intressant :)

intressant studie, men kanske lite slöseri med forskningspengar ;)

artikel från tidningen ridsport

Hästars ätposition inte alltid självklar

Det naturliga för hästar är att äta från marken, eller golvet. Men en engelsk undersökning visar nu att om hästarna själv får välja så växlar de mellan att äta från golvet och från ett hönät.

I Storbritannien är det vanligt att ge hästarna hö i hönät. Brittiska forskare startade en studie där de ville ta reda på vilken ätposition som hästarna själva föredrar.

Tio hästar fick under två veckor äta sitt hö från golvet i boxen, istället för i hönät som de var vana vid. Därefter observerades hästarna under en timme i fyra dagar, när de fick hö både på golvet och i hönät, för att se vilket de föredrar.

Forskarnas resultat visar att hästarna under de första 20 minuterna nästan uteslutande åt från golvet, men att de sedan övergick till att äta från hönätet. I genomsnitt åt de 16 minuter från golvet och 13 minuter från hönätet.

Under tiden som hästarna åt från hönätet tittade de också upp och omkring sig i stallet. Forskarna drar slutsatsen att beteendet beror på att hästarnas sikt blir mindre när de äter från golvet, med täckande boxväggar.

 
bloglovin

Tankar & Åsikter
Postat av: Erika

haha väldigt intressant! :D

2011-01-19 @ 09:00:38
URL: http://ettahnia.blogg.se/

Har du något att säga om inlägget?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Skriv din mailadress, det är bara jag som ser! (publiceras ej)

Har du någon blogg eller hemsida?

Vad hade du att säga?

bloglovin
Trackback
RSS 2.0