tips på dressyrskydd!

jag funderar på att skaffa ett par snygga dressyrskydd till kallebusen. att variera med, om man kanske inte kan/vill/hinner linda någon dag! jag vill ha god tid när jag lindar så det inte blir något slarv, just för att det är så viktigt att linda RÄTT. har dock alltid alltid alltid, utan undantag, mia´s paddar under i teddy/fleece.

meeen åter till dressyrskydden! har ni några tips? kraven är att de ska vara vita!! och gärna i en vettig prisklass :) annars är jag ganska öppen för förslag. in med tiiiips!

och nu ska jag krypa till kojs!


till er som gillar PONNYAKUTEN!

kolla vad jag hittade på tidningen ridsports hemsida:

SVT spelar in nya avsnitt av Ponnyakuten

Sveriges Television, SVT, fortsätter med Ponnyakuten och spelar i sommar in en ny omgång av tv-serien.

I programmet följer tittarna åtta barn mellan 11 och 15 år som åker på ett två veckor långt ridläger med sina ponnyer. Barnen kommer till lägret för att de behöver hjälp med sina ponnyer på ett eller annat sätt.

weeeeiii jag blev glad i alla fall! tycker det är ett riktigt bra program faktiskt!


dagens ridpass! (bilder)

idag var jag ingen jättelång tid i stallet. ska jobba ikväll och nu håller jag på med mitt projekt i skolan: är massor att läsa!! syster lena och johannes är här också, och nu systerdotter hanna med.

i alla fall, jag bestämde mig för en skrittrunda barbacka med kalleman idag. han gick ju rätt hårt igår på träningen! så det kändes lagom :)

vi var ute sisådär 25-30 minuter, kalle var pigg och busig. som alltid! :) han småbockade lite också men höll sig ändå hyfsat på marken :D

sen när vi var tillbaka så fotade vi lite på kallebus. han såg ut som en ponny me fluffmanen :Didag går kalle och bella nakna i hagen, skönt för dom!

har de ingen ström i staketen?

tycker man läser var och varannan dag nu om hästar som rymt och springer på vägar, några som gått igenom isen osv. undrar bara, hur kan de komma lösa hela tiden? :S de flesta hästarna har ju ändå så pass mycket respekt för staketen. kalle och bella gick till och med utan ström i sommarhagen juni-oktober utan att ens vara i närheten av att gå ut. :)

i alla fall, från tidningen ridsport:

Flera hästar på rymmen i Stocka

Polisen upptäckte på tisdagseftermiddagen ett 20-tal lösa hästar på riksväg 782 vid Stocka i Gävleborgs län.

Hästarna sprang mot E4, men kunde infångas i tid sedan polisen hittat hästarnas ägare. Ingen häst eller människa ska ha skadats, skriver polisen.

det jobbiga är ju när så här MÅNGA hästar rymmer... för då är ju liksom hela flocken med. är det bara någon enstaka så borde den ju ändå känna av flockens beteende!


att andra ser det man känner...

jag tycker det är så kul att min kalle har utvecklats så otroligt mycket på bara ett år! och jag tycker det är ÄNNU roligare när även andra ser det :) man blir så otroligt peppad av att höra det!

läste i sussi´s blogg att hon hade tagit upp mig och kalle, och jag blev bara sååå glad!!
utdrag därifrån:

"sen fikade ja medan ja tittade lite på Lisa träningen. Såg bla Frida å Kalle, det är helt otroligt va den hästen har utvecklats det här året sen ja såg honom första gången. Muskligare i kroppen, mkt trevligare i formen å om man bara ser till traven så tror man inte det är samma häst... Det är alltid så kul å se en sån utveckling, som kommit
av ambition å väl anpassat arbete.."

detta behövde jag, kolla gärna in hennes blogg, klicka här isåfall :D

läs-tips!

läs gärna mitt senaste dagens ridpass från träningen idag och kom med kommentarer, tips och åsikter!! :D

strax dags för jobb. är sådär slö idag igen. förstår inte. och dessutom SUPERTÖRSTIG hela tiden. knasigt. tips på det också? :D

nu ska jag klä på mig jobbuniformen, jobb 19 till 22 ikväll. ska nog gå hem från jobbet sen :)


allt går om man vill! (BILDBOMB!)

HAHAHA, ibland är allt labbe för söt <3
såhär stor är labbe (OBS! väldigt suddig bild...) :


labbe är alltså ingen miiiinikatt direkt. lådan han klämt ner sig i är 20x25 cm ungefär:dagens ridpass! (träning)

hej sötisar :) usch vad jag bloggat dåligt idag. är helt dåsig idag, vet inte varför...

idag hade jag morgonen i stallet och därefter hade jag dressyrträning med kalleman. stod och lindade kalles ben i gången och hörde en bil komma, en bildörr öppnas och stängas och någon gå in i stallet och säga "nämen står du här helt lös kalle, vad väluppfostrad du är". jag kikar upp och där står dressyrtränaren :D vi skulle prova hennes sadel på kallebus idag, jag trodde ju dock att vi skulle göra det i ridhuset så blev väääldigt paff när hon kom in i stallet, kl. 08:40 på morgonen!


kalle brukar ju stå lös i gången :)

sadeln, en kieffer master, låg väl ganska bra på kalle. den tryckte ingenstans och kalle verkade inte besvärad. jag är fortfarande liiiite skeptisk till om den ändå ligger an lite längre bak på manken. men den tryckte iaf inte på bogbladen, så kalle tänjde ut sina rörelser ordentligt. JAG satt däremot väldigt bra i sadeln, den är ju väldigt djup vilket jag behöver! märkte direkt att det var mycket lättare att sitta rak i ryggen och att jag liksom kom ner i sadeln! härligt... ska låna den tills nästa onsdag och prova lite till, väldigt snällt tyckte jag! den är ju inte ens till salu menar jag :) men vi tänkte ju se om modellen passar helt enkelt...


kieffer master

i alla fall, på träningen så började vi med att trava i ett friskare tempo och lägre form. kollade så han svarade framåt och bakåt, mycket halvhalter och tempoväxlingar. kollade även av så han var vändbar. sedan gjorde vi lite svaga skänkelvikningar längs diagonalen (i lättridning). i början gick skänkelvikningarna mindre bra, men när JAG väl bestämde mig så funkade det bra!

galoppuppvärmningen bestod av mycket fattningar och avbrott. våra avbrott är en av våra svagare sidor. det blir liksom att kalle samlar sig mer och mer och mer istället för att bryta av till trav! så det ska vi jobba vidare på!

travarbetet sen så jobbade vi mycket med min sits. att jag ska räta upp mig, kolla rakt fram och inte vända hela huvudet åt sidan när jag ska kolla åt sidan! detta tycker jag är svårt, haha! men det gick bättre på slutet. att sitta rak i ryggen var dock inga problem i denna sadeln, jätteskönt!!


såhär får jag alltså INTE sitta :P och absolut inte på tävling. UPP MED BLICKEN, FRIDA!! skulle behöva ha nån som skrek det i mitt öra varje ridpass! precis som jag hade i början, en röst i huvudet som sa yttertygeln-yttertygeln-yttertygeln!

vi jobbade en del öppnor innanför spåret längs långsidan. i början gick det mindre bra. kalle var väldigt vinglig och jag fokuserade inte på linjen. sen när jag gjorde det så gick det kanon, vi höll linjen och kalle var eftergiven.

blev också lite skänkelvikningar längs diagonalen. även dessa satt bra, jag fokuserade och tittade upp, och då funkar det! jag har ju så lätt för att inte fokusera på linjen och då blir det heller inte bra! för om inte jag själv ens vet vart vi ska så kan ju inte kalle göra rätt heller!

sedan jobbade vi med mellantraven innanför spåret. här måste jag bli bättre! jag har ju en tendens att liksom driva och släppa stödet och föra fram handen. och då blir kalle låg i formen och rullar in galopp. jag måste i stället driva men samtidigt hålla stödet. inte hålla hårt tillbaka men hålla en kontakt! gör jag det så kan faktiskt kalle göra fina steglängningar!

som avslutande galopparbete så gjorde vi fattning vid C, in på 10-metersvolt vid E (B i höger varv) och vänd halvt igenom vid A och behålla den förvända galoppen längs resten av långsidan. när jag ska göra detta måste jag tänka på att rida ordentligt mellan momenten också. göra halvhalter, känna smått så att jag kan ställa honom så det inte blir protester när jag väl ska vända in på volten till exempel.

avslutade med lite trav i högre formen och att jag skulle sitta korrekt. rak i ryggen, blicken framåt, drivande skänklar och stöd i tygeln! kändes faktiskt väldigt bra och tränaren sa att det blir sån otrolig skillnad när jag sträcker upp mig, vilket är självklart! vi gör ett mycket bättre intryck som ekipage!


vår första lokala dressyr tillsammans!

kalle skötte sig fint och var arbetsvillig och väl lösgjord!

jag är så glad att vi flyttade kalle och jag fick möjligheten att träna för lisa, för hon har hjälpt mig så otroligt mycket!! hon utgår från vår nivå och jobbar efter det. hon är positiv och säger att det finns mycket att hämta, istället för att säga att det liksom är "kört" som en del andra tränare sagt!


jag HAR ett huvud på denna bild, fotot taget PRECIS när vi hälsar :P

måste försöka få lite nya bilder på min grabb snart med :) varit dåligt med det ett tag. lägger in gamla bilder i stället :)

så, det som jag ska jobba vidare på tills nästa träning (som är på onsdag nästa vecka):
*räta upp mig!
*blicken FRAMÅT (och bara titta åt sidan, inte vända hela huvudet)
*bestämma mig för det momentet som ska utföras och inte tveka
*fokusera på linjerna i t.ex. skänkelvikning längs diagonalen
*halvhalter
*rida ordentligt mellan momenten också!


kalle ska alltså INTE vara i denna låga formen och lite bakom lod utan i den höga formen vi jobbar på nu! och JAG ska absolut inte sitta som en hösäck som jag gör här. för ni kan ju tänka er skillnaden med en häst i högre form och en ryttare som är rak i ryggen!! (denna bilden är också från vår första lokala dressyr)


kalle i bättre form men min sits åt skogen.. stolsits och olika långa tyglar, dessutom ser man att jag vänt hela huvudet åt sidan! (detta är från en tävling precis 1 år senare)

1696677 har precis varit o hämtat

74d7db1a119ac62cfec1b9a69a7d52ef.png

Kolla varifrån!

har precis varit o hämtat ena bilen på verkstaden. Nu handlar jim. Jag sitter i bilen nu halvsover. Strålande sol idag, skönt. Ska skriva riktigt inlägg sen med. Puss på er!


nytt ridtäcke och nya ridstövlar!!

idag kom också ÄNTLIGEN mitt ridtäcke i ull som jag beställt från exklusiv...
såhär ser det ut, inte provat det på kalleman än:var även och hämtade ridstövlarna som jag fick pengar till när jag fyllde år... ååh, de sitter verkligen som en smäck på mig. älskar dom!!! imorgon ska de invigas...


dagens ridpass!

var ute i stallet ikväll. vädret var ganska ostabilt, regnade och ibland uppehåll. men när jag och helena skulle rida iväg så var det uppehåll så jag hoppades att det skulle hålla i sig, så skippade ridtäcke. och det gjorde jag rätt i! var väldigt varmt ikväll!

vi red på stora utebanan (ca 80x80) och jag tänkte att jag skulle jobba igenom kalle ordentligt eftersom vi har dressyrträning imorgon. kände redan när jag tog tyglarna och började jogga igång att han var väldigt mjuk, konstigt nog! gjorde en del tempoväxlingar och bytte varv mycket. kalle svarade för alla hjälper jättefint!

i galopparbetet var han först väldigt stark och ville mest springa. men jag gav mig inte utan satt och red igenom galoppen så till slut gick även den fint. gjorde först några enkla byten och sedan bytte jag en gång åt höger och en åt vänster. gick riktigt bra! visst, kalle hoppar typ upp i himlen för han tycker det är så kul, men han bytte både fram o bak idag.

i travarbetet hade jag som mål att han skulle lyssna framåt och bakåt och vara vändbar för små hjälper. kalle var väldigt arbetsam idag och ville verkligen jobba. älskar när han är sån (iofs, han är i stort sett ALLTID sån!). jag kunde göra små-små volter och kalle följde med fint. gjorde även några ökningar och de gick efter hans förutsättningar bra! :) och även ett par halter som också satt perfekt.

kalle ikväll, väääldigt mörk bild :O


eftersom allt jag hade tänkt rida på dagens pass idag funkade direkt så blev passet ganska kort. men jag tycker inte man ska börja med nått nytt då, man ska ju sluta när det går som bäst :D

i natt sover kalle naken, det gillar han! speciellt nu när han fäller så mycket... jag har ju ändå morgonen imorgon så :)

jag i tidningen!

jag och kallebus var ju i tidningen idag. stod en del om mig och om kalle. artikeln var en helsida och det var på grund av att jag fyllde år igår :)

verkade inte gå att läsa artikeln på nätet, jag hittade i alla fall inte :P

men den här bilden var det i alla fall:


ännu mer presenter!

idag fick jag ännu en present i brevlådan. från syster nina, och stefan!!

det kom i ett sånt här paket, och jag blev jätteförvånad. tänkte; jag har inte beställt nått härifrån :) men så låg det ett kort från nina och stefan där i. jättegulligt!

det var en jättejättesöt ljusstake med rosa blommor som roterar. och så en chokladask! supertack!

i eftermiddag ska jag in och hämta stövlarna som jag "fick" i födelsedagspresent...fick inte stövlarna sådär, men fick pengar så jag ska kunna köpa dom :D

catago ofir stövel, men med svart dekor istället för röd :)och ni som läser smålandsposten kan ju läsa om mig, min födelsedag och kallebus där ;)

fler hemska händelser...

usch, blir så ledsen när jag läser sånt här.

från tidningenridsport :

Hästar genom isen

Två hästar gick på söndagen ner sig i en vak i sjön Spången vid Åsensbruk. En har räddats men den andra saknas.

Räddningstjänsten larmades vid 13,30-tiden och styrkor från två stationer kom till platsen, skriver Göteborgs Posten. Räddningsinsatsen försvårades av att det är tunn is på platsen men man lyckades få upp den ena hästen. Den var medtagen men vid liv. Den andra hästen har inte hittats.

usch usch usch! undrar lite dock hur hästarna kom dit? de måste ju ha rymt isåfall...


födelsedagspresenter!

jahapp, lite bilder från min födelsedag kanske?

lite gotte till fikat :)
önskade mig mest pengar och fick mest pengar :) så imorgon åker jag och köper nya stövlar wohoo! :D förhoppningsvis, om de finns hemma.

men en del annat fick jag ju förstås:

 
sjal att ha i stallet


hello kitty hörlurar <3


grå tävlingskavaj!


armband!

nästa helg blir det lite mer firande med jims bror  med familj! och så blir det firande med mamma och pappa när de kommer hem om en månad sisådär :)

dagens ridpass!

ikväll var jag i stallet. är sååå gött nu när vi ställt fram klockan och det är ljust till kl.20 på kvällen! hääärligt :) började med att städa hos kalleman. jag var så sjukt snabb på att mocka idag så jag blev alldeles paff haha! :P

red ut med helena och bella idag. hästarna var pigga och gick med öronen spetsade hela tiden. och de gick i ett raskt tempo! snön har nästan smält bort överallt i skogen nu! blev en del trav och kalle körde fullt ös som vanligt så helena och bella hängde inte riktigt med :D

var lite tjäl-hål på marken på en av vägarna så vi vågade inte rida där, läskigt sånt!

tillbaka i stallet så blev det mys med kalle och fixa hans mat... han sover naken i natt :)

nu ska jag lägga in bilder på det jag fick i födelsedagspresent idag ! :D

jag tävlar!

nu är jag med och tävlar igen, klicka HÄR om du också vill vara med :)


vad är det för en dag?

är det en vanlig dag? nej, det är ingen vanlig dag för det är MIN födelsedag :D:D:D

ätit frukost tillsammans med jim och syster elin. sen kommer syster lena och syster lotta med systerbarn. mysigt!! äta lite tårta och sådära...sån här tårta skulle jag vila ha hihi! bild från vardagspoesi.se

ska lägga upp inlägg sedan med det jag fått!

1696677 nu ska jag snart kolla på

6f667ef29e2abae7104932524b62f933.png

Kolla varifrån!

nu ska jag snart kolla på alice i underlandet. Mysigt! O gott me popcorn!


dagens ridpass!

oj oj oj vilket oväder vi har haft idag! ni med? vi har haft ösregn och åska! usch, inte kul alls. så hästarna fick åka in lite tidigare idag!

idag hade jag tänkt mig en lugn skrittrunda med kalle. kalle tänkte dock inte samma. han bockade fram! haha, tokiga hästen :) så det blev lite längre än jag hade tänkt, och blev även trav och galopp. kalle var riktigt taggad! vi har ju inte varit ute i "riktiga" skogen nu medans snön smält för det har varit isgata...

när vi var på väg hemåt började ovädret. regnet ÖSTE ner och åskan var precis över. kalle var nöjd när han fick komma in under tak och mumsa hösilage. dock föll inte dagens hösilagebale honom riktigt i smaken, för den var något blötare. mitt kräsna matvrak :D

hemma så blev jag bjuden på mat, fyller ju år imorgon! nu ska vi in och kolla på bio! alice i underlandet... :)

dagens tema: VANVÅRD!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

 bild från hästmagazinet.com

VARFÖR VARFÖR VARFÖR skaffar man djur om man inte kan/vill/orkar ta hand om dom?! jag blir så otroligt arg, ledsen, förtvivlad när jag läser om alla dessa vanvårdsfall. att man kan behandla stackars djur på detta sätt. eller rent ut sagt, inte bry sig om dom alls! djuren ger villkorslös kärlek till oss, och hur fasen kan man ha mage att bara skita i djuren?? att ge dom mat, tak över huvudet och den vård de behöver är inte så mycket begärt!!

har man inte råd eller tid med djur så ska man tänka på det INNAN man skaffar dom!! jag har sett alldeles för många vanvårdsfall, både på internet/tv/tidningar men också i verkligheten... hade jag kunnat hade jag tagit hand om dom allihop! men man känner sig så hjälplös när man ser djur som far illa och ägaren inte bryr sig. jag har anmält folk, och det står jag för. för jag tycker inte det är rätt någonstans att vanvårda sina djur. INGEN undanflykt godtas!

och ständigt läser man om nya fall av vanvård. jag fattar inte var det blev fel? och hur man har hjärta att utsätta ett helt och hållet hjälplöst djur för det! :(

och senast idag står det om ett fall av vanvård på tidningen ridsports hemsida:

Man vanvårdade hästar
I december genomfördes en oanmäld inspektion på en gård i Östra färs efter att en anonym anmälan kommit in till kommunen. I anmälan angavs att hästar, kaniner och kor vanvårdades på gården.

- Det var eftersatt som sjutton, säger djurskyddsinspektör Sverker Olsson till Skånskan.
Bland annat stod hästarna i blöta och smutsiga boxar och slaktrester efter två hästar låg på en grävskopa utomhus. Mannen har nu fått ett föreläggande om att rätta till de allvarliga bristerna, om han inte gör det riskerar han att få betala vite.

ARG ARG ARG!!! usch jag blir så otroligt arg, sånt här retar gallfeber på mig verkligen!

kolla på dessa bilderna, tycker ni hästarna ser välmående ut?


  (detta är HOVAR)

 (förstår ni att jag blir upprörd?)
 (från shv)

en otroligt stor eloge till svenska hästars värn som hjälper dessa stackars hästar! önskar det fanns fler som dom!

låten har inget med vanvård att göra men tycker den är fin och sorglig och hästen ser inte välmående ut här heller!
IDAG ska dom bort!!

har haft flera tecken på att våren är kommen här... det första är väl att snön är nästan booorta. ME LIKE! :)

men andra tecken på våren:
1. vi kan rida på ute-ridbanan för den är snööööfri <3
2. jag har plockat ur snösulorna
3. IDAG ÅKER BRODDARNA UR MED!! :)

japps, idag ska jag ta ur broddarna. känns lite överdrivet att ha dom i när det inte är någon snö nånstans i hagen eller på stallplanen... :P haft elitbrodd i under hela vintern och de har hållt jättebra! haft samma brodd, inte bytt ut någon :)

                  

har ni haft brodd i hovarna på era hästar under vintern? eller plockar ni bara i när ni ska rida? vi har alltså haft dom i dygnet runt sedan mitten av december!

jag tävlar!klicka HÄR om du också vill vara med o tävla :)

clinic med eric van der vleuten!!

Eric van der Vleuten håller kurs och clinic

Holländske landslagsryttaren Eric van der Vleuten kommer till Trollhättan och håller clinic och hoppkurs, tillsammans med Lars Parmler, den 12-13 april.

Van der Vleuten vann bland annat världscupklassen i Olympia i London innan jul och är klar för världscupfinal i Geneve helgen efter hans besök i Trollhättan.
Tillsammans med Lars Parmler ska van der Vleuten ha clinic med en profilgrupp bestående av Magnus Österlund, Jacob Hellström, Josefine Hansen och Emma Emanuelsson.  
åååååh jag vill dit!! tror ni toppryttarna minns alla hästar de tävlat osv? han tävlade ju kalles pappa i svår hoppning och jag skulle så gärna vilja veta NÅGOT om honom!!! :)


puss-kalas!

hemkommen från puss-kalas med älskade finaste underbaraste kalle <3

tyvärr blev inte bilden så bra eftersom solen låg bakom... ska fixa bättre på det :)(jobb i 3 små timmar ikväll igen!)

dagens tema: ROLLKÜR!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

vet inte om ni alla ens vet vad rollkür innebär? jag fortsätter lite på mitt föregående inlägg om hästen scandic.rollkür är en extrem ridmetod som används främst i dressyren. det handlar om att hästen ska förböjas onaturligt i formen så att nosen och huvudet hamnar så pass långt bakom lod att det hamnar i bogen. det görs också i sidled så hästens huvud hamnar vid ryttarens skänkel. helt enkelt: ONATURLIGT!

detta tillämpas på alla nivåer, scandic som jag visade tidigare är ju på högsta nivån i dressyr, världscupen.jag skulle vilja kalla detta djurplågeri, som så många andra också! rollküren har väckt stor debatt, och kallas även hyperflexion.

de som är FÖR rollkür pratar om att detta sätt att rida gör hästen mer koncentrerad och lyhörd. jag tycker ju dock att det är ett konstigt argument, för om jag inte kan få min häst lydig och lyhörd utan denna metod så kanske jag ska ge upp istället. för tycker inte det är rättvist mot hästen att den ska få gå i en sån obekväm ställning...man har också gjort tester på rollküren; i ett test så ska hästen välja själv form och då valde 14 av 15 hästar den "normala" formen istället för hyperflexion-formen. i rollküren var det också mer gapande munnar och viftande svansar = tecken på obehag!!här är en video om rollkür:vad tycker NI om rollkür? tillämpar ni metoden själva? varför gillar/ogillar ni metoden? in med era åsikter!!!

vad tycker NI?

vet inte om ni läst om hästen scandic som enligt ryttaren "alltid lekt med tungan"? på framridningen till en tävling filmades hästen med tungan fladdrande utanför munnen, och tungan var BLÅ!tror ni det är oskyldig lek med tungan eller är det resultatet av tuff ridning t.ex? rollkur är ju något som diskuterats också i samband med detta... vad tror ni?

jag kan ju säga min åsikt och jag tycker INTE om detta filmklippet, tycker inte hästen ser alls bekväm ut. och gillar INTE att han går med huvudet intryckt i bogen!

det kommer aaaaldrig :(

nu börjar jag bli lite less. beställde ett ridtäcke från exklusiv för en månad sedan och betalade samma dag... men det har inte kommit ännu!! det var ingen brodyr eller nåt på, så det borde inte ta så lång tid... bläää!!

Ridtäcke ull beige

har ni beställt nåt därifrån? hur lång tid tog det?? nu är ju typ täckesperioden över... :(

gissa vem jag såg naken idag?

joooo. kallebus!! bella också iofs :) de fick va nakna idag och de var såååå nöjda :D söt-söta!

här kommer bildbomb på sötnosarna... kalle blev kär på nytt i bella när täcket åkte av :P


dagens ridpass!

mjaha, idag gick det inte heller helt hundra i ridningen! red på stora utebanan igen, underlaget var kanon idag med. och solen sken och jag hade bara fleecetröja och svettades ändå! :)

kalle var lite trippig och stel idag med. i galoppen så låg han på väldigt mkt och ville helst springa fort-fort-fort! så i galoppen övade jag mycket fattningar och avbrott. fattade också lite varannan höger och varannan vänster för att han skulle lyssna ordentligt på hjälperna. gick bra till slut.

i traven var han sedan väldigt fin, efter att jag hade jobbat igenom galoppen. vi gjorde öppnor och slutor på volt och även skänkelvikning på volt. jobbade mycket med utåtställning och rakriktning och inåtställning. allt för att få honom att mjukna! han var riktigt fin sen i traven och fick en härlig takt!

när jag skulle trava av sen så "förstördes" dock typ allt igen. var några som skulle hämta in hästar. och in på vanligt sätt. utan det skrek och tjoade och hejade på sina hästar som sprang runt som galningar i hagen. så kalle blev lite uppspelt, så svansen åkte upp och kalle dansade och fnös. :P

tillbaks i stallet sen så fick kalle gå ut i hagen igen och äta mellanmål tillsammans med bella :)

imorgon får nog kallebusen vila. jimsen ska kanske följa med till stallet weeeiii :D

hur stor är kalle egentligen?

kalle är ingen mega-big-bauta-häst. han drar 168cm i manken, full i träns och grimmor och de flesta täckena har han 155 i. DOCK är han en väldig bastant/maffig/kraftig häst. alltså tänk inte nu nordsvensk eller annan arbetshäst, men han är inte ädel :)

när hans täcken går sönder så är det bogspännena som spricker. han är väldigt bred över bogen. just därför har vi också haft lite problem med sadlar som trycker på bogbladen.

ryggen är inte bred, den är lite smalare och lite mer takformad.

det är just frampartiet på honom som är stort! :D och därför som vi har svårt att hitta en passande förbygel... 

försökt hitta lite bilder för att visa, vet inte om det syns men :P

kallebus med den stora bogen:det är inga problem att få remmen som går ner mellan frambenen att räcka till i storlek full i förbygel. det är de remmarna som sitter på sidan och fästs i sadeln som är för korta. ungefär 10cm för korta :O

fiffigt, henrik!

haha kolla in denna :) verkar väldigt smidig och praktisk, hade jag haft egen gård hade jag lätt skaffat! om den håller ett vettigt pris förstås!! kanske nån av läsarna som har såna? :D isf: vad tycker ni?

 bild kommer från dt.se

Henrik har tagit fram en höryggsäck

Henrik Knapps föräldrar jobbar med hästar, och klagade på de gamla hösäckarna. Genom ett projektarbete i skolan tog Henrik fram en höryggsäck.

Den ergonomiska höryggsäcken används nu på en hästutbildning på ett gymnasie, och även räddningstjänsten i Rättvik har fått upp ögonen för Henriks ryggsäck - de använder den bland annat till att bära vattenslangen i vid skogsbränder.

Ryggsäcken finns på marknaden sedan i december. 


jag behöver er hjälp!!!

suck... ibland är det inte bra att ha en maffig häst :) för det är svårt att hitta saker som passar :)

NU är vi på jakt efter en förbygel med löstagbar martingal.

den ska vara svart
den ska ha silverfärgade spännen
den får gärna ha vita sömmar
den MÅSTE finnas i strl X-full!
de 2 och i vissa fall 3 första kraven har varit ganska lätta att hitta. men på det fjärde har vi kört fast. har faktiskt inte hittat en enda i X-full!!! :/

har provat 2 st i storlek full och de är alldeles för små, de går inte runt från sadeln och ner framför bogen :(

KOM MED TIPS, VI BEHÖVER HJÄLP!!

1696677 nu säger vi godnatt! :) nu

3c27378cf3b49620726f040e5c60247f.png

Kolla varifrån!

nu säger vi godnatt! :) nu ligger jag, jim o lilla labbe o ska sova. Labbe ligger på min mage. Söt va? Dröm sött!


dagens ridpass!

vet ni, idag red jag på stora ute-ridbanan för första gången på flera månader!! kan inte ens komma ihåg när jag red där sist... underbaaart!! :) har ju varit snö där hela tiden. men nu är all snö boooorta! idag var underlaget kanonfint :) gillar det! blir nog ett pass där imorgon också. lycka, våren kanske kommer i år också!

dock var inte kalle lika underbar att rida idag, han var ganska stel och hängde mycket i handen. i galopparbetet så fick jag upp honom bättre och han kändes faktiskt riktigt fin i galoppen!! den var rytmisk, kontrollerad, mjuk och följsam. jättekul! och han lyssnade bra både framåt och bakåt.

i travarbetet var han dock lite värre. han var ganska stel åt höger. jag körde en hel del gymnastiserande övningar med honom så det släppte en del, dock inte helt. och jag hade svårt att få upp honom i formen. slutorna och skänkelvikningarna satt dock väldigt bra. trodde inte nått skulle funka eftersom han var så tung i huvudet, men tji fick jag :D på slutet jobbade jag upp honom lite i formen men det var inte alls sån lätthet som det brukar vara...

skillnad på kalle som hänger i handen och kalle i mer korrekt, lätt formimorgon blir det ännu ett dressyrpass där jag ska jobba ännu mer för att få honom mjuk och lätt i handen!! :)

1696677 gissa var jag är nånstans?

0-427cffa12b23c19f56a6c4deb7be4e8b.png

Kolla varifrån!

gissa var jag är nånstans? Haha, kanske inte så svårt. Ska hämta in kallebus nu för lite ridning. Städat o lagat mat till både honom o bella idag! Sen ska jag ta in de andra hästarna. Vad hittar ni på?


angående tidningen...

artikeln om mig, min födelsedag och kalle kommer hamna i tidningen på måndag. alltså en dag EFTER min födelsedag. lite surt att den kom dagen efter, men ändå :)

späääännande :D

så, vad gör ni idag då?

häst dog i tågkollision :(

en häst dog i tågkollision

En häst rymde i förmiddags från sin hage utanför Sala, och krockade med ett tåg. Hästen dog av sina skador.  

Tåget, som var på väg från Sala till Avesta, körde på hästen vid halv tio-tiden i närheten av Rosshyttan utanför Sala, rapporterar SVTs Västmanlands-nytt. Hästen dog direkt, men inga människor ska ha skadats. Tåget kunde fortsätta efter olyckan.

usch vad hemskt :((

informationen kommer från tidningenridsport.se


ny kamera på gång :D

digitalkameran pajjade ju i förra veckan så lämnade in den på lagning, hade ju garanti. och idag ringde de och sa att den inte går att laga... så jag ska ta med mig kvitto o få ett tillgodokvitto så jag kan välja en ny kamera :D:D ska åka in där om en liten kvart eller så... weeiii, va spännande! får väl se vad det blir för en... :)

dagens ridpass!

hej folks :) nu har jag varit hemma från stallet en liten timme. åkte ut där 08:30 i morse eftersom tidningen skulle komma och intervjua samt fota oss kl.9. vädret var ju dock verkligen inte på vår sida idag. regnade massor :/ men det blev nog rätt bra bilder ändå :) hon som intervjuade mig hade också häst hemma, och hade precis fått föl. mysmys! :)

sedan när hon hade åkt så mockade jag och fixade maten. var riktigt lättmockat idag faktiskt!! och så hämtade jag in min fina fina kalle. idag var jag sådär öööverdrivet lycklig och glad i kalle! :) vissa dagar vill jag bara stå och krama om honom och bara sitta och titta på honom... han är så otroligt vacker!

idag invigde vi den nya sadelgjorden med hopp-platta. den var hiimla fin. men man ser verkligen att den är ny jämfört med min osmorda dassiga sadel :P sadelgjorden är ju verkligen kolsvart o blank.. sadeln är mer gråaktig nu av all smuts haha. får ta och smörja upp den någon dag.

vi red i stora ridhuset idag. jag plockade fram en cavaletti och satte upp ett räcke. cavalettin satte jag på diagonalen och räcket längs ena långsidan. cavalettin är väl typ 30 cm och räcker lade jag upp på ca 60-70cm. :) lite lagom stort :) men när vi hoppar själva så hoppar vi sällan högt. då övar vi bara på det som oleg tjatar om på träningarna. och så hoppar vi på rätt höjder när vi tränar för oleg istället :)

joggade fram kalle i trav och galopp och gjorde en del tempoväxlingar. la även in många volter och övergångar för att se så han lyssnade. man märkte att kalle taggade till redan när jag byggde fram. han älskar ju att hoppa, min tokiga häst!

sen travhoppade vi cavalettin några gånger och kom även i galopp på den. kalle laddade och tyckte allt var urskoj. :) hoppade också räcket i galopp i båda varven ett par gånger. och sedan hoppade jag cavalettin och direkt till räcket som avslutning. blev väl kanske 6-8 språng på cavalettin och 10 språng på räcket.

idag är jag verkligen STOLT över mig själv. jag är verkligen usel på att se avstånd och taxera, men jag lyckades riktigt fint idag. kom inte totalfel en enda gång! vi kom faktiskt helt ärligt bra på alla språng utom 1, då vi kom lite halvdåligt men kalle räddade det så klart <3och jag var väldigt bra på att förhålla kalle idag. när kalle drar iväg okontrollerat vill jag gärna höja handen men idag höll jag handen nere och jobbade mkt med rösten (ptrooo) och det funkade faktiskt mycket bättre!! synd inte oleg var där och såg hur duktig jag var ;)och jag måste försöka filma när jag och kalle pussas också, han kan verkligen tricket nu!! gjorde det idag med :) älskade söta bästa underbaraste häst!

en ny dressyrstjärna född?

ja undrar om det är en ny liten dressyrstjärna som kommit till världen idag. för kl. 12:36 idag kom en liten flicka till världen, nämligen angelina brink. med jan som pappa så finns väl ändå förutsättningarna, jag gissar att hon kommer komma upp på hästryggen väldigt tidigt :D

 bild från ridsport.se bild från heidelbergcement.com


nu ska jag lägga mig i sängen och kolla på tv så jag är utvilad imorgon när jag ska bli intervjuad och fotad av tidningen... hoppas kalle är villig att visa upp sin fotogeniska sida imorgon med :)

natti på er :)

Flyinges hingstar kommer till oss :)

wohoo. kolla vad jag hittade, flyinges hingstar kommer till oss i april! weeii! :D LÄTT att jag ska va där då och sukta...


stackars häst, och SKÄMS HOVSTALLET!

EN AV DE FRÄMSTA Gamin, till höger på bilden, skulle köra Vi

läste detta på aftonbladet, att en av hovstallets hästar, gamin (den bruna hästen till höger på denna bilden) tvingades arbeta fastän att de VISSTE att han var halt. hästen spändes alltså för i ett 4-spann trots att man visste att han var halt.

en anonym anmälde det... och det blev en oanmäld kontroll. och mycket riktigt, hästen var halt men arbetade.

hästen gamin fick sedan förflyttas till en gård för rehabilitering av hältan. dock så bröt han tyvärr benet och avlivades :/

gamin var en av de främsta hästarna i hovstallet.

2005 var han med om en otäck olycka också, i samband med ett besök från lettland :( stackars häst, nu slipper han i alla fall lida mer! :/
Gamin var inblandad i en dramatisk olycka 2005.information och bilder är lånade från aftonbladet.se

filmklipp från idag :)

kalle i ridhuset idag... :) han blir lite smågalen i slutet ;) och den svarta tunnan uppe i hörnet med bajs i är visst liiivsfarlig :)


vi har lärt oss ett nytt trick!

hej folks! har ju glömt att skriva om min dag i stallet. :) blev alldeles uppspelt för det här med att tidningen hade ringt mig haha. så imorgon ska jag och kalle bli fotade och jag bli intervjuad. haha :)

i alla fall, spenderade förmiddagen idag hos kalleman. var hemma igen 10:30. eftersom kalle inte gått så mkt nu under helgen ville jag inte rida något hårt dressyr- eller hopp-pass med honom så det blev att jag släppte honom i ridhuset.

det första kalle gjorde när jag hade släppt honom lös var att lägga sig ned i ridhuset och rulla sig :P haha. tokiga hästen :) sedan strosade han runt och kikade lite överallt. sedan fick han rycket och for runt som en rodeo-häst över hela ridhuset. han bockade, sparkade bakut och sparkade i väggen och bockade och körde fullt race därinne. så söt, min busiga kalle!! :D sedan strosade han runt lite och rullade sig 2 gånger till. avslutade med att jag lyckades få honom att trava i ett hyfsat lugnt tempo. sen fick han skritta av sig själv.därefter körde vi lite trickträning och "frihetsdressyr" eller vad man ska kalla det. jag övade inkallning, att han ska komma när jag visslar. det funkade ganska bra :) sedan körde vi på det tricket han kan, för att se så det satt. och det gjorde det. nämligen att lyfta hoven när jag pekar på ett ben och säger hov :) gick bra med alla ben även om vänster bak är lite svår enligt kalle.

sedan övade vi lite på att buga. det gick ganska så bra idag det också. vi har ju inte kommit till att han liksom lägger ned sig, men i alla fall så han tar ner huvudet mellan frambenen och böjer lite på benen :D men det kommer så småningom...

vi övade också på ett tredje trick; PUSSEN! :) att kalle ska "pussa" mig när jag säger puss! första gången gick det jättebra, har aldrig övat detta innan. jag hade lite havre till hjälp som jag höll i handen vid munen. sedan gick det bra ibland och sämre ibland. han är så söt när han ska pussa, han verkligen TRYCKER dit överläppen på min mun <3

imorgon ska jag ut på morgonen igen och då blir det ett ridpass. :) men fööörst blir vi ju då som sagt fotade :D

tidningen har ringt!

tidningen i mitt landskap har ringt mig. undra vad de hade på hjärtat? ska ringa upp dom snart, de hade pratat in på telefonsvararen och bad mig ringa upp... detta verkar knasigt :D


en äkta mysig hästfilm!

nu har vi precis kollat på film här hemma. jag och jimsen. och faktiskt så lyckades jag övertala honom att vi skulle se en av mina filmer... en riktig hästfilm! och han tyckte faktiskt den var himla fin och söt och bra :D precis som jag tycker :P

SPIRIT <3 om ni inte sett den så se den :D


en heldag på gekås!! (bilder)

oooj. det blev en lång dag i ullared idag. puh! men det blev också en hel del shopping. me liiike. tyvärr blev det inte någon ridning av kalleman idag för var hemma så sent... men jag borstade och gosade med honom i alla fall ordentligt...

tänkte visa vad jag fick med mig hem också. fotade dock inte sparbössan, allt småkrafs (hårinpackning, deo, tandborstar osv osv osv) och de sakerna jag köpte till jimsen (sparbössa, t-shirt, kallingar, bilgrejjer osv).

OBS OBS! som sagt så är min digitalkamera på lagning så fotat med mobilen, så bilderna är ingen bra kvalitet :P

de vanliga kläderna jag fick med mig hem, förutom lite underkläder var dessa
(lilarutig klänning, lång topp, kortärmad topp) :


på hästavdelningen hittade jag en del, som alltid! :P köpte en beige fleecetröja också men fick inte med den på bild, tyvärr!

men här är mina fynd (grön vattenhink, sadelgjord med hopp-platta, förbygel med martingal och bling-bling)och så i klädväg (brun fleeceväst, bruna ridbyxor, bruna ridstrumpor)jopp, det var faktiskt det hela ;) men har ju som sagt inte fotat allt, köpte också 4 handdukar; 2 beige och 2 bruna. och så tänkte jag att ni inte ville se allt småkrafs :P

1696677 hej sötisar! Vad gör ni?

46fa0242f9fe2927c7669afca333c2a3.png

Kolla varifrån!

hej sötisar! Vad gör ni? Vi är på väg hemåt nu, fått med mig en hel del hem. Denna fick jag av svärmor:) haha. Älskar ju hello kitty. Ska visa köpen sen.


vi åker på äventyr!

nu flyr vi småland, jag svägerskan svärmor och svägerskans svärmor ;) för nu ska här SHOPPAS! weeeiii. jag är dock dödstrött än så länge, ville typ gråta när klockan ringde, haha! :)men nu bär det strax av... puss på er, ha en fin dag! kanske mobilbloggar något. troligtvis ;)

dagens tema: VANLIG RIDHÄST VS. RIDTRAVARE!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

dagens tema är ett önske-tema och den som önskat är alc! :) har tagit mig lite tid att få ihop detta temat men jag kände helt enkelt att jag ville ha lite mer kött på benen innan jag gav mig på temat.

risken finns väl att det blir debatt och massa åsikter om detta. nu ska jag bara klargöra från början att jag har ingenting emot ridtravare, jag har själv haft en som tillridningsobjekt. men jag ska erkänna att jag personligen inte hade köpt en, men jag har som sagt ingenting emot dom!

i alla fall, det man måste tänka på är att ridhästarna och travhästarna är framavlade och tränade för att göra helt olika saker. ridhästarna är avlade för just ridning, medan travhästarna är avlade för att springa fort på banan. dessutom så vill man med ridhästen att de ska gå i form och jobba under sig, medan travhästarna ska ha huvudet högt för att helt enkelt kunna springa så fort som möjligt. slutsats: STORA SKILLNADER!

 bild lånad från expressen


att travhästarna tränats att springa fort med huvudet högt gör därför omskolningen till ridhäst lite knepig. inte omöjlig, men knepig. det kommer ta tid, det kommer vara motgångar, men det går!!

alla hästar, oavsett travare eller vanlig ridhäst, är olika individer. så givetvis kan de reagera olika på olika saker och vara olika lätt- eller svårlärda. se till individen helt enkelt!!

mitt första råd om man ska omskola en travare till ridhäst är att helt enkelt betrakta hästen som en unghäst. för det är lite så, du ska lära om den från början! den nya "utbildningen" hästen ska få skiljer sig nämligen helt och hållet från den som den fått från början.

mitt andra råd (gäller ALLA, inte bara de med ridtravare) är att skaffa en riktigt bra tränare.

mitt tredje råd är att helt enkelt lära hästen från marken. lär den att flytta undan för skänkeln från marken (men då genom att du trycker i sidan med handen), lär den galopp med röstkommando från marken som du sedan för över till när du sitter på hästryggen. helt enkelt: så som man gör med en unghäst! börja med skritt och gå inte över till trav förrän det funkar i skritten!en annan sak som kan vara till problem med ridtravaren är att de lätt kan bli stressade och gärna vill springa väldigt fort, eftersom de är lärda att göra det. att få dom att slappna av och gå i ett lugnt tempo skulle jag nog säga är det som är svårast.

formen är inget jag tycker man ska lägga så stor vikt vid. formen ska komma och brukar komma naturligt när hästen har blivit mjuk och fått kondition och muskler så att de helt enkelt orkar... öva mycket på volter och böjt spår så hästen blir mjuk så kommer formen. och låt det ta tid!

utbildningsstegen för vanliga ridhästar kan också med fördel tillämpas på ridtravarna:
1. Takt/rytm
2. Lösgjordhet
3. Stöd/kontakt
4. Schwung
5. Rakriktning
6. Samling


finns de ridtravarna som blivit bra tävlingshästar i både dressyr och hoppning. :) men de har ju också lagt ner mycket tid, engagemang och träning!

alltså, ridtravare kan bli bra ridhästar de också. men de kräver som sagt mer tid och tålamod eftersom det blir som att börja om på nytt!

personligen gillar jag ju de vanliga ridhästarna bättre. de har större förutsättningar, givetvis, eftersom de är framavlade för just ridning. :) hade jag velat ha en häst som jag själv utbildad helt och hållet skulle väl en ridtravare vara en tanke, men hade då hellre skaffat mig en "vanlig" unghäst. :D


min önskelista 2010! :)

jag fyller år nästa söndag, den 28 mars... :) börjar som sagt firandet idag med jimsens familj !
fått en present av jimsen redan, en grå tävlingskavaj, som jag suktat efter sååå länge <3

detta önskar jag mig annars :D(jag är ju alltså i dagsläget fodervärd på kalleman, men önskar att jag fick honom som min egen :D )

att lägga saker på en "smart" plats...

suck säger jag åt mig själv ibland alltså. jag är MÄSTARE på att lägga saker på "smarta platser". och visst, det är väl inget dåligt med det. men jag glömmer ju alltid var de smarta platserna är!!! suck... så nu hittar jag inte mitt hönät, som jag la på en smart plats. himla störande. tänkte ha det i boxen till halmen så får kalle helt enkelt äta det han vill. nu sprider han ju ut det han inte vill ha i hela boxen :P

idag blev det en lugn skrittrunda med kalle. helena och bella var också med. var så mysigt. bara vara ute i friska luften med 2 glada hästar. och så kan man snacka massor under tiden också. jag gillar det!! :)kalle höll sig faktiskt jättelugn idag, trodde jag inte. han flög inte iväg en enda gång. men så hade han ju trygga bella med sig förstås hihi! båda hästarna såg så nöjda ut när vi kom tillbaka efter rundan...

så, vad gör ni idag? jag ska strax göra mig lite i ordning. jag ska bli "kidnappad" av jims familj, jag fyller ju år nästa helg. skojskoj! :D


FÖRLÅT!!

förlåt för väldigt dålig bloggning idag men det har varit fuuuullt upp hela dagen, och nu ska jag iväg igen, puh!
började dagen med tenta, som gick åt skogen... s

en tvätta bilen invändigt och utvändigt. och äta lite grillat hos svärföräldrarna efter det.

därefter ut till jimsens syster och lämna däck och hämta däck. sedan vidare och lämna av däcken.

och ut till kallebus för att städa och laga mat och pyssla lite. kallebusen mådde finfint, men hanns inte med någon ridning idag tyvärr. men han får stå utan täcke ett par timmar och gotta sig i alla fall :)

och nu har jag precis duschat. ska göra mig i ordning och sådär för vi ska iväg och äta och ut till ted och pamela och umgås litegrann!! puh!!

imorron har jag inte lika fullt upp, så vi hörs då. kanske hörs när jag kommit hem också :)

puss på er, och ha en fin kväll!

Kvarka på gång?

läste på tidningen ridsports hemsida att det var några fall av kvarka, och misstänkt kvarka i trakterna... gillas inte!! :( så himla dumt att det inte finns något vaccin mot kvarka tycker ju jag...

här är texten från ridsports hemsida:

Aktuellt om kvarka
Respektive länsstyrelse har konstaterat/misstänker fall av kvarka i Skåne, Halland och Blekinge. Länsstyrelsen i Skåne har konstaterat kvarka hos en ponny i Gånarp, Ängelholms kommun. Stallet är isolerat.
Länsstyrelsen i Halland misstänker kvarka hos en häst i ett stall i Våxtorp, Laholms kommun. Prov är taget och isoleringsrekommendationer är lämnade. Detsamma gäller ett stall i Eringsboda, Karlskrona kommun, som har misstanke om sjukdomen hos en ponny, rapporterar länsstyrelsen i Blekinge.bilden är lånad från http://miljoforskning.formas.se 

har ni haft kvarka i ert stall någon gång? vi hade det på ridskolan när jag var liten... :/

tredje och sista för terminen!

nu är det dags för min, förhoppningsvis, sista tenta för terminen :) usch, inte alls så taggad. hostat hela natten typ och inte pluggat så mycket som jag borde... men men! hoppas jag lyckas ändå :)

sååååå, håll tummarna för mig idag :D

en underbar film!

älskar denna filmen. så himla härlig! har ni sett den? jag köpte den direkt när den kom ut :D


going to the cinema...

Shutter Island

ikväll blir det bio med jimsen. hoppas filmen är braaaa! har ju läst boken och älskade boken :D

dagens ridpass!

sådääär. nu är man hemkommen för en stund sedan. :) kalle fällde inte fullt så mkt idag faktiskt :) me like!

idag blev det ett dressyrpass i stora ridhuset. från början var min tanke ett kortare pass med fokus på den förvända galoppen. så blev det dock inte!!

i uppvärmningen jobbade jag kalle på volter och fyrkantspår i traven. gjorde övergångar och tempoväxlingar. jobbade även en del fattningar och avbrott i galoppen. det var under galopparbetet som jag sedan kom fram till att det inte fick bli någon förvänd galopp! kalle var väldigt stel i högersidan och ville inte följa med när jag ville svänga höger. så det blev en hel del gymnastik för honom i galoppen. att böja ordentligt på volten! detta har jag fått som råd av FLERA tränare och det funkar verkligen jättebra!! och det är så nyttigt för hästarna att få lite gymnasitiserande övningar också! :)

mobba inte min paint-skills :P men såhär ska innertygel gå i de gymnasiserande övningarna!


man rider i alla fall på volt och när man ska ställa/böja så ska man göra en överdriven böjning. det viktiga är att handen inte ska verka åt sidan / uppåt utan i stället åt sidan / nedåt. du ska ha innerhanden i höjd med ditt knä ungefär. yttertygeln ska ge eftergift så hästen verkligen KAN böja sig, så inte yttertygeln motarbetar detta! väldigt nyttigt! :) kan ju göras i både trav och galopp! kan ju också givetvis göras på rakt spår också, men jag brukar främst göra det på volt! viktigt att ge eftergiften i innertygel också när hästen svarar på böjningen!!

i travarbetet sen låg fokus också på följsamhet och ställning/böjning och att han helt enkelt skulle följa med och inte vara motsträvig. det blev mycket ridvägar och mycket volter i olika storlekar. gjorde även samtidigt en del tempoväxlingar och halter. även en ryggning som faktiskt gick riktigt bra!! när vi ryggar i vanliga fall så brukar liksom kalle ta längre och lääääängre kliv bakåt istället för små korta :)travade sedan av på långa tyglar i lättridning, och hade ändå kalle kvar i form.

lunchfodrade hästarna idag också! och så gjorde jag den dära sit-ups-övningen för hästar. tror faktiskt att jag lyckades ganska bra. kalle tittade dock väldigt konstigt på mig som om han tänkte "vad sysslar du med egentligen?" :D

farlig sport man håller på med!

ridsporten är en riktigt farlig sport egentligen. dock skulle jag inte sluta ändå, kanske om jag skulle vara med om någon riktigt RIKTIGT allvarlig olycka (då menar jag där man bryter kotor i rygg/nacke eller sådär).

läste på tidningen ridsport precis och hittade detta :

Belgare bröt nacken under fälttävlan
Den erfarne belgiske amatörryttaren Dirk Grouwels, 47, bröt i helgen nacken och avled i samband med ett rotationsfall under en fälttävlan i Zutendaal.
Olyckan hände i en 1-meters klass. Dirk Grouwels häst tvekade på ett hinder, men hoppade sedan efter lite övertalning. Hästen kom dock inte över hindret, utan hakade i och slog runt. Ryttaren hamnade under hästen och dog omedelbart. Enligt tyska ridsportmagasinet St Georg bröt han nacken.
Tävlingen avbröts efter dödsolyckan.

usch, man blir allt lite rädd! :(

samma sak med hästarna, kan hända riktigt allvarliga saker med dom också! min syster blev vittne till en häst som bröt nacken på en hästtävling för några år sedan. jag är tacksam att inte jag närvarade.

samtidigt blir jag så arg på min läkare jag var hos efter jag hade ramlat av kalle för jag hade så ont i nacken som sa att man inte kunde få whip-lash eller så av att ramla av en häst för att "det går för sakta"... suck!

har ni varit med om någon allvarligare ridolycka?

IR-terapi it is!

det blir IR-behandling på kallebus trots allt. :) jag har ju velat och tvekat mkt. just för att jag inte har några problem med kalle :) men sen var det ändå så billigt ändå, så jag tänkte: varför inte? :D

ingen som gjort sån behandling tidigare? :)DATUM är dock inte klart ännu :)

ett steg närmare!

jag lovade min syster att kontakta en naprapat för behandling av mig. fick rådet av en kompis till mig som är massör. jag har haft ont i min nacke sedan hösten 2008 (eller om det var 2007, osäker) då jag ramlade av kallebus och landade på nacken. resultatet blev avsvimning, lättare hjärnskakning och ont i nacken. och värken i nacken har inte gått över :/ jag märker det ju hela tiden, för att undvika den värsta smärtan vill jag gärna ha huvudet lite framåt för att det gör ont i nacken annars. och det är ju inte bra vare sig i vardagslivet eller i ridningen! så nu ska jag ta tag i det!

kollade upp lite info om vad naprapater gör, kanske inte alla som vet?! :D jag visste inte innan min kompis sa det till mig...

texten kommer från svenska naprapatförbundet:

Naprapaten behandlar både muskler och leder för att nå en bättre funktion och rörlighet i hela kroppen. Denna helhetssyn, där ortopedisk medicin kombineras med specifik kunskap om rörelseapparatens uppbyggnad och funktion, är själva kärnan i naprapatin. En naprapat arbetar främst med händerna och har flera manuella behandlingsformer att tillgå. Oftast kombineras ledinriktade behandlingstekniker, som manipulation och mobilisering med mjukdelsbehandling, som massage och stretching. Vid behov används även olika typer av elbehandlingar, som t ex ultraljud och TENS. För att nå ett varaktigt resultat följs behandlingen vanligen upp med individuella träningsprogram och råd om arbetsställningar.

En naprapat förebygger, utreder och behandlar funktionsrubbningar och smärttillstånd i rörelse- och stödjeorganen. När samspelet mellan muskler, leder och nervsystem inte fungerar optimalt uppstår smärta. Exempel på smärttillstånd, som med gott resultat behandlas av naprapater, är nackspärr, spänningshuvudvärk, musarm, tennisarmbåge samt skulder-, axel-, ländryggs-, ischias-, knä-, hälsene- och käkledsbesvär.

Naprapatens professionella omhändertagande, baserat på helhetssyn och en brett upplagd behandling, ger en effektiv smärtlindring för patienten. Därigenom möjliggörs en snabbare återgång till arbetslivet efter sjukskrivning, vilket i sin tur gör naprapati intressant även ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

OJ nu blev det mkt info!

har någon av er varit hos naprapat någon gång? hur gick det? positiva och negativa grejjer är väldigt välkomna :D


lite småskuttande med kalleman!

hej folkisar! har visst inte blivit något bloggande idag, förlåt! jag kom hem för en stund sedan, har hunnit slänga i mig lite mat och ska strax hoppa in i duschen också :)

jag åkte ut till kalleman vid 9 i morse. tog in honom och borstade honom lääänge, han fällde massor! :) sen tog vi oss bort till stora ridhuset. ställde fram en sån cavaletti som vi kunde småskutta över lite :)

idag var det verkligen synd att inte någon var med och filmade ridpasset! och framförallt, att inte min dressyrtränare var där! för de längningarna jag fick till i traven var helt galna :D för att vara kalle i alla fall! har nog aldrig varit med om att han länger ut så på klivet. duktiga killen :) gjorde mycket tempoväxlingar i uppvärmningen i traven! kalle svarade kanon både framåt och bakåt.

sedan blev det galopp på fyrkantsspår och på volt i lätt sits. och länga kliven ordentligt och galoppera igenom kroppen på långsidorna. kalle var överlycklig, han älskar att springa fort :P

sen travhoppade vi cavalettin några gånger i båda varven. och sen tog vi det någon gång i galopp också. kalle var väldigt stark och laddad och tyckte det var helfestligt. idag kände jag faktiskt att en martingal kunde ha hjälpt oss lite för när han blir sådär supertaggad och bara drar upp huvudet och rusar finns det inget man kan göra... sen hoppade vi på cavelettin några gånger på volt med. själva hoppandet idag gick mindre bra, kalle var helt enkelt för taggad! men ska försöka hoppa lite ordentliga hinder någon dag i denna veckan också :)sedan fick kalle nya dojjor. var rätt bra tajmat för då stod han med sitt svettäcke under tiden han blev skodd och sen var han helt torr när det var dags för utsläpp i hagen igen :) tog ur snösulorna också, för nu får det bannemej vara vår snart!!! :)

IR - terapi!

någon som har provat det på sin häst? fick förfrågan om jag ville vara med på en sån med kallebus! inte för att vi har något problem men... :S

jag vet inte alls om/hur det funkar, så vore kul om nån av er kanske prövat på? det handlar ju om infrafrött ljus som ska hjälpa till på nått vis :)

lite om IR (googla det om ni vill läsa mer förresten), information tagen från ingelas ir-terapi

En av de allra senaste metoderna på marknaden heter IR-terapi, en metod som går ut på att starta kroppens egna läkningsprocesser.

IR-terapin, där ett långvågigt, pulserande infrarött ljus används, är ett helt nytt komplement till den traditionella veterinärvården. Metoden går ut på att terapeuten startar kroppens egna självläkande system. Grunden ligger i den flertusenåriga kinesiska hälsofilosofin som nu förenas med den senaste forskningen inom biofysik och bioteknik.

Så går en behandling till

ÄR DET NÅGON SOM PROVAT PÅ DETTA?!


hjälp sökes :)

hej gott folk! hur mår ni? jag mår fint, varit en runda i stan. fick inte med mig något festligt hem dock. lite bisolvon (hostmedicin) var det enda, haha! och så födelsedagspresent till jims bror!

men åter till saken. jag är på jakt efter en förbygel med löstagbar martingal till min grabb att ha när vi hoppar. martingalen behöver va löstagarbar om det visar sig att kalle blir ännu värre med martingal... :)

mina krav:
*svart
*silverspännen (eller stål eller vad det nu är)
*vita sömmar (HELST!)


gärna med lurv också :) och till ett vettigt pris! nån som vet var det kan finnas? :) givetvis ska det ju finnas i storlek full!

1696677 vi tar en sväng till stan!

0-63f848403f07ce3c6c345105d16cc25c.png

Kolla varifrån!

vi tar en sväng till stan! Ska kolla lite födelsedagspresent o soffa o annat skoj. O jag måste säga att jag älskar mina öronhängen Hihi. Söta va? Jag är så himla flickig enligt en del men jag gillar det! Puss på er!


satsa eller inte?HÖÖKS har ju ett supererbjudande nu. fleecetäcke, grimma, grimskaft och lindor för 159kr. jag velar om jag ska slå till eller inte. tror ni kalle kan passa i brun och orange? brun passar han ju i men orange, vad tror ni? :D

1696677 nu är jag och kalle ute på

0-19f52f1a1630a186db1d8647fd3b5542.png

Kolla varifrån!

nu är jag och kalle ute på en liten tur i solen :)


jag tävlar!nu är jag med och tävlar igen! vill du också var med, klicka HÄR.
OBS!! sista dagen idag ;)

dagens tema: OLIKA STALLRUTINER!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

jag har förresten fixat så förra dagens tema går att kommentera nu. förstår inte varför det ska strula :/

nog om det och till dagens tema. stallrutiner kan variera sig väldigt mycket mellan olika stall. vissa rutiner är bättre än andra. jag har haft häst i flera olika stall och de skiljer sig alla mer eller mindre från varandra. jag har stått i stall där stallägaren gör i ordning all mat, i stall där man gör i ordning maten och ställer utanför boxarna, stall där man gör i ordning vissa delar av fodret som lunchpåse och kraftfoderspann.

jag säger inte att någon av rutinerna är mindre bra bara för att inte vi har det så i mitt stall! finns alltid saker man kan vilja förbättra också :)

i vårt stall har vi 10 boxar. alla boxar är numrerade (från 1 till 10), vilket jag tycker är väldigt bra om någon som inte kan namnet på hästarna ska fodra någon gång. även på hagschemat, som vi har på en whiteboardtavla där även fodringslista finns, så är det siffrorna som står på varje hage. som till exempel att box 1 och box 3 går i hagen nedanför stallet (kalle och bella). väldigt smidigt faktiskt, att inte fler tänker på det!när man kommer ut på logen fortsätter numrering. krokar till hösilagepåsar är också numrerade. vi har 4 krokar (morgon, lunch, eftermiddag och kväll). dessa går också i ordning 1 till 10. för kraftfodret har alla varsin hylla där man ställer sina färdiga hinkar. hyllplanen är också de numrerade från 1 till 10. det står också i hyllväggen morgon, eftermiddag, kväll så man vet vilken som är vilken. det enda negativa med höpåsar och spannar är att själva påsen och spannen inte är numrerad, det borde den egentligen vara för att systemet ska bli fulländat!
tillsammans köper vi in hösilage. man tar hur mycket man behöver och betalar sedan in månadsvis efter hur mycket man tagit! under sommaren köper de som har hästarna på stall in eget hö. vi har också halm som man får ta av om man vill ha lite extra tugg till hästen :)
hästarna i stallet fodras som sagt 4 gånger om dagen med hösilage. kraftfoder får de 3 gånger om dagen (morgon, eftermiddag, kväll). vi köper alla in vårt kraftfoder själva och gör i ordning det.är man i stallet innan insläpp så brukar man lägga in eftermiddagsmaten i boxen. vi har en kolumn på talvan som heter just "mat inlagd".det jag saknar i stallet skulle väl vara täckesbyte. dock blir vårt stall aldrig varmt, så hästarna far inte illa av att ha sina utetäcken inne. men ändå! :) och har du ett täcke som passar din häst så ska det inte lägga sig fel över natten... då passar det inte tillräckligt bra!

vintertid bär vi ut vatten till hästarna på morgonfodringen, eftersom det fryser över natten.

vi delar på alla stallsysslor i stallet. vi har fasta pass vardagmorgon och vardagkväll. sedan skriver man upp de pass man kan/vill på lunch och eftermiddag. helgen har vi ett rullande schema på morgon och kvällspass. men då vi är 10 stycken så blir det inte så mycket ändå! jag har mina fasta pass: tisdag morgon och torsdag kväll varannan vecka.

våra fodringsrutiner ser ut som följer (cirkatider)

7:00 kraftfoder inne, därefter utsläpp av alla hästar som får äta sitt morgonhö i hagen. bära ut vatten till samtliga hästar, ge katten mat och sopa stallgången

12:00 lunchfodring i hagen med uppmätta hösilagepåsar

17:00 eftermiddagsfodring och insläpp. både kraftfoder och hösilage! de hästar som inte ska in fodras med hösilage i hagen (kalle och bella får gå ute längre)

21:00 kvällsfodring med kraftfoder och hösilage. mata katten, sopa på logen, fylla på vattenspannar till hagarna dagen efter, släcka överallt.

det enda jag inte gillar med våra fodringar är att de borde få hösilage innan kraftfodret. dock får alla hästar så pass lite på morgonen och de släpps ju ut precis därefter. och att få hösilage i samband med kraftfodret ska ju vara lika bra som att få hösilage innan. ingen häst har fått några känningar av detta heller :)

vårat stall sköts alltså helt av oss inackorderade. det vår stallägare gör är: tömmer soporna, klipper gräset, kör dit spån, köper stängselmaterial och annat som behövs när vi säger till!

jag trivs kanon i stallet och kalle med, vilket är huvudsaken faktiskt!hur har ni det i ert stall? vad har ni för rutiner? har ni några tips till vårat stall med rutinerna? eller kanske någon rutin vi har som ni ska fundera på till ert stall? in med era åsikter :D

bild på diego :)

nu när jag var ute och letade efter kvittot på kameran så hittade jag i stället lite foton på min förra foderhäst diego som jag och min syster hade tillsammans. dock hade vi honom bara ett halvår eftersom han hade väldiga problem med sin rygg och hade väldigt ont hela tiden...

så jag har även uppdaterat mitt inlägg om mina hästar från förr, så vill ni se så klicka här :D

diego var halvblod/fullblod och en väldig snäll och mysig häst!!

lite shopping igen ;)

idag när jag satt och väntade på att affären skulle öppna så jag kunde lämna in kameran så bestämde jag mig till slut för att gå in och strosa lite på citygross. finns ändå väldigt mycket därinne. och framför allt, de har ju hästsaker ;) de har 30% på alla vintertäcken nu med, så funderar på att köpa ett till kalleman, så jag har ett extra! :) mitt andra reserv-vintertäcke har ju kalle förstås tagit sönder :P

jag köpte ändå inget täcke, ska åka in i veckan och kika lite till. :)

det jag fick med mig hem var faktiskt inga onödiga saker ändå. det blev en röd rosett till kalles svans, att ha på tävlingar, så folk håller lite avstånd eftersom han är ganska mötesskygg och kastar sig/sparkar/bockar om någon kommer för nära... och så nya ridskor! mina ridskor är ju sönder överallt så de läcker in massor nu när det töar... så de var välbehövliga! med stålhätta förstås för säkerhetens skull :Dska ta och lämna in mina slit-o-släng-stövlar på lagning också någon dag, dragkedjan har ju pajjat. och så hoppas jag att mina nya ridstövlar kommer snart med som jag beställt. weeeeiii :D

och eftersom min kamera är sönder så får ni nöja er med mobilbilder så länge ;)

1696677 god morgon gullungar! Har

0-3a4f51624017a366e30e6b091617ad6d.png

Kolla varifrån!

god morgon gullungar! Har precis varit i stallet, nu sitter jag på en parkering o väntar på att klockan ska bli 10. Ska lämna in kameran på lagning o givetvis öppnar de först kl 10. Så ni anar nog hur tråkigt jag har? :) vad ska ni göra idag?


dagens tema: MITT STALL!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

idag tänkte jag ta med er till mitt stall! så ni får se hur kalle bor helt enkelt och var jag tillbringar flera timmar varje dag!! :)

jag bor själv ungefär 1,5 mil från kalles stall så varje dag blir det sammanlagt 3 mil bilresa. visst, det tar bara en kvart att köra dit så inte så mycket egentligen ! men det är det stallet som ligger närmast som jag kan tänka mig att ha kalle i. finns ju gott om olika stall, men jag gillar mitt stall och är överlycklig att jag fick en plats där förra året. vi flyttade dit kalle på min födelsedag, 28 mars 2009 :)

stallet är en äldre byggnad, väldig charmig sådan! byggd på 1800-talet från början men stallinredningen är ju dock nyare än så :)

boxarna är vitmålade med svarta galler. förra sommaren bjöds vi på en stallhyra om vi målade om våra boxar. detta gjorde alla, så det var riktigt fint och fräscht sen :) kalle är ju, tyvärr, en riktig gris med maten så hans box ser inte alltför mysig ut längre vid hans krubba. usch :P

vi har också stora fina hagar, och det gillar jag skarpt! och kalle med, han tycker det är TOPPEN att kunna röra sig fritt :)att det fanns sommarbete var verkligen bland det bästa! kalle älskar att gå ute dygnet runt och han mår så himla mycket bättre när han får göra det! och benen blir finare och hela kalle är så harmonisk! vi har 2 färdigstängslade sommarhagar och en där man får stängsla om! vi stängslade om en i sommar! :)

det jag saknar i stallet är spolspilta. dock ligger stallet beläget ungefär 500m från en stor anläggning där jag tidigare lånat vattenspiltan :)

vi har heller ingen egen ridbana eller så, men eftersom anläggningen ligger ungefär 5 minuter skritt bort så behövs det liksom inte! på anläggningen finns 2 uteridbanor (varav ena är ca 80x80) och 2 ridhus (ett 40m långt och ett 60m långt). vi har även massor av ridvägar och jag kan inte ens en tredjedel av alla vägar ännu :) vi har bland annat en sjö vi kan rida runt om vi vill ut på långtur!det allra bästa med stallet är ju dock så klart att KALLE trivs så pass bra! för är han glad, så är jag glad!

vad tycker ni om ert stall? vad är bra och vad är dåligt? och vad tycker ni om kalles hem? :D

blandad bildbomb!

blandade bilder från jönköpingsresan och på kalle samma dag, plus stallkissen esmeralda :D


tävling! (hoppning)

hej folks! nu har jag varit hemma ett tag... digitalkameran låste sig när jag skulle lägga in bilderna (?!?) så objektivet eller vad det heter har fastnat ute och nu går det inte starta kameran.. :S nån som varit med om liknande förresten!

hur som helst, jag och kallebus var med i klubbhoppning idag! :) eftersom kalle och jag varit lite osäkra, plus att vi bara hoppat 1 gång på 2 månader så blev det bara riktigt låååga höjder för att kalle OCH jag skulle tycka det bara var roligt, inga krav eller så! :)

startade därför bara 50cm och 60cm. såhär i efterhand ångrar jag att jag inte tog liiite högre i alla fall för kalle bara brallade och lyfte knappt på benen över hindrena :P han tyckte det var alldeles löjligt små hinder haha!

på framridningen var han en kanonkula till båda klasserna. men jag jobbade med att vänta ut honom, tills HAN hoppar av, gick ganska bra.

när vi skulle gå in på banan till första klassen fick kalle nått utbrott, han kände sig lite trängd så han kickade och så hejvilt i väggen. som tur var träffade han ingen!

båda rundorna gick bra och i världens fart. kalle var hel-lycklig och det var massa publik vilket var nyttigt för kalle. men han lyssnade ändå helt okej på mig. jag lät honom faktiskt "bara gå" lite idag, för att han skulle känna att han klarar det och jag inte ville hindra honom när han själv tog besluten. jag vill gärna kontrollera honom lite för mycket, men idag fick han sköta det själv. och det gjorde han galant även om det gick otroligt snabbt!

så vi fick med oss 2 rosetter hem, weho :P så nu kan vi tagga lite högre höjder igen, skönt!


nöjd kalle i hagen med lunchhö efter tävlingen :)

1696677 god morgon! Sover ni? Jag

1d62b53fcd5e2684a06b5e6f96848fe0.png

Kolla varifrån!

god morgon! Sover ni? Jag har precis släppt ut sista hästen. Kalle o bella som va först ut kl 7 har nästan ätit upp sin frukost. Nu ska jag städa o laga mat till kalle:) tävla sen med! På bilden är bella närmast o kalle längre bort!


home sweet home

hej där! nu är vi äntligen hemma efter vår nästan-hel-dag i jönköping. dock hanns inte charlies med, tog alldeles för lång tid att hitta stället där vi skulle kolla fälgarna. men fälgarna fick följa med hem, riktigt fina faktiskt :)

sen blev det lite käk och så en tur på A6 för lite shopping. me like! :) jag råkade få med mig en klänning hem. hohoho, jag som inte får köpa fler klänningar egentligen, har ALLDELES för många. men denna var ju bara för gullig :)

på hemvägen stannade vi till hos nettan, patrik o lilla moa. söt-moa var helvild idag :D

nu så ska vi kolla på film, sommaren med göran, och svulla godis! det gillas...

imorgon ska jag och kallebus tävla lite hoppning :D

1696677 då var vi på väg :) mot jö

4575dae90f3a1726d4f9e9730f2b2dda.png

Kolla varifrån!

då var vi på väg :) mot jönköping. Kul med lite utflykt! Vad gör ni? Solen skiner, får massa vårkänslor!


en sväng till jönköping

nu drar jag och jimsen till jönköping en sväng. kul kul! älskar utflykter :D

solen skiner, kanske tar en tunnare jacka idag med... :)

får se om vi kommer hem med något skoj, jag hoppas ju att vi ska inom A6 och Charlies för lite shopping ;)

ha det bra så länge, kanske bloggar från mobilen sen.

puss på er!

lördagsmys med kalle

hej sötisar! hur mår ni? :) jag har varit hemma från stallet i 2 timmar, hunnit äta lite frukost och duscha med :)

spenderade morgonen i stallet med kalle idag. började med att fodra och släppa ut kalle och bella. sen mockade jag och fixade kallebusens mat. man märker att man inte är riktigt frisk för allting tar så mycket längre tid... man är liksom orkeslös! gillar det inte alls! halsen är nästan värre idag än igår, suck.

sedan hämtade jag i alla fall in kalle igen. tänkte jag skulle longera honom lite för det är bäst för mig, så jag inte anstränger mig, och min förkylning blir värre. och så är det bra rastning av kalle :D

när jag väl kom fram till ridhuset märkte jag att båda ridhusen var tomma! så jag tänkte passa på att släppa kalle i ridhuset då, för han tycker verkligen det är helkul att busa :) och så är det bra att han brallar av sig det värsta med :D så blev fallet och kalle var heltokig! fick tyvärr inte med de värsta brallen på film men...

här är ett litet filmklipp från idag, dock filmad med mobilen så ingen vidare kvalitet...idag ska vi förhoppningsvis till charlies i jönköping också. we we we!! :)

CHARLIES
SKA till charlies imorgon troligen :D:D

dagens underskattade grej!

dagens underskattade grej är faktiskt VARMA KOPPEN! det är jäkligt gott egentligen, varför tar man inte en sån oftare? och det känns riktigt gott i min onda hals när man äter/dricker varma koppen :) gilla, gilla, gilla!

favoritsmaken är minestrone <3

gillar ni varma koppen? :)

dagens ridpass!

hej gullungar :)

hur har ni det såhär på fredagskvällen? jag kom hem från kalle för en halvtimme sisådär. kunde lika gärna spendera kvällen i stallet, för jimsen jobbar :)

idag blev det ett ridpass i stora ridhuset. tänkte först byggt fram något hinder men det var en tjej som red dressyr där så tänkte att jag inte ville störa med att ha massa hinder o grejjer :P kalle var dock lika glad för det :)

började med att känna på honom i traven i båda varven. kände efter så han svarade både framåt och bakåt och att han var vändbar. han var förvånansvärt fin idag, trodde han skulle var omöjlig eftersom han vilade igår! så det gillade jag!

sen fick han galoppera igenom ordentligt, jag stod i lätt sits och verkligen gjorde så han galopperade igenom hela kroppen. det är nyttigt att samla, men minst lika nyttigt att kunna rida framåt!

sedan jobbade vi lite galoppombyten åt båda hållen. kalle var lite för busig dock, så det blev inte så många rena byten, mest massa bocksprång :P men vi fick till några fina i alla fall. börjar verkligen få kläm på dom nu!

sen avslutade jag med att rida lite skänkelvikningar från medellinjen till spåret åt båda hållen och de satt fint de också!

eftersom allt funkade så himla BRA idag så nöjde jag mig där, man ska ju sluta när det går som bäst. så travade av honom under lättridning på långa tyglar samtidigt som han ändå gick i form. duktiga fina kalleman!

det roliga var att den tjejen som red dressyr red på en vit ponny och jag kunde verkligen se direkt att jag kände igen ponnyn! för säkerhets skull frågade jag ryttaren och hon bekräftade det jag egentligen var säker på. det VAR glen! :) tänk att man kan känna igen sin kompis ponny som man inte sett på 8 år (!!). han var dock mycket mycket ljusare nu :)


hade ingen ny bild på kalle så tar en ur arkivet. kalle och hans förra kompis amigo!

sen när vi var tillbaka i stallet fick kalle kvällsmat och en ny spånbale, så hoppas han sover gott i natt :)

nu är sadeln såld!

japp, nu blev sadeln såld! äntligen kan den komma till användning :)och nu kan jag börja leta efter en ny dressyrsadel som PASSAR kalle också, vill ha en billigare sådan... så får väl se vad vi kan hitta :D

dagens tema: OSERIÖSA HÄSTHANDLARE!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

jag fortsätter lite på gårdagens tema, som handlade om kalles bakgrund. kalle kommer som sagt från början från en hästhandlare.

det finns gott om oseriösa hästhandlare, dock är inte alla så extrema som andra. den hästhandlaren som förmedlade kalle får inte längre bedriva hästhandel. dock verkar det vara enkelt fastän man får näringsförbud, att helt enkelt bara ställa företaget på någon annan (suck...). plus att det verkar krävas otroligt mycket för att man ska få livstids näringsförbud!

nedanstående text kommer från hästmagazinet. och handlar om hästhandlare som sålde kalle.den hästhandlaren som kanske flest har hört talas om , även icke hästintresserade människor måste väl ändå vara linda larsell som medverkade först i insider och sedan i i sanningens ögonblick. insider-avsnittet kan du hitta på tv3.se , sök på hästhandlare.

linda larsell sålde (säljer??) hästar som tävlingshästar som i själva verket är skadade och sjuka. helt och hållet galet! för att rentvå sitt namn var hon också senare med i sanningens ögonblick. här nedanför kan ni se hur det gick...har ni köpt häst av en hästhandlare? vad tycker ni om hästhandlare? :) har ni träffat på någon vettig kanske? :D

globus clic

godmorgon folks :)

sitter här och nyser och snörvlar. om 3 små timmar kommer sadelspekulanterna. hoppas, hoppas! jag har kollat runt lite på globus clis-sadeln. alltid varit förtjust i den... någon med erfarenheter? vad den passar för typ av rygg? :) annat gött o veta? :D


gillar ni min blogg?

om ni gillar min blogg, och vill länka den med en bild så kan ni använda denna (fast ändra storleken om den inte passar då förstås...)

nu, godnatt <3


håll tummarna nu!

imorgon kommer en spekulant på dressyrsadeln, så håll tummarna nu för att de vill ha den :) så kan jag ju börja kolla lite smått efter en ny sadel med :) vill inte kolla direkt förrän jag blivit av med min nuvarande... hoppas den blir såld så den kommer till användning!

men vet ni, nu ska jag lägga mig... är sååå trött och har sååå ont i halsen!

trevlig kväll, godingar!

göra egen sadeltvål!!

hej folks! nu behöver jag VERKLIGEN er hjälp! jag glömde ju givetvis att ta med mig min sadeltvål hem från stallet, skulle putsa upp sadeln eftersom den förhoppningsvis ska säljas imorgon... och nu har jag ingen bil hemma så kan inte komma någonstans :/

såååå. kan man putsa sadeln med något annat som man har hemma? isf vad? :D
kom med era tips, och inget som kan förstöra sadeln då förstås :)

dagens tema: SAGAN OM KALOESCHA!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

TA ER TID ATT LÄSA DENNA BERÄTTELSE!

nu kommer då det inlägget som jag mest av allt själv har längtat efter att skriva. kalles historia är ingen dans på rosor direkt men jag är ändå glad att jag fått veta så att jag kan förstå varför han reagerar på vissa sätt i olika situationer. det har gjort att vi samarbetar på ett helt annat sätt!!

då börjar sagan...

kalle föddes 1992 i Holland. han bodde sedan i holland till 1999, då han var 7 år. han kom till sverige via en hästhandlare, vi kallar honom SS.

kalle sattes ut för försäljning och han marknadsfördes som en häst som skulle ha hoppat och tävlat 130cm och vara utbildad ännu högre.


kalle, troligen ungefär 8 år på bilden.

en dam nappade och köpte honom till sin dotter. dock gick det inte alls som de hade tänkt sig för kalle var inte alls så som de trodde han skulle vara. de kom inte ifrån stallplanen och kalle bara stegrade sig och sprang iväg. de ångrade köpet och lämnade tillbaka kalle.


kalle i holland, någon gång mellan 1999 och 2004

då åkte kalle tillbaka till holland igen, vet inte riktigt vad han gjorde där. men sedan kom han åter tillbaka till försäljningsstallet. och sattes ut för försäljning igen.

en person, som vi kan kalla anna, letade efter en häst att lära sig på och tyckte kalle lät perfekt då han sades vara högt utbildad och hoppad samt tävlad 130cm. eftersom det sades att han kunde så mycket så trodde man givetvis på försäljaren. kalle var dock inte alls så som han beskrevs när man väl kom hem med honom. han var en riktig odåga! dock inte på grund av att han var dum, han var helt enkelt rädd, outbildad och oerfaren!kalle o anna tävlar

anna kunde inte rida ut på honom, för han bara stegrade sig och sprang hem. hon försökte då lämna tillbaka honom men fick svaret av hästhandlaren att "kalle är en tävlingshäst och då kan du inte förvänta dig att du ska kunna rida någon annan stans än på ridbanan". så hon behöll honom.

kort och gott, blev allting fel från början. anna ville ha en säker och utbildad häst, och kalle, som inte alls var säker och utbildad, behövde en ryttare som var säker och utbildad. båda var helt enkelt nybörjade och det slutade med att de skrämde varandra!


kalle & jag, lokal hopptävling 2008

eftersom kalle hade tävlat mycket enligt hästhandlaren så åkte anna och kalle ganska tidigt ut på en större hopptävling tillsammans. båda var nervösa och det blev uteslutning direkt. kalle var inte alls redo att hoppa några 120-hoppningar, han var enligt tränare som en 4-åring i utbildningen.

anna fortsatte sin träning med kalle och med tiden så gick det bättre och bättre, och kalle blev modigare och modigare. hemma hoppade han högt och bra och även på mindre tävlingar. när det blev större sammanhang och både kalle och hans ryttare blev nervösa så sade det stopp i hans huvud, självförtroendet klarade inte av pressen!


kalle & jag, tävlar 90cm

tillsammans tävlade de så småningom upp till 125cm med bra resultat.

2004 såldes kalle vidare till en tjej som skulle ha honom till främst dressyr och lite lägre hoppklasser.

2007 blev jag fodervärd på honom.

det som är det tråkiga i denna historian är ju att kalle hade aldrig behövt bli skrämd eller behövt flytta runt så mycket om han bara hade blivit rätt marknadsförd från början! att marknadsföra en kanske precis inriden häst som en färdig tävlingshäst som gått 130 är inte rättvist varken för hästen eller tänkta köpare!

nu är dom beställda!

nu har jag beställt stövlarna :))) glad,glad!
hoppas det inte tar alltför många veckor innan de kommer, det kunde ta upp till 8 veckor (!!)fast mina har svarta dekorsömmar också :)

nu har jag kollat senaste avsnittet på ponnyakuten, blir soffan igen! :)

i sadeldjungeln...

usch vad jag hatar sadlar ibland! aldrig ska man hitta något som passar!! nu har jag ÄNTLIGEN hittat en som passar kalle (efter att ha provat 25 stycken...) MEN givetvis ska ju något krångla ändå. för denna sadeln passar inte MIG! det är inte mkt som är "fel" men jag hade behövt en djupare sits för att riktigt få mig på plats, jag sätter mig gärna fel i sadlar...

den jag provat är en albion legend k1...

här är en k2:nån som vet om k1 och k2 skiljer sig något i modellerna? om k2 kanske fått djupare sits (hoppas!) :D

dagens ridpass! (träning)

god kväll! tidigare idag hade jag dressyrträning. ångrar ännu lite att jag var med för jag mår så himla dåligt nu. kände redan när jag mockade att jag liksom blev yr, så som man kan bli när man har feber. men men! nu ska jag strax lägga mig och vila igen, har redan legat i soffan flera timmar, och hoppas jag är kry tills imorgon!

i alla fall, var som sagt dressyrträning idag. provade 2 dressyrsadlar på kallebus först. en albion legend och en kieffer, vet inte modellen på den. kieffern gillade JAG men passade inte nånstans på kalle. albionen ligger bra på kalle men passar inte mig. suck... albionen hade behövt vara liiiite djupare i sätet för att jag skulle gilla den ordentligt :)


hade ingen ny bild så får bli en från arkivet. kalle & jag på framridning till dressyrtävling!

red i stora ridhuset idag på träningen, rätt gött med lite plats ibland :)

på träningen låg mycket fokus idag på samling och känna fram "gunget" i gångarterna. jobbade mkt med samling i traven för att liksom få fram början på piaff. det var lite kul men väääldigt svårt!

vi jobbade också mycket med mellantraven som är vår allra svagaste sida. jag fick jobba med att trycka på ordentligt med benen och samtidigt hålla ordentligt med stöd. kalle vill gärna bara springa fortare istället för att länga på steget!

vi red också en del skänkelvikningar längs diagonalen in till medellinjen där vi sen gjorde en skänkelvikning utmed medellinjen.

i galopparbetet var det också mycket samling. som avslutning på samlingsjobbet gjorde vi några galopp-piruetter åt båda hållen. kalle var förvånansvärt stark i det. det var första gången vi prövade och han gjorde dom riktigt bra! och det var så härligt att känna att han bara liksom följde med och satte sig ordentligt på bakdelen. synd jag inte hade någon med som filmade... :/

sedan avslutade vi passet med att lägga honom riktigt låg i formen i både galopp och trav, och det gick bra. han älgade inte iväg nåntingen. så skönt :) och tur det för jag orkade ju inte riktigt sitta emot hela passet i och med att jag är sjuk.

imorgon får kalle vila för jag känner att JAG måste vila mig så jag verkligen blir frisk. jag är så dum jämt när jag är sjuk och bara jobbar på ändå.


till malin & immer!

litet inlägg till malin med bild och information om pappan till hennes häst :)
dagens tema: SOMMARBETE ELLER INTE?!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

mitt tema idag handlar om huruvida man ska eller inte ska släppa hästarna på bete. jag är en sån som är starkt FÖR sommarbete!

jag har haft häst i flera olika stallar under åren. alla av olika sort, storlek och "kvalitet". det jag dock förundras över att det är så få som vill ha sin häst ute dygnet runt sommartid!

givetvis finns det ju undantag, hästar som lider av knotten (om inte eksemtäcke hjälper...) och hästar som helt enkelt inte kan slappna av ute. eller givetvis då fånghästar. men att 80% i ett stall inte klarar av sommarbete tror jag inte riktigt på!!

vissa säger ju också att de inte släpper ut hästen dygnet runt för att de blir så tjocka. men det kan man ju reglera! som sagt, det behöver inte vara ÄCKLIGT mycket gräs ute! och har hästen tendens att bli väldigt fet så kan man ju motionera 2 gånger om dagen i stället, det gjorde jag med min islänning :)

för mig är sommarbetet en självklarhet! hästarna trivs med det, det är ju naturligt för dom att gå ute dygnet runt. att stå i en box halva dygnet är INTE hästens naturliga beteende!! och dessutom så underlättar det ju för mig att ha hästen på bete. ingen mockning eller så, men istället massa vattnande :)

min gamla islänning tvistur älskade sommarbetet. :)


bara för man släpper ut på sommarbete behöver inte det betyda att hästen ska gå i hage med 1m högt gräs och inte hanteras på några månader. det är inte DET som jag tänker på när man pratar om att släppa ut dom så dom får gå ute nattetid. för mig är det oerhört viktigt att låta hästarna vara just HÄSTAR!! hade jag hittat ett vettigt lösdriftstall hade jag verkligen velat ha kalle där, för det är ännu mer naturligt för dom.

kalle och hans kompis amigo njuter av frihetskänslan i sommarhagen 2008 :)


det är bara i ett litet stall där jag haft hästen uppstallad, som ALLA har varit intresserade av att låta hästarna gå ute dygnet runt. och det stallet bestod bara av två hästägare... i ett större stall jag var tidigare var det vissa som var tveksamma men man släppte ut ändå för att alla andra gjorde det. i något stall har man i och för sig inte haft tillgång till bete, men det tycker jag också är konstigt, för jag skulle verkligen se till att det fanns tillräckligt med mark (detta var ett stort stall med typ 40 boxplatser...).

dock ledde sommarbetet första sommaren vi hade ihop (2007) till en sårskada så kalle fick bara 1 månad sommarbete innan det blev boxvila i 6 veckor... här är han på slöinge-kliniken
 

sen finns det ju de stallar där det går hästar som av olika anledningar inte rids. kanske pensionärer, inte inridna eller hästar som inte håller för ridning. varför inte släppa ut dessa på sommaren så de får njuta av att bara vara hästar? det är skönare och roligare för hästarna (händer inget för dom under boxperioden mer än att de får mat och kanske blir borstade, så är det ju roligare för dom att få gå ute och istället bli intagna för att bli ryktade och så). 

håller ni med eller har ni andra åsikter? tycker ni jag resonerar helt fel? släpper ni ut era hästar på bete sommartid?

i mitt nuvarande stall a´ 10 boxar var vi bara 2 st som hade våra ute dygnet runt i sommar. vi hade en till som funderade på att släppa men det funkade inte med 3 i hagen, bättre med 4, och vi hittade inte en till!

kalle o bella, sommar 2009


och bara för att jag släpper ut kalle dygnet runt sommartid så betyder inte det att han går och blir en fet vildhäst. nej han rids i stort sett varje dag och får ibland stå inne några timmar när solens strålar är som värst.

favoritbilden från i somras på lycklig kalle <3


jag längtar redan nu tills vi kan börja släppa ut hästarna om nätterna, hoppas våren kommer snart! att se den lyckan hos kalle när han får gå ute dygnet runt och äta gräs, som är det bäääästa han vet, och bara njuta av att vara häst. det får mig att må så himla bra!

jag märker också av det på tävlingsbanorna att kalle är mycket mer harmonisk när han får gå ute dygnet runt. under stallperioden är han gärna lite föööör taggad i tävlingssammanhang :)

men vad tycker alla läsare? släpper ni på bete? varför/varför inte? IN MED KOMMENTARER

nu gäller det!

jaha, nu gäller det då! usch, är verkligen inte alls taggad. men men men, får försöka göra det bästa av situationen helt enkelt! :/ dock inte pluggat så mycket som jag borde... men jag är så himla förkyld så jag vill helst inte göra nåntingen :) företagsekonomi har aldrig varit min starka sida heller :/

wish me luck!!!

och sen i eftermiddag har vi dressyrträning, wehooo!

en ny huva?!

jag funderar på att ha ett till tävlingsset till kalleman. har ju ett schabrak+ huva i svart/vitt/grått.
men vill nu ha ett i cremefärgat med... har redan ett schabrak men vill hitta en luva med... fanns inte på hööks där jag köpt schabraket men kanske finns samma färger nån annan stans? nån som sett?

såhär ser schabraket ut:vad tror ni sötisar? :)

dagens ridpass!

sådääär. nu är man hemma, duschad och fin dessutom :D suttit och kikat lite på alla miljontals papper tills provet imorgon med. blääää. vill inte!!

innan det var jag ute i stallet. tänkte skritta ut en runda med kalleman och preciiiis när jag hade hoppat upp på kalle så kom ulrika och frågade om hon fick hänka med ut med biggan. så vi väntade på henne, tog max 5 minuter :D

var skönt att komma ut i skogen lite, solen stråålade och kalle var så energisk så! vi mötte 2 andra till häst på vägen och kalle blåste upp sig och svansen stod rakt upp som på en arab. tokhäst :P

i skogen var lite jobbigt för pållarna att gå, det var lite skare. men vi valde att skritta på vägen största delen av rundan i stället :) biggan lufsade på snällt bakom kalle :) stora trygga kalle är bra att ha med på tur ju!!

mötte en bil som körde jääääättefort också så jag viftade lite med armen så han skulle sakta ner. det gjorde han inte. han stannade nämligen helt och hållet, plus stängde av bilen. hahahh :D himla snällt men såå mkt behövde han ju inte gjort hihi!!

kalle var så nöjd med att bara få mysa runt i skritt ute på långa tyglar. så söt så :)

sen hade jag insläppet med men de flesta hästarna var redan inne. jag behövde bara ta in 3 stycken, och marie tog en. smidigt det!!

nu ska vi äta lasagne (mums!!)

imorgon har vi dressyrträning, hoppas förkylningen släppt lite tills dess...

titta vad som damp ner i brevlådan idag då! :)

weeii idag kom den äntligen, den som jag beställde på GHS! :) så fin sååååå.
och ja, jag är inte kalles ägare ännu. men snart hoppas jag! drömmen hade ju varit att FÅ honom i födelsedagspresent nu när jag fyller år, den 28 mars :)) hihi. man får drömma!fin? har en likadan till min islänning också :)

det verkar bra det här!!

wohooo! det verkar som det går vägen nu!! :D jag har ju haft min dressyrsadel ute på annons, den som inte passar kalleman... och varit lugnt med svar nu men nu har jag två intressenter, varav den ena redan sagt att den kommer på fredag!! och tar med den direkt isåfall. :) tråkigt att sälja den för jag gillade den massor, men samtidigt bättre att den kommer till användning för den passar ju inte kallebus! :)wooops. vad hände där?

egentligen skulle jag faktiskt ha 11 rätt, jag råkade trycka fel på första frågan ;D

jag tävlar!

nu är jag med och tävlar igen... :)
om du också vill vara med och tävla, klicka HÄR

sjuk?

usch, är verkligen inte min dag! och jag som måste plugga, plugga, plugga till tentan imorgon! men kroppen säger bara sova, sova, sova.... usch! halsen värker varje gång jag sväljer och näsan rinner när jag sitter/står och täpps igen när jag ligger. usch usch usch! brukar inte va den som gnäller när jag är förkyld men denna förkylningen är inte alls skoj! :/nu ska jag i alla fall göra ett försök till plugg! hoppas ni mår bättre än jag, alla söta bloggläsare!

riktiga filmklippet från dagens hoppträning :D

här kommer då det riktiga filmklippet från dagens hoppträning!
dock muppade musiken när jag skulle lägga in det så fick ta en låt från youtube direkt och där fanns ju inte mkt vettigt haha :P

i alla fall, såhär såg det ut på hoppträningen idag :puss och natti på er :)

filmklipp 1 från dagens träning (hoppning)

här kommer ett oredigerat filmklipp för att visa lite hur taggad kalle var idag ;)kommer strax en till film från dagens hoppträning :)
tusen tack jeanetta för att du filmade :)

dagens ridpass! (träning)

sådär ja! nu har jag precis ätit lite mat... vi grillade ikväll, så otroligt gott <3

idag hade jag hoppträning med kallebusen. en kompis följde med och fotade/filmade lite, så ska ta tag i filmklippet sen! men först blir det lite om hoppningen...

jag och kalle har inte hoppat alls nu på 2 månader typ så båda var väldigt taggade och lite nervösa. och framför allt, ringrostiga!! :) kalle ville helst bara springa fort, fort, fort. och jag tänkte mest hjälp, hjälp, hjälp :P så det blev en hel del lydnadsövningar och så, för att få tillbaka oss på rätt spår igen! :)

vi började med travbommar längs diagonalen och en cavaletti längs ena långsidan. hade massa problem med att komma rätt på cavalettin av nån anledning. sen travhoppade vi ett kryss på diagonalen med bom framför och bakom. och samma övning på krysset men med galoppbom framför och bom bakom.

sen höjde vi upp krysset till ett rättuppstående med bom framför och bakom och till slut gjorde vi ett hinder med massa bommar överallt av det hindret :P såna hinder som jag tittar lite extra på, väldigt dumt! men jag är ju lite mesig i hoppningen ibland :) men denna gången tänkte jag bara "äh, vad fan" och så red jag an mot hindret. blev inga stopp alls idag. det gillar jag!! :)

ändrade även om travbommrna till en oxer så småningom, först med galoppbom och sedan utan. hoppade en liten bana:

1 oxern på diagonalen,
ner genom hörnet och
2 hindret med bommar kors och tvärs över andra diagonalen
3 och avslutade med cavalettin.

blev en del missförstånd och jag hade svårt att slappna av och lita på kalle. ska prova martingal, igen, på honom. se om det kan hjälpa oss lite :) men mot slutet fick vi i alla fall till flera bra språng och vi samarbetade fint, kalle och jag :) vet dock inte om de sista kom med på film/bild :)

på söndag ska vi tävla i en klubbhoppning. just för att vi inte hoppat på länge och för att ha kvar känslan av att det är KUL och inte farligt så ska vi starta 50cm och 60cm. kalle kommer tycka det är barnmat men vi behöver känna oss helt säkra på låg höjd innan vi höjer upp :) JAG är ju så himla osäker i hoppningen och det smittar av sig på kalle, tyvärr! :/


kalle & jag, hade visst tävlingsschabraket på :P

men jag är nöjd ändå med dagens träning och att det gick så mkt bättre på slutet. imorgon blir det en välförtjänt uteritt med kallebus, så vi är laddade för dressyrträningen på onsdag :)

dagens tema: NÄR HÄSTEN FÅR EN ALLERGISK REAKTION!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

vet inte om ni varit med om detta någon gång? jag har inte varit det tidigare och vill INTE vara med om det
 igen!

det var en dag i september 2009 och jag hade varit i stallet under förmiddagen. kalle och hans kompis bella gick egentligen på sommarbete men denna natten hade de sovit inne då hovslagaren skulle komma till bella. 

jag hade bara varit hemma en timme när telefonen ringde. det var hon som har bella som ringde, och hon sa att kalle såg "konstig" och uppsvälld ut, hon valde att ta in honom i stallet igen. jag tyckte det hela var så konstigt eftersom jag precis hade varit där och då var allt som vanligt. 

i tron om att det "nog inte är så farligt" körde jag åter ut till stallet. den synen när jag kom fram och tittade in på kalle i boxen vill jag aldrig mer vara med om. jag blev så förskräckt att jag bara backade bakåt. vad hade hänt med min älskade häst? 


knöligt och uppsvällt huvud...

i boxen stod nämligen inte kalle, i boxen stod en flodhäst!! han hade massor av små knölar/bulor över HELA kroppen och mulen och munnen var riktigt uppsvällda. hela hans huvud var liksom större än vanligt! i panik ringde jag veterinären som sa att det lät som en allergisk reaktion eller en proteinchock. hon lugnade mig och frågade om han var allmänpåverkad eller om han bara SÅG konstig ut. jag tittade på kalle och ville bara blunda av åsynen. men trots sin uppsvullnad så var han precis som vanligt. gnäggade, tiggde mat, drack vatten...


min flodhäst :)

veterinären sa att hon kunde komma ut och ge honom behandling i form av kortison men att risken då var stor att han skulle utveckla fång. hon sa också att många såna här allergichocker går över av sig självt, att man bara ska ha tålamod, så länge hästen i övrigt fungerar som vanligt. så rådet jag fick var att helt enkelt ha honom under uppsikt och vänta ut honom.

hon tyckte att jag skulle släppa honom i en hage där han var van att gå och där han inte reagerat tidigare så det blev att knalla upp till sommarhagen med honom och bella igen. så där satt jag på en pall i hagen i 5 timmar och vakade över en oberörd häst med jättehuvud. sedan fick jag lite avlastning av andra i stallet som höll koll på honom så jag kunde åka hem och få i mig lite mat.


knölar/bulor överallt

svullnaden och bölderna försvann sedan sakta men säkert. jag var där under kvällen och även ett pass mitt i natten och på morgonen dagen därpå så såg han nästan ut som en häst igen. den lättnaden jag kände är oslagbar.


när jag var och kollade till honom på natten var knölarna på kroppen borta och han började åter se ut som en häst :)

än idag vet jag inte vad det var som orsakade reaktionen. var det något han fick i sig i den lilla hagen han gick i under förmiddagen när hagkompisen blev skodd? eller var det för att han åt hö på natten när han stod inne? hade han blivit getingstucken? kommer nog aldrig få veta det heller...

har någon av er varit med om något liknande? vad var orsaken?


kalle blir testhäst!

nu så ska kalle få agera försökshäst. ahaha! får väl se hur det ska gå... det är inget superallvarligt alltså, inget farligt så direkt. ska bara se om det funkar på honom :)

har nämligen varit och köpt 1kg gurkmeja idag, så ska prova ge honom det och se om det ger någon effekt. gurkmeja anses hjälpa vid inflammationer i leder, muskler och andra organ. har ju tidigare gett kalleman glukosamin men eftersom folk säger att gurkmeja funkar bra så tänkte jag, varför inte prova? :D gurkmejan kostar ju dessutom mkt mindre... 90kr för 1 kg istället för 460kr för 1 kg :D liiiite skillnad faktiskt :)

 VS

och förresten, TUSEN TACK för alla grattishälsningar till min och kallemans placering :D

kaloescha

älskade häst, du är underbar<3 kaloescha

tävling! (dressyr)

jaa tänkte ju berätta lite om hur det gick på tävlingen idag med då :)

på framridningen var han stundtals riktigt fin. väldigt taggad och sådär dock! men så fort någon kom lite nära så kastade han ju sig och bockade och sparkade bakut och hade sig. blir galen på honom ibland när han dummar sig :P men ska börja ha röd rosett i svansen på honom så folk håller lite avstånd, han är ju lite mötesskygg sådär!

började rida programmet då. red en LA:1 idag! kalle var fin i formen, men var lite FÖR taggad nu med så det blev en del småmissar... galoppinslag i mellantraven, galoppinslag i avbrottet från trav till skritt, och så hamnade vi på lite dubbla spår i den förvända galoppen till exempel. plus att han var VÄLDIGT spänd vid läktaren. folk rörde sig ju givetvis EXTRA mkt däruppe under min ritt. folk gick upp och ner och bankade och hade sig, så det gjorde ju inte saken bättre :P

men ska leja nån som får följa med ut och bara helt enkelt låta, springa och ha sig på läktaren, se om det kan hjälpa oss :)


min fina tokstolle kaloescha <3

kalle var , mellan skyggningar och taggningar, väldigt fin idag och jag berömde honom ordentligt. men jag blev dock väldigt besviken ändå, tycker det är så trist när det verkligen går kanon på träningar och så ballar han ur totalt så fort det är tävling. men det är bara att kämpa på :)


kalle blundar i solen:)

så jag gick tillbaka med kalle och tog hand om honom efter tävlingen. sen fick han gå ut i hagen igen och äta resten av sitt lunchhö.. :)

och så knallade jag tillbaka till tävlingsplatsen för att betala eftersom jag inte hittade vem man skulle betala till innan starten :) då stod domaren där och viftade med en rosett. tydligen hade jag kommit 2a haha :P jag var ju helt säker på att vi skulle komma sist eftersom kalle höll på och konstrade så mkt :D men det var ju lite kul ändå! synd jag inte visste bara, för kalle hade behövt öva på att vara med på prisutdelningen, han blir alltid helgalen då :o


finingen :)

vi red hur som helst ihop 61,8 % och fick som slutkommentar:
"Kraftfull häst med mycket energi, som här är väl visad. Blir ibland något spänd. Välridet program. Lycka till!"


kalle med sin pris-rosett :P vi var ju inte med på nån prisutdelning så han fick posera med den i hagen, han tyckte dock det var väldigt konstigt att ha den där haha :P

dagens händelser... :)

hej folks! oj vad jag har varit oaktiv på bloggen idag, förlåt!!

i morse hade jag morgonen i stallet. jag och syster var därute vid 06:30 och fodrade och släppte ut alla pållar. gick riktigt fort, dels för att vi var 2 st och dels för att det "bara" var 7 hästar hemma att släppa ut :) fixade kalles box och mat med. vi var hemma lite innan 8, hängde på låset på ICA för att köpa frukostfrallor :)

sen när vi kommit hem, ätit frukost och kollat lite på internet så la vi oss och sov... haha! men det var riktigt skönt! vaknade vid 12, hade lite smått panik över dressyrtävlingen, att jag hade missat den... men det var ju lugnt visade det sig sen... :)

åkte ut till kalleman igen vid 12:30 ungefär... tog in honom och fällde lite päls, klippte till manen och bytte schabrak på sadeln... var ju "bara" klubbtävling så brydde mig inte om att knoppa, hade inte tävlingskläder heller :) men programmet pluggade jag in under förmiddagen :P

ska skriva om hur tävlingen gick alldeles strax, så hååååll ut :D


min fina charmör <3


kalles brud bella :D

film från igår!

här kommer ett litet filmklipp från gårdagens dressyrpass i ridhuset :)och idag ska vi antagligen tävla dressyr :o

men filmklippet då?

hej sötnosar! nu har jag precis kommit hem, varit en sväng i stan och kört på lite folk. innan dess blev det käk hos syster... och en annan syster berättade om en healing-upplevelse... riktigt läskigt, jag har inte släppt det än!

och angående filmklippet från idag, så får jag fixa det imorgon för min dator låser sig så fort jag öppnar movie maker :/

nu blir det sängen, har morgonen imorrn i stallet. myyyys! syster elin följer med ut då :)

natti natti!

dagens ridpass!

hej folks! är hemkommen från stallet nu, ska strax hoppa in i duschen :) sen blir det lite mat hos syster... och så vidare till stan en sväng med kanske :D

hade syster elin med mig i stallet idag. vi började med att mocka och fixa mat. sen tog vi in kalle och bella. och gjorde i ordning kalle. blev dressyr i lilla ridhuset idag med!!

jag jobbade mycket med att ge kalle nya övningar hela tiden idag. en halt, en tempoväxling, serpentin, övergång. osv osv :) funkade bra men kalle var riiiktigt laddad idag. tokhästen <3 filmade lite också, ska fixa med filmklippen och lägga upp det senare :) idag filmade min syster oss så blev lite bättre i alla fall än när jag bara ställt kameran på sargen :P

min syster red också kallebus, och jag coachade henne :) hon jobbade mycket med att få upp honom i formen så han inte hamnade lågt och bakom lod som han gärna gör, fuskis som han är :) kalle måste man verkligen rida! men det blev sjukt stor skillnad. kalle var dock överambitiös och började trampa som början till piaff/passage. gulle-kalle :)

imorgon ska vi tävla klubbdressyr är tanken. jag har dock inte ens kollat på programmet ännu :S

nu ska jag hoppa in i duschen som sagt, sen kanske jag hinner börja fixa med filmen.. annars får det bli senare. håll ut :)

kram på er!

kalabalik.

oj oj oj. festen igår blev lite galen. menmenmen. hade ganska så skoj i alla fall, var en hel del känningar med sååå :)

dock så var det väl ALLDELES för mycket folk eftersom det blev en hel del bråk också. det gillas inte! varför kan folk inte bara roa sig istället... suck!

kom hem ordentligt i alla fall :) snart kommer syster på besök också tror jag. eller ja, hon skulle väl köra efter lunch nån gång!

försökte fota lite också under kvällen, men hade bara mobilen... men min blixt på den är FÖR bra :o så resultatet blev kritvita ansikten :o

träffade på en annan hästbloggare där med och vi försökte få till en fin bild. det gick mindre bra! men resultaten av våra försök kommer här :)


jag då i röd jacka och annica ( http://s94356.blogg.se )

lite galej...

nu laddar jag för lite galej. slutade jobbet kl.22 så jag är liiiite efter. men jag ska nog lyckas tagga till jag med :D

ha en skooooj kväll för det kommer jag ha ;P

puss på er!

mina köp på GHS... :)

var visst några som hade missat mina köp på GHS, så jag publicerar dom igen :)

*boxskylt (som jag en fått ännu...)


stallboken


agria höpåsar (5st)


roeckl-handskar <3 KÄRLEK PÅ DOM!


ett fleecetäcke med kryssgjordar, beige/brun!


mia´s bandageunderlägg i fleece/teddy <3 <3 <3


ridstrumpor :)


ett set med benlindor till :)

har också beställt hem:
beige ridtäcke i ull från exklusiv.se
det bidde ingen ridning...

hej folks! hur är det? har ni också sol? här skiner solen massor, men det är fortfarande minusgrader. hoppas det blir varmare efter helgen! börjar jobba om en liten timme. och sen jobbar jag till kl. 22. lite smådrygt att jobba fredagskväll faktiskt. men men, det ger ju pengar i alla fall!

idag blev det ingen ridning av kalleman, just för att jag börjar jobba så pass tidigt. och så hade jag ju skolan med innan dess! så det blev bara en snabbis i stallet... mocka boxen, fylla på vatten i hinken, göra i ordning höpåsarna och kraftfodret. och så prata lite med min goding som stod och solade sig i hagen :) söt-kalle!

vad ska ni göra i helgen? för min del blir det troligen ganska mycket! imorgon kommer syster så hon och jag ska till kalle. kvällen blir det kaaaanske utgång (wohoo!). och söndag har jag morgonen i stallet och sen ev. tävling med :)

nu ska jag läsa lite bloggar och svara på kommentarer innan det är dags för lite jobb!


kalle & jag på dressyrtävling förra året :)

något ni vill läsa om eller se i bloggen? något som saknas? något som ogillas? något som gillas? :)

dagens tema: PINSAMMA HÄNDELSER MED HÄST, DEL 3!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

jag fortsätter med ännu en pinsam händelse. och ännu en gång är det islänningen som var inblandad. herregud vad mycket knas man var med om när man var yngre egentligen!

det var en dag och jag och en kompis var ute och red. jag på islandshästen och hon på sitt russ. vi var på väg hemåt och kom fram till elljusspåret. där hängde en stor tydlig skylt som sa "ridning förbjuden" men vi tänkte att: "äsch, vi kan väl gena här över ändå. det kommer säkert inte någon..."

sagt och gjort, vi tog elljusspåret och skrittade i kanten för att inte göra några spår. allt gick bra tills vi kommit ungefär halvvägs. då hörde vi hur det kom en man bakom oss. vi fick så klart PANIK och började fundera på alla möjliga saker som kunde hända om mannen kom i fatt oss! så vi satte av i full galopp för att inte gubben skulle komma i fatt och skälla ut oss, anmäla oss eller nåt ännu hemskare!

dock så blev det inte riktigt som vi hade tänkt oss för mitt i vår vilda galopp så tappade russet en sko och medans han gjorde det så bockade han av min kompis :P 

det hela slutar alltså med att min kompis förgäves försöker få tag på sitt russ igen som så klart tyckte det var jättekul att busa runt och inte bli fångad. och gubben som kommer springandes med skon som vi tappat :P 

och jag, jag kunde inte hålla mig för skratt :D

:)

ännu en vanvårdare...

blir så trött på alla dessa människor som skaffar sig djur och sen inte bryr sig om dom! inte tänker på att alla måste ha tillgång till tak över huvudet och sådär... nej fy! hoppas detta får ett slut nån gång, tycker verkligen vi borde ha djurpoliser här i sverige också. håller ni inte med?

från tidningenridsport.se :dags för skola igen!

film från dagens ridning :)

här kommer en liten filmtrudelutt från dagens ridpass i ridhuset... har bara haft kameran stående på sargen igen så ingen riktigt bra filmning nu heller :)

men kolla gärna och kom med kommentarer :)natti natti :)

dagens ridpass!

sådär sötisar! nu är jag hemkommen igen från stallet. eller varit hemma en stund. om 45 minuter börjar jag jobba. puh! stressigt är det allt ibland :) kalle står just nu utan täcket i boxen, fick rådet att ha honom utan ibland nu när han fäller så otroligt mycket. så han kan klia sig.. för det kliar ju räääätt så mkt när han fäller, stackarn! :(


finaste kalle efter ridpasset :)

idag blev det lite dressyr i lilla ridhuset. skulle egentligen ha ridit med mina nya beige lindor men eftersom jag inte rullat om dom (när man köper lindor är de ju rullade på "fel håll" så kardborren är längst ut istället för längst in) så det blev mina gråa lindor med döskallar istället och matchande grått schabrak. tjuuusigt :) och så med mina nya mia´s bandageunderlägg förstås :)

det var mycket rörelse i ridhuset. 2 som dressyrade och en vit ponny som longerades. kalle har något speciellt för vita ponnyer, han blir helbusig när de är med :P och jag tycker verkligen det är synd att jag inte filmade när jag travade igång kalle medans lilla vita ponnyn var där inne för herregud vilket steg han hade, jag blev lite osäker på om det var rätt häst jag satt på ett tag :P häääärligt!

sen gick ponnyn ut och in kom en annan och longerade. så verkligen fullt upp!

idag jobbade jag mycket på övergångar mellan skritt och galopp, och galopp och skritt. även lite tempoväxlingar i galoppen. travarbetet så flyttade jag honom lite i slutor åt bägge hållen. gjorde även halt från trav och igångsättningar. kalle lyssnade fint både bakåt och framåt. sedan gjorde jag lite på en övning ur Hippson-boken jag fick hem, där man minskar volten och sen ökar volten och avslutar med ett halvt varv i mellantrav på volten. och sen upprepning. kalle funkade bra på det men det var lite svårt när alla hästar kom överallt så man fick se upp :D

filmat lite också, ska klippa i det lite och lägga upp senare... hade ju ingen hjälpreda så har bara satt kameran på sargen igen :)

lite bilder på kalleman blev det förstås också <3


kallebus :)


försökte filma fina solnedgången i farten när jag körde hem också, gick inte så bra :P

dagens tema: PINSAMMA HÄNDELSER MED HÄST, DEL 2!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

jaha, jag fortsätter på mina pinsamma händelser lite till då ;) denna gången är det också islänningen som är inblandad... :) hände väl mycket när man var ung och dum helt enkelt :P


lilla tvistur... alltid snäll och väluppfostrad?!

i alla fall. det var en vanlig sommardag. jag hade hämtat in tvistur från hagen och stod och gjorde i ordning honom för en ridtur. eftersom tvistur var så snäll och lydig hela tiden så hade jag honom lös i stallgången, precis som alla andra dagar. jag borstade och satte på benskydden. gick in i sadelkammaren och hämtade sadeln och sadlade honom. tvistur stod så snällt på sin plats. när jag gick in för att hämta tränset också så såg jag bara i ögonvrån hur tvistur tog sats och sprang ut genom stalldörren, som jag som vanligt hade öppen. och ut på grusvägen sprang han med sadel och benskydd men inget träns. och efter honom sprang jag med tränset i högsta hugg!

tvistur hade nämligen sett att två tjejer hade ridit förbi på sina hästar och han ville helt enkelt hälsa på dom :P när han kom fram till dom, de hade stannat när de hörde hovklappret mot gruset, så stannade han. jag sprang ikapp och var jättearg. de två tjejerna såg först väldigt förvånade ut, sen började de istället gapskratta. de skrattade så mycket så de nästan trillade av sina hästar :P och där stod jag högröd i ansiktet.

jag tog sedan tvistur i pannluggen och gick tillbaka med honom till stallet, och svor långa långa ramsor på vägen. tvistur var hellycklig och jag var arg som ett bi! :D

fortsätt gärna dela med er av era pinsamheter :)

jag tävlar!vill du också var med och tävla, klicka HÄR

kan det bli polishund av en liten valp?

hej folks! när jag var på väg till skolan idag så gick jag bakom polishundutbildaren som bor här där jag bor. han brukar alltid gå runt hela dagarna med någon hund. jag tror han utbildar en åt gången och sen så får han en ny. det har alltid varit vuxna schäferhundar han gått runt med. idag däremot så gick han med en liten schäfervalp. det såg så roligt ut, kan inte alls föreställa mig det lilla yrvädret som polishund :P valpen verkade mer intresserad av att bita i kopplet och studsa runt än att gå framåt... men det blir väl polishund av den också kanske :)


polishund av denna? :D bild lånad från expressen.se

och tentan gick nog rättså bra tror jag, så skönt! gillar det... :)

min dressyrsadel ligger nu ute på tradera. sök på olympic jessica så hittar ni den :) var en intressent som mailade mig igår, hoppas den blir såld. men jag är samtidigt så himla ledsen att den inte passar kalleman :/

nu ska jag fira med att läsa nya hippson-tidningen :)

tenta-dags!

godmorgon sötisar... :) sovit gott? jag känner mig riktigt utvilad, det är bra det! ska strax äta lite frukost och samtidigt plugga det sista inför vår mega-tenta. hoppas hoppas hoppas att det går bra i dag. ni får hålla alla tummar helt enkelt :)

vad ska ni hitta på annars idag ? :)

nähe, frukostdags!


puss på er!

hårfällning & dålig mage... samband?

jag har funderat på en sak här nu i veckan. kalle har ju börjat fälla riktigt ordentligt... och i samma veva också blivit lite småkass i magen... har det något samband? jag är lite smått nollställd. har aldrig märkt av det tidigare med kalle och inte med andra hästar heller... :o dock fällde han inte såhär häftigt förra året, vad jag minns.

nån som vet? :D:D

och förresten, godnatt sötisar <3

dagens ridpass!

godkväll! har precis kommit ur duschen.. eller ja, för en halvtimme sen! blev en helkväll i stallet idag, fastän jag inte gjorde något direkt speciellt därute...

började med att mocka hos kalle och bella, fixa maten. och så tog jag in dom! sen blev det att fälla lite päls på kalle, han njööööt! så söt så! provade fleecetäcket på kalle med som jag köpte på GHS. kalle ville dock inte alls ställa upp på bild :P


kalles... rumpa :)

sen när jag provat färdigt täcket så gjorde jag i ordning kalleman och begav mig bort till lilla ridhuset. var riktigt halt på sina ställen på väg dit, har ju varit sol så det har smält och sen fryst på = blankis! men kalle gick så försiktigt. han är allt bra klok ibland!

blev ett kortare pass på kalle idag, red mest igenom honom i alla gångarter för att se så han svarade både framåt, bakåt och åt sidorna. och att han inte var så stel. i traven i uppvärmningen så var han riktigt fin, hade ett riktigt härligt steg. gillar det <3 det var dock en tjej på en ponny som red samtidigt och hon körde fullt ös i galopp över hela ridhuset och gjorde galoppombyten och sen fullt ös... så kalle blev riktigt busig!! galopperade igenom honom i ett friskt tempo i lätt sits, satt ner och jobbade galoppen ibland med. travarbetet på slutet var lite busigt men han lydde ändå hyfsat fint :)

imorgon ska vi hinna med ett bättre pass, men har en jättetenta imorgon så kände att jag var tvungen att skynda hem och plugga! så nu ska jag väl återgå till det, läsa lite bloggar först bara :)

och förresten, jag fick en bild på kalle till slut ändå i täcket... var faktiskt riktigt fint på honom. och billigt var det ju också :) älskar färgerna!


kalle ställde upp på bild :)


dagens tema: PINSAMMA HÄNDELSER MED HÄST, DEL 1!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

Nu ska jag berätta om en pinsam händelse med häst som jag varit med om. Det hela inträffade när jag var yngre, tror jag var ungefär 14 år gammal.

Jag var på väg till ridhuset med min islandshäst, vi hade ungefär 500 meter dit. Jag ledde honom eftersom det var väldigt halt och isigt på vägen. Just denna dagen var det väldigt mycket trafik på den lilla grusvägen till ridskolan och ridhuset. Det var många bilar som körde förbi och alla tittade på oss, och många vinkade och pekade. Jag tyckte det var jättekul att alla var så trevliga och hälsade så jag log stort och vinkade tillbaka.

När jag kom fram till ridhuset och skulle hoppa upp så såg jag anledningen till varför alla bilisterna hade "varit så vänliga". Sadeln hade nämligen snurrat runt och hängde under magen på min häst!!! :D

Jag skämdes så otroligt mycket, just för att så måååånga hade sett det, och att jag själv inte hade märkt något. Det måste ju ha sett så dumt ut!

En stor eloge till min otroligt snälla häst dock som inte protesterade någonting, det måste ju ha känts jättekonstigt med en sadel hängande under magen! Men han verkade tycka att det var helt naturligt att sadeln hängde under magen i stället :P


hästen som fick gå med sadeln UNDER magen... dusen!

Har ni varit med om någon pinsam händelse? :) Jag kommer publicera fler pinsamma händelser här, för jag har gjort en del :P hoppas ni gillar läsningen!


massa kul i brevlådan idag :)

idag damp det ner massor med skoj i brevlådan... och jag blev ju faktiskt prenumerant trots allt. me like :)

så hippson-tidningen fick jag, plus hippsons bok Stöd, Schvung och Påskjutsen fick jag också de här 2 skyltarna, som jag inte bestämt var jag ska ha ännu haha. :P de är i alla fall ca 3x12cm. kom gärna med tips på var jag kan ha dom!!:)

jag tävlar!var med du också :) klicka på bilden, eller HÄR

hade inte bangat på den hästen!

texten är från tidningenridsport.se :) och jag kan säga att jag hade inte heller tackat nej :)den hästen är ju så galet snygg :O nån som håller med?mums på totilas <3

ponnyakuten!

kollar ni på ponnyakuten? först var jag så skeptisk eftersom det är ett "barnprogram" men tycker faktiskt att det är riktigt kul att titta på! och man har fått en del vettiga tips :) till exempel vid lastträningen, det ska jag pröva med kalleman! nu har jag dock inte sett det på fleeeera veckor så jag har massor med avsnitt att ta igen på svt play! :D får bli en helkväll med ponnyakuten snart helt enkelt :)

ska ni rida imorrn?`för mig blir det ett dressyrpass med kalleman i ridhuset :) kanske med de nya lindorna!

nu ska jag sooova. natti på er och dröm sött <3

mega-tenta!

hej sötisar, jag är inte så aktiv under dagen/kvällen nu, ska plugga till ett jäääätteprov i logistik som vi har i veckan, usch usch! :(

och så ska jag jobba ikväll också...

men något litet gulligt inlägg ska jag allt hinna med sen :)

vad gör ni idag? :)

lite bilder på kallebus...

heej :)

jag har då varit i stallet under morgonen, hade morgonen därute. så var ute där strax innan 7... fodrade och släppte ut alla 10 hästar, bar ut vatten till 10 hästar... sen mockade jag och fixade maten till kalle och bella... :)

kalle har vilodag idag, jag måste (egentligen...) plugga till mitt bautaprov på torsdag. plus att jag ska jobba ikväll och på möte på en praktikplats nu kl.15.

skulle ju fota massor med kalle idag skrev jag igår MEN jag glömde ju så klart kameran hemma haha :P men 3 små mobilbilder knåpade jag ihop i alla fall... kalle var dock väldigt nyfiken och närgången så det blev lite knasiga, men ack så fina, bilder <3


bella & kalle... så söta så :D


kalle blundar i solen... söt!underbara älskade hästen, i mina ögon är du perfekt! du har visat mig hur en äkta vänskap och kärlek mellan en flicka och en häst kan vara. för mig finns ingen annan häst än du <3

jag tävlar!

nu är jag med och tävlar igen... om du också vill tävla, klicka HÄR


vill ha hem mitt ridtäcke nuuuu!

beställde ett ridtäcke från exklusiv horse wear i ull. hoppas det kommer snart, tror det kommer vara riktigt riktigt snyggt :)

Ridtäcke ull beige
såhär ser det ut, fast med brunt kantband istället för beige :) tror jag att jag valde :P

hiss eller diss på ridtäcket? :)

väntar också på min boxskylt till kalleman, kommer nog om en liten vecka...
och här i veckan borde jag få mina namnskyltar till kalle i plast, vet dock inte vart jag ska ha dom ännu :))

1696677 godmorgon! Vakna än? Jag ä

4a8eea07624c7aba5598759a3c7bf99e.png

Kolla varifrån!

godmorgon! Vakna än? Jag är just nu på väg till kalle, har morgonfodring idag. Är helt slut, hämtade jim efter jobb 04.30 puh. Vad ska ni göra idag? Gull på er!


dagens ridpass!

hej kära bloggläsare :) hur har ni det? jag har precis slängt i mig en macka och lite pucko (va fan säger du?). gott det! kom nyligen från stallet, blev lite sent ikväll...men åkte ju inte ut där förrän vid kl.19 heller så :)

kalle och bella mådde fint idag med... började med att göra i ordning deras mat... är mkt mat att laga till två hästar hihi!

kalle fäller ju som en gnu så jag stod och masserade honom med en sån "masseringsskrapa" eller vad det heter och det blev en jäääääättehög med päls! men kalle tyckte det var helskönt! var en riktig "mysa-med-sin-häst-kväll" i stallet för vi var 3 st som stod och kliade och fällde hästar :) gillar det!

sedan gick jag och kalle bort till ridhuset, valde det stora idag! det blåste riktigt kallt när vi gick bort så kalle gick med nosen precis bakom mig för att få lite skydd från blåsten, så söt <3

i alla fall, ikväll blev det lite tömkörning. kalle var lite småtaggad för dels hoppade någon i lilla ridhuset och dels så var det 3 stycken som gick runt i stora ridhuset och bärde tillbaka bommar och mockade... dock var de ju inte därinne hela passet men när de var där så var kalle brallig... han älskar ju att visa sina trix för folk :P

när de väl hade gått ut och jag kunde köra lite ordentligt travjobb med kalle så gick det i alla fall bra! kalle var engagerad, som alltid, och travade på med ett härligt steg!! han var lite tjafsig i öppnorna i trav, tyvärr! men mot slutet gick det bättre. slutorna i trav gick kanon , som alltid!

galoppjobb blev det inget idag eftersom kalle hade visat lite tendenser till brall :)

imorgon har jag morgonen i stallet, så kalle får nog vila då. men på onsdag ska vi nog ta ett riktigt pass i ridhuset, antingen lite hoppning eller ett dressyrpass... kanske med våra nya lindor om det blir dressyr :D

ska försöka fota kalleman litegrann imorgon i alla fall, så länge får det bli en gammal bild på min fining :)godnatt gullungar!

hippson-prenumerant eller inte?!

jag klickade in mig på hippsons hemsida för några dagar sen och beställde en prenumeration... tror jag! jag klickade i alla fall och fick sedan ett mail med denna texten...

Hej Frida!
Välkommen till Hippson!

För att aktivera ditt medlemskap på Hippson måste du bekräfta din registrering.
Det gör du genom att klicka på länken nedan.

Som gratis medlem får du tillgång till det mesta av innehållet på Hippson.
Missa inte Hippofaxen - din egna riddagbok där du kan lägga upp dina hästar, bilder m.m. - Blogga och få både koll på ditt hästliv och hitta andra hästvänner.

Bli plusmedlem och prenumerant! För endast 30 kr/mån får du tillgång till Hippson Magazine (5 nr/år) 100-tals ridövningar, PDF-arkiv, delta i Folksam Riders Cup och mycket mer. Logga in och gå till Prenumerera & Plus i startmenyn.

Vill du inte bli medlem på Hippson kan du bara radera det här mejlet.

Vänliga hälsningar,

Hippson


såååå jag fattar inte varför de skriver i brevet "bli plusmedlem och PRENUMERANT"... det var ju prenumerering jag klickade i :S nån som fått samma resultat? :o

födelsedagspresent, tack!

dessa stövlarna önskar jag mig i födelsedagspresent, MEN med SVART passpoal istället för röd (svart/svart)...
finns hos MyHorse i Växjö. extra vid och extra höjd och 39 (så jag får plats med extra sockar :D)
de går också att beställa hos http://www.filippasridsport.se

 (måste ringa för att kunna beställa andra vidder och höjder)

borde nog gå snabbare att beställa via filippas ändå :)


stöveln heter catago ofir !!

nyklippt och nyfärgad i håret, underbart!

jag har varit hos frisören idag under stora delar av förmiddagen. älskar det :) både att sitta och snacka och så en som pillar en i håret hela tiden. det gillas :D

klippte av några centimeter på längden och klippte upp det lite mer. klippte också av en del på luggen, tunnade ut den och klippte av mycket vid ansiktet :) blev riktigt fint!

håret färgade vi i en något ljusare mörkbrun ton... vi lät de ljusa slingorna ligga kvar också, färgade lite mer på dom också :)

jag var rädd att kalaset skulle gå på 1500kr men jag blev jätteförvånad när det bara kostade 950kr. aldrig kostat så lite :D men det gillar jaaaag...

försökte fota mig själv och frisyren också men det gick, som ni kan se här nedanför, inte alls bra :P men ni kan ju läsa beskrivningen om frisyren och försööööka förstå hur jag menar och ser ut i håret nu :P


dagens tema: DET KOSTAR ATT HA HÄST!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

idag handlar dagens tema om hur mycket det verkligen kostar att ha egen häst, både i tid och i pengar! kommentera gäääärna :D

många har väl varit där som små. tjatat på föräldrarna om en egen ponny eller häst. vissa har haft egen häst sen de i princip tog sina första steg. andra har sparat ihop och skaffat sin första i vuxen ålder. en del har tagit hand om andras hästar för att få rida ibland. och en del nöjer sig med ridskolan. alla alternativ är ofta dyra!!


när olyckan är framme kostar det mycket pengar, då är det bra att ha en buffert!

när jag var yngre så red både jag och mina 2 systrar på ridskolan. det kostade mina föräldrar ungefär 1500 i månaden. och då tillkommer ändå ridutrustning som får bytas ut en del medan man växer!! men vi ville ju ändå rida mer. vi ville ha varsin häst! vi ville åka på ridläger, ha sommarhäst, rida privatlektioner. you name it!

för många är inte egen häst en självklarhet! långt ifrån alla har ekonomin som räcker för alla kostnader som en egen häst innebär! när jag först fick veta hur mycket det verkligen kostade att ha häst så fick jag en chock. aldrig att jag hade kunnat gissa att det rörde sig om såååå mycket pengar. varje månad, året runt! men visst, hästeriet är inte bara en hobby. det är en livsstil!

vad kostar era hästar er i månaden i genomsnitt? har ni någon buffert för oväntade utgifter? tänker ni på sätt att spara in pengar på något, som t.ex. välja billigare stall, utrustning osv?

tänkte redogöra för mina kostnader för kalle. nu är jag ju, än så länge, bara fodervärd på honom. så sen kommer det ju tillkomma försäkringskostnad också. givetvis i det dyraste bolaget :P

stall & foder:
kallhyra: 450 kr/mån året runt
spån: ca 264 kr/mån under stallperioden (22 kr per kärra...) sommartid 0 kr när han går ute dygnet runt.
hösilage: 665 kr/mån under stallperioden (13 kg per dag a´ 1,65 kr/kg)
lucern: ca 250 kr/mån under stallperioden (1 kg per dag)
betfor: ca 75 kr/mån under stallperioden (0,5 kg per dag)
glucosamin: 150 kr/mån
tokosel: ca 30 kr/mån

summa: 1884 kr/mån under stallperioden. sommartid en tredjedel!

sen tillkommer kostnader för bensin... jag har 1,5 mil till mitt stall. vilket innebär 3 mil varje dag!
3 mil och 1 liter milen ger 3 liter (oj vad jag kan räkna!). 3 liter x 12,50 som bensinen kostar idag = 37,50 per dag i bensinkostad. 37,50 x 31 dagar = 1162,50 i bensinkostnader per månad.

årliga kostnader:
manegehyra: 900 kr
medlemsavgift: 250 kr
vaccination, hästinfluensa + botulism: 900 kr
avmaskning: 150kr per spruta
lokal ryttarlicens: 200kr

övrigt:
skoning var 7e vecka: 1000kr
stelkrampsvaccination var 3dje år: ca 100kr extra i samband med övrig vaccination.
tandläkaren: från 1000 kr (1 gång per år)
hoppträning: 250 kr per lektion (1 timme)
dressyrträning: 400 kr per lektion (1 timme)

plus givetvis för utrustning, tävlingar och oväntade utgifter!

vad betalar ni för er häst i månaden?


hästar behöver mycket mat och kostar mycket pengar...

RSS 2.0