så jäkla kul!

ikväll stod ju hoppning på schemat för kalle och mig, plus jeanetta och citrin! :) och emelie kom ut i stallet med och höll sällskap, filmade och höjde hindren! tack emelie :)

det var SJUKT mycket folk som red, och vissa verkade ha missat att det var hopptid med. kalle tyckte det var helfestligt förstås med alla ponnys överallt :P så det blev mycket skutt och brall! han gjorde en MEGABOCK när en annan flyttade på ett hinder och vi skulle galoppera förbi bredvid, haha. tokkalle!

var sammanlagt typ 7-8 st i lilla ridhuset. i början var det bara tänkt att jeanetta och jag plus 2 ponnyryttare skulle hoppa men sen var det några till som också skuttade :)

jeanetta och jag byggde upp en studs med 4 språng. och de andra hade ett räcke! studsen gick riktigt bra, kalle tyckte det var kul och lite jobbigt :)

räcket höjde vi upp till 85 cm (MAX, jeanetta, det var inte högre hihi). kalle hoppade fint alla gånger och det fanns ingen tvekan varken från mig eller honom någon gång. härligt, we are back on track!

filmer kommer när jeanetta skickat dom till mig :D:D


gammal bild så länge :)

ikväll ska det studsas!

åh, ikväll ska vi hoppa! om det inte är massa hinder framme redan så har vi planerat att hoppa studs. fyy va kul :D älskar det!

hur brukar ni bygga? hur många hinder? olika höjder? bommar istället för hinder ibland? :)

KUL ska det bli i vilket fall som helst :) får väl se om det blir någon bild/film med!

studshoppande :P


help me out!

jag skrev ju häromdagen en efterlysning om en specifik sadelhängare som är lååååg. men det verkade inte vara någon som visste vilken jag menar, så nu söker jag med ljus och lykta efter någon annan slags sadelhängare. den måste alltså kunna stå på marken och vara max typ 40-50 cm hög nånting. väldigt låg iaf :P

den ska nämligen kunna stå på marken UNDER min nuvarande sadelhängare, då vi har begränsat utrymme i sadelkammaren. nu hänger sadlarna på varandra på samma hängare men det är så bökigt :)

tänkte att den också kan vara bra att ha med på tävlingar isåfall!

så kom igen nu, TIPS?!?!


bild från hästtema.se , denna typen av hängare är alltså vääääldigt mycket för hög!! kanske 30-40 cm lägre än den?

och så igen.

:'(

Häst dödad i trafikolycka

En häst dog efter att ha blivit påkörd av en bilist på riksväg 55 vid Litslena vid halv sextiden på söndagen.

En av personerna i bilen fick köras i ambulans till lasarettet i Enköping. Andra bilister hade tidigare larmat polisen om att det fanns tre stressade hästar på vägen. Hästarna hade rymt från en hage i Nopsgärde skriver Upsala Nya Tidning.

från tidningen ridsport


traven funkar!!

ni som följt min blogg ett tag vet väl kanske vid det här laget att traven alltid varit vår svaga sida när vi tävlat dressyr :) nu när vi har en ny sadel, som PASSAR oss båda två, så funkar traven riktigt bra! det är ju ingen flashig megatrav men det är en vettig trav, ingen b-ponnytrav :D

jag tycker det är så sjukt härligt att kunna RIDA i denna sadeln, jag kommer åt och kan verkligen inverka. innan har jag inte kunnat det :o

däremot har det börjat strula i galoppen i stället hihi. galoppen har ju alltid varit vår starkaste grej, vårt säkra kort. så den har vi liksom inte ansträngt oss så mycket med just för att den funkat bra och traven varit det stora problemet... men nu måste jag börja jobba med galoppen igen. kalle vill gärna bestämma och galopperar mig ur sadeln hela tiden :) men det ska vi nog få ordning på tror jag :)

imorgon ska vi förhoppningsvis ha lite gymnastikhoppning - studs! :D


pluggar MSV C:2

uj, nu håller jag på att försöka lära mig MSV C:2-programmet. verkar vara ett kul program men också väldigt mycket svårare än LA:3 som är det svåraste programmet vi ridit hittills. men man utvecklas inte om man inte vågar utmana sig själv! och vi planerar att rida MSV C:2 på programridningen :P

men jag trooor jag kan en del av programmet nu iaf. ska öva lite programdelar idag, blir dressyrpass på kallebus! :)

nu ska jag köra i alla fall, får väl se hur det går idag hihi! :D


hur ska det gå för kalle-hopphäst att gå msv dressyrprogram? :D

sooool!

fy attan vad HÄRLIGT väder vi har i småland idag :D

va bara tvungen o säga det, nästan så kalle hade kunnat gå naken :)

ikväll ska vi ta ett dressyrpass i VÅR NYA DRESSYRSADEL, hihi!


helmysig kväll!

igår hade jag en helmysig kväll :) först blev jag hämtad kl.18 och då åkte jeanetta och jag till stallet. där blev det att mocka, fixa mat och sen plockade vi in kalle och citrin. och pysslade med dom innan vi gav oss bort till ridhuset.

för kalles del blev det först lite longering med pessoa. och så avslutade jag en kort stund med lite tömkörning eftersom kalle bara ÄLSKAR det :) och det gick riktigt bra, kalle var sådär precis lagom pigg! svarade direkt på kommandon både framåt och bakåt, men utan massa bus! härligt för omväxlings skull :D

när vi hade gett hästarna mat och nattat dom så var klockan 21:30 och vi begav oss hemåt. jag hem till mig för att byta om och jeanetta hem till sig för att fixa film!

och sen körde jag till jeanetta och vi kollade på filmen :D aladdin, hennes vovs, var överallt hela tiden haha! söt är han...

jag var lite chaufför sen med. så hämtade jim i stan och sen hämtade jag en tjejkompis och hennes kompis i en helt annan stad åt andra hållet :P så var hemma vid 03 i natt, puuuuhh.

hade ni en fin kväll ? och vad har ni för planer idag?


våra grabbar, citrin o kallebus!


denna kvällen...

... kommer jag spendera med min ögonsten, kaloescha.


ett mysterium.

nu när det är kallt ute (minusgrader) så bär vi ut vatten till hästarna varje morgon, eftersom det fryser ute över natten annars. jag köpte förra året en grön sån mjuk balja till kalles vatten för de är lätta att bära o sådär.

denna baljan har ju hängt med hela tiden sen dess. för någon månad sedan så gick ena handtaget sönder men den har använts flitigt ändå...

men förra veckan/några dagar sedan upptäckte jag att den var helt borta :D den är inte någonstans! jag har letat i alla hästarnas hagar, i stallet, kollat i soptunnan... men den finns inte! :o

hade ju tänkt ha den som extrahink, har ju köpt en ny nu efter att den försvann... men den är ju alltid bra att ha med på tävling och så. visserligen ingen stor utgift att köpa ny, tycker bara det är så skumt att den försvunnit spårlöst haha :D


i bakgrunden den gröna hinken som försvunnit...

vad ska man önska sig?

nu börjar min födelsedag närma sig, eller ja, det är 2 månader kvar :P men folk brukar vilja veta vad jag önskar mig i god tid så jag sitter och grubblar lite på det.

jag brukar försöka önska mig saker, oftast hästiga, som jag vill ha och behöver men som jag själv inte riktigt har råd att köpa! jag är ju student så inte överdrivet rik liksom ;)

som förra året önskade jag mig ridstövlar! och de fick jag :) älskar dom för övrigt!


catago ofir-stöveln :) (finns kopia på dessa på hööks fast de har vita detaljer)

men i år då? vad ska jag önska mig? :D funderar starkt på jacsons kopia på charles owen-hjälmen. :) nån som har den kanske?

now it's mine!

i förrgår ringde jag och pratade med charlies om sadeln. eftersom jag har ganska långt dit så var jag inte så sugen på att åka dit EN GÅNG TILL bara för att betala sadeln :) men jag kunde betala in det via internetbanken, smidigt! :) så det gjorde jag igår!

så NU är sadeln officiellt min :D

jag är så glad, så glad! äntligen är letandet över... LYCKA!


har ingen bättre bild på den :P


mini-bloppis

nu blir det en mini-bloppis här på bloggen! har egentligen massor att sälja men jag lägger upp 2 grejer här nu!

först ut:

dressyrsadel olympic jessica
16" sits, svart, normal bomvidd.

tillverkad med de yppersta tyska sadlarna som förebild. "mellandjupt" säte och perfekt stöd för skänkeln. ullstoppning.

sadlarna tillverkas i Argentina av landets förnämsta sadelmakeri. utmärkande för sadlarna är den mycket höga kvaliten på sadelmakeriarbetet och den fantastiskt fina passformen på hästen. finaste läder och träbom förstärkt med fjäderstål.



6000 kr

chaps tretorn
gråa, storlek s, använda 2 ggr så i väldigt bra skick!



vid intresse för chapsen, ytterligare information samt prisdiskussion, skicka ett mail till olivia: [email protected] eller besök hennes blogg.

en liten filmsnutt.

det blev en liten filmsnutt med från dagens hoppning. orkade inte redigera den med musik och sånt mojs :)



efter 4,5 timmar i stallet...

...så är jag nu hemma igen! var i stallet vid 06:30 i morse. hade morgonen idag :) och så hade jag och jeanetta som plan att hoppa lite. Och på fredagsförmiddagar har det varit en tendens till MASSOR som ska rida så vi tänkte att vi helt enkelt fick vara där och hoppa INNAN alla andra :P

sussi såg lite förvånad ut när vi kom in på stallplanen på anläggningen så tidigt för att rida :D

vi byggde i alla fall en liten söt bana. ett räcke på varje diagonal och längs ena långsidan en distans med först en cavaletti och sedan en oxer. hindrena låg på 60-75 cm. kalle och citrin var lite trötta i början, de undrade nog varför vi skulle jobba så tidigt. men när hindrena kom fram så förstod i alla fall kalle vad som gällde. han bjöd ordentligt :)

hoppandet gick bra, inga stopp. men var ju inga jättehöjder heller så! kalle tyckte det var kul! vi kom lite fel någon gång men jag försökte korrigera genom att lägga in ett litet språng eller "trycka av" kalle istället.

nöjd med hoppningen och längtar redan tills vi ska hoppa nästa gång :D nästa helg är det ju klubbhoppning för vår del, wohoo!


dagsfärska bilder :)

olycka i närheten av mig :(

usch, gillar inte sånt här. olyckan skedde ändå inom samma kommun som jag bor i... gillas inte! tur att de fick ut hästarna i alla fall!

Hästar räddades från stallbrand

Två hästar kunde räddas när en lada brann i Torsås by utanför Alvesta på torsdagsförmiddagen.

Branden, som startade i ett intilliggande garage, är mycket kraftig och släckningsarbetet förväntas kräva stora delar av torsdagen. Inga personer har skadats och de hästar som fanns i stallet har räddats rapporterar SVT Smålandsnytt

från tidningen ridsport


lite bilder till!

visar några fler av bilderna som togs idag på sötkalle.


mysigt att halvsova i solen ju


gott med lunch!


sötsötsöt! :)


kisar i solen :)


kalle gillar att småslumra i solen :)

skulle fota lite idag. men det blev ingen action direkt. kalle stod och småslumrade i solen i hagen. men han var så söt ändå, verkade tycka det var skönt :D




söt blundande kallebus <3



finaste kallebus :)




SURPRISE!

det blev faktiskt en film ändå från gårdagens dressyrträning :P men den blev ju inte på de roligaste momenten men ändå :) jag hade ju ingen filmare med mig hiih.

på filmen jobbar vi lite öppna längs långsidan följt av 10m volt och sedan sluta.
vi jobbar också galoppserpentiner med enkelt byte vid X till förvänd galopp.
jobbade också mycket på volt i galopp och trav med att få kalle att ligga kvar i högre formen och orka bära sig där själv :)




hemskt...

usch, nu har jag inte läst om några olyckor på ett tag. men i natt var det visst dags igen :(

Tre hästar påkörda av godståg

Vid halv tre-tiden i natt blev tre hästar påkörda av ett godståg vid Vatthammar i närheten av Borlänge. Alla tre hästarna dog.

Olyckan inträffade klockan 02.31 under natten till torsdagen, då ett godståg körde in i tre hästar som stod på spåret. Polisen visste vid femtiden i natt inte vem som ägde hästarna, eller var de hörde hemma, skriver Dalarnas Tidningar.

Tågtrafiken stod still fram till klockan fem i morse, då man var klar med räddningsarbetet. Ingen människa kom till skada i olyckan.

från tidningen ridsport


kära läsare, hjälp!

nu har jag en liten efterlysning på gång. jag vill hitta en återförsäljare, från man kan beställa via internet... produkten jag söker är en portabel sadelhängare. "lätt" kanske ni tänker nu men det är en speciell sadelhängare jag söker! jag har sett den hittills på 1 ställe, charlies i jönköping. men har ju en bit dit så känns lite surt att behöva åka dit bara för att köpa en sadelhängare :P

i alla fall, den är gjord av svarta såna stänger som de flesta sadelhängarna är. den står på ben men är väldigt LÅG. den kanske är 30-40 cm hög nånting!

någon som vet vad jag menar? sett sånt? hjäääälp! kan tyvärr inte lägga in bild då det inte kommer upp denna typen av sadelhängare när jag söker på google.

jag behöver alltså en så här låg sadelhängare som kan stå på golv... så vanlig sadelhängare på ben som är högre är INTE av intresse alls!

:)

LYCKAD träning!

visst är det väl typiskt att de gånger man inte har någon som filmar så går det skitbra på träning? så var det idag!

i början av passet märkte man att kalle var busig. han ruskade på huvudet och sådär. min tränare sa att man riktigt såg hur det glittrade av bus i hans ögon :D

 i framridningen så märkte lisa direkt att vi har börjat jobba mer tillsammans, kalle och jag. innan bara travade jag runt helt planlöst men nu jobbar jag från början och känner av :)

när vi galoppjoggade igång honom så la han av en SUPERbrall när jag skulle göra ett enkelt byte. det blev två bocksprång och en bakutspark innan han landade i den nya galoppen , haha. tokiga häst <3

vi jobbade en del programdelar ur MSV C:2 (öppna längs halva långsidan, 10meters volt och sen sluta längs resten av långsidan, galopp på serpentinbågar och enkelt byte i mitten.). hela travarbetet gick KANON idag. traven som brukar vara vår svåra sida... min tränare sa att hon aldrig sett kalle såhär rörlig och arbetsvillig. han gick liksom och bara väntade på att jag skulle ge honom nästa kommando och hade mycket energi och arbetsvilja. kalle har iofs alltid det men idag var det något utöver det vanliga. han VILLE verkligen jobba :)

i galoppen så strulade det lite för oss. kalle blev stark och lång och låg och jag kunde inte riktigt hålla ihop honom. så vi fick jobba galoppen lite på volt, där vi försökte få honom att gå i en bra form, avslappnat och att han inte skulle börja dra iväg hela tiden som han gärna gör :) till slut släppte det :)

jag är TOKNÖJD med träningen, kalle kändes så himla fin och villig! :) och det är så lätt att rida nu när jag har en riktig dressyrsadel igen! :)



sötkalle innan träningen :)

lite planer framöver :)

nu är det ganska mycket som händer här framöver! roooligt tycker jag :D

6 februari klubbhoppning, troligen 70 och 80 cm

13 februari programridning med smålands ridsportsförbund

6 mars klubbdressyr, troligen LA:3 och LA:4

13 mars regional dressyr, värnamo (beror på vilka klasser och om vi känner oss redo!)

27 mars lokal dressyr, ljungby

vad roligt man kan ha ;)

jag och annica muppade ur lite på facebook.


programridning it is!

såg på min hemmaklubbs hemsida att de ska ha programridning den 13 februari (då klubbhoppningen egentligen skulle vara, de har tidigarelagt den 1 vecka). fy attan vad kul säger jag bara!

LÄTT att kalle och jag ska vara med där :)

från svenska ridsportförbundets hemsida:

I februari kommer 3st programridningar att äga rum. Platserna är: Värnamo den 11/2, Växjö och Västervik den 13/2. För mer information och anmälan klicka på läs mer.

Söndagen den 13/2 är det programridning på Växjöortens Fältrittklubb med Tomas Jonsson som domare
Varje ekipage får ca 20 minuter med en Msv-domare

JAG ÄR TAGGAD !!!


jag kan bara skratta!

hahaha, idag fick jag mig ett gott skratt när jag red kallebus!

eftersom det skulle vara hoppträning i ena ridhuset och lektioner i andra så var vi många som planerade rida innan det (kl.18 skulle båda ridhusen va upptagna). jag tror vi var 7 eller 8 stycken sammanlagt i lilla ridhuset till slut :P

madde hjälpte mig först att kolla sadeln, hur den låg och så! och den ligger braaaa! men när/om han musklar sig mer så ska jag värma om den och göra den lite bredare :) men nu funkar den fiiint! lycklig :D

kalle var också lycklig idag i ridhuset. han ruskade på huvudet och gjorde lite småryck i början. sen när ridhuset fylldes på med fler och fler ekipage och de andra började trava och galoppera överallt så slog det över i kalles hjärna. han blev totalt galen, haha! han studsade, sparkade bakut och hade sig. och drog av en lång bockserie över halva ridhuset, hahaha. jag kunde inte annat än skratta! han var så söt och tyckte det var så kul med alla andra därinne ju :)

men imorgon får vi vara lite mer seriösa, då är det ju DRESSYRTRÄNING! jag ska försöka ragga upp nån som kan filma oss :)

blogg.se muppar och jag kan inte lägga in bilder...... :(


Blogg.se och jag är inte riktigt vänner fö...

dsc00642 (MMS)

Blogg.se och jag är inte riktigt vänner för tillfället. Så jag kör en mobilblogg så länge. Kom hem från stallet för en halvtimme sen. Varit duktig och smörjt ena tränset och stövlarna, lindat upp lindor med! Och det bästa av allt tänkte jag avslöja med... Sadeln passar! Efter nästan 2 års letande så har vi nu hittat rätt. Ni kan nog ana hur glad jag är!


jag tror jag har hittat det!

för någon/några veckor sedan skrev jag ett inlägg där jag efterlyste ett selentillskott i klass med tokosel, som nu utgått ur apotekets sortiment!

nu har jag hittat ett tillskott som motsvarar mina krav :) det är dock receptbelagt så man får det utskrivet av sin veterinär! detta verkar som man ger det ÄNNU mer sällan än tokosel, har hört de som ger enbart 1 gång i veckan.

tillskottet heter i alla fall selevitan!


bild från google.se

älskade regn!

godmorgon på er! jag har precis stigit ur duschen och fastnade sedan framför nyheterna och vädret. och vet ni, de spådde REGN här! weeeei. och runt nollan. ännu mer snö försvinner! men hoppas inte det blir is av det om temperaturen sjunker. men det verkar lovande i alla fall, nu är det nämligen 0 grader ute redan!

jag gillar vintern och snön men jag gillar våren och barmarken SÅ mycket mer! :)

vilken är er favoritårstid? :)


det häääär längtar jag efter! uteritterna på GRUS, inte snö o is :)


hästigt projektarbete.

denna terminen ska vi ha projektarbete i skolan. det är ju alltså en vuxenutbildning jag går så projektet är på ganska hög nivå :) vi ska göra projektet mot ett företag eller en förening, alltså ett projekt som företaget/föreningen ger oss som de vill ha hjälp med att utföra!

jag och en klasskompis vill gärna göra ett hästigt projekt :) just för att vi är hästtjejer :D har varit i kontakt med 2 ridklubbar, så jag hoppas de kan ha något projekt åt oss :) men det finns ju många andra hästföretag, både affärer, försäljningsstall och ja, allt möjligt.

vet ni något företag som behöver hjälp med något? det kan vara typ vad som helst :) men vi vill att det ska vara ett hästföretag eller förening då :)


det får bli en bild på min classmate bello och hennes ena pålle :)


jag älskar ridningen!

jag är inne i en sån period nu så jag bara längtar tills jag ska rida nästa gång!!! jag har sjuukt hoppsug hela tiden, hade hoppsug när vi skrittade av efter hoppningen i fredags ;) haha! och jag är sjuukt sugen på att jobba dressyr med kallebus med! så jag hoppas nu verkligen att sadeln är okej, för då kan vi börja dressyra igen på allvar!

jag har också ett otroligt sug att bränna av i full galopp i skogen men det får väl vänta. just nu är inte underlaget så bra i skogen tyvärr. :/ detta skiftande mellan minus och plus gör inte gott för marken :)

idag blev det ingen ridning, skulle egentligen haft skola till ca 15:30 så jag fixade ju hos kalle innan skolan. men så fick vi gå tidigare istället... suck :P men nu har jag ju redan varit därute så kan vara skönt att vara hemma lite ibland med. ska ju jobba ikväll nämligen...

men IMORGON ska sadeln provas igen iiiihhh! och sen ska jag RIDA! jag längtar så jag spyr :D

brukar ni också ha såna här perioder när ni bara vill rida hela tiden? :D


I morse hann jag inte med någon uppdaterin...

dsc00639 (MMS)

I morse hann jag inte med någon uppdatering innan skolan. Jag sitter i skolan nu. Var ute i stallet och mockade och fixade mat till kalle innan skolan. Hinner inte riktigt sen. Kalle mådde fint idag, pigg och glad som alltid. Vad har ni för planer idag?


det verkar lovande...

ikväll provade jag sadeln på kallebus. den verkar lovande. red ett pass i den också och speciellt i galoppen så gick det otroligt bra!! kalle var lite för pigg bara, men ska prova den igen på tisdag. och då ska madde kika också :) spännande är det, jag verkligen HOPPAS nu!

imorgon får kalleman vila. jag har både skola och jobb så det är ont om tid. om det skulle vara så att vi får sluta tidigare, vilket jag INTE tror, så ska jag ut och ta ett pass på honom dock :)

vad gör ni ikväll? :)


det finns ingen...

... som du, kaloescha!


vårens klubbtävlingar!

såg på min hemmaklubbs hemsida att klubbtävlingarna i vår är spikade :)

blir många denna terminen med, kul! tycker det är bra att bryta av med klubbtävlingarna :) och nu kommer vi använda någon klubbtävling till uppvärmning inför vårens lokala och regionala starter! super :)

Datum för klubbhoppning.

13 februari
13 mars
17 maj

Datum för klubbdressyr.

27 februari
3 april
22 maj

kanske inte kan vara med på alla, det beror ju på om det krockar med de andra tävlingarna :) men SUPERKUL att de anordnar så många :)


PS: I made it.

jag lyckades bädda in filmen här på bloggen nu från gårdagens hoppning. så scrolla ner och kika vettja :D

jag längtar!!

:) åh vad jag läääängtar tills imorgon när jag ska prova sadeln på kalle. jag verkligen verkligen hoppas att den ska passa nu. gör den inte det så spyr jag! :D men jag tror nog den ska passa, den borde ju göra det :)

idag fick kallemannen vila. ville ju åka och hämta sadeln istället hihi!

vattenpumpen i stallet är sönder med. jobbigt jobbigt. vet inte hur vattnet fixas ikväll? jeanetta skulle höra av sig vid kvällsfodringen om det fanns vatten eller inte...

ikväll får vi lite besök. blir mat och kanske film. :) så uppdateringen blir dålig under kvällen!


Titta vad jag såg på charlies! Så himla sö...

dsc00641 (MMS)

Titta vad jag såg på charlies! Så himla söta, pyttesmå! Nu är vi på väg hem och jag har med mig sadeln hem, och fick med mig broddar, en svamp och nya boots också. Jag längtar tills jag ska prova sadeln. Håll nu tummarna så den passar!


C H A R L I E S !

idag sticker jag till charlies igen! ska lämna tillbaka sadeln jag lånade som var för vid och istället låna hem en smalare :) rooooligt, ser verkligen fram emot detta :D hoppas fanimej sadeln passar nu med!!! jag är helt uppspelt och hoppfull !

blir till att kolla runt lite med när man ändå är där! förhoppningsvis ska jag köpa elitbrodd också, jag HOPPAS de har. finns ingenstans där jag bor, suck! :(

vad hittar ni på idag?


film från hoppningen!

det bidde ju en liten film från hoppningen med :) kvalitén blir inte så skoj dock i ridhus på kvällen tyvärr :(






kvällens hoppning!

det bidde hoppning ! det var BARA jeanetta och jag som spenderade fredagskvällen i stallet ;) så vi tog stora ridhuset och satte upp lite hinder. dunderkul! vi hade en liten cavaletti som uppvärmning. och sen hade vi 2 räcken. det ena låg på 60cm och det andra höjde vi upp till 85 sista sprången. blev ju lite lätt hoppning nu när vi inte hoppat på några veckor. men både vi och hästarna tyckte det var superduperkul! :D

blev ett litet filmklipp med. inte bästa kvalitén tyvärr när de är mörkt och dessutom i ridhus ;)

vi har jobbat mycket med att få kalle att hoppa av närmare hindret. och det funkar bättre och bättre :) han får ju mer kraft då än om han hoppar av tidigt och får ett flackt språng!

filmen kommer upp den med, men just nu är inte youtube och jag bra vänner ;)




blir det hoppning?

weeeeiii, ikväll hoppas vi på att ingen ska rida mer än jeanetta och jag så vi kan hoppa litegrann! vore ju bara sjuuukt kul! :D jag är så galet hoppsugen så ;)

och kalle och citrin med ju! :D

imorgon blir det CHARLIES som det ser ut nu. fy vad jag är taggad :D:DD:D:DD:D:D


jihooo!

de ringde från charlies innan, sadeln har kommit :D:D:D:D ska försöööka hinna upp dit imorrn, vore superkul o få hem den ju :D och prova, jag hoppas verkligen den passar!

sen verkar det bli förändring i framtiden. spännande, spännande! mer om det när det verkligen är på gång :P

och det jag hoppades på var sant VAR sant. kanske kanske kan det ha betydelse för framtiden det med :D

nu är jag lite hemlighetsfull igen ;)


påminnelse till mig själv, köpa nya stallboken !

verkligen otäckt!

fyfasen vad otäckt. tänk er själva att ni ska hämta er häst i hagen och den har mer än 20 (!!!) stora rivsår på kroppen. usch vad rädd jag hade blivit...

Häst svårt riven i Aspås

22-årige valacken Calle hittades i måndags kväll i hagen med rejäla rivsår på baken och ena låret. Ägaren Camilla Andersson misstänker att det är ett lodjur som har attackerat Calle.

- Allt tyder på att det är ett lodjur som är den skyldige, säger Camilla Andersson till Länstidningen Östersund.
När hästen skulle tas in från hagen i Aspås upptäckte man över 20 stora rivsår på baken och låret. Det fanns spår i hagen av vad man tror är ett ensamt lodjur. Att det skulle vara varg tror inte ägaren, då de inte gör så pass fina rivsår.
Calle har återhämtat sig bra efter attacken, men hästarna får nu bara gå ute när det är ljust.

Det finns 150-180 lodjur i länet, men på länsstyrelsen är man inte säker på att det är ett lodjur som varit framme.
- Det har aldrig hänt tidigare att en häst rivits av ett lodjur vad jag vet, säger Jessica Backeryd, fältchef på länsstyrelsen, till tidningen.

artikel från tidningen ridsport


inte min dag...

usch igår kväll fick jag ett av mina "härligt" återkommande krampanfall i magen. inte kul någonstans. så fick ligga i fosterställning i sängen tills jag till slut somnade. idag vaknade jag och har riktigt ont i magen. jag gillar inte när min mage håller på och jävlas med mig...

snart ska jag i alla fall bege mig till stallet. kalleman ska få nya skor, FINALLY! det är välbehövligt nu :) tyvärr har jag inte fått tag på några nya elitbroddar så han får gå med sina gamla lite till. men de är inte så himla slitna ändå.

blir gymmet direkt efteråt. och sedan plugga med bello hela dagen. så jag har fullt upp. ikväll tänkte jag ta mig ut till stallet igen och rida kalle :) orkade inte gå upp typ kl.6 för att rida innan skoningen :P så nu åker jag ut strax innan skoningen istället och bara fixar mockning och mat :)

vad gör ni idag?


den äckliga sadeln vi såg på en tävlingsplats... :P

ouch!

jag trodde det här var över... ack så fel jag hade. fosterställning it is! dumma dumma mage...

ÅH, JAG VILL DIT!!!

såg en artikel nu på tidningen ridsports hemsida om en clinic med edward gal! fyyy vad jag verkligen hade velat vara där!!! synd att det är så långt bort bara :( men det hade verkligen varit en kul upplevelse, gillar verkligen honom! :) kul att han kommer till sverige i alla fall, och superkul för de toppryttarna som ska rida för honom!

Edward Gal håller clinic i Hälsingland

Den 9 april kommer holländske dressyrkungen Edward Gal och hans kollega Nicole Werner till Sverige för att hålla en clinic med åtta toppryttare i dressyr.

Clinicen äger rum på Bergåkra Gård i Hälsingland, där Gal ska träna åtta ekipage under en dag. Gal och Werner kommer att berätta om sitt framgångsrika koncept, som tagit Gal högst upp på dressyrtronen.




ett bra pass!

i morse hade kalle och jag ett bra dressyigt pass. jag vill inte kalla det dressyr när jag rider i hoppsadeln haha. :P så det får kallas dressyrigt pass :)

vi hade ett bra pass i alla fall, jobbade med att få honom mjuk och följsam i sidorna och att kunna ha honom mjukt ställd åt båda hållen. funkade riktigt bra!

galoppen så jobbade vi med både de enkla bytena och den förvända galoppen. måste få till de enkla bytena ordentligt men måste också hålla igång den förvända galoppen på serpentinbågarna så han inte tror att det alltid är enkelt byte! gick bra idag :) jobbade även galoppen på mindre volt och red lite öppna i galopp längs långsidan!

red typ hela passet utan stigbyglar med :) vi var många som red i morse, trodde inte de skulle va så många eftersom det är vanlig vardag :) men vi var 4 stycken :) kulkul!

imorgon får ääääntligen kalle nya dojjs, han har börjat bli lång i tårna nu och klonkar i när man rider. men hovslagaren var magsjuk och fick skjuta på skoningen en vecka :) men imon så, äntligen :D


ogilla.

usch vad jag inte gillar att det är -5 idag! jag hade hoppats att vädermänniskorna hade spått fel igen och att det skulle fortsätta vara plus. inte kul nånstans!

ska strax till kalleman och rida honom lite. mysigt! tur vi har ridhus, och tur att vi har 2 stycken till och med! ikväll var det dock hoppträning i ena och ridlektioner i andra så jag får passa på nu på morgonen. sen är det träning på gymmet som gäller efter det. har liite härlig träningsvärk i armarna :)

i helgen ska det bannemej bli HOPPNING! jag är såååå sugen! dressyr är inte så motiverande nu när jag inte ännu har nån sadel... men förhoppningsvis i nästa vecka då weee. jag är så uppspelt!

vad gör ni idag?


jag hoppas att det är sant.

jag hoppas, hoppas just nu. att det är sant. det hade varit bra. för mig. för framtiden. eller så kanske det inte alls är något som kommer påverka mig. det får vi se :)

förresten, är det nån mer än jag som tjurar för att det fryser på nu när det hade börjat töa så bra?

s
ooooooommmaaaar


sadeln...

fick besked från charlies idag att sadeln kommer i nästa vecka! weiwei! så då blir det en tripp till jönköping. hoppas fanimej att denna lite smalare passar nu !!!!! :D

ps: JAG ÄR SJUKT HOPPSUGEN !!!!!! (kalle med säkert)


man får passa på!

idag var sista morgonen med plusgrader. nu ska det frysa på igen. tråkigt. så kalle och jag passade på att ge oss ut i skogen medans snön var sådär mjuk och blöt. imorgon lär den inte vara så rolig! :)

kalle tyckte det var helfestigt att vara i skogen fastän vi bara skrittade. men det blev en ofrivillig galopp. från min sida då, kalle tog initiativ. han gick med öronen spetsade och småtravade typ hela tiden :)

varit och simmat också, riktigt skööönt :D


intressant :)

intressant studie, men kanske lite slöseri med forskningspengar ;)

artikel från tidningen ridsport

Hästars ätposition inte alltid självklar

Det naturliga för hästar är att äta från marken, eller golvet. Men en engelsk undersökning visar nu att om hästarna själv får välja så växlar de mellan att äta från golvet och från ett hönät.

I Storbritannien är det vanligt att ge hästarna hö i hönät. Brittiska forskare startade en studie där de ville ta reda på vilken ätposition som hästarna själva föredrar.

Tio hästar fick under två veckor äta sitt hö från golvet i boxen, istället för i hönät som de var vana vid. Därefter observerades hästarna under en timme i fyra dagar, när de fick hö både på golvet och i hönät, för att se vilket de föredrar.

Forskarnas resultat visar att hästarna under de första 20 minuterna nästan uteslutande åt från golvet, men att de sedan övergick till att äta från hönätet. I genomsnitt åt de 16 minuter från golvet och 13 minuter från hönätet.

Under tiden som hästarna åt från hönätet tittade de också upp och omkring sig i stallet. Forskarna drar slutsatsen att beteendet beror på att hästarnas sikt blir mindre när de äter från golvet, med täckande boxväggar.

 

tävlingsdags snart!

wei, sussi skrev att 2 klubbtävlingar var inplanerade i februari! wei wei wei!

som jag längtat ihihih.

först är det en klubbhoppning den 13 februari, då kommer vi nog hoppa 70 och 80 tror jag :) ska hoppa till helgen :)

sen är det en klubbdressyr den 27 februari. då tänkte jag att vi skulle prova på ett svårare program. funderar på LA:4 och MSV C:2. :) men får väl se hur formen är, HOPPAS bara vi har en dressyrsadel då :D

har ni tävlingar på g?

kandar.

i år ska jag prova på att rida kalle på kandar :) spännande, spännande :) får man se vad han säger om det :D och funkar det blir det att shoppa ett snyyyyggt kandar till kallebusen. en anledning för shopping, det gillas ;)

jag är ändå så GLAD att vi hittat en sadel som passar, även om vi inte ännu vet när det kan bli leverans. men vi vet ju ändå att en sadel som passar FINNS... :)

äntligen så kan man börja dressyra på riktigt igen! det blir faktiskt inte samma känsla i hoppsadeln...


det ska gälla alla.

den här taggtrådslagen som trätt i kraft verkar vissa ha åsikter om. vissa vill ha kvar sin taggtråd. jag personligen tycker man ska utöka lagen så att den gäller ALLA djur.

de som överklagat i denna artikeln säger att det kan bli minst lika stora skador med elstaket. och visst kan det bli skador av elstängsel också, men inte på samma vis som taggtråd. bara du nuddar litegrann på taggtråden så kan det bli ett skärsår. nuddar du litegrann på en eltråd så får du en stöt.... så en klar skillnad.

nej, jag tycker detta är en superbra lag och hoppas den utökas till att gälla alla djur!!

Taggtrådstvist till JO

Ett lantbrukarpar i Nyköping har JO-anmält dels en tjänsteman vid Jordbruksverket och dels generaldirektören för den nedlagda Djurskyddsmyndigheten.

Paret har förbjudits att använda taggtråd med stöd av regeln om förbud mot taggtråd till hästhagar. Enligt paret grundas regeln på en undersökning från 2004 som Jordbruksverket vägrar att lämna ut.

Nyköpingsparet anser att Jordbruksverket har för dåligt underlag för sitt beslut och att eltråd kan vara minst lika farligt rapporterar SRP4 Sörmland.

från tidningen ridsport


alltid ska det krångla...

aldrig kan något funka enkelt för mig, alltid är det något som ska strula :P

jag skrev ju om att jag hittat en sadel som passar kalle och mig perfekt men att den var för vid. så jag ringde charlies för att fixa en omvärmning eller om de hade en smalare... och de tyckte jag skulle prova den bomvidden som var smalare och sen eventuellt värma om efter det. men tror ni de hade någon sådan sadel inne? nej... SUCK säger jag :P alltid ska det krångla, vi kommer aldrig få vår sadel, haha!

jag hoppas i alla fall nu att sadeln finns hemma hos leverantören, då verkar det som att det kan bli snabb leverans. får mer besked imorgon, så håll nu tummarna med mig (igen...)

idag får kalle vila. har haft skola och ska jobba om 1,5 timme. så jag var hos kalle INNAN skolan (jag är knäpp, jag vet haha) och mockade och fixade hans mat :) men skönt att slippa stressa mellan skolan och jobbet :)


bild från google.

alltså allvarligt nu...

... man kanske borde se över sina staket litegrann. tycker det är väldigt ofta nu jag läser om lösspringande hästar... men visst är det knepigt att få strömmen att gå runt när det är vinter men ändå!

Lösa hästar på länsväg 876

En lös islandshäst på länsväg 876 utanför Skellefteå orsakade en olycka där bilföraren fick föras med ambulans till sjukhus efter att ha slagit i huvudet.

Den lösa hästen fick föraren av bilen att bromsa in häftigt och han slog då huvudet i vindrutan, skriver P4 Västerbotten, och föraren fick föras med ambulans till sjukhus. Det var totalt fem islandshästar som var lösa, de kunde fångas in utan att någon av dem kom till skada.

artikel från tidningen ridsport


uppe innan tuppen...

idag har jag en sån där härlig dag framför mig. har precis kört jim till jobbet. det är skoldags sen men först måste jag hinna ut till kalle och mocka och fixa hans mat. har så himla stressigt sen, ska ju jobba ikväll... :)

så idag blir det en vilodag för kallebus. det behöver han inte men det får han ändå :P

så, vad har ni för planer för dagen? :)


snön försvinner nu sakta men säkert... jag vill ha vår nu!

kallebus.

kalle levde verkligen upp till sitt smeknamn kallebus idag. skulle rida lite lätt i ridhuset eftersom han vaccinerats... och det var 4 hästar till därinne. redan från början så flög kalle och fanta iväg för att det var en livsfarlig hund på läktaren (som de ser flera gånger i veckan visserligen för den ägs av en som har häst i stallet...). och därefter så bara letade kalle saker att bralla för :P

så när vi skulle göra en liten lätt travökning längs långsidan så gjorde kalle en megakickspark och bockade iväg. tokhäst <3 men jag älskar honom för den han är :D


kalles kicksparkar är vanliga, men idag kicksparkade han med bakbenen istället :P

rid- och tävlingssug!

är det inte så att man aaaalltid har EXTREMT ridsug när man inte kan rida? kalle vaccinerades ju i fredags, så han har vilat lördag och ska vila idag med. imorgon tänkte jag skritta honom lite grann. men jag blir alltid sådär galet hypersugen på att rida när jag av någon anledning inte kan...

är sjukt sugen på att tävla nu också! vad som helst går bra! hoppas hoppas att min klubb ska ha någon klubbtävling snart!! :) då ska kalle och jag vara med och visa upp oss litegrann. annars så har vi vår planerade tävlingsdebut på "riktiga" tävlingar i mitten på mars. hoppas vi är i bra form då :D

brukar ni med ha rid och tävlingssug när ni inte kan rida/tävla?


kalle och jag på framridningen till en klubbdressyr ( i hoppsadeln...). kalle var helbäng så jag fick galoppera  av honom ute först innan vi ens kunde ge oss in i ridhuset på framridning med de andra hästarna :P

dags att börja fila på shoppinglistan...

känns som det är dags att börja fila på shoppinglistan till göteborg horse show nu, haha! jag är  så sjuuukt sugen på mässan och shoppingen :D älskar det, och det finns sååå mycket. jag har stora förväntningar och förhoppningar på sortimentet i år!

jag ska kolla lite träns och/eller pannband i alla fall, nu när jag äntligen hittat en sadel (som för övrigt måste tillbaks till charlies för omvärmning, suck. men seeeen är det bara att tuta och köra!).

annars så letar jag efter ett cooler-täcke (hette det så madde?). har ett nu till kalleman men det är både sönder och för litet. men bättre svettäcke har jag aldrig varit med om!

sen så lär det väl slinka med ett och annat som inte kommer stå på nån shoppinglista ändå ;)


förra året inhandlades bland annat detta! höpåsar och vanligt fleecetäcke med kryssgjordar.

:(

usch, hoppas det gick bra med pållarna...

Släp med hästar i välte

En bil med hästsläp välte på lördagsmorgonen på E4 utanför Tierp. I släpet fanns två hästar.

Polis och veterinär kallades till platsen och räddningsarbetet drog ut på tiden. Ingen person skadades vid olyckan men det finns inga uppgifter om hur det gått med hästarna, skriver SR Upplandsnytt.

artikel från tidningen ridsport


kvällens planer.

ikväll ska jag och 2 tjejkompisar ut och äta, en av dom fyller år! så det ska vi fira lite... och sen blir det bowling efter det! så jag kommer inte ha någon direkt uppdatering resten av kvällen.

dessutom är jag sjuuuukt trött, var ju upp 05:45 i morse för att vara i stallet 06:30 :O


det fick bli en egobild bara för det, för inlägget har ju ingenting med hästar att göra :)

snö & hästar (bildbomb, del 2)

hästarna fastnade på lite fler bilder :)


citrin laddar...


... kalle blockar...


... citrin gör en ny attack...


... kalle blockar igen...


... citrin känner sig hotad...


... kalle gör en sista markering...


... och en nöjd kalle efter "segern" :P

snö & hästar (bildbomb, del 1)

fotades en del idag :)


man måste ha full koll på den LIVSFARLIGA vattenkannan...


sötplutt-kalle!


skaka, skaka! lite suddig tyvärr...


rulla runt!


buspållar!


en morgon med de bästa.

idag hade jag morgonfodringen i stallet igen. älskar att vara i stallet på morgonen, bara jag och hästarna. var där tiiiidigt och hade släppt ut alla hästarna typ 20 över 7. sen var det mockning och fixa mat som gällde och lite sånt :) och fixade till hagen på ett ställe, tråden hade trillat ner.


kalles box var väldigt lättmockad idag! gillar när den ser ut så, då vet man att kalle haft en lugn natt :)

passade på att fota lite också, vädret var ju inte toppen men (snö och mulet).

ni får ett smakprov på bilderna som togs idag, resten kommer upp under dagen :)





Nu är den sista hästen ute. Det är fortfar...

dsc00638 (MMS)

Nu är den sista hästen ute. Det är fortfarande väldigt mörkt här, försökte fota kalle men det blev bara kolsvart. Tur vi har belysning på stallplanen! Vad gör ni idag?


att dela på kalle och citrin...

... är inte ett alternativ som jag tänker på! SÅ allvarligt är det inte, lite sår får man ju räkna med! tänkte mer om man kunde smörja på något så inte citrin tycker kalle är så mumsig :D


de går UTAN grimmor i vanliga fall.

kaloescha.

nothing compares to you...


jag behöver ER hjälp!!

nu behöver jag lite tips från er... om det finns något man kan göra :)

kalles hagkompis citrin håller på och biter och gnager på kalle överallt i hela ansiktet så han ser inte klok ut rent ut sagt. så kalle kommer in med nya blödande sår varje dag! jag har sett hur det hela går till, citrin biter och gnager och kalle bara står... han säger liksom inte emot!!! men kan man smörja på nått äckelsmak på själva kalle eller vad kan man göra? :D


oväntat, oväntat...

idag var det dags för första ridpassst efter klippningen och vet ni, kalle var faktiskt inte helt galen :D han flög iväg EN gång men annars bara gick han i sitt vanliga tempo :)

har spenderat hela morgonen i stallet idag. åkte dit kl.7, hade morgonfodringen... sen red jag kalle och sen kom veterinären vid 11:30 och vaccinerade kalleman och en annan häst i stallet. så nu blir det lite lugnare ett par dagar för kallen. :)

skönt att ha det avklarat i alla fall, så man inte missar vaccinationsdatumet och får göra om grundvaccinationen...


Jag lovade ju en bild på det nya täcket! T...

dsc00635 (MMS)

Jag lovade ju en bild på det nya täcket! Tycker färgen är som gjord för kalle!


massa hästar på vift.

igår var visst en massa hästar i ett ganska närliggande stall på rymmen. lyckligvis klarade sig alla oskadda!

13 hästar på rymmen

13 hästar från Theleborgs RS gav sig på torsdagsförmiddagen iväg på äventyr.

De kunde fångas in av personal från ridskolan tillsammans med polis utan att någon häst kom till skada, skriver SVT Smålandsnytt.

artikel från tidningen ridsport


händelserik kväll...

ja idag var tanken att både kalle och citrin skulle klippas! madde skulle börja med citrin. vi visste inte hur han skulle vara men eftersom han är kolugn i alla lägen så kändes det som det skulle gå lätt. tji fick vi. det gick inte alls! citrin kickade på båda hållen så det var lönlöst helt enkelt....

när kalle skulle klippas så märkte vi att klippmaskinen inte orkade igenom kalle megatjocka björnpäls. visste att skären inte var nya men... så fick ragga upp en annan klippmaskin :P och det lyckades i alla fall.

kalle är hur snäll som helst att klippa, han står typ och sover. dock ser han ut som scarface nu :P han och citrin håller ju på och biter varandra i ansiktet hela tiden och nu när han är rakad i halva ansiktet så kommer alla dessa fina sår fram ännu mer :P men han är söt, kallebusen, tur är väl det! :)

egentligen är det ju för sent att klippa nu, och kalle har ju inte svettats innan.. men nu senaste dagarna har han börjat svettas, SUCK :P så det var lika bra... klippte inte helklippning i alla fall. räcker med halvklippning på kallebusen!

får väl se hur taggad han är imorrn :P

FÖRE:


EFTER:

En bild säger mer än tusen ord.

20110110 (MMS)

En bild säger mer än tusen ord.


dag 15 - något du och din häst är stolt över som ni har gjort!

oj, det här var en tricky one... det finns så mycket som jag är stolt över som kalle gjort och som vi gjort tillsammans helt enkelt. jag är stolt över kalle varje dag!

men det jag är mest stolt över är nog ändå kort och gott att vi, tillsammans med min dressyrtränares hjälp, lyckats få fram en ordentlig trav på honom!

eftersom kalle är hopphäst och gått som hopphäst hela sitt liv så har ju alltid galoppen varit den viktigaste gångarten. så är det ju, en hopphäst med en dålig galopp är mycket mycket värre än en hopphäst med dålig trav.
så kalle har alltid haft en kort trav, "ponnytrav" som jag brukar säga. han rör sig med små små steg utan någon vila på steget  och när man drev på honom för att han skulle länga så pinnade han bara på ännu snabbare med benen.

men nu har vi kämpat, tränat, jobbat och svettats. och kalle har faktiskt en riktigt okej trav nu! det är underbart faktiskt. att vi inte hittat nån riktigt passande sadel heller gör det ju förstås svårare. men nu när vi HAR det så är jag jättepositiv till framtiden :)

i år ska vi ut och visa dom på dressyrbanorna och göra det ännu bättre än förra året, som också var en toppenår!


älskar denna bilden, detta steg fanns inte alls förr...

shoppingbegäret är igång!!!

iiiiihhh, nu är jag shoppingsugen igen :D:D jag har ju legat lite i lä med shoppingen eftersom jag inte haft sadel och inte vetat vilken färg den kommer vara! men nu när jag hittat min sadel och vet att den är svart så kan jag SHOOOPPPAAAA!  jag vill ha nytt dressyrträns, eller i alla fall nytt pannband (ju mer det glittrar desto bättre, mitt glittrar inte tillräckligt...)! och så småningom vill jag också ha ett kandar.

åååh, jag är så shoppingsugen ju

igår fick vi ju med oss ett shires vintertäcke hem också. och i den SNYGGA färgen! ska försöka komma ihåg att fota kalle i det idag :)


detta glittrar ALLDELES för lite :)

hur gick det med sadeln då?

ja idag så tog ju madde och jag en impulsresa till jönköping och charlies för att låna hem en sadel till kalleman.

det var alltså en globus tekna som vi lånade hem, en svart syntetsadel (ser dock ut som läder) som vi trodde skulle kunna passa kalle för den liknar lite prestigen i utformandet...



och vet ni vad? SADELN PASSADE !!!!! jag är så jäkla glad just nu så jag typ vill spy, haha!! den låg till och med BÄTTRE på honom!! denna var ju lite för vid bara men det är bara att värma om den, smidigt och busenkelt! och jag satt verkligen som en prinsessa i den!! iiiihhhh jag är så glad, så skönt att slippa tänka på sadel mera...

så tränade ikväll med sadeln för lisa. kul att dressyrträningarna är igång igen :) saknat dom! redan vid första travsteget kände jag "det här är verkligen rätt!!!". det var inga knipande rörelser utan kalle tog ut steget så som jag vet att han kan göra. underbart!

träningen hölls på lite lägre nivå just för att vi haft lite vinteruppehåll! men det gick bra, kalle var lite tjafsig ibland men vi har juu inte dressyrat på länge heller så :) men vi fick en riktigt bra känsla!

nu ska jag sova, och jag kommer sova så sjuuuukt gott! :D

och just det, vi rååååkade visst fynda ett vintertäcke också till kalle. och det är verkligen hans färg, supersnyggt! ska fota det imorgon :)

roadtrip it is!

oj nu blev det snabba ryck och ändrade planer.. ringde charlies idag och frågade om teknasadeln och det som berättades om den lät väldigt positivt! så jaa, nu sticker madde och jag helt enkelt dit :P

blir en lite lagom resa men kul ska det bli! lite stressigt dock bara för jag har ju en tid att passa :P har dressyrträning ikväll (därför vi också ville åka idag, kan ju smidigt o prova den när tränaren ser!) och hade ju egentligen tänkt klippa kalleman innan! men det får vänta tills imon i värsta fall :)

nu bär det av i alla fall, HÅLL TUMMARNA NU FÖR OSS ATT DETTA ÄR SADELN SOM PASSAR!!!


bild från google.

nya hööks-katalogen!

är det några av er som hunnit kolla in nyheterna i hööks nya katalog?

gillade ni sakerna? hittade ni något ni verkligen ville ha? eller fanns det inget som lockade direkt kanske? jag tycker alltid det är lika spännande när det kommer nya kataloger :D


kul sak! repgrimma med tyglar ;P

dag 14 - varför får ridning dig att må bra

nu skulle jag kunna skriva en hel novell om detta... men det skulle bli för tråkigt för er att läsa så jag kortar ner det lite! för varför ridning och hästar är bra kan jag argumentera för i evigheter!

det är inte bara själva ridningen som får mig att må bra. det är allt runt omkring. framförallt är det ju hästarna, dessa underbara varelser, stora djur som är så givmilda och låter oss hantera dom. och för min del är det ju främst kalle som får mig att må bra! han är en sån stor personlighet och jag skrattar många gånger bara jag ser honom för han gör något konstigt och knäppt varje dag!

jag spenderade flera flera timmar i stallet redan som liten. man var liksom där från skolan slutade tills kvällen. varje dag!

jag tycker det är viktigt med en bra gemenskap i stallet, för är det dålig stämning så blir liksom inte hästarna och ridningen lika rolig! det ska ju inte ta emot att åka till stallet. man ska se fram emot det, varje dag! och det gör jag verkligen för kalle står i ett toppenstall! och vi båda två trivs som fisken i vattnet...

jag älskar djur, men främst hästar. och därför är ridningen en så annorlunda sport jämfört med andra sporter. för här är det inte bara en "sak" som ska hanteras, exempelvis en fotboll, ett par skidor eller en hockeyklubba. nej, denna sporten involverar ju ett djur också! underbart :)

stallet är min fristad och där kan man vara sig själv, och helt enkelt bara vara! hästarna tycker man är okej även om man kanske inte är så pratglad en dag. de är nöjda ändå :) och man får alltid den bästa trösten av hästen!

jag tror jag kommer hålla på med hästar lång tid. hela livet? det vet man aldrig. men om jag en dag kommer sluta att ha hästarna på heltid så kommer jag nog sakna det ibland ändå.


en ofrivillig paus...

jag råkade visst göra en ofrivillig paus från den här listan! tror jag bara har 2 punkter kvar, ska försöka ta tag i den näst sista imorgon :) har myyycket nu!

idag skola till 15. sen snabbis till kallebus som hade grimman som halsband även idag :P som sagt, kalle är inte skapt att gå med grimma i hagen, haha! han lyckas ju uppenbarligen klä av sig den själv! och nu ska jag strax börja jobba. puuh. 18.30 till 21:45 gäller ikväll!

men imorgon är det dressyrträning :D :D :D :D


selentillskott.

är det bara jag som tjurar över att tokosel inte säljs mer på apoteken? det var ju det absolut bästa och mest prisvärda selentillskottet!

hur får ni i era hästar selen nu? ja, alla kanske inte använde tokosel innan heller men... vilket selentillskott använder ni? :D


svacka...?

jag vet inte om det är kalle eller jag eller båda som är inne i en svacka just nu. igår kväll red jag lite i ridhuset. hade tänkt mig ett lättare pass där jag övade mycket avbrott och igångsättningar. men det fanns liksom ingen broms! och knappt nån styrning heller.

i galoppen gick det ganska bra i alla fall, han fattade fint och bröt av även om det kanske tog 1 språng för lång tid varje gång. men hade jag varit mer bestämd hade det ju gått bättre :)

i traven däremot så hittade jag ingen broms alls :S han bara travade saktare och saktare och med mindre och mindre steg... men saktade aldrig av!! vet inte vad det var...eller om vi bara hade en dålig dag!

på onsdag har vi träning i alla fall, får hoppas det lossnar då :)


jag vill hitta tillbaka hit!!

kalles hagkompis citrin har skadat ögat :/ stackarn!

jag gör ett nytt försök.

jag tror faktiskt verkligen att globus tekna kan passa kalle, så nu hör jag mig för här lite igen... är det någon i växjötrakten som råkar ha en globus tekna dressyrsadel? som jag kan prova på kalle :)

eller om ni vet någon återförsäljare som ligger närmare än charlies... :)


bild lånad från hedmanshäst.

tyvärr är det sant....

jag har också reflekterat över det och  uppenbarligen har jag, tyvärr, haft rätt i mina funderingar. gillar inte ökningen...

artikel från sveriges television

Brott där människor bryter sig in i stall eller beteshagar och knivskär eller på annat sätt skadar hästar i underlivet har ökat dramatiskt över hela landet. Under förra året fördubblades antalet fall.

En tidig morgon i början av november var Inga-lill Persson-Vantunen i Vikarbyn i Dalarna på väg till stallet för att fodra hästarna när något kändes fel. I vanliga fall brukade hästarna slå med hovarna när de skulle få mat - men nu var det tyst. Så såg hon att låset var uppbrutet.

-När vi öppnade dörren och såg hästen förstod vi att det hade hänt igen, säger hon.

För andra gången på två år hade någon brutit sig in i stallet och förgripit sig på deras sto Gilda. Hästen var svullen runt könsorganet. Även deras andra sto hade skadats och blödde.

-Hästen tittar på en precis som om att den...känner rädsla. Paniken som jag och familjen kände....det är inte sant, inte en gång till, säger Inga-lill.

Kraftig ökning
Att människor förgriper sig sexuellt på hästar är inget nytt fenomen. Men på Veterinärförbundet ser man att dåden ökar; från ett 20-tal per år till mellan 40 och 50 fall under förra året.

-Vi tycker att det är väldigt allvarligt att utvecklingen går åt fel håll. Fler och fler hästar utsätts för den här typen av trakasserier och rena nidingsdåd, säger Johan Beck-Friis, informationschef påSveriges veterinärförbund.

"Har andra sexuella avvikelser"
Hästarna skärs med kniv och får inre skador när föremål körs in i deras underliv. Det har förekommit att hästar har dött på grund av inre blödningar.

Niklas Långström är psykiater och forskar på bland annat sexuella avvikelser - och han är oroad.

-Det som är mest bekymmersamt, förutom att djuren och deras ägare förstås lider stor skada, är att det finns tydliga bevis för att man i många fall har andra sexuella avvikelser, till exempel pedofili eller sadism. Så man har en betydligt förhöjd risk att begå sexuella övergreppshandlingar även mot människor, säger han.

Är troligen hästkunnig
Att angripa en häst bakifrån är farligt - och det får veterinärer att tro att gärningsmännen är hästkunnig.

-Jag tror att det är en förutsättning. Det här är smärtsamt för hästarna och hästar som vill försvara sig kan sparka ganska ordentligt. Så jag tror att man kan utgå ifrån att det här är folk som på något sätt har hanterat hästar tidigare, säger Johan Beck-Friis.

Har övervakningskamera
Hästarna hos Inga-lill mår nu ganska bra, men Inga-lill själv är fortfarande rädd, trots att hon försöker skydda sina djur med bland annat övervakningskamera. Polisen utreder fallet men ännu har ingen gripits.

Totalt i Sverige finns ett tiotal fällande domar för den här formen av djurplågeri. Och ett mönster vid såna här dåd är att de ofta upprepas i samma trakt, inom en viss tid.

-Det finns ju i bakhuvudet - när ska det hända nästa gång? Jag vill inte att någon annan ska behöva drabbas av det här som vi har råkat ut för två gånger. Jag vill att den här personen åker fast, så att det kan bli lugnt, säger Inga-lill.


dag 13 - en nytagen bild och 5 punkter som beskriver din häst

suck, det var ju lite dumt att detta skulle vara just idag! jag tänkte ju ta med kameran till stallet IMORGON! och fixa nya bilder. jaja, ni får nöja er med en hyfsat ny bild :)



5 punkter som beskriver kallebus:

*
kalle är en häst som älskar att jobba. allt är kul och han går in i vad vi än ska göra med stor dos av energi och vilja. det är kalles främsta fördel!

* kalle ÄLSKAR mat men är samtidigt väldigt kräsen. något som inte uppskattas är lucernpellets. så den sörjan kastar han bara upp och geggar in på boxväggen för att visa sitt missnöje. hästgodis är förresten livsfarligt!

* kalle är ett riktigt busfrö som man egentligen inte bör ha med på tur om det är osäkra hästar som behöver en trygg gammal häst att gå bakom. kalle må vara 18 år men han är en riktig buse som tar alla tillfällen som ges till att bralla. är det en häst som gärna också brallar blir kalle överlycklig! är det något som är farligt så skickar kalle den osäkra hästen först , han verkar tänka att om den andra hästen överlever så vågar han med, men han vill inte offra sig själv för att undersöka :P

* kalle har tävlat hoppning i stort sett hela sitt liv fram tills jag blev hans fodervärd. det är bara jag som fått för mig att vi ska skola om honom till dressyrhäst, men det verkar ändå funka ganska okej :)

* kalle fick toppbetyg när ir-terapeuten kollade igenom honom. terapeuten sa att man alltid brukar hitta någon liten spänning eller låsning men hon hittade ingenting på kalle. hon kallade kalle för järnhäst. även tandläkaren gav kalle toppbetyg för hans mun. hon sa att han såg ut som ett avelssto i munnen som aldrig någonsin haft ett bett. det är få som tror att kalle faktiskt fyller 19 i maj.




Idag kommer det bara kunna bli sen uppdate...

dsc00624 (MMS)

Idag kommer det bara kunna bli sen uppdatering. Jag har inte tillgång till någon dator förrän ikväll. Är hos några vänner och ska äta här. Sen ska vi på bio och därefter ska jag ta in kalle och citrin och natta alla hästarna!


Nu ska jeanetta och jag ut. Puss på er!

dsc00630 (MMS)

Nu ska jeanetta och jag ut. Puss på er!


Nu är det fest

dsc00629 (MMS)

Nu är det fest


sötaste.


kaloescha, du är den sötaste som finns.

det är en grym värld...

jag förstår inte hur man kan vara så grym och hjärtlös mot något så försvarslöst. jag förstår bara inte. :(

Utmärglat sto och föl dumpade på fält

Ett utmärglat sto, som var så svagt att hon knappt kunde stå, och ett cirka två månader gammalt föl har dumpats på ett fält i England.

- Det var en fråga om vi skulle försöka rädda eller låta avliva. Stoet var så dåligt att det är osannolikt att hon tagit sig till fältet själv. Det mest troliga är att hon och fölet dumpats från en lastbil eller en trailer, säger en inspektör från brittiska RSPCA.

Fölet var också tunt men inte utmärglat. Till slut lyckades RSPCA-personalen få stoet att gå ombord på en hästtrailer för transport till ett närbeläget stall, där hon får möjligt att återhämta sig skriver Horse and Hound.

artikel från tidningen ridsport


dag 12 - det här saknar jag

nu blev jag alldeles blödig när jag skulle skriva detta inlägget hihi! :) men herregud vad jag saknar lilla tvistur! lilla dusen, min bästaste vän under tonåren!

tvistur , eller dusen som han kallades, hade jag som min egen mellan jag var 13 år och fram till jag var 17. vi hade så otroligt roligt tillsammans och stallet var min fristad. tvistur fick mig alltid på så bra humör om jag var lite nere.

när sedan ägarna flyttade och hästarna såldes då när jag var 17 år så blev jag så otroligt ledsen. jag slutade ju med hästarna helt och hållet till och med!

jag tänker på tvistur än idag, fastän det var 8,5 år sedan han åkte nu. jag vet att han mår bra och har mailkontakt med nuvarande ägarna. men jag saknar honom så mycket. han är en sån personlighet, en sån gentleman! men ändå ett riktigt busfrö...

någon gång ska jag åka och hälsa på honom i alla fall. och krama om min fina lilla häst!



(i övrigt så saknar jag en spolspilta i stallet, haha!)

dag 11 - en bild på stallet

:) jag skulle tagit ett foto idag på stallet men jag var där när det redan hade mörknat... så ja, det blev inte bra :P

därför får jag ta en äldre bild, men det ser ju likadant ut nu så!

stallet kalle bor i består av 10 boxar. fodringarna delas mellan oss som har häst i stallet. vi fodrar 4 gånger per dag, kraftfoder 3 gånger per dag. alla gör i ordning sitt foder till sin häst så det är smidigt när det väl är dags för fodring :)

jag trivs super i stallet. det är mysigt, bra gemenskap, stora hagar, stora boxar, sommarbete, och så närheten till anläggningen. vi har ingen egen ridbana men det behövs inte då vi har ca 200m eller vad det kan vara bort till anläggningen. den enda nackdelen är att jag har lite långt :)

men så till det viktiga med detta inlägget. en bild på stallet. jag har valt att lägga ut 2 bilder. 1 på utsidan och 1 invändigt.


tävlingsplaner 2011.

oj oj. nu börjar jag kolla på tävlingarna för året. spännande är det :) men lite jobbigt nu innan man vet vilka klasser de kommer ha... hihi! det kan ju faktiskt vara avgörande. till exempel, om de bara har LC:1 och LB:1 till exempel, så känns det ju ganska onödigt att åka. vi ska ju tävla lite högre i år är tanken :) ja, först ska vi ju hitta en dressyrsadel förstås :P

men nu har jag kikat runt lite på intressanta tävlingar. dessa är väl de jag känner kan vara något för oss, bara kollat dressyr nu :)

  2011-03-13 2db1507e4061dda709b638cf6f1124be Värnamobygdens Ryttarförening Reg Dressyr    
  2011-03-27 568344e2f14c2bd15478959de837deba Ljungby Ridklubb Lok Dressyr  
  2011-04-17 493344606e6b48d67dd46f4115b5de58 Theleborgs Ryttarsällskap Reg Dressyr    
  2011-04-24 6a2d89da3f8e91b02d4151f4ccc02fb4 Tingsryds Rid- och Körklubb Lok Dressyr  
  2011-05-15 51be8278c62e1cb8b340049ddb8f5d7b Älmhult Linnebygdens Ridklubb Lok Dressyr    
  2011-05-28 A44a18876793efaa6a573585d0635776 Lenhovda Hästsportklubb Lok Dressyr  
  2011-06-18 31b38de61013fe16b611343532204720 Långasjö Hästsportklubb Reg Dressyr    
  2011-07-31 568344e2f14c2bd15478959de837deba Ljungby Ridklubb Lok Dressyr  
  2011-08-14 1f91e7d806f8910e7a61ed76b7d462a2 Braås Ponny O Ridklubb Lok/Reg Dressyr  
  2011-09-04 9b3a9478501d22a5cbe1812070b65dfe Växjöortens Fältrittklubb Lok Dressyr  
  2011-09-11 A44a18876793efaa6a573585d0635776 Lenhovda Hästsportklubb Lok Dressyr    
  2011-09-11 D431460b7f32cb44aa72faf3a5f996a1 Växjö Ridklubb Lok Dressyr  
  2011-10-02 2db1507e4061dda709b638cf6f1124be Värnamobygdens Ryttarförening Reg Dressyr  
  2011-10-15 81fc43fb5c440c730d0386a0524d5af5 Eriksmåla Ridklubb Lok Dressyr  
  2011-11-05 6a2d89da3f8e91b02d4151f4ccc02fb4 Tingsryds Rid- och Körklubb Reg Dressyr  


ja, så klart blir det väl inte alla dessa, det beror ju på vilka klasser som erbjuds och vilken form kalle och jag är. plus om jag jobbar :) har ju 2 tävlingar samma dag också här i listan, så det beror ju lite på vilka klasser de kommer ha... :)

jag vill inte mer...

usch, jag vill inte läsa mer om såna här olyckor :(

Tre hästar döda i lastbilsolycka

Tre hästar dödades på torsdagskvällen då de blev påkörda av en lastbil i närheten av infarten till Arnebo på riksväg 56/72 mellan Sala och Heby.

Ytterligare en häst ska ha sprungit lös på platsen men den klarade sig utan skador och kunde föras tillbaka till stallet, skriver VLT. Hur hästarna kommit lösa och tagit sig upp på vägen är okänt.

artikel från tidningen ridsport


dag 10 - mina drömmar

åh, drömmar... jag kan sitta väldit ofta och drömma mig bort :)

den stora drömmen för mig är väl som kanske många andra som håller på med hästar... att ha en alldeles egen hästgård!

denna drömmen har jag haft ända sedan jag var liten, dock ville jag ha lite kor och sånt då med, men nu räcker det med hästar, hundar och katter isåfall :)

jag drömmer inte om något lyxställe med ridhus, hästsolarium och alla saker man kan tänka sig. nej för min del så vill jag ha en liten söt hästgård. ett litet bostadshus och ett stall med kanske 4 boxar. och gärna med en lösdriftdel med, jag tycker det är så härligt med lösdrift! då får hästarna ju verkligen vara just hästar!

jag vill inte ha några boxgaller i mitt stall , utan det ska vara öppet så hästarna kan titta ut och även vara sociala med sin granne. fast det ska vara en vägg åt ett håll så de har ett ställe där de kan vara ifred om de vill :)

jag längtar verkligen tills min dröm går i uppfyllelse, för en dag SKA jag ha min egna hästgård!

usch usch.

nu minsann är jag tröööött på all jäkla snö! kommit typ 1,5dm bara idag.. suck. så det var extra tungt att ha morgonfodringen idag. både att gå ut med 9 höpåsar, 9 hästar o vatten... o sen då att behöva pulsa i all snö.
nej nu vill jag ha vår :P sagt det några gånger nu men. jag viiiiill :D
snöar tokmycket här idag. så jeanetta ska byta täcke på kalle när han kommer in (hoppas jag :P ) så han får ett torrt på sig :) blir ju rättså blött och tungt med all snö på...
lite sommar, tack!

Blogg.se funkar inte.. Bara jag som har pr...

dsc00624 (MMS)

Blogg.se funkar inte.. Bara jag som har problem? Får väl se om mobilblogg funkar! Detta är en bild från idag. Kalle har en trevlig box att gå in i sen! Massa mat.. Snöar tokmycket. Usch.. Vad gör ni idag?


jag älskar lyckliga slut!

Hästar räddades ur brinnande stall

Ägaren räddade fyra hästar ur ett brinnande stall i Åshammar, en liten bit från Grums kyrka, på onsdagskvällen.

Branden utbröt vid 19-tiden och ägaren hade hunnit få ut hästarna innan räddningstjänsten kom fram till den brinnande byggnaden. Stallet fick omfattande skador men räddningstjänsten lyckades förhindra att branden spred sig till närliggande bostad och verkstad. Vad som orsakade branden är inte känt skriver Värmlands Folkblad.


artikel från tidningen ridsport


Nu är jag hemma hos mamma och pappa, blev ...

dsc00599 (MMS)

Nu är jag hemma hos mamma och pappa, blev hämtad av pappa i stallet. Min systerdotter är här med. Mysigt att umgås! Blir sen uppdatering sen när jag är hemma, om ridpasset och sådär. Kommer ha grym träningsvärk imon! Rider ni mycket barbacka eller utan stigbyglar?


dag 9 - mitt bästa hästminne

åh nu ska jag få skriva om mitt bästa hästminne (äntligen). jag var faktiskt med och tävlade med mitt bästa hästminne i en av dessa libresse-sponsrade-tävlingar som hållts nu under hösten. det var hos semlur . och vi vann 2 biljetter till göteborg horse show med detta minnet. men det publicerades aldrig på hennes blogg så jag tänkte ni också ska få ta del av det :)
 
mitt bästa hästminne

mitt allra bästa hästminne är inte så gammalt. det ärfrån min födelsedag, den 28 mars 2009. min häst kaloescha (kalle alltså) hade under hösten och vintern förändrats totalt från att vara en genomhärlig häst som folk var avundsjuka på till att bli ett nervvrak som alla var rädda för. och allt berodde på att han inte trivdes i sitt stall. han hade också tappat allt hull och alla muskler.

jag letade i panik efter ett nytt stall och på min födelsedag så flyttade jag kaloescha till hans nya och nuvarande hem! kaloescha som hade gått ensam i en liten hage utan gräs blev helt till sig när han fick släppas ut i en hage med en KOMPIS och i en hage som hade GRÄS och där han dessutom kunde sträcka ut i GALOPP helt obehindrat!

att få se den lyckan och livsglädjen i hans ögon igen var den allra bästa födelsedagspresenten jag kunde få och det är mitt allra bästa hästminne.


bilderna är från första tiden i nya stallet :)


hemska mardröm...

usch vilken hemsk mardröm jag hade i natt. och den kändes ju så himla verkligen med, hemskt var det :)

men i alla fall, jag drömde att jag och kalle stod på en jättestor anläggning med massor av tävlingshästar. och så var det ett ryttarpar där som var intresserade av kalle. och de manipulerade mig och övertalade mig att han verkligen inte var en häst för mig, att vi inte kommer kunna lyckas i dressyren, att det var lönlöst liksom.

jag började till slut tro på dom... de ville att vi skulle byta häst. de skulle få kalle och jag skulle få deras dressyrsto. efter att de tjatat och övertalat mig så var jag så borta i hjärnan att jag gick med på bytet.

men usch vad ledsen jag var. det där dressyrstoet var inte kul nånstans. hon gjorde bara allt man bad om men det fanns ingen gnista. ingen glimt i ögat som kalle har! och så var det ju dessutom ett STO. jag har svårt för ston, haha! och inga tecken hade hon, och min drömhäst ser ju ut precis som kalle: med 4 vita helstrumpor och bläs...

och varje gång jag gick förbi kalles hage och såg honom busa runt som han alltid gör, eller såg dom rida honom och han levde rövare som han brukar, så blev jag helt förstörd. jag bara grät och grät och grät.

men de ville förstås inte byta tillbaka.

ni kan nog förstå att jag var lättad när jag vaknade i morse och förstod att det bara hade varit en mardröm :)


finaste älskade kalleman, för alltid du och jag...

nästa vecka!

nästa vecka drar dressyrträningen igång igen. weeeeiii! :) jag är taggad till max! eller ja, jag hade ju helst velat haft en dressyrsadel vid det laget men :P

eventueeeellt blir det en tripp till charlies i veckan, och kolla vad de har att erbjuda :)

när kör era träningar igång igen?


dag 8 - min hästs vardagsoutfit

okej, jag får väl köra den efter det som används nu. nu är det vinter och jag är på dressyrsadeljakt. annars när jag har dressyrsadel också så varierar ju utrustningen mellan om jag ska rida dressyr, hoppa eller rida i skogen :)

nu har vi gjort en liten kombination :P

i vanliga fall när jag har dressyrsadel i alla fall så blir det lindor runt om (med padd under, alltid!!) och dressyrtränset när vi ska dressyra. Dressyrtränset är ett ihopplock faktiskt. med svängt pannband och bredare nosgrimma. släta lädertyglar med stoppar. och tredelat bett med fasta ringar :)


dressyrutrustningen :) lindor runt om!

när det är hoppning på schemat så blir det hoppsadeln, hopptränset (pullargrimma och vanligt tredelat bett). eskadronskydd runt om och boots fram. samma utrustning brukar det också bli när vi rider ut! avskyr att rida ut i dressyrsadel, förstår inte de som gör det! bara obekvämt och jobbigt. jag vill kunna stå mycket i lätt sits så kalle kan jobba fritt med ryggen och kroppen men i dressyrsadel blir det inte lika självklart :)


hopputrustningen, här med eskadronskydden.

på dressyrtävlingar brukar vi ha vita skydd runt om på framridningen, såna med massa kardborreband. gillar dom, de ser lite ut som lindor :) men meckigt med lindor på tävling, lättare att bara ha skydd att dra av!


dressyrtävlingsutrustning, skydd runt om

men det vi rider mest med nu är:
hoppsadeln (st martin)
allroundschabrak (oftast grått, svart eller brunt)
varierar mellan hopptränset (hööks) och dressyrtränset (ihopplocket)
när vi har brunt schabrak blir det vita skydd från hööks runt om. har vi grått/svart så blir det ibland våra gråa eskadronskydd

och olika ridtäcken vid behov!


så här kan vi se ut! med brunrandigt fleeceridtäcke på. här har vi de vita hööks-skydden men det syns inte för all snö haha!

jag är ingen märkesnörd. jag köper det som jag tycker funkar. och så får det kosta vad det vill! :)

suck säger jag.

suck, inatt har det kommit ÄNNU mer snö. jag är redan trött på snön, suck. vill ha våååår! drömde ju till och med att snön var borta, och att jag red på mjuka skogsvägar! men så less jag blev när jag kikade ut genom fönstret och bilen inte syntes för all snö som låg på...

är det fler än jag som är trötta på snön? jag tycker man blir lite begränsad i ridningen! är ju inte bra att rida i snön fööör mycket heller, för det är ju stor belastning på hästens ben.

usch, idag ska vi nog hålla oss i ridhuset. i rent protest ska vi låtsas att det är vår :)


jag längtar efter regn, barmark och plusgrader!


nostalgi - 2007.

var hemma hos mamma och pappa innan, och kollade då lite på vad jag hade för bilder på deras dator. hittade en del gamla bilder på kalleman :) från vårt första år tillsammans, 2007!
första sommaren och betessläpp. kallefin hälsade på hästarna i hagen bredvid.


vi dressyrade i ridhuset :) ett av våra första ridpass... jag ser ut som en hösäck :D


kalle (mittenhästen) gick på bete. dock bara 1 månad innan han skadades och fick 6 veckors boxvila...

buskalle!

igår blev det tömkörning av kalleman i ridhuset. han ÄLSKAR ju tömkörning men igår så var det förstås extra festligt. dels hade han vilat en dag. dels var det kaaaallt. och dels så pågick löshoppning i lilla ridhuset :P

så ja, kalle var heltaggad minst sagt! höll på att tappa honom en gång i galoppen. så sen höll vi oss till traven istället. traven funkade dock SUPER igår! alla skolor satt som vanligt och kalle är så lydig och arbetsvillig så jag bara går bakom och skrattar. han vet precis vad jag vill innan jag knappt hunnit ändra min position. sötsötsötkalle!

jobbade vidare lite smått med trampandet. nästa gång ska jag nog våga ha ett spö, blir nog lite lättare då :) och nu har ju kalle övervunnit sin rädsla för spön i stort sett. i början kunde jag inte ens hålla ett spö i handen, han bara for iväg i sken... stackarn.

men jag skulle aldrig någonsin slå kalle. aldrig. och jag tror han har insett det nu :)

idag blev det vilodag för kallebusen.


dag 7 - min favoritgrej i stallet

haha, ja egentligen vill jag ju välja kalle som favoritgrejjen. men han är ju inte riktigt en "grej". han är ju ett liv :P så jag får välja den näst bästa grejen i stallet helt enkelt!

och det är, tam-ta-dam!!

KRATTAN!



jag är ju, som några av er kanske kommer ihåg att jag skrivit, EXTREMT pedant med kalles box. minsta lilla miniplutt ska ut! så när jag mockat ordentligt så blir det alltid en låååång omgång med krattan med att jämna till och fixa och trixa. och också då att kasta ut pluttar man missat!

jag hann stå i stallet säkert 8-10 månader innan vi ens hade en kratta!! jag förstod inte hur folk överlevde :P men sen när den inhandlades så används den flitigt av mig :)


you are my sunshine.

you are my sunshine, my only sunshine.
you make me happy when skies are grey...


dag 6 - det här äter min häst varje dag

jag fortsätter med min lista och idag ska jag skriva om vad kalle äter varje dag :) tänkte att jag får väl utgå från det han äter nu, på sommaren till exempel hade det ju inte varit så spännande: han äter gräs :P

men i alla fall, kalle är en knepig häst med fodret. han är kräsen (tro det eller ej!), har känslig mage och har lätt både för att öka i vikt och falla ur. så man måste helt enkelt hitta balansgången!

jag räknade ut foderstaten med analysvärdena men kalle började falla ur ändå. så har nu fått öka upp fodergivan!

så kalle äter nu 14kg hösilage (torrt) per dag.

morgon: 2,5kg
lunch: 2,5kg
middag: 4kg
kväll: 5kg

till detta äter han kraftfoder, nu 3 gånger per dag då han behöver ha i sig lite mer protein. annars 2 gånger per dag!

morgon: 0,3 kg lucernstrå
middag: 0,2 kg lucernstrå
kväll: 0,3kg betfor (som givetvis blötläggs), gurkmeja, b-vitamin.

en gång i veckan får han också tokosel. dock så säljs tydligen inte tokosel mer, så när min burk är slut får jag leta reda på något annat sätt att få i honom selen :)


provade ett tag ge honom lucernpellets men det tyckte inte herr kalle om så det kastade han bara upp på boxväggen som en härlig sörja :P

 jag väger ALLT foder, både hösilaget, lucernstråna och betforn! när du räknar foderstater så räknar man i KILO, inte i volym! :)

våra mål för året!

nu har jag knåpat ihop våra mål för 2011. vi har inte så avancerade mål egentligen, utan det handlar ju om att vi ska ha kul egentligen :) men några mål har vi att uppnå inom dressyren, spännande!


sämsta ursäkten någonsin.

ja, snart blir slutar jag förvånas över allt som händer. över alla hästar och andra djur som misshandlas, skärs och vanvårdas. det känns som det, tyvärr, börjar bli en vanlig grej att läsa om. jag blir lika arg varje gång men inte längre så förvånad...

men den här tar ju priset för sämsta ursäkten i alla fall. att inte ge sin häst mat för att man har astma? ja herregud, behöver inte ens säga mer.

artikel från tidningen ridsport

Häst fick ingen mat

En häst i Ljungby kommun har omhändertagits sedan den misskötts av sin fodervärd.

Bland annat har hästen inte fått någon mat. Den 18-åriga fodervärden säger att hon inte kunnat ta hand om hästen eftersom hon har astma, skriver SR Kronoberg. Hon meddelade länsstyrelsen att hästen skulle flyttas men när hon inte gjorde det fattades beslut om ett omedelbart omhändertagande.


nådde vi våra mål för 2010?

ja, jag satte ju upp mål för 2010 under slutet av 2009/början av 2010... men hur gick det egentligen, nådde vi målen eller?

såhär såg våra mål ut:



jaa så här såg alltså våra mål ut. tyvärr så lyckades vi inte på alla punkterna men jag är inte så ledsen för det. vi lyckades ju desto bättre på andra punkter!

de vi INTE fixade var:
* ja, träningen för oleg fortsatte vi ju med fram till sommaren ungefär. han har inte varit tillgänglig på samma sätt sen så...
* vi startade heller aldrig någon lokal hoppning, men ja. jag har ju ändrat mina mål under årets lopp och hoppningen har ju inte varit prio 1 att lyckas i, vi har ju mest hoppat för oss själva :)
* bli ägare... :)

det vi fixade med råge var:
* dressyren med 60 % i LA:3 har vi ju fixat ett par gånger i år, kul kul!

mellantraven är ju på sätt och vis fixad. dock så verkar det ju vara dressyrsadeln som satt stopp för det. för i hoppsadeln kan vi göra mellantraven utan problem... :)

nu ska jag börja knåpa ihop målen för 2011, spännande är det allt med nytt år !

dag 5 - det här finns i min ryktlåda

haha, ja det här var ju ett annorlunda blogginlägg då... vad finns egentligen i min ryktlåda?

saken är den att jag har inte ens en ryktlåda. kalle och jag har avverkat 3 stycken ryktlådor tillsammans. 2 stycken har kalle tagit sönder när han stått och vevat med sitt ben och ryktlådan stått precis utanför hans box så han har sen sparkat sönder ryktlådan när han ställt ner hoven :P och en ryktlåda har jag stått sönder, den tålde inte att man stod på den men jag envisades ändå, haha!

så nu har vi en liten borstväska istället med alla de viktigaste prylarna i.



i min borstväska har jag alltså de viktigaste sakerna, har kvar min senaste ryktlåda också där det finns fler borstar och lite annat som jag liksom inte använder så ofta. :)

men det här finns i min borstväska:
en rotviska, ryktborste & skrapa, en mjuk borste, massageborste, piggborste, en hårborste till man och svans, hovkrats, broddar & tillbehör, sprayvax till knopparna, sårtvätt, bomull, sax.



och ja, jag gillar grått och svart :D

vårt 2010, del 2

då kör vi vidare på återblicken av 2010s andra halva!

juli:
*
kalles hagkompis sår ville inte läka och hon flyttade till annat stall
* provade att släppa ihop kalle med ridskoleflocken vilket inte gick så bra, då kalle inte riktigt förstod hur han skulle bete sig med sååååå många hästar! han fann dock 2 ston men kalle vill ju att alla ska älska honom, och sprang glatt in i mitten av flocken men blev snabbt attackerad.
* kalle fick flytta till ett stall några kilometer bort på sommarbete där han släpptes ihop med citrin, och de fann varandra direkt.
* var lugnt på tävlingsfronten, så vi fokuserade på träningen!


kalle längst bak i mitten på bild, med grimma på :)


kalle och citrin :)

augusti:
* vi var iväg och tävlade lokal dressyr den 1 augusti, LB:3 och LA:3. kalle var lite sommarbetesloj men skötte sig ändå. i LB:3 slutade vi 8a på ca 65 %, var 7 placerade (typiskt). i LA:3 dog han totalt...
* jeanetta och jag hade lite programridning
* kalle och citrin gick på betet och njöt av livet!
* vi startade en lokal dressyr till, den 22 augusti, red då LB:2 och LA:3 och det fullkomligt ÖSREGNADE när vi red fram till andra klassen (ösregnade i 45 minuter...) så hela framridningsbanan och tävlingsbanan var en stor vattenpöl. vi knep en andraplacering i första klassen (slutade på ca 67 %) trots en lite småspänd kalle, men hade lite gett upp till andra klassen då vi var helt dyngblöta. det plaskade i stövlarna och ja, man var helt dränkt!


LB:2 den 22 augusti. :)

september:
* citrins medryttare madde hade photoshoot med kalle och mig på ett av fälten vilket resulterade i mååånga fina bilder!
* vi ryckte in som reserver när dressyrlaget division 2 skulle tävla andra deltävlingen, den 12 september. vi representerade laget i LA:3. vi knep en 5e-placering i LA:3 också där vi landade på 62 % (en stor miss som vi missade många poäng på var att kalle snubblade i ena galoppserpentinen. stor revansch då det var samma tävlingsplats som vi floppade på rejält i maj då kalle var rädd för vattenpölar... startade också LB:3 med 62 %.
* kalle flyttade tillbaka till vanliga stallet i mitten på månaden och fick då gå in om nätterna med.
* vi startade en lokal dressyr igen den 26 september som också blev sista lokala för året. red då bara en LB:3 då jag skulle jobba. kalle fick dock ont i magen eller liknande när vi kom in på banan, gick och knep och lät igenom programmet... så det blev ingen bra start! men kalles mage var bra dagen efter i alla fall, skönt! på framridningen kändes han dock super!
* i slutet av september flyttade citrin in i vårt stall! de bästa kompisarna blev glada att se varandra igen!


LA:3 den 12 september när vi representerade laget och knep 5e-placeringen


på framridningen till den lokala dressyren den 26 september

oktober:
* vi startade en klubbhoppning på hemmaplan, dock lågt (60 och 70 cm). kalle var heltaggad!
* åkte iväg på sadelprovning med kalle. dock utan något bra resultat...
* startade en klubbdressyr i hoppsadeln, red LB:2 på 66 %.
* jobbade mycket med hoppningen
* letade dressyrsadel för fullt...
* kalle besökte tandläkaren som gav honom toppbetyg och sa att han såg ut att aldrig ha haft ett bett i munnen ens!


taggad kalleman

november:
* vi startade i en klubbhoppning på hemmaplan, 70 och 80 cm! kalle var taggad som alltid :P fick dock ett stopp på ett räcke, knasigt var det! men sen hoppade han fint , så jag är nöjd. detta blev också den sista klubbhoppningen för året!
* vi fortsatte sadelletandet och hittade den sadel som ligger okej på kalle. prestige venus d. dock lite för hög budget för mig och den vi provade var för vid...
* snösulorna åkte på och snön kom.


klubbhoppningen, 80 cm.

december:
* madde hade photoshoot med kalle och mig, och jeanetta och citrin i snön. blev många mysiga bilder :)
* massor med snö som utnyttjades att rida i!
* kalle hade lite halvvila från dressyrjobb.
* sadelletandet fortsatte utan resultat...
* julafton firades och även nyårsafton förstås. hästarna tog det med ro.
* kalle och citrin hade kul tillsammans i hagen :)


bus bus!



kalle och jag övar byten i snön :P

vårt 2010 har varit ett toppenår efter ett mycket sämre 2009! nu hoppas vi att 2011 blir minst lika bra! :)

lugna hästar.

åh, det är tur att man har så lugna och harmoniska hästar som inte är vettskrämda när alla fyrverkerier och raketer drar igång. visserligen är det inte såååå mycket runt omkring stallet men det är ju en del som hörs!

när jeanetta skulle plocka in hästarna igår kväll kl.19 så var jag orolig att de skulle ha sprängt staketet eller i alla fall vara superstirriga. tji fick jag, för när jeanetta kom dit så stod kalle och citirn och sov i hagen :) och hade visst inte alls bråttom in heller!

sötnosarna... :)

hoppas ni hade ett bra nyår förresten!


RSS 2.0