dagens tema: SADLAR!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

passande nog så ompublicerar jag ett inlägg om sadlar... dock ändrat lite i det med :) men känns också ganska aktuellt då jag är i sadeldjungeln igen hihi!

sadeldiskussioner är jag så otroligt trött på egentligen, då jag ALDRIG verkar hitta en sadel som passar kalle, nu har jag ju eventuellt hittat en men så klart är den istället för dyr för min smak egentligen.. hittade också en som jag köpte förra våren som låg kanon på kalle. men den växte han ur på ett halvår ungefär, typiskt!

men en passande sadel är så otroligt viktigt! både för hästens skull så den inte får tryckskador eller andra skador men även för dig som ryttare, så inte din sits förstörs!

en sadel ska passa både dig och din häst, superviktigt! modell väljer man ju utifrån vad man är ute efter, det vill säga: rider du enbart dressyr är ju en dressyrsadel att föredra, hoppar du mest och rider markarbete kan ju hoppsadeln vara ett bättre alternativ. och känner du att du vill ha bägge delar men inte har råd att köpa 2 sadlar kan en allround-sadel vara ett alternativ!


när du provar lägga på sadeln, så spänn också sadelgjorden. då ser du hur sadeln hamnar! viktigast är dock att rida i sadeln!

när du provar ut en sadel är det viktigt att du tar hjälp av någon kunnig, om du inte känner att du har tillräckligt kött på benen själv. det bästa är ju en sadelutprovare men annars kan du ta hjälp av din tränare eller någon annan kunnig person. prova i första hand sadeln utan padd!

det kan vara svårt att veta vilka märken som är bra och vilka som är dåliga. man kan fynda billiga sadlar (begagnade men i fin kvalitet) men var noga när du köper begagnad sadel. jag vet de som försökt sälja sadlar med knäckta bommar, vilket inte syns utanpå.

en sadel jag dock aldrig skulle köpa är en viss sadel. dels för att en sadel i den prisklassen inte KAN vara så bra, enligt mig. och dels så är den stoppad med... skräp :P men enligt tillverkaren skulle den ju vara stoppad med ull. vill du läsa mer om detta och även se bilder; kolla här

det bästa för att veta vilken bomstorlek du ska ha är att mäta! använd dig av till exempel ståltråd eller något annat böjbart. forma detta intill hästens manke bakom bogbladet där bomjärnet ska ligga. rita sedan av vinkeln på ett papper och mät graderna. kolla sedan på sadlar med bomvidd med desa gradtal :) kom ihåg att en bomstorlek NORMAL kan skilja sig mycket mellan olika märken, så använd dig i stället av gradtalet.

sedan är det ju olika om du ska ha en rak eller svängd bom. detta bestäms genom att kolla på hästens ryggform i arbete. en häst som är väldigt svängd när den står uppställd kan ha en rak rygg vid arbete.

kanalen bör vara bred också, MINST 3 cm på den smalaste delen, detta för att den inte ska trycka på ryggraden.


kanalen som bör vara bred :)

och när du ska börja prova: PRÖVA MÅNGA SADLAR! ta inte första bästa då nästa sadel du provar kanske passar dig och hästen ännu bättre!

provrid ordentligt, känn av din häst och hur du själv hamnar i sadeln! kolla så kvaliteten på sadeln är bra. om sadeln är begagnad; kolla så kåporna inte är alldeles för tunnslitna!

något mer ni vill att jag tar upp i dagens tema om sadlar? håller ni med mig eller har ni andra åsikter om något? :)

och kom gärna med tips om annat ni vill läsa om i dagens tema!
bloglovin

Tankar & Åsikter
Postat av: FREJA LINDSKOG - Livet på Lindgården

SVAR: Tack! :D Japp, på typ 1 timme bara... :P

2010-10-16 @ 13:44:05
URL: http://frejalindskog.webblogg.se/

Har du något att säga om inlägget?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Skriv din mailadress, det är bara jag som ser! (publiceras ej)

Har du någon blogg eller hemsida?

Vad hade du att säga?

bloglovin
Trackback
RSS 2.0