En liten hälsning från en brygga vid en sj...

dsc00334 (MMS)

En liten hälsning från en brygga vid en sjö.. Jätteskönt väder, fast inte så varmt. Skönt att sitta och njuta av lugnet. Jim fiskar och jag tittar på. Kalle har fått sällskap av pauline ikväll som kollade så han och bella mådde bra. Det tyckte han nog om. Imon hoppas vi på sol så man kan bada! Kalle och jag ska nog hoppa, kunde inte det idag pga ridläger så kalle blev så ledsen.. Vad gör ni ikväll?


ang. frågestunden...

fått in en del frågor nu till frågestunden i lite olika inlägg så jag tänkte ta och svara på frågorna här i veckan, men ni kan fortfarande ställa frågor om ni vill :)

är lite halvkass uppdatering nu, har semester så jag spenderar hela dagarna utomhus i stort sett med sol & bad! nu ska vi iväg och fiska lite. eller ja, jag ska titta på! :D

puss på er!

svar på tal!

fick en lite rolig kommentar gällande inlägget om hur mycket kalle betyder för mig!! :P kommentaren gällde att jag inte fick glömma bort min pojkvän!! :D

och nej, jag glömmer inte bort min pojkvän. inlägget gällde att kalle är den enda HÄSTEN för mig, och vad jag vet så är inte min pojkvän en häst ;) jag skulle verkligen kunna skriva om hur mycket min pojkvän också betyder för mig, men de flesta som läser min blogg läser den för att den handlar om hästar. så skulle jag börja med massa inlägg om min pojkvän hade nog många slutat läsa :) min pojkvän är min pojkvän och min häst är min häst! de betyder mycket för mig båda två och har varsin plats i mitt hjärta, på olika sätt.

men så ni vet, jag älskar BÅDA mina pojkar och jag glömmer inte bort någon av dom :D




vi två :)


tillägnat dig...

... min fina fina kaloescha!

du är den enda för mig, och skulle aldrig vilja byta ut dig! för mig är du perfekt, och jag älskar dig!




det är du & jag, för alltid, och tillsammans är vi oslagbara :)

Sjukt sjukt varmt idag! 30 grader o sol.. ...

dsc00330 (MMS)

Sjukt sjukt varmt idag! 30 grader o sol.. Plockade precis in kalle så han får vila en stund. Den nya huvan verkar inte ge honom irriterade ögon än iaf, skönt. Nu ska jag och jim fiska lite. Vad gör ni i värmen?


dagens ridpass!

det här med att hästarna blir dästa och sega på sommaren när de går på bete, stämmer inte in på kalle i alla fall! :P han var hel-taggad idag!

vi red ett pass på stora utebanan. solen stekte på rätt bra ikväll med men det fläktade lite i alla fall. fokus idag låg på att rida igenom honom och känna att våra "säkra kort" var säkra :P

i uppvärmningen var han något stel i början men jag red mycket svängar och böjar och red honom felställd tills han lossnade.

galoppen var riktigt fin idag, jättehärligt! jobbade i galoppen vårt säkra kort 1: den förvända galoppen. och den var precis lika säker som innan, jättekul! :)

i travarbetet jobbade vi med skolorna, mycket skänkelvikningar längs diagonalen och även lite slutor på samma sätt. och de satt riktigt bra de med, så skönt att vi har våra säkra kort så vi kan lägga dom åt sidan och jobba på andra, svårare saker! :)

kalle skötte sig utmärkt och gick riktigt bra! hade inte ens sporrar på som jag kan behöva för att få de perfekta skolorna så jag kan ge finare hjälper :)



FINASTE KALLEMAN <3 (bilden från vår förra dressyrträning)

Grillen är tänd, dags för lite mat! Grilla...

dsc00327 (MMS)

Grillen är tänd, dags för lite mat! Grillat är det bästa.. Varit och solat o badat idag. Och sen ska jag ut och rida ikväll när det är lite svalare.. Hur mår ni idag?


ni har ju missat min frågestund!!!

kom igen nu, ni har glömt ställa frågor i min frågestund, liiite fler frågor vill jag ha att besvara :D



så in med era frågor nu, om vad som helst :)

barbackatur & ullaredstripp!

puuuh, vilken dag! har ju varit på gekås typ hela dagen idag. vi åkte hemifrån vid 07. innan dess var jag i stallet ju. och så var vi hemma typ 16:30. tröööött!

blev inte så många fynd i hästväg, men det jag fick med mig hem var:

svansskydd till transporten:


flughuva med riktigt tunnt fint nät över ögonen:


ridtröja, ganska så fin tyckte jag :)


väl hemma så körde jag ut till finaste kallebus, och han var glad att få komma in och pausa från solen ett tag! jag bestämde mig för en tur i skogen barbacka, i bara shorts och linne! tänkte att kalle skulle vara däst och seg av att ha varit ute i solen men icke då! han bockade och galopperade och studsade i början haha! men sen så gick det finemang! vi kunde trava i ett fint tempo och han gick i form hela tiden. och så fort jag ptroade så saktade han ner <3 vi tog till och med en lugn galopp över en äng, och innan hade jag inte ens vågat drömma om att kunna göra det barbacka på kalle <3

kalle, du är min hjärtevän <3

Älskade älskade kaloescha! <3 idag var jag...

dsc00309 (MMS)

Älskade älskade kaloescha! <3 idag var jag ute i stallet kl 6 och bytte hage. Hästarna stod på sin vanliga plätt o vilade. Kalle tittade glatt på mig när jag visslade, bella tittade åt fel håll haha. Sen kom kalle springande i full fart till mig, älskade kalle! Och när han var nära så gnäggade han så dovt som han alltid gör.. Sötkalle! Nu är vi på väg till ullared!


Förlåt för dålig uppdatering under helgen!...

dsc00313 (MMS)

Förlåt för dålig uppdatering under helgen! Nu är vi på väg hem, ska upp kl 06 imon o först ta ner kalle och bella från sommarhagen och sen bär det av till ullared, ska bli sjukt kul! Men innebär ju också dålig uppdatering imon med..


Vill önska er alla mina läsare, nya som ga...

dsc00322 (MMS)

Vill önska er alla mina läsare, nya som gamla en himla bra midsommar! Puss på er!


videoklipp från igår!

här kommer en liten snutt från när jag red biggan igår, börjar verkligen lära känna henne nu, så känns bra :) vi jobbade inget direkt, bara lullade runt och så skulle hon va avslappnad :)




och förresten, GLAD MIDSOMMAR på er! kommer bli dåligt uppdaterat nu, kanske nån mobilblogg bara.

bildbomb på kalle från idag!

idag hoppade jag med kallebusen på stora utebanan! hade först tänkt göra som en annan bloggare och filma under tiden jag hoppade men jag la ganska snabbt ner den planen för kalle var waaaay too laddad :D

småhoppade lite bara, ett kryss och ett räcke och en oxer! oxern gick jättebra, känns helt tryggt att hoppa oxer nu från bådas sida, så svackan från i höstas verkar vara helt löst nu! :) var iofs bara upp till 70cm men ändå :)

här kommer lite bilder på kallebusen från idag efter vi hade hoppat färdigt, svettig och fin! och sen också bilder från när vi släppte upp kalle och bella till sommarhagen ikväll, första natten de går där i natt, de har ju gått ute dygnet runt i 1,5 månad ungefär men nattetid i vinterhagen! så detta är premiärnatten :) får se hur trötta de är imorgon ;)



och såhär tjock är kalle än så länge :) fina kallebus!


Ett styck biggan motionerad o nu är det ka...

dsc00314 (MMS)

Ett styck biggan motionerad o nu är det kalles tur! Vi ska bort och hoppa lite smått! Riktigt varmt...


bada med kalle i sommar wehoo!

idag, eller om det var igår, fick jag veta att man KAN bada med hästarna i närheten. weeei, jag är så glad, har alltid velat göra det, aldrig badat med häst :) för att bada i vattenpölar med shetlandsponnyn lessy tycker jag inte räknas som bad :P

så denna badplats ska jag allt leta upp, har fått en liten förklaring men jag hittar inte sååå bra i skogarna ännu, men det kommer väl :)

inatt ska kalle och bella sova sin första natt i sommarhagen för i år, nu har de ju sovit i vinterhagen nattetid! så ska släppa upp dom där ikväll efter att jag ridit kalle och biggan. myyysigt för dom :)

så, vad gör ni idag? och åker ni iväg över midsommar? vi ska fira med vänner med grill, bad och vattenlekar och sånt där mysigt!

ett sorgligt slut!

usch så trist, att det ska gå såhär! personen i fråga ville säkert väl men det är inte lätt utan kunskaper!

Misskötta hästar fick avlivas

När hästarnas ägare avled fick en person utan hästkunskap ta hand om dem. Hästarna fick för lite mat och dålig hovvård, och när inspektörer besökte stallet fick hästarna avlivas.

De tre hästarna var väldigt magra med dåligt skötta hovar när de hittades på gården i Hofors. Inspektörerna ansåg att avlivning var det enda alternativet, då de inte kunde transporteras från platsen, skriver Arbetarbladet.
Länsstyrelsen hade även synpunkter på stallet, som inte uppfyllde djurskyddslagens regler.

artikeln kommer från tidningen ridsports hemsida


dagens ridpass!

idag hade jag bára kalle att rida, oleg ska ta itu med biggan idag :)

efter att alla hästarna fått frukost och kommit ut i hagarna så hämtade jag in kallebusen. tänkte först ha hoppat men tänkte sen att jag kunde passa på att rida i skogen för imorgon ska jag ut på kvällen och då är alla mygg heeeemska!

var faktiskt mysigt att vara ute på tur idag, bara jag och kalle. man kunde ta allt i sin egen takt och hur man ville, och kunde sitta och tänka på allt möjligt och prata med kalle :)


en av mina absoluta favoritbilder på kalleman. bilden är från sommaren 2008. och det är sån lycka i bilden! amigo och kalle busar i sommarhagen...

vi var iväg ungefär 1 timme. provade en väg som vi aldrig ridit på för att se vart den ledde. och den ledde ingenstans. så nu vet vi det :) kalle var pigg och glad! blev mycket trav! när vi var på motionsspåret så tog vi låååånga galopper, och det var så himla underbart! kalle skötte sig perfekt.

det var mysigt att få lite kvalitetstid bara kalle och jag <3


(glöm inte bort att ställa frågor i frågestunden, klicka HÄR för att komma dit!)

Morgonstund i solen! O kalle äter frukost!...

dsc00310 (MMS)

Morgonstund i solen! O kalle äter frukost! Så småningom ska vi ut på en runda i skogen, mysigt.. Bäst o passa på innan det blir för varmt! Redan 17 grader i skuggan..


dagens tema: PINSAMMA HÄNDELSER MED HÄST, DEL 5!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

då kör vi vidare på ännu en pinsam händelse... denna inträffade när jag var ungefär 14-15 år och under tiden jag hade min lilla islänning tvistur!

lilla tvistur :)


jag och en kompis som heter fanny var ute och red i skogen, jag på min islänning och hon på sitt gotlandsruss. plötsligt kom vi på att vi skulle bada med hästarna. badplatsen som ligger i närheten av där vi red är totalt förbjuden för hästar, året runt, dygnet runt. men vi tänkte att vi skulle försöka ändå, det var ju ändå inte full badsäsong, det var i maj månad.

sagt och gjort, vi red ner till badplatsen, försiktigt och för att undvika att träffa på några. det går en motionsslinga längs med badplatsen med mååååånga motionärer (som också är strängt förbjuden att rida på) men vi lyckades tajma in så vi inte träffade på någon.

väl nere på stranden så skulle vi ju då ner i vattnet. min kompis gick först med sitt russ men han ville verkligen inte ner i vattnet. han backade och hoppade och studsade, och hon skänklade och försökte mana på honom ner i vattnet. vi försökte och försökte i ungefär 20 minuter och till slut så var det lilla russet så uppstressat att han BAJSADE på stranden.

givetvis fick vi ju panik då i och med att det var STRÄNGT förbjudet att rida där, så vi satte av hemåt i full galopp. vi hade dock inte lika mycket tur med att inte stöta på folk denna gången så vi fick styra rakt ut i skogen och gömma oss bland granarna när några motionärer passerade.

när hästarna var inställda i stallen igen så tog vi varsin grep och cyklade ner till badplatsen. och så fick vi helt enkelt mocka bort högen fort som attan och kasta in den i skogen! lyckligtvis så stötte vi inte på någon medans vi mockade bort, men vi träffade på en del när vi cyklade tillbaka med våra grepar, och de måste verkligen ha undrat vad vi höll på med :)


dagens ridpass x 2!

2 hästar att rida idag med, hade morgonen i stallet också :) så hela förmiddagen och morgon spenderades därute...

när hästarna var matade och sånt så plockade jag in kalle för ett ridpass. hade planerat lite lösgörande dressyr med honom på utebanan! och så blev det också.

vi höll till på stora utebanan. det stod massa hinderstöd överallt där sedan den regionala hoppningen i lördags så vi passade på att utnyttja dom. mitt mål med passet var att få honom mjuk och fin i sidorna och följsam och lätt för hjälperna. så under framjoggningen så jobbade vi mycket svängar för att få kalle att lyssna och runda sig i innersidan. vi red lite kors och tvärs mellan dessa hinderstöd. fanns även 2 "brunnar" som stått som dekoration vid ett hinder som vi red emellan. kalle spände sig lite i början men han kastade sig inte och backade inte heller, så duktig grabb jag har!

galoppen jobbades också med hjälp av hinderstöden. vi red kors och tvärs, rättvänd och förvänd. sedan gjorde vi ett par enkla byten mellan hinderstöden, för att sedan göra det lite mer avancerat och göra riktiga byten emellan. kalle blev superpigg och brallig när vi började byta och till slut så bytte han själv utan att jag ens la an skänkeln :P men det blev rena byten varje gång, åt båda hållen! ena bytet blev dessutom inte stort överhuvud taget. jag är såååå stolt över min grabb!

travade sedan ännu mer kors och tvärs mellan hinderstöden. gjorde halt ett par gånger emellan också och sedan igång i trav. kalle var supermjuk och superhärlig energi! fick fram gunget i traven jättebra!

älskar såna här pass där allt klaffar. och jag älskar min finaste finaste kalleman <3


såhär såg alltså ridbanan ut... med "brunnarna" vi red mellan o alla hinderstöd :)

efter kalle så var det biggans tur. för hennes del stod tömkörning på schemat. eftersom de ännu inte hade satt dit mellanväggen mellan ridhusen så valde jag att vara utomhus. kändes som det skulle bli liiiite stort att tömköra i ett så stort ridhus annars :P

biggan skötte sig himla fint faktiskt, jobbade på bra direkt. jag brukar ju aldrig tömma med inspänning annars men på biggan behövs det för att hon ska jobba i en låg form och slappna av. jobbade mycket på volt och använde mycket röst för att få henne att sakta ner traven och trava på lite.

det var väldigt varmt när jag tömkörde henne så valde att inte köra FÖR hårt med henne, så när hon slappnade av fint och jobbade bra i formen så fick det räcka.

imorgon rider min hopptränare oleg biggan och jag kan lägga ALL fokus på kallebus!

Dags för kalle att bli riden! Halvsover i ...

dsc00299 (MMS)

Dags för kalle att bli riden! Halvsover i gången... Haha! Sen är det biggans tur efter det, tror jag ska tömköra henne lite.. Har ni fint väder? Vi har lite blåsigt o småsoligt!


dagens ridpass x 2!

nu har jag 2 hästar att motionera igen. först och främst kalle då förstås. och så har jag också biggan, 6-årigt halvblodssto. roligt roligt!

började med en tur med kalle i morse. han var lugn och lite trött när jag tog in honom och jag tänkte att han kanske mådde gott av att vila 2 dagar... men när jag väl kommit upp så var han inte alls trött längre. han var helt sjövild :D han taktade och hoppade och skyggade och studsade. gaaaalen var han rent ut sagt!

eftersom han var så himla taggad fick jag börja trava längs vägen ganska tidigt och jobba honom i en låg form. jobbade också fattningar, galopperade 3-4 språng, avbrott och fatta andra galoppen. kalle lydde fint men han var verkligen pigg! sedan travade vi en lååååång sträcka. och därefter jobbade vi lite galopp igen. när jag skulle byta galopp denna gången så gjorde jag inget enkelt byte utan jag prövade att göra ett riktigt. och kalle bytte rent direkt :)

travade av en lång sträcka och sen skrittade vi hemåt. var lite hopp och studs på tillbakavägen med. jag drar slutsatsen att kalle kan vila en dag men inte två i sträck :P

när kalle var färdig så var det biggans tur. vi tog ett dressyrpass i ridhuset. tänkte bara vara i lilla men väggen mellan stora och lilla var uppfälld sedan tävlingen i helgen så det var ett megaridhus. men vi höll oss inom det lilla ändå.

med biggan jobbade jag först länge i skritten på att hon skulle söka sig neråt och jobba avslappnat. travade sedan igång med fokus på ett lägre tempo och kontroll. har inte riktigt hittat alla knapparna så blev lite spänt i början. jobbade mycket på volt, minskade och ökade.

galoppen jobbade jag bara fattningar och sedan galopp 3-4 språng och därefter ner till skritt. biggan blev superpigg sedan.

jobbade sedan traven och försökte hitta gunget och avslappningen. efter mycket tänk och jobb och ridande så slappnade hon av fint! :)

biggan i hagen efter passet :)


kalleballe har fått nya dojjor idag med, så nu är han glaaaad :)


Då testar vi mobilblogg igen som inte fun...

dsc00295 (MMS)

Då testar vi mobilblogg igen som inte funkat i helgen... ? Jag är i stallet, kalle halvsover i boxen, han ska snart få nya skor! Har ridit kalle o biggan precis, skriver om det sen. Dragit slutsatsen att kalle blir överpigg av att vila 2 dagar i rad! Hur mår ni idag?


sorgligt...

usch, vad sorgligt :( 

Häst hittad död

En häst som i måndags blev skrämd och med sulky efter sig sprang ut i Indalsälven hittades på lördagen död.

Kusken hann hoppa ur sulkyn innan hästen försvann ner i vattnet. Hästen hittades, med sulkyn fortfarande kvar, nerströms rapporterar polisen i Västernorrlands län.

Häst fastnade i älv - drunknade

En kusk var ute och körde med sin häst vid Indalsälven, när hästen och sulkyn drogs ner i vattnet. Kusken tog sig upp, men hästen försvann i vattnet.

Olyckan inträffade på tisdageftermiddagen i höjd med Knipan. Räddnings-tjänsten kallades till platsen för att försöka hitta den försvunna hästen, och draggade även i älven utan resultat.
Man misstänker att sulkyn har fastnat i något i älven, som drog ner hästen i vattnet, skriver Sundsvalls Tidning.

artiklarna handlar alltså om samma häst och kommer från tidningen ridsports hemsida .


mobilbloggandet ska då alltid strula!

suck säger jag bara... varje gång när det verkligen är "viktigt" att mobilbloggfunktionen ska funka, dvs när man är iväg och inte kan uppdatera vanligt, DÅ ska det strula.. jag hade skrivit om att vi skulle ha frågestund här över helgen (via mobilblogg) men kom det fram? NEJ! istället kom massa konstiga koder och jag blir så himla irriterad... morrrrrr!!!

sååå, NU kör vi på en ny frågestund... de frågor som ställts i påminnelseinlägget kommer också svaras på :)


Ni ställer väl en massa frågor nu va? Hopp...

dsc00291 (MMS)

Ni ställer väl en massa frågor nu va? Hoppas jag har många att svara på efter helgen... Vad har ni för väder? Själv ligger jag ute och solar, så skönt. Ska se om jag vågar mig på ett dopp med snart.


6C206D61008A808E01018805810303F47F83687474...

6C206D61008A808E01018805810303F47F83687474703A2F2F3231372E3137342E36372E3232303A38302F736572766C6574732F6D6D733F6D6573736167652D69643D6D7230424F5076704F303100


BC06266170706C69636174696F6E2F766E642E7761...

BC06266170706C69636174696F6E2F766E642E7761702E6D6D732D6D65737361676500AF84B486C3958C82986D7230424F5076704F303140008D908918802B34363730343536333237322F545950453D504C4D4E00961F2DEA4E75206BC3B672207669204672C3A567657374756E64206920626C6F6767656E21205374C3A46C


2062008A808E01018805810303F47F83687474703A...

2062008A808E01018805810303F47F83687474703A2F2F3231372E3137342E36372E3232303A38302F736572766C6574732F6D6D733F6D6573736167652D69643D6D325159636E434250303100


2106266170706C69636174696F6E2F766E642E7761...

2106266170706C69636174696F6E2F766E642E7761702E6D6D732D6D65737361676500AF84B486C3958C82986D325159636E434250303140008D908918802B34363730343536333237322F545950453D504C4D4E00961F2BEA536B756C6C6520626172612073C3A4676120676F64206E6174742074696C6C20657220616C6C61


dagens ridpass!

i förmiddags blev det en runda i skogen med jeanetta och citrin. trodde kalle skulle vara seg och trött efter gårdagens träning, han låg dessutom och sov strax innan jag hämtade in honom från hagen. men icke!


bella & kalle i hagen i morse... söta!


kalle skrittade på i rask takt och citrin var lite sommartrött så vi fick försöka hålla ett lagom tempo!

i början av rundan skulle vi passera 3 skogshuggare som höll på och gjorde nått precis på grusvägen vi red. och de hade en bil stående där med. tog ett tag innan jag fick förbi kalle, han tyckte det var helkonstigt. de hade ju massa konstiga saker och mojänger och handskar som låg över vägen överallt! :)

vi tog en runda på ungefär 1 timme och en kvart. blev mycket skritt, en del trav och ganska mycket galopp med. i galoppen var kalle sjövild. han bockade uppför en backe och sprang med huvudet i vädret och skulle helt enkelt förbi citrin :P men jag kämpade på så han inte skulle bränna förbi :)

tillbaks i stallet fick han lite mat och så släppte jag upp han och bella i sommarhagen.

imorgon blir det en aktiv förmiddag i stallet. ska rida kalle senast kl.8 och sen rida biggan ca 9:30. måste åka från stallet senast 11. puuuuh! :)

film från dagens träning :)

här kommer en liten filmsnutt från dagens träning. vi jobbade i traven på min blick och i galoppen övade vi mer på bytena!! fokus låg på att få rena byten, vilket vi fick. han byter fortfarande väldigt stort men det ska vi få ordning på med mer träning :)



tycks?

bilder från dagens träning!

ni har ju önskat bilder och filmer från mina träningar. och vet ni, idag får ni både och!!! eller film kanske jag inte hinner lägga upp idag, ska jobba ikväll nämligen.. men isåfall kommer den imorgon!

här kommer i alla fall lite bilder från idag :) tusen tack till sussi som både filmade och fotade !!


dagens ridpass! (träning)

idag har jag och kalle haft dressyrträning. precis som förra gången så var det riiiktigt varmt! tur att vi kunde vara ute i alla fall, blir så dålig luft inne när det är varmt...

vårt fokus idag låg på främst bytena... eftersom vi inte har någon tävling förrän i augusti så tänkte vi att vi kunde lägga fokus på det som vi har att jobba med för att kunna klättra i klasserna.

i uppvärmningen var kalle lagom pigg men han gör inget gratis så fick jobba! min tränare hade en bekant med sig, vet inte riktigt vem det var, men hon sa en sak som faktiskt stämmer!! jag red nämligen lite skolor och de sitter ju så klockrent. mellan skolorna så var det lite sisådär, kalle drog i handen och jaaa... då sa denna kvinnan att "jag latar mig lite". och det stämmer. när det är dags för skolor så ger jag järnet och RIDER. men däremellan så bara åker jag med, skrattar och är nöjd haha :P och beundrar hur sööööt kalle är HAHA!

sen gick vi in på en volt runt min tränare. jag skulle jobba med att hålla kvar honom på den mindre volten, ha honom i en korrekt form och driva på så traven blev bra men inte låta kalle springa iväg. och så låg mycket fokus på min blick. av nån anledning vill jag titta ner åt sidan på skuggan haha. sen tycker jag det är så svårt att lyssna på min tränare när jag inte får titta på henne. jag skulle liksom fortsätta titta framåt men jag är så inlärd på att man ska titta i ögonen på den man pratar med... så det var svårt att gå ifrån den inlärda "regeln".

jobbade sedan galoppen på den volten runt min tränare. fattade rättvänd och förvänd. kände så jag kunde ställa åt "fel" håll i den förvända. gjorde också lite enkla byten. sen skulle vi göra riktiga byten på volten. till vänster fick vi till 2 rena byten, även om de blev lite stora. åt höger hade vi lite mer problem. problemet ligger i att jag förbereder för MYCKET istället för att bara byta! när jag väl bara kände att han var med mig och bara bytte så gick det bra!

jobbade vidare med bytena genom att vända in vid mitten av långsidan och rida rakt över medellinjen och där göra ett byte. jag måste tänka på att kalle ska vara mellan hjälperna och att han lyssnar både bakåt och framåt!!

red sedan öppna längs långsidan... och här måste jag tänka på att sitta ordentligt tillbaka och vara tydlig med mina hjälper. och att jag bestämmer när den avslutas och inte kalle!

avslutade med lite galopparbete längs fyrkantspåret. kalle höll på och brallade för allt och kastade sig flera meter när en som satt och kollade nös :P

kalle jobbade på fint och man märkte att han tyckte det var lite jobbigt, både på grund av värmen och att han går på bete nu. men svettiga blev vi båda två!

han var dock inte det minsta trött sen :P :)

Riktigt varmt och en riktigt lerig kalle! ...

dsc00283 (MMS)

Riktigt varmt och en riktigt lerig kalle! Fin va? Hela han är typ täckt! Så jag har att göra.. Träning kl 15. Kul! Men kommer nog bli rätt svettigt!


äntligen!

äntligen har vi sol och fin, underbart.. 20 grader nu! jag ska cykla ut här runtikring där jag bor och kolla lite... finns massor med hästar som "poppat" upp nu i sommar, gissar att de är här över sommaren bara! :)

sen är det dressyrträning i eftermiddag, troooor till och med att det kanske blir en filmsnutt från den, som ni önskat :)

nu ska jag slänga i mig lite lunch, varit och jobbat nu på förmiddagen, ska jobba ikväll med!

ledsen...

ibland blir jag verkligen ledsen... när oskyldiga alltid ska beskyllas för allting. utan några bevis eller någonting alls som ligger bakom att man anklagar just den... men jag blir så trött, så ledsen, så besviken.

orkar inte ta mer om detta just nu...

kalle, du är finaste hästen! en riktig gentleman, snällare får man leta efter! jag vet, kalle vet. och många andra vet. men tyvärr verkar inte alla ha förstått det. tyvärr så ska kalle göras till syndabock för allt. och det gör mig så himla less.

imorgon ska jag ut och leta!

dagens ridpass!

idag har vi helt okej väder faktiskt. närmare 20 grader, soligt ibland och molnigt ibland. det gillas!

jag och kalle tog ett tömkörningspass på lilla utebanan. kalle kändes i början ganska seg och loj men piggnade snart till! använder ju aldrig spö på honom heller så :)

han höll sig i skinnet också trots att det var mycket liv och rörelse. var ju extra spännande att det satt ungefär 10st på klubbhusets altan och fikade. kalle trodde förstås att de tittade på honom :D

jobbade mycket på volter, serpentiner och längs fyrkantsspåret i traven. kalle var så fin och mjuk och lyhörd!



galoppen jobbade jag bara lätt på volt. krävde inte mycket, ville bara han skulle galoppera igenom kroppen men inte bralla iväg. och han brallade inte en enda gång!!! första gången som det inte hänt vid tömkörning ;)

sedan jobbade jag lite skolor med honom. öppna och sluta längs långsidan och så diagonal skänkelvikning. öppnan och slutan gick superbra, han svarar så fint på det. är så kul! diagonala skänkelvikningen har jag själv svårt att få till när jagh tömmar.. men vi jobbar vidare på det :)

nu är kalle och bella uppe i sommarhagen och mumsar massor!! de var så nöjda så när jag släppte upp dom. lite knepigt idag bara att släppa upp dom. stigen vi går på är nämligen väldigt smal så man får gå vid bogen på kalle och ha bella bakom i långt grimskaft... men kalle är ju alltid superpigg och går väldigt fort! medans bella idag typ släpade benen efter sig nästan, haha! fick dra fram henne ;) så kändes nästan som jag skulle gå av på mitten med en seg bella som drog mig bakåt och en pigg kalle som drog mig framåt :D


ett lyckligt slut!!

Häst räddades ur djupt dike

En häst räddades på måndagseftermiddagen efter att ha fastnat i ett dike och sjunkit ner ända till manken.

Händelsen inträffade när två flickor var ute och red vid en mosse i Od och den ena hästen sjönk ner i ett gammalt torvdike som efter de senaste dagarnas regn var riktigt sumpigt skriver Alingsås Tidning.

– Den var djupt nere i diket, ända upp till manken, berättar räddningschef Klas-Göran Björkdahl för tidningen.

Med en sele runt hästen kunde en dragbil försiktigt få upp den på fast mark igen och allt slutade lyckligt. Varken ryttare eller häst skadades och kort efter att hästen kommit loss börja den beta i närheten av diket.

artikeln kommer från tidningen ridsports hemsida , tur att det gick så bra med hästen :)


flugtäcke eller inte?

usch jag är så himla velig nu... kalle är väldigt besvärad av insekterna. han får typ panik när vi rider i skogen och det är mycket mygg. ultra shield verkar inte bita på det heller...

han har ju dessutom känslig hud så han tål inte så många insektsmedel heller. switch och rb86 är båda medel som han inte tål...

och nu tänker väl alla: men släng på honom ett täcke då! jo det funderar jag på också, men samtidigt är han en RIKTIG drummel. han har ju trasat sönder täcken på de mest konstiga sätt innan, så jag är lite orolig för det. att täcket går sönder är en sak, men jag vill inte att han ska trassla in sig i det när jag inte är där!

sommarbetet ligger lite avsides. visst, vi är där varje dag men ett dygn har många timmar som han kan hinna ställa till med besvär på... :( och i och med att det ligger lite avsides så är det inte så att andra kan se om han trasslat in sig :/ och han kommer ju isåfall få ha det på dygnet runt!

hur hade ni gjort?? tips på ett täcke som sitter bra men som inte kostar en massa? OM han sliter sönder det första natten vill jag inte ha lagt en förmögenhet på det...



täcket på bilden kommer från hööks.

dagens ridpass!

glömde skriva om gårdagens också. men det är kanske inte så intressant ändå :P red dressyr igår i alla fall på stora utebanan!

idag blev det mer markarbetesinriktat pass på stora utebanan! tänkte först ha hoppat men när jag kom dit så låg alla hinder på 120-130cm ungefär och jag hade mer tänkt småskutta upp till 70 så det blev inget :P

jobbade mycket med att få honom att jobba bra i formen och ha ett friskt tempo, men utan  att han bara skulle älga iväg. och det funkade riktigt bra. jag behövde bara hålla lätt i tygeln och han jobbade energiskt! även när jag släppte på tygeln och gav lång tygel så jobbade han kvar i formen. kul!

galoppen jobbades mycket i lätt sits. då blev kalle lite väl brallig bara när det kom in en annan häst på banan :P men sen så kunde jag jobba honom lika fint som i traven. vi försökte också få till några byten men det gick inget vidare haha! men de enkla bytena satt riktigt bra i alla fall...

imorgon hade jag tänkt att tömköra :) det gillar kalle massor! :)

Jag har världens sötaste häst! Hihi! Kalle...

dsc00281 (MMS)

Jag har världens sötaste häst! Hihi! Kalle och bella mumsar gräs i sommarhagen. Jag har precis ridit. Riktigt behagligt väder ikväll, vi har 18 grader o vindstilla! Har ni fint väder?


mina pojkar...

... är de allra finaste pojkarna i världen! <3


kalle har inget bordskick!

haha, idag när jag red kalle kom jag på en sak... när jag precis hämtat hem honom och hela första och typ andra året så hade vi "problem" med att han inte tuggade på bettet. han gick stadigt i form men munnen var liksom bara helt still.

nu har vi fått igång munnen på honom och han tuggar fint på bettet. han jobbar ju igenom hela kroppen på ett helt annat sätt nu också! men han har ju inget bordskick!!!! när kalle är extra ambitiös och arbetsvillig och nästan vill för mycket så tuggar han med öppen mun :P haha!

tänkte på det massor idag när vi red ett dressyrpass på stora utebanan... tok-kalle :)


Dags för ett ridpass! Och kalle står redo ...

dsc00279 (MMS)

Dags för ett ridpass! Och kalle står redo i gången... Har honom alltid lös, han står så snällt ändå ! Uppehåll idag och det gillar jag massor!


fyfasen, vilken skräckfärd!!

Hästtrailer började brinna

En dramatisk olycka inträffade strax efter klockan sex på lördagskvällen när en hästtrailer började brinna på länsväg 204.

Personer i dragbilen upptäckte dock vad som hände och hann få ut hästen innan trailern slukades av lågorna. Olyckan inträffade vid infarten till Mullhyttan. Enligt befäl på Nerikes brandkår blev det bara stålkonstruktionen kvar av trailern skriver Nerikes Allehanda.

fyfasen säger jag bara. vilken panik man hade fått!! tur att hästen klarade sig... men hur fasen kunde transporten börja brinna?!?!

artikeln kommer från tidningen ridsports hemsida


kaloescha...

den vackraste stunden i livet var den när du kom <3





(bilder från 2007 när han kom till mig <3 )

bildbomb!

här kommer massa bilder från idag på kallebusen, och någon på bella med! :) och måååste bara berätta hur flitig jag varit idag! först smörjde jag båda sadlarna, sedan alla 3 tränsen. och så smörjde jag sadelgjorden med hopplatta och martingalen. och även lädergrimman och stövlarna. fyyy vad duktig jag är!

och det är inte slut där... jag mockade också ur HELA bädden i kalles box!! brukar göra det på sommaren när han går ute... blev 8 kärror... PUH!

men nuuu kommer bilderna :) tyvärr var ju vädret lite trist men :)



och så måste jag tillägga att mitt ofodrade regntäcke från gekås i ullared är gryyyymt bra!! har regnat massor i natt och typ hela dagen idag och det har inte läckt nånting! kostade 200 kr med ;) det kallar jag ett bra köp!

och så avslutar jag med kalle i boxen, med tömd bädd och nytt spån :) mysigt!


När man väntar så kan man passa på att gör...

dsc00277 (MMS)

När man väntar så kan man passa på att göra nytta! Hästarna går uppe i sommarhagen o vänjer sig vid gräset. Jag har precis smörjt mina 2 sadlar o ska snart ta itu med mina 3 träns. Nyss ösregn, nu lite uppehåll! Vad gör ni?


nån som vet? :)

är det nån av er läsare som har erfarenhet av denna flughuvan? är på jakt efter en ny till kalle eftersom hans ögon blir inflammerade av den andra, för den lägger sig på ögat och skaver... vill ha ett med riktigt fint tunt nät runt ögonen!!



nån som testat? flughuvan kommer från hööks!


skogen invaderad av hästar!



imorgon är det bäst att hålla sig undan från skogarna runt stallet. ja, nästan se upp även på stallplanen! imorgon är nämligen den årliga dackeritten så skogarna invaderas av distansryttare!!! och jag ska INTE göra om misstaget att ge mig ut i skogen imorgon ;)

bilden är från dackeritten förra året!! längsta rundan de rider är 50 km.

förtvivlan...

usch, har detta gjorts av en människa så blir jag verkligen ännu mer förtvivlad och sorgsen än vad jag redan är! för jag förstår inte hur man som människa kan göra så mot ett oskyldigt djur :( 


Häst misshandlad till döds

(uppdaterad) En häst hittades på onsdagen ihjälslagen på norra Jylland i Danmark.

Hästen hade ett stort antal skador. Bland annat hade den fått ett flertal stick i halsen, under käken och i ena örat. Ett bakben var brutet och kraniet krossat, vilka av skadorna som ledde till att hästen dog återstår att utreda skriver ATL. Gärningsmannen är okänd.

Efter en närmare undersökning av stoet utesluts inte att skadorna kan ha uppstått i samband med att en hingst försökt betäcka stoet, det skriver Heste-nettet.

artikeln kommer från tidningen ridsports hemsida . jag "hoppas" att det är en hingst som gjort detta, för jag har svårt att ta att en människa kan vara så grym, känslokall och hjärtlös...


bevis på hur duktig jag varit!!

tänkte lägga in bilder på hur fint det blev efter min storstädning i stallskåpen :) har tyvärr inga före-bilder, men kan ju säga att ena skåpet fick man stänga fort för annars hade allt ramlat ut haha!

skåp 1 (schabrak, täcken osv)



skåp 2 (stall-apotek, grimmor, transportskydd, säkerhetsväst o allt bra-o-ha). o så lite spindelnät :P



tycks? har jag nån ordning? :P

Och som vanligt så regnar det i växjö! Blä...

dsc00276 (MMS)

Och som vanligt så regnar det i växjö! Blä! Regnar det hos er med? Är så trött på det nu.. Kalle o bella har precis varit i sommarhagen i 2 timmar. Nu står de inne o halvsover o torkar.. Ska ge mig ut på en tur med kalle sen, blir en lugn runda.


dagens ridpass!

äntligen hemkommen. vilket trist väder det varit men nu har det blivit uppehåll. skönt!

idag blev det ett dressyrpass i lilla ridhuset. glad att man har ridhus såna här dagar VERKLIGEN! ulrika och biggan var också med där, och mot slutet av passet gjorde vi ett hästbyte. :)

fokus idag låg på att känna på formen, känna så skolorna satt och komma in lite smått på bytena.

kalle kändes i början väldigt stel men så hade han ju också gått ute utan täcke i många timmar i regn innan och bara hunnit torka och bli varm innan det var dags för ridning. men jag jobbade med mycket svängar, mycket tempoväxlingar, bytte varv hela tiden så att han skulle mjukna upp. och det gjorde han!

i galoppen började vi lite smått med att göra enkla byten och de satt fint. övergick sedan till att rida lite i förvänd galopp och försöka byta till rättvänd. första bytet blev rent men stort. andra likaså. tredje fick jag inte igenom så jag gjorde enkelt byte till slut istället. och fjärde blev bra! ska jobba vidare på bytena :)

därefter red jag lite skolor på honom och det är så kul att de sitter så bra, jag behöver liksom inte göra mycket alls. och han gör skänkelvikningarna, öppnorna och slutorna direkt utan problem. härligt!!!



när jag kände mig nöjd så var det dags för mig att sitta upp på biggan. biggan är tvärtemot kalle. hon är liten och nätt och har ett stort steg och liksom som en unghäst. tror hon bara är ungefär 6 år också så. det var verkligen en omställning att sätta sig på henne.

jag red henne inte så länge och ganska kravlöst. travade lite, la lite volter och en galoppfattning. mest koncentrerade jag mig faktiskt på att hitta takten och få en avslappnad trav. det blev gärna spänt och vingligt. men det är nyttigt att rida andra hästar och jag måste ju vänja mig vid henne för jag ska ha hand om henne när ulrika är iväg. tror det kommer kännas lättare nästa gång!

ulrika fick ju prova på kalle med. hon red skänkelvikningar och slutor och tyckte det var så kul att rida liksom en färdig häst :) och kalle uppförde sig som den gentleman han är!

nu är hästarna nattade, kalle och bella mumsar nog fortfarande på sitt kvällshö i hagen. de får ha täckena på i natt.

imorgon tänkte jag skritta en runda med kalleman!

(har haft med mig kameran 2 dagar i sträck nu för att få lite nya bilder, men det har ju bara ösregnat... men hoppas kanske imorgon eller i helgen ! )

Typisk svensk sommar i växjö idag! Alltså ...

dsc00274 (MMS)

Typisk svensk sommar i växjö idag! Alltså regn i massor.. Fast varit uppehåll mycket innan men nu öser det. Kalle o Bella bryr sig inte om det dock, de mumsar glatt i sommarhagen! Så småningom ska jag ta ner dom, o rida kalle med! Glad för ridhus idag med!


dagens tema: PINSAMMA HÄNDELSER MED HÄST, DEL 4!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

var ett tag sedan jag skrev om någon pinsam händelse nu, karoline saknade dessa så nu ska jag skriva om en! jag har en del på lager så ;)

denna gången kommer jag berätta om när jag och min kompis anna skulle rida på långtur. jag tror jag var ungefär 15 år då. anna skulle rida på shetlandsponnyn lessy, som jag var medryttare på som liten. och jag red min tillridningshäst som hette anna (ja, det var lite jobbigt när både hästen o kompisen hette samma :P).

lilla lessy (jag som rider på denna bilden)


vi gjorde i ordning hästarna och började vår färd. vi hade bara ridit i 50 meter (och precis kommit utanför gårdsgränsen) när det tog stopp. lessy som var en  tjurig och envis liten ponny hade bestämt sig för att inte gå längre!! anna smackade, skänklade, slog med spöet. men inget hjälpte. lessy stod där och tjurade.

en mötande bil kom och saktade ner farten ordentligt för att passera. bilen stannade sedan helt, de tänkte vara snälla och stå still medans vi passerade. de satt där snällt i bilen och vi försökte förgäves få lessy att gå. när de suttit i bilen ungefär 3-4 minuter så försökte vi vinka fram att de skulle köra istället.

men det äldre paret i bilen körde inte. nej, de gick i stället ut ur bilen. de frågade oss vad vi gjorde och vi berättade att lessy tjurade och inte ville gå. då började paret (ja, frun mest) att locka på lessy och prata med bebisröst och försöka få lessy att gå framåt mot henne. ja , ni kan nog gissa att det inte funkade på tjuriga lessy! :P

när tanten insåg att det inte hjälpte så sa hon till oss att de skulle åka hem och hämta MORÖTTER att locka med!! men då sa jag att det inte skulle hjälpa så de satte sig i bilen igen och körde vidare.



anna (min kompis) kokade av ilska för lessy stod som fastvuxen och samtidigt tyckte vi att det var helpinsamt! vi stod där sammanlagt kanske 30 minuter och folk passerade i bilar och tittade frågande på oss.

det hela slutade med att anna fick hoppa av lessy och leda henne en bit. men vi fullföljde vår långtur i alla fall!

busy, busy!

nu kommer jag börja jobba lite mera. går in och jobbar 75% på mitt vanliga jobb som jag är tjänstledig från på terminerna för jag pluggar. men nu har vi lov så nu är det dags att jobba.

jobbat ikväll, 19 till 22. och imorgon jobbar jag 6 till 12. så nu ska jag krypa till kojs!

bjuder på en bild på kalles söta småtjockis-mage... vill inte tänka på hur den kommer se ut när han går dygnet runt i sommarhagen ;)


<3

i mina ögon är du alltid perfekt, kaloescha <3


dagens ridpass!

idag är det regn i massor här i växjö! så tråkigt. men glad att vi har ridhus såna här dagar <3

blev ett dressyrpass i stora ridhuset. var ett tag sen jag red dressyr nu, så det kändes extra kul! vi har mest bara busat i skogen senaste veckan :)

kalle tyckte ridhuset var helfarligt så han gick runt och blåste och fnös när jag skrittade fram haha!. tokhästen...

började med att jobba lite öppnor och slutor i skritten för att mjuka upp honom. han lyssnade bra, nästan lite för bra ibland!

traven värmde jag upp på serpentiner, volter, längs fyrkanten. kalle tyckte det var helkul att äntligen få jobba lite!

galoppen jobbade jag lite lätt på fyrkantspår och volter. gjorde även ett enkelt byte åt varje håll och det funkade bra!

traven jobbade jag sedan lite lätt med öppna längs långsidan, 10-metersvolter lite här och var, avbrott och igångsättningar. red också upp en gång på medellinjen och gjorde halt i mitten. funkade fint!


kalle och jag, ljungby april 2010


som avslutning red jag några diagonaler mellantrav. i början så bara sprang kalle iväg så jag fick stanna och börja om! men sen fick vi till hyfsade längningar.

det var inget jättekrävande pass eftersom vi mest lullat i skogen men kalle var riktigt fin och arbetsvillig! härligt... :)

imorgon blir det nog ett till dressyrpass och då jobbar vi nog lite på riktiga byten och så skolorna.

Regn, regn, regn och en nöjd kalle i somma...

dsc00272 (MMS)

Regn, regn, regn och en nöjd kalle i sommarhagen! Håller på att vänja dom vid det kraftiga gräset igen. Så de ska gå en timme där idag och kanske en och en halv imon! Idag är jag glad att vi har ridhus.. !


svar på tal: vinner jag?

jag har haft flera som frågat i senaste inlägget om jag vunnit någon gång när jag ställt upp i dessa bloggtävlingar... jag ställer ju trots allt upp i ganska många hehe!

jag är inte den som brukar ha tur i spel men tänkte att nån gång ska jag väl få vinna i alla fall!

så svaret är att jag har INTE vunnit någon gång... än! :)

jag tävlar!

nu är jag med och tävlar igen. var med du också, klicka HÄR


bloppis!

på den ridskolan jag red på (som liten och många år framåt) så brukade vi ha köp-byt-sälj-dagar. de var superbra! man kunde sälja såna saker man själv inte hade användning för till någon som verkligen behövde dom! och så kunde man fynda saker man själv behövde av andra! win-win-situation!

men nu hör jag aldrig om såna dagar längre... :(

har massor med saker som inte används av olika anledningar som jag vill sälja!

här kommer ett smakprov, hör av er om intresse finns :)

fårskinnspadd från shires. med lappar, ouppackad. 100kr


stövelskaft. använda max 4-5 gånger. i nyskick. inköpta på myhorse i växjö. höjd: 41, vidd: 36. 300kr


ridtäcke i ull från exklusiv horse wear. använt 1 gång på tävling. syns inte att det är använt, superskick! beige med vit passpoal och brunt kantband. strl.165. 400kr



priserna kan diskuteras... och så tillkommer ju frakt om man inte vill hämta själv i växjö :)


dagens ridpass!

idag hade jag morgonen i stallet... eftersom kalle stått inne i natt (i onödan, var ju inget dåligt väder sen) så ville jag inte rida på banan/ridhuset för det kändes liksom taskigt... så jag tänkte att en tur i skogen vore mysigt!!



drog en vild chansning och skickade ett sms till sussi för att se om hon kaaaanske var i stallet. och det var hon!! klockan var alltså typ 08.15 så inte många som är i stallet då hehe! men vi bestämde oss för att ta en tur i alla fall...

kalle och jag kom inte ens utifrån stallplanen förrän det tog stopp! en liten fågel badade i en vattenpöl och kalle vågade absolut inte gå förbi. och lilla fågeln hade ingen tanke på att kliva upp ur badet. så vi fick snällt vänta tills den hade badat klart :P

skogen var ganska insektsfri, jätteskönt!! och vi tog en lagom lång runda. hästarna var pigga och glada. kalle orkade hänga med ricko idag, sist vi red tillsammans var ju dagen efter jag tävlat så kalle hade lite träningsvärk då :)



när vi ridit ungefär halvvägs så såg vi en lös hund springa runt. och så småningom tittade en människa fram. ricko blev förstenad och ville inte gå förbi dessa "läskiga varelser". men kalle marscherade på och han kände sig så stolt när han vågade gå förbi faran och dessutom gå FÖRST förbi, haha!

hade knappt hunnit rida förbi hunden och dess ägare förrän kalle hoppade till och gjorde en helomvändning, helt utan anledning trodde jag. när jag sedan vände tillbaka honom så kickade han hej vilt åt alla håll. det låg ju lite träflisor på grusvägen och det gick ju INTE att gå på :P

tog en lagom lång travsträcka och en lugn galopp med! mysigt :)

tillbaka i stallet så gav jag mig på att tvätta kalles svans igen. han hade ju kliat upp den i natt i boxen och hela rumpan och svansen var dessutom typ vit, troligen en blandning av blöt lera som torkat och boxväggens färg... hade ingen som kunde hjälpa mig att hålla kalle så jag fick helt enkelt tvätta den inne i stallgången där han kunde stå uppbunden. det gick lite sådär :P kalle var livrädd för slangen och tyckte det var himla otäckt att stå där när det blev blött om hovarna, så brukade det ju inte bli. så till slut stod han ungefär som tricket "bergsgeten" vilket innebär att de har alla 4 benen liksom ihop i mitten under magen och står på väldigt liten yta... allt för att han inte skulle behöva stå i vattnet :P

bergsgeten (gillar mina paint-skills :P) :



avmaskade kalle också, han tyckte det smakade pyton! :)

när olyckan är framme...

... men man hade änglavakt!

fyfasen säger jag bara, det kunde ha gått RIKTIGT illa...

från tidningen ridsports hemsida :


Ponny genom taket på hästtrailer

En ponny for genom taket på hästtrailern vid en trafikolycka på riksväg 83 norr om Kilafors vid 14-tiden på måndagen.

När bilens förare hade kört om en cyklist började hästtransporten kränga över vägen och välte. Ponnyn ombord for ut genom taket men klarade sig undan med två små sår och ett lite svullet bakben skriver HelaHälsingland.

Distriktsveterinären, som undersökte ponnyn efter olyckan, gav den för säkerhets skull en stelkrampsspruta. Ponnyägaren fick även rådet att kontrollera utvecklingen av ponnyns svullna bakben.


Projekt få-kalle-att-sluta-klia-svansen är...

dsc00267 (MMS)

Projekt få-kalle-att-sluta-klia-svansen är igång igen.. Nu tvättas svansen en gång till! Får se hur det hjälper nu..


Solen skiner och hästarna äter frukost! At...

dsc00265 (MMS)

Solen skiner och hästarna äter frukost! Att ha hästarna inne i natt var en riktigt dålig idé för kalle har kliat svansen massor.. Så den va visst inte botad.. Suck! Nu ska jag fodra de andra hästarna


regn och rusk och hästar inne.

inatt får kalle och bella sova inne. det har regnat hela dagen och ska regna hela natten så de var lite frusna... är ändå jag som har morgonen imorrn :)

imon ska kalle avmaskas också, får se hur bra vänner vi är sen ;) han brukar ta upp huvudet sååå högt så jag inte når honom hahah :D

nu har jag jobbat och ska krypa till kojs så hästarna får sin frukost i tid!

ha det bra så länge sötisar, svarar på kommentarerna imorrn!

Nu är det färdigdiskat för hand! Vi har kö...

dsc00264 (MMS)

Nu är det färdigdiskat för hand! Vi har köpt en bänkdiskmaskin.. Kul kul! Här i växjö är det regn och tråkigt.. Och jag börjar jobba om 1,5 timme.. Nu ska vi äta lite grann. Vad gör ni idag?


botad svans...

verkar lite (peppar, peppar) som att svansen är botad. han hade inte kliat något nu och han började inte klia när han stod i stallet. svansen såg heller inte sådär skorvig ut! det gillar jag :)

idag efter jag städat mina skåp så tog jag en barbackarunda med kalle. vi vågade oss längre bort än vanligt idag. brukar annars bara ta vår lilla 20-minutersrunda när jag sitter barbacka för där KAN man inte träffa på något läskigt... men idag gav vi oss iväg längre och ut på riktig väg. men kalle skötte sig faktiskt väldigt bra. han var lite taggad på vägen tillbaka bara...


från förra gången jag red barbacka på kalleman :)

och jag är så sur på flugfanskapen som håller på och biter upp kalles sår på benet. ni som läst här ett tag har ju hört mig berätta om det. det var en fin skorpa på som blev mindre och mindre... men nu har flugorna börjat bita upp det, suck!! :( jag smörjer iaf på massa fyra ess-salva så får vi hoppas att det funkar!

Precis avslutat en storstädning av mina st...

dsc00261 (MMS)

Precis avslutat en storstädning av mina stallskåp! Och det behövdes kan jag säga! Hittade min pannlampa också, den hade hamnat i en påse med stigläder.. Nu ska kalle motioneras!


mygg och "blinningar"

ikväll blev det en skogsrunda med kallebus. med oss på turen fick vi pauline och brink. treevligt! var lite svalare ikväll och blåste en del. så behagligt värre.

när vi kom in i skogen var det dock ett HELVETE rent ut sagt. kryllade av mygg och alla möjliga äckliga djur. kalle fick panik på dom och sparkade och kliade sig och hoppade och skakade. stackarn... vet inte hur man ska bli av med dom heller :( 

var mycket såna insekter som är typ så små som myggor men de fäller in vingarna helt platt när de sitter på hästarna istället för att ha vingarna utfällda som myggen. dessa insekter är svinjobbiga och kalle avskyr dom. jag vet inte vad de heter men jag döpte dom till blinningar. jag vet inte hur blinningar ser ut nämligen heller så nu är dessa insekterna blinningar i min värld ;)

kalle hade knappt kliat svansen alls. positivt! vet inte om det är tvätten eller det jag smörjer med som verkar lindra. eller kanske både och :)

Test av mobilbloggfunktionen.. Funkar det?...

dsc00260 (MMS)

Test av mobilbloggfunktionen.. Funkar det? Igår funkade det ju inte så bra. Jag är på väg från stallet, ska till mamma o pappa på vägen! På bilden syns min söta hello kitty-luktis jag har i bilen!


skydda svansen?

nu spinner jag vidare på mina funderingar med kalles svans och kliandet av den. igår tvättades den med hexoil, så ska se om det hjälpt någonting.

jag smörjer också in den med avs 14, mot klåda. har bara använt det 1 dag så kan inte säga varken bu eller bä om det ännu...

men jag funderar nu på om jag skulle ha något på svansen som skyddar, linda dit nåt eller ha nåt annat skydd på?? sånt man har när man transporterar? kan de ha det dygnet runt i hagen?

eftersom han inte besväras av knott osv på resten av kroppen känns flugtäcke lite overkill. plus att han är en riktig drummel som kan ta sönder täcken och trassla in sig ordentligt... så vill helst inte ha täcke på honom!

kom nu med era tips om ni har söta läsare... nu ska jag strax köra ut till stallet. kalle har stått inne 3 timmar eller så, så ska bli spännande att se hur mycket han kliat sin svans.


tur i oturen!!

usch usch usch. bränder är nog bland det värsta jag vet. när djur eller människor brinner inne, fy vad hemskt och tragiskt och sorgligt...

dagens skörd från tidningen ridsports hemsida gäller just en brand. en stallbrand! 

Stallbrand utanför Varberg

Ett stall i Lunnaberg utanför Varberg totalförstördes av en brand i natt. Det fanns inga hästar i stallet.

Larmet kom in strax efter midnatt. Brandorsaken är okänd och polisen utesluter inte att branden var anlagd och har därför upprättat en anmälan om mordbrand, skriver Hallandsposten.

usch om den var anlagd :( vem vill alla hästar något ont. tur att inga hästar var inne!

(ser nu att mobilinlägg från igår kommer upp idag hmmm...)


En hel dag vid sjön blev det idag! Jag och...

dsc00259 (MMS)

En hel dag vid sjön blev det idag! Jag och jessica låg väl 2 timmar först och pressade. Sen kom josse med sin hund i 1,5 timme ungefär. Hoppas man fått lite färg i alla fall! Nu ska jag ut till kalle o tvätta hans svans


En hel dag vid sjön blev det idag! Jag och...

dsc00259 (MMS)

En hel dag vid sjön blev det idag! Jag och jessica låg väl 2 timmar först och pressade. Sen kom josse med sin hund i 1,5 timme ungefär. Hoppas man fått lite färg i alla fall! Nu ska jag ut till kalle o tvätta hans svans


Förlåt för extremt dålig uppdatering! Är p...

dsc00245 (MMS)

Förlåt för extremt dålig uppdatering! Är på grillfest ikväll..innan var vi i stallet och tvättade kalles svans. Hoppas att det hjälpte! Vad gör ni ikväll ? Puss på er!


ofungerande mobilblogg...

skrev 3 mobil-blogginlägg idag men ser nu att inget kommit fram. typiskt!! :(
nu ska jag i alla falll sova, så det får bli bloggande imorrn!

ha en fin natt :)

ibland förvånar han mig!!

ibland blir jag verkligen inte klok på min häst :P

på tävlingen ballade han ur totalt och kastade sig och backade för en liten vattenpöl. vattenpölar ska ju inte vara något konstigt liksom, det finns överallt! men det var tydligen livsfarligt...

men att bli longerad precis bredvid ungefär 20 unga killar och tjejer som festar, spelar musik, grillar och för ett allmänt liv som det brukar vara på fest, det är inget konstigt alls :P

longerade nämligen kalle ikväll och grannarna till stallet hade grillfest. men kalle brydde sig inte alls, han lyssnade fint på mig och gjorde inte ens något brall! duktig, men konstig, häst :D

innan ikväll fick han beta en halvtimme på det riktigt långa gräset. det tyckte han om!

Nu är alla hästar nattade och kalle o bell...

dsc00256 (MMS)

Nu är alla hästar nattade och kalle o bella ska ut i hagen! Deras kvällshö har jag precis lagt ut. Full aktivitet här ute. Ena grannen har grillfest o andra grannen har köpt en åkgräsklippare som de nu invigt i 3 timmar! Själv ska jag hem och duscha o sen njuta av helgen!


dagens tema: RIDHUS = LYX?

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

fick inspiration till detta inlägget när jag satt och kikade runt på bukefalos forum!

är ridhus och ridbana något som behövs i vardagen eller är det helt enkelt något som man ska se som lyx? ska man utesluta flytt till ett stall om det inte finns någon ridbana? är inte bra ridvägar det viktigaste? man kan ju ändå åka iväg och träna?

jag är nog lite motsägelsefull i denna frågan. jag har nu ett stort stall ungefär 3 km från där jag bor. och flera har frågat mig varför jag inte flyttar kalle dit. stallet har alla bekvämligheter: spolspiltor, ridhus och ridbana. men det finns ju inga roliga ridvägar!! därför har jag valt att inte flytta kalle dit...  (har nu alltså 1,6 mil till kalle)

 lånad bild.

jag skulle ALDRIG någonsin välja ett stall där det inte finns något av detta. varken ridhus eller ridbana alltså. för mig är det väldigt viktigt att kunna träna ordentligt utan att behöva åka iväg. visst, nu finns det dom som säger att man minsann kan rida dressyr i skogen och göra skänkelvikningar. men inför tävlingar tycker jag, och säkert många med mig, att det är viktigt att kunna rida igenom olika programdelar. att göra detta på rätt ställen och vid rätt bokstav så man verkligen vet hur det ska kännas och att man känner att man hamnar rätt. detta går inte i skogen!

och att behöva åka iväg för att rida på bana eller i ridhus flera gånger i veckan är också uteslutet. hade jag haft egen transport och inte behöva låna varje gång hade det väl varit en sak.


 lånad bild

så min åsikt i ämnet är att jag MÅSTE ha tillgång till någon slags ridbana eller ridhus. ridhus är det allra bästa, det är guld värt när marken är frusen och hård! det är svårt att hålla sin häst igång om marken är stelfrusen men ändå inte snötäckt. men samtidigt tycker jag ridvägarna är otroligt viktiga också. det ska finnas lite vägar att välja mellan.

var står ni i frågan? MOTIVERA :)

nu ska klådan bort!!!

jag tog hjälp av min vän bukefalos.com för att få lite råd om kalles kliande svansrot... och de flesta tipsade om avs 14. nu när jag tänker efter använde vi det till min islänning med.




så nu så är projektet igång!! ska tvätta svansen 2-3 gånger med hexoil under helgen och sen börja behandla med avs. så hoppas jag att det ska hjälpa :)

tips på anti-kli?

nu behöver jag lite tips från er alla söta läsare!! :)

kalle har börjat med att klia sönder sin svans otroligt mycket igen. han gjorde det i höstas också, men sen har det varit hyfsat lugnt. nu är det i alla fall dags. svansroten är ganska tuktad redan och huden där är liksom lite flagig/fnöskig. och jag vet inte vad som kan få honom att sluta klia!

jag ska börja med att tvätta svansen 2-3 gånger med hexoil-schampoo. men sen?

nån som har liknande problem? har ni nåt speciellt ni smörjer in?

bella har likadant i svansen och hon kliar ännu värre, suck :(


RIP trulsa

trulsa, trulsa, trulsa.

alltid älskad, evigt saknad!

jag minns så väl när du kom till klubben. och du var inte direkt omtyckt för du var lite aggressiv och bet en del och sånt. men jag älskade dig hela tiden! och när du fick din unge simon och alla "övergav" dig för att simon var mindre och sötare...då älskade jag dig fortfarande. för mig var och är du alltid den bästa!

sen blev du snällare efter du blev steriliserad. du var en duktig musjägare och en kelig vän! vi är många som kommer sakna dig!

vila i frid, älskade lilla trulsa!

(trulsa var stallkatt på alvesta ridklubb där jag red under uppväxten)

mitt övriga liv...

... får ta över nu. för nu ska jag alldeles strax cykla till jobbet. jobbar 19 till 22 ikväll, därefter bjuds det på grillat på jobbet. mysigt med grillkväll :)

nåt speciellt ni vill se eller läsa om i min blogg förresten? :)

stekande sol och dåsiga hästar

ojoj, kanonväder idag med. det gillas mycket!! men hästarna tycker inte den stekande solen och hettan är så värst rolig. de står mest och hänger vid grindarna. så kalle och bella står inne nu de varmaste timmarna. tog in dom kl.11 ungefär och de släpps ut kl.17. skönt för dom!


kalle o bella i sommarhagen 2009. gillar deras halsar på denna bilden. girafferna ;)

idag blev det en runda i skogen med bella. hon kändes lite lagom seg idag också men gick på lite bättre efter att vi passerat anläggningen. vet inte om det var värmen eller om hon alltid är såhär seg, men det var inte mycket krut i henne. travade lite sträckor och la in en väldigt kort galopp. men jag fick verkligen driva ordentligt för att hon inte skulle bryta av :D sedan lång skritt hela vägen hem...

med kalle blev det en skrittrunda barbacka. han var lite lagom pigg och bara lite småbrallig, så det var skönt. dock kunde jag inte rida hela den rundan jag tänkt, som tar ca 35 minuter om man skrittar. det var nämligen en stor skogsmaskin i skogen som jobbade precis bredvid stigen så jag ville inte försöka mig på att ta mig förbi, speciellt inte eftersom jag satt barbacka ;) så det blev en runda på ungefär 25 minuter i stället.

nu har jag legat uppe på mammas och pappas altan och lapat sol. var riktigt hett men hoppas man har fått liiiite färg i alla fall!

leva eller dö?

satt som vanligt och surfade runt lite och snubblade, som vanligt, in på tidningen ridsports hemsida.

denna artikeln hittade jag där:

Ägare avlivade vanvårdade hästar

En hästägare i Bromölla valde att låta avliva sina två hästar efter att länsstyrelsen hotat att omhänderta de vanvårdade djuren.

Den 28 april upptäckte djurskyddsinspektörer två hästar med gravt vanvårdade hovar, efter en anonym anmälan. Hästägaren undvek att ta hästarna till klinik på grund av kostnaderna, och när länsstyrelsen nu hotade med att omhänderta hästarna valde ägaren att istället avliva dem, skriver Kristianstadsbladet.

vet inte om jag själv tycker det var rätt eller fel. om nu hästarna hade så pass vanvårdade hovar, så förstår jag. för då kanske de aldrig hade blivit bra igen, och om de hade det så hade det tagit lång tid. så nu när det ändå hade gått så pass långt så var det kanske det bästa ändå...


Lite skoj info kanske?

RYTTAREN

Namn:
frida
Smeknamn: kallas mest frida faktiskt. Eller fritte, frittan...
Klubb: växjöortens fältrittklubb
Född: 1985
Längd: 173 cm
Hopp- eller dressyrryttare: mest dressyr men även hopp eftersom kalle är hopphäst :)

HÄSTEN

Namn:
kaloescha
Smeknamn: kalle, kalleman, kallebus, kalle-balle osv osv.
Född: 1992
Kön: valack
Ras: holländskt halvblod (kwpn)
Ursprung: holland
Färg: mörkbrun

UTRUSTNING RYTTARE

Hjälm:
en från hööks
Säkerhetsväst: racesafe tror jag den heter
Stövlar: catago ofir <3
Handskar: roeckl är det enda som duger <3
Skjorta: har ingen, har en tajtare funktionstopp från jacson
Kavaj: oj. jag vet inte märkena. men har en svart och en grå!
Spön: använder aldrig spö
Sporrar: har både korta rundade och lite längre platta

UTRUSTNING HÄST

Sadel:
st martin hopp och just nu en lånesadel: kieffer master dressyr
Stigbyglar: minns ej märket men det är såna med svikt för mina knän :)
Träns: ett ihopplock, ett från hööks och ett knights ivanhoe
Bett: tredelat bett med tungfrihet och fasta ringar och ett vanligt tredelat
Hjälptyglar: använder inte, men har en martingal som ska provas vid hoppningen, märke claridge house (enda som gick runt min stora pålle!)
Luvor: en grå vardags från typ hööks och en svart med vitgrå passpoal som jag köpte på ghs
Schabrak: oj, har en himla massa. alldeles för många!
Sadelgjord: till hoppsadeln har jag en med magplatta och en vanlig i läder. till dressyrsadeln en kieffer-gjord
Benskydd: eskadron och showmaster
Benlindor: har så många...
Ridtäcken: ett från börjes som är för litet, ett från hööks som passar bra, och ett från exklusiv som är för stort!
Täcken: en himla massa, kalle tar ju sönder dom på löpande band så man får ha en buffert ;)


listan kommer från lovicious.blogg.se

dagens ridpass! (dressyrträning)

först och främst, shiiit vilket väder vi har!!! strålande sol och riktigt varmt... både kalle och bella stod och hängde vid grinden när jag kom. så de blev så glada när de fick komma in!

idag var det i alla fall dressyrträning. vi valde att vara utomhus eftersom det var så himla varmt och då blir det så kvavt i ridhus...

fokus idag låg på enka byten, vanliga byten och bakdelsvändningar. eftersom skolorna och den förvända sitter så bra och jag ändå inte har någon tävling nu så fokuserade vi istället på de sakerna som kommer i de svårare programmen!!

i uppvärmningen kändes kalle lagom pigg, lite småbrallig emellanåt.

när vi började jobba de enkla bytena så var kalle först lite FÖR taggad och jag fick inte riktigt stopp på honom ibland. men när jag verkligen satt till och red så gick det bra.

de riktiga bytena blev faktiskt bra idag, visst han gör riktiga stora språng så jag flyger ur sadeln, men han byter rent och det är huvudsaken än så länge! :) dock tyckte han att det var lite väl roligt haha :P

så vi jobbade sedan enkla byten, riktiga byten och förvänd galopp om vartannat. allt för att kalle inte skulle tagga för mycket och för att han verkligen skulle lyssna på mig!

i traven jobbade vi sedan öppna längs långsidan. vi skulle sedan sakta av till skritt, men vara kvar i öppnan. det var väldigt svårt tyckte både jag och kalle så vi fick ägna ganska mycket tid här! när vi väl fick till det så red vi alltså öppna i trav längs långsidan, och mot slutet av långsidan skritt-öppna för att sedan övergå till en bakdelsvändning.

i bakdelsvändningarna måste jag tänka på att inte använda benen för mycket och styra mer med handen, så inte kalle flyttar bakbenen i skänkelvikning!!

kalle var inte ens trött efter passet trots att vi jobbat en hel timme i stekande sol och ca 30 grader i solen...!

imorgon blir det nog en uteritt med bella och en skrittrunda med kalle. är det lika varmt imorgon så får hästarna stå inne några timmar när solen är som starkast.

aldrig mer taggtråd... eller?

satt och morgonsurfade runt lite och var, så klart, inne på tidningen ridsports hemsida. där hittade jag denna artikeln:

Hästägare vill ha kvar taggtråd

Jordbruksverket har fått 38 ansökningar från hästägare om dispens från förbudet mot taggtråd kring hästhagar.

Sju av ansökningarna kommer från Gotland enligt Sveriges Radio Gotland. En av dem är från hästuppfödaren Blenda Horwitz som uppgett skälet att hon har två större skogsområden på 20-30 hektar, där hästarna får ströva fritt omkring. Hon menar att det inte går att garantera att elstängsel fungerar överallt och året om.

På Jordbruksverket säger veterinärinspektör Göran Åkerström till SR Gotland att den enda anledningen att få dispens är om det finns en bortre tidsgräns då hästägaren kan lova att taggtråden försvinner. Ett sådant skäl kan till exempel vara att ett arrende upphör.

jag vet inte riktigt vad jag ska säga, börjar man ge folk dispens så kommer fler och fler försöka komma undan säkert. för de som fortfarande har haft kvar taggtråd och inte bryr sig om alla de skador som kan uppkomma är säkert inte alls positiva till denna nya lagen. så de letar säkert efter kryphål för att slippa stängsla om! det tror jag i alla fall... :)


dagens ridpass x 2!

idag hade jag två hästar att motionera igen. nu är det kalle, som alltid, och så hans hagkompis bella som jag har hand om. har hand om bella fram till lördag.

med bella blev det en skrittrunda i skogen. vi fick sällskap av pauline på brink. bella var först seg och loj fram tills vi hade passerat anläggningen. då började hon skritta lite mer frivilligt, när hon förstod att det inte skulle bli något pass på ridbanan :P blev en lugn runda, både bella och brink kändes ganska otaggade faktiskt. :)

när bella var färdig så var det dags för motion av kallebusen. eftersom vi har dressyrträning imorgon och lullat i skogen 2 dagar så tänkte jag att ett dressyrpass för att mjuka upp honom vore bra! så sagt och gjort, dressyr på lilla utebanan blev det!

kalle var lagom pigg och kändes arbetsvillig direkt när jag kortade tyglarna. jobbade honom i uppvärmingen i båda varven och kände efter så gas, broms och styrning funkade utan större hjälper. kalle kändes förvånansvärt fin och mjuk , trodde han skulle vara stel efter att bara ha gått i skogen.

galopparbetet bestod av galopp längs fyrkantsspåret och på någon volt. avslutade med att rida 3 serpentinbågar med bibehållen galopp i båda varven och de satt riktigt bra! den förvända galoppen är så stadig nu, skönt!

i traven sen jobbade jag honom sedan på lite volter, längs serpentinbågar och halvcirclar åt båda hållen. gjorde även ett par skänkelvikningar längs diagonalen och även några slutor på samma sätt. kalle kändes så mjuk och svarade fint så jag nöjde mig faktiskt där!

när jag skrittade av honom gjorde jag också några bakdelsvändningar åt båda hållen med fokus att hamna på samma linje. dessa får vi nog öva lite mer på dock ;)

imorgon får bella vila igen, och med kalle blir det då dressyrträning!

Nästa häst dags att motionera! Kalle halvs...

dsc00254 (MMS)

Nästa häst dags att motionera! Kalle halvsover här i stallet Men han kommer nog snart tagga till! Bella får vila i boxen så länge..


En liten säng har jag fixat till stallkatt...

dsc00253 (MMS)

En liten säng har jag fixat till stallkatten! Hon fick sova på bellas täcke i hennes fönster! Så nöjd så.. :-)nu ska jag skritta ut med bella tillsammans med pauline o brink!


dagens tema: FÅNG!

dagens tema handlar om att jag tar upp ett tema som jag tycker är intressant. skriver mina åsikter om det och vill samtidigt ha ERA åsikter och erfarenheter! jag berättar om det jag upplevt och vill gärna höra vad ni varit med om också! :)

måste bara skriva av mig lite... nu är det försommar eller vad man ska kalla det. gräset växer så det knakar och det är grönt och väldigt kraftigt. många släpper sina hästar på bete.



jag är så otroligt rädd för att hästarna ska få fång. även att kalle aldrig haft fång eller fångtendenser så är jag jätteorolig. en annan tjej i stallet berättade om en häst som gått ute sin första natt för i år och fick fång. detta var en häst som var 20 år eller nåt, och aldrig haft någon fångtendens tidigare.

minns när gribba fick fång. det var faktiskt riktigt hemskt att uppleva den tiden med henne. till slut fick hon faktiskt somna in. ingenting hjälpte trots behandlingar. hon stapplade in och ut i stallet och den smärtan man såg i hennes ögon minns jag än idag. detta var för ungefär 10 år sedan nu...

jag är supernojig nu med fång. vill ju absolut inte att min grabb ska få det!! våra går ute nu dygnet runt MEN i vanliga vinterhagen dvs nerbetad. och med hö som stödfoder. om ett par dagar ska vi börja vänja in dom vid kraftigt gräs igen. och det kommer vänjas in saaakta. för gällande fång kan man inte vara nog försiktig!!

har läst att det varit flera fall av fång bara nu de senaste veckorna. de flesta har varit halvblod, ingen har tidigare haft fångtendens och alla fall har uppkommit under första natten ute.

frosten är ju en stor bov i det hela, det får absolut inte vara risk för frost när kalle ska släppas nattetid i sommarhagen!

är det någon mer än jag som är orolig? någon som har en fånghäst kanske? tips och råd för att motverka fång?

RSS 2.0