dagens tema: SADLAR!

sadeldiskussioner är jag så otroligt trött på egentligen, då jag ALDRIG verkar hitta en sadel som passar kalle. hittade en som jag köpte förra våren som låg kanon på kalle. men nu? nu har han så klart växt ur den... och den verkar vara svår att sälja tyvärr. verkar svårt att sälja de flesta sadlar nu vad jag hört från bekanta som också har sadlar ute på annons...

men en passande sadel är så otroligt viktigt! både för hästens skull så den inte får tryckskador eller andra skador men även för dig som ryttare, så inte din sits förstörs!

en sadel ska passa både dig och din häst, superviktigt! modell väljer man ju utifrån vad man är ute efter, det vill säga: rider du enbart dressyr är ju en dressyrsadel att föredra, hoppar du mest och rider markarbete kan ju hoppsadeln vara ett bättre alternativ. och känner du att du vill ha bägge delar men inte har råd att köpa 2 sadlar kan en allround-sadel vara ett alternativ!


när du provar lägga på sadeln, så spänn också sadelgjorden. då ser du hur sadeln hamnar! viktigast är dock att rida i sadeln!

när du provar ut en sadel är det viktigt att du tar hjälp av någon kunnig, om du inte känner att du har tillräckligt kött på benen själv. en sadelutprovare, din tränare, någon annan kunnig person. du ska prova sadeln UTAN padd, för passar inte sadeln utan padd så är den ju inte perfekt för hästen heller :)

det kan vara svårt att veta vilka märken som är bra och vilka som är dåliga. man kan fynda billiga sadlar (begagnade men i fin kvalitet) men var noga när du köper begagnad sadel. jag vet de som försökt sälja sadlar med knäckta bommar, vilket inte syns utanpå.

en sadel jag dock aldrig skulle köpa är en viss sadel. dels för att en sadel i den prisklassen inte KAN vara så bra, enligt mig. och dels så är den stoppad med... skräp :P men enligt tillverkaren skulle den ju vara stoppad med ull. vill du läsa mer om detta och även se bilder; kolla här http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1001494

det bästa för att veta vilken bomstorlek du ska ha är att mäta! använd dig av till exempel ståltråd eller något annat böjbart. forma detta intill hästens manke bakom bogbladet där bomjärnet ska ligga. rita sedan av vinkeln på ett papper och mät graderna. kolla sedan på sadlar med bomvidd med desa gradtal :) kom ihåg att en bomstorlek NORMAL kan skilja sig mycket mellan olika märken, så använd dig i stället av gradtalet.

sedan är det ju olika om du ska ha en rak eller svängd bom. detta bestäms genom att kolla på hästens ryggform i arbete. en häst som är väldigt svängd när den står uppställd kan ha en rak rygg vid arbete.

kanalen bör vara bred också, MINST 3 cm på den smalaste delen, detta för att den inte ska trycka på ryggraden.


kanalen som bör vara bred :)

och när du ska börja prova: PRÖVA MÅNGA SADLAR! ta inte första bästa då nästa sadel du provar kanske passar dig och hästen ännu bättre!

provrid ordentligt, känn av din häst och hur du själv hamnar i sadeln! kolla så kvaliteten på sadeln är bra. om sadeln är begagnad; kolla så kåporna inte är alldeles för tunnslitna!

något mer ni vill att jag tar upp i dagens tema om sadlar? håller ni med mig eller har ni andra åsikter om något? :)

och kom gärna med tips om annat ni vill läsa om i dagens tema!
bloglovin

Tankar & Åsikter
Postat av: STOCKHOLMSJENNA - Sveriges tredje största hästblogg!

SV: jo galopp är underbart! :D

Nej, står i ett avnligt stall med olika hästar: travare som kör lopp, monté travare, ridtravare, araber, ponnys, frisers, halvblod, korsningar, andra hästraser, litet russ hingsföl osv. Vi är en riktigt blandning.

Sen på gården så finns det ju 170 st hästar. Så det är väldigt blandat. Vi har allt ifrån hästar som går GP, tävlar på falsterbo, travhästar som går på solvalla, hobbyhästar, föl osv.

2010-02-09 @ 15:12:07
URL: http://stockholmsjenna.blogg.se/
Postat av: Elin

Nej har aldrig varit med om liknande som hästrally. Men vore riktigt skoj o testa.Bra inlägg om sadlar.

Nåt många inte tänker på är när dom köper unga hästar är att dom på en gång kölper en dyr o bra sadel. Nåt år senare kan inte hästen ha sadeln o dom fattar ingenting. Nästa häst som kommer i höst kommer vara max 3 år då vi vill rida in själva o börja om med den. Ska försöka hitta en åring :D

Och jag kommer bara ha en "skräp" sadel då. Den ska såklart passa men ingen dyr på nåt sätt utan en som den kan ha innan man kostar på sig en dyrare sadel.

Tycker du har med all viktig fakta.

Sen måste jag säga att Wintecs luftstoppade sadlar är bland det bästa jag varit med om. Mitt halvblod blev som en ny häst med sån sadel :D

2010-02-09 @ 16:11:42
URL: http://karisma.bloggagratis.se
Postat av: Elin

glömde svara.. nej ulla håkansson hade inget ridhus :)

2010-02-09 @ 16:13:02
URL: http://karisma.bloggagratis.se
Postat av: Karoline

Familjen som äger gården har byggt dem själva så jag vet inte om de var så dyra.Jag köpte sadeln begagnad och fick ge 9000 kr. Den är riktigt fin och jätte skön :)

2010-02-09 @ 16:16:49
URL: http://karoline.eak.nu
Postat av: Jenny - fotograferande hästtjej

Jättebra inlägg!

Själv rider jag i en gammal sadel som jag lånat med überlitet säte för tillfället. Justus älskar den och jag ska ju bara ha honom till november så tills dess får jag stå ut! ;)

2010-02-09 @ 16:28:39
URL: http://jennystoa.blogg.se/
Postat av: johanna

Sv: ja det är så svårt att veta om de kommer att leka eller inte, de är ju inte särskilt billiga heller!njae, alltså jag tittade på ett stålmannenmärken men någon mall hade jag inte;)

2010-02-09 @ 16:40:48
URL: http://johannasriddagbok.blogg.se/
Postat av: linnea

jag läser matte b, biologi b och engelska b nu :O

2010-02-09 @ 16:44:30
URL: http://willspirit.blogg.se/
Postat av: alc

SV: haha eller hur! :P Jadu jag bor i Umeå :) Du får tipsa dina läsare om mig btw så jag får lite mer läsare ;D haha

2010-02-09 @ 16:49:10
URL: http://alcbloggen.blogspot.com
Postat av: Elin

Länkade till din blogg i ett inlägg.. hoppas de var ok!

2010-02-09 @ 16:52:54
URL: http://karisma.bloggagratis.se
Postat av: sussi

ssynd att sadeln inte passade igår. :(

men hästen är ju lite skumt byggd, väldigt mkt högre bak än fram , ingen manke å vid över bogbladen. kommer å bli svårt å hitta en till den oxå. bra inlägg om sadlar. Gillas... :)

näe vi tar aldrig in en annan domare, e ingen ekonomi alls i d... Ja har däremot varit några gånger å dömt i araby, braås å alvesta. kul å komma ut å testa sitt öga på hästar man inte känner... Nervöst men givande å kul, har gått bra å ja har fått mkt beröm av arrangörerna alltid roligt då man inte riktigt vet var man står :)

2010-02-09 @ 17:31:20
URL: http://siouxzie.blogg.se/
Postat av: Sara - Gotlandsryttaren

Prestige sadlar är suveräna :D

2010-02-09 @ 19:12:15
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: Vikkan & Frida

Haha ja jag kan göra ett försök i alla fall! Det spelar ingen roll, ta en bild du tycker är fin. Skicka till mejl adressen som jag kommenterar med :)

2010-02-09 @ 19:19:56
URL: http://fotoduon.blogg.se/
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m.

Nej jag förstår inte heller.. och att han Får tävla på den nivån när han rider sådär värdelöst :SJa! Denna vecka är jag hästledig torsdag & fredag.. Det ser jag fram emot eftersom jag känner mig halvkrasslig.. Men samtidigt är det himla roligt att vara i stallet nu eftersom vi håller på att få igång Nora! Idag blev hon tömkörd & det var verkligen underbart att se henne jobba igen och se hur roligt hon tyckte det var :)

2010-02-09 @ 19:32:05
URL: http://linneabrandt.blogspot.com
Postat av: Jeanetta

jag ääälskar min nya sadel, vem som helst får en bra sits i den, skit skumt.. Apropå jacka så vet jag faktiskt inte men alla i stallet visste vem hon var så jag funderar på att ringa på och prata med henne...

2010-02-09 @ 20:26:59
URL: http://jeanetta.blogg.se/
Postat av: Julia

jag hittar inte dej heller :ssadlar är jätteviktigt, man behöver ju inte ha värsta dyra sadeln om man sitter bättre i en annan, och själv använder jag typ bara wintec-sadlar, för dom är luftstoppade så dom ligger bra på alla hästar och är lätta att byta järn på =)

2010-02-09 @ 21:01:21
URL: http://stallbjorkhagen.blogg.se/
Postat av: Rebecka- Dressyren

Vilket bra tema! Jag hittar aldrig någon sadel som passar Curre:o Så otroligt jobbigt:( Vidda säger att jag måste ha svanskappa och andra säger att de måste specialgöra en sadel för flera tusentals kronor till honom :s och jag vill ha en dressyrsadel :)

2010-02-09 @ 21:43:06
URL: http://dressyren.webblogg.se/
Postat av: johanna

Sv: På hästshopen i norrtälje - http://www.hastshopen.se/category.html/godis-och-leksaker

2010-02-09 @ 22:43:10
URL: http://johannasriddagbok.blogg.se/
Postat av: Sanna

Jätte bra inlägg :)

2010-02-10 @ 10:03:41
URL: http://ridtravartjejen.blogg.se/

Har du något att säga om inlägget?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Skriv din mailadress, det är bara jag som ser! (publiceras ej)

Har du någon blogg eller hemsida?

Vad hade du att säga?

bloglovin
Trackback
RSS 2.0