några stopp och några hopp.

blev en annorlunda hoppning ikväll. vi (jeanetta och jag) hade byggt upp en liten bana med banansvängar och en oxer och rättuppståenden. kalle var pigg och glad som vanligt!

när vi började hoppa fram så fick först 2 stopp i rad på ett hinder på kanske 40 cm :S riktiga såna tvärnitar blev det och jag förstår faktiskt inte varför han stannade, i alla fall inte andra gången!

efter stoppen så taggade kalle till i alla fall och hoppade, men jag fick rida mycket och hålla om honom ordentligt. tog ett spö också i handen och då blev han lite väl springig men i alla fall :)

fick till några fina språng på slutet! citrins medryttare madde var med och filmade lite med min kamera. dock så tog batterierna slut direkt :P så blev bara film på våra stopp typ, ahaha! får försöka filma lite bättre nästa gång i stället.

på söndag är det klubbhoppning. blir nog 70 och 80 för vår del då!


ingen bild från idag men...

skutt skutt.

ikväll står förhooooppningsvis hoppning på schemat. wehooo, det ser jag fram emot :D

får hoppas bara att inte ALLA ska rida ikväll, för då kan det inte bli någon hoppning :(

vad gör ni idag? :)


dagens tema: 2009 - såhär var det!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

ompublicerar detta... bilderna funkade inte heller såg jag!

2009, mitt & kalles "mellanår".

2009 började inte bra för mig och kalle. kan säga att 2008 inte slutade bra heller. kalle föll ur något otroligt under hösten 2008 och 2009 hade vi ännu inte fått bukt med det. det hela berodde på ett hö med dåliga värden som upptäcktes för sent. när jag väl fått svar på min analys av höet så fick jag dundra i honom proteintillskott och MER MER MER hö.


tunn tunn kalle.

kalle misstrivdes till följd av detta (och kanske av andra orsaker med, det vet jag inte) väldigt mycket i stallet och den där glimten i ögat var helt försvunnen. så jag började desperat leta nytt stall till honom. ringde och besökte flera stall och till slut, av en slump, fick vi plats i ett stall 1,5 mil hemifrån. kalle fick flytta dit på min födelsedag den 28 mars. och jag är verkligen glad att jag tog det beslutet att flytta honom dit. för kalle är sååå glad igen och trivs verkligen som fisken i vattnet!! musklerna och hullet kom till slut tillbaka (skulle gissa att han säkert tappade miiinst 50kg då ALLT hull och i stort sett ALLA muskler försvann). 


kalles nuvarande hem :) 

efter flytten, under våren, tävlade vi en klubbhoppning med felfritt resultat på nya ridklubben (som ligger 500m från kalles nuvarande stall) och var också med i 2 lokala dressyrtävlingar. märkte dock att kalle inte orkade riktigt, då alla kondition och alla muskler inte hunnit komma tillbaka än.


kalle som fått tillbaka hull och muskler

sommarbete blev det för kallebus också, glaaaad för detta! efter midsommar när vi fått hagen färdig (ÄNTLIGEN!!) så släppte vi ut dom på heltid :) och sen gick han och bella där ända tills början på november. mot slutet med täcke och stödfodring. och kalle var så nöjd så :) han reds ju dock hela tiden förstås!

 
kalle i sommarhagen :)

kalle fick en allergisk reaktion under sensommaren efter ha gått i sjukhagen 2 timmar. vet fortfarande inte vad som orsakade den, men dagen efter såg han ut "som vanligt" igen i stort sett. min flodhäst :)


den allergiska reaktionen...


under 2009 efter vi hade bytt stall började vi också med regelbundna hoppträningar för oleg stefanov som har hjälpt oss (eller främst mig) massor i hoppningen! han såg våra svagheter direkt och kom med bra övningar varje gång som stärkte mitt självförtroende i hoppningen.

hösten bjöd på vår LA:3-debut och den gick väl sisådär. men jag är nöjd med kallen även om inte domaren var det :) han var lugn och harmonisk (brukar annars vara väldigt spänd och laddad på tävling).


vår LA-debut

hopptävlade gjorde vi också en del. det gick bra ibland och sämre ibland. kalle är ju en ren hopphäst men jag är LIVRÄDD för hoppning. eller var i alla fall. min hopptränare har verkligen hjälpt mig massor :)

annars flöt 2009 på bra, kalle höll sig fint i hull hela året sen. inga skador eller sådant. :)

2010 har ju varit ett toppenår hittills, med skadefri häst som hållit sig bra i form. det enda jobbiga är ju det eviga sadelletandet...



Nu har vi kollat på saw 3d. Innan det så v...

dsc00561 (MMS)

Nu har vi kollat på saw 3d. Innan det så var vi i stallet och tog in kalle och citrin. Och så här ren va citrin! Så söta, de hade inte alls bråttom in. Fastän de andra hästarna fått kvällsmat redan.


ni två.

ni är mina grabbar, mina älsklingar, mina godingar.

kärlek till er!



överambitiös häst.

har spenderat några timmar i stallet nu med kallebus. och jeanetta och citrin också. pauline var där med! :)

idag så stod tömkörning på schemat. vi har helt underbart väder, känns som vår!! så vi tänkte passa på att vara ute. lilla utebanan var lite för blöt så det blev på stora utebanan. tror aldrig att jag tömkört kalle där innan, brukar tycka den är för stor och kalle kan ju va lite överpigg ibland och springa iväg. men idag så funkade det toppen!

kalle var jättearbetsam och ambitiös idag! direkt när jag bad honom om att trava så började han trava med härligt gung i kroppen. vi kunde trava på volter och serpentiner och han följde med mjukt och verkade helnöjd.

vi jobbade en hel del öppnor och slutor också. plus att vi jobbade vidare med trampandet. gick ganska bra idag med, men gick nog nästan allra bäst förra gången :) men kalle gungade fint i bakdelen. han är så söt, kallebus!

vi fick till riktigt fina diagonala skänkelvikningar i skritten med. kalle blir dock lite fööör ambitiös och fortsätter flytta sig diagonalt längre än jag kräver och han ser verkligen ut att säga "titta matte, vad jag kan! visst är jag duktig?". otroligt söt är han i alla fall och jag står bara och ler :)

när kalle blir överambitiös håller han på och tuggar med öppen mun också. toktoktok! han ser så rolig ut då!

kalle och citrin är nakna idag med. vi har 10 grader i skuggan, vindstilla och solen har letat sig fram. och jag får sån otrolig KICK när det är sånt här väder!

UNDERBART!


älskade tokstolle. bild från i våras :)


dagens tema: IGÅNGSÄTTNING AV HÄST!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

ompublicerar ett inlägg igen!

dagens tema idag är faktiskt ett tips från en av mina läsare! temat idag handlar om hur man ska sätta igång sin häst som av någon anledning vilat. kanske på grund av skada, bete eller annan vila.
vill ni också läsa om något särskilt och bli länkade så gör som sussi och skicka en kommentar med ert tips! :)

Det finns några frågor som man besvarar först och därefter utformar sitt igångsättningsprogram:

* Hur länge har hästen vilat?
* Har hästen någon skada? Isåfall; vad säger veterinären?
* Hur motionerades hästen INNAN avställningen?
* Känns hästen redo att sättas igång? (skadan utläkt, hästen känns helt enkelt "frisk")
* Hur gammal är hästen (äldre hästar behöver ofta längre igångsättningsperiod)

Det första rådet jag kan ge när det gäller igångsättning av häst; LÅT DET TA TID!! gå hellre sakta fram än för fort fram. dels så måste man ju hela tiden känna att hästen är positiv till igångsättningen, så den inte lessnar om man pressar den för mycket. dels så får man en mer hållbar häst om man går sakta fram, i stället för att stressa igenom uppbyggnaden och igångsättningen, som är så otroligt viktig för slutresultatet. har hästen haft lång konvalescens/vila så har ju också muskler och kondition försämrats märkbart.

en del säger att det tar ungefär lika lång tid som hästen vilat att få tillbaka den i sin riktiga form igen. så har hästen vilat 2 månader så tar det ungefär 2 månader att komma tillbaka. detta är dock inget man ska förlita sig på till 100%. allt handlar ju om sunt förnuft och att "läsa av" sin häst. liksom, har man en häst som vilat i 4 år så kan man ju inte ha en igångsättning på 4 år, det säger ju sig självt. men vid kortare konvalescensperioder kan man ju utgå från att det tar ungefär lika lång tid att komma tillbaka, som hästen vilat.

det man ska börja med är enbart skritt. hur många veckor beror ju på hur lång tid hästen vilat och om det var på grund av skada eller inte. det bästa är att bara skritta rakt fram på långa tyglar på jämnt underlag till en början, byt gärna ut ridningen mot promenad för hand vissa dagar. sedan öka på med få hästen att lyfta lite på benen över stenar och rötter på skogsstigar. så är hästen lugn är det nyttigt att vara i skogen, som inte alltid är helt jämn mark, så hästen sakta får börja bygga upp sig igen. verkar hästen lite laddad är ridhus ett bättre alternativ (dock inte bra med för mjuka underlag i många fall) alternativt att någon går med och leder hästen. senare i igångsättningen kan man också skritta lite uppförs och nedförs (inga branta backar!!!!).


det är bra att vara i skogen :)

man kan sedan så småningom lägga in små travpass, även i traven är det bäst att hålla sig mycket på rakt spår. har hästen vilat för någon typ av led-skada är böjt spår/volter något man ska undvika LÄNGE. lite kuperad terräng är bra även i traven, men det ska ju inte vara att rida rakt ut i skogen där hästen står på huvudet direkt för det är så mycket stubbar och stenar. sunt förnuft här igen!

bra är att utforma ridpasset som ett intervallpass. med kortare travperioder och långa skrittperioder. och sedan öka på travperioderna stegvis, stressa inte!! även lägga in galoppfattningar så småningom och sedan långt skrittpass.


bra foder under konvalescens, bild lånad från krafft.nu

var försiktig med för tunga underlag!! undvik longering, speciellt i början då det är väldigt stor belastning på hästen. så småningom kan man lägga in tömkörning, men då på rakt spår och inte som "tömkörningslongering" då man bör undvika de böjda spåren tills hästen är stark nog igen.

man kan som sagt inte säga att si och såhär ska man göra vid igångsättning exakt, eftersom det beror helt på varför hästen vilat, hur länge, vilken kondition hästen var i INNAN vilan... följ alltså veterinärs råd som du fått för just DIN häst och den skadan!

när kalle var skadad!

under min tid med kalle har han varit skadad 1 gång. detta berodde inte på någon överbelastning eller liknande, utan det var en ren olyckshändelse. det var en liten stalltjej som ringde mig en sommarmorgon och sa att kalle bara stod och vilade på ena bakbenet i hagen och att det var blod på benet, att han stått så länge. jag cyklade till stallet i tron om att det inte var så allvarligt, då småtjejerna gärna överdriver det hela. ridskolebarnen får inte gå in i hagarna och därför kunde hon inte ge ett klarare besked om kalle.


kalle & amigo i sommarhagen

när jag kom fram till stallet i alla fall så stod kalle där i mitten av hagen. jag såg att han vilade på ena bakbenet men han spetsade öronen och såg sådär glad ut som han alltid gör. tänkte för mig själv när jag gick ut i hagen att det nog inte var så allvarligt. när jag kom fram till honom och kollade ner på benet ändrade jag min uppfattning om såret direkt!! på insidan av kotan höger bak hade han nämligen ett sår som var ca 10 cm långt, "köttkanterna" hade öppnat sig så det var ca 6 cm brett/öppet och djupt så man kunde skymta något vitt där inne (ca 6cm djupt).
jag fick panik och ledde in kalle till stallet, givetvis gjorde det ont på honom men han var ändå väldigt lugn. ringde veterinär som kom ut efter 4 timmar (suck...) för jag ville att de skulle kolla det och ge honom stelkrampssprutan. veterinären kollade på benet, spolade med vattenslang, dundrade i kalle lugnande medel (hon var livrädd för honom, suck), sa att såret var för gammalt för att sy, satte på ett uselt bandage. ordinerade boxvila i 3 veckor och därefter igångsättning. hade dessutom glömt stelkrampssprutan (suck IGEN).

chockad av det hela ledde jag in kalle i boxen. tyckte att det hela lät väldigt konstigt men var i ett sådant chocktillstånd så jag inte kunde tänka klart. dagen därpå fick vi en akuttid på Hallands Djursjukhus i Slöinge. mina ridlärare ringde dessutom och skrek och skällde på veterinären som hade varit ute, och gjort ett uselt jobb. visst, hon kunde inte sy det på plats, det förstod jag med. men hon borde sagt: åk till klinik! och att det skulle läka på 3 veckor utan att man ens försöker stänga ett sår som är så pass öppet och djupt är så osannolikt som att jag skulle gå på vattnet.

i alla fall, sagt och gjort åkte vi till hallands djursjukhus/slöinge hästklinik. dock var det kalles framknä de kollade först på (det var ju då vätskefyllt, som jag skrivit om i ett annat dagens tema), men jag fick säga att det var kalles bakben de skulle kolla på :P de kollade såret och sa att de behövde söva honom och sy ihop det och ville ha min tillåtelse till detta. innebär ju alltid en risk att söva en häst! jag blev förvirrad eftersom förra veterinären sagt att det var för gammalt för att sy och nu hade det gått 1 dygn till. de skrattade bara och sa att det bara var sårkanterna som behövde fixas.


kalle på slöinge hästklinik

jag fick lämna kalle och åkte till min syster i halmstad. de skulle ringa mig så fort kalle vaknat upp efter operationen, klockan var strax efter 11 tror jag när jag åkte från kliniken. jag var så nervös och satt med telefonen i handen hela tiden. strax efter klockan 18 ringde de och sa att operationen gått bra och att kalle hade vaknat. han hade dessutom sovit en halvtimme extra efter narkosen släppt. sötnöten kalle :)


kalles sår, stygnen kvar

jag ringde dom 1 gång i timmen under kvällen för att höra hur kalle mådde, de tyckte nog jag var jättejobbig :P men jag var ju så orolig! dagen därpå var jag och hälsade på honom, han såg pigg ut trots allt.

kalle stod kvar på kliniken i 1 vecka. under tiden hade vi telefonkontakt flera gånger per dag och min syster var där och kollade till honom ibland. när jag hämtade hem honom så hade de precis tagit bort dräneringen på honom.

väl hemma så ordinerades han boxvila i ytterligare 5 veckor. stygnen togs bort efter 2 veckor. andra och tredje veckan skritt för hand. fjärde och femte veckan skritt uppsuttet. och från vecka 6 hage och lättare travmotion.


kalles konvalescensprogram

första veckan var jobbig, kalle var så uttråkad då de andra hästarna var ute på sommarbete, så stallet var tomt. dock fick jag låna en av ridskolans ponnyer som stod inne nattetid med honom. min kompis ponny, kalles förra hagkompis stod inne ett par timmar dagtid med honom. annars hade det nog aldrig gått!

kalle var otroligt laddad under konvalescenstiden, och att skritta honom för hand eller uppsuttet utomhus kom inte på fråga, det var bara ridhuset som gällde. och därinne flög han också i luften hela tiden. när jag skrittade uppsuttet fick en kompis leda honom till en början. kan säga att det var ganska drygt att gå runt runt runt i ridhuset i upp till 60 minuter för hand och upp till 120 minuter uppsuttet. fick också beta honom ute om jag höll i honom, då fick vi vara inne i en liten hage eftersom han hoppade iväg för minsta ljud eller rörelse.

när skrittperioden var slut och jag äntligen fick släppa ut honom i hagen igen, var en av de bästa dagarna i mitt liv! kalle släpptes ut i en liten liten hage som jag dessutom lagt massa hö i så han skulle hålla sig stilla. men inte brydde kalle sig om det :P han for runt som en galning där i lilla hagen och var världens lyckligaste! där gick han under förmiddagen och under eftermiddagen fick han släppas ut med sin kompis amigo igen i en liten hage. båda hästarna var överlyckliga!


kalle första dagen ute efter boxvilan. han fick ha benskydd bak för säkerhets skull :P

såret har läkt väldigt fint, ibland kan man skymta det men annars syns det knappt. och kalle har läkt bra, märks inget nu. såret var djupt in till skelettet (det vita jag kunde skymta) men vi hade tur i oturen så inga leder eller senor hade skadats, även om det var på millimetern!  



vad har ni för tips gällande igångsättning av häst? har eran häst vilat av någon anledning? isåfall, hur satte ni igång den? andra åsikter på inlägget? nått jag glömt kanske? :)


dagens tema: VAD FALLER DU FÖR HOS EN HÄST?

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

mitt tema idag handlar om vad det är som gör att man känner lite extra för någon häst... vad som helt enkelt gör hästen så speciell!

när man kollar annonserna och ska leta upp sin framtida vän, så brukar man ju först och främst leta efter en häst som har det som man söker. kanske en häst som tävlat mycket hoppning, en häst som går att avla på, en häst som gillar att mysa runt i skogen, en häst som är startklar för MSV dressyr. ja, helt enkelt det man söker!

när man sedan åker för att provrida de hästar man valt ut så kanske man tycker att de är okej och sådär, men ofta är det någon eller några som man blir extra sugen på. kanske en häst som har DET? en härlig personlighet, utstrålning, glimten i ögat...



vad föll ni för hos er häst? varför blev det just den? provade ni andra innan? isåfall, varför blev det den hästen i slutändan? :)

när jag först såg kalles annons så blev jag inte imponerad alls. det var min kompis som skickade sms om annonsen och tyckte jag skulle kolla den! annonsen innehöll ingen bild och det stod liksom ungefär att kalle är en snäll häst, gillar att vara i skogen och att jobba, har mycket att ge och jag såg framför mig en skogsmulle :P vilket inte alls var vad jag sökte... 



men så svarade jag ändå och blev en av de utvalda som fick komma och provrida, tror det hade kommit typ 100 svar på annonsen om jag inte minns fel!

när jag väl kom fram och steg in i stallet så var det kärlek vid första ögonkastet. där stod kalle, och han hade sån enorm utstrålning så jag bara log. såg så otroligt glad och pigg ut :) DESSUTOM såg han ju ut precis som min drömhäst alltid gjort sedan jag var liten. ända sen jag var liten har jag velat ha en brun häst med bläs och 4 vita helstrumpor. kalle var som min drömhäst som jag ritade som liten, fast i verklig form!! helt sagolikt... och när sen drömmen blev ÄNNU bättre när man satt upp på honom gjorde ju inte saken värre direkt :)

jag föll för kalles utstrålning, hans charm, busiga blick och enorma engagemang!

och glöm inte komma med era tips på dagens tema, ni blir länkade!

Skulle bara säga en sak till er alla läsar...

dsc00556 (MMS)

Skulle bara säga en sak till er alla läsare! Att ikväll blir det kanske lite dålig uppdatering. Ska iväg sen med klassen och äta på restaurang och sen får man se vad som händer. Jag håller på att göra mig i ordning nu. Och ungefär såhär kommer jag se ut ikväll. Tror dock bilden är på fel håll.. Förlåt för icke hästigt! Angående kalle så kommer han mysa runt i hagen till 21tiden då gunilla tar in honom o citrin. Mys för dom!


en morgon i stallet igen.

idag spenderades morgonen i stallet igen. var gaaaanska trött när klockan ringde vid 07:15 i morse. gårkvällen spenderades hemma hos jeanetta med film och frozen cheesecake, supergott och mysigt var det!

i alla fall, åkte ut till stallet vid 8, jeanetta följde med. och så mötte vi upp sussi & ricko kl.9 för en tur i skogen! jeanetta och jag var slöa som alltid, så sussi fick komma bort till oss :)

skogsturen gick bra, det var riktigt mysigt att komma ut lite. hästarna var glada och kalle traskade på i glatt tempo. och han hoppade faktiskt inte för något vad jag minns, förutom en gång på slutet när ricko hoppade för en barnvagn. då hoppade kalle för att ricko hoppade, haha :D sötpluttarna.

turen gick lugnt till, mest skritt. men också en lång travsträcka. kalle pinnade på, var pigg och glad. han sprang ju i täten med ricko och citrin i släptåg. fast de fick galoppera till slut för de hängde inte med :P så då satte kalle och jag också  iväg i galopp. häääärligt!


sötkalle förra vintern!

idag har vi riktigt "varmt" ute. 10 grader plus, me like! så kalle och citrin fick vara nakna.

ikväll ska jag ut och äta med klassen och sen får man se vad som händer efteråt. mysigt!

dagens tema: STAMTAVLA, VIKTIG ELLER INTE?

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

:))


mitt tema idag handlar om huruvida hästens stam är viktig eller inte... :) för vissa betyder ju stammen ALLT. för mig har stammen till viss del betydelse, men jag ser ändå till INDIVIDEN!


min kalleman :)

det kan finnas hästar med kanonstam, verkligen perfekta hästar i alla led, men ändå blir det ingenting av hästen... samtidigt kan det finnas hästar med icke godkänd eller okänd stam som kan prestera minst lika bra som hästarna med bra stam!

visst, en bra stam ger ofta bättre förutsättningar att få en bra häst, det ska jag inte säga något om... men det FINNS hopp även om inte stammen är perfekt!

när jag och kalle är ute på tävlingar så kommer det alltid fram någon varje tävling och säger ungefär att jag har en trevlig häst och frågar vad det är för stam på kalle. när jag då börjar med att säga att kalles pappa inte är godkänd, så vill folk inte prata mer!


kalles pappa ecoloog

innan tänkte jag mycket som så, att de tycker helt plötsligt inte att kalle är trevlig längre, för han har inte godkänd stam! visst, det kan också vara så att det inte blir intressant att fråga mer då de troligen inte har koll på de icke godkända hingstarna... men ändå, NÅGOT mer kan man ju säga istället för att bara bli tyst och titta bort :P


kalles farfar voltaire

kalles pappa är inte godkänd, i alla fall inte i aveln i Sverige. dock kanske han är godkänd i holland, det vet jag inte. enligt blup.se är kalle den enda avkomman. det behöver ju inte innebära att han är den enda avkomman helt och hållet, det betyder bara att han är enda avkomman registrerad i asvh.

men jag tycker inte kalle är mindre bra för det!! för kalles pappa var (är?) ingen dålig häst. han tävlades i svår hoppning med eric van der vleuten, så en hel del kapacitet finns i kalles pappa ändå! :)


eric van der vleuten

jag anser att ; hästen behöver inte ha godkänd stam för att prestera!

vad tycker ni? är stamtavlan viktigast? :)
bryr ni er om stammen när ni kollar hästar?
(jag kollar givetvis stammen om den står med, men skulle jag hitta en kanonhäst med okänd stam skulle jag inte backa på grund av det!)

och när det gäller valacker så kan man ändå inte utnyttja stammen, ett sto med bra stam kan man ju i alla fall ta föl på :)

bara du & jag.

har varit i stallet hela morgonen. tycker det är mysigt att vara där ensam. med bara hästarna som sällskap. de uppskattar ju verkligen ens sällskap också. möttes av kalles gnäggning när jag klev in i stallet. kärlek på det!

utsläpp och matning gick bra. ena unghästen är väldigt rädd om sina öron så fick hålla på ett tag med att få på honom grimman. men det gick bra till slut.

när alla hästar var ute, stallgången sopad, kalles box mockad och hans mat färdig så plockade jag in kalle från hagen igen. vi begav oss ut på en barbackatur i skogen. och det var med supermysigt!! kalle var glad och jag satt bara på honom och mös.

han var lite brallig ibland och gjorde någon bock och studsade lite på stället ibland. men på det stora hela så gick han bara avslappnat men med stora kliv och öronen glatt pekade framåt.

tycker om att vara ensam med kalle. och umgås bara han och jag. det är mysigt :)


uppe med tuppen.

eller kanske till och med innan tuppen? när vaknar tuppen? kl.7? :)

nu ska jag köra och mata hästarna och släppa ut dom :) myyyys i stallet såhär på morgonen ju!!

vad ska ni göra idag?


dagens tema: MIN FÖRSTA TÄVLING!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

ompublicerar ett inlägg igen!

jag gillar att vara nostalgisk och nu föll lotten på er första tävling. minns ni den? gick det bra eller dåligt? :D

jag minns min första tävling jätteväl. jag hade ridit ungefär 1 år på ridskolan och var medryttare på en shetlandsponny. i stallet stod även en föredetta travare. och vi brukade rida ihop med en tjej med ett gotlandsruss. plötsligt kom vi på idén att anordna en tävling! och så blev det. vi förberedde i säkert flera månaders tid. vi snickrade hinderstöd, målade bommar (som var björkar som vi skalat av barken på) och bestämde vad vi skulle ha för klasser.

Klasserna var:
Lätt hoppning  (typ max 40cm)
Svår hoppning (typ max 70cm)
Trav (för att ägaren till travhästen ville det...)

när dagen kom så hade vi alla klätt oss i våra finaste ridkläder. jag hade en rutig skjorta, tjejen med travhäst hade en vit skjorta. haha. vi hade till och med en DOMARE i form av travhästägarens farmor.

vi var hela 4 deltagare. jag och en till på shettisen, tjejen på travaren och så tjejen med russet. travklassen vanns av tjejen med den föredetta travaren. det gick ut på att trava rakt fram en viss sträcka fortast, som en kapplöpning helt enkelt.


lessy, shetlandsponnyn :)

i lätta hoppningen startade jag och den andra tjejen på shettisen. jag vann klassen trots 2 stopp på första hindret :) första hindret hade nämligen höbalar som hinderstöd som lillhästen hellre ville äta på :P

min första lite mer riktiga tävling var en blåbärshoppning. jag red en ponny som hette madonna. jag hade aldrig ridit den ponnyn innan men ville ändå vara med och tävla så då fick det bli på madonna för hon var den enda som var ledig. min storasyster hjälpte mig och vi hade snygga blåa lindor med padd på alla benen för att riktigt matcha just BLÅBÄRshoppning :P vi startade i 50cm och det gick felfritt och snabbt. har tyvärr ingen bild på madonna, men det var en mörkgrå c-ponny som ridskolan lånade!

min första dressyrtävling bestod av skritt och trav. jag red en ridskoleponny som hette mistral, som jag även blev skötare på senare. han var hur slö som helst och jag fick knappt ett enda travsteg. det gick med andra ord inte speciellt bra alls!


mistral och jag :)

vi hade i alla fall tur med vädret!!

idag blev det en tur i skogen för mig och kalleman. vi fick sällskap av pauline på brink. så mysigt så! hästarna verkade nöjda :) kalle älgade fram och tyckte det var helmysigt att vara i skogen. sötplutten!

blev mest skritt men lite travsträckor också. kalle var som en kanonkula och hade eld i baken eftersom han inte fick springa först. tokhästen, men han är ju så söt när han håller på :D

när vi var tillbaka i stallet så kom regnet. vi lyckades undvika det, gött det :)

vad gör ni idag?


sötkalle och jag  i somras :)

och ännu fler bilder från i söndags då!

publicerar ännu lite fler bilder från framridningen i regnet i söndags på en övertaggad kalle! :)

samtliga foton är tagna av madlene nilsson! :)


mysigt, mysigt!

idag fick kallebusen vila. jag hade skola till kl.15 och nu börjar jag strax jobba... så det blev lite tajt med tid! men jag förstås därute och mockade, fixade maten och klappade på min fina grabb som tyckte det var mysigt i hagen! :)

jeanetta och jag ska fixa grus och grusa upp ingången till hagen. blir riiiktigt geggigt där nämligen :o




såhär ser kalles box ut :) redo för kalle att komma in :D saknas lite hösilage till honom bara på bilden! ovanför krubban har jag vaxduk. kalle geggar ner väggen med mat men när jag har vaxduken där är det lätt att torka bort :) funkar super! :)

i nätet har han halm som han får som extra tilltugg över natten. han får vatten i spann så jag har koll på hur mycket han dricker, plus att han dricker ju hellre i spann :)


lite fler bilder från i söndags :)

som utlovat kommer lite fler bilder från framridningen i söndags :) blött och ruggigt var det men kalle var lika pigg och glad för det :D



foto: madlene nilsson

film från ikväll!

ikväll så hoppade jag med kalleman! vi hade satt upp 2 hinder , 1 på varje diagonal!

kalle var lite taggig och jag var nervig :P

det ena hindret stod bra på diagonalen och vi kunde taxera bra. det andra hade jag ställt lite för rakt så jag hade svårt att taxera bra till det...

på filmen hoppar vi det "lätt-taxerade" hindret :) kallebus är duktig och söt. hindret låg väl på 80 ungefär!




psssst.

det kommer ett filmklipp från kvällens ridpass så småningom , men kanske blir först imorgon. filmen vill inte riiiiktigt samarbeta med mig just nu :)

så länge, en bild på söta kallebusbus! och mig!


bilder från gårdagens tävling.

här kommer lite bilder från framridningen till gårdagens dressyrtävling. vi fick börja utomhus i regnet för kalle var lite fööör taggad för att vara med de andra hästarna först :P




samtliga foton är tagna av madlene nilsson

och fler foton kommer :D 

för att jag inte har något bättre för mig...

... så blir det ett till hästtest :P

Skriv om hästen som du fördriver mest tid med!

Namn:
Kaloescha

Smeknamn:
Kalle, Kalleman, Kallebus, Fining osv osv.

Ålder: 
18 år

Kön:
Valack

Ras:
KWPN (holländskt halvblod)

Mankhöjd:
168 cm hög är han!

Färg:
Mörkbrun med bläs och vit underläpp, 4 vita helstrumpor och vita fläckar på magen

Träning

Tränar Hoppning
Ja, fast det var ett tag sen nu. Tränar för Oleg Stefanov

Tränar Dressyr
Ja, för Lisa Hjertonsson och ibland för Sara Engström

Tränar NH
Nej, det kan jag inte säga att vi gör :)

Tränar för instruktör
Ja (se ovan)

Utrustning

Rids med martingal

Nej, aldrig. Men har en som jag inte testat :P

Rids med snodd
Nej, aldrig.

Annan hjälptygel
Nej, aldrig

Benskydd
vid uteritt och hoppning: senskydd och boots fram och kotskydd bak

Benlindor
Ja, oftast vid dressyr :) om jag inte är slö och tar benskydd haha!

Sadelpadd
Fårskinnspadd på hoppsadeln för att dämpa tryck vid landning. Dressyrsadel har vi ju inte ens nån eftersom ingen verkar passar........... (suck)

Vanlig bett
Ja, har vanliga tredelade på honom med fasta och rörliga ringar

Bettlöst träns
Nej, men skulle vilja prova :)

Pullargrimma
Ja, på hopptränset

Aachen grimma
Ja, på dressyrtränset

Remont
Nej, men funderat på att prova!

Engelsk
Nej

Hoppsadel
Japp det har vi :)

Dressyrsadel
provat 30-35 sadlar men ingen passar... :(

Allroundsadel
Nej tack :)

Islandssadel
Nej :P

Barbacka
Ja, det blir det ibland. Myyys!

Rids med sporrar
Ja, i stort sett alltid i dressyren

Rids med spö
Nej, är ganska spörädd.

Kan skänkelvikning
Japp!

Kan bak/framdelsvänding
Japp!

Kan öppna/sluta
Japp!

Kan galoppombyte
Ja, fast bytena blir stoooora :D

Ökad trav
Í hoppsadeln vill lättridning: JA! Men inte i någon dressyrsadel för han känner sig låst.

Ökad galopp
Ja

Fattar alltid rätt galopp 
Ja, annars har jag gjort en dålig otydlig fattning 

Kan passage
Påbörjat vid tömkörning

Kan piruett
Ja, på god väg. Vi har övat på det på träningarna :)

Kan hoppa över 1 m
Ja, lätt!

Kan hoppa över 1 m med ryttare
Ja, lätt! Men helst inte för högt med mig haha :D

Är tävlad lokalt eller högre 
Japp, i både hoppning och dressyr

Skulle klara av ett L:B dressyrprogram
Ja, vi tävlar ju LA sååå... och siktar på MSV ;)

Går i form
Ja, vid bra ridning!

Arbetar bra under sig
Ja, vid bra ridning!

Är lätt att arbeta med
Verkligen! Otroligt arbetsvillig och snäll från marken med!

Övrigt

Tolkat?
Haha, nej det hade nog inte gått så bra då han är mycket bakskygg :)

Löshoppat?
Japp! Och han älskar det

Longerat?
Ja, men inte så ofta för han tycker inte det är så stimulerande :)

Kört?
Räknas tömkört? Annars nej :)

Badat?
Nej :'(


charmknutte :)

nu kommer det nog lugna ner sig!!

idag ska jag ha min sista tenta för terminen. ja, har en liten minitenta på onsdag också men den gills inte :P

så sen kommer det nog bli lite lugnare för min del framöver, sköööönt! :D

nu ska jag promenera till skolan, de varnar för blixthalka. oops!

vad gör ni idag folks?


jag och kent på high chaparral :D


min favorit regerar!!!!

yaay, min favorit av hingstarna som var med på flyinges hingstvisning här i växjö regerar, det gillas!!!

artikeln kommer från tidningen ridsports hemsida

Wladimir O.A. och Pernilla André Hokfelt vann både kval och final i 7-årschampionatet. Foto: Lotta Gyllensten
Wladimir O.A. oslagbar

AVEL- OCH SPORTCHAMPIONATET: "Wladde och Pilla" äger, så skulle "kidsen" uttrycka det - med vinst i både kval och final i 7-årschampionatet gick Wladimir O.A 1138 i topp på alla plan.

En värdig avslutning på en otroligt framgångsrik unghästkarriär kan man också säga. Nu väntar en karriär som dressyrhäst för Wladimir O.A. (e Flemmingh-Florestan I) med Pernilla André Hokfelt i sadeln.

Andraplacerade Di Angelo (e De Niro-Matcho x) med Sara Rubin gjorde en lika helgjuten insats och visade upp sig med ett mjukt och harmoniskt program. Stoet Prima (e Don Primero-Pascal) har också hon en gedigen unghästkarriär, i 7-årsfinal med Mia von Essen som tog dagens andra placering, Mia var även placerad med Pinocchio i 6-årsfinalen.

Mesta och bästa hattrick gjorde tränaren Kerstin André som står bakom de tre placerade ekipagen.

I år var första gången 7-åringarna fick göra upp på Flyinge, ryttare och publik hoppas det är en nyordning som är här för att stanna.

 

hästtestet.

hittade det hära hästtestet på en blogg och jag kommer verkligen inte ihåg vilken blogg det var, hm. men iaf så tänkte jag att jag skulle fylla i det :)


Om hästarna:

Första hästen du red var:

oj, jag minns inte. det var i norrköping i alla fall . kan ha varit en ponny vid namn tiger

Hur gammal var du när du red för första gången:

jag var 3-4 år gammal! satt och åkte häst i overall och hockeyhjälm.

Hur många älsklingshästar har du haft:

oooj, det är många! kan nog inte säga hur många faktiskt.

Om utrustning:

Hur många:

ridbyxor har du: 
7 par tror jag just nu :)

hjälmar har du:

2 st, men vill skaffa en till :)

spön har du:
jag rider ju i stort sett aaaaldrig med spö. men har ett hoppspö och ett dressyrspö!

ridvästar har du:
säkerhetsväst? isåfall en. annars har jag 3 st vanliga västar.

ridskor har du:
jag har ett par ridskor, med stålhätta! förbrukar ridskor hela tiden för jag har dom på hela tiden.

ridstövlar har du:

jag har 2 par ridstövlar. ett par catago ofir som jag tävlar med och ett par mountain horse som jag har som "slit och släng"-stövlar :D

grimmor har du:

jag har 5 st grimmor

täcken har du?
oooh, kalle förbrukar ju täcken på löpande band :P men jag troor jag har 3 fleecetäcken, 1 stalltäcke, 5 regntäcken, 2 vintertäcken... och så 4 ridtäcken

Vilken färg var dina första ridbyxor:

jag trooor de var vinröda. annars var de gröna.

Vilka färger har dina nuvarande ridbyxor:
de flesta går i brun/beige ton. men har också 2 olika grå och vita!

Vad har du gjort inom ridningen?

Hoppat

japp!

Ridit dressyr
japp!

Skänkelvikning/sidvärts
japp!

Galopperat
japp!

Piaff
nej, men ska försöka lära kalle det fast enbart i tömkörningen!

Passage

japp, fast ofrivilligt :D ska dock försöka lära kalle det i tömkörningen

Tölt
japp! maaassor med min gamle islänning :)

Hoppat utomhus
japp!

Badat med häst
njae, bara i stooora vattenpölar med shettis :P

Ridit på egen hand

japp!

Testat voltige

japp, jag gick på voltige när jag var yngre men var ingen stjärna :P

Suttit på en häst som skenat
japp, en norsvensk jag red mycket som liten (10-åring) skenade var och varannan dag med mig :(

Tappat kontrollen över hästen helt

ja, med en islänning jag red ett tag som var känd som "avkastarkung". mitt enda val för att få stopp på henne var att styra rakt ut i skogen mot ett träd.

Ramlat av
oh ja!

Bakdelsvändning
japp!

Framdelsvänding
japp!

Ridit dressyrprogram
japp!

Tävlat i hoppning
japp, men på grund av min hopprädsla bara upp till 1meter på lokal nivå

Tävlat i dressyr
japp, hittills upp till LA:3 på lokal nivå

Tävlat i fälttävlan
nej, jag hade nog aldrig vågat :D

Tävlat i någon annan kategori

nej :)


tävlingen idag.

idag har vi alltså tävlat lite, kallebus och jag. var en klubbtävling i dressyr och vi red en LB:2. och i hoppsadel dessutom eftersom ingen j*vla sadel vill passa. usch!

kalle var taggad till tusen i början , så fick först få ur honom den värsta energin ute på stora utebanan som var riiiktigt blöt och plaskig.

själva tävlingen sen gick väl ganska så okej. kalle var lite tittig som han alltid är på hemmaplan men skötte sig ändå ganska bra tycker jag. jag tyckte det var grymt svårt att få till bra ridning i hoppsadeln dock, men vi kämpade på :)

vi slutade på 66% och fick 8or på inridningen och på sista halten!

någon film blev det tyvärr inte! men eventuellt någon bild från framridningen!

vad gör ni idag? :)


kalle och jag på förra klubbtävlingen, fast då i hoppning. foto: madlene nilsson

Nu blir det ett icke jättehästigt inlägg! ...

dsc00549 (MMS)

Nu blir det ett icke jättehästigt inlägg! Men skulle bara säga att uppdateringen blir dålig ikväll. Vi ska nämligen ut och äta med ett annat par! Sedan ska jag förbi stallet på vägen hem och ta in kalle och citrin, plus ge alla hästarna kvällsmat. Vad gör ni ikväll? Imon blir det tävling!


message to santa.

dear santa.

the best christmas gift ever would be if I got kaloescha. if he were mine for real I would be the happiest girl in the world.

please santa, make this christmas special! make this christmas remindable! make this christmas the best ever! make ME happy.

best regards

frida




TACK alla underbara läsare <3

weeiii vilken glad överraskning jag fick nu när jag vaknade!! vi tävlade ju i karin warnmarks fototävling och blev en av finalisterna! och idag när jag kollade in på hennes blogg så såg jag att vi fått flest röster och alltså VUNNIT!!!!

så jag vill bara säga tack tack tack till er alla läsare !!! ni är underbara :) utan er hade vi ju aldrig vunnit!

så snart kommer alltså denna bilden pryda en vägg här hemma! kärlek på det!



karin själv hade också skrivit lite om bilden efter att jag hade vunnit, vilket jag tyckte var extra kul! såhär skrev hon:

"Jag tycker verkligen att det är en härlig bild Frida vann med. Kalle skjuter verkligen på bakifrån och man ser riktigt vilken power han har! Att ekipaget matchar bra är självklart ett plus och så är det underbart med galoppbilder på ängar. En riktigt fin bild med andra ord och en värdig vinnare!"

än en gång TACK FÖR ATT NI RÖSTADE :)

shires-täcken!

foooolks. behöver lite hjälp av er nu!! någon som beställt något shires-täcke via internet? skulle behöva ett extra vintertäcke till kalleman och gillar shires och de passar kalles stora bog bra! :)

men jag vet ju inte vilka internet-butiker som är vettiga, finns inga återförsäljare av shires här i närheten tyvärr!

såååå in med era tips nu :)

och så sticker jag och jobbar så länge!

sverige ska få ny hästras!

ja visst är det spännande, med en ny hästras?

och vilken spännande typ av häst dessutom! :)

Nokota ny hästras i Sverige

I slutet av november får Sverige ytterligare en hästras, då nio hästar av "vildhästrasen" Nokota landar i Örnsköldsvik.

Det är Emma och Seth Zeigler som importerar tre hingstar och sex ston, för att avla och sälja i Sverige. Paret har arbetat som volontärer för Nokota Horse Conservancy i USA, och syftet med satsningen är att hjälpa till att bevara den utrotningshotade rasen och ge den högre status i hemlandet. Man vill också föra dess speciella egenskaper vidare till Norden.

- Den här rasen passar vardagsryttaren som vill ha en lugn häst som ändå är nyfiken och pigg, säger Emma Zeigler.
- Eftersom de har grov benstomme är de också viktbärande och kan passa bra som familjehästar eller ridskolehästar. Det är sunda hästar som passar vårt klimat, då de är vana att överleva i frihet i minusgrader.




artikeln kommer från tidningen ridsports hemsida


morgonstund med kalleman.

åh, vad jag tycker det är mysigt att vara i stallet på morgonen :) var med jeanetta i stallet idag vid kl.7, hon hade morgonfodring och utsläpp. kalle gnäggade dovt som vanligt. sötplutten! :)

idag blev det också ett dressyrpass i stora ridhuset. eftersom vi fick snö i onsdags så var det också väldigt blött ute nämligen, hade velat rida på stora utebanan annars... :)

kalle var ganska stel idag, satt fast lite åt höger. men fick loss honom till slut! tycker dock det är svååårt att rida dressyr i hoppsadeln. men det får ju funka tills vi hittat en dressyrsadel som passar helt enkelt :)

vi red mycket skänkelvikning längs diagonalen, och vid medellinjen övergick vi till diagonal sluta. gick superbra och kalle blev fin efter det :)

på söndag ska vi vara med i en klubbdressyr. med hoppsadeln. det blir spännande och kul !

vad gör ni idag?


foto: madlene nilsson

sista chansen nu!

sötnosar, om ni inte röstat på oss i warnmarks fototävling där vi är en av finalisterna så vore kalle och jag (okej, kanske mest jag :P) suuuuperglada om ni ville göra det!

gå bara in HÄR, skriv en kommentar att ni röstar på nr 4 och skriv ert namn för anonyma röster räknas inte.

tack tack tack på förhand!! tävlingen avslutas alltså imorgon!!


på promenad genom stan.

eller nja, inte riktigt stan kanske. men en promenad med kallebus blev det idag. vi har ju SNÖ här nu i småland. helt galet. så hästarna får superklampar :( hade ju inte riktigt räknat med snö nu så kalle har inga snösulor ännu.

kalle tyckte det var mysigt att vara ute på promenad i alla fall. men han tyckte det var lite konstigt att gå på stigen längs vägen när stigen hamnade långt ifrån själva vägen. så då ville han hoppa upp till mig på vägen. söt-kalle :)

nu blir det jobb för min del. vad har ni gjort idag?


och lite bilder till från söndagen.

kör på lite fler bilder från i söndags då! tyvärr kom vi inte med på bild när vi hoppade det högsta, 95 :)

samtliga foton är tagna av madlene nilsson

 

kärlek.

för att du är min ögonsten.


foto: madlene nilsson

intressant träning.

jaaa. dagens träning blev verkligen speciell. vi red ju i den sadeln vi lånat hem på prov igen. i måndags funkade ju ingenting men det kunde ju vara en dålig dag tänkte jag. men tji fick jag...

kalle var precis likadan idag. han var spänd och sprang och blev arg så fort jag tog i honom. och kalle är INTE den hästen som blir arg!! så fort jag krävde något och försökte jobba honom i form så började han springa och spänna sig...

till slut så gav jag upp och tänkte att jag skulle följa rådet som mela skrev om måndagens ridpass där inget heller funkade. då frågade hon om jag hade provat utan sadeln i måndags. vilket jag ju inte hade gjort. men idag så gjorde vi helt enkelt så att vi slängde av sadeln och fortsatte träningen utan sadel.

och direkt när min tränare hade kastat upp mig och jag satte igång i trav så var kalle som vanligt igen. stora travrörelser, fint i form och jobbade korrekt med hela kroppen. jag kunde göra skänkelvikningar och sådär utan att han blev arg och spänd.  var dock liiite svårt att sitta på honom ibland. vi skulle rida en serpentin med 3 bågar i bibehållen galopp men kalle tyckte han skulle byta istället. ni som kollat på bilderna här i ett tidigare inlägg där vi gör byten förstår kanske att det inte var sååå lätt att sitta kvar :P men jag höll mig kvar även om det kändes som jag var 3 meter ovanför ryggen ett tag :P

så ja, det funkade helt enkelt inte så bra med sadeln... och sötkalle, han försökte ju bara visa att han inte gillade sadeln genom att bli sur och spänna sig! så nu får vi börja leta sadel IGEN... suck


finaste kalle, jag är glad att du visar tydligt när du inte är nöjd. för bara det bästa är bra nog åt dig, älskade vän.

tagga träning!

weho, idag har vi dressyrträning. fick tiden flyttad så tränar kl.17. ska bli superkul! och spännande och se hur det går med sadeln... är ju avgörande dagen idag. går det dåligt idag med så blir det inte denna sadeln. så då får vi börja jaga sadel igen. suck... knepigt alltså!

ska i alla fall bli dunderkul att träna, kommer knappt ihåg när vi tränade sist. :)

och hörrni, vore suuupersött om ni ville rösta på kalle och mig, vi är en av finalisterna i warnmarks fototävling! gå in HÄR och rösta på oss, nr 4! glöm inte skriva namn för anonyma röster räknas ju inte...


foto: madlene nilsson

byten i galopp.

jaa, i söndags övade vi lite på byten med kalleman. när vi övar byten så byter han nästan alltid rent men vi försöker nu att få byten att inte vara så luftiga.

vad jag menar med luftiga byten ser ni här nedan:


byte till höger


byte till vänster :P

kan säga att det är liiiite svårt att sitta snyggt och ge ordentlig eftergift när han gör såna här megabyten :P

bilder från i söndags.

här kommer lite bilder från söndagens hopp-pass :) det blir ju inte alltid helt toppen när man fotar inomhus tyvärr! så lite suddigt men tycker de blev himla bra ändå!

samtliga foton är tagna av madlene nilsson

jag gillar också att jag har en luvtröja UNDER den gråa luvtröjan med :P därför det är himla tjockt vid axlarna och de haah :D men det var ju också svinkallt.



fler bilder kommer :) 

dagens tema: MOCKNING!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

ompublicerar detta inlägget med då, hehe :P

jag kom att tänka på det här med mockning: man ser så olika mockningar varje dag. vissa mockar noga, vissa har bädd & andra inte, vissa mockar snabbt o tar ut "det värsta" och andra mockar inte alls. det sistnämnda förstår jag inte alls.

en mening som verkligen fastnade i mitt huvud efter en teorilektion på alvesta ridklubb när jag var liten är:
"boxen ska vara så ren att du själv inte har något emot att lägga dig i den" .

därför är jag också VÄLDIGT noggrann när jag mockar. när jag hade kalle i de två förra stallen var det många som säkert tyckte jag var helt knäpp. visst, jag är överpedantisk när det gäller kalles box. alla, verkligen ALLA, småpluttar ska ut. även små flisor. så det var inte ovanligt att jag stod och mockade i 1 timme varje dag :P men så var nog också min box den allra renaste sen också!

dock inget ont om att ha bädd. jag brukar själv ha bädd. MEN då måste man också fylla på med nytt fräscht spån innan det blir sunkigt!! samtidigt så måste man inte lägga in nytt spån varje dag för att det ska räknas som "rent", det är ju rent så länge spånet känns fräscht!


kalles box sommar 2009, nymålad och nytt spån i...

i nya stallet har jag faktiskt kunnat minska ner min mockningstid väldigt mycket. ibland kan jag faktiskt vara färdig på 5-10 minuter, även om det inte är så ofta. men under halvtimmen varje dag i alla fall. det gillar vi!

den minskade tiden beror inte på att jag börjar slarva. nej nej, tvärtom! den beror helt enkelt på att kalle trivs bra i sitt nya hem. han är ute länge om dagarna, han får lagom motion både i hagen och av mig, han får tillräckligt med mat så han inte går hungrig, och han får mat tillräckligt ofta. jag ser verkligen sån stor skillnad på honom nu jämfört med i de andra stallen han stått i. han var då ofta hungrig, kunde inte göra av med sin energi ute, vilket gjorde honom stressad och oridbar. och boxen såg ut som om någon varit där med en gigantisk elvisp!


såhär kan min box se ut när jag mockat... :P inga pluttar alls men fräscht

nu för tiden ligger det prydliga högar längs bakre delen av boxen, vilket tyder på att kalle haft lugna nätter och att han varit harmonisk och mätt.

hur mockar ni? ;)

Jag gillar när kalles box ser ut så här! A...

dsc00540 (MMS)

Jag gillar när kalles box ser ut så här! Allt samlat i en enda stor hög! Lättmockat och bra, plus att kalle har haft en lugn natt. Skönt!


sadeljakt IGEN?

suck säger jag bara. om det inte blir ett annat resultat på morgondagens träning så lutar det åt att jag måste ge mig ut på sadeljakt ännu en gång. fasen, säger jag bara...

gårdagens ridpass gick nämligen inte alls som jag hoppats på. INGET funkade. kalle bara sprang, och så fort jag tog i honom trippade han. skolorna som alltid varit vårt säkra kort och som ALLTID blir bra funkade inte alls. galoppen som jag brukar kunna samla så kalle praktiskt taget galopperar på stället gick inte samla alls, kalle bara drog framåt-nedåt. hm säger jag bara!

mot slutet lossnade det litegrann men inte alls i närheten av samma känsla som vi fått tidigare. men imorgon är det dressyrträning och sedan måste jag bestämma mig! trist säger jag bara !

i alla fall, för att få mig på bättre humör får ni supergärna rösta på mig och kalle HÄR, vi är nummer 4 :) glöm inte skriva ett namn, för anonyma röster räknas inte :)


får väl se om det blir denna sadeln eller inte då...

RÖSTA PÅ OSS!!

weeeiii kalle och jag är en av finalisterna i warnmarks fototävling!!

så snälla rara söta läsare, rösta på oss, glöm inte skriva era namn!! :)

kalle och jag tackar och bockar i förtur :)

du röstar HÄR och vi är nr 4 :)


foto: madlene nilsson

dagens tema: MINA HÄSTAR GENOM ÅREN!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

jag satt och kollade i gamla fotoalbum nyss. innehåller era album också bara en massa massa hästar? minns att mamma klagade på alla hästfoton! för att inte tala om alla foton man tog på göteborg horse show som liten. där man inte ens ser vad fotot föreställer, man får leta efter något som kan tänkas vara en häst på bilden haha :P

tänkte i alla fall berätta lite smått om mina hästar genom tiden :)

Lessy, min första medryttarponny

Lessy var hästen som lärde mig en massa. jag började rida henne redan när jag bara ridit på ridskolan ett halvår. hon var en shettis som ingen visste hur gammal hon var. ibland undrade vi om hon ens var ordentligt inriden. det var på henne jag galopperade första gången, hoppade första gången och även ramlade av första gången. blev ett tiotal avramlingar på denna lilla busen som var en mästare på full galopp och tvärtnit följt av en bakutspark :D hon var i alla fall en underbar liten shetlandsponny och jag var verkligen ledsen när jag växte ur henne. henne red jag 1994 till 1996

Prince, min första sköthäst

Prince var hästen jag började sköta på ridskolan. han var en halvblodsvalack född 1991 (tror jag). när man skötte häst på ridskolan så borstade man hästen och mockade några dagar i veckan. man smorde även träns och sadel. jag tycker fortfarande det var helt galet att jag tilläts sköta honom. han var stallets största häst (175cm hög) och jag var stallets näst minsta skötare... jag stod på spann och borsta och nådde ändå inte upp att borsta på ryggen och rumpan. men prince var riktigt snäll mot mig och såg sig alltid för när han skulle röra sig i boxen. jag skötte honom ungefär 1 års tid.

Mistral, sköthästen på ridskolan som jag minns bäst

Mistral var en New Forest som stod på ridskolan också. han var en c-ponny född 1989 efter Xandino, och hade nog kunnat bli riktigt fin om han inte hamnat på ridskolan som 5-åring. han var en riktig tjockis men otroligt snäll. när jag började rida honom och tävla honom på klubbens tävlingar så gick det kanonbra. vi var med i en LD-hoppning minns jag där han var snabbare än alla ridskoleponnyer och även privatponnyer. han älskade hoppning och det var bara att hålla i sig när man tävlade för det gick verkligen undan! med åren sedan blev han dock tröttare och tröttare, segare och segare. nu vet jag att han äntligen är såld och har det bra efter flera år på ridskola.

Madonna, ridlägerponnyn

1998 åkte jag på mitt första, och faktiskt enda ridläger. min ridlägerponny var connemaran Madonna. hon var bara 5 år gammal men jag gillade henne massor. tillsammans hoppade vi terränghinder och murar och hade en helkul vecka! ridlägret var på stall fjälkestad i skåne.

tvistur, min bästa vän

den hästen som jag ändå har mest minnen med och som ligger mig varmast om hjärtat är tvistur. denna lilla islänning som mätte 134 cm i manken hade jag som min egen 1998 till 2002. jag är än idag ledsen att jag inte hade pengar att köpa honom när ägaren skulle flytta. tvistur kunde bara skritt och grisepass när jag började rida honom. när jag slutade hade han 5 gångarter, hoppade banor på 80cm, gjorde öppnor slutor skänkelvikningar och påbörjade galopp-piruetter, galoppombyten i varannat språng. han var dessutom inkörd och mycket löshoppad. han älskade att jobba och blev aldrig trött. vi hade så otroligt roligt tillsammans!

ymer, den oslagbara dressyrponnyn

tillsammans med ymer tävlade jag massor av dressyr på klubbnivå. han var en ridskoleponny och jag trivdes otroligt bra med honom. vi var helt enkelt meant to be!! :) vi vann alla tävlingarna vi ställde upp i och jag utvecklades mycket som dressyrryttare med honom :D

Anna Magnum, mitt första tillridningsobjekt

Anna var en före detta travare som var en otroligt stressad och nervös häst. hon litade inte på människor och hade absolut svårast för män. hon var ganska liten, ca 148 cm hög, så inte så stor för att vara varmblodig travare. jag tog mig an anna som tillridningshäst år 2000. hon utvecklades trots allt väldigt mycket. i början stod hon bara och skakade när man skulle hoppa upp på henne men det jobbades bort med mycket hantering. vi övade väldigt mycket från marken. mycket longering och tömkörning. vi skapade ett band och hon litade på mig. i början satt jag flera timmar hos henne i hagen och väntade tills hon skulle söka kontakt. hon blev till slut en väldigt trevlig häst. nu går hon, tyvärr, bara och skrotar och gjort det i flera års tid. jag brukar åka och hälsa på henne ibland. jag vet inte om hon minns mig...

Caprone, en stor favorit bland medryttarhästarna
 (bild lånad från blup.se)
caprone var korsning med halvblod och fullbod. hon var ett energiknippe och en väldigt trevlig dam. jag red henne omkring 2002 och trivdes jättebra med henne. hon var väldigt svårriden dock och när hon kom och ägaren ville se mig rida (jag hade varit medryttare på hennes förra häst också) så blev hon förvånad. tydligen var det bara med mig som hon INTE sparkade bakut :P detta slutade hon dock med. hon älskade jobb och att hoppa. dock ville hon inte hoppa högt... jag vet inte vad hon gör idag...

diego

jag och min ena storasyster hade fullblod/halvblodskorsningen diego på foder. vi tog honom på prov 6 månader först för att se hur det funkade. dock funkade det inte alls. diego hade stora ryggproblem och hade väldigt ont större delen av tiden vi hade honom. det blev heller ingen förlängning av fodervärdsavtalet. diego var dock otroligt snäll, min systerdotter som då var ungefär 6 år ledde honom in från hagen som ingenting (han var ca165 cm hög!), han gick som ett lamm bakom henne. :) hittar honom inte på blup, kanske avliden? :/

socker, min sista medryttarhäst + farin

socker, eller sugarbasin som hon hette egentligen, var en dressyrhäst som stod i stallet där jag hade diego uppstallad tidigare. hon sökte en medryttare och ägaren blev tipsad om mig. socker var en kanonsnäll häst att rida i dressyren. uteritter var hon ganska pigg och tittig. hoppningen var hon väl ingen stjärna i men hon tyckte det var roligt :) jag skötte mest hoppningen och uteritterna med henne. dessutom var det hantering av hennes föl farin :D jag red henne ungefär 2005 till 2007.

sedan var det också en hel del andra hästar i mitt liv, men det är dessa som satt mest spår i mitt minne :)

vilka hästar har betytt eller betyder mest i ERT liv? :)

och sist men inte minst, får ju absolut inte glömmas!

kalle (kaloescha), foderhästen sedan maj 2007 !

kalle kalle kalle, underbara kalle :) när jag läste annonsen blev jag inte jätteimponerad men svarade ändå. när jag fick se kalle var det kärlek vid första ögonkastet! :D

vill HOPPA!

åh vad jag längtar till nästa gång kallebus och jag ska hoppa! och då hoppade vi ändå nu ikväll, haha! :P

idag var det verkligen superkul att hoppa. kalle var pigg redan från början och travade med långa kliv under uppvärmningen. under galopparbetet så avslutade vi varje varv med att göra ett byte efter snett igenom. kalle tyckte det var dunderkul och gjorde väldigt "luftiga" byten. ni kommer nog få se bildbevis på vad jag menar med luftiga :P:P

vi hade byggt upp en liten studs med 3 hinder idag! först hade vi markbom men det blev inte alls bra då, så vi körde utan den. kalle blev lite pigg och ville ta kommandot ibland men mot slutet gick det bra!

vi hade också ett enkelt rättuppstående på en diagonal som vi först hoppade på kanske 60cm. våra sista språng låg på 95 cm och kalle bara flöööög. och det var bra med en boost för mitt självförtroende :)

bilder kommer nog från dagens ridpass med för madde var med :) skulle också vilja kunna fota bra :( och va ägare till en systemkamera hade varit najs :D


bild från tävlingen på kallebus och mig :) foto: madlene nilsson

dagens tema: LÅT HÄSTEN VARA HÄST!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

har ni tänkt på hur hästarna levde förr, i det vilda?? utan täcken, levde fritt, ute dygnet runt, klarade sig utan massa kraftfoder... och de mådde kanon ändå!

visst, nu så kan man inte helt och hållet jämföra hur det var FÖRR med hur det är nu... men jag tycker det är viktigt att man låter hästarna vara just HÄSTAR!!



mycket utevistelse är det viktigaste! en häst är inte gjord för att stå i en box mer än halva dygnet, än mindre i en spilta. en häst är gjord för att röra på sig, leva "fritt". stora hagar där hästen kan röra sig obehindrat i alla gångarter och leva och ha det bra som en HÄST, det värderar jag högst!



samma sak när det gäller täcken. om du har en häst som inte rids och inte fryser, varför täcka den? hästens hud mår ju bra av att få andas och lägger man inte på massa täcken så sätter ju hästen den pälsen den behöver! undantag kan vara äldre hästar eller hästar som av någon anledning inte sätter tillräcklig päls och i stället fryser...

och även om man rider sin häst, men den inte blir direkt svettig utav det. låt hästen vara oklippt!! och låt den gå utan täcke! :)



sedan förstår jag om man har en häst som svettas mycket att man vill klippa den, jag klipper kalle också för han svettas som en gris när man rider inne i ridhuset annars. MEN bara för man klipper en häst behöver man inte slänga på 3 täcken x 200g när det är 0gradigt...



jag tycker att man överlag täckar hästarna med för mycket täcken. hästarna fryser inte på samma sätt som vi gör. bara för att VI tycker det är svinkallt när det är några minusgrader så gör inte hästarna det. tips är att känna i "öronfästet" för att se om hästen är varm eller kall. när du känner under täcket ska inte hästen vara VAAARM, men den ska kännas behaglig. inte kall, men absolut inte heller riktigt varm! då har den för mycket täcken :)

att låta hästen få vara häst och tillhöra en flock är också viktigt! om så flocken består av bara 2 hästar så gör inte det någonting, men hästar är sociala djur som behöver sällskap och mår bäst av det!!



som extra kryddning i det hela brukar jag låta kallebusen leka av sig ibland. så han får leka och vara häst även med mig! det behöver inte alltid vara fullt allvar och hårdträning! lite lek och kel i ridhuset är också bra, stärker också banden mellan oss... givetvis går säkerheten först. är din häst "ostabil" och kan göra utfall så bör du inte ha den lös och busa i en manege, för det kan hända en olycka!

vad tycker ni? behöver hästarna vara ute? täckar vi för mycket? låter vi inte hästarna vara hästar?

tävlingssug.

åh jag är sjukt sugen på att tävla just nu! :) får såna supersug ibland. får ni också det?

jag får ALLTD såna här sug när jag verkligen inte har några tävlingar inplanerade också. så typiskt! :(

för resten av året har vi inga tävlingar inplanerade, alltså nu menar jag på lokal nivå. vi har några klubbtävlingar förstås :) ska bli kul det med!! det tråkiga med klubbens nästa dressyr är att de inte har någon LA. känns lite trist att strutta runt på LB, för på hemmaplan skulle jag GÄRNA ta något ännu svårare än det vi tävlar i vanliga fall, eller i alla fall på minst samma nivå!!


foto: madlene nilsson

men men, nog om det. vad har ni för planer för dagen? jeanetta och jag ska hoppa idag, så det blir inget ridande i sadeln idag heller! har ju den hemma på prov till och med onsdag, men kommer rida i den måndag och onsdag :)

sadeln...

tänkte publicera en bild på sadeln då! :)
inte helt säkert att det blir den alltså! :)

men såhär ser skönheten ut! och riktigt skön är den :D:D



det är jag och min hjälm i bakgrunden med haah:P

dagens tema: SADLAR!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

passande nog så ompublicerar jag ett inlägg om sadlar... dock ändrat lite i det med :) men känns också ganska aktuellt då jag är i sadeldjungeln igen hihi!

sadeldiskussioner är jag så otroligt trött på egentligen, då jag ALDRIG verkar hitta en sadel som passar kalle, nu har jag ju eventuellt hittat en men så klart är den istället för dyr för min smak egentligen.. hittade också en som jag köpte förra våren som låg kanon på kalle. men den växte han ur på ett halvår ungefär, typiskt!

men en passande sadel är så otroligt viktigt! både för hästens skull så den inte får tryckskador eller andra skador men även för dig som ryttare, så inte din sits förstörs!

en sadel ska passa både dig och din häst, superviktigt! modell väljer man ju utifrån vad man är ute efter, det vill säga: rider du enbart dressyr är ju en dressyrsadel att föredra, hoppar du mest och rider markarbete kan ju hoppsadeln vara ett bättre alternativ. och känner du att du vill ha bägge delar men inte har råd att köpa 2 sadlar kan en allround-sadel vara ett alternativ!


när du provar lägga på sadeln, så spänn också sadelgjorden. då ser du hur sadeln hamnar! viktigast är dock att rida i sadeln!

när du provar ut en sadel är det viktigt att du tar hjälp av någon kunnig, om du inte känner att du har tillräckligt kött på benen själv. det bästa är ju en sadelutprovare men annars kan du ta hjälp av din tränare eller någon annan kunnig person. prova i första hand sadeln utan padd!

det kan vara svårt att veta vilka märken som är bra och vilka som är dåliga. man kan fynda billiga sadlar (begagnade men i fin kvalitet) men var noga när du köper begagnad sadel. jag vet de som försökt sälja sadlar med knäckta bommar, vilket inte syns utanpå.

en sadel jag dock aldrig skulle köpa är en viss sadel. dels för att en sadel i den prisklassen inte KAN vara så bra, enligt mig. och dels så är den stoppad med... skräp :P men enligt tillverkaren skulle den ju vara stoppad med ull. vill du läsa mer om detta och även se bilder; kolla här

det bästa för att veta vilken bomstorlek du ska ha är att mäta! använd dig av till exempel ståltråd eller något annat böjbart. forma detta intill hästens manke bakom bogbladet där bomjärnet ska ligga. rita sedan av vinkeln på ett papper och mät graderna. kolla sedan på sadlar med bomvidd med desa gradtal :) kom ihåg att en bomstorlek NORMAL kan skilja sig mycket mellan olika märken, så använd dig i stället av gradtalet.

sedan är det ju olika om du ska ha en rak eller svängd bom. detta bestäms genom att kolla på hästens ryggform i arbete. en häst som är väldigt svängd när den står uppställd kan ha en rak rygg vid arbete.

kanalen bör vara bred också, MINST 3 cm på den smalaste delen, detta för att den inte ska trycka på ryggraden.


kanalen som bör vara bred :)

och när du ska börja prova: PRÖVA MÅNGA SADLAR! ta inte första bästa då nästa sadel du provar kanske passar dig och hästen ännu bättre!

provrid ordentligt, känn av din häst och hur du själv hamnar i sadeln! kolla så kvaliteten på sadeln är bra. om sadeln är begagnad; kolla så kåporna inte är alldeles för tunnslitna!

något mer ni vill att jag tar upp i dagens tema om sadlar? håller ni med mig eller har ni andra åsikter om något? :)

och kom gärna med tips om annat ni vill läsa om i dagens tema!

litet filmklipp från idag.

blev litet kort klipp från dagens sadelprovning där jag sitter i sadeln som också fick följa med hem!! kalle var dock övertaggad och ville bara springa-springa :P men skötte sig hyfsat ändå! ska bli spännande att prova sadeln på hemmaplan :) tycker jag fick en fin sits i den !

men i alla fall , här är en liten filmsnutt, filmad av madlene nilsson :D


beslutsångest...

idag var vi ju då på sadelprovning, kallebus och jag, och madde!

utbudet var tyvärr inte så stort som jag hade hoppats på då typ bara jag av alla som var där var intresserad av dressyrsadel... så det var mest hoppsadlar :/ typiskt!!

i alla fall, provade en mängd olika sadlar på kalleman och den vi började med var också den som både kalle och jag gillade bäst. tyvärr gillade inte min plånbok den :P den var lite för dyr för min budget :) i och med att kalle ändå är 18 så vill jag inte köpa en megadyr sadel :o

men superskön och supersnygg var den! och jag har nu den hemlånad tills på torsdag. så får fundera riktigt noga!

sadeln var en spalding britannica och mörkbrun, supersnygg!! :D

någon här som har en sån kanske?! :)

IDAG gäller det!!!

idag är dagen med stort D. jag har längtat tills denna dagen ska komma. och nu är den ääääntligen här!!

för idag åker kalleman och jag iväg på sadelprovning!! ca 200 sadlar ska vara på plats så jag hoppas det finns någon som faller oss i smaken, hehe :P och som PASSAR!!

har ju varit ett himla jobb att hitta något som passar kalle. ja, vi har ju helt enkelt inte hittat nåt! och då har jag provat 20-25 olika modeller på honom... suck :P

hans hoppsadel är super, den älskar han och han tänjer ut på steget hela tiden. i alla dressyrsadlar vi provat så blir han liksom kort i steget, trippig. han vågar liksom inte tänja ut på steget, jag tror att han känner sig blockad eftersom han har en väldigt bred bog!

såååå håll nu alla tummar för att vi hittar något idag! (uppdateringen kommer inte vara så bra idag när vi är iväg förstås...)


i hoppsadeln är det inga problem att tänja ut på klivet :P foto: madlene nilsson


får se om vi hittar nån sadel som matchar denna ryggen :D

projekt: klippa hästar!

idag så var det dags att klippa bellos hästar! jag var med som hjälpreda :)

vi började med idento och han var sååå himla snäll!! superduktig, fastän han aldrig blivit klippt. när vi klippte ganascherna så somnade han :P sötplupp!

söte idento o bello :




caméra var inte riktigt lika lugn men gick himla bra med henne med :) men ston ska ju alltid ha en åsikt förstås :) haha! :D

söt-caméra :



längtar tills kalle slutar fälla nu så jag kan klippa honom med :))

dagens tema: FODER!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

åter igen så blir det ett äldre inlägg som ompubliceras med vissa små ändringar! :)

foder foder foder. jag tror jag kan diskutera i evigheter om just foder ;) jag ska inte säga att jag är en expert heller, för det finns ALLTID mer att lära. men en del kött på benen tycker jag allt att jag har i ämnet.

mitt intresse för foder har inte alltid varit såhär stort som det är idag. jag har också varit i den där världen där man fodrar med havre (MASSOR) och betfor och hö (LITE) och tror att man har koll på läget...

men med min nuvarande häst, kalle, som föll ur otroligt mycket en höst för jag litade blint på lovorden om höet vi hade som skulle vara ett kanonhö men som tyvärr inte alls var det, så har jag fått upp intresset ordentligt!


kalle när han ätit av ett grovfoder med väldigt låga proteinvärden vilket resulterade i ett stort viktfall där både hullet och musklerna försvann. kalle ser lite ut som en unghäst på denna bild! saknar överlinje...

det viktigaste när det gäller foder är att ha ett analyserat grovfoder (hö, hösilage...). görs ingen analys av fodret i stallet du står i; SKICKA IN EN EGEN ANALYS! (skickas till eurofins, instruktion om hur man gör står på deras hemsida med, busenkelt!)

lita inte blint på hur höet SER ut, analysen är som sagt viktig! ett grönt fint hö kan ha betydligt sämre värden än ett lite mer grågrönt hö. det är analysvärdena men också hökvaliteten du ska titta på. ett dammigt hö är ju inget bra hö även om värdena är kanon!


kalle smaskar på "grå-grönt" hö men dock med bra värden!

när du väl har fått analysen på fodret så kan du börja pussla ihop en foderstat. ett program man kan använda sig av är till exempel hippocampus! lätt att förstå :) tänk på att dock inte lita helt blint på den foderstaten du räknat ut! hö/hösilagebalarna kan skifta lite från bale till bale så värdena i grovfodret kan med andra ord också skifta lite. men genom att ha en uträknad foderstat i botten och sen använda ögonen och känslan så kommer ni ha en häst i kanonform!


suddig bild, men visar kalle som fått tillbaka hull, muskler och överlinje med en uträknad foderstat, analyserat grovfoder...


det många gör fel idag om de har en överviktig häst är att minska på grovfodret, vilket är totalfel! grovfodret är basen i en hästs foderstat och hästar behöver mycket grovfoder och mycket tuggtid! det man i stället ska minska på i första hand är kraftfodret! i många fall, med ett vettigt hö eller hösilage så kan man till och med klara sig HELT utan kraftfoder, vilket också är det bästa för hästen. hästar är gräsätare och mår bäst av att äta just gräs i olika former!


har du ett bra bete så klarar sig oftast hästen på enbart gräset! gräs brukar ha högt proteinvärde.

räcker det inte med att ta bort kraftfodret ur foderstaten kan man byta ut en del av höet/hösilaget mot halm.

går du över från hö till hösilage med "samma" värden så får du tänka på att du måste ge MER av hösilaget då det innehåller mer vatten och därför i sin tur väger mer!

en annan sak som många ser fel på idag är; bukig häst betyder INTE fet häst! man måste lära sig se skillnad på en överviktig häst och en bukig häst då en bukig häst snarare behöver MER foder då den har underskott på proteiner i sin foderstat.

har du ett grovfoder med dåliga proteinvärden är det bästa att sätta till någon form av lucern, då lucern också är ett grovfoder (vilket betyder bättre för hästens mage!). lucern finns som både pellets och som hackade strån, olika tillverkare. vissa har tillsatser av melass och vill du av någon anledning inte ge din häst melass så LÄS innehållsförteckningen! vissa hästar (ex: kalle) tycker inte lucern är så gott , kalle gillar dock lucernhacket men inte pellets.


lucernpellets, lucern-strån och betfor, bra fodermedel på olika sätt!

tänk på att allt pelleterat foder ska blötläggas då det sväller mycket. det är lika viktigt att blötlägga pellets som att blötlägga betfor! betfor är bra för hästens matsmältning och är också sött, många hästar gillar betfor! 

många grovfoder täcker också alla mineraler och vitaminer som hästar behöver, så gör en fullständig analys! för det är ju onödigt att fodra med tillsatser som hästen inte behöver, om behovet redan är täckt!

något som i stort sett ALLTID saknas i det svenska grovfodret är selen! detta bör man komplettera med. mitt tips är tokosel, som köps på apoteket. det blandas i fodret och ges endast en gång i veckan! den lilla burken kan i vissas ögon tyckas dyr, men den räcker ungefär ett år! tyvärr verkar det som att tokosel ska tas bort ur apotekets sortiment om det inte redan gjort det. det gillas INTE! men det bör ju finnas andra selen-produkter på marknaden.

vitlök är något som användes mycket förr då det sades vara bra för hästar och hjälpa mot förkylningar och liknande. dock är det många som är kvar i detta tankesätt, tyvärr. det finns INGA dokumentationer på att vitlöken gör någon som helst nytta för hästarna. däremot är det skadligt, redan vid små doser! vitlöken bryter sakta ned hästen, då det gör så att de röda blodkropparna bryts ner. detta på grund av att hästar inte har något enzym som kan bryta ner lök! det är farligt redan vid små doser alltså, men det kan ta lång tid innan man märker något på hästen, och då kan det redan ha gått alldeles för långt. så mitt råd; skippa vitlöken, både för din hästs bästa och så slipper du ju spendera pengar på något som inte gör någon som helst nytta!


vitlök i olika former, big no-no!

till sist vill jag verkligen slå ett slag för VÅGEN! väg ALLTID allt foder, både grovfodret och kraftfodret. när du räknar ut en foderstat så mäter man i KILO, inte i liter! du väger kraftfodret innan det är blötlagt. vikten är det viktiga helt enkelt!


har ni ingen våg i stallet? investera i en egen!! visst, kan tyckas dyrt, ca 200kr, men det är det värt! finns på till exempel granngården!

vad har ni för åsikter? håller ni med mig eller är det något (allt?) som ni tycker är helt fel? något jag glömt ta upp? in med era åsikter, kommentera!

kom också gärna med tips på vad ni vill läsa om i dagens tema, om ni inte redan gjort det :)

ren idioti.

fy fan fan fan fan!!!! hittade detta filmklippet. och jag blir så ledsen! att vara en bra ledare, JA! men att utnyttja sin dominans på detta sättet är inte okej någonstans!

USCH!!!! stackars stackars häst :(


morgonfodring och övertaggad häst!!

idag hade jag morgonen igen i stallet. kom hem för en timme sen ungefär! jag är bra på att bli klar tidigt i stallet ;)

idag så stod tömkörning på schemat. kalle vilade igår så jag tänkte att han kanske kunde vara lite pigg idag. men så pigg som han var hade jag inte riktigt räknat med!!

det blev mycket "trava-superfort-med huvudet-i-vädret-och-svansen-rakt-upp"-trav och han låg på som en tok i bettet. och samtidigt så tuggade han och gapade och joxade med tungan och skulle göra öppna, sluta och trampa samtidigt. suck :P

galoppen fick vi ta i ridhuset, resten var vi på lilla utebanan. men han taggade för mycket så ville vara inne. där blev han nååågot lugnare men inte så där lugn ändå! men mot slutet kunde han jobba ordentligt och slappna av. tokstollen!


bild från i söndags, foto: madlene nilsson

var färdig med fodring, utsläpp, tömkörning av kalle, mockning och matlagning till kalle kl.09:20 ungefär. duktigt duktigt :)

imorgon ska vi på SADELPROVNING! fasen vad jag längtar!!! HOPPAS nu att vi hittar en sadel. annars lägger jag ner dressyren :P

dagens tema: BETT!


dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

jag publicerar nu om lite inlägg här där bilderna slutat fungera och för att jag har en hel del nya läsare. och kaaanske ni som varit med hela vägen tycker det är okej med lite favoriter i repris ändå ;)

har ni funderat någon gång på vilket bett ni använder och VARFÖR?

det finns så många olika sorters bett med olika finesser och utseenden. smala, tjocka, raka, delade, med kedja, utan kedja, i olika material, fasta ringar, rörliga ringar.

flera tränare säger att även om man har en häst som funkar bra på ett visst bett så är det bra att ibland variera sig. så man inte alltid rider på samma bett helt enkelt!

förr så skulle betten vara tjocka (för att vara så milda som möjligt) och de skulle vara så pass långa att de stack ut typ 1cm på varje sida om mungipan. vissa lever fortfarande vidare på denna principen, medans vissa istället kör på den nya kunskapen som kommit fram : att tjocka och långa bett inte alls är det bästa för hästen.

nu har man nämligen kommit fram till att tjocka bett oftast inte ens får plats i hästens mun så det blir istället att de ligger och trycker i munnen och mot tänderna. detta betyder att man istället bör ha ganska smala bett som får plats ordentligt.

och angående längden så är det också flera rider med på tok för långa bett, samtidigt som det finns dom som tagit den här "hetsen" med korta bett för långt och använder bett som är alldeles för små istället. jag rider nu kalle med bett som är 2 storlekar mindre än det som följde med honom, och det ligger stilla och är perfekt längd i hans mun :)

åsikterna om bettens längd, storlek osv skiftar sååå hästfolk emellan och som hästmänniska tycker man ju alltid att man har rätt, haha! :P men jag kör på denna "nya" kunskapen och kalle har aldrig varit finare att rida! plus att som tandläkaren sa till mig i förra veckan "din häst har en jättefin mun, det ser ut som att han aldrig någonsin haft ett bett i munnen, och det är väldigt sällsynt att det inte syns alls".

DET ÄR INTE MENINGEN ATT BETTET SKA VARA SÅ LÅNGT SÅ DU KAN DRA DET IGENOM MUNNEN SÅ DET KOMMER UT PÅ ANDRA SIDAN SOM VISSA HÄSTTANDLÄKARE SÄGER! :o

jag har nu 2 olika bett till kalleman. ett på hopptränset och ett på dressyrtränset. inga av betten är skarpa. båda är tredelade. det ena med fasta ringar och det andra med rörliga. de fasta gör att bettet ligger mer stilla i munnen, vilket kalle trivs väldigt bra med :) jag har också ett tvådelat anatomiskt utformat med fasta ringar som jag använder ibland.

den tränaren som först sa åt mig att ha 2 olika sorters bett och skifta mellan sa att jag behöver inte betsla upp, det är inte det som är grejjen. men använda 2 sorters bett för att variera. för skarpa bett behövs inte på min buse :)


dressyrbettet, ett tredelat med viss tungfrihet och fasta ringar (ja, det är tillåtet på tävling!)



andra bettet, tvådelat anatomiskt utformat med fasta ringar

JAG anser att behöver man betsla upp för att t.ex. kunna hoppa eller rida ut så är det vardagslydnaden och dressyren som inte fungerar. har du en häst som lyder på dressyrbanan ska du också göra övningar så att du får den att lyda lika bra i hoppning och vid uteritter också. håller ni med mig? ;) kalle är ju väldigt busig i alla discipliner men jag har ändå alltid kontroll över honom, han skenar liksom inte iväg och sådär. bara lite småbus ibland :)

sedan finns det ju också bett som borde förbjudas!! ett exempel är pessoabettet som var väldigt populärt i Sverige under mitten av 1990-talet. På engelska heter bettet pessoa-gag/3 ring-gag/Jumper-gag och de namnet passar mycket bättre för det ÄR ett gag-bett!



pessoabettet fungerar som så att när du tar i tygeln så dras mundelen upp mot mungipan/tänderna, samtidigt som sidodelarnas rotation gör att nackstycket dras nedåt. detta får som följd att det trycker i nacken (pga att sidostyckena spänns) och för att komma undan trycket vill hästen sänka huvudet. samtidigt trycks pessoabettet upp i gommen på hästen och uppåt mot hästens tänder, vilket medför att hästen vill höja huvudet. alltså: BETTET GER DUBBLA SIGNALER!! och eftersom bettet inte har någon kedja så finns det inget som stoppar och bettet dras upp i mungipan, vilket kan resultera i sår och tryckskador!

bettet kommer därmed få hästen att försöka komma undan dess verkan och hästen kröker då på nacken!

andra alternativ till bett är ju att köra bettlöst, jag har själv aldrig ridit bettlöst (förutom med grimma och grimskaft på min gamla islänning haha!) men har man en häst som inte trivs med sitt bett tycker jag att bettlöst är ett alternativ som verkligen är värt att testa! jag har ibland funderingar på att prova hackamore på kalle. inte för att han alls har svårt med bett men han kanske skulle funka ÄNNU bättre på bettlöst, det vet man ju inte förrän man provat :)


hackamore, ett alternativ till bettlöst!


var försiktig med att betsla upp! tänk på att ett skarpare bett kan stjälpa mer än hjälpa om DU inte vet hur du ska rida med det! en för stark hand och ett för skarpt bett kan aldrig förbättra något!



till sist; ett väl tillpassat bett är lika viktigt som en väl tillpassad sadel!

jag tävlar!

nu är det tävlingar på gång igen ;)


var med du också, klicka HÄR !





var med du också, klicka HÄR !





var med du också, klicka HÄR !





var med du också, klicka HÄR !

gör som danskarna, sverige!!

Endast tillfällig uppstallning i spilta

Från den 1 januari 2011 är det i Danmark endast tillåtet att ha häst tillfälligt uppbunden i spilta.

En ny lag om att hålla häst i Danmark, med bland annat att spiltor ska bytas till box, har funnits sedan 2007. Under en tvåårig övergångsperiod har hästhållare fått möjlighet att bygga om sina stall.

Den tiden är snart förbi och från den 1 januari 2011 gäller att uppstallning i spilta endast får användas för tillfällig uppbindning i högst två timmar. För stallbyggnader gäller också krav på tillräcklig ventilation samt utrymme och utrustning för djurens säkerhet skriver Ridehesten.

Fotnot: Det är tillåtet att ha häst uppbunden i samband med transport, tävlingar, utställningar och liknande.

artikeln kommer från tidningen ridsports hemsida.

jag hoppas sverige tar efter den här lagen! det är inte naturligt för en häst att stå uppbunden i spilta. att stå i box är visserligen inte heller naturligt, men hellre box än spilta så hästen kan röra sig som den vill!!


Det är tidig morgon, minusgrader och dimma...

dsc00538 (MMS)

Det är tidig morgon, minusgrader och dimma. Jag är i stallet och fodrar, kalle och citrin äter sitt frukosthö. Kallt! Var lite segt att gå upp idag. Och är redan hungrig. Var kanske inte så bra att hoppa över frukosten haha! Vad har ni för planer idag?


duktiga snälla kalleman!

nej, det blev inget vidare markarbete idag som jag hade tänkt från början! för min kompis pamela hörde av sig och sa att hon var sugen på att rida igen! hon red för första gången nu under sommaren, och då på kalle. och hon tyckte det var kul och ville alltså rida igen! :)

först var vi ute en sväng i skogen. kalle gick på och tyckte det var helspännande! eftersom mörkret kom så valde vi att ta en kort runda och sedan hålla till på utebanan! :)

där blev det lite slalom, gå över bommar, halter och kontroll. och så travade vi en del med och pamela var superduktig! hon satte lättridningen direkt! så mot slutet av passet travade hon runt själv och red lätt :)

jag avslutade passet med att känna lite på kalle och låta honom galoppera lite :)

imorgon får vi se vad vi hittar på, kanske lite tömkörning :)


bild från i somras på kalle och mig. :) foto: madlene nilsson

dagens tema: KALLES ROP PÅ HJÄLP!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

äsch, jag kom inte på nån vettig rubrik på mitt tema utan att meningen skulle bli fööööör lång! men i alla fall, mitt tema idag handlar om att man ibland kanske reagerar fel och uppför sig fel mot sin häst, och därefter kanske (förhoppningsvis) får dåligt samvete...

har ni till exempel blivit onödigt arga på er häst? behandlat den på ett "aggressivt" sätt? varit "elak" mot den? ryckt den i munnen eller tryckt onödigt hårt med sporren? ja, helt enkelt behandlat den på ett orättvist sätt?

OBS!
långt inlägg men ta er gärna tiden att läsa, det är en sann historia...

låt mig berätta min story...

det hela började under hösten 2008. vi hade under sommaren flyttat till nytt stall och kalle hade äntligen börjat tappa av sin gräsmage (trodde jag, ja!).


sommaren 2008, innan flytten. lycklig kalle med sin kompis amigo i släptåg :)

men kalle genomgick en större förvandling än så. han gick från att vara den harmoniske som folk sa "åh, honom skulle jag vilja rida, han ser så härlig ut!!" till att vara hästen som folk kollade snett på och sa "jag fattar inte hur du vågar rida den hästen..."

det började strula för oss i ridningen. kalle var spänd, laddad, hetsig och inte alls den harmoniske (men busige, energifulle) hästen längre! han var nervös, stressad och kunde inte slappna av. att skritta ut en runda på långa tyglar var otänkbart, för han kunde inte slappna av och skritta utan det var luftsprång hit och dit, stegringar och så flög han iväg helt plötsligt från ingenstans i full galopp. jag förstod ingenting, tänkte att det berodde på energin i fodret så jag övergick till havrefritt alternativ. ingen skillnad...

sakta så utvecklades problemet i ridningen och han blev till slut näst intill oridbar. ja, näst intill ohanterlig faktiskt! när man red så skyggade han och hoppade för allt och fanns det ingenting att göra luftsprång för så gjorde han det ändå. han stegrade sig HELA tiden, och försökte du mana på honom så stegrade han ännu högre.

rida ut med honom var ingen mening för han bara stressade och var spänd, så du fick hålla kort tygel från start och rida skänkelvikningar HELA tiden för att ens kunna hålla honom i skritt och på marken. det blev många stegringar under varje tur och många gånger försökte han sticka iväg i galopp. att GÅ med honom gick inte heller för han betedde sig precis likadant då. longering/tömkörning var uteslutet då han sprang tills han gick omkull och gick han omkull så sprang han ännu fortare och gick omkull igen.


här kan man skymta kalles revben.. dålig bild, men man ser dom!

jag blev arg och frustrerad över detta beteende, för detta var inte min kalle, min kalle håller inte på så! jag skrek och röt åt honom, men inget hjälpte. jag visste inte vad jag skulle ta mig till! samtidigt så fortsatte han tappa i vikt, så inte bara sommarmagen försvann, utan även resten av hullet samt alla musklerna... jag stod som ett frågetecken! hade kalle ont nånstans??


kalle under vintern 2008, här syns dock inte de utstående revbenen men musklerna är borta och överlinjen

jag åkte iväg på dressyrträning och berättade att han var som han var, helt ohanterbar. på träningen visade han ingenting, han gick som en klocka! det var nu jag uteslöt att det hade med smärta att göra. mitt fokus låg dock nu inte på att han inte gick att rida. det låg i att jag måste få upp honom i vikt, och det NU! revbenen stack ut och hans en gång så musklade fina överlinje fanns inte mer. han såg ut som en två-åring eller nåt i kroppen.

jag bestämde mig för att göra en egen analys av grovfodret för att kunna räkna ut en bra foderstat. när jag fick svaret på analysen fick jag också svaret på kalles otroliga viktminskning. det var inga bra proteinvärden!! och eftersom jag vid det här laget inte vågade fodra honom med hösilaget som hade BRA värden så blev det ju helt enkelt inte bra! men jag tog lärdom av det; gör alltid en analys!

så det blev till att köpa hem massor av lucern och även proteinkoncentrat för att få upp honom i hull. mer grovfoder blev det också samt även fler gånger om dagen. så småningom täcktes revbenen med hull igen. vid det här laget åt alltså inte kalle heller hösilage, då jag inte visste om han kunde samt att han inte var vaccinerad mot botulism. hade han gjort det hade han nog inte tappat, de andra hästarna som åt hösilage höll ju sig fina! så det verkade ha bra värden...

dock blev inte kalle "som vanligt" igen ändå. han var nedstämd och fortfarande en pest att rida. i hagen stod han bara och hängde, han gick ensam under hösten och en del av vintern. han kunde i och för sig inte sträcka ut i full galopp så som kalle gillar att göra, för hagen var inte tillräckligt stor för att räcka för det som kalle var van vid. utevistelsen räckte inte heller för honom, vilket gjorde att han blev så stressad. plus att han hela tiden var hungrig då det gick alldeles för många timmar mellan fodringarna och det fanns inte så mycket att äta i den hagen som kalle gick i, i alla fall inte tillräckligt för stora kalle som kräver mycket mat. omställningen blev nog ganska stor för honom. att gå från ett stall med mycket utevistelse i STOR hage med massor av gräs och annat att plocka med, för det är ju så olika rutiner från stall till stall och hästar trivs ju så olika. jag kände att; det här går inte, kalle måste bort härifrån och det är bråttom!

så jag började leta stall, i panik. jag letade överallt, frågade typ alla jag kände... det var bråttom för kalle att komma bort!!! livsgnistan var som bortblåst, kalles ögon var inte de här busiga ögonen längre. de var bara trötta, dystra. min pojkvän jim, som inte har någon erfarenhet av hästar sedan innan, kunde även han se att kalle inte mådde bra. 

den 28 mars, på min födelsedag, fick kalle flytta till sitt nya, och nuvarande, hem. det var den bästa födelsedagspresenten jag kunde få; att få se kalle LYCKLIG igen. här fanns en stoooor hage han släpptes ut i. och en kompis dessutom! den lyckan kalle utstrålade kan få det att tåras i mina ögon än idag. 


kalle i sitt nya hem, 1 vecka efter ankomsten. hullen tillbaka och musklerna på gång de med!

samtidigt har jag dåligt samvete, ångest och skuldkänslor för hur ARG jag var på kalle under hösten och vintern. hans beteende var ju bara hans sätt att säga att han mådde dåligt, hans rop på hjälp! :( 

men jag hoppas och tror, att kalle har förlåtit mig för detta. jag räddade ju honom till slut från mardrömmen och gav honom det bästa han kunde få; ett underbart hem med hästkompis och stoooora hagar där han kan busa som han vill, massor av utevistelse och så mycket mat han vill ha (och nu är han ju också vaccinerad mot botulism och får äta hösilage med bra värden)!  

men det här med att hitta stall där man trivs är såå himla svårt! för både hästen och en själv ska ju trivas! jag själv trivdes super i stallet. det var trevliga människor, mysiga rundor, fint stall och så, men jag var ju faktiskt tvungen att sätta kalle i första hand!! och eftersom han inte trivdes så var det inte så mycket att göra, tyvärr! jag önskar ju att han hade trivts lika bra som de andra i stallet! men nu gjorde han inte det, har hört att många av holländarna har lätt att stressa upp sig och sådär, så det är ju mycket möjligt att hans blod påverkade mycket helt enkelt!


kalle njuter av solen i sommarhagen 2009 :)

2009 blev alltså vårt återuppbyggnadsår! kalle skulle stärka musklerna igen och komma tillbaka! och det gjorde han verkligen, min fining :)

har ni någon berättelse ni vill dela med er av?


en liten fråga!

hej på er folks! nu ska jag väl börja kunna uppdatera lite bättre igen! hade ju alltså en megatenta idag, som visserligen inte alls gick som jag hoppades. men jag hoppas det räckte till godkänt i alla fall! men nu är nästa tenta om 2 veckor, så har väl hyyyfsat lugnt ett tag :D

efter skolan var jag och en kompis, bello, och fikade. sedan har vi gått en timmes promenad här ute på landet där jag bor. så mysigt såååå! :)

jag har en liten fråga. häromdagen så publicerade jag om ett inlägg om kalles knä, då det gamla inlägget var knasigt och bilderna inte kunde visas längre. var detta något ni uppskattade ?? :) tänkte, det är ju många nya läsare också som säkerligen inte sett exempelvis inlägget om kalles knä :)

idag ska nog kalle och jag köra lite markarbete. jag har ju alltså ingen dressyrsadel för tillfället :o men på FREDAG är det sadelprovning, som jag längtar!

vad pysslar ni med idag?


sånt här väder är det absolut inte idag. strålande sol och ca 10-12 grader. men tror ni snön kommer snart?

bilder från tävlingen, del 3

och så visar jag lite bilder till från i söndags. detta blir de sista jag visar för er :)

foto: madlene nilsson


Förlåt för dåligt bloggande idag! Har inte...

dsc00524 (MMS)

Förlåt för dåligt bloggande idag! Har inte varit hemma och är fortfarande inte hemma. Dagen började med en mysig skrittrunda barbacka på kalle tillsammans med citrins medryttare madde och citrin. Sedan har dagen helt ägnats åt tentaplugg tillsammans med bello! Ikväll blir det jobb dessutom! Vad gör ni idag?


bilder från tävlingen, del 2

visar lite fler bilder från dagens tävling! dessa är tagna efteråt när vi joggade ner på utebanan :) söt-kalle!

foto: madlene nilsson

 


bilder från tävlingen, del 1

sååå nu har jag fått massa bilder från tävlingen! delar upp bilderna, för det blev en del :)

samtliga är fotade av madlene nilsson .



fler bilder kommer, tagna utomhus :)

dagens tävling!!

idag så var det alltså dags för klubbtävling för kalleman och jag! vi tänkte debutera hösten med 60 och 70cm, vi har ju inte ägnat såååå mycket tid åt hoppning direkt sen i våras :P

när vi var framme på anläggningen och jag skrittade fram kalle för hand så tänkte jag "åh vad skönt, han är ju hellugn idag". kalle lunkade på och var allmänt ointresserad.

när vi fick komma in på framhoppningen för att börja jogga igång och så småningom hoppa så vände humöret på en femöring. kalle blev HELTOKIG!! han bockade, sparkade bakut, gjorde levader och krumsprång och var helt enkelt mest bara i luften :P så jag fick börja med att bara galoppera runt,runt, runt för att försöka få ur honom den värsta energin.

framhoppningen gick okej, kalle var pigg och taggad men jag lyckades hålla honom på marken mellan hindren i alla fall!

och så var det dags för 60-klassen. kalle var supertaggad och hela rundan gick i ultrafart!! kalle körde gasen i botten och jag försökte helt enkellt manövrera honom och styra runt :P men vi lyckades komma runt felfritt och jag kunde få ner honom mellan hindren och rätta galoppen om han landade i fel! puh!

till 70-klassen hoppade vi bara fram 2 gånger på oxern. gick bra men jag måste tänka på att fortsätta hålla om och driva även när han drar iväg. och så var det vår tur att gå in på banan. kalle var om möjligt ÄNNU mer taggad nu!! och ja, det gick i ultrafart här med, milt sagt. denna klassen hade jag dock ännu svårare att få stopp på honom vilket ledde till en rivning då han hoppade av helt fel för han bara sprang.

sedan travade jag av honom på utebanan. eller jag försökte i alla fall, för kalle blåste upp sig och var supertaggad därute med. tokiga sötkalle! :)

jeanetta och citrin lyckades komma runt banan de med, så kul!! :)

om jag har tur kommer det bilder från dagens tävling så småningom :D:D

nästa gång blir det 70 och 80 för oss :)


kalle och jag efter hopptävling 2007. innan vi hunnit skaffa oss en hoppsadel :o

taggar för tävling!!!

jaha då får man väl börja tagga för tävling då ;)

ni får hålla tummarna för oss, även om det "bara" är en klubbhoppning. för när det gäller kalle och mig kan ju allt hända, hihi!!:)

börjar bli lite nervös nu faktiskt, som alltid!


Soffmys blir det ikväll, med film förstås....

dsc00532 (MMS)

Soffmys blir det ikväll, med film förstås. Och givetvis chokladpudding, så gott. Imon är det tävling, jeanetta och jag var ute på en lite lagom lång runda med mest skritt. Och sen putsade vi sadel och träns så vi ser okej ut imon! Ska bli superkul att tävla!


schabrak-leverans!

i början på veckan lämnade jag in 8 schabrak och ett set om 4 lindor på tvättning på anläggningen. och jag fick sms idag om att de var färdiga!! GÖTT! :) började så smått sina på schabraken nu, ihih!

hur gör ni när ni behöver tvätta schabrak??

iiiiiiiiiiiiiihh börjar bli nervös för imorgon nu, haha!




och imon håller jag också tummarna för div 2-laget i dressyr som rider sista omgången. RID JÄRNET NU TJEJER!! :D kalle och jag red ju andra omgången och då hamnade laget 4a, en poäng från 3dje-placeringen.


underbara sol.

åh idag har vi sooool. så himla härligt!! hoppas den håller sig framme till senare i eftermiddag när kalle och jag ska bege oss ut i skogen med jeanetta och citrin, troligen i alla fall :)

sen blir det förstås att smörja och fixa lite inför tävlingen. även om det bara är en klubbtävling på hemmaplan så vill vi se bra ut ju!! :)



vad har ni för planer för dagen?

Nu är även kalle och citrin inne. Tog prec...

dsc00531 (MMS)

Nu är även kalle och citrin inne. Tog precis in dom. Så alla hästar har fått sin kvällsmat och blivit nattade. Tycker det är så mysigt i stallet på kvällarna. Kalle och citrin tyckte gott att de kunde varit ute lite till. Men de lunkade snällt med in i alla fall. Vad gör ni ikväll?


nu får det FAN va nog!!!

ja ursäkta nu svär jag. men för helvete, jag blir så sjukt förbannad och ledsen nu!!! nu är det nog, vad är det för land man lever i egentligen??? och vad har skett egentligen med vissa människor? jag hoppas verkligen inte att de uppfostrats till att tänka som så att man inte ska visa någon respekt för djur.

USCH , säger jag bara till såna människor som utsätter djur för sånt här lidande. jag vet att hämnd inte löser någonting men jag önskar att någon utsatte er för precis samma lidande.

finns det något som retar upp mig så är det när man ger sig på försvarslösa djur/människor!

Ponny skars till döds i hagen

Någon tog sig i hagen och skar en shetlandsponny så illa att den dog. Nu organiserar sig oroliga hästägare i trakten.

Natten mellan onsdag och torsdag attackerades stoet i hagen, som ligger vid väg 156 i närheten av Sätila. Ponnyn skadades så illa att den dog.

Händelsen är polisanmäld och polisen väntar under fredagen på ett veterinärutlåtande.

- Anmälan har kommit in till oss, men vi kan inte göra så mycket förrän veterinären har bekräftat vad hästen dog av. Vi har inte haft något liknande ärende på flera år, säger Annelill Stenbäcken, utredningsbefäl hos polisen i Kinna.

Händelsen har skapat mycket oro och ilska bland hästägare i trakten och under torsdagskvällen startades en telefonkedja för att varna alla vars hästar fortfarande går ute på nätterna.

- Det bor mycket hästfolk i trakten och alla är förstås jättearga och oroliga. Jag har varit uppe flera gånger i natt och tittat till mina hästar och de står ändå inne, säger en av hästägarna som bor i området.

Också en facebookgrupp startades under kvällen.

- Sånt här får bara inte hända. Det är riktigt hemskt och vi måste uppmärksamma så många som möjligt på att det kan finnas en galning därute som ger sig på våra djur.

artikeln kommer från göteborgsposten .


nervös väntan...

iiiiihh det är så spännande det här alltså! men samtidigt jobbigt att vänta... och ännu jobbigare att vänta när man vet att det kanske inte blir som man önskar. ett ja eller ett nej. ett enda ord avgör! hoppas hoppas hoppas!

varit i stallet på morgonen och förmiddagen. hjälpte först jeanetta med morgonfodringen och utsläpp av hästarna. sen fixade vi maten och mockade hos våra. och så begav vi oss bort till anläggningen och byggde fram lite hinder! för idag stod hoppning på schemat!

båda hästarna blev supertaggade när vi skulle hoppa! kalle sparkade bakut i galoppfattningarna och citrin stod på stället och steppade! tokhästar :D vi hade byggt en liten bana med 4 hinder men det blev aldrig att vi hoppade hela banan som en bana då det var hoppträning sen så vi fick snabba på lite :)


gammal hoppbild på oss :)

kalle skötte sig bra även om han tyckte det var STÖRTKUL! han gasade på som en tok, sötbollen! citrin hoppade på bra han med :)

såååå på söndag ska kalle och jag småskutta på klubbhoppningen, blir 60 och 70 för vår del :)

undrar bara... VARFÖR?

suck... varför varför varför varför?!? det är det enda jag kan säga just nu...

Sabotage mot Bodens RK

Sedan i våras har Bodens RK utsatts för sabotage och inbrott.  I måndags fann man hästskosöm i hästarnas foder.

Det hela började med att pengar och kläder stals ur omklädningsrummen. Sedan dess har hästar släppts ut ur sina hagar, hästarnas dricksvatten har tömts ut och det har varit inbrott på föreningens kansli, skriver Norrbottens-Kuriren. I måndags fann man oanvänd hästskosöm i hästarnas foder.
- Det här är riktat mot djuren och känns fruktansvärt. Hästskosömmen är sylvass och kan ställa till med stor skada om hästen råkar svälja den, säger verksamhetschef Annacarin Iggström till Norrbottens-Kuriren.

Flera av händelserna har polisanmälts och under veckan har samtliga lås på ridklubben bytts ut. Planer finns också på att sätta upp fler övervakningskameror.

artikeln kommer från tidningen ridsports hemsida.


för att...

... jag saknar dig, fina älskade goa lilla dusen!! det var du & jag, mot alla odds. och vi slog de negativa med häpnad. för DU kunde ALLT! 1998 till 2002, underbar tid med dig, älskade vän.


trotsa regnet!

usch vad det är tråkigt väder idag... regn, regn, regn! kan ju hoppas att det lättar så småningom i alla fall!

jag och pauline trotsade vädret idag och gav oss ut på en tur i skogen med hästarna. kalle var pigg och glad och älgade på framåt :) sötbusen!

imorgon ska jeanetta och jag hoppa! weei, det ska bli så roligt :) för på söndag ska vi troligen småskutta på en klubbhoppning :D


blöt kallebus.

så, vad gör ni idag? för min del är det plugg som gäller nu, och sen jobb efter det!


usch, vad tragiskt!

ibland tycker jag bara att det är tragiskt... när folk skaffar hästar och inte riktigt vet vad hästar mår bra av och inte klarar av. jag hoppas innerligt att denna man inte har/skaffar fler hästar.

(artikeln kommer från länstidningen östersund )

Fastbunden häst dog efter fem dagar

En man i 50-årsåldern har dömts för djurplågeri. Han lämnade sin häst fastknuten i ett träd i fem dagar och hästen trasslade in sig i repet. Hästen hittades död.

Hästen bands fast vid ett träd 19 december förra året. Två dagar senare åkte mannen bort och var borta i en vecka. Sedan hittades hästen död, intrasslad i repet som den var bunden i.

Det finns inget obduktionsprotokoll som visar vad som orsakade hästens död men bilder, som tingsrätten tagit del av, visar att den var ordentligt intrasslad i en konstig ställning. Det var också kallt, det kan ha varit runt 30 minusgrader.

Mannen menar enligt domen att hästen borde ha klarat kylan med hänvisning till att hästar liksom älgar och renar har förutsättningar för att klara sträng kyla då de bildar värme när de äter. Köldens påverkan på hästen blev aldrig motbevisat i rätten.

Tingsrätten bedömer att det är utrett att det funnits stor risk för att hästen skulle trassla in sig då den hade begränsad tillsyn under de dagar mannen var borta. Rätten anser att mannen varit grovt oaktsam och därför ska dömas för djurplågeri.


i mina drömmar...

usch, det är farligt att sitta och titta på hästgårdar som ligger ute för försäljning. igår satt jag och drömde mig bort om min alldeles egna gård!!!

hittade en perfekt gård för mig och jim, ett lagom stort hus, verkstad så han får leka med sina hästkrafter och ett stall till mina :)


tänk om man kunde se kalle från sovrumsfönstret varje dag :)

men så var det ju det där med att ha råd också :) jag är ju student och då får man ju inte in överdrivet mycket pengar :P

men tids nog, så SKA jag ha min gård. för drömma ska man väl göra, right?

älskade, ambitiösa kalleman!

ååh, jag blir så lycklig av kalles engagemang !! han är ALLTID engagerad och arbetsvillig, precis så som man vill att ens häst ska vara. superhärligt!

idag så var det dags för tömkörning! jag trodde det skulle bli kaos och brall för det var en till som också tömkörde i ridhuset plus en som red (var i lilla ridhuset idag). men kalle jobbade på och brydde sig inte alls om de andra!

öppnorna, slutorna satt perfekt!! behövdes inte mycket alls för att flytta honom. så härligt!


bild från hösten 2007!

i galoppen jobbade vi på att sätta honom mer på bakdelen och det funkade med perfekt. han höll galoppen och samlade sig. duktiga kallebusen! :)

för skoj skull tänkte jag påbörja att trampa honom lite smått. tänkte att det nog inte skulle funka eftersom jag alltid tömkör utan spö för han är så känslig för spön. så jag tänkte prova att trampa enbart med hjälp av rösten. och jag blev så jäkla paff för han började trampa lite smått direkt!!! älskade duktiga kalleman! så vi kommer nog kunna utveckla trampandet ännu mer, och inte ens behöva använda spöt! weei! :)

i måndags övade vi på byten också igen, fast då satt jag på honom då, och de gick toppen! han bytte rent även om han bytte stort... härligt när allt bara funkar!!


rösta på kalle!!!

vem blir årets häst 2010? kalle är med och tävlar så lägg gärna en röst på honom :) han tävlar förstås med sitt riktiga namn: kaloescha

Årets Häst 2010

dagens tema: KALLES KNÄ!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

jag kör nu en favorit i repris och publicerar om inlägget om kalles knä. främst då för att bilderna inte fungerade, så jag fick göra om lite! :)

det är säkert en del av er nu som undrar: vadå kalles knä? vad är det med knät? och jag förstår om ni undrar för det syns ju ingenting nu :P men jag vet inte om det kommer göra det igen, då kalles ägare sagt att det kommer och går lite... det syntes när jag hämtade hem honom 2007, försvann sommaren 2008 och varit borta sen dess...

men nu ska ni få läsa om det och även se bilder... och bli inte förskräckta, han har ALDRIG besvärats eller haft ont av detta :P

när jag första gången var och provred kalle så hade han ett ENORMT framknä. det var utan att överdriva dubbelt så stort som det andra! svullnaden var mjuk och kändes ungefär som gelé. jag blev väldigt förskräckt men hans ägare lugnande mig och sa ungefär:

¤ han har haft det länge
¤ han besväras inte av det, varken öm eller halt
¤ veterinär har kollat och sagt att det är "vanligt" bland lite äldre hästar (från runt 14 och uppåt) som gått hårt som yngre och nu inte rids lika hårt. 
¤ det brukar komma och gå lite, och försvinna när han rids mycket

när jag var och provred andra gången så hade plötsligt svullnaden flyttat sig och satt nu lite snett ovanför knät. kalle-drummel hade visst ramlat i hagen så svullnaden hade vandrat upp en bit. 

jag provred honom 3 gånger och han var ren alla gånger och har heller aldrig visat någon hälta under de 2år och 9 månader som jag haft honom. men klart jag tyckte det såg läskigt ut!

dagen efter att jag hämtat hem honom ringde den som hade stalltjänst den morgonen i panik och sa att kalles knä var jättesvullet! och det var också många som påpekade detta. han såg ju lite missbildad ut!

jag höll igång honom och motionerade och fick upp honom i kondition igen. jag tyckte att svullnaden började minska efter ungefär 8 månader, men viftade bort det med att jag säkert inbillade mig. 1 år och 1 månad efter att jag hämtat hem min guldklimp var svullnaden helt borta. och den har inte kommit tillbaka. inte än i alla fall. är det någon mer än jag som varit med om detta?! menar, eftersom enligt veterinär så har de sett åkomman på flertalet hästar! jag har frågat flera flera om detta men iiiingen har hört om nått liknande :/

hästkliniken i slöinge har också kollat det (då var svullnaden där) under tiden som jag haft honom och rådde mig att INTE tömma då det säkert ändå bara skulle fyllas på samt att han ändå inte besvärades av det. dessutom är det dumt att gå in och operera i något som inte besvärar för det kan istället bli att man skapar besvär genom att göra det!

lägger in lite bilder, KLICKA FÖR FÖRSTORING, före när han hade svullnaden, och nu efter när den inte längre finns

DÅ:

     

NU:

   

vad tror ni andra? sett nått liknande? :)

rolf-göran bengtson & malin baryard johnsson

rolf-göran bengtsson och ninja la silla... de är fanimej BÄST :D:D:D (kolla eurosport nu ni som inte redan gör det!!)


bild från google.se

även malin baryard johnsson och H&M actrice fixade en felfri runda! wohoooo :D:D


bild från google.se

min perfekta häst!

liiite skrytig rubrik där kanske jaaaa! men idag är jag så himla stolt över kallebusen!!! ni som läst min blogg ett tag vet att en IR-terapeut kollade igenom hela kalle i våras och hittade INGENTING! hon var jätteförvånad för som hon sa brukar det alltid finnas något, speciellt på hästar i hans ålder. det vill säga lite äldre...men nej, allt var perfekt!

idag hos tandläkaren (eller ja, veterinär från klinik var det ju som kollade på kallesbus tänder) blev det lite en favorit i repris. först så svarade kalle inte alls på det lugnande så de fick hålla i honom litegrann för han var alldeles för "pigg" och vaken. veterinären började med att kolla igenom munnen efter sår eller irritationer eller liknande. redan här blev hon väldigt förvånad. han var så fin i munnen och det syntes inte på något vis att han ens hade haft ett bett i munnen! och hon sa att det var väldigt ovanligt med så fina munnar för 80% av alla hästar har något som visar sig, även om det då kanske är väldigt lindrigt då!

och alla tänderna var också perfekt sa hon. så vi gjorde med andra ord ingenting i hans mun! så himla skönt att veta att allt är toppen i munnen :)

men det här med tuggandet då? jo, som jag skrivit så har kalle haft lite problem att tugga morötter på sistone. veterinären sa att hästar i hans ålder kan få lite "rörliga" tänder. och vissa hästar reagerar mer på det än andra, och kan tycka att det är obehagligt att tugga på hårdare saker då. så hennes råd var att skära morötterna i mindre bitar och se om det hjälpte, eftersom det liksom inte finns något fel i hans mun :)




Kalle är väldigt väldigt trött... Men han ...

dsc00528 (MMS)

Kalle är väldigt väldigt trött... Men han börjar så sakta vakna till igen. Kalle har ju alltså varit hos tandläkaren idag och fått en del lugnande. Medans de höll på i hans mun var han ganska pigg och skulle inte alls vila huvudet mot ställningen. Men när de var färdiga så var han supertrött haha!


to the dentist

nu ska jag köra ut till stallet. kallebus ska få träffa tandläkaren. om tid finns kaaanske vi hinner med en hälsokontroll av honom med :) hoppashoppas! och hoppas att de får ordning på tänderna med.

vad gör ni idag?


gapa stooort för tandis idag, kalle :)

svar på tal! (kalles knä)

fått många frågor gällande mitt förra inlägg där jag la upp lite bilder på kalles knä... och för att göra en lång historia kort så hade han enligt ägaren detta stora knä lite från och till. han fick det helt plötsligt en dag och sedan kom och gick det lite. försvann när han reds mycket och kom tillbaka när han inte reds mycket... men han var inte påverkad över huvud taget av knät! :)

för mer läsning om knät hänvisar jag till det här inlägget :)  (är det bara hos mig som bilderna inte funkar helt plötsligt??)

kalle, även kallad bulan.

ibland så måste jag gå in i arkivet av bilder på kalle och se tillbaka på bilderna från vårt första år tillsammans. och när man ser de bilderna och hans knä så tänker man i huvudet "shit, var det verkligen så stort?". man har liksom glömt bort det! och nu har vi inte sett av knät sedan juli 2008. väldigt skumt tycker ju jag men :D

när vi var på klinik för att sy ihop en stor sårskada så var det inte "kalle med sårskadan" som blev kvar där en vecka. nej nej, han kallades ju så klart "kalle med knät" :D


kalle vår första vinter tillsammans. 23 december 2007


kalle med sin gamle bästis, amigo! som de busade tillsammans :)

du & jag.

fina fina du! finns ingen som du. det är du & jag mot världen!



foto: madlene nilsson


till fia...

visst kan man knoppa manar som är långa och tjocka! det är bara det att knopparna kanske blir lite större. eller ja, MYCKET större ;)

denna manen knoppade jag på tävling HIHI. synd att jag inte har någon bild på det på datorn, ska se om jag hittar nån att scanna in :)


finaste tvistur med lång mule (stod och kliade honom hihi)


kort uteritt med en tvärnit

usch, känns som bloggen kommer lite i andra hand just nu. har mycket med skolan nu , med bland annat en dugga imorgon och en MEGAstor tenta nästa vecka... puh!!! :)

på tisdag ska kalle ÄNTLIGEN till tandläkaren med... hoppas de kan fixa så han kan tugga äpplena och morötterna bättre igen. sötkallebusen!

idag var jeanetta och jag ute på en kort uteritt med pållarna, på 45 minuter ungefär! hästarna var pigga och det är så härligt att rida ut! hade hoppsadeln och man märker direkt att han känner sig mer "fri" i hoppsadeln. han länger klivet något otroligt! :) hoppas verkligen vi kan hitta en dressyrsadel som ger samma steg och känsla!


sötkalle förra hösten

blev mycket skritt och en del trav. kalle la in lite galopp också, token! travade en bit på slutet som är väldigt mjuk och fin för solen kommer inte åt där och kalle längde klivet och tuffade på och sen... TVÄRNIT! haha det var ju ett farligt träd på sidan av stigen (som vi i och för sig ridit förbi 20400503 gånger men oftast från andra hållet). tokkalle! tur citrin inte var precis bakom för då hade det blivit en krock, haha!

nu ska jag återgå till plugget! får uppdatera bättre imorgon :)

sjukt...

hittade denna artikeln idag. förstår inte vad folk pysslar med ibland :o

Fräck bedragare dömd

Sålde häst hon var fodervärd åt och skickade träbit istället för mobil

Kvinnan sålde hästen hon var fodervärd åt. Hon lurade också två män att betala för en mobil som inte existerade.

Igår dömdes en 28-årig kvinna som är bosatt i Vimmerby kommun till en månads fängelse för bedrägeri och förskingring.

Kvinnan ska enligt domen i september 2007 ha sålt en häst för 80 000 kronor trots att hon inte ägde hästen.

28-åringen var sedan flera år tillbaka fodervärd för hästen. I september 2007 sålde hon utan ägarens lov hästen till en norsk köpare och tillägnade sig köpeskillingen, 80 000 kronor.

Hon köpte sedan tillbaka hästen i mars året därpå och sålde den återigen i april 2009.

Fick betala

Under hela den här tiden hade 28-åringen i sina kontakter med hästens riktiga ägare gjort sken av att hon fortfarande hade hästen. Bland annat genom att låta den riktiga ägaren betala för veterinärvård.

I augusti och september förra året hade också den 28-åriga kvinnan annonserat på Blocket om två olika mobiltelefoner till försäljning. I det ena fallet betalade en man 2 000 kronor till kvinnan för mobilen. Hon skulle sedan skicka telefonen till honom. Men 28-åringen hade ingen telefon att leverera. Istället skickade hon ett paket till mannen som innehöll en träbit.

I det andra fallet av bedrägeri hade kvinnan återigen lagt ut en annons på Blocket om en mobiltelefon till salu. En man svarade på annonsen och förskottsbetalade 2 000 kronor. Någon telefon såg han dock aldrig till.

Skyldig

Han ringde upp 28-åringen och skickade även sms till henne. Hon sade då att hon hade skickat mobilen i lösbrev.

Till slut krävde mannen att få pengarna tillbaka, vilket 28-åringen vägrade gå med på. Kvinnan har erkänt att hon förskingrade pengar genom att sälja en häst som inte var hennes. Hon har också erkänt bedrägeri i det ena fallet med mobiltelefonen. Men i det sistnämnda fallet har kvinnan hävdat att hon är oskyldig.

Något som hon dock inte fick gehör för hos tingsrätten, som anser det bevisat att hon gjort sig skyldig till brott.

artikeln kommer från lokaltidningen östran


nååågra bilder till då!

visar väl upp några bilder till från förra söndagen med :)

fotade av madlene nilsson

 

och så en lite småäcklig sadel som jim såg där :P


Dressyrdags för mig och kalle! Blir nog ri...

dsc00526 (MMS)

Dressyrdags för mig och kalle! Blir nog ridhuset... Blåser rätt mycket ute. Kalle och citrin tyckte inte alls att de skulle komma in nu, de stod långt ner i hagen. Men de va ju trots allt ute till 21tiden igår. Idag har jag varit i ullared med. Blev inte så mycket hästsaker. En borstväska, nytt pälsglans, en väst och en extra foderspann! Men ja, lite smågrejer fick vi ju med oss. Köpte med ett fleecetäcke till citrin med som jeanetta önskat !


svar på tal! (anonym kommentar)

jag fick en anonym kommentar som jag tänkte svara på här... :)



först och främst, kul att du gillar bloggen :) tusen tack! :) och vad gullig du är som tycker vi passar så bra ihop! jag får nog faktiskt hålla med, tycker vi passar varandra bra :)

kalle ägs inte av mig, jag är fodervärd på honom och har varit det i ungefär 3,5 år nu! men det kanske blir tal om att jag köper honom tids nog...

gällande utbildningen skulle jag väl inte säga att kalle var outbildad på det sättet. men han har ju tävlat hoppning och haft det som fokus innan jag fick honom. så inom dressyren har vi fått jobba mycket. främst med hans steg (han har haft otroligt svårt att slappna av i traven och bara "trippat" fram med småsmå steg, men nu börjar vi få honom att vila mer på steget) men också med hans form. och även fått öva mycket på skänkelvikningarna och sådär.

så med tanke på att han hela tiden haft hoppningen som sin grej, så har vi ju fått jobba mycket på att "skola om" honom till dressyrhäst. för det är ju på lite annorlunda sätt man jobbar i de olika grenarna. :)


kalle och jag första året. kort, trippigt steg.


kalle och jag nu, lite större steg i alla fall ;)

fler bilder från tävlingen!

kör på med några fler bilder från söndagens tävling.
också dessa är fotade av madlene nilsson

 

bilder från tävlingen!

här kommer lite fler bilder från tävlingen, från framridningen då! jag gav ju er ett smakprov igår... :)

samtliga foton är tagna av : madlene nilsson



fler bilder kommer :)

häst skjuten! idiotjävlar :(

usch nu är jag riktigt arg!! det blir bara värre och värre när man läser på tidningen ridsports hemsida!! och nu det senaste hände inte långt ifrån där vi bor! usch, snälla, hoppas de hittar den som är skyldig för denne person behöver verkligen hjälp. för man skjuter inte på en häst bara sådär!!

Häst skjuten i halsen

Ett 9-årigt sto blev på onsdagen beskjutet i en hage i Ljungby. En kula från ett luftvapen satt kvar på den ena sidan av hästens hals och fick tas bort av veterinär.

Ett annat skott träffade i bröstkorgen, på hästens andra sida, men den kulan satt inte kvar.

Veterinären kontrollerade hästen även på torsdagen, då den efter omständigheterna mådde bra skriver Smålandsposten.

- När den första kulan träffade måste hästen ha sprungit i väg. Personen har därmed dröjt sig kvar tills hästen lugnat ned sig och då skjutit ytterligare ett skott. Det här är riktigt utstuderat, säger veterinären till tidningen.

Enligt veterinären kommer hästen inte att få några bestående men av beskjutningen. Händelsen är polisanmäld som djurplågeri.


daglig tillsyn vore kanske nåt?

suck... ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta... jag trodde daglig tillsyn satt i ryggmärgen på alla. men tydligen inte. blir "spännande" att läsa om vad hästen verkligen dog av om det kommer ut information om det sen. jag hoppas verkligen inte att någon människa utsatt hästen för det i alla fall!

Häst med skärsår låg död i hage

Ett 19-årigt avelssto, med flera skärsår på kroppen, hittades på torsdagen död i en hage i Hagestad.

Hästen hade gått i hagen tillsammans med tre andra hästar. I hagarna intill fanns flera hästar skriver Sydsvenskan.

- De går ute på bete. Man tittar till dem varannan dag när man inte rider, säger den döda hästens ägare till tidningen.

Det fanns skärsår på spridda ställen på hästens kropp men om den skurits till döds är inte klarlagt. Händelsen är polisanmäld. Polisen vill försöka ta reda på vad hästen dött av och  kommer därför att skicka kroppen till Uppsala för obduktion.

Uppdatering
Den döda hästen ägdes av Håkan Mattsson (C) som är kommunfullmäktiges ordförande i Ystad. Mattsson ser dock inget samband med händelsen och hans politiska uppdrag.

artikeln kommer från tidningen ridsports hemsida


RSS 2.0