Svar på tal!

fick en fråga från en läsare:just detta diskuterade faktiskt jag och sussi på förra tävlingen i ljungby!

jag tycker det är väldigt viktigt att det finns tillgång till uppstallning när man tävlar dressyr! ska man starta 2 klasser så blir det väldigt många väntetimmar emellan starterna, oftast. jag kan bara ta förra tävlingen som exempel. då var det fyra (!!) timmar mellan min första och min andra start. att då ha hästen i transporten under alla dessa timmar tycker inte jag är så schysst!

och nu kommer säkert någon/några/många säga att "äh, det gör väl inget, de får ju stå i transporten ändå". men jag tycker att det är ganska oschysst att göra så mot hästen! först och främst en resa, kanske längre sådan. det är en påfrestning för hästen! och att den sen ska stå helt stilla i flera timmar utan att ens kunna gå ett steg är inte schysst någonstans!!

så ska jag iväg på dressyrtävling och vill starta 2 klasser så åker jag bara till såna tävlingsplatser där uppstallning erbjuds. för det tycker jag att jag kan unna min häst! och jag vet att han mår så mycket bättre när han får stå i boxen och kunna gå runt lite grann.

UPPDATERING: citerar sussi : " Du vill att din häst ska göra sitt bästa för dig, gör då ditt bästa för din häst"

jag är beredd på debatt och jag är öppen för era åsikter om ämnet ;)
bloglovin

Tankar & Åsikter
Postat av: sussi

Well put!!!

du vet ju att ja håller med dig, FULLKOMLIGT.

En lång/kort resa är en påfrestning, därefter en framridning, sedan tävlingsmomentet. Därefter oftast 3-6 timmar av väntan sedan gör man om alltihop med framridning, å tävling. Förvisso en kortare framridning men ändå. Därefter är det hemresa lång/kort.. Personligen tycker ja man kan unna hästen en box för dess välbefinnande, å om inte det skulle duga som argument så är det ju lättare för hästen att prestera bra om den får box. Dels kan den röra sig friare så den inte stumnar till av mjölksyra å annat å dels kan den vila å får en bättre återhämtning. Den får oxå en annan ro att äta å dricka ngt den behöver för å kunna prestera igen. Så ja säger... VARFÖR INTE UNNA SIN KOMPIS EN BOX.. Du vill att den ska göra sitt bästa för dig, gör då ditt bästa för den. Oops.. svårt å avgöra va ja tycker va ;)

2010-04-27 @ 18:01:06
URL: http://siouxzie.blogg.se/
Postat av: emelie

sv; ja han är verkligen jätteduktig :D

Ja det är jättehärligt!! :D

2010-04-27 @ 18:27:36
URL: http://thelifebyemelie.blogg.se/
Postat av: A N N i C A * W E N N B E R G

håller med dig till viss del , jag antar att Kalle klarar av att stå i vilket stall som helst utan att bli nervös .

Men exempelvis Irja hade aldrig klarat av att stå i ett stall var som , det tog henne ca 2 månader innan hon var lugn här på Carpe Diem .

Vissa hästar trivs bättre att stå i transporten eller lastbilen , och vissa måste helt enkelt ha en stor plats som i box eller större spilta (:

Som du skriver gör man ju det som är bäst för hästen och det DEN trivs allra bäst med och man känner ju sin häst så man kan avgöra om den vill stå kvar i transporten eller i en box .

2010-04-27 @ 18:56:38
URL: http://s94356.blogg.se/
Postat av: Sätilaryttaren Emma- en glimt av mitt hästliv :DS

sv; ja det är helt sjukt vad tiden går fort :O Ska bli så kul att kolla på kossor som man själv har mjölkat springer ut och är hur glada som helst :D Ett riktigt vårtecken tycker jag :D

2010-04-27 @ 18:56:47
URL: http://satilaryttaren.blogg.se/
Postat av: Helena

Svar: Innerspår innebär att hästen får springa 4 meter kortare i varje kurva, vilket kan göra ganska stor skillnad. Dessutom om hästen är långsam från start så får man direkt en rygg att gå i och riskerar inte att hamna hängandes i tredjespår. För Bill är det bra med innerspår för han har inte så starkt psyke, så då får han draghjälp och kan bara ligga där inne och glassa :)Travets Talanger är en satsning från STC (svenska travsportens centralförbund). 15 ungdomar från hela landet blir antagna och får köra lopp, åka på studiebesök, träffa massa kunniga travmänniskor, ha mental träning, mediaträning, mm :)

2010-04-27 @ 19:06:33
URL: http://travgalen.se
Postat av: Karoline

Jag tycker att du har helt rätt!

Fy för att stå instängd i en transport i så många timmar på en tävlingsplats :(Chillimajonäsen gjorde Anders själv, har ju turen att ha en kock :)

Det blir godast om du gör majonäsen från grunden, den i affären smakar blääää! ;)

2010-04-27 @ 19:09:58
URL: http://karoline.eak.nu
Postat av: Lovisa

sv; ja, dem verkare väldigt glada iaf :) hehe, när kommer ni "släppa" dem på bete då?:)

( våra går bara lite då & då nu innan puss får sitt föl & för att förbereda dem på lite gräs)OKej, det var mycket!!:D haha, men jag har faktiskt ca 30 per dag, det tycker jag är bra för min blogg iaf! :D

2010-04-27 @ 19:20:43
URL: http://puissance.blogg.se/
Postat av: Helena

Svar: Ja, det är då vad vi i Norrland kallar tussilago xD

2010-04-27 @ 19:40:16
URL: http://travgalen.se
Postat av: Sara Jansson

sv; Hihi ja, vi har hoppat 130 förut fast bara enstaka hinder. Det va rätt högt haha xDtack så mycket :D na inte alltid men alltid på tävling i alla fall, och på träning om jag ber nån ta :)

2010-04-27 @ 20:00:12
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: Julia

Okej jag får söka lite :) haha.Jaa det känns jättebra, för hennes skull iaf :) Klart jag kommer sakna henne, men vet ju att hon får det så mkt bättre hos Malin :) Razoka är också sån som blir annorlunda när hon får vila längre perioder, just nu är hon allmänt sur så fort man täckar och det.. Då ruskar hon på huvudet och blänger på en :p haha. :)Det kommer nog gå jättebra! :)

2010-04-27 @ 20:06:38
URL: http://entin.blogg.se/
Postat av: Freddi

SV; Tack så mycket! :D

2010-04-27 @ 20:10:15
URL: http://fkallstrom.blogg.se/
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m.

jaaa.. hon är skitdryg när hon skriver.. och om hon vill att jag ska rida hennes häst är väl de minsta hon kan göra är att kolla vad busshållplatsen heter? :Shoppas med den är trevlig :) i annonsen stod det att han är 1.70 men när jag pratade med ägaren i telefon så sa hon att han troligen är högre än så :P

2010-04-27 @ 20:26:29
URL: http://linneabrandt.blogspot.com
Postat av: Jeanetta

Hihi, javisst ska det bli kul med klubbis :D Jag har ingen aning om varför hon ska sälja, men kanske för att hon känner att hon inte kan utvecklas mer? Annars tycker jag det går väldigt bra för dom!

Förresten, har hänt nått skumt, den senaste veckan så har Citrin börjat hosta endel när jag sätter igång honom. Han har inte gjort det på hela vintern och då har han stått inne mycket mer än nu. Så gick jag ut och skulle kolla höt och det var rätt stora "vita kulor" typ som hagel i hösilaget, det måste väl vara mögel!?! Jag gogglade det och det såg precis ut som 3dje bilden som kom ut och det stod att hästar får hosta av mögligt hösilage. :o Jag skrev iallafall på tavlan att Citrin vill ha hö för att vänja sig vid det nya fodret i stallet som var hö..

2010-04-27 @ 20:44:44
URL: http://jeanetta.blogg.se/
Postat av: Sara

Sv; Men idag är det helt plötsligt inge mygg haha, lite kallare nu så de dog kanske ;)Ja de kan jag nog göra!:D Ska testa det imorgon eller över morrn så då slänger ja upp ett inlägg ;)

2010-04-27 @ 20:51:02
URL: http://hastbloggeen.blogg.se/
Postat av: Linnea Granström- Ungmamma & Ryttare

I baconsåsen är det förutom bacon, matlagningsgrädde, riven ost, lök och peppar.Jo jag hittade hur mycket som helst om hennes stam.

Pappan är en känd dressyrhingst och farfarn hennes också han har vunnit os guld mm :)

2010-04-27 @ 21:19:06
URL: http://linneagranstrom.blogg.se/
Postat av: N

SV: Hihi, tack :DHahaha, vi säger alltid utevolten eller förkortar det till bara volten. Volten är samma som ridbana, ute allstå :) Har du aldirg hört det? ;)

2010-04-27 @ 21:19:33
URL: http://blackijacki.blogg.se/
Postat av: linnea

det kan ju finnas men som är svåra att hitta? Bowspirit hette han :P eller jag har för mig att han inte finns längre.haha jag kan tänka mig det, med din spallhäst så ;) men på filmen ser det ju himla enkelt ut :) tuffar på som han aldrig gjort annat :Pjag skulle också hellre ha Wille på box.. men utan mellanvägg får de ju lite chans att röra sig..

2010-04-27 @ 22:14:22
URL: http://willspirit.blogg.se/
Postat av: Mina

Sv: Haha, ja det blev ett par riktiga bebisvantar x'D

2010-04-27 @ 22:18:26
URL: http://femgangare.blogg.se/
Postat av: linnea

ja svensk o svensk :P deras ursprunget är ju nästan 100% amerikansk travare bara några % fransk.haha joo det är nog lite latjo ;)

2010-04-27 @ 23:47:13
URL: http://willspirit.blogg.se/
Postat av: AnnSofie

Får man ens ha sin häst uppställd i en transport hela dagen på en tävlingsplats?? Har för mig att det var prat om ett förbud mot det ett tag för nått år sen. Vet aldrig riktigt hur det slutade eftersom jag slutade tävla just då.

2010-04-28 @ 04:32:56
URL: http://annsofielina.blogg.se/
Postat av: Linnea Granström- Ungmamma & Ryttare

grejen är kanske inte så jätte rolig, men en förändring :PVi har alltid uppstallning i box till våra hästar då vi oftast åker så pass långt till tävlingarna, för annars får dom ju mest bara stå still, ibland händer det att vi bokar hage också där det finns.

2010-04-28 @ 08:49:56
URL: http://linneagranstrom.blogg.se/
Postat av: A N N i C A * W E N N B E R G

varför har du tagit bort min första kommentar ? du skriver ju att du är redo för en debatt ?Ja men som sagt det är ju olika från häst till häst , jag har defenitivt inga dåliga ursäkter utan jag gör det som håller hästen lugnast . Man vill ju inte heller att de ska stressa upp sig innan en tävling och lägga ner energin på att vara orolig !

det skriver du ju själv .

2010-04-28 @ 09:42:22
URL: http://s94356.blogg.se/
Postat av: A N N i C A * W E N N B E R G

okejs då är det väl ngt fel på blogg.se som vanligt ! jag kan inte ens se min senaste uppdatering på min egen sida ?Jajo hon var lite speciell , men hon hade nog varit fin om hon bantat minst 50 kg HAHA xD

2010-04-28 @ 10:41:08
URL: http://s94356.blogg.se/
Postat av: A N N i C A * W E N N B E R G

haha nej det sa dom aldrig :P

men satan vad bra hon gick när Åsa red henne , helt annan häst då ju :O

2010-04-28 @ 11:06:53
URL: http://s94356.blogg.se/
Postat av: Frieda

Jag brukar vara med min kompis när hon tävlar dressyr, samt att hennes mamma alltid är emd. Så vi är flera som turas om att gå med hästen, eller för all del, man kan sitta på marken och hästen betar en stund! =) Som tur är har vi alltid haft tur med vädret när hon haft långt mellan sina starter!

2010-04-28 @ 15:50:36
URL: http://gaaaalet.blogg.se/
Postat av: Catrin Egerfors - Mitt liv som tävlingsryttare!

Kul att du svarade på frågan.Jag håller med Annica om att man ska ju göra det som är bäst för hästen! Tex. Moses skulle bli jättestressad och stirrig av att komma in till ett nytt stall mellan klasserna, men i hästbussen är han hur lugn som helst.. :)

2010-04-28 @ 16:35:46
URL: http://cathie.se

Har du något att säga om inlägget?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Skriv din mailadress, det är bara jag som ser! (publiceras ej)

Har du någon blogg eller hemsida?

Vad hade du att säga?

bloglovin
Trackback
RSS 2.0