dagens tema: LÅT HÄSTEN VARA HÄST!!

har ni tänkt på hur hästarna levde förr, i det vilda?? utan täcken, levde fritt, ute dygnet runt, klarade sig utan massa kraftfoder... och de mådde kanon ändå!

visst, nu så kan man inte helt och hållet jämföra hur det var FÖRR med hur det är nu... men jag tycker det är viktigt att man låter hästarna vara just HÄSTAR!!mycket utevistelse är det viktigaste! en häst är inte gjord för att stå i en box mer än halva dygnet, än mindre i en spilta. en häst är gjord för att röra på sig, leva "fritt". stora hagar där hästen kan röra sig obehindrat i alla gångarter och leva och ha det bra som en HÄST, det värderar jag högst!samma sak när det gäller täcken. om du har en häst som inte rids och inte fryser, varför täcka den? hästens hud mår ju bra av att få andas och lägger man inte på massa täcken så sätter ju hästen den pälsen den behöver! undantag kan vara äldre hästar eller hästar som av någon anledning inte sätter tillräcklig päls och i stället fryser...

och även om man rider sin häst, men den inte blir direkt svettig utav det. låt hästen vara oklippt!! och låt den gå utan täcke! :)sedan förstår jag om man har en häst som svettas mycket att man vill klippa den, jag klipper kalle också för han svettas som en gris när man rider inne i ridhuset annars. MEN bara för man klipper en häst behöver man inte slänga på 3 täcken x 200g när det är 0gradigt...jag tycker att man överlag täckar hästarna med för mycket täcken. hästarna fryser inte på samma sätt som vi gör. bara för att VI tycker det är svinkallt när det är några minusgrader så gör inte hästarna det. tips är att känna i "öronfästet" för att se om hästen är varm eller kall. när du känner under täcket ska inte hästen vara VAAARM, men den ska kännas behaglig. inte kall, men absolut inte heller riktigt varm! då har den för mycket täcken :)

att låta hästen få vara häst och tillhöra en flock är också viktigt! om så flocken består av bara 2 hästar så gör inte det någonting, men hästar är sociala djur som behöver sällskap och mår bäst av det!!som extra kryddning i det hela brukar jag låta kallebusen leka av sig ibland. så han får leka och vara häst även med mig! det behöver inte alltid vara fullt allvar och hårdträning! lite lek och kel i ridhuset är också bra, stärker också banden mellan oss... givetvis går säkerheten först. är din häst "ostabil" och kan göra utfall så bör du inte ha den lös och busa i en manege, för det kan hända en olycka!


kalle busar i ridhuset :) detta tycker han är störtkul!

vad tycker ni? behöver hästarna vara ute? täckar vi för mycket? låter vi inte hästarna vara hästar?
bloglovin

Tankar & Åsikter
Postat av: frida

Håller med dig. Tycker att det är alldeles för många som slänger på hästarna en jäkla massa onödigt skit. tror mycket bara är för syns skull tyvärr!

2010-02-13 @ 17:59:13
URL: http://kissemjau.blogg.se/
Postat av: borasryttaren.blogg.se

sv: han är ett svenskt halvblod född 98 =)

2010-02-13 @ 18:04:52
URL: http://borasryttaren.blogg.se/
Postat av: Sara - Gotlandsryttaren

sv; Hon är svenskt halvblod, eller "Svenska varmblodiga hästen" som dom tydligen heter nu för tiden ;) Tanken var att hon skulle bli ridhäst som hon blev. Hennes mamma va 25år när hon fick henne så det kan nog va en av anledningarna till att hon är så liten ;PSka tävla hos Wisby Ridklubb, alltså inne i Visby :)

2010-02-13 @ 18:14:14
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: borasryttaren.blogg.se

sv: jag satsar på hoppning och fälttävlan =)

2010-02-13 @ 18:20:44
URL: http://borasryttaren.blogg.se/
Postat av: Melikee.

sv: japp, fina är dom :D

2010-02-13 @ 18:27:09
URL: http://foundmyswag.blogg.se/
Postat av: Sara - Gotlandsryttaren

sv; Ja, hon va underbar häst hennes mamma! En gammal ridskolehäst från Mälarhöjdens ridskola ;PTackar :D Cirka 5mil.

2010-02-13 @ 18:32:36
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: Elin

Självklart ska hästen vara ute så mycket som möjligt enligt mig. Men jag kan fock förstå att vissa tar in hästarna tidigare på vintern om det är obelyst och det är många hästar som ska in då det inte är kul o leda 30 tal hästar fram o tillbaka på kvällarna när det är mörkt. Så jag har lite överseende. Dessutom vill min häst in o kissa efter ett tag o vill då gärna in runt 16 tiden den tokern :PMen på sommaren har jag min ute dygnet runt då jag vet att hästar mår bäst av o vara ute just dygnet runt.Och detta får mig att tänka på en dressyrryttare eller ver att många dressyr och andra elit ryttare funkar lika dant. Dom släpper inte ut sina hästar alls i en hage utan står i boxar hela dagarna när dom inte rids eller får sina promenader. För dom KAN ju skada sig.. *suck säger jag bara! Stackars hästar! Inte mycket lycka i deras liv inte.Och angående täcken så har inte pälsen samma kvalité som "förr" så att sätta täcke på en orakad häst gör jag men inte 17 täcken utan ett lagom tjockt vintertäcke. är han klippt får han två ha ett innertäcke under ute täcket när han går ut. Men som oklippt blir det ett varmt utetäcke. Vissa hästar klarar helt klart att gå utan täcke. Men jag ser på min häst om det är kallt o han är utan täcka står han i ett hörn o ser t som livet är pest o pina o vill bara in o rör sig inte överdrivet i hagen. Med täcka rör han sig och har ro att stå o äta vilket han inte har utan. Så¨det gäller nog o kännas sin häst o se vad den "säger"Tycker ditt inlägg är riktigt bra och jag håller med om att många hästar inte får vara hästar nu för tiden.

oj vad långt det blev.svar på din fråga om tvättmaskin: där jag står nu har jag tvättmaskin men den e trasig. och i nya stallet finns de ingen tvättmaskin så får tvätta hemma i tvättstugan :(

har du tvättmaskin i ditt stall?

2010-02-13 @ 18:48:15
URL: http://karisma.bloggagratis.se
Postat av: Carro

SV: Tack detsamma! :) Jag har ett 7 årigt halvblodssto! Vad har du för några?Ja eller hur, otroligt störande.. Har inte fptt den än!!

2010-02-13 @ 19:10:35
URL: http://carolinajohanssons.blogg.se/
Postat av: frida

sv: ja.. :/

Tack, håller tummarna också:)

Ja, det är min D-ponny som jag har haft utlånad i ett par månader =)

2010-02-13 @ 19:15:38
URL: http://kissemjau.blogg.se/
Postat av: borasryttaren.blogg.se

sv: en Sony system kamra ^^

2010-02-13 @ 19:52:58
URL: http://borasryttaren.blogg.se/
Postat av: Lollo, NY BLOGG!

Jätte fin blogg! Och jätte söt häst! Han var sjukt gullig på filmen, hehe! Buse! :) Vill du vara med och tävla om att bli veckans blogg på min blogg? :)

2010-02-13 @ 19:58:04
URL: http://westernlollo.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Bra tips du kommer med (:. Söt ponny den ser verkligen ut att tycka det är kul när man släpper min häst i paddocken blir hon helt galen och man blir rädd att hon går omkull x).

sv; Den är verkligen skön :D.

2010-02-13 @ 19:59:00
URL: http://sryttarna.blogg.se/rebeccah
Postat av: sussi

ja håller nästan m dig på alla punkter..

ja håller iaf definitivt m om att ingen häst ska behöva gå ensam i en hage.. å man ska absolut va försiktig m hur mkt man täckar dem. där emot släpper ja aldrig puffen lös i ridhuset för å busa. ridhuset är liksom hans arbetsplats å där är d då arbete som gäller. känner att d e lite som å själv åka t sin arb.plats å bara gå in där å spela pajas lr så men i övrigt håller ja m på alla punkter. :)

2010-02-13 @ 20:24:15
URL: http://siouxzie.blogg.se/
Postat av: Elin

kul o höra att hon gjort en sådan helomvändning. :DFy vad jobbigt o inte ha tillgång till tvättmaskin.. Hur lyckas du klara dig?

Eller du kanske ja massa schbrak?

2010-02-13 @ 20:29:20
URL: http://karisma.bloggagratis.se
Postat av: Jenny - fotograferande hästtjej

kan bara hålla med! inte långt härifrån finns ett tävlingsstall där alla hästar går in vid 2-3 på dagen varje dag (även sommartid), går i minimaliska hagar med en häst i varje och vissa har täcken även på sommaren när det är 15-20 grader varmt! Detta tycker jag är helt sjukt!Just nu har jag väldigt dåligt samvete för att Justus går själv! Dock så kommer ju det ändras om två veckor så det är skönt i alla fall :)Himla roligt Kalle verkar ha! Min skulle nog gå och ställa sig vid utgången och be om att få gå hem istället! haha ;)

2010-02-13 @ 22:43:53
URL: http://jennystoa.blogg.se/
Postat av: Elin

Jag håller med sig med allt! :)

2010-02-14 @ 10:16:21
URL: http://elinpamlin.blogg.se/
Postat av: Warnmark -Vinn strumpor från Equiline -bloggen för dig & din häst

Bra inlägg :)

2010-02-14 @ 14:39:12
URL: http://warnmark.blogg.se/
Postat av: Rebecca

sv; haha, ojdå verkligen snygg häst då ;).

2010-02-14 @ 14:45:11
URL: http://sryttarna.blogg.se/rebeccah
Postat av: Frieda

Det jag tycker är konstigt är alla som sätter på halstäcken... Hästar fryser inte om halsen... De svettas bara där vid jobb. Visst, man tycker att det ser mysigt ut och så, men det är helt onödigt!Tryggve har halvhals på sitt täcke, av den enkla anledningen att de täckena sällan skaver.

Men helhals är onödigt!angående springa fritt i ridhuset så har jag hört om alldeles för många olyckor för att våga släppa honom. I hagen är en sak, men om det hände något i ridhuset för att jag släppt honom skulle jag aldrig förlåta mig själv...Bra inlägg!

2010-02-14 @ 22:59:44
URL: http://gaaaalet.blogg.se/

Har du något att säga om inlägget?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Skriv din mailadress, det är bara jag som ser! (publiceras ej)

Har du någon blogg eller hemsida?

Vad hade du att säga?

bloglovin
Trackback
RSS 2.0