ingen kul sjukdom alls!

usch, den här sjukdomen verkar inte vara nått kul alls, och att det viruset nu hittats på svenskt djur är iiiiiinte bra!!

från tidningen ridsports hemsida :

Fruktad hästsjukdom upptäckt hos kastat föl

EVA, ekvin virusarterit, är en hästsjukdom som kan orsaka kastning hos dräktiga ston, och dödsfall hos nyfödda föl. Nu har viruset konstaterats hos ett kastat föl i Skåne.

- Det är mycket sällsynt och oroande, säger Louise Treiberg Berndtsson, virolog vid Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA), i ett pressmeddelande.
Ett sto fick missfall och kastade sitt föl i april i år, och under samma vecka dog flera nyfödda föl på samma gård. SVA misstänker nu att även dessa dödsfall orsakades av viruset.

- De små artärerna i organen blöder och fölen får svår lunginflammation och tarminflammation, berättar Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA.
Vuxna hästar klarar sig ofta utan symptom, eller så kan de få övergående feber, svullnader runt ben, mage, ögon och/eller näsflöde. Hästar kan smitta andra hästar under den tid de har symptom, men sjukdomen kan inte drabba människor.
- Det obehagliga med virusarterit för vuxna hästar är att hingstar kan bli kroniska smittbärare, och överföra virus i sperma i samband med betäckning, i vissa fall under resten av livet, säger Gittan Gröndahl.

I det aktuella fallet kan dock smittan inte kommit från fölungarnas pappa eftersom betäckningen skedde förra sommaren. Tiden mellan smitta och symptom/kastning är mellan 3-14 dagar. En luftvägsinfektion med viruset är troligare smittkälla i detta fall. Det är bara det kastade fölet som i nuläget har konstaterats med sjukdomen.

bloglovin

Tankar & Åsikter
Postat av: linnea

hehe det är nog mest som inte förstår sig på hästar som säger så :P men sjävklart är det ju skillnad, det är ju därför man kastrerar dem :P

2010-05-08 @ 13:41:03
URL: http://willspirit.blogg.se/
Postat av: Lovisa

usch, har hört om det innan, Pussan får absolut INTE komma i närheten av ngt sådant!!:O

2010-05-08 @ 14:25:45
URL: http://puissance.blogg.se/
Postat av: Lovisa

sv; hihi, ja det är roligt =)ja det var hräligt :D Men det var ingen som kunde kommentera, blogg.se är väääldigt dumt ibland!

2010-05-08 @ 14:26:44
URL: http://puissance.blogg.se/
Postat av: Julia

Haha ja det är tidigt. Det är fel att kliva upp halv 4 en lördag morgon, det är ungefär då jag brukar gå och sova i vanliga fall :D haha. :) Men det gick fint idag, imorgon kommer det nog bli tyngre, brukar vara det på söndagarna :)Haha nä han verkar då inte det minsta brydd, han tänker nog att "vad tusan sysslar mamma med, släpp mig, låt mig galoppeeeeeraa" :)

2010-05-08 @ 15:04:28
URL: http://entin.blogg.se/
Postat av: sussi

jo ja håller med om vädret..

men fy vilken fruktansvärd sjukdom.

Om vuxna hästar kan ha den utan symptom så kan den ju få en himla spridning ju .. :(

2010-05-08 @ 15:07:03
URL: http://siouxzie.blogg.se/

Har du något att säga om inlägget?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Skriv din mailadress, det är bara jag som ser! (publiceras ej)

Har du någon blogg eller hemsida?

Vad hade du att säga?

bloglovin
Trackback
RSS 2.0