dagens tema: IR-terapeutens dom...

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

idag var det ju som sagt dags för IR-behandling av kallebus. jag kände mig ganska säker eftersom jag ändå inte märkt av något direkt fel på kalle i varken ridning eller hantering. men samtidigt var man ju väldigt orolig. TÄNK om ALLT var galet i hans kropp? om det var låsningar överallt? om hela han var liksom helt spänd?

till att börja med tänkte jag skriva lite vad IR-terapi är, tror inte alla vet det? mer information finns att läsa på http://www.ir-terapi.se , hemsidan tillhör den terapeuten som behandlade kalle idag.

IR är en förkortning på infra red impuls acupunkt therapy , så det är en form av akupunktur. Metoden är effektiv vid rörelsestörning som orsakas av låsningar, sträckningar, överansträngning mm. Den påverkar blodcirkulation och immunförsvaret positivt.

ellid_o_hakan.jpg såhär ser "verktyget" man använder ut

IR-terapi är ett långvågit pulserande infrarött ljus som påverkar kroppens läkningsförmåga positivt genom stimulering på cellnivå, vilket påverkar hästens elektromagnetiska transportsystem. Ljuset alstrar ingen värme och kan på så sätt inte skada cellerna.

Terapiformen är mycket skonsam för hästen. Genom den totala muskelavslappning som IR-terapin ger så behövs inga tuffa metoder för att komma åt låsningar av olika slag. Man slipper utsätta hästen för stress både fysiskt och psykiskt.

givetvis var jag ju helt upptagen med att lyssna på ellinor som behandlade kalle så jag glömde helt bort att fota :P

i alla fall, det första hon frågade var hur gammal kalle var och vad jag gjorde med honom. när jag sa att han fyller 18 snart så blev hon helt paff! hon trodde INTE han var så pass gammal, tyckte han såg väldigt fräsch ut.

sedan kände hon igenom kalle från huvud till bakhovar. jag stod där med bankade nervöst hjärta och var beredd på att höra domen... men det blev ingen allvarlig dom! hon tyckte kalle överlag var väldigt fräsch och fin i kroppen. inga större fel! han var inte låst i musklerna.

ellinor sa att ofta brukar man hitta något fel men på kalle hittade hon några småsaker "om hon var riktigt petig". dels hade han en reaktion på vänster bak på insidan av låret. och dels så var kalle liiiite låst i käken. hon kunde också hitta en liten liten spänning i nacken på höger sida. detta var också vanligt sa hon, att "felen" sitter diagonalt!

när hon kollat igenom honom så skulle hon behandla med mojängen som jag la bild på däruppe. för att behandla baklåret så använde man det infraröda ljuset på frambenet! och för att fixa käken och nacken så behandlade man på bakbenet (tror jag det var, minns inte exakt, jag var så fascinerad :P).

käken lossade utan större problem! bakbenet var lite reaktion men tydligen så fortsätter detta läka i några dagar. men jag såg också stor skillnad före och efter behandlingen!

efter hon hade behandlat färdigt så stretchade hon kalle. först i nacken och han var väldigt mjuk sa hon. och sedan benen, där var han lite försiktig och ville inte riktigt stretcha ut i början. men sen gav han med sig.

ellinor tyckte inte att jag behövde något återbesök, tror kalle var den enda av de hon behandlade idag som inte behövde det. hon var väldigt imponerad av kalle. och tyckte han var väldigt söt och snäll!


nöjd kalle i hagen efter behandlingen :)

jag är verkligen så himla lycklig att det inte var några direkta fel på kallebus! :) och jag fick så himla mycket beröm av ellinor! hon tyckte han var i kanonskick och var mjuk och väldigt rörlig. man behöver höra sådant ibland! hon kallade honom också för en "järnhäst", en häst som klarar av och tål ALLT! :)

idag får alltså kalle vila, imorgon blir det skritt. när man gjort större behandlingar bör man skritta 4 dagar efteråt. men kalle som knappt behandlades något behöver bara skrittas 1-2 dagar.

stolt mamma till kalle är jag :D min fina underbara älskade häst <3

nån av er som behandlat med IR nån gång? vad tyckte ni? :) vad tycker ni om IR och andra behandlingsformer?

bloglovin

Tankar & Åsikter
Postat av: jenny

SV: Nja de är mest kraftfullt ;) dom är ju ganska seg axxelerade och bränner inte på lika mycket som en ridhäst :P

2010-04-01 @ 17:41:28
URL: http://jennylarssonkuskochryttare.blogg.se/
Postat av: Sara - Gotlandsryttaren

sv; Ja ellerhur :) Men den kombinationen va jättemaxad och stod jättesvårt så :P

2010-04-01 @ 17:49:10
URL: http://gotlandsryttaren.blogg.se/
Postat av: Jeanetta

Jag gjorde ir på smettan, fast i Ramkvilla på kliniken. Jättebra! Vad kostade det att göra hos den här tjejen?`För Citrin har tusentals spänningar och låsningar som han skulle behöva bli av med!

2010-04-01 @ 18:16:30
URL: http://jeanetta.blogg.se/
Postat av: Linnea Granström- Ungmamma & Ryttare

Tusentack :)

2010-04-01 @ 18:24:48
URL: http://linneagranstrom.blogg.se/
Postat av: Anna

Vad skönt att allt var okej med honom! =)Trir sådana benskydd är rätt lätta att hitta på många ställen, och i många olika prisklasser!

2010-04-01 @ 18:59:33
URL: http://ariette.blogg.se/
Postat av: Lovisa :)

sv; Hon är allt annat än ponny IRL haha XD Hon är ganska stor och stort huvud!Jag lägger nog upp designen när en kompis kommit hem så att hon kan fixa det.. Jag kan inte göra det så bra som jag vill själv nämligen :P

2010-04-01 @ 19:16:03
URL: http://puissance.blogg.se/
Postat av: Maja

Sv; Hon är egentligen inte sååå stor, 1.70, men hon kändes inte så stor när jag provred henne. Det var lite därför vi köpte henne öht, en stor häst som ite var så stor. Sedan dess har hon gått upp 200kg i bara muskelmassa. Jag tror hon ska vara en sådan här bastant dam egentligen, haha!Jag har köpte en egen infraröd-lampa-terapi-grej till min häst! Hon äääälskar den! :)

2010-04-01 @ 19:21:42
URL: http://jagblirsnartvansinnig.blogg.se/
Postat av: linnea

åh vad skönt att höra :) det låter ju som en dunderkur det där!

2010-04-01 @ 19:34:05
URL: http://willspirit.blogg.se/
Postat av: jennifer

sv; ja, superkul! visst är hon :D

2010-04-01 @ 19:46:17
URL: http://jenniferbergstrom.blogg.se/
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m.

så kan det gå ;P själv så brukar jag få cancer i alla möjliga kroppsdelar ;P haha.tror många har gått på det skämtet faktiskt, det är ju ändå rätt logiskt.. varför ska det vara skillnad för ponnyer & stora hästar? man borde egentligen införa något liknande, men kanske att man mäter manken som vanligt & gör om klasserna på något sätt :Pskönt att han var okej överallt, med tanke på ålder osv :)

2010-04-01 @ 20:04:07
URL: http://linneabrandt.blogspot.com
Postat av: karin lindh-dressyrryttare

sv: Det är första omgången av Div1 ponnydressyr för Örebro/ Värmland och Dalarnas län. Så jag kommer starta La1 och lagtävlansprogrammet 2003 :)

2010-04-01 @ 21:16:30
URL: http://lillkarin.blogg.se/
Postat av: N

Sv: Haha, jaa ;)

Blackie älskar det, har blivit asstark nu oxå när han har upptäckt sina muskler ;D

Men galoppombyterna är ja skitnöjd me, han tkr dt är lite jobbigt å går emot hand men han gör dt. Fast dt är lättare att bara byta fram tkr han :)

2010-04-01 @ 21:20:07
URL: http://blackijacki.blogg.se/
Postat av: Anna

Ska inte svära på det, men finns det inte på My Horse? Eller hon kanske bara har svarta också...

2010-04-01 @ 21:34:43
URL: http://ariette.blogg.se/
Postat av: jennifer

sv; haha ja, det kändes allt bra sen när hon gick så fint :D

jag ska rida henne till på söndag :)

2010-04-01 @ 21:42:38
URL: http://jenniferbergstrom.blogg.se/
Postat av: Maja

Sv; Ja, de är så roliga de här hästarna, haha!

Jag köpte min infraröda lampa begagnad på blocket av en människo-massör som skulle 'uppgradera' sin utrustning.

Jag förstår mig inte riktigt på¨hur den fungerar. Har provat den på mig själv och visst är det skönt... Men min häst fullkomligt ÄLSKAR den :) Hon står och suckar, frustar, sträcker på de muskler jag använder den på och börjar tugga när vi hittar en spänning.

Jag tror jag hav under 500-lappen för den i alla fall!

2010-04-01 @ 21:44:22
URL: http://jagblirsnartvansinnig.blogg.se/
Postat av: jennifer

sv; jag ska ta kort på dom imorn :) hann inte idag ;p

2010-04-01 @ 21:50:15
URL: http://jenniferbergstrom.blogg.se/
Postat av: Maria

haha det är inte hans vanliga hage!!! men alla andra hästar var ju inne och jag skulle bara mocka och göra höpåsar så han fick bara komma ut i solen en stund extra:)

2010-04-01 @ 21:52:41
URL: http://dressyrbloggaren.blogg.se/
Postat av: Emelie Nordström

sv; ja det ska jag verkligen göra, men jag hade velat ha så många fler år med henne! :(

2010-04-01 @ 22:07:36
URL: http://emeelien.blogg.se/
Postat av: linnea

klart man blir! det ska man vara. och lättad! :)

2010-04-01 @ 22:23:48
URL: http://willspirit.blogg.se/
Postat av: Linnea - En ryttares vardag

Va roligt att han var så fin!! :D de är alltid roligt att höra att man gör ett bra jobb med hästarna ;)Jag har själv aldrig provat att behandla med IR, men vi åker till en equiteraput (stavas? ;p). jag tycker de är viktigt att kolla igenom hästen då o då så att den inte har några låsningar m.m. :)

2010-04-02 @ 09:36:58
URL: http://equipage.blogg.se/
Postat av: Karoline

Fasiken vad skönt att han var så fin :)

Du har all anledning till att vara stolt, han är kanon fin!!!

2010-04-02 @ 14:50:25
URL: http://karoline.eak.nu

Har du något att säga om inlägget?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Skriv din mailadress, det är bara jag som ser! (publiceras ej)

Har du någon blogg eller hemsida?

Vad hade du att säga?

bloglovin
Trackback
RSS 2.0