dagens tema: VANLIG RIDHÄST VS. RIDTRAVARE!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

dagens tema är ett önske-tema och den som önskat är alc! :) har tagit mig lite tid att få ihop detta temat men jag kände helt enkelt att jag ville ha lite mer kött på benen innan jag gav mig på temat.

risken finns väl att det blir debatt och massa åsikter om detta. nu ska jag bara klargöra från början att jag har ingenting emot ridtravare, jag har själv haft en som tillridningsobjekt. men jag ska erkänna att jag personligen inte hade köpt en, men jag har som sagt ingenting emot dom!

i alla fall, det man måste tänka på är att ridhästarna och travhästarna är framavlade och tränade för att göra helt olika saker. ridhästarna är avlade för just ridning, medan travhästarna är avlade för att springa fort på banan. dessutom så vill man med ridhästen att de ska gå i form och jobba under sig, medan travhästarna ska ha huvudet högt för att helt enkelt kunna springa så fort som möjligt. slutsats: STORA SKILLNADER!

 bild lånad från expressen


att travhästarna tränats att springa fort med huvudet högt gör därför omskolningen till ridhäst lite knepig. inte omöjlig, men knepig. det kommer ta tid, det kommer vara motgångar, men det går!!

alla hästar, oavsett travare eller vanlig ridhäst, är olika individer. så givetvis kan de reagera olika på olika saker och vara olika lätt- eller svårlärda. se till individen helt enkelt!!

mitt första råd om man ska omskola en travare till ridhäst är att helt enkelt betrakta hästen som en unghäst. för det är lite så, du ska lära om den från början! den nya "utbildningen" hästen ska få skiljer sig nämligen helt och hållet från den som den fått från början.

mitt andra råd (gäller ALLA, inte bara de med ridtravare) är att skaffa en riktigt bra tränare.

mitt tredje råd är att helt enkelt lära hästen från marken. lär den att flytta undan för skänkeln från marken (men då genom att du trycker i sidan med handen), lär den galopp med röstkommando från marken som du sedan för över till när du sitter på hästryggen. helt enkelt: så som man gör med en unghäst! börja med skritt och gå inte över till trav förrän det funkar i skritten!



en annan sak som kan vara till problem med ridtravaren är att de lätt kan bli stressade och gärna vill springa väldigt fort, eftersom de är lärda att göra det. att få dom att slappna av och gå i ett lugnt tempo skulle jag nog säga är det som är svårast.

formen är inget jag tycker man ska lägga så stor vikt vid. formen ska komma och brukar komma naturligt när hästen har blivit mjuk och fått kondition och muskler så att de helt enkelt orkar... öva mycket på volter och böjt spår så hästen blir mjuk så kommer formen. och låt det ta tid!

utbildningsstegen för vanliga ridhästar kan också med fördel tillämpas på ridtravarna:
1. Takt/rytm
2. Lösgjordhet
3. Stöd/kontakt
4. Schwung
5. Rakriktning
6. Samling


finns de ridtravarna som blivit bra tävlingshästar i både dressyr och hoppning. :) men de har ju också lagt ner mycket tid, engagemang och träning!

alltså, ridtravare kan bli bra ridhästar de också. men de kräver som sagt mer tid och tålamod eftersom det blir som att börja om på nytt!

personligen gillar jag ju de vanliga ridhästarna bättre. de har större förutsättningar, givetvis, eftersom de är framavlade för just ridning. :) hade jag velat ha en häst som jag själv utbildad helt och hållet skulle väl en ridtravare vara en tanke, men hade då hellre skaffat mig en "vanlig" unghäst. :D

bloglovin

Tankar & Åsikter
Postat av: Matilda

Fin blogg :)

2010-03-20 @ 20:21:49
URL: http://misseen.blogg.se/
Postat av: Mina

Tack så jättemycket :D Ja, hon fäller enormt mycket, haha :D Har ju lååång islandspäls också, så det är himla mycket att fälla xD

2010-03-20 @ 20:34:19
URL: http://femgangare.blogg.se/
Postat av: Sara - Gotlandsryttaren

sv; Tack, i efterhand haha ;D



Ja det är jättebra :D

2010-03-20 @ 20:57:46
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: Emily

En del symtom på henne kommer pang bom andra kommer succesivt.

2010-03-20 @ 21:03:11
URL: http://emiiily.blogspot.com
Postat av: Minette

sv: haha, kanske inte? ;]



ja det är dom! köpte new moon på dvd idag så ikväll har jag och en kompis sett den. :)

2010-03-20 @ 21:25:52
URL: http://miinette.blogg.se/
Postat av: alc

Sv: Men för att hålla lacken fräsh och så att den inte börjar rosta :P



Såg det! ÄNTLIGEN! ;D

2010-03-20 @ 22:02:55
URL: http://alcbloggen.blogspot.com
Postat av: Freddi

SV; TACK!! :D



Väldigt duktigt skrivet i inlägget hörru! :D Keep going! :)

2010-03-20 @ 23:08:24
URL: http://fkallstrom.blogg.se/
Postat av: linnea

sv: ja det blir ju lätt så! synd o irriterande så kom det snö här idag! förjppningsvis försvinner det snabbt igen!



hehe kul att ingen kommeterat om själva inlägget ^^

jag håller med om att det är skillnad! halvblodshästen avlas ju tom för att den ska vara LÄTT att rida i form, medan travhästar ska VILJA springa. en travare som inte vill vinna har ju inget att hämta på banan. ridtravare är ett väldigt "fult" uttryck tycker jag. de ÄR travare oavsett om de rids, körs eller är sällskapshäst. haha sällskapstravare. jag har aldrig hört hörhalvblod, körnordis eller ridshettis eller så. skäms man eller tycker att det är fult att ha travare ska låta bli att skaffa en, de kommer ju oavsett vad som händer alltid att förbli en ;)

2010-03-21 @ 20:52:49
URL: http://willspirit.blogg.se/
Postat av: Frieda

Tryggve är ju ett varmblod och jag väljer att kalla honom just varmblod eller ridtravare. Han är aldrig startad och jag trivs bättre med att säga varmblod. Jag skäms absolut INTE över min häst för att jag inte kallar honom travare! Det är nog korkat att tro det! Man säger ju inte dressyrhäst om det är det man har, utan man säger halvblod, eller hur?? Tryggve har bra förutsättningar för att vara ridhäst och vi har kommit väldigt långt!Dock har alla inte så lätt att bli fina ridhästar för att de breddar i bak och "paddlar", vilket gör att de inte sätter under sig. En annan sak som är viktig och något som jag ofta reagerar på är alla extremt överviktiga människor som köper ett varmblod, varmbloden är inte avlade för att ha någon på ryggen och de har mycket svagare ryggmuskler. Detta kan i många fall ligga till grund för att man aldrig får till det på ryggen, de är helt enkelt för tunga för sin häst. Detta kan vara oändliga diskussioner... Men en sak är säker: jag kan rida min häst i alla gångarter och han gör allt för mig, är han då en sämre häst än det galna halvblodet som ingen vågar sitta på...???

2010-03-21 @ 23:52:17
URL: http://gaaaalet.blogg.se/

Har du något att säga om inlägget?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Skriv din mailadress, det är bara jag som ser! (publiceras ej)

Har du någon blogg eller hemsida?

Vad hade du att säga?

bloglovin
Trackback
RSS 2.0