tyvärr är det sant....

jag har också reflekterat över det och  uppenbarligen har jag, tyvärr, haft rätt i mina funderingar. gillar inte ökningen...

artikel från sveriges television

Brott där människor bryter sig in i stall eller beteshagar och knivskär eller på annat sätt skadar hästar i underlivet har ökat dramatiskt över hela landet. Under förra året fördubblades antalet fall.

En tidig morgon i början av november var Inga-lill Persson-Vantunen i Vikarbyn i Dalarna på väg till stallet för att fodra hästarna när något kändes fel. I vanliga fall brukade hästarna slå med hovarna när de skulle få mat - men nu var det tyst. Så såg hon att låset var uppbrutet.

-När vi öppnade dörren och såg hästen förstod vi att det hade hänt igen, säger hon.

För andra gången på två år hade någon brutit sig in i stallet och förgripit sig på deras sto Gilda. Hästen var svullen runt könsorganet. Även deras andra sto hade skadats och blödde.

-Hästen tittar på en precis som om att den...känner rädsla. Paniken som jag och familjen kände....det är inte sant, inte en gång till, säger Inga-lill.

Kraftig ökning
Att människor förgriper sig sexuellt på hästar är inget nytt fenomen. Men på Veterinärförbundet ser man att dåden ökar; från ett 20-tal per år till mellan 40 och 50 fall under förra året.

-Vi tycker att det är väldigt allvarligt att utvecklingen går åt fel håll. Fler och fler hästar utsätts för den här typen av trakasserier och rena nidingsdåd, säger Johan Beck-Friis, informationschef påSveriges veterinärförbund.

"Har andra sexuella avvikelser"
Hästarna skärs med kniv och får inre skador när föremål körs in i deras underliv. Det har förekommit att hästar har dött på grund av inre blödningar.

Niklas Långström är psykiater och forskar på bland annat sexuella avvikelser - och han är oroad.

-Det som är mest bekymmersamt, förutom att djuren och deras ägare förstås lider stor skada, är att det finns tydliga bevis för att man i många fall har andra sexuella avvikelser, till exempel pedofili eller sadism. Så man har en betydligt förhöjd risk att begå sexuella övergreppshandlingar även mot människor, säger han.

Är troligen hästkunnig
Att angripa en häst bakifrån är farligt - och det får veterinärer att tro att gärningsmännen är hästkunnig.

-Jag tror att det är en förutsättning. Det här är smärtsamt för hästarna och hästar som vill försvara sig kan sparka ganska ordentligt. Så jag tror att man kan utgå ifrån att det här är folk som på något sätt har hanterat hästar tidigare, säger Johan Beck-Friis.

Har övervakningskamera
Hästarna hos Inga-lill mår nu ganska bra, men Inga-lill själv är fortfarande rädd, trots att hon försöker skydda sina djur med bland annat övervakningskamera. Polisen utreder fallet men ännu har ingen gripits.

Totalt i Sverige finns ett tiotal fällande domar för den här formen av djurplågeri. Och ett mönster vid såna här dåd är att de ofta upprepas i samma trakt, inom en viss tid.

-Det finns ju i bakhuvudet - när ska det hända nästa gång? Jag vill inte att någon annan ska behöva drabbas av det här som vi har råkat ut för två gånger. Jag vill att den här personen åker fast, så att det kan bli lugnt, säger Inga-lill.

bloglovin

Tankar & Åsikter
Postat av: Emelie

Usch, hatar när sånt där händer :(

2011-01-10 @ 19:47:43
URL: http://emeeelies.blogg.se/
Postat av: linnea

ussch det är så stört det där :S



sv: hehe han är lilleputt i käften, men han är grym på att kvadda täcken för det ^^

2011-01-10 @ 22:48:09
URL: http://willspirit.blogg.se/
Postat av: jenny

usch, det är verkligen hur vidrigt som helst!

första gången jag hörde talas om det, för ca 10-15 år sedan, var det jätteovanligt och ingen hade nästan hört talas om det - men nu är det ju ett rätt välkänt fenomen... riktigt obehagligt.

man undrar ju vad det är för fel på folk som tycker att de får göra sånt mot ett djur!

2011-01-11 @ 10:14:30
URL: http://jav.blogg.se/
Postat av: Josäfin :>

Ursh.. Skjut dem jävlarna :(

2011-01-12 @ 07:40:36
URL: http://jossanamigo.blogg.se/

Har du något att säga om inlägget?

Vad heter du?
Kom ihåg mig?

Skriv din mailadress, det är bara jag som ser! (publiceras ej)

Har du någon blogg eller hemsida?

Vad hade du att säga?

bloglovin
Trackback
RSS 2.0