dagens tema: SOMMARBETE ELLER INTE?!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

mitt tema idag handlar om huruvida man ska eller inte ska släppa hästarna på bete. jag är en sån som är starkt FÖR sommarbete!

jag har haft häst i flera olika stallar under åren. alla av olika sort, storlek och "kvalitet". det jag dock förundras över att det är så få som vill ha sin häst ute dygnet runt sommartid!

givetvis finns det ju undantag, hästar som lider av knotten (om inte eksemtäcke hjälper...) och hästar som helt enkelt inte kan slappna av ute. eller givetvis då fånghästar. men att 80% i ett stall inte klarar av sommarbete tror jag inte riktigt på!!

vissa säger ju också att de inte släpper ut hästen dygnet runt för att de blir så tjocka. men det kan man ju reglera! som sagt, det behöver inte vara ÄCKLIGT mycket gräs ute! och har hästen tendens att bli väldigt fet så kan man ju motionera 2 gånger om dagen i stället, det gjorde jag med min islänning :)

för mig är sommarbetet en självklarhet! hästarna trivs med det, det är ju naturligt för dom att gå ute dygnet runt. att stå i en box halva dygnet är INTE hästens naturliga beteende!! och dessutom så underlättar det ju för mig att ha hästen på bete. ingen mockning eller så, men istället massa vattnande :)

min gamla islänning tvistur älskade sommarbetet. :)


bara för man släpper ut på sommarbete behöver inte det betyda att hästen ska gå i hage med 1m högt gräs och inte hanteras på några månader. det är inte DET som jag tänker på när man pratar om att släppa ut dom så dom får gå ute nattetid. för mig är det oerhört viktigt att låta hästarna vara just HÄSTAR!! hade jag hittat ett vettigt lösdriftstall hade jag verkligen velat ha kalle där, för det är ännu mer naturligt för dom.

kalle och hans kompis amigo njuter av frihetskänslan i sommarhagen 2008 :)


det är bara i ett litet stall där jag haft hästen uppstallad, som ALLA har varit intresserade av att låta hästarna gå ute dygnet runt. och det stallet bestod bara av två hästägare... i ett större stall jag var tidigare var det vissa som var tveksamma men man släppte ut ändå för att alla andra gjorde det. i något stall har man i och för sig inte haft tillgång till bete, men det tycker jag också är konstigt, för jag skulle verkligen se till att det fanns tillräckligt med mark (detta var ett stort stall med typ 40 boxplatser...).

dock ledde sommarbetet första sommaren vi hade ihop (2007) till en sårskada så kalle fick bara 1 månad sommarbete innan det blev boxvila i 6 veckor... här är han på slöinge-kliniken
 

sen finns det ju de stallar där det går hästar som av olika anledningar inte rids. kanske pensionärer, inte inridna eller hästar som inte håller för ridning. varför inte släppa ut dessa på sommaren så de får njuta av att bara vara hästar? det är skönare och roligare för hästarna (händer inget för dom under boxperioden mer än att de får mat och kanske blir borstade, så är det ju roligare för dom att få gå ute och istället bli intagna för att bli ryktade och så). 

håller ni med eller har ni andra åsikter? tycker ni jag resonerar helt fel? släpper ni ut era hästar på bete sommartid?

i mitt nuvarande stall a´ 10 boxar var vi bara 2 st som hade våra ute dygnet runt i sommar. vi hade en till som funderade på att släppa men det funkade inte med 3 i hagen, bättre med 4, och vi hittade inte en till!

kalle o bella, sommar 2009


och bara för att jag släpper ut kalle dygnet runt sommartid så betyder inte det att han går och blir en fet vildhäst. nej han rids i stort sett varje dag och får ibland stå inne några timmar när solens strålar är som värst.

favoritbilden från i somras på lycklig kalle <3


jag längtar redan nu tills vi kan börja släppa ut hästarna om nätterna, hoppas våren kommer snart! att se den lyckan hos kalle när han får gå ute dygnet runt och äta gräs, som är det bäääästa han vet, och bara njuta av att vara häst. det får mig att må så himla bra!

jag märker också av det på tävlingsbanorna att kalle är mycket mer harmonisk när han får gå ute dygnet runt. under stallperioden är han gärna lite föööör taggad i tävlingssammanhang :)

men vad tycker alla läsare? släpper ni på bete? varför/varför inte? IN MED KOMMENTARER
bloglovin

Tankar & Åsikter

Har du något att säga om inlägget?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Skriv din mailadress, det är bara jag som ser! (publiceras ej)

Har du någon blogg eller hemsida?

Vad hade du att säga?

bloglovin
Trackback
RSS 2.0