.

i alla fall, idag blev det ridhuset för oss. hade hopptränset på, så det tvådelade bettet. var ganska många som red i ridhuset och alla galopperade i full fart på fyrkantsspåret i olika varv och överallt så jag tappade tyvärr lite fokus, kände att jag var tvungen att kolla var alla var hela tiden, ville inte bli överriden :/

därför gick inte heller ridningen så bra idag. under uppvärmningen gick kalle bra, han var pigg men lyhörd. jobbade mkt övergångar mellan trav och skritt och även övergångar I traven dvs tempoväxlingar och halvhalter.

i galopparbetet däremot var det fullt ös, tyckte kalle. så han låg på ordentligt och jag fick ingen riktig kontakt. övade mkt övergångar här med så gott jag kunde. när jag tyckte han lyssnade hyfsat i alla fall avbröt jag galopparbetet.

jobbade sen traven (usch, jag kan verkligen inte sitta ner i hoppsadeln!!) och det blev gymnastik-ridning med mkt böjning och ställning för att han skulle släppa efter och inte vara så stel. han var extra stel åt höger idag, men det släppte mot slutet.

skänkelvikningarna satt fint däremot. skönt att något gick bra :D

imorgon blir det dressyrträning, får se hur det ska gå. min dressyrtränare kommer nog bli förskräckt dock, när jag kommer in med en hoppsadel :P men jag har ju inte fått sålt min dressyrsadel som inte passar, och vill inte köpa ny förrän den är såld... :/

nähe ni. sängen kallar!! :D
kul med så många kommentarer om dagens tema och annat, det gillar jag :)


dagens tema: SADLAR!

sadeldiskussioner är jag så otroligt trött på egentligen, då jag ALDRIG verkar hitta en sadel som passar kalle. hittade en som jag köpte förra våren som låg kanon på kalle. men nu? nu har han så klart växt ur den... och den verkar vara svår att sälja tyvärr. verkar svårt att sälja de flesta sadlar nu vad jag hört från bekanta som också har sadlar ute på annons...

men en passande sadel är så otroligt viktigt! både för hästens skull så den inte får tryckskador eller andra skador men även för dig som ryttare, så inte din sits förstörs!

en sadel ska passa både dig och din häst, superviktigt! modell väljer man ju utifrån vad man är ute efter, det vill säga: rider du enbart dressyr är ju en dressyrsadel att föredra, hoppar du mest och rider markarbete kan ju hoppsadeln vara ett bättre alternativ. och känner du att du vill ha bägge delar men inte har råd att köpa 2 sadlar kan en allround-sadel vara ett alternativ!


när du provar lägga på sadeln, så spänn också sadelgjorden. då ser du hur sadeln hamnar! viktigast är dock att rida i sadeln!

när du provar ut en sadel är det viktigt att du tar hjälp av någon kunnig, om du inte känner att du har tillräckligt kött på benen själv. en sadelutprovare, din tränare, någon annan kunnig person. du ska prova sadeln UTAN padd, för passar inte sadeln utan padd så är den ju inte perfekt för hästen heller :)

det kan vara svårt att veta vilka märken som är bra och vilka som är dåliga. man kan fynda billiga sadlar (begagnade men i fin kvalitet) men var noga när du köper begagnad sadel. jag vet de som försökt sälja sadlar med knäckta bommar, vilket inte syns utanpå.

en sadel jag dock aldrig skulle köpa är en viss sadel. dels för att en sadel i den prisklassen inte KAN vara så bra, enligt mig. och dels så är den stoppad med... skräp :P men enligt tillverkaren skulle den ju vara stoppad med ull. vill du läsa mer om detta och även se bilder; kolla här http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1001494

det bästa för att veta vilken bomstorlek du ska ha är att mäta! använd dig av till exempel ståltråd eller något annat böjbart. forma detta intill hästens manke bakom bogbladet där bomjärnet ska ligga. rita sedan av vinkeln på ett papper och mät graderna. kolla sedan på sadlar med bomvidd med desa gradtal :) kom ihåg att en bomstorlek NORMAL kan skilja sig mycket mellan olika märken, så använd dig i stället av gradtalet.

sedan är det ju olika om du ska ha en rak eller svängd bom. detta bestäms genom att kolla på hästens ryggform i arbete. en häst som är väldigt svängd när den står uppställd kan ha en rak rygg vid arbete.

kanalen bör vara bred också, MINST 3 cm på den smalaste delen, detta för att den inte ska trycka på ryggraden.


kanalen som bör vara bred :)

och när du ska börja prova: PRÖVA MÅNGA SADLAR! ta inte första bästa då nästa sadel du provar kanske passar dig och hästen ännu bättre!

provrid ordentligt, känn av din häst och hur du själv hamnar i sadeln! kolla så kvaliteten på sadeln är bra. om sadeln är begagnad; kolla så kåporna inte är alldeles för tunnslitna!

något mer ni vill att jag tar upp i dagens tema om sadlar? håller ni med mig eller har ni andra åsikter om något? :)

och kom gärna med tips om annat ni vill läsa om i dagens tema!

nyser & snörvlar

morrn morrn!
sitter här och nyser, snörvlar, nyser, nyser. avskyr att vara förkyld!
lilla labbe ligger i fönstret och sover. det gillar han... elementet är ju nedanför så han tycker nog det är riiiiktigt varmt och gott :D

ska strax ta och vandra till skolan. vi har någon temadag idag så vi börjar lite senare. får väl se vad de har hittat på för oss! blir lite föreläsningar i alla fall!

senare ska jag till kallemannen, blir förhoppningsvis ridhuset idag!! :D

och ikväll blir det jobb. urk, stressigt!

nån mer än jag som har en förkylning som väääääägrar ge med sig? :(

nähe, dags att kila! tjaaao

hästrally!

satt och surfade runt lite och snubblade då på en annons på blocket gällande hästrally!

det kanske vore något? har ni provat det någon gång? :) jag och kalle är väl inte alls lämpade för det egentligen då det är en del stationer som innebär prövningar där läskiga föremål ingår som presenningar...

ett hästrally innehåller dels "distans" och dels då dessa stationer. man sover över och hästar sover också över i box eller små hagar... :)

kan ju vara kul som omväxling :D aldrig gjort något liknande faktiskt... hihi.

har ni varit med i hästrally eller något liknande? vad tror ni, är det en bra idé eller en dålig för mig och kalle att ställa upp? :)

vill ni läsa mer, kika här: http://www.hastrally.com

dagens ridpass!

god kväll folkisar :)

jag har hunnit vara hemma en liten timme ungefär, ätit lite kvällsmat.

idag så blev det lite småstressigt i stallet. avskyr när jag måste stressa där... hade insläppet som tog längre tid då kalle inte vågade gå ut ur hagen av någon anledning :P knasiga pålle. sen var vi borta på anläggningen för en tjej ville prova min sadel som jag har ute på annons. den passade tyvärr inte, vilket jag inte heller trodde. hästen var typ raka motsatsen till kalle i ryggen hihi !

eftersom tiden sprang iväg och kalle måååste motioneras då vi har träning på onsdag så fick det bli ett longeringspass. var uppe på ett av fälten och kalle tyckte det var jättespännande :P han blåste upp sig och fick ett otrooooligt steg, både på grund av all snön och att han var så uppspelt. sötis-kalle. han skötte sig i alla fall utmärkt trots allt, något lite bocksprång blev det ju, men det gööör inget hihi.

nere i stallet igen övade vi trickträning lite smått. lyfte alla benen, funkade kanon. började också lära honom pussen :)

sen fick jag köra hemåt när kalle var färdigfixad. jobbigt när vi bara har en bil för tillfället och man måste tajma allt med jobb och så. usch!

försökte fota kallebusen också i mörkret med mobilen men det gick inte så bra :P ulrika fotade oss också, synd det blir så mörkt med min dumma mobil bara! får ta med digitalkameran nästa gång...
imorgon blir det troligen markarbete/dressyr i ridhuset :)

dagens tema: FODER!

foder foder foder. jag tror jag kan diskutera i evigheter om just foder ;) jag ska inte säga att jag är en expert heller, för det finns ALLTID mer att lära. men en del kött på benen tycker jag allt att jag har i ämnet.

mitt intresse för foder har inte alltid varit såhär stort som det är idag. jag har också varit i den där världen där man fodrar med havre (MASSOR) och betfor och hö (LITE) och tror att man har koll på läget...

men med min nuvarande häst, kalle, som föll ur otroligt mycket en höst för jag litade blint på lovorden om höet vi hade som skulle vara ett kanonhö men som egentligen var skräp, så har jag fått upp intresset ordentligt!


kalle när han ätit av ett grovfoder med väldigt låga proteinvärden vilket resulterade i ett stort viktfall där både hullet och musklerna försvann. kalle ser lite ut som en unghäst på denna bild! saknar överlinje...

det viktigaste när det gäller foder är att ha ett analyserat grovfoder (hö, hösilage...). görs ingen analys av fodret i stallet du står i; SKICKA IN EN EGEN ANALYS! (skickas till eurofins, instruktion om hur man gör står på deras hemsida med, busenkelt!)

lita inte blint på hur höet SER ut, analysen är som sagt viktig! ett grönt fint hö kan ha betydligt sämre värden än ett lite mer grågrönt hö. det är analysvärdena men också hökvaliteten du ska titta på. ett dammigt hö är ju inget bra hö även om värdena är kanon!


kalle smaskar på "grå-grönt" hö men dock med bra värden!

när du väl har fått analysen på fodret så kan du börja pussla ihop en foderstat. ett program man kan använda sig av är till exempel hippocampus! lätt att förstå :) tänk på att dock inte lita helt blint på den foderstaten du räknat ut! hö/hösilagebalarna kan skifta lite från bale till bale så värdena i grovfodret kan med andra ord också skifta lite. men genom att ha en uträknad foderstat i botten och sen använda ögonen och känslan så kommer ni ha en häst i kanonform!


suddig bild, men visar kalle som fått tillbaka hull, muskler och överlinje med en uträknad foderstat, analyserat grovfoder...


det många gör fel idag om de har en överviktig häst är att minska på grovfodret, vilket är totalfel! grovfodret är basen i en hästs foderstat och hästar behöver mycket grovfoder och mycket tuggtid! det man i stället ska minska på i första hand är kraftfodret! i många fall, med ett vettigt hö eller hösilage så kan man till och med klara sig HELT utan kraftfoder, vilket också är det bästa för hästen. hästar är gräsätare och mår bäst av att äta just gräs i olika former!


har du ett bra bete så klarar sig oftast hästen på enbart gräset! gräs brukar ha högt proteinvärde.

räcker det inte med att ta bort kraftfodret ur foderstaten kan man byta ut en del av höet/hösilaget mot halm.

går du över från hö till hösilage med "samma" värden så får du tänka på att du måste ge MER av hösilaget då det innehåller mer vatten och därför i sin tur väger mer!

en annan sak som många ser fel på idag är; bukig häst betyder INTE fet häst! man måste lära sig se skillnad på en överviktig häst och en bukig häst, som snarare behöver MER foder då den har underskott på proteiner i sin foderstat.

har du ett grovfoder med dåliga proteinvärden är det bästa att sätta till någon form av lucern, då lucern också är ett grovfoder (vilket betyder bättre för hästens mage!). lucern finns som både pellets och som hackade strån, olika tillverkare. vissa har tillsatser av melass och vill du av någon anledning inte ge din häst melass så LÄS innehållsförteckningen!


lucernpellets, lucern-strån och betfor, bra fodermedel på olika sätt!

tänk på att allt pelleterat foder ska blötläggas då det sväller mycket. det är lika viktigt att blötlägga pellets som att blötlägga betfor! betfor är bra för hästens matsmältning och är också sött, många hästar gillar betfor! 

många grovfoder täcker också alla mineraler och vitaminer som hästar behöver, så gör en fullständig analys! för det är ju onödigt att fodra med tillsatser som hästen inte behöver, om behovet redan är täckt!

något som i stort sett ALLTID saknas i det svenska grovfodret är selen! detta bör man komplettera med. mitt tips är tokosel, som köps på apoteket. det blandas i fodret och ges endast en gång i veckan! den lilla burken kan i vissas ögon tyckas dyr, men den räcker ungefär ett år!

vitlök är något som användes mycket förr då det sades vara bra för hästar och hjälpa mot förkylningar och liknande. dock är det många som är kvar i detta tankesätt, tyvärr. det finns INGA dokumentationer på att vitlöken gör någon som helst nytta för hästarna. däremot är det skadligt, redan vid små doser! vitlöken bryter sakta ned hästen, då det gör så att de röda blodkropparna bryts ner. detta på grund av att hästar inte har något enzym som kan bryta ner lök! det är farligt redan vid små doser alltså, men det kan ta lång tid innan man märker något på hästen, och då kan det redan ha gått alldeles för långt. så mitt råd; skippa vitlöken, både för din hästs bästa och så slipper du ju spendera pengar på något som inte gör någon som helst nytta!


vitlök i olika former, big no-no!

till sist vill jag verkligen slå ett slag för VÅGEN! väg ALLTID allt foder, både grovfodret och kraftfodret. när du räknar ut en foderstat så mäter man i KILO, inte i liter! du väger kraftfodret innan det är blötlagt. vikten är det viktiga helt enkelt!


har ni ingen våg i stallet? investera i en egen!! visst, kan tyckas dyrt, ca 200kr, men det är det värt! finns på till exempel granngården!

vad har ni för åsikter? håller ni med mig eller är det något (allt?) som ni tycker är helt fel? något jag glömt ta upp? in med era åsikter, kommentera!

kom också gärna med tips på vad ni vill läsa om i dagens tema, om ni inte redan gjort det :)

hacka loss transport...

nu ska jag ta och hjälpa jeanetta att hacka loss en transport. haha. den har visst frusit fast och är lite smått igensnöad. får se hur vi lyckas ;)

någon som gjort något liknande och har tips? :D

pulkaåkning - så otroligt barnsligt kul!

brukar ni åka pulka eller folks? jag fattar inte hur jag kunnat "glömma bort" hur kul det är att åka pulka!!

var i skidbacken ikväll och åkte pulka. busigt. skidbacken hade ju stängt så vi passade på att prova pulkorna i de större backarna. och herregud vad fort det gick!! vi höll ju på att ge upp när vi vandrade uppför backen för det var långt, brant och tungt. lär ha träningsvärk imorgon! :P

kraschade några gånger också, pulkan ville ju inte åka rakt nån gång :P

men tänk vad mysigt att åka pulka en kväll, egentligen borde vi ju haft med oss korv att grilla och massa varm choklad <3

nu ska jag snart sooooova :)


dagens ridpass!

oj, blev ett par timmar i stallet idag med. myys. det gillar jag! nu var det i och för sig 3 timmar sedan jag kom hem men... :P

la in massa nytt spån till kallen idag också. det gillade han :D

idag så tänkte jag variera mig lite från senaste dagarnas pass i ridhuset så det blev på ett utav fälten i snön! kalle blev jätteglad och taggad när han märkte att vi skulle dit, han gillar det! :)

på fälten så var kalle väldigt pigg och stark och vill helst springa fort fort. under uppvärmningen jobbade vi mycket på åttvolter och bytte varv ofta för att aktivera hans hjärna lite grann så han inte bara tänkte "snabbare, snabbare, SNABBARE" :) sen fick han galoppera av sig lite i bägge varven och jag stod i lätt sits. han var lite stel åt vänster så jag försökte lossa upp det samtidigt som jag försökte få honom att inte galoppera föööör fort :D men det lossnade lite grann i alla fall!

jag avslutade sen med lite travarbete på volter och fyrkantsspår och även lite åttvolter. kalle kändes till slut ganska fin, även om han fortfarande var laddad!

kalle blev dock vääääldigt svettig ikväll, han tyckte ju det både var såååå kul så han taggade upp plus att det var jobbigt för honom i djupsnön :) men nöjd var han allt!


kallebus efter ridpasset, svettbollen :D


det syns ju var vi red i alla fall ;)

i stallet sen så hade jag honom lös i stallgången medan jag klädde av honom, ryktade. han stod även lös när jag gick och hämtade hans svettäcke. och när jag hämtade lite gotte till honom. duktiga duktiga kallebus <3


sötaste kallen står lös i gången :)

tävling, tävling!


tävling!


dagens tema: BETT!

har ni funderat någon gång på vilket bett ni använder och VARFÖR?

det finns såmånga olika sorters bett med olika finesser och utseenden. smala, tjocka, raka, delade, med kedja, utan kedja, i olika material, fasta ringar, rörliga ringar.

flera tränare säger att även om man har en häst som funkar bra på ett visst bett så är det bra att ibland variera sig. så man inte alltid rider på samma bett helt enkelt!

förr så skulle betten vara tjocka (för att vara så milda som möjligt) och de skulle vara så pass långa att de stack ut typ 1cm på varje sida om mungipan. vissa lever fortfarnade vidare på denna principen, trots att man med ny kunskap kommit fram till att det inte alls är det bästa för hästen.

nu har man nämligen kommit fram till att tjocka bett oftast inte ens får plats i hästens mun så det blir istället att de ligger och trycker i munnen och mot tänderna. detta betyder att man istället bör ha ganska smala bett som får plats ordentligt.

och angående längden så är det så många folk nuförtiden som rider med på tok för långa bett. jag rider nu kalle med bett som är 2 storlekar mindre än det som följde med honom, och det ligger stilla och är perfekt längd i hans mun :)

DET ÄR INTE MENINGEN ATT BETTET SKA VARA SÅ LÅNGT SÅ DU KAN DRA DET IGENOM MUNNEN SÅ DET KOMMER UT PÅ ANDRA SIDAN SOM VISSA HÄSTTANDLÄKARE SÄGER!

jag har nu 2 olika bett till kalleman. ett på hopptränset och ett på dressyrtränset. inga av betten är skarpa. det ena är ett tvådelat och det andra ett tredelat. båda med fasta ringar, för det gör att bettet ligger mer stilla i munnen, vilket kalle trivs väldigt bra med :)

den tränaren som först sa åt mig att ha 2 olika sorters bett och skifta mellan sa att jag behöver inte betsla upp, det är inte det som är grejjen. men använda 2 sorters bett för att variera. för skarpa bett behövs inte på min buse :)


dressyrbettet, ett tredelat med tungfrihet och fasta ringarhoppbettet, tvådelat anatomiskt utformat med fasta ringar

JAG anser att behöver man betsla upp för att t.ex. kunna hoppa eller rida ut så är det vardagslydnaden och dressyren som inte fungerar. har du en häst som lyder på dressyrbanan ska du också göra övningar så att du får den att lyda lika bra i hoppning och vid uteritter också. håller ni med mig? ;)

sedan finns det ju också bett som borde förbjudas!! ett exempel är pessoabettet som var väldigt populärt i Sverige under mitten av 1990-talet. På engelska heter bettet pessoa-gag/3 ring-gag/Jumper-gag och de namnet passar mycket bättre för det ÄR ett gag-bett!pessoabettet fungerar som så att när du tar i tygeln så dras mundelen upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. detta får som följd att det trycker i nacken (pga att sidostyckena spänns) och för att komma undan trycket vill hästen sänka huvudet. samtidigt trycks pessoabettet upp i gommen på hästen och uppåt mot hästens tänder, vilket medför att hästen vill höja huvudet. alltså: BETTET GER DUBBLA SIGNALER!! och eftersom bettet inte har någon kedja så finns det inget som stoppar och bettet dras upp i mungipan, vilket kan resultera i sår och tryckskador!

bettet kommer därmed få hästen att försöka komma undan dess verkan och hästen kröker då på nacken!

andra alternativ till bett är ju att köra bettlöst, jag har själv aldrig ridit bettlöst (förutom med grimma och grimskaft på min gamla islänning haha!) men har man en häst som inte trivs med sitt bett tycker jag att bettlöst är ett alternativ som verkligen är värt att testa!


hackamore, ett alternativ till bettlöst!


var försiktig med att betsla upp! tänk på att ett skarpare bett kan stjälpa mer än hjälpa om DU inte vet hur du ska rida med det! en för stark hand och ett för skarpt bett kan aldrig förbättra något!till sist; ett väl tillpassat bett är lika viktigt som en väl tillpassad sadel!


GE MIG DENNA HÄST!!!

jag vill ha, vill ha, vill haaaaaa :D:D

soooo adorable :)

eller hur?


INFLYTTNINGSFEST IKVÄLL - bilder!

god kväll folket!

vad ska ni göra i kväll? för mig blir det lite galej faktiskt.
sanna, fina fina sanna, har ju flyttat hit. det gillar jag skarpt ska ni veta !

så ikväll är det inflyttningsfest hos henne. wehoo!

vad ska ni göra gullungar? :)

inte många kommentarer på dagens tema idag, verkar inte som trickträning är så vanligt trots allt!

kvällens outfit blir i alla fall gråa jeans, svart längre topp med silverdetaljer.
håret vet jag inte riktigt vad jag gjorde med. lite tuperat i hårbotten och så plattat i längderna. haha. orkade inte göra något vettigt av det sååååå det får se ut som det gör ;)

glöm inte skriva era tips om vad ni vill att jag skriver om i dagens tema!! fått in ett bra tips, och ni blir ju länkade då också :D

nu ska jag blanda mig en liten söt grogg :)

ha en kanonkväll folkisar!

bilder på mej ikväll... :Dgrillar gör man bara på sommaren... eller?

nej inte bara ;) vi ska till svärföräldrarna om en liten timme och äta grillat. mums mums :) äääälskar grillat.

grillar ni på vintern?

hemma brukar vi också grilla en del, jag och jim. dels i den vanliga kolgrillen ute och sen i vår elgrill. den är riktigt smidig! :D

åååhh jag är så sugen på grillat nu bara för det så jag nästan spricker ahahha :D


mums mums muuuums

dagens tema: TRICKTRÄNING!

har ni kört trickträning nån gång eller? jag ska erkänna att när jag först fick tips om att pröva trickträning på kalle så var jag jättenegativ och tänkte ungefär att "det är inget som vanligt hästfolk håller på med" ungefär, fördomsfull som jag är! :P

anledningen till att jag första gången prövade trickträning var att jag hade stora problem med kalle då han var väldigt stressad och helt enkelt oridbar då han hade ALLDELES för mycket energi (dock pga stress) i kroppen som behövde komma ut så han inte visste var han skulle göra av sig själv. longering/tömkörning gick inte då han gjorde värsta bocksprången och kastade sig så man till slut tappade honom när han flög iväg i sken. :/

i alla fall, fick då tips om trickträning. visste ni att ett trickträningspass kan förbränna mer energi hos en häst en ett ridpass? detta beror på att hästen anstränger sig och får tänka mycket, vilket gör att den då förbränner energi. häftigt va? :D

trickträning handlar också om att skapa en bra kommunikation med sin häst!!

så sagt och gjort, vi gav oss in i trickträningsvärlden med alla andra "lustiga hästmänniskor". haha. så här i efterhand har jag ju dock märkt att FLERA "vanliga" hästfolk också håller på med trickträning. bara jag som var så skeptisk haha!

det finns en himla massa trick man kan lära en häst, och vissa hästar är lättare att lära än andra. jag började i alla fall med att lära kalle att lyfta på benen, 1 i taget då, när jag petade med spöet och sa hov. i början gick det inte alls bra. frambenen gick lättare och ena bakbenet. vänster bak var han dock lite seg med att lyfta :)

kalle & jag, när vi övat trickträning ca 10 gånger... :)

nu har vi i alla fall utvecklat oss så pass mkt att jag bara behöver knäppa med fingrarna vid benet och så lyfter han, min duktiga kalle :)

andra saker som jag vill att kalle ska lära sig är: spansk skritt, bugning... ja kanske nåt mer med!

vad tycker ni om trickträning? kommentera!!

och har ni något ni vill att jag ska skriva om i dagens tema, så skriv en kommentar om det också :) den som kommer med förslag blir också länkad!

morgonmys med kalle - lite bilder med!

god morgon folkisar!
klockan är 10 på lördagsmorgonen och jag har redan hunnit med en del.

dagen började med att jag körde till stallet vid 7 i morse. hästarna var hungriga som vanligt. kalle stod och vevade med sitt ben, med huvudet åt fel håll, som vanligt. och kalle var förstås den som gnäggade först, som vanligt! allt var helt enkelt som vanligt :D

jag var där före morgonfordraren, så jag gav alla hästarna mat. sen släppte jag ut kallebus och bellan, kånkade ut vatten till dom och la ut deras höpåsar. därefter satte jag igång med städning och matlagning till kalle och bella. gick riktigt snabbt och smidigt idag!

igår fick vi också en KRATTA till stallet. som jag saknat det... jag kan ju stå och fixa med en kratta i evigheter för att få boxen perfekt hahah:P så nu är kalles box rak-krattad och fin :P

innan jag skulle köra hem så var jag i hagen hos kalle och bella. övade lite trickträning med kalle, han var väldigt ambitiös idag! :D sötsötsöt. bella ville också vara med på ett hörn, hon märkte ju att kalle fick gotte :)


kalleman idag... så söt såå min stora häst!


tungan sticker fram, det är ju mums när man får godis!


finaste kalleman tuggar och tuggar


kalle kalle, du vackra varelse...

nu har jag varit hemma en liten timme. har hunnit med att äta frukost och ska nu hoppa in i duschen! sen blir det att sooooooola.

och vet ni, vi ska äta grillat idag. gott va? :D

dagens tema: MOCKNING!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

jag kom att tänka på det här med mockning: man ser så olika mockningar varje dag. vissa mockar noga, vissa har bädd & andra inte, vissa mockar snabbt o tar ut "det värsta" och andra mockar inte alls. det sistnämnda förstår jag inte alls.

en mening som verkligen fastnade i mitt huvud efter en teorilektion på alvesta ridklubb när jag var liten är nämligen: "boxen ska vara så ren att du själv inte har något emot att lägga dig i den" .

därför är jag också VÄLDIGT noggrann när jag mockar. när jag hade kalle i de två förra stallen var det många som säkert tyckte jag var helt knäpp. visst, jag är överpedantisk när det gäller kalles box. alla, verkligen ALLA, småpluttar ska ut. även små flisor. så det var inte ovanligt att jag stod och mockade i 1 timme varje dag :P men så var nog också min box den allra renaste sen också!

dock inget ont om att ha bädd. jag brukar själv ha bädd. MEN då måste man också fylla på med nytt fräscht spån innan det blir sunkigt!! samtidigt så måste man inte lägga in nytt spån varje dag för att det ska räknas som "rent", så länge spånen känns fräscht!


kalles box sommar 2009, nymålad och nytt spån i...

i nya stallet har jag faktiskt kunnat minska ner min mockningstid väldigt mycket. ibland kan jag faktiskt vara färdig på 10 minuter, även om det inte är så ofta. men under halvtimmen varje dag i alla fall. det gillar vi!

den minskade tiden beror inte på att jag börjar slarva. nej nej, tvärtom! den beror helt enkelt på att kalle trivs bra i sitt nya hem. han är ute länge om dagarna, han får lagom motion både i hagen och av mig, han får tillräckligt med mat så han inte går hungrig, och han får mat tillräckligt ofta. jag ser verkligen sån stor skillnad på honom nu jämfört med i förra stallet där han inte trivdes alls. han var hungrig, kunde inte göra av med sin energi ute, vilket gjorde honom stressad och oridbar. och boxen såg ut som om någon varit där med en gigantisk elvisp!


såhär kan min box se ut när jag mockat... :P inga pluttar alls men fräscht

nu för tiden ligger det prydliga högar längs bakre delen av boxen, vilket tyder på att kalle haft lugna nätter och att han varit harmonisk och mätt.

hur mockar ni? ;)

dagens ridpass!

idag har det varit nollgradigt eller kanske någon plusgrad. vår stallplan var plogad också weei!

jag bestämde mig för att knata bort till ridhuset med kalle eftersom jag lyckats slarva bort min pannlampa, suck! ulrika följde med bort också. ikväll var det bara hon och jag där, trots att klockan bara var 18. skööönt :)

jag bytte till hopptränset idag också för att variera bett lite.

vårt pass idag gick ut på att känna på honom i alla gångarter, ställning & böjning och känna av honom helt enkelt!! kalle var DUNDERPIGG och ville helst köra fullt ös medvetslös hela tiden ;P


såhäääär fort hade kalle helst velat springa hela tiden idag :D

så när jag travat igång honom på volter, serpentiner, fyrkantsspår så fick han helt enkelt galoppera av sig! så vi tog några varv utmed fyrkantsspåret och in på volt ibland. när vi skulle möta ulrika och biggan så fick han ett litet ryck en gång och gjorde värsta megabocken :P tokhästen...

travarbetet gick bra till slut, i början var han rättså springig. men när jag satte mig ner och började jobba på volter, serpentiner, snett igenom, serpentiner längs långsidan och ständigt nya saker så blev han riktigt samarbetsvillig. han var något stel, speciellt åt höger, men det är ju inte så konstigt då han inte gått ordentligt nu senaste veckan.

jag tycker också det är såååå svårt att rida dressyr i hoppsadeln, att sitta i traven och jobba :) så i början ville jag gärna tjyvhålla kalle för jag tyckte det gick så fort, men sen slappnade jag av och förstod att det helt enkelt är SÅHÄR hans trav ska vara. energisk, taktfast och inget trippande. han trivs verkligen såååå mycket bättre i hoppsadeln! :) men så är ju dressyrsadeln till salu också :)

kändes skönt att åka från stallet "redan" kl. 19 idag ändå :)

nu sitter jag och mumsar lite godis!

dagens fynd!

idag var ju jag och jim i stan och shoppade. så är heeeelt slut nu ;)

fick med mej lite grejjor hem i alla fall, inget märkvärdigt, hittade inte så mkt. så lite vardagsgrejjor...

1 svart kortärmad topp med puffärm
1 rosa längre kortärmad tröja, finstickad
1 par jeansleggins i en trevlig färg
1 par gråa jeansmina klädköp idag :P

sen blev det också 2 spånbalar till kalle :P och leksaksmöss till labbe, han blev alldeles till sig haha!

skulle ju också köpt mias bandageunderlägg men de hade fortfarande inte kommit in, suck! så jag stod och suktade lite på stövlarna jag vill ha istället... viiiiilll verkligen ha dom, grymt snygga. blir nog också att jag köper dom haha :P

på vägen hem sen så lämnade vi av spånet i stallet. passade på att hälsa på kalle i hagen också. jim gav honom ett äpple som verkligen uppskattades. hästarna åt lunch när vi var där, men kalle ville hellre ha mer äppel :D


kallebus i hagen idag. och så hans flicka bella i bakgrunden!

nu ska jag ta och köra ut till stallet. solen skiner och jag är dödstrött :) får se vad jag och kalleman hittar på...

Shopping !

god morgon folkisar?

gillar ni, som jag, att shoppa? :D tycker om det massvis. det tråkiga är att när man känner att man har pengar för att shoppa, så hittar man inget , och när man INTE har pengar så hittar man massor. är det inte så? :)

jag brukar vara sån att har jag mkt pengar över någon månad, så köper jag grejjer till kallebus, istället för till mig själv haha. gillar att köpa massa grejjer till kallen som täcken, träns och benskydd. kalle ska vara fiiin ju! :P

idag blir det däremot EGO-SHOPPING! :D ska bli riktigt kul!! ska strax köra in mot staden. gött att vara ledig, men egentligen borde jag ju ägna dagen åt skolarbete. men om man väger skolarbete mot shopping så väger shopping himla mycket tyngre ;) nån som känner igen sig?

blir dock troligen lite shoppingt till kalle också ändå, ska kolla om ridsportbutiken fått in mia´s bandageunderlägg, de var slut sist! och jag vet inte var jag lagt mina :(

nu ska jag göra mig i ordning!


bjuder på en bild på mej bara för det!

tjohej!

det här visste du inte om kalle... eller?

jag skriver ju ofta om min pålle kalle. ja, bloggen handlar ju egentligen om honom och vårt liv tillsammans :) men vem är då kalle? här kommer lite bra-att-veta- om honom!!

Namn: Kaloescha
Smeknamn: Kalle, Kalle-Balle, Kallebus, Kalleman, Skithäst, Goding... kär häst har många namn ;)
Tycker du den har ett fint namn eller vill du att den ska heta något annat? Jag vet faktiskt inte vad ordet betyder, han är från Holland. Men jag gillar namnet, dock är det en del på tävlingar som tror att han är ett sto just på grund av hans namn...
Vad kallar andra honom? Alla säger Kalle i stort sett, inte många som kan uttala hans riktiga namn :P på tävlingarna har han fått alla möjliga namn haha! 
Ålder? 17,5 år ungefär!
Vilket år/månad/dag föddes han? 17 maj 1992 kom Kalle till världen hos en man i Holland!
Färg? Mörkbrun (ljusare på sommaren)
Har han några tecken? Massor!

Vad för tecken?  Fyra vita helstrumpor, bläs, vit underläpp, vita fläckar under magen, vita hår på ryggen (inte pga skav, han har dom inskrivna i passet :P)
Hur hög i mankhöjden?  168cm
Är det ett sto/valack/hingst?
valack
Vem red in/utbildade hästen? Någon i Holland gjorde det :) Men han var precis som en nyinriden när han kom till Sverige 1999.


kallebusen, sommar 2009

Är han tävlad i hoppning?
Japp
Vilka klasser/hur högt? Upp till 130 i Sverige.
Är han tävlad i dressyr? Japp
Vilka klasser? Lätta klasserna, LA:3 som högst.
Är han tävlad fälttävlan? Nej
Vilka klasser?  -
Är han tävlad i trav? Nej :P
Vilken nivå? -
Är han tävlad i galopp? Nej :D
Vilken nivå? -
Är han tävlad i något annat?
  Inte vad jag vet :)
Vad i så fall? -
Har han tävlat in några pengar?
Tror inte det, finns inte mkt prispengar inom ridsporten direkt :)
Hur mycket? -

Har han haft föl? Haha nej :)

Vad heter fölen?
-
När fick han den/dem? -

Är hästen bra på dressyr med rätt ryttare? Ja, om du verkligen rider så är han en underbar dressyrhäst, men du kan inte åka häst med honom! Då lägger han sig gärna bakom lod, utan engagemang i bakbenen. du måste våga rida framåt, hålla om lagom mycket och inte dra bak händerna :)

Hur är han i skritten? Avslappnad
Hur är han i traven? Rider du honom rätt har han en trav med bra takt, slarvar du så är den kort och stötig.
Hur är han i galoppen? Galoppen är hans starkaste gångart, stora runda språng men du måste ändå rida galoppen för att få med yttersidan också! Känns som att sitta i en gungstol, galoppen är väldigt lik hans farfars galopp (Voltaire)
Kan han skänkelvikningar? Ja :)
Kan han öppna/sluta?  Javisst!
Kan han galoppombyten? I hoppningen gör han dom självmant. Har också börjat göra lite byten över medellinjen, och det går bra men han hoppar höööögt upp i luften för att hinna ställa om benen :P
Ställer han alla ben brevid varandra och håller formen i halterna? Rider jag honom in i halten, så ja.


kalle & jag, dressyrtävling september 2009

Är hästen pigg?
Pigg och framåt, men ändå lyhörd.
Är hästen trög? Haha, aldrig inträffat att han varit det
Är hästen stark? Jaa främst i hoppningen, men vi jobbar mycket på det under våra hoppträningar, så det är myyycket bättre nu :)
Är hästen het? När du hoppar blir han het!
Bockar han ? Ja av glädje och när han mådde dåligt gjorde han det för att bli av med all överskottsenergi.
Har du bockat med han? Oh ja!
Stegrar han? Njae, hänt någon gång efter flytten, men då när han velat busa med andra hästar :P
Har du stegrat med honom? Det inträffade varje ridpass under vintern/hösten 2008 i stort sett :/
Sparkar han bakut? I hagen och av glädje :D
Har du sparkat bakut med honom? haha ja!
Skenar den ofta med dig/andra? Han kan ligga på och så, men du tappar aldrig kontrollen. Vill du ha stopp på honom så stannar han!
Har du skenat på honom? Nej
Är han tittig? Haha ja. Det KAN hoppa fram monster bakom stenarna t.ex :P

Har du badat tillsammans med honom?
Nej, men vet att han gillar att bada :)
Har ni hoppat tillsammans?  Ja massor!
Har ni galopperat på en äng tillsammans? Jajamen :)

Hoppar hästen bra?
Ja, det gör han :)
Gillar han att hoppa? Han gillar det för mkt :D

Har han bra hoppteknik? Japp :)
Hur högt brukar du hoppa med den? När vi hoppade som mest så var det väl banor på 110-120 ungefär. På träningar nu ligger väl höjden runt metern, lite olika beroende på övning :)
Hur ofta hoppar du honom? Det blir oftast 1 gång i veckan och då är det hoppträning. ibland lite gymnastikhoppning vid sidan av också.
Hur är han när han rids ut? Pigg och glad, men också lite brallig och lättskrämd
Tycker han att det är kul?  Ja :)
Blir den piggare eller trögare än på banan när ni rider ut? Samma energi, han gillar att jobba :)

Står hästen i box? Jopp en stor box :)
Går hästen på lösdrift? Nej, men han skulle nog trivas med det också :)
Hur mycket och vad äter hästen? han har en noga uträknad foderstat :) han äter 13 kg hösilage, 1 kg halm, 0,4 kg lucernstrå , 0,3 kg lucernpellets, 0,2 kg betfor. 1 mått glucosamin varje dag och 1 mått tokosel i veckan!
Går han i hagen varje dag? Givetvis
I en stor eller liten hage? Stooor, skulle tippa på ca 40m bred och 100m lång :P Eller en fotbollsplan kanske hur stora dom nu är... MINST
Hur länge går han ute per dag? Nu på vintern när det varit så kallt så blir det ungefär 07 till 17. annars under höst och vår brukar det bli 07 till 19:) och så har han gått ute dygnet runt fram till början av november då vi plockade in hästarna från betet :)
Gillar han att vara ute i hagen? Ja han trivs med att vara ute MYCKET!
Har han vindskydd i hagen? Nej, men skogen bredvid ger lite skydd om det skulle behövas :) Plus att han kan ställa sig bakom ett hus som är utanför hagen om han vill skydda sig för blåst :)

Hur ofta rids hästen?
6dgr /vecka, under vinterhalvåret har han sin "vila" då det blir kortare och lättare pass men ändå 4-6 pass i veckan.
När han tränas, vad gör ni då? Oj, det som vi har problem med oftast. Kör mkt gymnastikridning :) Nu jobbar vi också mycket på "grand prix-formen", dvs en högre form. och jobbar med att få en ännu bättre takt i traven. i hoppningen är det mycket lydnad, kontroll.  
Vad gör ni när hästen inte rids när den t.ex har vilodag? Är ute och njuter i hagen med sin tjej :P Då brukar jag vara och pyssla med honom i hagen, och ibland öva lite trickträning.
Borstar du hästen före och efter ridningen? Givetvis
Om hästen blir svettig svampar/spolar du av den då? Joo, det gör jag ju :) Vintertid lägger jag på ett svettäcke.
Hur länge brukar ni rida varje gång? Väldigt olika. Rider vi dressyr/markarbete/hoppning så slutar när jag tycker att allt vi övat den dagen funkar bra :) Uteritterna så beror det ju på hur lång runda vi väljer :) Är inte så låst till just TIDEN, utan när jag har fått igenom det jag ville av passet så är jag nöjd. ibland tar det en kvart, ibland 1 timme!
Hur tycker du att man ska rida för att klara av hästen? Du måste driva mkt med säte men ändå behålla kontakten med båda sidorna så du får en ärlig bjudning.
Är det en svår eller lätt riden häst? Alla kan rida honom, men det är inte många som kan få honom att gå i en ÄRLIG form, han fuskar ofta.

Är hästen ridskolehäst eller privathäst?
Privat

Vem äger hästen?
Marianne J i Skåne :) Än så länge... :) köpeförhandlingar är igång ;)
Vad har du för relation till hästen, t.ex. fodervärd, halvfodervärd, hyrryttare, skötare, medryttare? Fodervärd :)
Hur länge har du ridit/ tagit hand om hästen? Hämtade hem honom i maj 2007 :)
Hur länge tror du att du kommer fortsätta med just den hästen? Så länge som möjligt hoppas jag :)
Vad har ni för mål år 2010? Detta året ska vi försöka komma ut på en del tävlingar i både dressyr och hoppning. Starta några fler LA:3 och komma ut på någon lokal hoppning är målet, gärna flera om det funkar bra. Några klubbtävlingar också förstås. Annars ska vi helt enkelt ha ROLIGT!
Har ni nått några av dom redan? Nej inte ännu :)
Rider du privatlektioner på den? Ja, jag tränar såklart :)
Hur ofta? Några gånger i månaden.
För vem? Dressyr: Lisa Hjertonsson. Hoppning: Oleg Stefanov
Hur länge håller den lektionen på? En timme

Är hästen snäll i stallet?
Oh ja :)
Kan hästen stå lös i stallet? Jadå :)
Måste hästen vara uppbunden? Nej han står fint. Men kan vilja äta lite om det finns mat i närheten :D

Håller du på med honom i boxen eller i stallgången? Oftast i boxen. Ibland i gången, ibland ute :)

Vad har han för sadel/sadlar?
Dressyr: letar ny då han växt ur sin... Hoppning: St Martin
Vad har han för träns just nu? ett Knights Ivanhoe, och ett dressyrträns med bred nosgrimma och pannband med bling-bling :P
Vad har han för benskyd/benlindor just nu? Till vardags: vita senskydd, vita kotskydd, vita boots. Hoppträning o tävling: gråa eskadron senskydd o gråa eskadron kotskydd o boots. Dressyr: lindor eller vardagsskydden

Vad har han för bett just nu? Dressyr: tredelat med tungfrihet och fasta ringar. Hoppning: Anatomiskt tvådelat med fasta ringar
Vad har han för täcken just nu? Nu går han med ett Shires Vintertäcke med halvhals :) och så bogskydd under det!
Tror du att hästen gillar dig? det tror jag :) jag ger honom mat, vatten, en ren box, tak över huvudet, kliar honom och många timmar i hagen. plus lagom mängd varierad träning :D
Har du märkt något som tyder på att den gillar dig? mja, han gnäggar ofta när jag kommer, han kommer när jag ropar... och när jag var i spanien och en annan tjej passade honom märkte hon direkt att han saknade mig... han var inte som vanligt då, min kalleman!
Gillar du hästen? Ja, han är en så personlig häst så man kan inte annat än gilla honom :)
Nämn minst 2 saker som är - med hästen: Klumpig :P kommer inte på mer ;)
Nämn minst 2 saker som är + med hästen: Villig, bussig, otrolig utstrålning och personlighet, söt

Har ni många minnen tillsammans?
Många :)
Nämn  det bästa: När vi hämtade honom, första gången han gnäggade o kom i full galopp till grinden när jag skulle hämta honom, alla gånger han på sitt charmiga sätt puttar på mig, vår första placering i dressyr... Det finns massor :)

När red du hästen sist?
Idag :)
Vad gjorde ni? Det blev ett lättare pass i ridhuset !
Gick det bra? Kalle var busig, men höll sig hyfsat på marken i alla fall haha!
När ska du rida honom igen? Imorgon blir det ett pass
Vad ska ni gör då? Blir troligen lite dressyrarbete på ett av fälten i snöön!

Sista frågan.. Har du någon gång sagt "jag älskar dig" till hästen?
Det  säger jag ibland, men tycker att det är viktigare att VISA det än att säga det... 
veckans blogg!jag är med och tävlar :D

var med du också:
http://thejumprider.blogg.se/2010/february/veckans-blogg.html 

dagens ridpass!

idag skulle jag ju egentligen ha provridit en dressyrsadel som jag lånat av en kompis som inte passade hennes häst. men bara när jag la på den så märkte jag att det inte skulle gå. den var alldeles för vid. suck :( så det blev hoppsadeln idag, tur jag har en sadel som passar i alla fall!

bestämde mig för att följa med ulrika när hon skulle gå till ridhuset för att rida. vi hade ungefär 50 minuter innan hoppträningen skulle börja så det kändes lagom eftersom inte kalle gått på 3 dagar plus att han fått tänderna raspde igår!

när vi kom till ridhuset och knackade på och sen gick in, så ångrade jag DIREKT att jag hade gått dit. FULLT MED FOLK! som tur var gick 2 st ut när vi kom i alla fall, men det var ändå 5-6 st till plus jag och ulrika! i ett 20x40-ridhus :P var ju lektioner i stora ridhuset...


kallemannen våren 2009

kalle var pigg och brallig och tyckte det var helfestligt med så mkt hästar. så han skulle bocka och sparka bakut och studsa när de andra hästarna kom nära. tokhästen!

blev ett lugnt pass, mkt arbete i skritt. flyttade honom, halter, halvhalter, böja, ställa. traven kände jag på honom på fyrkantspåret och på volter. han kändes mjuk i sidorna men lite tjaffsig i avbrotten för han ville ju bara springa, springa, springa :)

blev ett halvtimmespass, det räckte. kalle verkade nöjd med det!

sen när jag skulle hem så hade jag fastnat i snön. suck. så camilla och helena fick putta loss mig och bilen. skönt att det gick att lösa i alla fall :D

idag ska jag ÄNTLIGEN rida :D

god morgon folkisar! :)

sitter här och glor lite, ska strax promenera till skolan! :) hoppas det är lite lättare föreläsningar idag, så jag förstår något! tycker denna terminen varit mkt svårare än förra. usch usch!

och ikväll ska jag äääääntligen få rida igen, jag längtar!! blev ju inte av att jag red i tisdags och måndags för det snöade massvis massvis. och igår fick han ju tänderna kollade och fixade (till viss del, suck). men IDAG! då blir det ridning :) ska prova en dressyrsadel på honom idag som jag lånat av en kompis, och hon provar min... får se vad kalleman tycker om den :D


kalle & jag, på dressyrtävling våren 2009

gillar ni bäst att vara i stallet på morgonen, mitt på dagen, eftermiddagen eller kvällen? jag måste nog säga morgonen, eller kvällen! jag trivs på morgonen i lugnet. men även kvällarna är mysiga med mkt folk och så :)

är det något speciellt ni vill att jag ska skriva om förresten? hojta till isåfall. jag ska blogga lite om foder, sadlar, bett och sånt i alla fall :) tycker det är riiiiktigt intressanta ämnen :) eller vad tycker ni?


en bild på mej, för omväxlings skull :P

nu ska jag pallra mig iväg. tjaaao :D

video från hopptävling!

hej folkisar!

fyyyy vad jag är tävlingssugen och ridsugen just nu. givetvis frö att jag inte KAN åka ut till stallet ikväll och rida pga jobb. :( och för att det är någon/några veckor kvar till vår tävlingsdebut för året!

från och med nästa eller nästnästa vecka ska jag ta tag i hoppträningen igen :) läääängtar till det! får så otroligt mycket hjälp. skönt att inte ha hoppträning i grupp tycker jag. är ju bara jag och kalleman på hoppträningen! och då kan vi göra övningar som är bra för just OSS! varje gång , hela tiden, ett pass utformat för MIG och KALLE!

hopptränar ni helst i grupp eller ensam? :) varför?

vår sista hopptävling för året blev den 15 november. var en precis innan jul också men blev inte att vi var med i den... hade en höst med mkt hoppträningar då kalle knasade på oxrar på tävlingarna, först på framhoppningen. jag tvekade och han började då tveka. och hoppade sen ändå. så det blev brak igenom hindren. och sen ville han inte hoppa oxrar på tävling. så nu ligger fokus på OXRAR och att göra mig ÄNNU mer säker :)

här är ett filmklipp från vår sista tävling:

nu ska jag strax jobba 3 små timmar!

tjaao!

sadlar, sadlar, sadlar...

imorgon ska jag ÄNTLIGEN rida kalleman igen. idag blev det ju inget eftersom hans tänder blev fixade. visst, han sa att jag kunde rida men vill låta honom vila från bett en dag i alla fall, han har ju trots allt en tand mindre i munnen (vargtanden) o mkt som har raspats och så :)

igår och i förrgår blev det ingen ridning heller på grund av snöovädret! men i morgon. dåååå.

ska pröva en annan sadel på kalle imon. en kompis prövar min dressyrsadel som jag ska sälja, och jag ska prova hennes. min är för trång för kalle och hennes är för vid för hennes pålla. så kanske kan passa, hoppas hoppas. är ju såååå mkt som ska stämma in :)


kalle & jag, smådressyrar i ridhuset :)

och jag måååååste ta tag i skolarbetet nu. så slö!! tips för att få pli på min självdisciplin?


pålles mun - en katastrof!

idag var det som jag skrivit tidigare dags att kolla och fixa till kallebusens tänder... så jag var i stallet på morgonen, tog ledigt från skolan!

det var första gången jag kollade hans tänder! skulle gjort det förra vintern i förra stallet då de sa att de ALLTID gör det på sina runt jul. men jul kom och gick, nyår kom och gick. jag frågade, tjatade, tjurade, tjatade. men inget hände! januari gick, februari, mars... och i slutet av mars flyttade vi ju från det stallet!

väl i nya stallet så hörde jag mig för att då var det 3 st hästar till som skulle kollas under vintern. så nu, idag, blev det ÄNTLIGEN av... :) tycker det är smidigare att det kommer ut en som fixar tänder än att behöva åka till kliniken. :)


kalleman :)

kalle var pacient nr 2. jag var lite orolig, har ju fått berättat att det ALDRIG varit några fel i hans mun tidigare, att man bara behövt raspa lite. men när munnen öppnades på kallebus och man bara hör ett suckande och muttrande, så kände jag direkt att något var fel...

kalles käke var nämligen helt sne, tänderna helt snedslitna!! det är inte något man kanske märker av eller SER om man inte är utbildad inom området hästens tänder, MEN det var inte lite snett. han sa att om jag inte hade gjort något åt det nu kanske kalle inte ens hade kunnat tugga på ena sidan till slut. vi lyckades åtgärda snedheten med 30% och ska fixa till det ytterligare till nästa år! men tandläkaren sa det, att det kan inte ha varit någon som kollat dessa tänder tidigare, åtminstone ingen kunnig sådan! för man kan inte ha missat att tänderna var såååå snedslitna!


har inte märkt något på kalle, han tuggar ju bra och så...men ändå :(

dessutom hittades en vargtand också, som dock satt så löst så det bara var att ploppa ut den. men där igen styrktes misstankarna om att kalle kanske ALDRIG tidigare i livet fått sina tänder kollade... :( vargtänder brukar man ju nämligen ta bort DIREKT!!!

kalle var dock lika nöjd och glad ändå!! :)

vad tror ni - kan han ha varit kollad tidigare? kan man ha helt missat vargtanden och snedheten om han kollats tidigare?

dags att åka nu... NERVÖS!

nu ska jag ta och köra ut till kallebusen. han ska ju nämligen få sina tandisar kollade nu på morgonkvisten. jag är galet nervös och förväntar mig, som alltid, det VÄRSTA!!

jag har ju dock inte märkt något på honom med tänderna men... man vet ju aldrig!

har ni haft några grövre problem med era hästars tänder? hur åtgärdades det isf? tog det lång tid o flera behandlingar?

nu ska jag köra, snön vräker ner och jag är hypernervös :o


hejdå :)

nu är det över! :(

paradise hotel är slut för denna gången. lite tråkigt tycker jag allt. jackie o patrik , vinnarna. tycker faktiskt att de förtjänade det :)

nu tänkte jag krypa till kojs. varit hos sanna, micke o emma ikväll med jim. umgåtts lite. mysigt faktiskt!

imorgon blir det att köra ut till kalle på morgonen igen! kalle ska ju få sina tänder kollade. jag är lite nervös faktiskt!!

nattis folkisar :)

kul att så många är här o läser min blogg, lägg gärna till mig på bloglovin också. och skriv gärna en kommentar då, för jag letar alltid efter nya bloggar att följa.

kramkalas!

dumma skitgubbe :(

hoj folkisar. tydligen ska det komma ÄNNU mera snö ikväll. suck...tycker det redan är alldeles tillräckligt!!

precis kommit hem, varit hemma hos sanna som flyttat till en lägenhet bara 400 m från mig! ungefär :P det gillar jag :) nu kan vi umgås mer, najs najs!


sanna i bilen, från midsommar 2009 som vi spenderade på öland :)

så vi gick först och handlade lite, en kompis till henne var med också. sen gick vi hem till henne igen. fikade lite och snackade lite om lördagens kommande inflyttningsfest :D :D :D

och så spelade vi skitgubbe! massor massor... tänk, det kan vara rätt kul att spela kort ibland!! :) jag hade väl ingen vidare tur i spelet men... någon vinst fick jag och jag kom inte sist så många gånger heller! jag kom mest 2a hela tiden :P

ikväll ska troligen jag, jim, sanna o hennes kille micke åka pulka :D :D har ni åkt pulka i år? såååå sjukt kul ju :D:D

blir nog inte att jag åker ut till kalleman igen, i och med att det skulle bli storm (??) och massor med mer snö :( så han får vila.. imorgon blir det också vila för honom, för han ska få tänderna kollade/fixade på morgonen. hoppas det inte är något större fel i munnen på honom :) har ju inte märkt något men man vet ju aldrig !!

hur gör ni, kollar ni tänderna regelbundet på er pålle? åker ni iväg eller kommer nån dit och fixar det? :)


presenttips!

vill bara tipsa om en sak om ni har idétorka när det gäller present till någon.

GE BORT EN TIDNINGSPRENUMERATION!

det är sånt som man sällan unnar sig själv men är desto roligare att få :) förra året gav jag jim en prenumeration på tidningen bilsport i julklapp. han blev massa glad!

och det finns ju sååååå många olika typer av tidningar att prenumerera på, någon faller säkert DIG också i smaken. eller?

jag fixade prenumerationen via http://tidningsbutiken.se/ !

prenumererar ni på någon tidning nu?

TÄVLING!var med du också... :)

http://stockholmsjenna.blogg.se/2010/february/tavling-med-priser-fran-tiffany.html


massvis av snö o igensnöad kalle!

har haft stalltjänsten idag på morgonen. och OJ vad det snöade när jag steg upp. galet :) tur att bilen står inne i garage i alla fall så jag slapp gräva fram den på morgonen haha!

fick köra saaakta till stallet också, för det var ingen som hade plogat ännu så det var lite slirigt och läskigt, får ju rätt lätt sladd i och med att bilen är bakhjulsdriven :)


min brum-brum :)

väl i stallet möttes jag av hungriga hästar... kalle stod som vanligt och vevade med frambenet och gnäggade dovt :P och det är så himla kul att han står åt fel håll också haha! med huvet mot stalldörren eftersom det är där man kommer in, istället för att stå med huvet mot sin boxdörr. tokhästen!


kalle vevar med sitt ben... bild från i hagen i december... :)

var tungt att kånka vatten och gå med pållarna i den djupa snön idag, puh! dock var det bara 8 som skulle släppas ut för 2 skulle skos... så 2 hästar mindre, 2 höpåsar mindre och 2 vattenhinkar mindre. man får uppskatta det lilla...

i och med att 2 hästar skulle skos så blev det ingen ridning för mig, eftersom vi just nu bara har en ingång till stallet så det hade blivit så bökigt :P kanske åker ut senare och rider honom, om det slutar snöa också :)

när stallet var fixad, kalles box städad och hans mat lagad så gick jag ut till honom och bella  i hagen. dom var typ täckta av snö redan :D:D


kalle o bella, snöhästarna :)


finaste snö-kalle <3

paradise hotel - följer ni spänningen?

ååååh. paradise hotel ikväll ju. fyy så spännande :) nu åkte min andra favorit greta ut. vet faktiskt inte vem jag tycker ska vinna längre.

vem/vilka hejar du på?

jobbat ikväll också så vi körde i räserfart hem , så inte för mkt av paradise hotel skulle missas ;)

imorgon har jag stalltjänst , morgonpasset :) myyyys. ska nog rida kallen på fältet.

vad tycker ni om min nya blogg? utseende o så? :D

att skapa starka band med sin häst...

fick precis tips om hur man kan stärka sin relation med sin häst! det finns lekar som kan leka med hästen för att till exempel öka förtroendet er emellan.

den första leken är vänskapsleken. den tänkte jag faktiskt ta och pröva med kalleman någon dag, han är ju lite mesig med saker :P

såhär går vänskapsleken till:

1. Friendly game - vänskapsleken  

Den här leken lär din häst att inte se dig som ett rovdjur som tänker äta den till frukost. Målet är att få din häst van vid att alla möjliga saker händer runt omkring dess kropp. Detta innefattar att blir berörd av dig och av utrustningen och att hantera olika saker och aktiviteter i sin närhet. Viktigast av allt är att du ALLTID håller alla aktiviteter på en vänskaplig nivå - du vill inte skrämma din häst så att den uppfattar övningarna, sakerna eller dig som någonting negativt.

Var lugn och använd rytm i allt du gör, så blir det mesta lättare för din häst att acceptera.

Börja med att röra vid din häst överallt. Hur reagerar hästen? Finns det ställen på kroppen som du INTE får röra? Börja någonstans där du är säker på att din häst är van vid beröring och reagerar positivt. På halsen kanske, eller manken och avancera nedåt, bakåt. Vänta med huvudet till sist även om du tror/vet att din häst accepterar att du rör den där. Om ni stöter på en kroppsdel där hästen reagerar med irritation eller rentav rädsla, så dra undan handen till en annan kroppsdel och avancera sedan långsamt igen. Avancera och backa tillbaka tills hästen accepterar att du rör den överallt. Din häst ska stå lugn och (helst) med sänkt huvud innan du är redo att gå vidare till nästa steg.

Nu kan du fortsätta med ett föremål. Hur fungerar det med piskan? En prasslig plastpåse? En plastflaska med skruvar i? Kan du hoppa omkring hästen och vifta med de här sakerna? Kan du svepa in din häst i en presenning? Med hästen lös?


kalleknas äter gräs :)

har ni gjort någon övning eller så för att stärka era band? :)


jobb med 100 hästar ger TRÄNINGSVÄRK!

har ni jobbat i stora stallar med ca 100 hästar nån gång?
kanske inte alla som har, men jag kan säga er att jag har sjuuuk träningsvärk i armarna efter att ha jobbat helgen på stuteriet... puh! orkade inte ens lyfta juice-paketet nyss haha! gaaalet :)

ändå var vi faktiskt 3 st istället för 2 st som skötte stallet i helgen... så det gick ju mycket fortare och blev mindre jobb per person. men känner ändå nästan mer träningsvärk denna helgen än andra helger jag jobbat där :P


söta björne hjälpte mig fodra hö i alla fall... gullig stallmisse :)

längtar till våren när vi beräknar få 53 (tror jag det var...) nya små fölisar... :D nu har vi 33 i övre stalldelen och jag vet inte hur många i den nedre... :)


bild på stuteriet, har dock ingen bild från nu så får bli en somrig sådan :)


slår ett slag för BLOGLOVIN!

Följ min blogg med bloglovin !!

ett tips till alla ni som läser bloggar och har svårt att hålla koll på dom:
BLI MEDLEM på bloglovin.com och leta upp era favoritbloggar där. sen kan man välja att följa bloggen och då kommer det upp på bloglovin om den bloggen man "prenumererar" på är uppdaterad. smart va? :)

SÅ gör som jag, bli medlem på bloglovin och sök upp mig och min blogg där: kaloescha.blogg.se :D

angående bytet av blogg...

ja, jag har alltså precis bytt till denna bloggen, tidigare bloggade jag på http://lillwiberg.blogg.se . anledningen till att jag bytte var väl egentligen ingen särskild. jag tänkte väl bara typ, att OM jag skulle blogga hela livet och OM jag gifter mig och OM jag byter efternamn, så funkar denna bloggen ändå :D

namnet på denna blogg är namnet på min finaste finaste kalle. för hans riktiga namn är just: kaloescha!

på denna bloggen har jag fixat med färger, typsnitt osv helt själv! och det var ganska svårt kan jag säga :D men till slut fick jag ordning på den. har också gjort ett försök till header, som ni ser längst upp! har aldrig tidigare gjort något liknande, så den är kanske inte så proffsigt gjord direkt. men övning ger färdighet!

vad tycker ni om min nya blogg; bloggnamn, header, färger? och vad tycker ni om att jag bytt blogg? :)


ensam med hästarna!

idag på morgonen var jag ute i stallet hos kalleman och de andra. gillar att vara där på morgonen... lugnt och skönt, idag var jag alldeles ensam därute!! först en stund innan jag skulle åka hem kom de som har utsläppet idag. då hade jag redan släppt ut kallen och bellan en timme tidigare. plus mockat deras boxar och fixat kallemans mat.

när jag var färdig med städning och matlagning åt kalle så gick jag ut till honom o bella i hagen


kalle är nöjd i hagen och mumsar på mat :)

var helt färdig och körde hemåt vid 08:45 sen. kalle fick vila idag. ska jobba sen i eftermiddag nämligen...
nu har jag lite skolarbete och ta itu med. puh!

RSS 2.0