dagens ridpass!

heej folks! har en paus i flyttandet. eller det mesta är flyttat, lite småkrafs kvar. men sen är det ju allting som ska packas upp, monteras ihop igen och fixas med i nya lägenheten... och så klart att städa huset med :)

i morse fick kalle nya dojjor. det var välbehövligt!! den ena var ganska sliten. men när vi hade dragit av skon så var det inte såååå akut trots allt! skönt :)

efter det så red jag ett lätt pass i ridhuset. var lite nojjig eftersom han var nyskodd. han var lite stel eftersom han vilat lite, men han var pigg och lydig för hjälperna. räckte att jag smackade eller ptroade så lydde han. duktig häst <3

efter jag ridit så fick kalle gå ut i hagen igen! jag smorde sadel o träns för imorgon är det en klubbhoppning för vår del! skojskoj! ser fram emot det faktiskt :) wohoo!

nu: städa och flytta lite mer saker!

hur har ni haft det idag?

Hej folk! Vad gör ni? Jag testar nu om det...

dsc00166 (MMS)

Hej folk! Vad gör ni? Jag testar nu om det funkar att mobilblogga. Som ni kanske ser är flytten i full gång :-Dvi hörs sen. Puss på er!


jag säger det redan nu!

jaa, nu kommer jag varna er redan nu!! känns som det är lika bra hihi! så inte någon sitter och blir sur för att jag inte uppdaterar!

för imorgon kommer det troligen inte bli så mycket bloggande, då vi flyttar då! vilket betyder FULLT UPP!!

kalle ska få nya dojjor på morgonen också, bra bra! hans är riiiiktigt slitna! ska försöka hinna rida antingen innan eller efter i alla fall, så hoppas han inte är så öm, men tänkte ändå hålla mig i ridhuset för säkerhets skull :)

nu ska jag packa lite till inför flytten!

PUSS PÅ ER SÖTISAR!

dagens tema: SOMMAR & INSEKTER!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

nu är det snart dags för sommarbete och många insekter har redan börjat komma. i småland surrar en del flugor och det är humlor överallt. några har redan plockat de första fästingarna på sina hästar.


kalle & amigo, sommaren 2008

sommaren i all ära, men isekterna hade både jag och säkert alla hästar gärna sluppit! knott, fästingar, mygg, getingar, bromsar. alla är de insekter som kan ställa till besvär för våra fyrbenta vänner!

i år befarar man ju att det ska bli rekordmånga fästingar dessutom, för att snön har varit som ett "täcke" på fästingarna så inte så många har dött. usch och tvi, gillar verkligen INTE de där krypen!


kalle o bella ogillar insekterna 2009

bäst hade ju varit om man bodde på öland där inga knott finns, där hade nog kalle trivts som fisken i vattnet.

vissa hästar verkar ju också dra till sig mer insekter än andra. vissa hästar får fler fästingar än andra också till exempel. i somras till exempel, kunde helena plocka 20 fästingar varje dag på bella. medan kalle kanske hade 2-3 stycken om ens det. så det är nog olika slags blod som lockar de där äckliga krypen!! däremot hade kalle lite besvär av knotten!


kalle gillar inte insekterna alls ;) 2009

för att lindra kan man ju ha täcken på hästarna. jag är dock lite "emot" det med täcken på somrarna för solens strålar är så pass nyttiga för hästhuden. hade jag dock haft en extremt känslig häst hade den ju givetvis fått täcke!!

flughuvor kan också vara ett bra alternativ, så hästarna slipper insekterna, i ögonen och öronen. flugpannband kan också användas för att slippa insekter i ögonen.


kalle med flugpannband (och flugor) 2008

annars så finns det ju en uppsjö av insektsmedel. och alla ska ju vara det bästa alternativet!

några olika exempel:

SWITCH
1157
starkt medel som ska hålla insekterna borta i upp till 8 veckor, beroende på väderlek. ska funka på knott och fästingar!

RB 86

wpe72.jpg (7074 bytes)
starkt medel, 96 timmars karens. ska vara bra för betesgående hästar.

ABSORBINES ULTRA SHIELD

wpe73.jpg (5876 bytes)

detta insektsmedel ska hålla insekterna borta i upp till 14 dagar. ska funka på både stickande och bitande insekter, får inte användas på föl!

FYRA ESS-SALVA

en salva som är baserad på tjära. luktar illa och ska hålla insekterna på avstånd!

finns flera, flera andra medel. vissa är väldigt starka och andra är lite "skonsammare". ett medel från renons ska man dock vara försiktig med. det är så pass giftigt att till och med tillverkaren säger att hästarna inte får gå till livsmedelsproduktion om man använt sig av medlet på hästen!

ska du testa ett nytt medel på din häst: tänk på att göra den obligatoriska kontrollen först för att se om din häst tål medlet!! kalle fick till exempel en reaktion på switch, så det kan inte användas på honom. rb86 har vi använt mycket men i somras fick han allergisk reaktion på den också.

det jag själv kan rekommendera är ultra shielden! den är bra och räcker länge!! funkade superbra på kalle i somras...fyra ess-salvan har vi använt oss av i öronen. kalle har gått en del med flughuva men inte så mycket. han brukar på nått sätt få den att ligga för tajt kring ögonen så den skaver, och så får han infektion i ögat = inte bra! därför vill jag kunna undvika huvan :)

vill du prova att göra ett eget insektsmedel så kan du prova detta recept som jag jag hittade här .

0,5 l vinäger
1 l vatten
1 hel vitlök
1 kryddburk rosmarin


Skär vitlöken i bitar. Lägg alla ingredienser en kastrull och låt småputtra någon timme. Låt kallna i kylen ett dygn. Sila och fyll på med 1 liter vatten. Fyll på sprayflaska. Kan användas både på häst och hund.

jag har själv inte provat, men kanske ska göra det i år ;)

hur gör ni med era hästar sommartid? använder ni medel? isåfall vilket/vilka? huva eller inte?


sällskap i stallet!

hade morgonfodring idag i stallet. och jag fick sällskap med mig. jim följde med :) så var extra mysigt och kul i stallet i morse !! kul med sällskap ju , även om det är mysigt att vara ensam med hästarna också!

jim hjälpte till att ta ut hästarna med, så duktig så! sen gjorde han kalles höpåsar medan jag mockade. smidigt, smidigt!

passade på att gosa med stallkatten också. hon är bara föööör söt. yttepytteliten är hon också :)och jag hoooooppas att jag får mitt paket från hööks snart, innehållande martingal :D och att den PASSAR!! annars blir jag ledsen :/

massor av hat!!

innan skrev jag om massor av bus. nu när jag kom från jobb ändrades detta och det blev nu istället massor av HAT. avsky! blir så äcklad av såna människor som utsätter djur för lidande. och jag förstår itne varför.

VAR FAN BLEV DET FEL?????????????

från tidningen ridsports hemsida

Häst svårt knivskuren

Ett dräktigt sto blev svårt knivskuret på måndagen, delar av stoets könsorgan skars bort av en okänd gärningsman.

Ägarna upptäckte skadorna på måndagskvällen och polisanmälde händelsen under tisdagen, skriver UNT. Stoet står på en gård i Örbyhustrakten. Hästen fördes till veterinär men är nu tillbaka på gården, någon misstänkt gärningsman finns inte. Polisen rubricerar händelsen som djurplågeri.

helvete, helvete, helvete!!!! jag hoppas denna sjuka människa som gjort det får lida 100 gånger mer!


massor av bus!!

idag så fick kalle vila, jag gick en liten promenad med honom bara. hans ena sko är ganska nedsliten så vill inte att den ska slitas mer, hovis kommer på fredag :) så sen så fick kalle komma till sommarhagen lite och busa och äta lite. jag gick och fixade staketet i den andra sommarhagen under tiden. fixade också 5 nya stolpar med isolatorer på så de bara är att trycka ner dom i marken och dra igenom tråden sen. smidigt!!!efter en stund kom bella också upp till sommarhagen. både jag och helena hade kamerorna laddade för att fota när våra hästar brallade iväg. tji fick vi. för det blev inget brall alls direkt. de bara var nöjda att vara tillsammans däruppe och gick med mularna i gräset och mumsade :Pnu ska jag strax jobba litegrann. imorgon så ska jag nog ta en tur med kallebus!

idioti på hög nivåvet inte om jag visat denna innan, säkert flera som inte sett i alla fall. men om detta var bästa knepet de kom på för att få hästen att sluta bocka, så undrar jag vad som finns i dessa hjärnor.

jag blir bara arg, ledsen, förtvivlad. vidriga människor finns det!

NERVÖS!

iiih jag brukar inte va den som blir nervös för små klubbtävlingar... men nu är jag det :D haha, galet egentligen. tror dock inte det är ren nervositet. tror det är mkt stress iblandat med eftersom vi flyttar samtidigt... så det är mkt att packa och bära samtidigt som man ska kunna koncentrera sig på tävlingen, puh!

men på lördag är det alltså dags för hopptävling. förra gången startade vi ju bara 50 o 60 eftersom vi hade lite mkt uteslutningar i höstas när jag blev osäker och rädd efter att vi brakat igenom ett par oxrar, och det smittade ju av sig på kalle! denna gången höjer vi upp lite, kalle bara rusade och lyfte knappt benen när vi hoppade 50 o 60, så nu blir det 70o 80!

är väldigt glad att jag valde att inte åka på lokala hoppningen på söndag också. vill inte rasera självförtroendet som vi byggt upp! :)


tips: bra bomövning! (filmklipp)

nu tänkte jag visa er en bra bom-serie till markarbetespasset! travbommar tycker jag är väldigt bra som komplement. både att ha dom på rakt spår eller på volten.

denna övning är snäppet svårare. bommarna är nämligen formade som ett S. så du rider först med ställning åt ena hållet och när du ridit över hälften av bommarna så måste du ställa om åt andra hållet! hästarna lär sig att lyssna och får verkligen jobba, speciellt på mitten när man byter "varv".

i början hade kalle och jag supersvårt med denna bomserie. till och börja med försökte kalle HOPPA över alla bommarna på en gång. ja, ni förstår nog att det nog inte gick så bra :P

hittade ett klipp när vi rider på bommarna. vet inte om jag visat den tidigare men :)
(lite dåligt filmat, kameran stod bara på sargen :P )någon annan som använt sig av sån här bom-serie?


Svar på tal!

fick en fråga från en läsare:just detta diskuterade faktiskt jag och sussi på förra tävlingen i ljungby!

jag tycker det är väldigt viktigt att det finns tillgång till uppstallning när man tävlar dressyr! ska man starta 2 klasser så blir det väldigt många väntetimmar emellan starterna, oftast. jag kan bara ta förra tävlingen som exempel. då var det fyra (!!) timmar mellan min första och min andra start. att då ha hästen i transporten under alla dessa timmar tycker inte jag är så schysst!

och nu kommer säkert någon/några/många säga att "äh, det gör väl inget, de får ju stå i transporten ändå". men jag tycker att det är ganska oschysst att göra så mot hästen! först och främst en resa, kanske längre sådan. det är en påfrestning för hästen! och att den sen ska stå helt stilla i flera timmar utan att ens kunna gå ett steg är inte schysst någonstans!!

så ska jag iväg på dressyrtävling och vill starta 2 klasser så åker jag bara till såna tävlingsplatser där uppstallning erbjuds. för det tycker jag att jag kan unna min häst! och jag vet att han mår så mycket bättre när han får stå i boxen och kunna gå runt lite grann.

UPPDATERING: citerar sussi : " Du vill att din häst ska göra sitt bästa för dig, gör då ditt bästa för din häst"

jag är beredd på debatt och jag är öppen för era åsikter om ämnet ;)

Löshoppnings-filmen

UPPDATERING: en grej som många kommenterat att han är så hiiimla lugn. får väl, tyvärr, erkänna att så inte är fallet :P han brallade massor i början och jag valde att inte filma det. och så brallade han mkt emellan också men det klippte jag bort ;) så, skenet bedrar :) men duktig är han, min kalleman!
tänkte lägga upp ett litet klipp från löshoppningen idag... har filmat med mobilen så ingen vidare kvalitet :P och kunde därför inte heller lägga till musik och texter osv... skulle egentligen byggt upp en kombination men hittade inte de andra hinderstöden med bara 3 ben :(

Vi fick ett "stopp" också en gång. eller ja, kalle saktade av till skritt några meter innan haha! :)

Men här är iaf filmen, från idag. kallebus löshoppar lite smått (kolla utan ljud så slipper ni höra mej :D )


dagens ridpass! (löshoppning)

god middag folks! hur mår ni?

jag har varit uppe sen tiiiidiga morgonen, hade morgonstalltjänsten idag så var i stallet kl.7.

idag stod löshoppning på schemat. inte gjort det på ett tag så det kändes kul idag! på vardagsmorgnarna är det ju i stort sett alltid ledigt i båda ridhusen också så :) vi valde det lilla, det stora är alldeles för stort att löshoppa i :P

när jag byggde fram fick kalle strosa runt i ridhuset så länge. han tog tillfället i akt och rullade sig. men det fick han gärna :D

blev inte så höga höjder idag, just för att vi inte löshoppat på länge. så det högsta låg väl på 110. kalle skötte sig bra, var lite brallig ibland men inte överdrivet :)

när vi var ungefär mitt i löshoppningen så kom kalle gåendes mot mig, ja det gjorde han flera gånger iaf, men denna gången så började han lyfta benen och ha sig. haha, han ville köra trickträning. så sööööt :D så vi lyfte lite på alla benen och kalle var så nöjd och såg nästan stolt ut haha. MÅSTE få till en film på när vi tricktränar nån gång, men då behöver jag nån som filmar, haha! :)

filmade lite från löshoppningen också, det kommer i ett eget inlägg!!jag har världens underbaraste häst <3

anmälda till tävling!

innan idag anmälde jag mig och kalle till en tävling igen! närmast står ju dock en klubbhoppning på lördag och en klubbdressyr den 16 maj!! :)

men sen är det dags att gå ut lokalt igen! på lång bana och jag hoppas vi kan ta revansch på LA:3. sist vi red LA:3 så blev vi total-dissade och domaren skrev bara att kalle var sååå spänd, men han var lugn som en filbunke. hmmm! :)

men den 29 maj så ska vi iväg!! blir 3dje eller 4de gången vi är på detta stället och tävlar. tävlingen är UTOMHUS. lite nervös för detta faktiskt, mycket som kalle kan skygga för...!


dagens tema: Kalle's ursprung!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

efter önskemål tänkte jag publicera en liten bild på kalles pappa... det är faktiskt den ENDA jag hittat på honom, konstigt nog. och när jag ändå är i farten tänkte jag ta upp några av de andra i hans släkt! :)

kalles pappa heter ecoloog och är också han holländskt halvblod (kwpn kallas de ju också). han tävlades i svår hoppning med eric van der vleuten.kalles farfar är väldigt välkänd. det är flera som till och med har kommit fram och frågat om min häst har just denna häst i stammen, det finns tydligen klara likheter! speciellt galoppen.

kalles farfar är voltaire, han tävlades också i svår hoppning.

 Voltaire stallion


 här är ett filmklipp:kalles farfars far hette furioso II , otroligt vacker hingst!! han var av rasen selle francais och såhär såg han ut:

furioso II har "producerat" många, många internationella hopphästar!

kalles mamma heter fleurtje, holländskt halvblod. jag vet inte något direkt om henne, men ska fortsätta sökandet ;)

kalles morfar heter architect. också han ett holländskt halvblod! vet inte så mycket mer om honom tyvärr... :( men såhär såg han ut:
kalles morfars far hette ramiro. han tävlades också i svår hoppning. han var en holsteinare och mörkbrun. såhär såg han ut:

picture of horse Ramiro picture of horse Ramiro

det var lite om några, går att hitta information och bilder lååångt bak i ledet också :)

har ni släktforskat på er häst någon gång? :)

inte enda avkomman!!

vet inte om jag tagit upp detta tidigare, tror det. om att jag bara hittar kalle som enda avkomma till hans pappa ecoloog. igår hittade jag dock att det inte alls stämmer...

...för kalle har i alla fall MINST en halvsyster :D samma pappa då alltså... det stoet föddes 1996, alltså efter kalle. jag vet dock inte så mycket om det stoet, ingen bild eller så. men det är ett brunt sto och hon heter Fleur. mamman heter Kenia :) morfar till kalles halvsyster är Daimler B som är på bild här nedan:kulkul, att inte kalle är enda avkomman :)

vad var speciellt just idag?

idag var jag i stallet på morgonen. jag var där lite före morgonfodraren så jag tänkte att jag börjar med att släppa ut kalle och bella så jag kan mocka hos kalle :)

tar dom alltid samtidigt men idag vet jag inte vad det var med dom! först så strejkade bella en stund i gången så kalle fick göra en helomvändning utanför stallet eftersom jag inte fick fram bella. till slut kom hon. hon gick bakom och kalle gick framme vid mig. eller gick och gick, han taktade och gick i passage :P

när jag kom ut i hagen skulle jag ta av kalle grimman. jag hann knappt få av den innan han FLÖG iväg i galopp :P och när jag skulle ta av bella grimman gjorde hon likadant! hmmm, de är allt lite konstiga ibland!!

sen skrittade jag ut på en mysig runda tillsammans med brinks medryttare. det var kul att ha lite sällskap idag !


Sthlm Int. Horse Show - ska du dit?

weiwei! idag släpptes tydligen biljetterna till stockholm international horse show i globen i november. iiiiih!! känns som det är en evighet dit men?

själv har jag faktiskt aldrig varit där. men vore väldigt kul att åka dit någon gång :)

från tidningen ridsports hemsida

Biljettsläpp till Globen

I dag släpps biljetterna till årets upplaga av Stockholm International Horse Show, som går i Globen den 26-28 november.

Enligt Ulf Rosengren, ordförande i organisationskommittén för tävlingarna, har det varit stor efterfrågan på biljetterna i år, och från och med i dag är det fritt fram att boka.
Rosengren utlovar även nyheter vid höstens tävlingar.
-  I år blir det en helt ny touch och vi har några sällsynt spektakulära shownummer i rockärmen att bjuda publiken på tillsammans med tävling på absolut högsta högsta nivå, säger han i ett pressmeddelande.

Stockholm International Horse Show arrangeras sju veckor efter VM i Kentucky, och arrangörerna hoppas kunna presentera flera VM-medaljörer i startlistorna. Tävlingarna bjuder på världscupkval i dressyr och körning, och internationell hoppning.
dagens ridpass!

urk, kom från stallet för en liten halvtimme sen sisådär! är sjuuukt hungrig, men gillar känslan... hm!

idag hade jag insläppet i stallet av de andra hästarna, och så fick ju kalle och bella sin mat i hagen. var kvar så länge så jag fodrade kväll med :) duktigt, duktigt!

ridpasset idag gick inte alls som jag ville. ingenting gick direkt bra, förutom skrittarbetet... visst, det måste få gå lite sämre ibland också men ändå... jag vet inte om det berodde på att jag var trött, att han var stel, att hans ena framsko är väldigt sliten eller vad det var. men vi klickade helt enkelt inte så bra idag!

red i alla fall dressyr på stora utebanan. i uppvärmningen märkte jag redan då att det skulle bli ett jobbigt pass. han älgade på och ville liksom gasa iväg mest hela tiden.

galoppjobbet skulle bli enkelt, jobba lite på rakt och böjt spår. i vänstervarvet funkade det bra, och jag kunde faktiskt få honom att göra halvhalt bara genom att sätta mig lite tyngre i sadeln (okej, va visst liiite mer än skritten som funkade, haha). i högervarvet var det inte lika roligt. halvhalterna satt ganska bra där med men han var väldigt stel. bet sig fast ordentligt och jag fick jobba honom på en mindre volt och böja igenom lite. till slut släppte det i alla fall litegrann, och då gav jag mig.

sedan jobbade jag traven med halter och tempoväxlingar. traven var inte alls rolig idag. han bara trippade och spände sig och gick liksom inte fram-fram, utan mer på stället-trampande. :/ vet inte om det var för jag inte hade mina ridstövlar på, kände direkt att jag inte fick det rätta stödet... och hade heller inga sporrar!!

till slut, när jag kände att han vilade yttepyttelite mer på steget så gav jag mig...

när jag sen skulle skritta hem hörde jag nån ropa bakom mig, men jag reagerade inte mer på det utan fortsatte skritta. men till slut vände jag mig om när jag verkligen hörde att det var FRIDA nån ropade :) och då var det hon som hade ridit på banan samtidigt som jag. hon ville följa med och skritta bort till mitt stall, hennes häst hade visst varit lite osäker sist! så vi slog följe. kalle sneglade lite på den andra hästen, han tyckte nog hon var söt. var sådär typiskt flickig som jag tycker ston ska vara :)

imorgon blir det en skrittrunda med en tjej som är medryttare på en häst i vårt stall. kul kul!

och just det, jag har hängt upp min boxskylt nu, även om det inte riktigt stämmer gällande ägar-biten. hmmm... men jag ville så gärna hänga upp den nu!! visst blev det fint?? :)
blir ingen lokal hoppning...

nu har jag faktiskt beslutat att det INTE blir någon lokal hoppning för mig och kalle nästa helg.

dels känner jag att vi inte är riktigt stabila för att åka iväg på 90cm-hoppning. vi hade ju en lite jobbig höst med oxrarna, som mycket berodde på att jag blev rädd när vi brakade igenom oxrar 2 tävlingar i rad...

nu har vi ju dock kommit på benen igen, och det känns säkert i hoppningen. vi har inte hoppat mycket oxrar dock och inte så mycket höjder. mest kännt stabiliteten  och självförtroendet och viljan!! :)

en annan orsak till att det inte blir tävling är att vi flyttar den helgen och att mina föräldrar kommer hem <3

vi kommer dock, som planerat, tävla klubbhoppningen på lördag. denna gången blir det 70 och 80 cm! får hoppas det känns säkert. sist hoppade vi ju bara 50 och 60 efterrsom vi inte hade hoppat direkt under vintern, men då lyfte kalle knappt benen :P

i år är jag mer taggad på dressyren igen med! förra året var jag verkligen inte alls sugen på det, 2009 var ju vårt mellanår i och för sig. kalle tappade hullet och musklerna, vi fick bara dålig kritik när vi tävlade dressyr och hoppningen så blev vi uteslutna på grund av oxrarna...

men i alla fall, på lördag den 1 maj tävlar vi klubbhoppning 70 och 80 cm! kommer nog faktiskt försöka rida liiite omhoppningstempo denna gången om vi blir felfria i nån av klasserna :)

klokt eller dåligt beslut av mig? :o

rent ut sagt vidrigt!!

fyfan alltså. jag blir så trött, arg, ledsen!

från tidningen ridsports hemsida:

Hästar omhändertagna

Omkring 100 vanskötta djur omhändertogs på en gård utanför Veberöd på fredagen. Bland de omhändertagna djuren fanns ett flertal hästar.

- Det är framförallt en oacceptabel djurhållning som ligger bakom. Det är även djur som är i dåligt skick, men här finns inga döda djur, säger djurskyddsinspektör Emma Hansson till Sydsvenskan


dagens ridpass!

idag var jag i stallet på morgonen, helena  kom också ut. :) så vi bestämde oss för en tur i skogen.

i början var kalle lite småtrött och jag var rädd att han var sjuk eller hade ont i hovarna eller nått, han börjar få lite slitna skor! men efter att ha galopperat i full fart uppför en backe så var han på gång igen, haha :P

vi var iväg i ungefär 45 minuter eller 1 timme, båda hade lite bråttom! :)

när vi var ungefär halvvägs på rundan så taktade kalle fram, haha! så han var nog inte så sjuk ändå ;)

idag är det soligt och fint, så kalle går naken. imorgon får det nog bli ett dressyrpass, det ser jag fram emot!

att en vulkan kan ställa till så mycket...

... den där vulkanen på island har verkligen påverkat massor! som alla dessa flyg som blivit inställda för att nämna ett exempel...

satt faktiskt och funderade på hur det gick för alla hästar och människor på island också, och hittade idag det här på tidningen ridsports hemsida :

 
Islänningar tvingas avliva sina hästar

Flera isländska hästägare tvingas nu avliva sina hästar efter att askan förstört betesmarkerna runt vulkanen Eyjafjallajökull på Island.

Vulkanen har lämnat ett flera centimeter tjockt lager av aska, vilket förstör gräset på den södra delen av Island. Flera bönder har nu tvingats avliva sina hästar som går på lösdrift. 
- Man kan inte ha djur där det inte finns gräs, säger en bonde till den isländska tidningen DV.
Enligt danska tidningen Avisen har slaktare nu börjat avliva hästar på gårdarna i området rund Eyjafjallajökull.

Uppdatering
Uppgiften om att hästar slaktas är enligt det internationella islandshästförbundet, FEIF, inte korrekt.
Enligt Ridehesten skriver FEIF att Gudlaugur Antonsson, avelsledare på Island, har informerat att alla hästar har stallats in eller flyttats från området med störst nedfall av aska. Vinden kan självklart ändra riktning och ge nedfall av aska i andra områden men det är ett scenario som ingen kan förutse.

blev först superledsen när jag läste om alla som blivit avlivade, och tyckte bara det var så trist. men om det nu inte stämmer och att man istället har stallat in hästarna så är det ju tur!! men kommer det inte ta riktigt lång tid inann de kan släppa ut sina hästar igen?? :S


I'm alive!

Sorry för extremt dålig uppdatering!!! Varit fullt upp sen kl.06:30 i morse när jag steg upp, puh!!

Hade först morgonen i stallet, det var mysigt att vara där och pyssla... :) Kalles box var superfin o lättmockad. Imorgon kommer den dock inte vara så fin, för Kalle o Bella går in med de andra idag, vilket betyder några timmar tidigare... Så Kalle kommer nog springa runt i boxen :P

Ikväll är det rinkdansen som gäller; öltält, trubadur, nåt dansband och massa massa folk! blir nog skojs! så blir lite halvtaskigt med uppdatering idag, får inte mobilbloggandet att funka heller :( nån som har tips?

puss på er så länge, kommer snart inlägg om dagens ridpass :)

dagens ridpass!

ikväll så stod hoppning på schemat!! och vi fick till och med sällskap. stod en del hinderstöd och så framme så jag la upp hinder bara så som de stod. tänkte ändå bara hoppa enkel-hinder, ingen bana!

i uppvärmningen hade kalle suuuuuperlångt travsteg, haha! han var pigg och alert och hade nog en aning om vad vi skulle göra, han var ju trots allt med när jag byggde upp hindrena ;)

i galoppen jobbade jag i lätt sits och lät honom rulla på i låg form och i ett friskt tempo! kalle verkade nöjd över det!!

blåste massor ikväll och haglade och regnade lite ibland, men mot slutet av passet så klarnade det upp i alla fall.


suddig bild, jag och kalle hoppar bana på hoppträning 2008 i DRESSYRSADEL ;P

började med att hoppa fram på ett lågt kryss. först i trav och sedan i galopp. kalle taggade och gasade som om det vore 1m i alla fall. tokhästen! hoppade sedan 2 räcken, de låg kanske på 60 cm. ett på rakt spår och ett som kom i en sväng. kalle var supertaggad och taktade hela tiden. gick inte skritta!! och när jag gav galoppskänkel så FLÖG han iväg!! tokis-kalle!! :) när vi hoppade räcket på rakt spår ena gång så gasade han iväg som en galning efter hindret och bockade samtidigt. kalle ÄLSKAR verkligen att hoppa!


från hopptävling 2008

höjde sedan upp det ena räcket lite när helena och bella inte skulle hoppa mer, dock inte så mycket. det låg på ca 80cm. kalle hoppade finast då!! tänkte först hoppa av igen och höja igen men gjorde inte det sen. nöjde mig med passet, kalle hade ju jobbat på bra :)

imorgon blir det en uteritt, får se om kalle är lika taggad då :D

fredagsmys?

nu är jag hemkommen från stallet. mitt fredagsmys blev med kallebusen :) det gillar jag!!! när sambon ändå jobbar så spenderar jag mer än gärna mina kvällar i stallet, hihi! :)

ska skriva ett inlägg om ridningen idag med, hoppade ikväll!

imorgon har jag morgonfodringen i stallet... och ikväll hade jag kvällsfodringen, har bytt lite tider :) men eftersom jag ändå skulle vara i stallet ikväll och imorgon på morgonen så kan jag lika gärna ta fodringarna, tycker ju jag!! :)

imorgon ska jag hänga upp kalles boxskylt, inte kommit till skott och gjort det innan hihi. dock stämmer den ju inte riktigt, hrm! det står fel ägare ;) men det ändras väl så småningom! :)

kalle-söt var superpussig idag. så kul att jag verkligen lärt honom pussa ;D ska försöka få någon att fota det nån gång med så ni får seee hur duktig han är, haha!

nu ska jag svara på lite kommentarer, sedan skriva om ridpasset idag.


NOSTALGI: bilder på min lilla tvistur!

hittade en cd-skiva med bilder nyss... innehöllande gamla bilder på mig och min islänning tvistur. och min syster lotta och systerdotter hanna. riktigt kul faktiskt :)

på bilderna är jag ungefär 14 år ;) så det var ett tag sen, haha!
:D

och här har tvistur också fått hela sin man AVBITEN av sin hagkompis (och mamma) gribba :P

systerdotter hanna på tvistur och jag bredvid :)


syster lotta på, och jag bredvid :Pklockren bild på lotta på tvistur, och jag som springer med :Doch avslutningsvis, jag och systerdotter hanna på tvistur :)SAKNAR MIN FINA LILLA TVISTUR!!!

en liten fölis <3

åh åh åh!! jag äälskar föl! de är så otroligt söta så jag vet inte vad jag ska ta mig till :P

när jag var liten och hjälpte till att ta hand om mini-hästarna i trakten så var det nästan alltid något föl. dessa fölen var ju dessutom superdupersmå <3 så sötaa!!

och när jag var medryttare på lessy, en shetlandsponny, så fick de två nordsvenskarna i stallet föl samma sommar. åh, de var så himla söta :) men man hade ändå inte mycket att säga till om när de sprang iväg :D

läste nu på tidningen ridsports hemsida att malin baryards häst espri har fått sitt första föl. myyys!

Baryards Espri har fått föl

Malin Baryard-Johnssons tidigare rosettplockare Espri fick i onsdags sitt första föl, ett stoföl efter Tornesch.

15-åriga Espri (e Guiness-Good Future) fick på onsdagkvällen ett stoföl. Det blev en familjeaffär, då pappa Tornesch numera rids av Malin.

Espri har enligt blup 65 placeringar i svår klass hoppning fram till 2008. Stoet pensionerades från tävling förra året.

Bilden kommer från Malin Baryards Twitter.VILKEN LITEN SÖTNOS!!! MED BLÄS OCKSÅ <3


HÄST-TEST :)

hittade ett häst-test som jag tänkte göra nu innan jag ska soooova :)

Första hästen du red?
Det var i Norrköping, minns dock inte vad hästen hette. :/ Jag var bara 3 år...

Första hästen du hoppa med? 
Min medryttar-shettis Lessy 

Första älsklingshästen?
Shettisen Lessy och nordsvensken Izabell! På ridskolan var min första favorithäst Caruso

Första uteritten?
Också med Lessy, den shettisen lärde mig massor!!

Första tävlingen?
Också med Lessy, haha! Tror det var 1996 eller 1997. Första tävlingen på ridskolan var 1997 och jag tävlade new forest-ponnyn Mistral.

Första ridlägret?
Stall Fjälkestad, 1998

Första sköthästen?
Lessy. Och på ridskolan var det 175cm höga halvblodet Prince (!!!)

Första egna ponnyn?
Hade aldrig någon egen ponny :)

Första egna stora hästen?
Förutom foderhäst så kommer Kalle bli det tror jag :D

Första hästen du reda barbacka på?
LESSY :)

Första hingsten du red?
Fengur var det!! Han var hingst och precis inriden :)

Första stoet du red?
Uhm... Denna var svår!! Men det måste nog ha varit Lessy, vad jag minns red jag bara valacker i början på ridskolan

Första valacken du red?
Förutom när jag var 3 i Norrköping så var det nog Caruso på Alvesta Ridklubb

Värsta hästen du ridit? 
Jag minns att jag avskydde att rida de stora halvblodsstona Julia och Harmoni på ridskolan för de bara älgade fram och jag hade ingen kontroll alls! 

Värsta ridläraren/tränaren du haft?
Kan inte komma på någon som varit så hemsk!! Jag vet att det var en väldigt lustig ridlärare på ridskolan förr, men hon hade slutat innan jag började, puh!!

Värsta ritten?
Det jag minns är när vi hade hopplektion och jag hade fått Harmoni... Jag var jättearg och kunde inte ens kontrollera henne i skritten. Så jag varken galopperade eller hoppade, stod bara i mitten och tjurade :P

Värsta avtrillning/avkastningen?
Trillat av massor med gånger. Men den gången jag fått ondast var nog den gången jag ramlade av Kalle 2008 när vi hoppade, och fick hjärnskakning. Min nacke gör fortfarande ont efter denna avramling. Dock satte jag upp direkt och hoppade igen... för att inte bli rädd! Jag såg ingenting för allt bara flimrade och snurrade. I stallet fick jag hjälp att göra i ordning Kalle och jag satte mig bara på golvet...

Största hästen du suttit på?
Har faktiskt inte suttit på så många jättestora hästar. Prince på ridskolan, 175 cm när jag var 9 år. Och syrrans foderhäst Tornado, han var nog ungefär lika stor!! :) Och så hästarna på försäljningsstallet, de va rätt stora allihopa :)

Minsta hästen du ridit?

Lessy, 107 cm hög!

Minsta hästen du suttit på?
Är nog också Lessy, om inte Tinto var mindre!! Även stått över dåvarande Sveriges minsta hingst, Pattrick. Han var pytteliten :P

Äldsta hästen du ridit?
Uhm, inte ridit så många gamlingar.. Gribba när hon var 21 är den äldsta jag kan komma på!!

Yngsta hästen du ridit?
Fengur, 4 år och Madonna på ridlägret, 4 år!

Din favorit B ponny?
Söderman, en skäck på Alvesta Ridklubb

Din favorit C ponny?
Mistral och så förstås min gamle islänning Tvistur!!

Din favorit D ponny?
Ymer <3 ridskoleponnyn jag alltid tävlade!!

Din favorithäst?
KALLE <3 <3 <3

Din favoritsadel?
Än så länge min tränares Kieffer Master, kärlek på den sadeln! :)

Ditt favoritträns?
Mitt dressyrträns. Ihopplock med blingat pannband och bred nosgrimma!

Ditt favorittäcke?
Kalles svartrutiga vintertäcke och så mitt nya beigebruna fleecetäcke! :)

Din favoritgrimma?
Lädergrimman får det nog bli :)

Ditt favoritschabrak?
Ett beige med brunt kantband i mocca-imitation tror jag det får bli :)

Pullar eller engelsk?
Svårt. Säger pullar för den är bra för luftvägarna!

Benskydd eller benlindor?
Benlindor!

Skor eller barfota?
Skor

Lång eller kort man?
Kort och välfriserad!

Ljus eller mörk fux?
Svårt... gillar bägge! Men väljer nog mörk ändå!

Ljus eller mörk brun?
Mörkbrun!!

Svart eller vit?
Svart

Bred eller smal bläs?
Bred

Stjärn eller bläs?
Blääääs <3

Med eller utan strumpor?
Med!! Helst 4 helstrumpor som Kalle har <3

Syntet eller läder sadel?
Läder, helt klart!!

Hopp eller dressyr sadel? 
Svårt val faktiskt, men säger nog dressyr! 

Hoppning eller dressyr?
Både och :D

nu har jag beställt igen :D

nu har jag klickat hem en sån här till kalle, får hoppas att den kan passa!!! i svart då :)någon som har en sån här i svart?? den bruna ser ju ut att ha kontrastsöm men står inget om det i infon.. jag hooooppas ju faktiskt att den svarta har vit söm :D:D

KOM MED TIPS!!

nu vill jag ha er hjälp igen, folks :) hihi! hoppas ni kan komma med lite goda råd...

jag skulle behöva skaffa mig en ny ridhjälm! min nuvarande passar inte så bra, är liksom väldigt hög uppe på huvudet och ja, jag trivs helt enkelt inte i den :)

vill ha en hjälm i en vettig prisklass!!

en snygg hjälm som kommer ner ordentligt på huvudet så man inte ser ut som en luftbalong!!

sååååå. kom med era bästa tips nu, sötisar !! :D


vad fick jag i brevlådan idag?

Hippson Magazine - Senaste numret 

Jooo... Nya Hippson Magazine <3 wehoo! :D kulkul!

fick också hem en martingal som jag ska skicka tillbaka direkt, beställde fel :)

har ni också fått hem hippson idag? :)

min knäppa häst! (BILDBOMB!!)

hahaha, jag måste verkligen ha en av de knäppare hästarna ;)

idag skulle kalle få vila eftersom vi jobbade rätt hårt igår på träningen. därför gick jag en promenad med honom. på vägen tillbaka tänkte jag att jag kunde släppa in honom i sommarhagen medans jag kollade lite stolpar därinne.

fotat med mobilen, så inga topp-bilder direkt!!

i början så gick han och betade och myste runt och spanade...sedan så fick han något ryck, haha. lyckades inte få till så många bra bilder på hans brall men...och avslutar med det knäppaste kortet jag fick till. som sagt, gammal och klok? jag tror inte det ;)MIN FINA BUSPOJKE <3

Hästak´s hingstvisning

Hästak ska ha hingstvisning såg jag när jag var inne på bukefalos.com (för övrigt en av mina favoritsidor på internet, där kan du hitta och få hjälp med precis ALLT gällande hästar!!).

givetvis är hingstvisningen när jag inte kan, suck... :( hade så gärna velat åka dit, de har riktigt fina hästar!!
för er andra som kanske vill kolla så är hingstvisningen lördagen den 1 maj kl.14:00!!

 en av Hästaks hingstar, Heartbeat!

tävlingsplaner...

nu har det kommit upp proposition för klubbdressyren vi tänkte vara med i. är ont om tävlingar nu i slutet av april och början på maj om man inte vill åka lååååångt, så vi tar en klubbdressyr emellan i stället, den är den 16 maj.

har dock inte bestämt om jag bara ska rida LA:1 eller ta LB:0 också. Vad tycker ni? Lutar åt att bara ta LA:1 faktiskt :)

nästnästa helg är tanken att vi ska tävla klubbhoppning på lördag och lokal hoppning på söndag, om kalle känns redo!! annars blir det bara klubbhoppningen. kulkul! :D

är guld värt att ha en häst som kan båda disciplinerna, även om jag är väldigt mesig i hoppningen :)

har ni några tävlingar inplanerade?? :)

dagens ridpass! (träning)

idag var det dags för dressyrträning igen! vädret har varit lite knasigt så det är tur att vi har ridhus :D vi var i stora ridhuset idag.

började med att prata om sista tävlingen som gick så bra och så läste tränaren igenom protokollen! hon tyckte det var jättekul att det gått så bra och det är ju till stor del hennes förtjänst, för hon har hjälpt mig och kalle så otroligt mycket!

i uppvärmningen, efter att kalle var igångjoggad och så, jobbade vi lite programdelar. vi jobbade raka inridningar på medellinjen och så några mellangalopper.

när vi sedan började jobba på riktigt så låg fokus i att göra mig och kalle redo för de ännu högre programmen. vi pratade om delar i både LA:4, LA:5, LA:6 och någon MSV-klass. Jättekul!

vi började med att jobba bakdelsvändningarna. i början blev de sådär, jag bestämde mig inte riktigt och gav inga nogranna kommandon. när jag var tydlig och noggrann så fick vi till väldigt fina bakdelsvändningar!

red sedan skänkelvikningar längs diagonalen i båda varven. kalle svarade här superfint och jag behövde inte ge mycket hjälper alls! både tränaren och jag var förvånade men också nöjda!

i galopparbetet jobbade vi först med den förvända galoppen i serpentinbågar. detta funkade bra men jag fick jobba mycket. kalle var lite laddad och ville gärna göra som han ville, så jag fick verkligen RIDA!

sedan gjorde vi även några slutor längs diagonalen. även här funkade allt superbra, behövdes inte mycket hjälper. duktiga kalleman <3

vi övergick sedan till att öva enkla byten i serpentinbågarna. här hade vi lite krångel. jag hade svårt att avgöra hur jag skulle rida just i det enkla bytet så han föll liksom bara fram i skritten. men sedan fick jag till de också, när min tränare tjatat i mig att jag skulle behålla stödet och drivningen även i skritten haha. jag bara släppte allt i början :P

arbetet fortsatte sedan med att vända upp på medellinjen och göra halt precis i början... rygga 5 steg och fram direkt i galopp. detta måste jag nog säga var svårast!! jag fick till halten och ryggningen bra men hade dels svårt att komma till skott och fatta galoppen och ville också gärna böja för mycket. detta ska vi jobba mycket med!

mot slutet av träningen stod ett par stycken och tittade. de diskuterade kalle, hans förändringar och förbättringar med min tränare. jag tyckte det var jättepinsamt av någon anledning så jag försökte mest hålla mig i andra delen av ridhuset HAHAHA!det vi ska jobba på tills nästa träning:
* enkla byten
* mer serpentinbågar i galopp så den förvända galoppen sitter ännu bättre
* trav - halt - ryggning - fram i galopp utan att böja kalle!
* lite mer bakdelsvändningar


så nu har vi lite att bita i, kul! 

vår nästa dressyrtävling är den 16 maj! :)

BESÖKSREKORD!

wohoo, hade besöksrekord igår :) alltid kul, tycker det är väldigt speciellt att ens NÅGON vill läsa om min och kalles vardag :)) kul att ni hittar hit läsare, och hoppas ni stannar :)

kom gärna med kommentarer om det är något speciellt ni vill läsa om eller se bilder eller filmer på! :) jag är ganska flexibel och vill ni verkligen läsa/se något så gör jag vad jag kan för att fixa det :D

tips om ni inte vill missa när jag har uppdaterat är att följa mig via bloglovin!! :)

klicka på knappen !

bloglovin 

puss på er så länge!

Häst + björn = ?

woah, idag blev faktiskt lite RÄDD när jag hamnade på tidningen ridsports hemsida... att träffa på en BJÖRN när man rider i skogen är nog inte så värst kul! jag hade fått superpanik! gaah :o

detta var alltså nyheten jag hittade på tidningen ridsports hemsida :

Häst och ryttare jagade av björn

En ryttare som var ute och red i skogen vid Höga berget i Järvsö blev i måndags jagad av en björn.

- Min enda tanke var att hålla mig kvar och kontrollera hästen, berättar Ingemar Persson för Ljusdals-Posten.
Efter cirka en kilometer gav björnen upp jakten, och ryttaren kunde tacksamt konstatera att hästen hade bättre kondition än björnen.


dagens ridpass!

oj oj, vilken sen kväll det blev. var hemma från stallet 22:15... puh! :)

vi var ju och hämtade ett lass hö med, gick väldigt smidigt! så nu har vi så det räcker. brabra!

sen när jag hade tagit in kalle var klockan redan typ 20:20 eller nåt... så det var ju lite sent redan där!! men samtidigt var det bra att det hade dragit ut på tiden för lilla ridhuset var ju ledigt då, och det ösregnade ute!

därför blev det ingen hoppning, hade det varit uppehåll hade jag hoppat!

Istället så blev det tömkörning i lilla ridhuset. kalle var pigg och arbetsvillig. jag övade även idag på att ha honom i liiite lugnare tempo så jag kunde gå med raska steg bakom istället för att springa som en galning, haha! jobbade mycket svängar och tempoväxlingar i uppvärmningen. kalle lydde jättefint, han älskar verkligen att bli tömkörd!!

när han var varm i kroppen så jobbade jag lite galopp. då gick jag in på en volt. jobbade med att samla galoppen ordentligt och sedan öka ordentligt. kalle tyckte det var kul men säkert lite jobbigt med. jag hoppas det i alla fall :P

efter galopparbetet så jobbade jag med att flytta honom. vi jobbade mycket öppnor längs långsidan. funkade förvånansvärt bra idag. kalle jobbade energiskt! sedan jobbade vi förvänd sluta längs långsidan, gick som alltid bra! den har han lättast för!! och även lite skänkelvikning längs diagonalen. hade lite strul åt höger först, men märkte sedan att det var jag som var otydlig och när jag väl gjorde rätt så flyttade sig kalle jättefint!

det är det som är så bra när man tömkör kalle. för han visar verkligen när man gör fel! gör man fel så gör han också fel!! :) har lärt mig så mycket av det!!

kalle började även trampa lite smått när jag samlade honom ännu mer. ska kanske fortsätta med det :) får se lite :D

tillbaks i stallet sen så fick han kvällsmat, för de andra hästarna hade precis fått. la även på honom det fleecefodrade regntäcket. han hade blivit lite lite blöt när vi gick från ridhuset, så vill inte riskera att han blir förkyld. ska dessutom bli kallare imorgon så :)

imorgon har vi dressyrträning, då ska jag ta med mina protokoll för jag tror nog min dressyrtränare är väääldigt nyfiken :D

kalles utveckling på FILM

hittade ingen direkt bra film heller där man ser hur kalle såg ut innan.. jag har väl slängt alla de filmerna för att få bort alla bevis, haha! :D

men hittade i alla fall en från en dressyrtävling för nästan exakt 1 år sedan.
JAG ser stora skillnader, vet inte om ni ser det likabra?

Tips på riktlinjer ni kan kolla efter är annars:
* trav-takten (snabbheten i steg, korta eller långa steg)
* stabiliteten i formen
* mer om formen: bakom lodplan eller framme med nosen?
* mitt huvud :P

Här är filmen från 2009, som ni sedan ska jämföra med den andra filmen nedan som är från 2010!Och så filmen från 2010 då:IN MED KOMMENTARER. SER ni skillnaden? VAD ser ni för skillnad? Eller är det bara jag som ser? :) Jag tycker det syns så himla tydligt!


kalles utveckling i bilder

kalle har utvecklats något otroligt på bara 1 år. man kan knappt tro att det är samma häst! när jag tränade för min dressyrtränare sist för 2 veckor sedan var vi på lilla utebanan. hon sa då att hon tänkte tillbaka på när jag tränade för henne första gången. det var ungefär 1 år tidigare, och också på lilla utebanan. hon sa att utvecklingen kalle gjort på 1 år är enorm, och att man inte kan fatta att det ÄR samma häst!!

nu i helgen var vi ju och tävlade dressyr, jag och kalleman. då var det sådana som inte sett kalle på kanske 1 år som kollade, både filmen från tävlingen och live på tävlingen... alla sa ungefär: herregud, är det samma häst??

och jag har ju själv också märkt det. kalle är verkligen helt annorlunda. JAG är helt annorlunda, jag rider på ett helt annat sätt nu än jag gjorde då! Nu RIDER jag verkligen och åker inte bara häst!

tänkte bjuda på lite bilder, både bilder som är nya och färska och bilder som är äldre. det tar lite emot att visa de äldre bilderna, för det är verkligen ingen fin syn! men för att visa er skillnaden så gör jag det ändå! :D

så... can you see the difference?

KALLE - ÄLDRE BILDER:KALLE - NYA BILDERska också lägga upp äldre filmklipp och nytt filmklipp så får ni se skillnaden även där... :D
eller ni kanske inte ser nån skillnad? :O

dagens aktivitet!

nu har jag nyligen kommit tillbaka från en timmes promenad med maria och lilla zimba. var en härlig runda, kul att snacka lite skit med ju!

senare ikväll blir det ut till kallebusen. men innan jag kan motionera honm ska jag och helena åka och hämta ett lass hö. blir väl ungefär 50 balar och det räcker bra! vi behöver ju bara för de sista dagarna innan vi släpper på bete och för början av hösten innan hösilaget kommer :) hoppas det går smidigt bara :Didag blir det antingen hoppning eller tömkörning av kallebus, beror lite på hur sent det blir med höt... lutar nog åt hoppning, för det finns hinder framme. :) och vi måste ju tagga hoppning nu om vi ska ut och tävla både lördag och söndag 1-2 maj! :D

vad har ni för planer idag då?

så otroligt respektlöst!

argh! irriterad så här på morgonen igen, jag BÖR inte gå in på tidningen ridsports hemsida och läsa :P

i alla fall, är det några av er läsare som rider i trafiken? tror nog nästan de flesta gör det någon gång. och vissa bilister vet ju verkligen inte alls hur man ska bete sig när det är hästar på vägen...

har själv hört om en tjej som blev omkörd av en bil som körde långt över hastighetsbegränsningen och dessutom inte körde åt sidan för hästen, så tjejen ramlade av och hästen stack iväg. bilen stannade INTE så tjejen fick springa efter bilen tills den stannade. suck, jävla respektlösa idioter rent ut sagt!!

och på tidningen ridsport kunde jag idag läsa det här: 

Lastbilschaufför smet från olycka

Ett ekipage stötte ihop med en lastbil vid Bålerud i Strömstad på söndagseftermiddagen. Hästen skadades i olyckan, men lastbilschauffören smet från platsen. 

Hästen fick hämtas med transport och köras till veterinär, men det är oklart vilka skador hästen fick, skriver Bohusläningen. Chauffören, som fortsatte köra efter olyckan, kunde senare stoppas i Svinesund.

TUR ATT DE FICK TAG I CHAUFFÖREN TILL SIST!!!


FRÅGESTUND-SVAREN!

sådär, nu är det då dags att publicera svaren på frågorna jag fick under frågestunden! blev en del frågor, men hoppas på ÄNNU fler till nästa frågestund :)

då kör vi igång!

fråga från sussi: 
ang. förra inlägget så kan ja ju passa på å fråga då..
hur nervös blir du eg. kan du beskriva ;)

Svar: haha jaaa. jag blir helt galet tok-nervös när jag ska tävla! jag kan inte äta och vandrar mest bara omkring och gör ingenting. egentligen är det inte själva tävlingen jag är nervös för! det första jag är nervös för är att inte få in kalle i transporten så man ska bli sen och bli tvungen att stressa. och det andra jag är nervös för är hur kalle ska bete sig på framridningen. det är ju i stort sett ALLTID full rodeo på framridningen :/ jag blir oftast ganska tyst när jag är nervös och samtidigt väldigt lättirriterad! men jag jobbar på det :)

fråga från hilea:
Hur gammal är din polle?

Svar: Kalle är 17 år, fyller 18 den 15 maj! :) Dock beter han sig och känns verkligen inte som det. De som inte vet brukar gissa på allt mellan 5 (!!!) och typ 12.

fråga från EmbLeM:
Brukar du linda din häst under nätterna eller efter en hård träning/tävling?

Svar: Jag brukar inte ofta linda Kalles ben. Han har väldigt rena ben och brukar inte bli tjock i dom! När han hade boxvila hade han dock stödbandage på nätterna.

fråga från sara:
1. vad red du för hästar innan kalle?
2. I vilka klasser har du tävlat i som högst?
3. Vad är ditt bästa / sämsta minne tillsammans med hästar?

Svar: 1. Oj, det är så många. Den senaste av dom var ett halvblodssto, dressyrinriktning. Väldigt trevlig häst men lite för liten för min smak, ca 160 cm hög. Och innan dess hade jag lite uppehåll. Före det var det min islandshäst som jag tävlade dressyr och hoppning med plus ett halvblod/fullblods-sto som hade otroligt trevliga gångarter!

2. Hittills har det blivit upp till och med LA:3 i dressyr och 1 meter i hoppningen! Min häst har dock gått 130-hoppningar med tidigare ägare.

3. Bästa minne... Svårt faktiskt! Det finns så himla många! Men dagen när jag hämtade Kalle var förstås speciell! Och när vi fick vår första placering. Helgens tävling var också väldigt speciell! Plus dagen när vi flyttade Kalle till nuvarande stallet, att få se hans lycka återvända var magiskt!
Sämsta minne måste vara den dagen då min lilla islänning åkte ifrån mig till nya ägaren. Jag har nog aldrig gråtit så mycket i hela mitt liv!

fråga från malin:
1. var är ditt bästa tips för en tjock häst?
2. vad är ditt bästa/starkaste hästminne? :)

Svar: 1. har man en tjock häst så får man tänka på att det inte är grovfodret (hö,hösilage) man ska minska på. ta bort kraftfodret i första hand, det är det som gör hästen tjock! med min islänning, som hade tendenser att bli väldigt tjock så motionerade jag honom 2 gånger per dag. detta kanske inte alltid är möjligt men på sommaren när han fick sin stooora mage så gjorde jag så! :)

2. Lite samma som en fråga här ovanför. Men om jag ska välja ett så är det den dagen jag fick veta att Kalle skulle bli min och jag hämtade honom... Lyckan var total!

fråga från Anna:
1. Rider du Kalle nåt på kandar?
2. Vad är Kalles styrkor och svagheter i dressyr?

Svar: 1. Jag har aldrig provat rida Kalle på kandar. Ska dock prova det :) Och funkar det och jag tycker det är kul så ska jag inhandla ett :)

2. Styrkorna Kalle har i dressyren är skritt och galopparbetena. Han har en bra skritt med bra övertramp. Galoppen är rund och lätt att både samla och öka. Den förvända galoppen är stabil! Vår största svaghet är mellantraven. Vi jobbar stenhårt på den och den har verkligen blivit bättre. Men det handlar mycket om jobbet från min sida, har inte riktigt fått kläm på den ännu! Kalle behöver mkt stöd och hjälp! :)

fråga från Sara:
Hopprekord ? :)

Svar: Med ponny 110 cm (C-ponny). Med min islänning: 85 cm . Och med stor häst: 125 cm

fråga från lovisa:
1. Hur gammal är du?
2. Och äger du kalle än?:)

Svar: 1. Jag är 25 år! :) och inte 17 som pojkvännens kompisar gissade, haha!

2. Nej, jag äger inte Kalle än... men snart hoppas jag, det är ju ett av mina mål för året att bli hans ägare! Har ju haft honom på foder nu i 3 år.

fråga från Matilda:
Vilken ras är Kalle?

Svar: Kalle är ett holländskt halvblod, även kallat KWPN.

fråga från Freddi:
1. Hur "hittade" du och Kalle varandra?
2. Vad var din första känsla när du satt upp på honom första gången? :)

Svar: 1. Det var egentligen min kompis som hittade Kalle först. Vi hade pratat länge om att skaffa hästar igen och hon hade då hittat en ponny redan. Och satt istället och letade häst till mig! Och så hittade hon Kalles annons. Det var ingen bild i annonsen och stod ungefär att Kalle var en häst med mycket kvar att ge som gillade både banan och skogen, att han var snäll osv. Jag tyckte först inte det lät så kul, i mitt huvud målade jag upp en bild på en riktig skogsmulle-häst. Men det stämde ju inte alls :)

2. Första känslan när jag satt upp var faktiskt WOW! Han var så otroligt mjuk och lätt för hjälperna. Och hade sån himla energi och massa bus i ögonen! Jag föll pladask och avbokade de andra 2 provridningarna jag skulle åkt på samma vecka. För jag SKULLE ha Kalle helt enkelt!

fråga från Sara Jansson:
1. Har du tävlat någon annan häst än Kalle?
2. Hur högt har du tävlat? :)

Svar: 1. Innan jag skaffade Kalle så red jag ett dressyrsto, tävlade dock inte med henne fastän jag fick. Men hade då inte riktigt lusten. Så hade inte tävlat på flera år! Den hästen som jag tävlade sist innan Kalle var ju min islänning! :) Honom tävlade jag hoppning och dressyr med!

2. i hoppning har jag startat 1 m!

fråga från Mina:
1. Har du några tävlingar inplanerade? :)
2. Har du något favoritmärke på utrustning?
3. Hur ser Kalles foderstat ut? :D

Svar: 1. Vi tävlade ju dressyr nu i helgen. Nästa tävling vi har är en klubbhoppning 1 maj och en lokal hoppning 2 maj, om allt går som planerat :)

2. Jag har faktiskt inget direkt favoritmärke om jag ska vara ärlig :) Är ingen märkesnörd! Däremot är jag starkt beroende av vissa färger. Jag älskar brunt i alla nyanser och även grått!!

3. Kalle äter analyserat hösilage och han har en uträknad foderstat. I år under stallperioden har han ätit 13 kg hösilage, lite halm som extra tugg, 1kg lucern, 0,5 kg betfor, gurkmeja och tokosel. det är viktigt att väga ALLT foder!!! även kraftfodret, minst lika viktigt!

fråga från alc:
Vars hittade du Kalle? Hur kom du i kontakt med honom och började med honom? :)

Svar: Fått en fråga om detta men, han hittades via en annons på Blocket. Utan bild och lät väl inte alls som något för mig i annonsen... Stod liksom att Kalle var en häst med mycket att ge, som gillar att gå i skogen och så. Men jag svarade på annonsen ändå. Ägaren hade fått mer än 100 (!!) svar och valde sedan ut ca 7st tror jag hon sa som fick komma och provrida. Jag var en av dom! Jag provred honom 3 gånger, var en tjej till som hon velade med, men hon fick inte komma och provrida igen för ägaren valde mig! hon var också uppe här i småland och kollade på stallet Kalle skulle bo i :) Jag hämtade hem honom ungefär 1 månad efter sista provridningen. Detta var i maj 2007.

fråga från Linn:
Hur många läsare har du om dagen??!

Svar: Oj, det varierar en del. Men 100 per dag! :) Tycker det är rättså okej även om jag önskar fler hittade hit hihi!


dagens ridpass!

vädret har klarnat upp lite. dock är det fortfarande lite smått blåsigt...

när jag kom till stallet kom jag på att helena är ledig på måndagar så slängde iväg ett sms och tänkte att hon kaaaanske skulle till stallet på förmiddagen. och det skulle hon!! så det passade ju fint, då kunde vi ta en tur ihop!
jag på kalle och helena på bella.

vi var iväg ungefär 1 timme och 15 minuter. i början av rundan stötte vi på en skogsmaskin. kalle tänkte han skulle impa på bella så han gick först förbi skogsmaskinen. när vi var nääästan förbi så körde den på några kvistar så det lät massor, så kalle hoppade ner i diket. sen gick bella först sista biten förbi den farliga maskinen :P

vi travade många långa sträckor, kalle längde ut på klivet ordentligt och tyckte det var helhärligt att få komma ut!när vi sen skulle galoppera så låg vi jämsides och kalle fick nått ryck och bockade iväg, haha! så helena och bella valde att ligga bakom istället :P kändes dock väldigt bra i galoppen, ibland vill kalle bara ta bettet och springa. men idag kunde jag ha lite halvlång tygel och stå i lätt sits och han höll ett bra tempo !

kalle skötte sig fint under rundan i alla fall, han tyckte det var jättekul! och båda hästarna var så nöjda sen!

nu ska jag kolla på söndagens avsnitt av ponnyakuten!! ni har väl kollat?

stallet nästa!

godmorgon! nu ska jag bege mig ut till stallet. tänkte egentligen åkt ut för 2 timmar sen men kudden var liiite för mjuk idag ;) men det är ju ändå inte jag som har morgonfodringen idag så :)

har dock inte bestämt vart jag ska rida idag, får klura på det... jag måste vara hemma kl.12 i alla fall :D

har ni några planer för idag?

idag avslutas också FRÅGESTUNDEN, så om ni har någon fråga så passa på nu!!


nästan som i en djurpark...

god kväll sötisar!

nu är man hemkommen från kalleman... hade insläppet men blev visst kvar ett tag hiih! :) mockade och fixade mat åt fantan idag med. kalles box, som jag trodde skulle vara kaos, var hur fin som helst! brabra!

blåste typ storm idag med även om det var lite soligare nu ikväll... jag tänkte jag skulle skritta ut på en lugn tur med kalle, tänkte att han kanske var lite trött efter gårdagens tävling. först tänkte jag barbacka men eftersom det var lite blåsigt slängde jag på en sadel ändå. och tur var väl det!

kalle tyckte inte alls skrittrunda var tillräckligt. han galopperade på stället och småtravade och brallade mest hela tiden. tokhästen <3 men jag försöökte hålla honom nere i skritt i alla fall.

under vår runda kändes det nästan som vi var i en djurpark!! först stötte vi på rådjur... sedan lite senare även några vildsvin (första gången jag ser på riktigt för övrigt!!!) och sen även kanada-gäss. men kalle skötte sig fint, tittade lite på dom bara!

nu så blir det en kvällsmacka. jag har galen träningsvärk överallt! imorgon ska jag hänga upp de nya plaketterna på boxen <3 <3

film - Lokal dressyr LA:1

slänger upp filmen från LA:1 också, här fattas slutet av filmen för minneskortet råkade bli fullt. så typiskt!
i denna klassen var varken jag eller kalle riktigt taggade längre. kalle hade också blivit lite stel och var inte så loss i högersidan. men vi kämpade vårt bästa! kalle var trött och jag med! plus att jag red fel en gång också, haha!Slutkommentaren var:
"Något korta gångarter. Ofta lydig, behöver arbeta tydligare bakifrån, mer eftergift i högersidan. Hamnar ibland något i stolsits. Ofta välplanerat"

Vi slutade ju i alla fall 3a med 4 poäng till segraren, hade vi inte ridit fel hade vi varit 2 poäng ifrån! :D

finaste finaste kalleman <3


film - Lokal dressyr LB:1

nu kommer första filmklippet från igår...
LB:1 red vi, dock är det lite strul med kameran så tyvärr så är inte början med :(Slutkommentaren var:

"Mjukt presenterat. Fin mjukhet i sidorna. Ryttaren kan bli stark i sin sits. Skapa mer bjudning. Stundtals faller den fram"

Och vi slutade som sagt 2a i denna klassen, 5 poäng från vinnaren :) älskar min underbart duktiga häst <3

Bilder från tävlingen!

Tänkte lägga upp lite bilder som togs igår på tävlingen, tack Sussi . Så småningom kommer också filmer. Dock blev inga hela program filmade eftersom först tog batterierna slut och sen blev minnet fullt. HAHA, så typiskt!!

Till första klassen red vi fram ute. Kalle kändes fräsch och nästan fööör lösgjord om man kan vara det, haha! Han lyssnade fint på allt och var mjuk. Jättehärligt! Red fram ganska lagom länge ändå, ca 40 minuter tror jag. Det blåste dock maaaassor!! (bilderna på framridningen tagna med mobil, så ingen superkvalitet!)Till andra klassen red vi fram i lilla ridhuset. Här blev det dock en superkort framridning, red kanske 15 minuter där och så ca 5 minuter inne i stora ridhuset innan jag fick startsignal. kalle kändes lite stelare till andra klassen och även lite trött. och JAG var supertrött till andra klassen, så det blev inte lika bra ridning här... jag säckade ihop lite tyvärr!

kalle och jag efter prisutdelningen till första klassen :) ser ut som jag är superstor men har ju trots allt en stickad v-ringad tröja UNDER kavajen, var rätt kallt :P

Tävlingsresultat 17 april...

Okej då folks! Ska inte hålla er på sträckbänken mer... haha, en del som frågat hur det gått i alla fall :) Jag red alltså LB:1 och LA:1 igår.

I LB:1 var det 33 starter och 9 placerade. Här är resultatet:Ynka 5 poäng till vinnaren! :) Den som vann förtjänade det verkligen, hästen var riktigt trevlig!!

i LA:1 var det 18 starter och 5 placerade. Och här är resultatet för den:Bara 4 poäng till den som vann! Hade en felridning, annars hade jag kommit delad 2a :)

Och jag är SUPERNÖJD med dagens tävlande, som ni säkert förstår :D:DAlla placerade fick också sina startavgifter tillbaka, så det blev en superbillig tävling, haha!

(kommer upp bilder och filmer från tävlingen också !)

tävling dagen lång!

förlåt för extreeeemt dålig uppdatering idag. åkte till stallet vid typ 8:30 i morse. sen mot tävlingen vid 11:45, och kom inte hem från stallet förrän typ 21:30... så det var en lååååång dag milt sagt :)

dagen har dock flytit på bra. knoppningen gick bra, använde sånna där silikonband och de funkade perfekt. sussi fixade också en supersnygg inbakad knopp i luggen... kalle var så tjusig så!!

hade fått låna maries transport idag (tack marie!!) och sussi som chaffis... :) så vi började lasta typ 11:15 eller nåt... kalle gick nästan in först men sen började han leka med mig och spela lite dum. då hämtade vi linan. behövde dock inte direkt använda den för då gick kalle in så fint!!

resan gick bra och det var verkligen GULD VÄRT att ha boxplats en sån här tävlingsdag.. första start kl.14 och andra kl.18... låååång väntan med andra ord :D

kalle stod så fint i boxen, åt sitt hösilage, drack och var helcool :Dvill ni veta hur det gick?? ni får stå ut lite längre :D kommer ett inlägg om det med :)

förberedd för tävlingen!!

åååh, nu är det snart dags att krypa till kojs. för imorgon är det tävling weeii! har precis kommit från jobb. eller för en halvtimme sedan.

nu är benskydden, ridbyxorna, tävlingstoppen i torkskåpet. ridstövlarna smörjde jag precis, så de är superblanka! i köket står väskan med handskar, plastrong och så kavajen förstås.

i stallet så är också mycket förberett. sadeln är smörjd och har vita schabraket på med guldkant och mitt namn broderat, plus nummerlappen! och tränset är smörjt och fint förstås det med!!

har också packat ner lite saker: ridtäcke, 2 fleecetäcken, hjälmen, sporrar, longerlina, spö, vattenhink, extra gummiband, sockerbitar. och så lagt fram transportskydden och lädergrimman.har även packat mat till kallebus. massor med hösilage och så en del havre. ska fylla hönätet med hösilage imorgon också, men det har ju kalle i boxen i natt med halm i så kunde inte förbereda :)kalle är dock inte förberedd alls! :) det blir knoppning, ryktning och svansflätning och det där imorgon. kalle ska vara den finaste av alla, men det är han ju ändå :D :D

så, nu hoppas jag att ALLA hålla tummarna för oss imorgon!! :) frågestunden avslutar jag under helgen!puss på er!

dagens ridpass!

idag så var sista chansen till finslipning inför tävlingen imorgon... och jag gjorde inte som så många andra gör dagen innan dressyr och tragglar dressyrprogram. nej för kalle blev det tömkörning!!

kalle äääälskar ju det och allt går så lätt då även om han kan bli lite fööör taggad! ska se till att ha nån med mig som kan filma någon dag för han är så himla duktig :) det går att göra ALLT :P

idag jobbade jag på ett mer samlat tempo så jag kunde gå bakom istället för att springa... blir lite jobbigt i längden!

vi jobbade mycket svängar och volter, och samlade ordentligt så han nästan piafferade. duktiga kalle :)

i galoppen så jobbade jag på att samla och sedan öka och sedan samla igen. funkade skitbra faktiskt och han brallade inte iväg heller. lycka!

i traven sedan växlade jag mellan att länga steget på långsidan, vara inne på små volter, vända rätt upp och att flytta honom längs långsidorna. vi gjorde både öppna, sluta och förvänd sluta längs långsidan samt även en del skänkelvikning på diagonalen. duktiga kalle :) och utan inspänning eller spö <3

såhär nöjd var min tjockis-kalle efteråt :)nuuuu . TAGGA TÄVLING!!!! :D

martingal & hoppgjord med mag-platta??

jag satt och funderade på en sak nu när jag drack min kopp med morgon-oboy...

jag har ju en sådan sadelgjord med platta på kalle när vi hoppar... och ska ju nu inskaffa mig en martingal alt. en förbygel för att se om det blir bättre då kalle tar upp sitt huvud så otroligt högt upp så man inte kan göra nåntingen...

förbygel hittar vi ju ingen som hans stora bog får plats i... därför tänkte jag nu skaffa mig en martingal istället. men nu kom jag på det, GÅR det ha martingal tillsammans med sån sadelgjord?? hur fäster man den i sadelgjorden isåfall? eller måste man köpa någon special-martingal isf? eller kan man lösa det på annat sätt? :O

EDIT: jag menar alltså om det går att fästa en vanlig martingal, dvs utan snabbspänne!! var en del som kommenterat om det och med snabbspänne är det ju lätt såklart, så korkad är jag inte :D :)

kanske en korkad fråga, men ärligt så vet jag inte :D haha...

såå, help me out :D:D

  PLUS           

funkar det? :)

ännu en vanvårdad häst!

jaa, jag är nog lite av en stammis på tidningen ridsports hemsida... och varje dag är det alltid något mindre kul att läsa. idag skrev man om en vanvårdad ponny man hittat, även ett antal hundar... tycker vanvård är så hemskt, att misshandla är en sak men att låtsas som att något inte finns och inte ge någon uppmärksamhet tycker jag faktiskt, konstigt kanske, är värre! 

Vanvårdad ponny hittades i hönshus

Vid ett oanmält besök på en gård i Emmaboda kommun hittade djurskyddsinspektörerna en ponny i ett igenspikat hönshus.

Ponnyn, som stod på ett golv utan strö som var fullt med gödsel, hade inget vatten eller foder. Inspektörerna omhändertog ponnyn och även åtta undernärda hundar som levde i misär, skriver Östran.

Familjen som bor på gården överklagade omhändertagandet till förvaltningsdomstolen, men fick avslag. Familjen får trots det behålla två andra hundar och fem katter, som länsstyrelsen inte ansåg var vanvårdade.

hemskt, hemskt! tycker inte de skulle ha fått ha några andra djur alls kvar!!


och ni, glöm inte bort frågestunden!


PÅMINNELSE!

glöm inte bort att ställa frågor i frågestunden! inga frågor är dumma frågor!! :)för att komma till frågestunden, klicka HÄR!

dagens ridpass! (programridning)

ja, idag gjorde jag ett nytt försök med min programridning :P red ju program i tisdags också, och det gick ganska okej! då kollade ju snälla sussi också :) idag fick vi klara oss själva! dock hade jag pluggat in programmen tills idag, duktig är jag allt haha!

blev lilla utebanan idag med. tänkte först vara i lilla ridhuset för att få rätt mått och även bokstäver men sen var det ju så otroligt fint väder, redan då kl.8, så hade inte hjärta att gå in inomhus med kalleman :)

tycker fortfarande att det var duktigt av mig att kalle hann vara ute 1,5 timme INNAN jag red och ändå började jag rida strax efter 8 ;)

idag jobbade jag mycket på att bara rida vidare när kalle skulle titta på saker, funkade hyfsat bra! ibland så flög han iväg okontrollerat, men då bara stannade jag och började om...

i uppvärmningen red jag mycket bågar, volter, serpentiner, och mycket rakriktning där emellan. red också lite öppna längs långsidorna! och några slutor på diagonalen. i galoppen jobbade jag på volter och la in några förvända galopper också. jobbade mycket med våra avbrott från galopp till trav också, funkade helt okej idag!

jobbade mycket övergångar och halter. kände så jag kunde släppa efter i tygeln i halten och han ändå stannade i form samt stod stilla. kände också lite på ryggningen, var inget tjafs idag.

sedan red jag igenom LB:1 och LA:1. det gick fint, gick svänga bra och fick till några hyfsade längningar i traven. vårt stora problem IDAG var istället avbrotten från mellangalopp till trav. de har ju alltid varit säkra kort för oss, just för att kalle är så lätt att samla. idag däremot blev han superglad över att få galoppera ordentligt så det gick knappt att få stopp på honom sen :P


efter ridpasset. söt-kalle blundar på andra bilden med <3

kl. 09:15 var kalle ute i hagen igen och jag var hemma 09:45. rätt så bra faktiskt :D

och hörrni, glöm inte ställa frågor i FRÅGESTUNDEN!

väckte hästarna kl.05:55

idag fick hästarna vakna tiiiidigt :) eller ja, de var egentligen redan vakna när jag kom! körde jimsen till jobbet, han började kl.6. sen hade jag morgonfodring idag så kände att det inte var någon mening att åka hem emellan... så jag körde direkt till stallet :)

kalle mullrade som vanligt när jag sa god morgon till honom. så söt! :) sedan var det bara att mata hästar och bära ut höpåsar i hagarna... och sen släppa ut! sista hästen var ute kl.06:30, ganska skaplig tid :D men jag känner ju det, varför ska de stå inne längre på morgonen? det är fint väder, solen skiner, ljust och sådär. ser ingen anledning att hålla dom inne längre ;)

funderade lite smått på att lägga mig och vila i bilen en stund sedan, men ångrade mig, för jag hade ju ändå ingen jag skulle rida med, vilket innebar ingen tid att passa. så det var lika bra att göra allt färdigt och sen rida!

har börjat ge kalle liiiite krossad havre nu, får se hur det funkar!! :) när jag gett honom havre innan har han ju dock blivit helt knäpp :P men än så länge verkar det ju lugnt! :)

kl.08:00 ungefär så var jag redo att rida iväg :P men mer om ridningen idag kommer i dagens ridpass-inlägget :)

 

dagens ridpass!

åååh underbara väder som hållt i sig nu ett par dagar :) var i stallet nu på kvällen och då var det fortfarande väldigt varmt, och blåste inget heller! så det räckte med en fleecetröja på uteritten (ja givetvis byxor o så med men det förstod ni väl :P ), me like!

jag och kalle red ut tillsammans med helena och bella. i början var bella lite trött men hon kom igång sen! kalle var pigg och glad som alltid! vi valde att rida på en grusväg som är som ett elljusspår typ, sånt där mjukt fint grus som såna som springer o så brukar använda :)

det blev mycket trav, och kalle längde ut klivet ordentligt. så söt såå :) bella hade lite svårt att hänga med till en början men sen blev hon väldigt pigg hon också och började till och med galoppera ibland!! vi tog också en ganska lång galopp i spåret, kalle tyckte det var superkul! försökte oss på ett byte också men det gick inte riktigt för kalle bara bockade och studsade :P så vi tog oss ner till trav och fattade andra galoppen i stället!

sen blev det en hel del trav till och så avslutade vi med ca 15 minuter skritt hem. båda hästarna såg så nöjda ut så!

kalle skyggade faktiskt inte för något alls direkt idag, han blev rädd en gång när helena röt åt bella som tramsade. och så en gång när helena sa STOPP åt bella så tvärnitade han :P haha, så söt :)

och hörrni, glöm inte att ställa frågor i frågestunden!

men IDIOTER!!!

ursäkta min rubrik , jag var faktiskt alldeles nyss på ett strålande humör! solen skiner och allt är kanon och jag ska ut och rida i solen med helena och bella senare....

men så klickar jag in på tidningen ridsports hemsida... och vad ser jag där? jo någon jävla äcklig vidrig SJUK människa har varit på en häst igen... fy fan säger jag bara!! jag brukar inte vilja skada någon med med "såna där" som ger sig på djur har jag INGET till övers för, önskar er all smärta!

Ponny knivskuren i könsorganet

Ett ponnysto hittades på tisdagseftermiddagen i sin hage i Häggsjön utanför Katrineholm, med skador på könsorganet.

Ägaren upptäckte skärsåret vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen, och ringde efter veterinär och polis. Veterinären konstaterade att stoet blivit knivskuret i slidgången. Ägaren hade kontrollerat sin ponny vid 13-tiden, så skadan ska ha uppkommit mellan klockan 13 och 15.

Polisen är nu intresserad av att komma i kontakt med personer som kan ha sett något i närheten av Häggsjön under tisdagen, skriver Katrineholms-Kuriren.


tävlings-fundering!

nu så står jag här i valet och kvalet och kan inte bestämma mig för vilken tävling jag ska välja...

båda har sina för- och nackdelar.

Tävling 1 - Lokal hoppning Alvesta Ridklubb* blir i så fall bara 1 klass, 90 cm
* osäker om vi kommer vara "klara" för 90 cm tills dess, vi har ju mest hoppat smått nu på grund av många uteslutningar pga stopp i höstas...
* nära & bra! (1,5 mil ca)
* vår modersklubb, där jag också hade kalle uppstallad i början. så vi har ju varit där innan :)Tävling 2 - Lokal dressyr Kalmarbygdens Fältrittklubb* blir då 2 klasser: LB:3 och LA:3, roliga klasser!
* lång resa, ca 11 mil
* blir lång dag både på grund av resa och att det är dressyr
* finns ej uppstallning...
* kul med nya ställen
* samåker i så fall med en annan tjej från klubben


såååå snälla folks, hjälp mig att välja :D :D

FRÅGESTUND!nu drar jag igång en frågestund här i bloggen, så ni kan fråga PRECIS vad ni vill :) så kom igen nu alla, in med era frågor! NÅGOT måste ni väl undra? ;)

checkar ut...

nu folks, har jag jobbat litegrann, och kommit hem och ska nu stänga ner datorn för idag! :)

har skickat efter en martingal, får se om den kan passar. bara storlek full men samma märke som mitt ena träns i storlek full som är MEGASTORT! :) så förhoppning finns! :D

och jag är taggad och nervös som attan inför tävlingen på lördag, iiiiih :D:D

ni lovar att hålla alla tummar för mig och kallebus då va?


startlistor inför lördagens tävling!

åååh, nu är jag hypernervös!! startlistorna inför lördagens tävling och vår första "riktiga" tävling för säsongen ligger nu ute, bara varit ute på klubnivå hittills i år.

jag ska ju då samåka med anna och bellman är tanken så vi bad om att få starta i närheten av varandra... och gissa, jo vi startar precis efter varandra :D superbraaaaa!!

dock upptäckte vi IDAG att tävlingen startar kl.12 vilket betyder sooovmorgon :P och att kalle hinner rasta sig ute lite också :)

(om någon känner sig manad att komma dit och heja och kanske hjälpa mig lite så är ni mer än välkomna, dock får ni nog ta er dit själva eftersom jag åker med annas familj :D)

här är då listorna :D

första tävlingen för säsongen är för mig viktig på ett sätt och oviktig på ett annat. resultatet bryr jag mig inte så mycket om, men jag måste få komma ut och känna att jag kan slappna av liiite mer inför nästa tävling i alla fall! :) ta steget över tröskeln helt enkelt!! tar det lång tid innan debuten så sitter jag och samlar på mig massvis med nervositet så blir det bara pangkaka av alltihop!

dagens tema: "ALLT DU BEHÖVER VETA OM HÄSTAR"

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

har ni träffat någon riktigt riktigt kunnig hästmänniska någon gång? det har jag!! när jag var yngre, runt 13 år, fick jag möjligheten att han en islandshäst som min egen. inga kostnader, inga krav! jag provred och det var förälskelse direkt!ägaren till denna islänning var veterinär. många kanske uppfattade honom som vem som helst. men i mina ögon var han så mycket mer! denna människa visste verkligen ALLT! sådant som han pratade om DÅ, för ungefär 10 år sedan, har andra hästfolk i min omgivning förstått NU!

allt hade han svar på, och då bara inte veterinära saker. var det någon har var osäker på så kunde han försvinna i någon timme eller två och sedan komma tillbaka med hur mycket information som helst!

för mig har han betytt en stooor del för min uppväxt och mitt hästkännande. och jag är glad att han har lärt mig så otroligt mycket. vissa uppfattade kanske honom som förvirrad, jag var/är nästan säker på att han är överintelligent.

en dag fick jag två böcker av honom. han sa att "det som inte finns med i dessa böcker är inget du behöver veta. allt du behöver veta om hästar står i dessa böcker". jag var vid det här laget alltså bara 13 år och hade fått 2 tunga tjocka böcker, skrivna på gammelsvenska i handen. jag minns att jag knappt ens orkade bära dom.författaren till böckerna heter C. G. Wrangel, och böckerna heter Handbok för Hästvänner 1 och 2.

ska jag vara ärligt så har jag ännu inte läst böckerna, men jag har faktiskt starka funderingar på att göra det.

hittade ett utdrag ur boken där man skriver lite om hackney, ni vet rasen som har såna otroliga knärörelser?

här kommer utdraget: 

"Ju högre en häst lyfter knäna, desto högre blir han betald, utan att minsta afseende fästes därpå, om han sätter bakbenen ordentligt under sig eller släpar dem mödosamt efter sig. Att detta oförnuftiga mode redan förmått sätta sin stämpel på hackneyrasen, bör ej förundra någon. Den tid då man av goda skäl uppskattade hackneyn såsom en snabb, hård och uthållig häst är länge sedan förbi. Numer är han endast ett dyrbart utställningsobjekt, som ej duger till annat än att visa sina himmelshöga knärörelser för den kritiklösa mängd, som bildar stampubliken vid korsofärder och på utställningar. Det är ju själfklart, att en dylik benrörelse omöjligen kan bibehållas på dåliga vägar eller på långa distanser.

Den är som engelsmannen säger "Only for show". Genom att dessutom söka öka hackneyns storlek, har rasen ytterligare försämrats. Hans så att säga naturliga höjd är 156-158 cm., mäter han mer, t.ex. 162 cm,. så förlorar han sin rastyp och passar öfverhuvudtaget ej längre hvarken för det ena eller andra ändamålet.
  
Att söka utveckla den moderna hackneyn till ridhäst vore för öfrigt ett på förhand alldeles misslyckat företag. Den tiden då ännu inga järnvägar funnos reds hackneyn visserligen ganska mycket, men numer ser man aldrig en lantman, med hustrun sittande på en kudde bakom honom, ridande till torgdagen i närmaste köping. I jaktfältet eller i Londons parker söker man äfven förgäves efter ridhästen med hackneytyp. Hvilken klok ryttare skulle väl också komma på den idén att sätta sig på en häst, hvars rörelser skulle bereda honom en sann tortyr!
  
Hvad jag här ofvan sagt om den moderne hackneyhästen förklarar hvarför den franska stuteriförvaltningen numer visar ett misstroende mot denna ras. Förr i världen brukade nämligen massor af Norfolk Trotter eller Roadster-hingstar importeras till Frankrike, där korsningen med dessa djur gjort den franska afveln en ofantlig nytta, synnerligast i Normandiet och Bretange. Italien, Ryssland och Österrike-Ungern höra dock ännu till kunderna hos de engelska uppfödare, hvilka förse marknaden med snitsiga hackneyhästar med höga knärörelser.

Bästa kunden är likvisst Amerika, som bedrifver en blomstarnde hackneyafvel med material, delvis importerat äfven från Frankrike. De pris som betalas äro ock rent amerikanska. Så erlades t.ex. presidenten för "American Hackney Horse Society" år 1892 icke mindre än 3.000 guinéer - c:a u7.000 kr. - för hackneyhingsten Cadet. På utställningen i Islington 1906 blef en berömd afvelshingst Diplomatist, såld till Holland för 1.000 pd. st. och ännu en annan hingst "bortslumpades för 800 pd. st. Öfver dåliga tider hade engelska uppfödarna af hackneyhästar sålunda näppeligen skäl att beklaga sig."Wrangel var en riktigt känd hippolog.

någon av er som läst böckerna? har ni någon människa som verkligen kan massor om hästar som ni beundrar? :)

dagens ridpass! (programridning)

till och börja med, stor SUCK för jag hade precis skrivit typ hela inlägget när något hände och allt försvann?!? vet inte om jag råkade trycka något snabbkommando med tangenterna...

iaf, det första jag har att säga om dagens programridning är också SUCK! kalle var ju så fin igår så jag hoppades på samma känsla idag... men icke! han var pigg och stark och ville mest köra sitt eget race. plus att han skyggade HELA tiden vid ena kortsidan, som vi dessutom gått förbi typ 100 gånger innan...

i uppvärmningen var han dock väldigt lydig och fin, fick till och med kommentar om hans lydighet av en av de som satt och fikade bredvid ridbanan :P

jag red tillsammans med anna och bellman, som också ska tävla på lördag. förhoppningsvis ska ju kalle och bellman åka tillsammans till tävlingen! :) vi kunde i alla fall skritta vääääldigt nära varandra utan att de tjurade. kalle var nästan lite blyg och smårädd för bellman, han trodde nog att han skulle vara elak! men sen så slappnade kalle av när han märkte att bellman var en rättså snäll häst :)


kalle & jag , lokal dressyr i alvesta 2008, sist vi red LB:1 tror jag :P blir inte så ofta...

snälla sussi kollade när vi red program och gav oss synpunkter! det behövs nu när jag inte har någon träning förrän nästa vecka...

började med att rida LB:1. det gick bra, det är ju ett väldigt lätt program och ganska tråkigt också! var väl nån liten miss här och var bara.

det vi ska tänka på i LB:1:
* rida vidare när han skyggar
* rakrikta ordentligt
* ge mycket stöd och support i mellantraven
* behålla stöd på yttertygeln när jag ska in på diagonalen

i LA:1 sedan däremot, så började kalle bli lite trött. det var ju ganska soligt och varmt så han svettades en del. och när kalle blir trött så hänger han sig i bettet och spriiiinger! så det var lite kämpigt! samtidigt som han fortsatte att skygga på ena kortsidan. det blev också lite mindre seriöst för jag kunde helt plötsligt inte programmet, haha.


kalle och jag igen på lokala dressyren i alvesta 2008... jag sitter dock som en hösäck :D

i LA:1 hade vi därför mer att tänka på:
* formen - försöka hålla formen fastän han blir trött
* LÄRA MIG PROGRAMMET :P
* behålla stöd på yttertygeln när jag ska in på diagonalen
* ge mycket stöd och support i mellantraven
* tänka på stöd på yttertygeln i trav-volterna
* takten! även när kalle blir trött
* noga med skänkelvikningarna (så inte baken kommer före och så inte kalle förböjer sig)
* rida vidare när han skyggar

var lite smått besviken över dagens ridpass när jag sedan travade av kalle och så småningom gick med honom hemåt!

när vi var nästan framme kom en äldre dam springande och ropade "ååååååh vilken otroligt vacker häst du har". och så klappade hon och berömde och frågade och var helt kär i kalle :) kalle stod mest och såg förvånad ut, men han gillade när hon pratade med sin lugna stämma med honom. jag var så rädd att han skulle buffla på henne så hon skulle ramla i backen men det var som att han visste att han var tvungen att uppföra sig :) så vi stod där och pratade några minuter om hästar, katter (?? kom in på det när vi pratade om hans vita strumpor) och sådär.

efter lite snacks så fick kalle gå ut i hagen igen till sin bella. de är förstås nakenfisar idag med! vi har 14 grader i skuggan, lovely!


jag älskar dig ändå, kalle :) vi har alla dåliga dagar :D (denna bild också från lokal dressyr i alvesta 2008)

nu: projekt-skrivande!

hoppryttare som piskar sin häst ALLDELES för mycket!

ja herregud, läste nu på tidningen ridsport om en amerikansk hoppryttare, michael morrisey, som blivit filmad när han piskar sin häst REJÄLT! att inte tävlingsarrangören såg detta och gav varning/avstängning är för mig lite smått obegripligt!! dock har han NU, typ en månad senare, blivit avstängd. tur man tog tag i saken senare i alla fall.

misshandel av djur är under inga omständigheter okej i mina ögon! att piska sin häst över hindrena tycker jag tyder på att något är fel i grunderna. man ska inte behöva piska hästen över, hästen ska vilja. vill hästen inte hoppa, byt gren!

här är filmklippet på morrisey... tycker ni att det är såhär det ska se ut ?usch, tragiskt... :(

dumma mobilbloggning!

bläää! jag bloggade från mobilen i morse, vid 7-tiden. men det har visst inte kommit upp, suck!

idag hade jag i alla fall morgon-stalltjänsten i stallet. myyys och vara där så tidigt tycker jag! jag var därute vid 06:40 ungefär. strax efter 7 var alla 9 hästar ute i sina hagar och mumsade glatt på sin frukost!


(bilden som skickades med mobilbloggningen som inte ville komma fram...)

kalles box var en dröm att mocka idag, inget nergrävt eller så. duktiga kallebus! :)

när jag hade gjort färdigt i stallet så la jag mig i baksätet på bilen en stund och vilade, var såååå himla trött och hade en stund över innan jag skulle vara på ridbanan, skulle rida med anna idag... men det var skönt med en powernap!

idag stod programridning på schemat och det kommer strax ett inlägg om hur det gick...

så länge: vår söta stallkatt esmeralda <3dagens ridpass!

god kväll! jag kom hem från kalle för 45 minuter sen ungefär, blev en kväll med honom. jättemysigt! och det är så underbart när det är ljust så pass länge nu! var inte ens riktigt mörkt när jag körde hemåt vid 21:10.


söt-kalle innan vi red iväg till anläggningen idag :)

idag blev det ett dressyrpass på stora ridbanan! mitt mål med passet var att mjuka upp och rida lite av alla momenten som ingår i programmen jag ska tävla på lördag...

i uppvärmningen var kalle pigg och hade ett härligt kliv. i galoppuppvärmningen var han något stark också men det släppte sen.

vi jobbade alltså med lite grejjer som ingår i LA:1

* 10 meters volter i trav - gick bra, kalle var ovanligt följsam, trodde han skulle va kämpig här eftersom vi hoppade igår vilket var mkt bus från hans sida

* förvänd galopp - funkade också bra, han låg kvar i den förvända

* avbrott från galopp till trav - gick väldigt bra när jag väl hade bestämt mig för avbrott, annars blir det så att kalle bara kortar och kortar galoppen. och han fattade heller inte den rättvända efter avbrottet som han gjorde på träningen hela tiden förra veckan. bra!

* vända in vid B/E och göra halt i mitten och sen rygga - gick ganska bra faktiskt, lite tveksamt i början men bra sen!

* inridning på medellinjen och halt + vända in från B/E och göra halt - gick bra! kalle stod stilla i halten, och började inte backa som jag var rädd att han skulle göra eftersom vi jobbade ryggning innan

* mellantrav på diagonalen - vår allra svåraste grej, men fick honom att länga lite så då nöjde jag mig!

*skänkelvikning åt båda hållen - svarade bra och jag kunde parera så inte baken gick före en enda gång!

passet gick kanon och därför blev det ett kortare pass, vi var bara iväg i 40 minuter (inkl. skritt dit och tillbaks, sammanlagt typ 10 min). jättehärligt! imorgon blir det lite programridning och sussi ska kolla. hoppas det känns lika bra då :)

tillbaka i stallet hjälpte jag till att kvällsfodra också. kalle sover naken <3

nu ska jag strax krypa till kojs, har frukosten imorgon i stallet! :)


kalle-tjockis med sadeln vi lånar av min tränare, en kieffer master. JAG älskar den, sitter kanon i den, bara frågan om den ändå är för vid för kallebus... (här ser ni också hans stooooora bog som inte får plats i någon förbygel/martingal :P


bild-bomb!

HÄR kommer lite gulli-gull bilder på kalle och bella från igår, fick dom skickade av helena för det var hon som fotade... här hade de inte hunnit få av sig täckena än :)

kalle i blått och bella i grönrutigt :) eller ja, ni känner nog igen kalle ;)
strax ska jag till stallet, och rida. weeii :)

någon som ännu inte sett ponnyakuten?någon av er som ännu inte sett ponnyakuten? isåfall skulle jag faktiskt råda er att kolla på det :) alla avsnitt kan ses på svt play... och nu är det bara två avsnitt kvar. buhuu, vill inte att det ska ta slut!

i början var jag väldigt negativ och tänkte liksom, varför ska jag titta på ett barnprogram? men jag gav det en chans och satt bänkad när första avsnittet sändes på TV. och jag ångrar det INTE! tycker det är ett jättemysigt program och kul med alla gästtränare de fått träffa. och även jag och ni andra som tittar har fått tips som kan testas på ens egen häst.

jag ska till exempel prova den lastnings-metoden med kalle, han har ju varit lite sisådär ibland med lastningen! :)

och den "ungen" som jag hade svårt för i början har nu fått en speciell plats ändå. JAG som inte har ett dugg med henne att göra, är så otroligt stolt över hennes utveckling och allt hon förbättrat under tiden i ponnyakuten! jättehärligt att se, jag bara ler när jag ser henne och hennes ponny...

den tjejen jag pratar om är (förstås) julia och hennes ponny jamba!tobbe larsson var för mig helt okänd när jag såg första programmet av ponnyakuten! men nu efter att ha sett 14 avsnitt så är jag faktiskt väldigt imponerad av hans jobb! jag tycker det är viktigt att jobba hästen från marken också på det sättet han gör...VAD TYCKER NI OM PONNYAKUTEN? NÅGON AV ER SOM VERKLIGEN IIIIINTE GILLAR DET? :)

NY EFTERLYSNING: FÖRBYGEL!

jag behöver veeeerkligen hjälp med att hitta en förbygel till kallebus. med martingal då! alternativt bara martingal!!

förbygeln måste gå att beställa online, alternativt finnas runt växjö eller halmstad. eventuellt i malmö... :)

vet att jag efterlyst tidigare men tänkte att jag försöker igen, fick inte så många svar då :)

Krav:

* finnas i X-full alt. var vääääldigt stor i storleken... ( i full fattas typ 20-30 cm på remmarna som fästs på sidan av sadelns framvalv )

* svart med silvriga spännen

* väldigt gärna vita sömmar

* om resår: svart/vit eller helsvart (ev. helvit)


HEEEELP! är det bara jag som har en häst med jättemegabauta-bog? :)

bilder från hööks...

tips från coachen!

jag har några råd till er idag...

1. rid inte utan handskar
2. om du ändå vill rida utan handskar, använd i alla fall handskar när du rider med nya tyglar
3. om du ändå envisas, använd i alla fall handskar när du hoppar en hoppglad häst som inte fått hoppa utomhus sedan hösten

väljer du att INTE följa mina råd kommer du sluta som jag; med blåsor på fingrarna :(

vad tycker du om att butta är godkänt?

ÄNTLIGEN kommer mer debatt om ämnet. själv tycker jag det är helt galet sjukt att det är tillåtet att tävla häst som behandlas med butta. EN HÄST SOM INTE ÄR REN UTAN BUTTA SKA INTE TÄVLA! vad anser ni om ämnet?

från sporthästen.se :

FEI VILL HÖRA DIN ÅSIKT OM BUTTA:
   
   I mitten av april lanserar FEI  en webbsida där alla ocensurerat kan säga sin mening om fenylbutazon i tävling. "För att kunna få ett slut på buttadebatten", säger FEIs Sven Holmberg. Samt ett beslut i höst.

Ska fenylbutazon och andra icke-steorida antiinflammatoriska medel vara totalförbjudna på häst eller inte?

Den frågan har osakat en djup spricka i FEI-världen och höll på att omkullkasta allt annat antidopingarbete som gjordes under förrra året.

hela artikeln kan du läsa HÄR!


KAN NÅGON RÄDDA HÄSTEN??

Häst riskerar att avlivas

Polisen i Ånge har en tid försökt att sälja en häst som omhändertagits men inte lyckats. Nu riskerar hästen att avlivas, att skänka bort den är inget alternativ.

Hästen är en varmblodig travare född 2001 och den omhändertogs i oktober 2009. Polisen säger till Sundsvalls Tidning att det inte är aktuellt att skänka bort hästen, blir den inte såld är avlivning enda alternativet.

sorgligt att de inte vill skänka hästen, om det nu är en fullt frisk och välmående häst som funkar bra med människor och andra hästar!! visst, är det en problemhäst så förstår jag väl att det är bättre att låta den somna in... men annars?!!? hade jag haft ett eget stall och priset var rimligt hade jag kunnat ta hem den, men nu har jag ju inte det :/

(informationen kommer från tidningen ridsport)


Lite mer om Kaloescha!Namn:
 
Kaloescha

Kallas:
 
Kalle, Kalleman, Kallebus, Kalleponken osv osv.

Storlek:
168 cm

Ålder: 
Fyller 18 år den 15 maj (!!)

Kön: 
Valack

Ras: 
KWPN / Holländskt halvblod

Färg: 
Mörkbrun

Vad ingår i träningschemat per vecka: 
Dressyr, hoppning, uteritt, vila/skritt, tömkörning (försöker i alla fall få med ett töm-pass per vecka)

Utevistelse i antal h/dag: 
Ca 12 timmar per dag (ca 7-8 till 19-21)

Hagkompisar, antal: 
Kalle går tillsammans med sin halvblodstjej Bella, 20 år!

Tävlingsmeriter:
Tävlat upp till 130 hoppning med tidigare ägare. Jag har tävlat upp till LA:3 i dressyr!

Mål i år:
Först och främst: HA KUL OCH FÖRBLI SKADEFRIA! Annars är det väl några LA-starter med godkänt resultat. Om vi kommer tillbaks i hoppningen så blir det väl att starta någon lokal hoppning. Men detta beror lite på hur det känns på träningar och hur Kalle verkar! Verkar han inte självsäker så blir det bara klubbhoppningar, han har ju haft en lång hoppkarrär redan så :)

dagens ridpass!

ååh underbart väder igen! kärlek på det! ska förhoppningsvis få lite bilder av helena sen... kalle låg nämligen ner i hagen idag och myste och helena fick en del bilder på honom :) söt-kallen!

idag provade jag det nya tränset, det passade fint! nosgrimman var dock STOR (sjukt hur mkt det kan skilja i storlek mellan olika märken) så måste göra fler hål :)red på stora utebanan, kalle var pigg och stark. måste verkligen fundera på ett nytt bett i hoppningen. med detta bara gapar han och springer...

värmde upp i alla gångarter och kände så han svarade och gick att styra. galopperade över en bom ett par gånger också i varje varv för att träna upp mitt öga lite med taxering.

stod ett hinder framme med som vi skuttade över ett par gånger i varje varv. låg kanske på 70 cm. kalle var pigg och glad och blev väääldigt stark efter hindret. fick knappt stopp på honom!

men det gick bra i alla fall, måste hoppa lite mer nu :) och så ska jag ta tag i oleg så vi kan träna lite för honom snart med :D

kalle går givetvis naken idag med, vi har ca 12 grader i skuggan och i solen är det säkert mycket mer. UNDERBART!

ännu fler rymlingar!!

hästar verkar rymma från sina hagar varje dag och vara ute och springa på större vägar... :(

tidningen ridsport idag:

Lösa hästar på 90-väg

Ett 20-tal hästar hade kommit lösa i Uppsala på lördagsförmiddagen och sprang bland bilarna på en 90-väg.

Vägen som hästarna sprang på hade viltstängsel så det fanns ingen stans för hästarna att komma undan trafiken, skriver Expressen.

Polis tillkallades och de kunde tillsammans med personal från den ridskola hästarna rymt från ta dem av vägen och in i en hage.
- Alla kom tillbaka oskadda, både hästar och människor, sa Lars Pernler, Uppsala PK, till Expressen efteråt.

tur att alla klarade sig oskadda, det kunde ha gått riktigt illa!


mitt paket hade kommit....!

wohoo! var och hämtade ut mitt paket innan ikväll...

ifrån... :och det innehöll:


silikongummiband, får väl se hur de håller :)


nytt schabrak till hoppsadeln, men vet inte om jag ska byta ut det mot ett dressyrschabrak, vad tycker ni?


ett nytt billigt träns med pullarnosgrimma, i hopp om att denna nosgrimman är större än min andra pullarnosgrimma, såg dock inte så lovande ut :(

kul att några av er verkar gilla nya designen också! jag är ju inget vidare på att designa men :P

1696677 oj lite mycket kanske? Var

0-39c5d53d4a91dd970f976beea6918271.png

Kolla varifrån!

oj lite mycket kanske? Var o slängde massa papper o sånt, hade visst sparat på oss en del ! Vad gör ni folk? Puss!


ny design!!

jag filar lite på en ny design, kanske blir den så som den är nu?!!? kom gärna med åsikter, jag är urdålig på att fixa headers och fixa med bloggdesignen men jag gör ett försök :D:D

tyckte headern behövde bli mer vårig och även färgerna :)

sååå. tycks? :)

kvarkavarning igen...

uuusch. gillar inte kvarka ALLS...

läste detta på tidningen ridsports hemsida:

Kvarka på Flyinge

Vid provtagning har kvarkabakterien Streptococcus Equi konstaterats hos en av fem sjuka hästar i ett av skolstallen på Flyinge.

Stallet har därför stängts och hästarna har isolerats från övriga delar av anläggningen.

Övrig verksamhet på Flyinge påverkas för närvarande inte. Verksamheten vid Färs och Frosta seminstation, som ligger väl avskilt från Flyinges huvudanläggning, påverkas inte heller utan pågår i normal omfattning skriver Flyinge på sin webbsida.


mysig uteritt och konstigt väder!

god förmiddag! :)

idag var jag uppe med tuppen, redan kl.7. och var i stallet strax innan 8. skulle rida ut med sussi kl.9 nämligen :) vädret var/är lite konstigt dock. mulet och blåsigt ena stunden, sen blir det lite sol, sen duggar det lite... man vet inte riktigt om det ska spricka upp eller om det ska bli ösregn!

eftersom jag kom till stallet så pass tidigt så var inte hästarna ute ännu, de som hade morgonen var där och fixade när jag kom. så jag tänkte att jag kunde släppa ut kalle och bella! tog kalle först, eftersom han visade direkt att han var redo att gå ut :P och så sprang han ut i hagen efter jag hade trätt av honom grimman vid ingången. dock sprang han inte för att ställa sig och äta frukost. istället så sprang han iväg för att kasta sig i leran och rulla sig! tokhästen, han ville väl passa på när han var naken! :)

och just det, glömde skriva om gårdagens ridpass. det var dock inte superspännande, skrittade ut med helena på bella bara en kortrunda. kalle älgade på ordentligt så jag fick stanna honom hela tiden för att vänta in helena och bella :)

idag blev det också en uteritt. vi mötte upp sussi kl.9:15 för en härlig skrittrunda! kalle och ricko var pigga och glada! var mysigt att komma iväg på en riktigt låååång runda och sitta och bara ha det bra på hästryggen, och prata massa häst! 

kalle blev allt lite paff idag, han är ju van vid att han ska vara den snabba som får vänta på de andra. idag så höll han och ricko samma tempo, eller så höll ricko lite högre tempo! kalle pinnade dock på så gott han kunde, söthäst <3

det blev ungefär 1 timmes skrittrunda i friskt tempo! sedan fick kalle busa ut i hagen igen. la på honom det ofodrade täcket ändå, vädret var lite ostabilt. från att jag hade släppt honom i hagen, hängt hans grimma på boxen och gått ut på baksidan med en vattenhink så hade kalle och bella hunnit lääääängst ner i hagen där de stod och mumsade tillsammans. 

imorgon blir det antingen lite hoppning eller lite programridning tror jag!! 


lite frågor & svar mitt i natten!

strax ska jag krypa till kojs, men först lite frågor och svar... enjoy!

Vad har du för färg på dina ridbyxor?
2 par bruna, 2 par rutiga, 1 par vita, 1 par gråblå

Har du ridstövlar eller ridskor?
Ridstövlar vid ridning, ridskor vid stallpyssel :)

Vad är din favorithäst för ras?

Kalle är ett holländskt halvblod!

Anväder du chaps?
Ibland, inte så ofta :)

Vad har du för storlek på din hjälm?
59 (stor hjärna? :P)

Hur bra tycker du ditt stall är från skala 0-10?
Jag ger mitt stall 8, det jag saknar är spolspilta, torkrum och täckesbyte.

Är hästar ditt liv?
Han är inte hela mitt liv men en väääldigt stor del! :)

Inne på ditt rum, syns det att du gillar hästar?
Mja, ligger ju alltid lite tidningar eller så framme! Än har jag ingen förstoring på Kalle (inramad) på väggen men det ska fixas!

Har du ridit en häst som är över 160 cm i mankhöjd?
Ja, Kalle är ju 168 cm :)

Har du ridit en hel svart häst/ponny?
Jaa :)

Har du ridit en fjordning?
Jaa, Gilbert och Donna på ridskola när jag var yngre

Har du ridit en shettis?
Ja, min första medryttarhäst Lessy var en shetlandsponny

Har du ridit en travare?
Jopp, hade en som tillridningsobjekt, Anna

Du rider dressyr i bland?
Haha, ja! Det är grunden i all ridning!! :)

Du använder alltid hjälm när du rider?

Ja, det gör jag! I förra stallet red jag ibland utan, men inte ofta. Det är en billig livförsäkring

Du kan stallreglerna?

Ja, det kan jag!

Du är i stallet mer än 7 gånger i veckan?
Ja, det blir ju varje dag i alla fall och någon gång i veckan blir det 2 gånger samma dag!

Har du en speciell favorit häst/ponny?
Jaaaa, min fina Kalle <3

Du rider mer än 4 gånger i veckan?

Det blir oftast 6 gånger i veckan!

Du bor nära ett eller flera stall?
Nu ligger närmsta stall ca 2 km bort. När jag flyttat kommer närmsta stall ligga max 1 km bort. Kalles stall kommer då ligga ca 1,7 mil bort!!

Du går på ridskola?
Nej, inte nu! Slutade rida på ridskola år 2000.

Du brukar rida i ridhus eller paddock?
Ja, både ridhus och ridbana, varvat med skogsturer

Har du haft sommarhäst?
Nej :)

Har du ridit mer än 1 år på ridskola?
Japps, först 1 år. Sedan uppehåll några år. Och sedan 6 år!

Tycker du om att hoppa?

Ja! Men jag är väldigt försiktig, men har lärt mig massor sedan jag började hoppträna regelbundet!

Tycker du om att rida dressyr?

Ja! :)

Vilken färg tycker du mest om på hästar?

Som Kalle, brun med massor av vita tecken. Eller en riktigt kolsvart häst med vita tecken! :)

Hur många hästar har du haft?

Aldrig ägt någon på pappret, Kalle lär bli den första! Men haft 2 foderhästar.

Rider du för någon privattränare?

Ja! Dressyr varannan vecka, och hoppning ca 1-2 gånger i månaden.

Hur länge har du ridit?

17 år

Vad fick dig att börja rida?

Oj, när jag var 3 år vet jag inte riktigt faktiskt. Men när jag började igen sen så var det för att mina systrar gjorde det, och några kompisar.

Vilken gren gillar du mest?
Svårt val. Gillar både dressyr och hoppning massor!

Har du egen häst?
 
Än så länge foderhäst...
 
Har du någon medryttar/skötarhäst?
Nej inte nu, min senaste medryttarhäst slutade jag med 2006!

träningstips!

åh, nu hittade jag en bra nyhet, har dock inte själv hunnit kolla in det ordentligt, men ska bli under kvällen hoppas jag...

se här bara, från tidningen ridsport:

Baryard ger träningstips på Facebook

Malin Baryard-Johnsson har spelat in flera kortare träningsfilmer, där hon rider olika övningar. Filmerna finns nu på Facebook för den som vill ta del av Malins tips.

Man hittar träningsfilmerna på sidan H&M - We Love Horses, men man måste ha ett Facebook-konto för att kunna komma in på sidan. Är du redan medlem på Facebook söker du på H&M - We Love Horses. Under våren kommer det även att läggas upp träningsfilmer med Peder Fredricson.

jättebra och kul tycker jag!! :) nån som hunnit checka in det redan? :)


tävlingsdags!

nu är vi anmälda till en tävling... nästa lördag!
blir 2 klasser, tyvärr på kort bana, men man får ta det som finns. LB:1 och LA:1 blir det!

nu får vi bara hoppas att vi inte blir bortlottade, är för många anmälda... om de inte väljer att ta in en domare till!


LOOK WHAT I FOUND!!

ååååh lycka lycka lycka! minns ni att jag skrev i ett inlägg att jag ville ha vita dressyrskydd... och jag har ju alltid gillat de här som är i neoprene, men har bara hittat dom i svart eller blått... fram tills idag! för idag hittade jag vita!! ååååh så lycklig :)


(beskydden finns hos horze)

nån som har benskydd av denna modellen? inte just från denna tillverkare men, samma typ av skydd! vad har ni för storlek? tänkte främst på bakbenen... funderar på full och x-full till kalle :)

hästmisshandlare i farten igen...

åååååååh jag blir så jävla arg rent ut sagt när jag läser/hör om hästar (och andra djur också för den delen) som blivit skurna eller skadade på olika sätt av människor. förstår verkligen inte vad det är för fel på dessa människor... jag vill faktiskt inte ens kalla dom människor. nej, de är MÖGEL i mina ögon! :( avskum!

från tidningen ridsport:

Unghäst attackerad i hagen

Någon gång mellan klockan ett och halv sju i tisdags eftermiddag blev en unghäst som gick i en hage i skånska Sösdala skuren av ett vasst föremål.

Enligt distriktsveterinären kan de två skärsåren på hästen inte vara självförvållade. Händelsen är anmäld som djurplågeri och polisen är intresserad av information om någon har sett något misstänkt skriver Norra Skåne.


filmklipp: kallebus!

lägger in en liten filmsnutt på kalle i sommarhagen idag :)


bildbomb från idag på kalleman!

tänkte bjuda på lite bilder från idag, dock tagna med mobilen!!jag är ju ingen bra fotare meeen :D kalle gör sig bra på bild, min fine runda pålle :) överlycklig att han inte tappade allt hull och alla muskler denna vintern! lättare att få bort lite mage än att jobba tillbaka alla musklerna...

vilodag för kalle, massor att göra för mig!

idag fick kalle en välförtjänt vila! han har ju gått mycket nu här, och jag tyckte han skulle få vila sina muskler litegrann! tror dock inte kalle höll med men :P jag gick en promenad med honom i alla fall, och han var pigg och busig, som alltid :) tokiga häst!!

naken idag med, det gillar han! skulle kanske regna senare, men det får jag ta ställning till då!

kalle och jag var och hälsade på uppe i sommarhagen också, kalle tyckte det var helmysigt att vara där igen :) hoppas, hoppas, hoppas vi kan släppa dom dygnet runt där om några veckor, så gräset börjar växa ordentligt nu! :)

tog massor med bilder på kalle idag med mobilen! vissa blev väl kanske inte jättebra men :P och så en liten filmsnutt med! men det får bli i ett annat inlägg!

nu ska jag kasta mig i duschen och sedan återgå till mitt projekt! förflyttar mig nog dock UT när jag ska läsa och skriva på projektet!

:)

Lite frågor & svar såhär en torsdag!

Brukar du vara nervös när du ska tävla?
Jaa, alltid nervös!! Mest för resan och för hur Kalle ska bete sig på framridningen :P

Rider du hoppning eller dressyr eller fälttävlan?
Både hoppning och dressyr :)

Har du hästarna hemma eller inackorderade?
Har Kalle inackorderad i ett stall med 10 boxar, där vi som är inackorderade sköter alla sysslor

Var brukar du köpa dina ridsaker?
Oj det är så olika. Mest blir det väl på Citygross, vår lokala hästshop: My Horse, Börjes (täckena) och så på mässor.

Vilket är ditt favoritmärke när det gäller utrustning?
Hmm, jag har nog inget favoritmärke faktiskt. Men gällande hållbara täcken så är Typhoon från Börjes favoriten, enda täckessorten som min häst inte klarat ta sönder :P

Vad hette din första sköthäst?
Halvblodet Prince, han var 170-175 cm hög och jag stod på en stor pall och hoppade för att ens vara i närheten av att kunna rykta uppe på ryggen. Som tur väl var, så var han gudasnäll :)

Hur högt har du hoppat?
120-130 cm

Vad hette den första hästen/ponnyn som du trillade av?
Lessy, shetlandsponnyn jag var medryttare på :D

Vad hette din första egna häst/ponny?
Första som var som min egna men inte på pappret var Tvistur som jag hade i 5 år. Första foderhästen hette Diego. Och Kalle kommer bli första hästen jag äger ;)

Hur gammal var du när du satt till häst första gången?
Jag började rida på lektion i Norrköping när jag var 3 år gammal.

Havre eller färdigfoder?
Det beror ju helt på vad man har för analys på sitt grovfoder och hurdan häst man har! Jag ser helst så lite kraftfoder som möjligt! Kalle äter lite lucern och lite betfor :)

Har du radio i stallet?
Nej, tyvärr! Funderar dock på att ställa dit en gammal radio :)

Om egen häst, bor den i lösdrift eller stall?
Stall med 10 boxar, men hade gärna haft honom på lösdrift faktiskt!

Vad är det för färg på stallet?
Stenar i nederkant och rött trä i överkant. Äldre byggnad :)

När red du barbacka senast?
Förra veckan!

Har du fött upp någon egen häst?
Nej, men jag funderar på att köpa ett "gammalt sto" någon gång i framtiden och ta föl på !

Brunt eller svart läder?
Gillar brunt mycket, men har dock själv allt i svart! Skulle min nya dressyrsadel vara brun så blir det ett brunt dressyrträns

Bling eller retro?
Jag gillar blingat, men i måttliga mängder!

Föredrar du ridstövlar elelr skor och shortchaps?
Beror på vad jag ska göra. Helst ridstövlar men ska jag bara lulla i skogen så blir det skor och shortchaps.

Vad är din hästs smeknamn?
Kalle (hans riktiga namn är Kaloescha)

Har du vunnit någon tävling? Vilken gren?
Ja, ett antal dressyrtävlingar på ponny. Med Kalle har jag bara blivit placerad, men en seger i en klubbdressyr :)

Har du ridit med pessoabett någon gång?
På ridskolan, ja tyvärr! Skulle aldrig någonsin få för mig att stoppa ett sånt bett i min hästs mun!

Rider du med pad?
På hoppsadeln har jag fårskinnspad. Dressyrsadeln hoppas jag ska passa så pass bra att padd inte behövs!

Har du en utprovad sadel?
Ja, hoppsadeln. Dressyrsadeln jag sålde var utprovad men han växte ur den. Den nya kommer jag prova ut tillsammans med min tränare.

Vad har du för transport?
Har ingen egen ännu, men kommer eventuellt bli ägare till ett tranesläp, boggie!

Favoritfärg på häst?
Haha, detta är lite roligt ;) Min drömhäst sedan jag var liten har alltid varit en brun häst med 4 vita helstrumpor och bläs. Hur ser Kalle ut då? Jo han är mörkbrun med 4 vita helstrumpor och bläs ;)

Vilket är ditt bästa fynd och vad kostade det?
Oj oj oj... Det får nog bli mina nyaste ridbyxor, bruna att ha till vardags. Kostade 99kr, rea :D

Tror du på myten att fuxar har skarpare temperament?
Haha, aldrig hört den myten faktiskt :) Men njae :P

vad är det för fel på hästfolk?!

alltså, jag slutar aldrig att förundras av folk, och till stor del dessa hästfolk. vissa förstår jag verkligen inte vad det är för fel på rent ut sagt!!

läste detta på tidningen ridsports hemsida... vad tycks?

En hästägare lånade ut sin häst på prov till en ridskola på Höglandet. Kvinnan fick senare höra av andra att hennes häst avlivats, och har nu polisanmält ägaren av ridskolan.

Kvinnan hade ett muntligt avtal med ägaren till ridskolan, om att hästen skulle vara där på prov och att kvinnan skulle ta tillbaka hästen om den inte passade i verksamheten. Men istället fick hon efter en tid höra att hästen avlivats, utan hennes vetskap. Kvinnan har nu polisanmält ägaren av ridskolan, skriver Höglandet. 


man får ju verkligen hoppas att det var någon nöd-avlivning, men tycker ändå det är sjukt att de inte kontaktade ägaren direkt...


dagens ridpass! (träning)

underbara väder !! :) har ni med superfint väder idag?

idag förflyttade vi oss till lilla utebanan på träningen, man ska ta tillvara på det härliga vädret! och varmt var det, jag red i t-shirt och var ändå riktigt varm!

vårt fokus idag låg på att öva på de sakerna vi har lite svårt för inför tävlingen nästa helg. kalle var pigg och lite brallig. det blåste lite och det var mycket liv och rörelse runt omkring!

i uppvärmningen jobbade vi med att skulle gå fram och hade honom i lite lägre form. i galoppen så jobbade vi på att ha honom rund och inte låta honom älga iväg.

vårt första problem inför tävlingen vi jobbade med var mellantraven! kalle kommer ju, som min tränare sa, aldrig få någon briar-trav men den kan ju göras mycket bättre ändå! jag fick jobba ordentligt i mellantraven, kalle behöver dels ha mycket ben som håller om och dels ett ordentligt stöd på tyglen. ibland får man lossa lite i bettet när han bara tar bettet och rusar. vi fick till fina längningar på slutet.

i galoppen övade vi på att göra 10-metersvolter och sedan vända halvt igenom. dessa funkade väldigt bra. vårt stora problem sen var avbrotten. dels så har vi lite svårt att få ett riktigt avbrott. kalle vill gärna korta,korta, korta galoppen istället för att bryta av. och när vi väl hade fått avbrott ville han fatta den rättvända galoppen direkt. där måste jag vara benhård och inte låta honom fatta den nya galoppen! tipset jag fick var att hålla kvar honom ställd i den förvända galoppen genom hela avbrottet och sedan hålla kvar stödet ordentligt och göra halvhalt så han inte skulle fatta den nya galoppen.

sedan jobbade vi med skänkelvikningarna i LA:1, där man vänder in på medellinjen och flyttar ut till spåret. dessa gick bra ibland och mindre bra ibland. här måste jag tänka på min blick, halvhalter och förhållningar med yttertygeln och se till så inte rumpan går före.

vi jobbade även halten vid X och ryggning. här kom vår första riktiga diskussion. kalle ville inte alls rygga!! till slut fick vi dock igenom det, jag måste vara noga med att ta lika mycket i båda tyglarna och se till så han lyssnar DIREKT på mina hjälper så han inte står och tjurar och stretar imot först i några sekunder.

avslutade med någon sluta på diagonalen, funkade fint!

och så travade vi av. kalle var duktig men stundtals lite ofokuserad. han brallade iväg ibland och skulle titta mycket.

väl tillbaks i stallet så fick han så småningom gå ut i hagen igen till sin bella. de går nakna idag, så nöjda sååå :)


dagens tema: HEMPFLINGS KARAKTÄRER!

     dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

Klaus Ferdinand Hempfling har utvecklat ett system för att klassificera alla hästar i 26 olika karaktärsgrupper. Det handlar om både yttre och inre kännetecken hos hästen och dess beteende. Att alla hästar är speciella individer som man måste jobba med på olika sätt. Dessa finns att läsa mer om i hans bok "Hästens själ".

Hempfling

I boken presenterar Klaus sitt system med 26 hästkaraktärer, som han utarbetat för att hjälpa ryttare och hästägare att se hästens förmågor och begränsningar. Han beskriver vad som utmärker de olika karaktärstyperna och vilka människor och hästar som passar ihop. Klaus menar att om man kan bedöma en hästs personlighet så kan man också anpassa dess liv och träning efter den, för att få ett så bra resultat som möjligt.
Systemet med karaktärerna omfattar flera delämnen, som till exempel exteriör, karaktär, rörelsemönster, rytm, utstrålning, tecken på hälsa respektive ohälsa, beteende i normala situationer och stressituationer, beteende mot människor och beteende mot andra hästar.

Hur väl känner du din häst? Kan du verkligen säga att du får den att göra sitt yttersta för dig?

Hempfling

Här nedan kommer de olika karaktärerna, tyvärr har jag inte ännu hunnit hitta beskrivning på alla. men om någon av er läsare vet, så kan ni ju skicka så skriver jag in det och länkar till er!

Vill du se mer; sök efter videos på youtube eller kolla in hempflings hemsida.

ENHÖRNINGEN - En "vis" häst för vilken du måste klargöra och förklara saker exakt. Sen i utvecklingen men med hög potential. Behöver klarhet och instruktioner. En häst för en erfaren, öppen, ärlig och lugn hästmänniska. Passande för högre skolan och elitnivå. Ingen nybörjar- eller barnhäst. Behöver rättvisa för att inte känna sig sårad. Klok och ädel - värderar en nära relation mindre än en ärlig och öppen. Ambitiös. En enastående vän när den väl blivit övertygad.

DUVAN - Visar känslighet, vaksamhet och ett stort behov att röra sig, tillsammans med ängslan och nervositet. Brist på självförtroende. Ofta mycket intelligent och lekfull. Söker en prestigelös människa med känsliga, förtroendegivande händer. Behöver speciellt närhet och uppmärksamhet. Lätt att få rätsida på. När den övervinner sin ängslan kommer en underbar lätthet, känslighet och rörlighet att stiga till ytan. Söker säkert ledarskap. Behöver empatisk mänsklig beröring.

UNDEROFFICEREN - En eldig, oberoende, snabb, tålig, ärlighetsälskande, exceptionell häst. Egensinnigt temperament. Oftast fuxfärgad. Utan en tydlig relation med en människa kan den bli aggressiv. Fortfarande vild till sin natur. Behöver klara order. Kan visa en underbar bild av den frihet som hästar bär i sig. Definitivt ingen barn- eller nybörjarhäst. Är oftast fäst vid en enda människa.

SKEPTIKERN - Svår att övertyga om nya saker. Behöver detaljer av lektionen i små portioner. Skepsis dominerar dess natur. Ofta extremt dominant. Med tålmodig utbildning i små steg, kan en trevlig, pålitlig, vänskap utvecklas. Kan bli mycket farlig. Förvänta och begär väldigt lite av den. Inte så flexibel men beredd att driva igenom sin vilja - en genomgripande stark karaktär, kraftig och egensinnig. Ingen nybörjar- eller barnhäst. En mycket pålitlig vän, när den en gång blivit tillitsfull.

VÄNNEN - Förkroppsligar det vi menar med begreppet "vän" i dess renaste och skönaste form. Okomplicerad och lätt att ha att göra med. Fysiskt solid och grovt byggd. Jordnära, trogen, pålitlig, frisk, uthållig, bildar starka band. Psykiskt stabil. Positiv, anspråkslös och modig. Sällan vald av nybörjare men en mycket pålitlig partner, även för barn. Praktiskt taget en bomsäker kamrat. En guldklimp med päls på.

TJOCKISEN - Bekväm av sig, jordnära och långsam. Modig och självhävdande, men kan bli rätt tjurig. Inte nödvändigtvis bokstavligt tjock. Lever i sin egen värld. Behöver en tålmodig och lugn människa, utan minsta tanke på prestige. Ingen barn- eller nybörjarhäst. Kan visa aggression om den blir trängd. Godmodig, inte så lätt att förstöra, men om den väl blivit det, är den inte lätt att få på rätt köl igen. Inte ivrig att röra sig. God uthållighet.

BONDEN - Vanligtvis liten till växten, enkel, robust, frisk. Markbunden gång. Smalbröstad. Antingen ovanligt tjurig och opåverkbar eller kul och glad. Konvex profil och små ögon. Förvänta dig nästan ingenting av den. Kan bestå av två ytterligheter. I kraftmätningar mellan dem kan man råka på en del överraskningar. En älskvärd gårdshäst. Detta är ingen ridhäst!

DANSÖREN - Vacker och charmig häst. Lättfotad och ståtlig, men med sämre uthållighet. Känslig och nyfiken. Mycket beroende av uppmärksamhet. Dess uppträdande indikerar på en större potential än den verkligen har. Svag rygg och överlinje. Passar inte för högre skolan. Behöver en intellektuellt rörlig och känslig person. Ingen nybörjarhäst. Ofta mycket intelligent och kreativ.

ELDVAKTEN - moderlig karraktär. Pålitlig, stabil, okomplicerad och jordnära.


URHÄSTEN

VANDRAREN

BARNET

DEN HALVFÖDDE

NORDANVINDEN

DEN ENSAMME

DEN UTNYTTJADE

ZIGENAREN

DANDYN

DEN BESKEDLIGE

GRODAN

PRINSEN

SEGRAREN

MINISTERN

KUNGEN

HÅRDINGEN

PEGASUS

Vad tror ni om att kategorisera hästar såhär? Kan det stämma eller är alla hästar ändå olika individer? Någon som varit på en clinic med hempfling? Tror ni det stämmer eller är det bluff? :)

Jag själv vet faktiskt inte vad jag ska tro, jag har hört både hyllningar och sågningar av denne man. Sågningarna har handlat om att han är en psykopat, och hyllningarna att han är hästarnas gud!


KÄLLOR: hippson.se , trema-training.se

Flyinges hingstvisning 6 april 2010

usch, blev inga bra bilder alls idag. hade nya kameran, första gången jag använder den. och jag kan ju säga att jag inte visste hur jag skulle ställa in den :P så på bilderna ser man inte ens vilken häst som är vem haha!

den allra finaste av de vi fick se idag var ju förstås, enligt mig då, WLADIMIR O. A 1138. otroligt härlig häst, honom skulle man ha! vi fick också se många lovande 3-åringar och andra yngre hästar! jättekul!! tyvärr blev alla bilder på honom superdåliga, så typiskt! spanade in honom i stallet innan uppvisningen också <3

bild på wladimir, holländare precis som kalleman :Dpeter eriksson var spexig som vanligt och försökte sig på både det ena och det andra. ibland lyckades det och ibland inte :P men han pratade med publiken och jag skrattade åt honom. tycker han är urhärlig!


peter eriksson - charming boy

vi fick också se gamle Master 850, 22 år gammal


master 850, visad av mattias åstrand

och en annan fining, Lingh 1185


lingh 1185, visad av olof axelsson

tyvärr blev ju alla bilder och filmer lite dåliga, alla filmer jag lagt upp här är filmade med min MOBIL :p så därför är kvallen kanske inte super!

avslutar med ett filmklipp på Susanne Gielen som visade upp Belamour 1151


susanne gielen - belamour 1151

är verkligen glad att jag tittade, det var superfina hästar och kul att se hur hästarna beter sig på ny mark. vissa brallade ordentligt, skönt att se att de också kan göra det :D var väldigt trevligt på läktaren också för vi var flera från mitt stall som satt där tillsammans :)

innan jag körde hem så klädde jag på kalle kläder och gosade med honom. han var superpussig och kelig. :) så jag pussades en del med honom, och kliade och kelade :D

dagens ridpass!

hahaha vad jag skrattade gott åt kalle idag när jag red!!

som jag skrivit tidigare så var det ju dags för hingstvisning idag på anläggningen... och folket och hästarna från flyinge var där redan under eftermiddagen och fixade.

när jag red på lilla utebanan så stod alla dessa människor ute en bit ifrån ridbanan och pratade. kalle missuppfattade dock hela situationen och trodde att alla människorna stod där för att titta på HONOM!! :p så han skulle visa upp sig ordentligt. han travade med stora steg, höga lyft och krökt nacke och gjorde såna fina ökningar utan att jag ens bad honom, haha!

jag kunde inte annat än skratta, men han lyckades ju få alla människorna att vända på huvudet och spana in honom, de trodde säkert att han var en hingst han också för han såg verkligen ut som det :P

han var dock lite jobbig att rida idag just för att han spände upp sig så mycket. det var dessutom en del andra hästar på lilla banan vi red på (ca 20x40) som kalle ville busa med!

i galoppen jobbade jag mycket på volt, gjorde också ett byte åt varje håll och det gick kanonbra! sååå kul :)

traven sedan fokuserade jag bara på att han skulle svara snabbt för hjälperna. han var tyvärr inte lika härlig som igår men jag förstår honom, med tanke på allt liv och all uppståndelse runt omkring :)

ska strax lägga in lite filmer och sådär från flyinges hingstvisning!

FLYINGES HINGSTAR IKVÄLL!

ååh ikväll är det ÄNTLIGEN dags! flyinges hingstar kommer till min klubb, ska bli jättekul att se! och jag ska ha kameran med mig i högsta hugg förstås :P

någon annan som varit och kollat deras turné?


dagens ridpass!

åååååh idag var verkligen en kanondag i stallet :) var där på kvällen, och boxen var superfin så gick snabbt att mocka. sen kom helena så fick ridsällskap, alltid roligare då :)

vi red på stora utebanan, dressyrade! jag hade som mål att känna på kalle, få honom mjuk och rida igenom alla gångarterna... och känna av hur sadeln var en gång till också! :)

och det var så OTROLIGT roligt att rida idag! tänkte ju ta ett kortare pass i och med att han inte gått så mycket sedan behandlingen. men det var svårt att sluta, fick tvinga mig själv! i uppvärmningen svarade han fint för alla hjälper, var lite tittig ibland bara då det var massa bommar och grejjer framme sedan tävlingen igår. galoppen funkade fint! dock lite seg i fattningen, han kunde ju bli trött av behandlingen sa de :) men annars så flöt den på bra, han lyssnade!

travarbetet sedan var det bästa på hela passet! åååh, det var så härligt. i denna sadeln jag provrider nu, en kieffer master, så hamnar jag verkligen helt totalt RÄTT! jag rätar upp mig och hamnar i rätt sits, och allting blir sååå mycket lättare då! kalle svarade superfint för alla hjälper. jag gjorde mycket rakriktningar och sedan in på någon volt eller 8-volt. och när jag vände honom behövde jag inte ens ta i tygeln åt den hållet jag ville. det enda jag behövde göra var att TÄNKA vänd och ligga an med innerskänkeln. uuuunderbart <3

red några slutor också och ett par halter. funkade bra, hade dock behövt en liten sporre i slutorna!

kort och gott, jag är sååååå nöjd med dagens pass och jag älskar min finaste kalle!


2 soffor rikare.

ujj vad jag uppdaterat dåligt nu, förlåt! har varit iväg hela dagen! i förmiddags åkte vi och kollade soffor. och det blev köp! så nu har vi alla möbler vi behöver inför flytten, väldigt skönt :)

efter vi hade lastat av sofforna och lämnat släpet bjöds det på grillat hos svärföräldrarna, sååååå gott! och nu sitter jag här och ska alldeles strax hoppa i ridkläderna och köra ut till kallebus! blir ju ett dressyrpass idag, och pröva sadeln ännu mer... får se hur det går :)

vad har ni gjort idag?

1696677 tänkte att jag skulle visa

03e7f3bcb1f05f94861dad53b4844392.png

Kolla varifrån!

tänkte att jag skulle visa er armbandet jag fick idag. Fint va? Nu är det bara en månad kvar till mamma o pappa kommer. Jag längtar!


ensam i stallet.

hallojs! hur mår ni? varit dålig bloggning idag, jims bror med familj var här och vi hade väldigt trevligt! fick ett ursött armband av dom! :)

allt blev dock vääääldigt sent, tiden flög iväg! så jag var inte ute i stallet förrän närmare 19:30! så det blev att mocka och laga mat till kalleman och sen tog jag och helena in kalle och bella! hade kommit en ny häst med i boxen bredvid kalles, så de skulle hälsa lite. det var ett sto och kalle brydde sig inte så mycket om henne, han hade ju MAT :P

eftersom allt blev så sent kände jag att jag inte kunde rida, ville inte vara därute till kl.22 alldeles ensam, helena åkte hem nästan direkt när vi tagit in hästarna. borstade istället kalle ordentligt och fixade tills hans man. den blev inte riktigt hundra för han käkade samtidigt :P men bättre än innan i alla fall, så ska vi finputsa en annan dag :)

nu har jag precis kommit hem, ska sätta mig i soffan och ta det luuuugnt! imorgon blir det ett dressyrpass och känna av sadeln vi lånat ÄNNU mer!! vi ska låna den fram tills onsdag så bäst att passa på :)

bjuder på bild från idag på kalle med sin fixade man!tycks? :D


1696677 nu är jag på väg hem , var

0-12cee385dbf1c3122c08cb03aa8fb19d.png

Kolla varifrån!

nu är jag på väg hem , varit o köpt en extern hårddisk! O så blev det förstås en milkshake också! I eftermiddag kommer också jims bror med familj, fira mig lite mer!


beskedet om min förra häst...

jag skrev ju ett inlägg igår om att jag hade kontaktat de som har tvistur nu... och att jag väntade på svar från dom, skickade ju ett mail. idag när jag loggade in på msn såg jag att jag hade ett nytt mail. gick in i inkorgen och såg att det var från tvisturs nya ägare... med bankande hjärta klicka jag på mailet för att öppna.kan säga att jag var så galet nervös, rädd att det skulle skriva att han inte levde mer!! jag vågade knappt börja läsa, men sen gjorde jag det ändå.

först skrev de att de tyckte att det var kul att jag kom ihåg lilla tvistur (hur skulle jag någonsin kunna glömma?) och att jag fortfarande tänkte på honom (jag gör det jämt!).

först var det ju inte tanken att de skulla köpa tvistur, det var ju meningen att de skulle förmedla honom bara. tvistut såldes 2 gånger men båda gångerna kom han tillbaka efter 2 veckor ungefär. han var visst alldeles för busig! och det minns ju jag också att han var! den livsglädjen han hade har jag inte sett hos någon annan häst varken före eller efter, förrän jag fick hem min nuvarande, kalle.

så det slutade i alla fall med att de som skulle förmedla honom köpte loss honom. då hade han ju också vilat långa perioder på grund av hälta.

de nuvarande ägarna skrev också i mailet att han VERKLIGEN är en personlighet (jo, tack!). de skrev också att han nu går med en flock på lösdrift och bara är. de skrev dessutom att han kan hålla för kortare ridpass med en duktig ryttare om han inte ansträngs plus har specialskor. för det mesta så går han dock bara med flocken och njuter av livet.

hans man räcker ända ner till bogen nu också skrev de! mysigt, han har ju sån fin man!

de avslutade mailet med att de skulle se om de kunde skicka någon bild på honom och att jag gärna fick komma och hälsa på honom!

jag blev så otroligt glad, i sommar ska det verkligen bli av att jag åker dit, eller nu under våren! jag saknar honom så otroligt mycket! han kommer kanske inte känna igen mig, men det gör inte så mycket, jag känner igen honom direkt! älskade fina tvistur, vad underbart det ska bli att få träffa dig igen! och vad skönt att höra att du är vid liv, även om du inte håller för ridningen längre!

FÅR man älska sin häst?

alltså, jag tycker verkligen att min kalle är den finaste hästen av alla hästar som finns! jag kan sitta och kolla på bilder, filmklipp och sånt på honom och bara NJUTA!! fååår man verkligen tycka såhär?finaste finaste kaloescha, ingen kan vara finare än du <3


BARA skritt var det ju, kalle!

ååååh underbara väder! vi har strålande sol och jätteskönt!! kalle och bella är kvar i hagen, de har det nog riktigt mysigt. de bryr sig inte alls om att de andra hästarna går in :D

idag tänkte jag skritta ut med kalle. han fick ju sin behandling i torsdags och de sa att jag skulle skritta 1 eller 2 dagar efteråt. red i dressyrsadeln som vi har på prov nu, min tränares sadel, kieffer master. tyckte den låg bättre idag!kalle var pigg och glad och tyckte det var såååå mysigt att komma ut i skogen! men han höll sig ändå hyfsat i skinnet. ibland när han är supertaggad så ska han ju hoppa för precis allt :P det där med att han skulle bli trött av behandlingen, som IR-terapeuten sa, märkte jag verkligen inte av :P

kalle kändes fräsch så jag lät honom ändå trava litegrann! han hade härligt schvung i steget och ville bara mer, mer, mer! men det fick räcka :)

 filmen blev visst på sne :P

älskade kalle, du är en sån underbar häst!

nu är det bara att vänta...

usch usch usch. vad jag AVSKYR att vänta egentligen!! men den som väntar på något gott...

skickade preciis iväg ett mail till de som har tvistur, min gamle islänning, för att höra hur det är med honom! har inte pratat  med dom på vääääldigt länge nu, något år minst! de brukar inte vara så roliga att ringa, tyvärr :/jag hoppas, hoppas, hoppas verkligen att han mår fint, min lille dusen!! vissa dagar saknar jag honom så otroligt mycket!! allt var så enkelt, han var en sån klippa! inte rädd för nånting (förutom vitsippor då) och det gick att rida honom var som helst! fanns inget han skyggade för!!saknar våra långturer där vi flög fram i full galopp barbacka! saknar våra hopptävlingar! saknar dressyrtävlingen där vi utklassade alla dyra tävlingsponnyer! saknar alla våra kör-turer i villaområdena! saknar stallet vi stod i!ååååååååååh, jag önskar jag hade råd att köpa tillbaka dig, tvistur! :( du hade kunnat gå och njuta av livet tillsammans med kallebus :)

har ni någon gammal häst som ni verkligen SAKNAR?


1696677 god morgon! Jag och theo ä

59c29a61438bf4d820a660a1bf236b3e.png

Kolla varifrån!

god morgon! Jag och theo är ute på morgonpromenad! Systers hund som vi passat några har dagar! Solen skiner o det är superskönt ute!


någon sadelkunnig läsare här kanske?

jag är på jakt efter en ny dressyrsadel till kalleman. han växte tyvärr ur den jag hade innan så den har jag nu sålt...

och han är en riktig klurig pålle att hitta sadel till, suck! har provat sååå många sadlar...

tänkte om nån som läser bloggen kanske kan komma med något tips? :D vad som kan vara värt att prova helt enkelt... kanske nån som har häst med liknande rygg?

lite om ryggen:

* lååååång hög manke
* stora bogblad
* skulle säga relativt rak rygg som sluttar upp mot korset
* kanske något takformad rygg, han är ej bred över ryggen!


den sadeln jag sålde var en olympic jessica. den låg väldigt bra vid manke och över rygg men blev för tajt över bogbladen, så han ville inte röra sig korrekt med den! :/

jag har hittills provat ett 20-tal sadlar. den enda som hittills har passat kalle var en äldre albion legend strl M i bomvidd. dock var denna sadeln dels inte till salu, och dels så passade den inte mig ALLS! jag behöver en DJUP sadel som verkligen får ner mig och håller kvar mig där!

provade också en kieffer master (också äldre modell) , en "etta" som folk sa, vet dock inte vad det innebär! denna sadeln var KANON för mig. väldigt djup och jag kom ner ordentligt. den tryckte inte på bogbladen men kom dock väldigt nära manken... osäker om den tryckte lite längre in på manken. dock visade inte kalle något obehag av den!

sååå. nu vill jag ha tips på vad som kan passa min herre!! kanske kieffer master passar men i annan bomvidd? eller en "tvåa" vad nu det var? :D eller är det helt fel märke kanske??

kom med tiiiips!

jag tävlar!

nu är jag med och tävlar igen, vill du också vara med, klicka HÄR!


busig kalle och snart sommarbete?

weii vilket härligt väder vi har idag! :) så skönt!! älskar verkligen våren. just nu är det lite mulet dock. men uppehåll är underbaaart!

idag fick jag ÄNTLIGEN ur kalles broddar. försökte ju för nån vecka sen men de satt som berget. idag hade jag något superverktyg till hjälp. men fick ändå ta i tills jag nästan grät :D ska nog inte be hovis sätta i broddarna fler gånger haha!

eftersom kalle bara fick skrittas idag så tänkte jag att vi skulle gå en promenad istället. kalle var pigg och alert och tyckte det var helspännande att gå på promenad. han fick vara naken också medans vi gick, skönt för huden! :)

gick en vända med kalleman i sommarhagen också! mest för att kolla hur staketet hade klarat vintern (väldigt bra förutom långsidan längs stigen där det hände en olycka med en annan häst i vintras som fastnade i tråden och slet med sig 5 stolpar typ...) och så tänkte jag också kolla om det börjat växa nåt gräs... och det hade det!! lycka!! inte så mycket än så länge men små tuvor har börjat sticka fram... underbaaaart :) vi hoppas ju på att kunna släppa hästarna om nån månad i alla fall!! :)

skulle fota kalle lite också där i sommarhagen tänkte jag. hann knäppa 2 bilder på honom där han stod snällt. sen fick han bus-rycket och började bocka i grimskaftet :P då vågade jag inte fota mer, haha! han ville nog att jag skulle släppa honom lös i sommarhagen, tror han längtar massooooor tills han får gå där igen med sin bella :)efter vi hade gått vår promenad så fick kalle gå ut i hagen till bellan igen. bella är ju superbrunstig (igen...) så hon verkligen skriker så fort kalle går ur hagen :P

såå, hur många blev lurade igår? :)

jag försökte ju spinna vidare med tidningen ridsports april-skämt om mätning och kategoriindelning av hästar (där man skulle mäta vid svansfästet HAHA). var någon jag lyckades lura men inte så många direkt :)

sedan gick jag själv på frejas aprilskämt :P

och alc lurade mig också!

annars lyckades jag faktiskt att inte bli lurad nåt mer, stolt stolt! jag går ju på ALLT som sägs, hur osannolikt det än låter. haha! nån mer som är sån?

nu är det åter vanlig vardag för på den 2 april får man inte luras sådär ohämmat :D

titta mamma vad jag hittade!

mamma mamma!

titta, titta  mamma vad jag hittade!! fina va? vet inte om det var sånna du menade men... du vet, jag är inte så bra på sånt där.men kan det kanske vara krokus? :D

dagens tema: IR-terapeutens dom...

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

idag var det ju som sagt dags för IR-behandling av kallebus. jag kände mig ganska säker eftersom jag ändå inte märkt av något direkt fel på kalle i varken ridning eller hantering. men samtidigt var man ju väldigt orolig. TÄNK om ALLT var galet i hans kropp? om det var låsningar överallt? om hela han var liksom helt spänd?

till att börja med tänkte jag skriva lite vad IR-terapi är, tror inte alla vet det? mer information finns att läsa på http://www.ir-terapi.se , hemsidan tillhör den terapeuten som behandlade kalle idag.

IR är en förkortning på infra red impuls acupunkt therapy , så det är en form av akupunktur. Metoden är effektiv vid rörelsestörning som orsakas av låsningar, sträckningar, överansträngning mm. Den påverkar blodcirkulation och immunförsvaret positivt.

ellid_o_hakan.jpg såhär ser "verktyget" man använder ut

IR-terapi är ett långvågit pulserande infrarött ljus som påverkar kroppens läkningsförmåga positivt genom stimulering på cellnivå, vilket påverkar hästens elektromagnetiska transportsystem. Ljuset alstrar ingen värme och kan på så sätt inte skada cellerna.

Terapiformen är mycket skonsam för hästen. Genom den totala muskelavslappning som IR-terapin ger så behövs inga tuffa metoder för att komma åt låsningar av olika slag. Man slipper utsätta hästen för stress både fysiskt och psykiskt.

givetvis var jag ju helt upptagen med att lyssna på ellinor som behandlade kalle så jag glömde helt bort att fota :P

i alla fall, det första hon frågade var hur gammal kalle var och vad jag gjorde med honom. när jag sa att han fyller 18 snart så blev hon helt paff! hon trodde INTE han var så pass gammal, tyckte han såg väldigt fräsch ut.

sedan kände hon igenom kalle från huvud till bakhovar. jag stod där med bankade nervöst hjärta och var beredd på att höra domen... men det blev ingen allvarlig dom! hon tyckte kalle överlag var väldigt fräsch och fin i kroppen. inga större fel! han var inte låst i musklerna.

ellinor sa att ofta brukar man hitta något fel men på kalle hittade hon några småsaker "om hon var riktigt petig". dels hade han en reaktion på vänster bak på insidan av låret. och dels så var kalle liiiite låst i käken. hon kunde också hitta en liten liten spänning i nacken på höger sida. detta var också vanligt sa hon, att "felen" sitter diagonalt!

när hon kollat igenom honom så skulle hon behandla med mojängen som jag la bild på däruppe. för att behandla baklåret så använde man det infraröda ljuset på frambenet! och för att fixa käken och nacken så behandlade man på bakbenet (tror jag det var, minns inte exakt, jag var så fascinerad :P).

käken lossade utan större problem! bakbenet var lite reaktion men tydligen så fortsätter detta läka i några dagar. men jag såg också stor skillnad före och efter behandlingen!

efter hon hade behandlat färdigt så stretchade hon kalle. först i nacken och han var väldigt mjuk sa hon. och sedan benen, där var han lite försiktig och ville inte riktigt stretcha ut i början. men sen gav han med sig.

ellinor tyckte inte att jag behövde något återbesök, tror kalle var den enda av de hon behandlade idag som inte behövde det. hon var väldigt imponerad av kalle. och tyckte han var väldigt söt och snäll!


nöjd kalle i hagen efter behandlingen :)

jag är verkligen så himla lycklig att det inte var några direkta fel på kallebus! :) och jag fick så himla mycket beröm av ellinor! hon tyckte han var i kanonskick och var mjuk och väldigt rörlig. man behöver höra sådant ibland! hon kallade honom också för en "järnhäst", en häst som klarar av och tål ALLT! :)

idag får alltså kalle vila, imorgon blir det skritt. när man gjort större behandlingar bör man skritta 4 dagar efteråt. men kalle som knappt behandlades något behöver bara skrittas 1-2 dagar.

stolt mamma till kalle är jag :D min fina underbara älskade häst <3

nån av er som behandlat med IR nån gång? vad tyckte ni? :) vad tycker ni om IR och andra behandlingsformer?


jag tävlar!kanontävling, om du också vill vara med så klicka HÄR!

idag ska kalle behandlas! :)

i eftermiddag kommer kalle få vara med om IR-terapi! har själv aldrig varit med om detta och vet inte om kalle varit det heller! ska bli intressant att se!! :)

såhär går det till, lånat från Ingelas IR-terapi:vet inte riktigt vad de kan och inte kan fixa till. kanske kan de kolla på kalles tuppspatt-tendenser i höger bak!
återkommer med bilder förhoppningsvis och info när det är färdigt :D


äntligen, ridsportförbundet!

åh, jag blev faktiskt glad när jag kikade in på tidningen ridsports hemsida idag. för ÄNTLIGEN har det internationella ridsportförbundet kommit fram till det som jag funderat på och tyckt i flera flera år. och säkert många med mig!

här är från tidningen ridsport:

Storleken har betydelse

Enligt ett pressmeddelande från det internationella ridsportförbundet ska hästar, på samma sätt som ponny, kategoriindelas efter storlek från den 1 april 2011.

Den nya kategoriindelningen gäller tillsvidare endast hopphästar och är ett försök att göra sporten mer rättvis. Det är en nyligen avslutad utredning som konstaterat att det inte kan vara fair att hästar som är runt 1,55 m höga ska tävla på samma hinderhöjder och mot hästar som är 1,75.

Hopphästar kommer därför att indelas i tre kategorier. Mätningen ska göras vid svansfästet eftersom det sedan länge är konstaterat att manken kan variera stort på både hästar och ponnyer och därför är ett osäkert begrepp.

Kategoristorlek hopphästar
Kat A högst 160 centimeter
Kat B högst 170
Kat C över 170


I relation till kategoriindelningen kommer även maxhöjd på hinder för respektive kategori att införas. Vilka gränser som där kommer att gälla är dock ännu inte fastställt skriver FEI. Hästar ska dock, oavsett kategori, även i fortsättningen tävla i samma klass. Det är bara storleken på hindren som kommer att anpassas till respektive kategori för att få större rättvisa i sporten

nån mer än jag som håller med om att detta var en kanonbeslut? :D :D tycker själv att det är så orättvist när hästar som precis gått över ponnymåttet ska tävla på samma höjd och samma villkor som en häst som är närmare 180 och typ bara kan kliva över hindrena...


höhöhöhöö. damdidam. lallala!


RSS 2.0