dagens tema: FODER!

foder foder foder. jag tror jag kan diskutera i evigheter om just foder ;) jag ska inte säga att jag är en expert heller, för det finns ALLTID mer att lära. men en del kött på benen tycker jag allt att jag har i ämnet.

mitt intresse för foder har inte alltid varit såhär stort som det är idag. jag har också varit i den där världen där man fodrar med havre (MASSOR) och betfor och hö (LITE) och tror att man har koll på läget...

men med min nuvarande häst, kalle, som föll ur otroligt mycket en höst för jag litade blint på lovorden om höet vi hade som skulle vara ett kanonhö men som egentligen var skräp, så har jag fått upp intresset ordentligt!


kalle när han ätit av ett grovfoder med väldigt låga proteinvärden vilket resulterade i ett stort viktfall där både hullet och musklerna försvann. kalle ser lite ut som en unghäst på denna bild! saknar överlinje...

det viktigaste när det gäller foder är att ha ett analyserat grovfoder (hö, hösilage...). görs ingen analys av fodret i stallet du står i; SKICKA IN EN EGEN ANALYS! (skickas till eurofins, instruktion om hur man gör står på deras hemsida med, busenkelt!)

lita inte blint på hur höet SER ut, analysen är som sagt viktig! ett grönt fint hö kan ha betydligt sämre värden än ett lite mer grågrönt hö. det är analysvärdena men också hökvaliteten du ska titta på. ett dammigt hö är ju inget bra hö även om värdena är kanon!


kalle smaskar på "grå-grönt" hö men dock med bra värden!

när du väl har fått analysen på fodret så kan du börja pussla ihop en foderstat. ett program man kan använda sig av är till exempel hippocampus! lätt att förstå :) tänk på att dock inte lita helt blint på den foderstaten du räknat ut! hö/hösilagebalarna kan skifta lite från bale till bale så värdena i grovfodret kan med andra ord också skifta lite. men genom att ha en uträknad foderstat i botten och sen använda ögonen och känslan så kommer ni ha en häst i kanonform!


suddig bild, men visar kalle som fått tillbaka hull, muskler och överlinje med en uträknad foderstat, analyserat grovfoder...


det många gör fel idag om de har en överviktig häst är att minska på grovfodret, vilket är totalfel! grovfodret är basen i en hästs foderstat och hästar behöver mycket grovfoder och mycket tuggtid! det man i stället ska minska på i första hand är kraftfodret! i många fall, med ett vettigt hö eller hösilage så kan man till och med klara sig HELT utan kraftfoder, vilket också är det bästa för hästen. hästar är gräsätare och mår bäst av att äta just gräs i olika former!


har du ett bra bete så klarar sig oftast hästen på enbart gräset! gräs brukar ha högt proteinvärde.

räcker det inte med att ta bort kraftfodret ur foderstaten kan man byta ut en del av höet/hösilaget mot halm.

går du över från hö till hösilage med "samma" värden så får du tänka på att du måste ge MER av hösilaget då det innehåller mer vatten och därför i sin tur väger mer!

en annan sak som många ser fel på idag är; bukig häst betyder INTE fet häst! man måste lära sig se skillnad på en överviktig häst och en bukig häst, som snarare behöver MER foder då den har underskott på proteiner i sin foderstat.

har du ett grovfoder med dåliga proteinvärden är det bästa att sätta till någon form av lucern, då lucern också är ett grovfoder (vilket betyder bättre för hästens mage!). lucern finns som både pellets och som hackade strån, olika tillverkare. vissa har tillsatser av melass och vill du av någon anledning inte ge din häst melass så LÄS innehållsförteckningen!


lucernpellets, lucern-strån och betfor, bra fodermedel på olika sätt!

tänk på att allt pelleterat foder ska blötläggas då det sväller mycket. det är lika viktigt att blötlägga pellets som att blötlägga betfor! betfor är bra för hästens matsmältning och är också sött, många hästar gillar betfor! 

många grovfoder täcker också alla mineraler och vitaminer som hästar behöver, så gör en fullständig analys! för det är ju onödigt att fodra med tillsatser som hästen inte behöver, om behovet redan är täckt!

något som i stort sett ALLTID saknas i det svenska grovfodret är selen! detta bör man komplettera med. mitt tips är tokosel, som köps på apoteket. det blandas i fodret och ges endast en gång i veckan! den lilla burken kan i vissas ögon tyckas dyr, men den räcker ungefär ett år!

vitlök är något som användes mycket förr då det sades vara bra för hästar och hjälpa mot förkylningar och liknande. dock är det många som är kvar i detta tankesätt, tyvärr. det finns INGA dokumentationer på att vitlöken gör någon som helst nytta för hästarna. däremot är det skadligt, redan vid små doser! vitlöken bryter sakta ned hästen, då det gör så att de röda blodkropparna bryts ner. detta på grund av att hästar inte har något enzym som kan bryta ner lök! det är farligt redan vid små doser alltså, men det kan ta lång tid innan man märker något på hästen, och då kan det redan ha gått alldeles för långt. så mitt råd; skippa vitlöken, både för din hästs bästa och så slipper du ju spendera pengar på något som inte gör någon som helst nytta!


vitlök i olika former, big no-no!

till sist vill jag verkligen slå ett slag för VÅGEN! väg ALLTID allt foder, både grovfodret och kraftfodret. när du räknar ut en foderstat så mäter man i KILO, inte i liter! du väger kraftfodret innan det är blötlagt. vikten är det viktiga helt enkelt!


har ni ingen våg i stallet? investera i en egen!! visst, kan tyckas dyrt, ca 200kr, men det är det värt! finns på till exempel granngården!

vad har ni för åsikter? håller ni med mig eller är det något (allt?) som ni tycker är helt fel? något jag glömt ta upp? in med era åsikter, kommentera!

kom också gärna med tips på vad ni vill läsa om i dagens tema, om ni inte redan gjort det :)
bloglovin

Tankar & Åsikter
Postat av: Rebecka- Dressyren

sv. Åh taack vad snällt<3 Ja hans man är gullig hahaa en del tycker att jag ska fläta ner den men det vill jag inte ;)Han är New Forest<3 Vad ä din? Jättefin blogg!

2010-02-08 @ 15:23:47
URL: http://dressyren.webblogg.se/
Postat av: Elin

Jo hyran är rätt billig iaf för o ligga i sthlm =) ju närmre stan du kommer desto dyrare blir det.. Finns ju dom som betalar 7000 i stallhyra här i sthlm :SIntressant inlägg om foder.

Det med bukig häst stämmer till stor dek. SEN kan det vara som i mitt fall att hästen blir bukig av halmen. Halm ger proteinbrist, vilket gör att han blir bukig. Men jag kan inte ge mer foder för då blir han tjock istället och dessutom skulle få ont i magen av för mycket mat. Därför känns det bra att flytta över på torv snart.

så slipper man proteinbristen halmen ger.i övrigt ger jag mycket hösilage till hästen och relativt lite kraftfoder.

Och håller med dig i det du skrivit.

2010-02-08 @ 15:46:48
URL: http://karisma.bloggagratis.se
Postat av: Catago - Hästbloggen för dig!

nej jag tycker inte de var kortare. De sitter väldigt bra på mig :)

2010-02-08 @ 16:30:09
URL: http://catago.blogg.se/
Postat av: Ida

Fin blogg (:

2010-02-08 @ 16:58:31
URL: http://Idahtt.bloggplatsen.se
Postat av: STOCKHOLMSJENNA - Sveriges tredje största hästblogg!

SV: jo små kullar finns det :)Jag hoppas att den hamnar i haninge. för då kan jag rida över. höhö :P

2010-02-08 @ 17:20:51
URL: http://stockholmsjenna.blogg.se/
Postat av: linnea

sv: synd bara att jag inte har så mkt pigga människor här i närheten bara! :P2010-02-08 @ 18:09:39
URL: http://willspirit.blogg.se/
Postat av: A N N i C A * W E N N B E R G

nej det blir inget gbg för oss ''/

men ska du vara med och fira mig på lördag eller ?

Och detta som står i inlägget är nästa likadant som mitt inlägg om foder ;)

2010-02-08 @ 18:34:44
URL: http://s94356.blogg.se/
Postat av: V I L J A

Hej!Som tack för att du tog dig tid och röstade på mig, så vann jag armbandet. Du finns nu länkad och tackad i min blogg :}Hoppas veckan startat bra!

2010-02-08 @ 19:27:11
URL: http://viljasvarld.blogg.se/
Postat av: Sara - Gotlandsryttaren

sv; Jag vet inte riktigt, jag fick typ panik och kastade mej in i släpet!Jag hoppar aldrig hemma, men på träning har hon väl känts ganska säker, men inte som hon va förra våren när hon va som bäst! Hon va precis såhär 2007 när jag tävlade, och det släppte tillslut genom att jag fortsatte att tävla tävla och tävla. Så förhoppningsvis blir hon självsäker igen :)

2010-02-08 @ 19:28:29
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: A N N i C A * W E N N B E R G

jag vet inte det än ''/ men hoppas NÅN kan tänka sig ha förfest iaf (:

2010-02-08 @ 20:02:19
URL: http://s94356.blogg.se/
Postat av: Stili

Bra inlägg!

Väldigt viktigt att de får rejält med ströfoder. Det klarar de sig riktigt, riktigt långt på. Vissa väljer att minska på ströfodret och undrar varför hästen inte blir smalare utan bara mer stressig. Hästen är "hungrig" och rids inte tillräckligt. Skrämmande!

2010-02-09 @ 09:06:59
URL: http://stilis.blogg.se/
Postat av: Ellie<3

fina bilder:)

2010-02-12 @ 00:09:03
URL: http://fluffiis.blogg.se/

Har du något att säga om inlägget?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Skriv din mailadress, det är bara jag som ser! (publiceras ej)

Har du någon blogg eller hemsida?

Vad hade du att säga?

bloglovin
Trackback
RSS 2.0