dagens tema: STAMTAVLA, VIKTIG ELLER INTE?

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

:))


mitt tema idag handlar om huruvida hästens stam är viktig eller inte... :) för vissa betyder ju stammen ALLT. för mig har stammen till viss del betydelse, men jag ser ändå till INDIVIDEN!


min kalleman :)

det kan finnas hästar med kanonstam, verkligen perfekta hästar i alla led, men ändå blir det ingenting av hästen... samtidigt kan det finnas hästar med icke godkänd eller okänd stam som kan prestera minst lika bra som hästarna med bra stam!

visst, en bra stam ger ofta bättre förutsättningar att få en bra häst, det ska jag inte säga något om... men det FINNS hopp även om inte stammen är perfekt!

när jag och kalle är ute på tävlingar så kommer det alltid fram någon varje tävling och säger ungefär att jag har en trevlig häst och frågar vad det är för stam på kalle. när jag då börjar med att säga att kalles pappa inte är godkänd, så vill folk inte prata mer!


kalles pappa ecoloog

innan tänkte jag mycket som så, att de tycker helt plötsligt inte att kalle är trevlig längre, för han har inte godkänd stam! visst, det kan också vara så att det inte blir intressant att fråga mer då de troligen inte har koll på de icke godkända hingstarna... men ändå, NÅGOT mer kan man ju säga istället för att bara bli tyst och titta bort :P


kalles farfar voltaire

kalles pappa är inte godkänd, i alla fall inte i aveln i Sverige. dock kanske han är godkänd i holland, det vet jag inte. enligt blup.se är kalle den enda avkomman. det behöver ju inte innebära att han är den enda avkomman helt och hållet, det betyder bara att han är enda avkomman registrerad i asvh.

men jag tycker inte kalle är mindre bra för det!! för kalles pappa var (är?) ingen dålig häst. han tävlades i svår hoppning med eric van der vleuten, så en hel del kapacitet finns i kalles pappa ändå! :)


eric van der vleuten

jag anser att ; hästen behöver inte ha godkänd stam för att prestera!

vad tycker ni? är stamtavlan viktigast? :)
bryr ni er om stammen när ni kollar hästar?
(jag kollar givetvis stammen om den står med, men skulle jag hitta en kanonhäst med okänd stam skulle jag inte backa på grund av det!)

och när det gäller valacker så kan man ändå inte utnyttja stammen, ett sto med bra stam kan man ju i alla fall ta föl på :)
bloglovin

Tankar & Åsikter
Postat av: Matilda

Sv; det ligger i spanien

2010-10-28 @ 16:16:56
URL: http://qtiilda.blogg.se/
Postat av: Josäfin :>

Jag tycker att sådant där är rätt löjligt, jag menar att självklart får den bättre förutsättningar för att hoppa med en bra hoppstam, men mycket påvärkas ju av individen och hur den tränas och behandlas. Min häst vet vi ingenting om, han är en importerad korsning, men han är ju bäst ändå :)

2010-10-28 @ 16:39:10
URL: http://jossanamigo.blogg.se/
Postat av: Jeanetta

Haha, vi hade ju den här diskussionen, men det spelar ingen roll vad citrin har för stam när han dessutom är fel ras :P

2010-10-28 @ 18:01:10
URL: http://jeanetta.blogg.se/
Postat av: johanna

sv: hon har både åsnor o en mula ;D med åsnorna rider o kör hon. ch mulan är nog snart 1 år ! så han e ju inte riden eller körd ;D men han kommer nog bli lite mer "ridhäst" åt henne. då hennes barn rider åsnorna ;D

2010-10-28 @ 18:21:23
URL: http://miioominmiioo.blogg.se/
Postat av: Linnea - Hästar, Foto, Vardag m.m.

ah ska bli roligt & titta på den om det blir något! den är efter samma pappa som curage & ella (hoppstam), så kan ju säga nästan innan ha sett den att det är en fin häst :P sen står den på en större, skitfin anläggning med ridhus & allt!jo, vi har visserligen en paddock där vi får rida.. men det tar 25min att rida dit, den är skitliten & underlaget är lera/gräs.. jättehalt & riktigt kasst, man kan inte jobba hästen ordentligt där heller..

2010-10-28 @ 18:46:35
URL: http://linneabrandt.blogspot.com
Postat av: Emelie - TÄVLA OM GBG HORSE SHOW BILJETTER!

Jag bryr mig faktiskt inte ett dugg om stammen på hästar, det kan vara intressant och se men inget jag går efter. När jag t ex köpte Chanel visste jag inte hennes stam innan jag fick passet haha! Nu har hon fin stam (Levantos - Kaliber), men det gör ingen skillnad för mig =)

2010-10-28 @ 18:47:33
URL: http://semlur.blogg.se/
Postat av: Anonym

SV: jo de är klart :p

Men de va ett tag sen nu..

den NS hade ju inte alla 2hovar i marken när man red så de va mäst i slutet av sommaren ja gjode de någon gång! Och sen Araben har jag ju inte ridit så länge och när jag har ridit har de arit antingen träning eller långa turer i skogen eller på galoppbanan, så de har liksom inte blivit av :/

2010-10-28 @ 18:55:04
Postat av: Elin

Oj glömde skriva att de va från mig :)

Den kommentaren med NS och Araben barbacka

2010-10-28 @ 18:55:52
URL: http://elinlagervall.blogg.se/
Postat av: Helena

Brukar undvika hästar där man har hört att pappan lämnar dumma avkommor, vill helst inte ha en elak häst ;)

2010-10-28 @ 19:11:52
URL: http://travgalen.se
Postat av: jessica

fin blogg du har!! :)

2010-10-28 @ 19:31:20
URL: http://jessicajosefsson.blogg.se/
Postat av: Helena

Svar: Jo, det kommer förhoppningsvis mer sång så småningom :)

Jo, hittade ett från förra showen men då slutade de filma innan jag skulle köra :( men man ser ju banan iaf :)

2010-10-28 @ 19:35:32
URL: http://travgalen.se
Postat av: N

sv: hihi, tyvärr ställde vi in den idag för att min klubb ska ha fälttävlanskurs för oss som tävlar då smed programridning och sånt så vi kommer att åka på det istället. syn, men ändå kul :D

2010-10-28 @ 21:03:00
URL: http://blackijacki.blogg.se/
Postat av: Tove

Jag tycker att stammen inte spelar särskilt stor roll men många tycker det är väldigt viktigt. Samtidigt kan man inte alltid tro att bara för att en häst har en mamma som hoppar högt kanske inte den hästen klarar det.SV: Jag reser ju bort i två veckor så det blir två veckors lov för min del :P

2010-10-28 @ 21:25:55
URL: http://londoninmyheart.blogg.se/
Postat av: Fia

Klart att det är kul att veta om stammen, har hyfsad koll på Nöts, men det är ju absolut inte viktigast och det är inte det första jag skulle fråga om jag träffade på en häst..sv: Tack :) Ja med min och Melas Nikon D60, finns tyvärr inte att köpa längre men superbra och prisvärd första-systemkamera :)

2010-10-28 @ 21:42:35
URL: http://fiasandstrom.blogg.se/
Postat av: Mela

Ja självklart, sätter mig inte på en häst som inte har en pappa som MINST vunnit VM! :P :P xDNej, jag skämtade. Tycker stam och släktforskning är roligt, men bryr mig inte ett dugg. Vannes har okänd stam och han är precis lika fin (Minst) som Altea med många kända namn i stamtavlan (Irco Marco bl a :P). Men det skulle varit roligt att veta hans föräldrar och kanske kunna leta upp ev. syskon, tidigare ägare m.m. Tyvärr är det lite svårt med en ponny importerad "utan papper".Så visst är inte stammen helt onödig (Kan inte hitta bättre ord), men orelevant i fråga om hur bra hästen är.

2010-10-28 @ 22:39:01
URL: http://melasandstrom.blogg.se/
Postat av: Emma

Jag tycker inte det spelar så stor roll vad hästen har för stam. eftersom jag har ett sto, och hon har mycket fina föräldrar, Och hon är fin, så vi kommer nog ta föl på henne om några år :)

Men jag bryr mej egentligen inte vad hästen har för stam :)

2010-10-28 @ 23:33:01
URL: http://twiiiist.blogg.se/
Postat av: Erika

Jag tycker inte stamtavlan är viktigast.

Jag tycker personligheten osv hos hästen är viktigast.

Man ska trivas ihop med sin häst och en häst med okänd stam m.m. kan bli riktigt bra.

Även en med bra stam.Jag trodde inte Raski skulle vara så duktig inom hoppning, som de visa sig på löshoppningen.

Nu är hon inte löshoppad sen i maj i år.

Pgn av att vi inte fått staket runt paddocken.Men när hon löshoppades tyckte hon både de var väldigt kul.

Samtidigt hoppa hon 80 cm.

Utan några problem, hon var jätte duktig. :)

Och hon är ändå en rätt ovanlig ras, som inte många känner till.Passar mig perfekt. :)

2010-10-29 @ 10:27:00
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/
Postat av: Catrin Egerfors - Mitt liv som tävlingsryttare!

Moses är okänd, så jag skiter fullständigt i stammen, hade inte kunnat hitta en bättre häst! :D

2010-10-29 @ 11:10:26
URL: http://cathie.se
Postat av: jenny

det är klart att stammen kan vara viktig, och det är ju ganska kul att kolla på stammen när man kikar på hästar, men att döma ut en fin häst för att pappan inte är godkänd som folk gör med kalle, det är ju bara dumt!

jag tycker att det är individen som är viktigast, det är ju inte hästens farfar och morfar man hanterar varje dag :)

2010-10-29 @ 11:44:30
URL: http://jav.blogg.se/
Postat av: sussi

näe.. inte alla.. "bara" månd, onsd, torsd =)

tack för mysig runda gillas å görs gärna om =)

om stammen är viktig beror ju på.. letar du en viss typ av häst kan man ju kolla avkommor i olika åldrar efter en viss hingst stofamilj å se vilken sorts avkommor de ger men det finns ju aldrig nån garanti :P

2010-10-29 @ 13:36:27
URL: http://siouxzie.blogg.se/
Postat av: jenny

Tycker att individen är viktigast och inte stammen. Jag skulle nog dock passa mig för att avla på ett sto som inte hade godkänd stam eller som jag inte visste något om!

2010-10-31 @ 00:25:17
URL: http://jennylarssonkuskochryttare.blogg.se/

Har du något att säga om inlägget?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Skriv din mailadress, det är bara jag som ser! (publiceras ej)

Har du någon blogg eller hemsida?

Vad hade du att säga?

bloglovin
Trackback
RSS 2.0