dagens tema: OLIKA STALLRUTINER!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

jag har förresten fixat så förra dagens tema går att kommentera nu. förstår inte varför det ska strula :/

nog om det och till dagens tema. stallrutiner kan variera sig väldigt mycket mellan olika stall. vissa rutiner är bättre än andra. jag har haft häst i flera olika stall och de skiljer sig alla mer eller mindre från varandra. jag har stått i stall där stallägaren gör i ordning all mat, i stall där man gör i ordning maten och ställer utanför boxarna, stall där man gör i ordning vissa delar av fodret som lunchpåse och kraftfoderspann.

jag säger inte att någon av rutinerna är mindre bra bara för att inte vi har det så i mitt stall! finns alltid saker man kan vilja förbättra också :)

i vårt stall har vi 10 boxar. alla boxar är numrerade (från 1 till 10), vilket jag tycker är väldigt bra om någon som inte kan namnet på hästarna ska fodra någon gång. även på hagschemat, som vi har på en whiteboardtavla där även fodringslista finns, så är det siffrorna som står på varje hage. som till exempel att box 1 och box 3 går i hagen nedanför stallet (kalle och bella). väldigt smidigt faktiskt, att inte fler tänker på det!



när man kommer ut på logen fortsätter numrering. krokar till hösilagepåsar är också numrerade. vi har 4 krokar (morgon, lunch, eftermiddag och kväll). dessa går också i ordning 1 till 10. för kraftfodret har alla varsin hylla där man ställer sina färdiga hinkar. hyllplanen är också de numrerade från 1 till 10. det står också i hyllväggen morgon, eftermiddag, kväll så man vet vilken som är vilken. det enda negativa med höpåsar och spannar är att själva påsen och spannen inte är numrerad, det borde den egentligen vara för att systemet ska bli fulländat!




tillsammans köper vi in hösilage. man tar hur mycket man behöver och betalar sedan in månadsvis efter hur mycket man tagit! under sommaren köper de som har hästarna på stall in eget hö. vi har också halm som man får ta av om man vill ha lite extra tugg till hästen :)




hästarna i stallet fodras som sagt 4 gånger om dagen med hösilage. kraftfoder får de 3 gånger om dagen (morgon, eftermiddag, kväll). vi köper alla in vårt kraftfoder själva och gör i ordning det.



är man i stallet innan insläpp så brukar man lägga in eftermiddagsmaten i boxen. vi har en kolumn på talvan som heter just "mat inlagd".



det jag saknar i stallet skulle väl vara täckesbyte. dock blir vårt stall aldrig varmt, så hästarna far inte illa av att ha sina utetäcken inne. men ändå! :) och har du ett täcke som passar din häst så ska det inte lägga sig fel över natten... då passar det inte tillräckligt bra!

vintertid bär vi ut vatten till hästarna på morgonfodringen, eftersom det fryser över natten.

vi delar på alla stallsysslor i stallet. vi har fasta pass vardagmorgon och vardagkväll. sedan skriver man upp de pass man kan/vill på lunch och eftermiddag. helgen har vi ett rullande schema på morgon och kvällspass. men då vi är 10 stycken så blir det inte så mycket ändå! jag har mina fasta pass: tisdag morgon och torsdag kväll varannan vecka.

våra fodringsrutiner ser ut som följer (cirkatider)

7:00 kraftfoder inne, därefter utsläpp av alla hästar som får äta sitt morgonhö i hagen. bära ut vatten till samtliga hästar, ge katten mat och sopa stallgången

12:00 lunchfodring i hagen med uppmätta hösilagepåsar

17:00 eftermiddagsfodring och insläpp. både kraftfoder och hösilage! de hästar som inte ska in fodras med hösilage i hagen (kalle och bella får gå ute längre)

21:00 kvällsfodring med kraftfoder och hösilage. mata katten, sopa på logen, fylla på vattenspannar till hagarna dagen efter, släcka överallt.

det enda jag inte gillar med våra fodringar är att de borde få hösilage innan kraftfodret. dock får alla hästar så pass lite på morgonen och de släpps ju ut precis därefter. och att få hösilage i samband med kraftfodret ska ju vara lika bra som att få hösilage innan. ingen häst har fått några känningar av detta heller :)

vårat stall sköts alltså helt av oss inackorderade. det vår stallägare gör är: tömmer soporna, klipper gräset, kör dit spån, köper stängselmaterial och annat som behövs när vi säger till!

jag trivs kanon i stallet och kalle med, vilket är huvudsaken faktiskt!



hur har ni det i ert stall? vad har ni för rutiner? har ni några tips till vårat stall med rutinerna? eller kanske någon rutin vi har som ni ska fundera på till ert stall? in med era åsikter :D
bloglovin

Tankar & Åsikter
Postat av: jenny

Vad bra ditt stall låter! jag har alltid velat veta hur det känns att stå inackorderad ;)

Jag har ju eget stall till mina hästar så där sköter jag det mesta själv. Pappa fodrar dom på morgonen inne, mamma släpper ut dom lite senare och sen får dom middagsmat någon gång runt 14 beroednde på hur länge dom ska gå ute.

Sen när jag har kört dom så gör jag iordning allt, mockar, strör, fodrar, sopar, ger katterna mat osv.

Ganska skönt att kunna styra & ställa so man vill :)

Jag hade dock velat att dom kom ut tidigare och lite mer små saker men samtidigt är det skönt att slippa gå ut före skolan och fixa det!

2010-03-15 @ 19:09:37
URL: http://jennylarssonkuskochryttare.blogg.se/
Postat av: Sara - Gotlandsryttaren

Vilka bra rutiner :)

2010-03-15 @ 19:53:52
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: A N N i C A * W E N N B E R G

jag tycker det är jätteviktigt att ge grovoder före kraftfoder med tanke på att man inte vill ha hästar med magsår ''/ Där är min åsikt iaf (:

jag trodde inte heller att det kunde vara så farlig tills jag gick foderkursen på B-tränarlicensen !

Här får hästarna minst två kilo innan kraftfodret utfodras iaf (:

2010-03-15 @ 20:16:57
URL: http://s94356.blogg.se/
Postat av: Anna

Ska försöka komma ihåg kameran när jag åker till stallet så jag kan ta bilder på sadeln!



Låter som ni har smidiga rutiner med mat å nummer på boxar & hagar! Skönt ändå när det är så pass många hästar istallet så det inte behöver bli flera mornar och kvällar varje vecka!

2010-03-15 @ 21:12:00
URL: http://ariette.blogg.se/
Postat av: Frieda

Tryggve ÄLSKAR att hoppa! Han har faktiskt riktigt fin teknik! Han har ju fördelen att vara som ett halvblod i kropp och gång, så det går finfint!

Men han skiter i det om det är för lågt, då busar han bara runt och springer så fort som möjligt över hindrena, haha!



Har Kalle bra teknik?



Du är så ambitiös! Vilket inlägg! =)

2010-03-15 @ 23:03:23
URL: http://gaaaalet.blogg.se/
Postat av: Jenny - fotograferande hästtjej

Verkar som om ni har det riktigt bra! SMart det där med nummer på boxarna och hagarna :)



Jag har ju mina i eget stall så vi får stå för precis allt! Lite jobbigt men ändå skönt att slippa komma överrens med en massa människor, haha. Och så slipper vi ju stallhyran :)

2010-03-16 @ 09:10:02
URL: http://jennystoa.blogg.se/
Postat av: Elin

Låter verkligen som ni har bra rutiner och kommer överens bra i stallet med all skötsel.

Där jag stod innan hade vi oxå nummer på boxarna istället för hästarnas namn. Mycket smidigare.



Tror det är vanligast att hästar äter kraft innan hösilaget. Verkar vara så i alla stall.. Iaf dom jag känner till och varit i.

Våra hästar äter dock kraft och hö inne. Sen släpps dom ut vid 8 tiden och kommer in runt 17 på vintern.. Ju varmare o längre in vi kommer på våren desto längre går dom ute.



I dom stallet jag stått och står i äter hästarna bara kraftfoder 2 ggr om dagen och jag ser det som lagom.



Eftersom Rapp går i en sån stor hage så finns det en hel del gräs på sommaren i den trots att dom går i den dygnet runt. Så hon som har stallet gör som så att hästarna går ute dygnet runt i den hagen på sommaren. Så tar hon in dom 2 ggr per dygn och ger dom kraftfoder. Sen stödfodras dom med hösilage en gång om dagen.

Detta kommer vara perfekt för mig eftersom Rapp alltid skadar sitt öga på sommaren.. Ingen vet varför eller vad han gör. Men på detta sättet har han mer tillsyn vilket är riktigt skönt!

Sen slipper han bli smällfet på bete, men får ändå äta gräs.



Jag har det däremot väldigt bra så hon som har stallet är den som sköter allt sen har vi ett pass en gång o månaden som innebär att vi slänger in kvällshö till hästarna som redan hänger färdigt på boxarna =)



2010-03-16 @ 12:29:51
URL: http://karisma.bloggagratis.se
Postat av: Hoppbloggen

Ägaren till stallet sköter morgonutsläppet varje vardagmorgon. Ett rullande schema styr vem som har kväll så man har kvällintag och utfodring var tionde kväll. Därefter har vi ett schema för helgutsläppen där vi har lördag-söndag var tionde vecka vilket fungerar väldigt bra. Man gör själv sina påsar med mat / foder och ställer ut vid hagarna / utanför boxen. Fodret förvaras på hyllor i sadelkammaren.



Lunch sköter ägaren till stallet vardagar och helgerna rullar vi på dem som är där i "rätt tid" vilket faktiskt fungerar riktigt bra.

2010-03-16 @ 12:30:42
URL: http://hoppbloggen.blogg.se/
Postat av: Karoline

Våra rutiner är nästan identiska med era :)



vi har foderautomat som släpper maten 12:30, så då behöver vi inte gå ut med påsar, kanon. Men det är typ det enda som skiljer sig, jag är super nöjd med vårat stall, ägarna är kanon :)

2010-03-16 @ 22:29:21
URL: http://karoline.eak.nu
Postat av: Sätilaryttaren Emma

låter som om du har ett riktigt bra stall :D

2010-03-19 @ 17:39:04
URL: http://satilaryttaren.blogg.se/

Har du något att säga om inlägget?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Skriv din mailadress, det är bara jag som ser! (publiceras ej)

Har du någon blogg eller hemsida?

Vad hade du att säga?

bloglovin
Trackback
RSS 2.0